ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Νέος ισχυρός μετασεισμός εντείνει τα μεγάλα προβλήματα
Μεγάλα τα προβλήματα των σεισμόπληκτων | Καθημερινές περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ με κάλεσμα για οργάνωση του αγώνα των πληγέντων
Eurokinissi |
Κατεστραμμένο σχολείο στο Αρκαλοχώρι |
Επιδεινώνεται, πλέον, η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι, μετά και τη νέα σεισμική δόνηση των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, λίγα λεπτά πριν από τις 8 χτες το πρωί. Η δόνηση είχε επίκεντρο 21 χλμ. βορειοδυτικά της Αρβης. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 13,9 χλμ., με τη δόνηση να γίνεται αρκετά αισθητή στο νησί και να έχει μεγάλη διάρκεια.
Ετσι, σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται, πλέον, νέες καταρρεύσεις. Στην περιοχή η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με μικρότερους σεισμούς. Από τον νέο ισχυρό μετασεισμό προκλήθηκε κατολίσθηση στον Κουδουμά, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, που έχει, ήδη, προβλήματα από τον κύριο σεισμό, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλη προσοχή στη μετακίνηση των κατοίκων.
Επίσης, σημειώθηκε νέα κατολίσθηση στον δρόμο Βιάννου – Ηρακλείου, 800 μέτρα μετά τη Μάρθα. Η νέα κατολίσθηση σημειώθηκε στον δρόμο Τέρτσων – Μύρτου, ενώ έχουν πέσει πέτρες από την πλευρά του δρόμου που υπάγεται στον δήμο Βιάννου. Αλλος ένας μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν οι σεισμόπληκτοι είχαν πια μαζευτεί στις σκηνές και σε αυτοκίνητα για να περάσουν το βράδυ. Η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη (έχουν σημειωθεί πάνω από 100 μετασεισμοί) και θα συνεχιστεί για καιρό, όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι.Αστεγοι χιλιάδες σεισμόπληκτοι
Copyright 2021 The Associated |
Στις σκηνές δεν έχουν προβλεφτεί ούτε πρόχειρα ράντζα |
Στο μεταξύ, χιλιάδες υπολογίζονται οι άστεγοι στο Αρκαλοχώρι και στα υπόλοιπα χωριά. Στα σεισμόπληκτα χωριά και χτες βρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε πρώτα με τον Χρήστο Στυλιανίδη, υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος ενημερώνοντας αναγνώρισε ότι το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή είναι σοβαρό, κάνοντας λόγο για 2.500 άστεγους κατοίκους. Σημείωσε ότι ήδη έχουν στηθεί 60 σκηνές στο εκθεσιακό κέντρο στο Αρκαλοχώρι και περίπου 30 στα χωριά, 90 στο σύνολο, ωστόσο, όπως ανέφερε, οι περισσότεροι κάτοικοι παραμένουν κοντά στα σπίτια τους που έχουν υποστεί ζημιές. Οπως πρόσθεσε, περίπου 65 μηχανικοί διενεργούν αυτοψίες στα σπίτια και στα κτίρια της περιοχής προκειμένου να υπάρξει καταγραφή της κατάστασης. Επιπλέον δήλωσε ότι γίνονται επαφές με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και άλλων κατάλληλων χώρων για τη διαμονή των σεισμόπληκτων, παραπέμποντας και στις εξαγγελίες που αναμενόταν να γίνουν από τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη.
Από την πλευρά του, ο Μανώλης Συντυχάκης επανέλαβε την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης της στέγασης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πληγέντων κατοίκων. Την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί και άλλα μέτρα ανακούφισής τους. Παράλληλα, ανέδειξε τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι ενώ η Κρήτη είναι σεισμογόνος και η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει σεισμική δραστηριότητα εδώ και περίπου 4 μήνες, εντούτοις δεν έγινε τίποτε στον τομέα της πρόληψης, της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Το κλιμάκιο του Κόμματος συνέχισε την περιοδεία του επισκεπτόμενο το εκθεσιακό κέντρο στο Αρκαλοχώρι, όπου έχουν στηθεί σκηνές, συνομιλώντας με τους κατοίκους, ενώ στη συνέχεια μετέβη σε χωριά της περιοχής τα οποία έχουν πληγεί από τον σεισμό.Ζημιές στο 80% των κτιρίων
Ο ισχυρός σεισμός έφερε αντιμέτωπους τους κατοίκους με ένα δύσκολο βράδυ στις περιοχές που σημειώθηκαν οι περισσότερες καταστροφές. Στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου κατοικούν πάνω από 4.000 άτομα, η κατάσταση ήταν δύσκολη, με τους κατοίκους να διανυκτερεύουν σε σκηνές καθώς αδυνατούσαν να μείνουν στα σπίτια τους λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν σε αυτά. Οπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της κοινότητας Αρκαλοχωρίου, Χρυσούλα Κεγκέρογλου, περιγράφοντας πώς πέρασαν οι κάτοικοι το βράδυ στην περιοχή, στον χώρο του εκθεσιακού κέντρου φιλοξενούνται περίπου 300 άτομα σε σκηνές τις οποίες έστησε ο Στρατός. «Εχουμε μωράκι 20 ημερών σε σκηνή, τρίχρονα παιδιά, ηλικιωμένους, καρκινοπαθείς. Από την Πέμπτη χαλάει ο καιρός και πρέπει άμεσα να βρεθούν σπίτια και ξενοδοχεία. Θα πρέπει το κράτος να δει τι θα κάνει για όλους εμάς που είμαστε σεισμόπληκτοι. Και στα γειτονικά μικρά χωριά έχουμε πάει σκηνές, όπου φιλοξενούνται γύρω στα 1.000 άτομα. Σε επιχειρήσεις και κτίσματα το 80% έχει ζημιές», τόνισε.
