Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nέα

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Με το κεφάλι μας ψηλά και τα παιδιά μας

χαμογελαστά!

Από την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας, που έδωσε παραστάσεις Θεάτρου Σκιών για τα παιδιά των πυρόπληκτων
Από την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας, που έδωσε παραστάσεις Θεάτρου Σκιών για τα παιδιά των πυρόπληκτων

Η καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια ήρθε να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών στα χωριά της περιοχής. Να κάνει ακόμα πιο ορατές τις ελλείψεις σε υποδομές Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, στη μόρφωση, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Ελλείψεις που οφείλονται στις εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών ως «κόστος» και ως πεδίο κερδοφορίας για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οπως δηλαδή τις αντιμετωπίζει και σήμερα η κυβέρνηση, που αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού, σχεδιάζει το πώς θα μετατρέψει την καταστροφή σε «ευκαιρία» για επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μπροστά στις χρόνιες ελλείψεις και τη νέα, ακόμα χειρότερη κατάσταση που διαμορφώνεται, οι Επιτροπές Αγώνα του πυρόπληκτου λαού της βόρειας Εύβοιας, μαζί με τον αγώνα για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και αντιπλημμυρικά έργα, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διεκδίκησης πάνω σε μια σειρά τομείς της καθημερινότητας.Συλλογή υπογραφών για Υγεία και Παιδεία

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη διεκδίκηση αιτημάτων που αφορούν την Υγεία και την Παιδεία. Στο σχετικό κείμενο οι Επιτροπές Αγώνα επισημαίνουν:

Μετά το τέλος της παράστασης στα παιδιά μοιράστηκαν δώρα
Μετά το τέλος της παράστασης στα παιδιά μοιράστηκαν δώρα

«Εμείς οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με τον κόπο και τον αγώνα μας, πραγματικά μόνοι μας, χωρίς καμία στήριξη από το κράτος.

Η ιατροφαρμακευτική πρόληψη και φροντίδα απουσιάζουν μόνιμα. Δεν υπάρχουν γιατροί και κρατικές υποδομές αναγκαίες για την παρακολούθηση των εγκύων και των παιδιών μας. Ταξιδεύουμε χιλιόμετρα μέχρι την Αθήνα ή τη Χαλκίδα για να κάνουμε απαραίτητες εξετάσεις – θεραπείες. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που γεννήθηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο για τα μαιευτήρια!».

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της περιοχής, σημειώνουν: «Για τα παιδιά μας είναι άθλος και μόνο να πάνε στο σχολείο. Αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα σε επικίνδυνους δρόμους κάθε μέρα για να φτάσουν σε σχολεία με ελάχιστα δρομολόγια λεωφορείων. Τα σχολεία έχουν τραγικές ελλείψεις σε δασκάλους, καθαρίστριες, κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές. Δεν υπάρχουν χώροι και δομές ψυχαγωγίας, άθλησης, πολιτισμού, μορφωτικής δραστηριότητας.

Τώρα οι φωτιές χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Εχουμε καταστροφές σε σπίτια, σχολεία και υποδομές. Χάσαμε τις περιουσίες μας και τις δουλειές μας. Δεν μπορούμε πια να μπαίνουμε στο δίλημμα “Θα αφήσουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα και αγράμματα ή θα ξαναπληρώσουμε;”. Και μάλιστα για όλα αυτά που έχει την ευθύνη να μας τα παρέχει το κράτος δωρεάν».

Και προσθέτουν: «Για να μπορέσουμε να ζήσουμε στον τόπο μας χρειάζονται όλα όσα ζητάμε με το ψήφισμά μας στο συλλαλητήριο στις 21 Αυγούστου στη Στροφυλιά. Απαιτούμε σύγχρονες δομές και παροχές στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό στον τόπο μας:

– Να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς σε όλα τα σχολεία.

– Στήριξη των παιδιών για να καλυφθούν τα κενά που δημιούργησαν το κλείσιμο των σχολείων και η τηλεκπαίδευση.

– Στήριξη των παιδιών στις νέες συνθήκες που δημιουργεί το μεγάλωμά τους μέσα σε ένα καμένο τοπίο.

– Να καλυφθούν με ευθύνη του κράτους όλες οι ανάγκες σε σχολικά είδη, ξενόγλωσσα βιβλία και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο για τους μαθητές να μην πληρωθεί από την τσέπη των γονιών.

– Να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα κενά στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

– Πρωτοβάθμια Φροντίδα με Κέντρα Υγείας που να λειτουργούν όλο το 24ώρο. Να καλύπτουν όλες τις ανάγκες σε πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση.

– Πλήρης στελέχωση με γυναικολόγους, παιδιάτρους. Να μην καλυφθεί από τις τσέπες των πυρόπληκτων καμία δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

– Ειδική μέριμνα και πρόληψη, ενίσχυση με ειδικευμένους γιατρούς και εξοπλισμό για πιθανές επιπτώσεις των πυρκαγιών στην υγεία των παιδιών μας.

– Στελέχωση ΕΚΑΒ και εξασφάλιση γρήγορης μετάβασης επειγόντων περιστατικών σε κατάλληλες δομές Υγείας.

– Οδικό δίκτυο για ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση στα Κέντρα Υγεία και στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία».Στιγμές ανάτασης

Με παιδικές φωνές και γέλια γέμισαν το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτέμβρη οι πλατείες στα πυρόπληκτα χωριά Κήρινθος και Κεχριές της βόρειας Εύβοιας, με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων να προσφέρει ξέγνοιαστες στιγμές μέσα από τη λαϊκή τέχνη του Θεάτρου Σκιών.