Εξάλλου, σε κλίμα οδύνης πραγματοποιήθηκε χτες η κηδεία του 62χρονου οικοδόμου Ιάκωβου Τζαγκαράκη, ο οποίος σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε η στέγη του ναού του Προφήτη Ηλία, όπου εκτελούσε έργα επισκευής. Η κηδεία έγινε στον ναό του Αγίου Νεκταρίου Μάρθας στη Βιάννο. Τραγική φιγούρα ήταν ο γιος του που βρισκόταν στο σημείο και τραυματίστηκε και ο ίδιος, αφού ο σεισμός τον «βρήκε» ενώ έβγαινε από τον ναό και είδε τον πατέρα του να χάνει τη ζωή του κάτω από τα συντρίμμια.Μέτρα πρόληψης
Η συζήτηση περί πρόγνωσης και πρόβλεψης των σεισμών είναι άστοχη και μας αποπροσανατολίζει από το κύριο, που είναι να είμαστε έτοιμοι με μέτρα πρόληψης, αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, τόνισε ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος, μιλώντας χτες σε εκπομπή του OPEN για τον ισχυρό σεισμό στο Ηράκλειο. Ο Στ. Τάσσος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα, με καλές κατασκευές, προετοιμασία και εκπαίδευση του πληθυσμού με ασκήσεις, ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης, ανοιχτούς δρόμους. Και μετά τον σεισμό, συνέχισε, να υπάρχουν γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης γι’ αυτούς που θα παραμείνουν έξω από τα σπίτια τους και 100% αποζημίωση αυτών που έπαθαν ζημιές.
Μετά τον σεισμό του 1999 στην Αθήνα, υπογράμμισε ο Στ. Τάσσος, αποφασίστηκε να γίνει ένας ταχύτατος οπτικός έλεγχος σε περίπου 80.000 – 90.000 δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα. Από τότε, πέρασαν 22 χρόνια και οι έλεγχοι που έγιναν ήταν μόλις στο 15% αυτών των κτιρίων. Το πιο τραγικό, επισήμανε, είναι ότι από αυτά που ελέγχθηκαν το 30% βρέθηκε ότι είχε ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων. Ωστόσο, κατέληξε, οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν ελάχιστες, κυρίως σε σχολεία. Μάλιστα, από τις 14.500 σχολικές μονάδες το 57% κτίστηκε πριν από το 1985 με ελάχιστες προδιαγραφές και μόνο το 21% έχουν κτιστεί μετά το 1985 με καλές αντισεισμικές προδιαγραφές.Κυβέρνηση: Τα γνωστά μέτρα μακριά από τις ανάγκες
Τις πληγείσες περιοχές του Ηρακλείου επισκέφτηκε χτες το απόγευμα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στις δηλώσεις του περίσσεψαν για άλλη μια φορά οι κούφιες υποσχέσεις προς τους σεισμόπληκτους και προκλητικά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «διαθέτει πια ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής», «το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια» και «θα ενεργοποιηθεί άμεσα», το πλαίσιο που ακριβώς οι πυρόπληκτοι στην Εύβοια έχουν δει όλες αυτές τις βδομάδες να τους αφήνει κυριολεκτικά ξεκρέμαστους.
Αλλωστε και το χρονοδιάγραμμα και οι …λύσεις που παρουσίασε στους ξεσπιτωμένους μόνο τα χειρότερα προμηνύουν: «Κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους. Πρώτον, προσωρινή στέγη (…) κάλυψη αναγκών κάποιων λίγων ημερών σε σκηνές, προμήθεια οικίσκων κυρίως για τους συμπολίτες μας στους μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους. Και θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα “ΕΣΤΙΑ”, σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης. Εχουμε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο, τα οποία μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας οι οποίοι αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους», είπε, παραπέμποντας βασικά σε σκηνές και κοντέινερ.
Κοντέινερ πρόκρινε ως λύση και για τα σχολεία: «Θα πρέπει πολύ γρήγορα το υπουργείο Υποδομών να στείλει τα σχετικά κοντέινερ τα οποία σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας», είπε, ενώ δεν απέκλεισε «να χρησιμοποιηθεί για λίγο χρόνο το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης».
Τέλος, αντί της πλήρους οικονομικής κάλυψης των σεισμοπλήκτων, ανέφερε και εδώ το λειψό χρηματοδοτικό πλαίσιο, όπου «όποιος έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει γκρεμιστεί, γίνεται κατεδαφιστέο, θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 στεγαστική συνδρομή και 6.000 σε κρατική αρωγή και αναλόγως διαμορφώνονται και τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί», η οποία βέβαια κλασικά υποτιμάται στους σχετικούς ελέγχους, μειώνοντας αντίστοιχα και το ύψος της περιλάλητης κρατικής αρωγής. Οσο για το «πάγωμα» του ΕΝΦΙΑ και φορολογικών εισφορών, αυτά αν και αυτονόητα είναι μόνο προσωρινά.
Στη διάρκεια της περιοδείας του πρωθυπουργού υπήρχαν καταγγελίες ότι οι άνθρωποι κοιμούνται μέσα στις σκηνές καταγής, χωρίς να έχουν προβλεφτεί έστω πρόχειρα ράντζα, ενώ στις παραινέσεις του Μητσοτάκη ότι η πόλη του Αρκαλοχωρίου «θα χτιστεί και πάλι σωστά αυτήν τη φορά», υπήρχαν αποδοκιμασίες ότι και πάλι το ρίχνει στην ατομική ευθύνη, τη στιγμή που το κράτος θα έπρεπε έχει τον έλεγχο της σωστής δόμησης και των ελέγχων.
ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ Να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών στις λαϊκές περιουσίες
«Ο πρωθυπουργός ακολούθησε την πεπατημένη του σεισμού στην Ελασσόνα, αλλά και των πρόσφατων πυρκαγιών στην Εύβοια, μοιράζοντας ευχολόγια, ψίχουλα για βοήθεια και κοντέινερ στα σχολεία», τονίζει η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με αφορμή την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κρήτη, υπενθυμίζοντας πως «οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ακόμα περιμένουν τόσο τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που δήθεν θα καταβάλλονταν άμεσα όσο και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών, περιουσιών και υποδομών».
Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση:
«Περίσσεψαν οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού πάνω από τα ερείπια των κτιρίων που άφησε πίσω του ο χτεσινός σεισμός που έπληξε κύρια τους δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών – Αστερουσίων.
Ο πρωθυπουργός ακολούθησε την πεπατημένη του σεισμού στην Ελασσόνα αλλά και των πρόσφατων πυρκαγιών στην Εύβοια, μοιράζοντας ευχολόγια, ψίχουλα για βοήθεια και κοντέινερ στα σχολεία, ισχυριζόμενος πως ”ήρθαμε να βοηθήσουμε, όλα θα τα ξαναφτιάξουμε”. Να θυμίσουμε όμως πως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ακόμα περιμένουν τόσο τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που δήθεν θα καταβάλλονταν άμεσα όσο και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών, περιουσιών και υποδομών.
Επιπλέον, το 1 εκατομμύριο που προανήγγειλε σήμερα για τις άμεσες ανάγκες των δύο δήμων δεν αρκεί ούτε για τις άμεσες ανάγκες των τουλάχιστον 2.500 σεισμόπληκτων, ούτε και για τις έκτακτες ανάγκες των ίδιων των δήμων. Αντίστοιχα, τα ποσά που θα δοθούν μακροπρόθεσμα είναι για τους περισσότερους σεισμόπληκτους ελάχιστα σε σχέση με ό,τι έχασαν. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 14% των κτιρίων που έχουν ελεγχθεί έως τώρα είναι κατοικήσιμα.
Κουβέντα δεν περίσσεψε να πει ο πρωθυπουργός για την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης εδώ και 4 μήνες μετά τον μεγάλο σεισμό του Ιουνίου στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούσαν.
Φυσικά δεν αναφέρθηκε καν στη χρόνια έλλειψη αντισεισμικού σχεδιασμού και πρόληψης, την ίδια στιγμή που τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δίνουν πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο για ΝΑΤΟικές δαπάνες. Σε αυτά προστίθενται και οι φρεγάτες στα πλαίσια της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας που υπογράφηκε σήμερα. Αντίστοιχα, τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης επενδύονται για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και όχι για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.
Τώρα επείγει η άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων από τις ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός, αλλά κι από τους κινδύνους που δημιουργούν οι ισχυροί μετασεισμοί, που είναι σε εξέλιξη στο νομό Ηρακλείου. Αμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της στέγασης, της σίτισης, της ένδυσης όσων έχουν ανάγκη. Η όποια μετεγκατάσταση σεισμοπλήκτων να είναι λίγων ημερών και όχι διαρκείας. Να γίνει άμεσα ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις».
Πηγή : Εφημερίδα Ριζοσπάστης 29 -9 -2021