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων και εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη του στον λαό της βόρειας Εύβοιας, ο δήμος Πατρέων, έπειτα από την προσφορά ειδών ανάγκης τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, πρόσφερε και μια ευχάριστη νότα με ξέγνοιαστες στιγμές, διοργανώνοντας μέσω του Πολιτιστικού Οργανισμού δύο παραστάσεις Θεάτρου Σκιών, με τη συμμετοχή των Πατρινών καλλιτεχνών Κώστα και Μπάμπη Μακρή. Παράλληλα, στα παιδιά των γύρω χωριών που παρακολούθησαν τις δύο παραστάσεις προσφέρθηκαν συμβολικά δώρα, που κατασκεύασε το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών.

Η πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων εντάσσεται στην προσπάθεια, μαζί με την οργάνωση του αγώνα, να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η στήριξη των παιδιών της περιοχής με όλους τους τρόπους. Να προσφερθούν στιγμές χαμόγελου και ξεγνοιασιάς στα παιδιά, να ενισχυθεί το πολιτιστικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό και αθλητικό στοιχείο στη βόρεια Εύβοια, κάτι που και πριν την καταστροφική πυρκαγιά ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

«Σκοπός μας είναι μαζί με την οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη, να στηρίξουμε τα παιδιά μας με όλους τους τρόπους. Να μείνουμε στον τόπο μας και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Με το κεφάλι μας ψηλά και τα παιδιά μας χαμογελαστά! Με όλα όσα έχουν ανάγκη για να μορφωθούν, για να έχουν υγεία, ψυχαγωγία, άθληση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

«Είμαστε δίπλα σας, αλληλέγγυοι, θαυμάζουμε και στηρίζουμε τον αγώνα που δίνετε. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το χαμόγελο των παιδιών, από το να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή. Και επειδή πολλοί μιλούν για αλληλεγγύη, εμείς ως δήμος έχουμε επιλέξει την αλληλεγγύη να τη δίνουμε με πολύ συγκεκριμένα πράγματα και όχι με φιλευσπλαχνίες», τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της στις δύο εκδηλώσεις η Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου – Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού.Αγώνας και αλληλεγγύη

Την ίδια στιγμή ο πυρόπληκτος λαός της βόρειας Εύβοιας οργανώνει μέσα από συλλογικές διαδικασίες τη συνέχιση του αγώνα για να μπορέσει να παραμείνει στον τόπο του.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στον κόμβο της Στροφυλιάς στις 21 Αυγούστου και η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα, την περασμένη Παρασκευή, αποτελούν «αγκάθι» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και παρακαταθήκη για τον αγώνα του πυρόπληκτου λαού. Εναν αγώνα που θα συνεχιστεί με τη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης το Σάββατο 2 Οκτώβρη στον κόμβο της Στροφυλιάς, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών όπως οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Σπύρος Γραμμένος, Πολυξένη Καράκογλου, Παντελής Κυραμαργιός, Μιρέλα Πάχου, Νίκος Φακαρος. Επιμελείται ο Γ. Παπαζαχαριακής.

Σημείο αναφοράς για τον πυρόπληκτο λαό της βόρειας Εύβοιας αποτελούν τα δύο Στέκια Αγώνα και Αλληλεγγύης στη Στροφυλιά και στην Ιστιαία, όπου εδώ και ενάμιση περίπου μήνα χτυπά η καρδιά του αγώνα και βρίσκει έκφραση η πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη.

Εκεί όπου καθημερινά φτάνουν αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης, ζωοτροφών, σχολικών ειδών κ.λπ. Εκεί όπου ο πυρόπληκτος λαός βρίσκει κουράγιο και δύναμη, στιγμές ξεγνοιασιάς, όπως την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη, όταν με αφορμή την παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν σωματεία της Εύβοιας, στήθηκε ένα μικρό γλέντι, δείχνοντας ότι η εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη αποτελεί πραγματικό αποκούμπι και φωτεινό φάρο στη μαυρίλα που έχουν σκορπίσει η φωτιά και η κυβερνητική πολιτική.    
Εμπρακτη αλληλεγγύη από την ΟΒΣΑ

Αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, αποτελούμενη από τον Νίκο Πετρόπουλο και τον Βασίλη Ντέρα, παρέδωσε σχολικά είδη, που συγκέντρωσαν σύλλογοι και σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, στους πυρόπληκτους της Εύβοιας. Η αντιπροσωπεία έφθασε το απόγευμα της Δευτέρας 20/9 στον κόμβο της Στροφυλιάς, στο Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων και μετέφερε το μήνυμα ότι θα είναι δίπλα στον αγώνα των πυρόπληκτων για πλήρη αποζημίωση των καταστροφών, για να μείνουν στον τόπο τους και τα χωριά τους.    
Παραστάσεις για τους πυρόπληκτους της Ηλείας

Μετά τη Βόρεια Εύβοια, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων θα περιοδεύσει στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, όπου θα πραγματοποιηθούν δωρεάν παραστάσεις Θεάτρου Σκιών και θα δοθούν στα παιδιά δώρα, τα οποία επιμελήθηκε το Εικαστικό του Εργαστήρι, καθώς και ειδικές συνθέσεις από χαρτόνι, για να κατασκευάσουν φιγούρες του Θεάτρου Σκιών. Στις παραστάσεις συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι πατρινοί καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών Χρήστος Καλπουζάνης και Χρήστος Πατρινός. Την πρώτη μέρα των παραστάσεων ο Χρήστος Πατρινός θα παρουσιάσει τον «Καραγκιόζη κορονο-εμβολιαστή» και τη δεύτερη μέρα ο Χρήστος Καλπουζάνης την παράσταση «Η νεράιδα της φύσης».

Εφημερίδα Ριζοσπάστης 22-9 2021

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *