Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ενισχύει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας η έγκριση της ονομασίας «Turkaegean»

Ανακοίνωση σχετικά με την έγκριση από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ του «Turkaegean» ως «εμπορικού σήματος» της Τουρκίας

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την έγκριση από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ του «Turkaegean» ως «εμπορικού σήματος» της Τουρκίας η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει:

Η έγκριση και καταχώριση από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) της ονομασίας «Turkaegean» ως «εμπορικού σήματος» της Τουρκίας μέχρι το 2031 δεν είναι ούτε τυπική ούτε «αθώα» απόφαση. Συνδέεται με συμφέροντα και επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ. Η αποδοχή της ονομασίας «Τουρκικό Αιγαίο» από τον Οργανισμό της ΕΕ δεν αφορά βέβαια τη δήθεν «τουριστική προβολή» της Τουρκίας, αλλά την προβολή των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, την προκλητική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την αστική τάξη της Τουρκίας.

Συνιστά πρόκληση για τον λαό μας η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να παραστήσει την «ανήξερη», αν και η τουρκική αίτηση υποβλήθηκε στο EUIPO στις 16-7-2021 (δημοσιεύτηκε στις 7-9-2021 και εγκρίθηκε ελλείψει ενστάσεως στις 7-12-2021), πολύ δε περισσότερο να «ξεπλύνει» την ΕΕ με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δήθεν το «Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO)» είναι ένα ιδιωτικό γραφείο, που «δεν παράγει πολιτικά ζητήματα», ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για Οργανισμό της ΕΕ που διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κράτος – μέλος, δύο αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι ένας του Ευρωκοινοβουλίου. Το EUIPO αποτελεί τον Οργανισμό αναγνώρισης πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων (trade marks) της ΕΕ που μάλιστα υπερέχει και από τα εθνικά, ενώ διαθέτει και ολόκληρο σύστημα δικαστηρίων για τα εμπορικά σήματα. Επειδή μάλιστα αρχικά δεν υπήρχε ομοφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ για την καθιέρωση του «εμπορικού σήματος της ΕΕ», το σύστημα προχώρησε με τη μορφή της «ενισχυμένης συνεργασίας» των «προθύμων» κρατών – μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ολες διαδοχικά οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο των ΝΔ/ΠΑΣΟΚ όσο και των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πρωτοστάτησαν στην υλοποίησή του, ψήφισαν με «χέρια και πόδια» τη σχετική νομοθεσία και στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπως και οι ευρωβουλευτές τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν ήξεραν όταν ψήφισαν όλοι μαζί τον κανονισμό 2009/207 «Για το εμπορικό σήμα της ΕΕ», κι έπειτα τον 2015/2424 που τον τροποποίησε, αλλά και τον 2017/1001 που τον αντικατέστησε, τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία με το Ν. 4679/2020;

Γι’ αυτό και είναι εξίσου προκλητική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που επιχειρούν να τα ρίξουν όλα στη δήθεν «ανικανότητα» και το «φιάσκο» της κυβέρνησης της ΝΔ για να αθωώσουν και πάλι την ΕΕ. Οταν πρωταγωνιστούσαν για να υλοποιηθεί το σύστημα εμπορικών σημάτων της ΕΕ δεν ήξεραν τι και ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί;

Κάποιοι κουτοπόνηρα προβάλλουν την «καλή» δήθεν απόφαση του αντίστοιχου «Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας» των ΗΠΑ, που απέρριψε την αίτηση για την καταχώριση του «σήματος» «Turkagean». Δεν λένε όμως ότι η απόρριψη έγινε αποκλειστικά και μόνο για τυπικούς λόγους και κυρίως επειδή η σχετική αίτηση δεν είχε κατατεθεί από αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Και τώρα ΝΔ και αστικά κόμματα με τους ευρωβουλευτές και βουλευτές τους στέλνουν επιστολές στον Οργανισμό της ΕΕ, κάνουν Ερωτήσεις τι μέτρα δήθεν θα πάρει η ΕΕ «να αποτρέψει τη χρήση από την Τουρκία αυτού του σήματος», ενώ η κυβέρνηση προαναγγέλλει «προσφυγές» και νομικές «κινήσεις» κατά της απαράδεκτης απόφασης του EUIPO, που… κατά τ’ άλλα δεν «παράγει πολιτικά ζητήματα». Τα πάντα για να μείνει στο απυρόβλητο το γεγονός ότι στο περιβάλλον της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καλλιεργείται και ενθαρρύνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας. Οτι η στρατηγική του ευρωατλαντισμού της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων αποτελεί το έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις και η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την αστική τάξη της Τουρκίας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με την ελληνική αστική τάξη για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων στην περιοχή.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παρακάτω κατεπείγουσα Ερώτηση:

«Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η απόφαση του EUIPO δεν αφορά σε αναγνώριση “εμπορικού σήματος” και “τουριστική προβολή”, αλλά ενισχύει πολιτικά την επιθετικότητα της Τουρκίας, τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της και την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;»

Με μια ΕΔΕ… καθάρισαν

Στο μεταξύ, με μια ΕΔΕ επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεμπερδέψει με τα πολιτικά ζητήματα που εγείρει η κατοχύρωση από την ΕΕ της ονομασίας «Turkaegean» (Τουρκικό Αιγαίο) ως «εμπορικού σήματος» της Τουρκίας μέχρι το 2031, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώριση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean». Παράλληλα, η κυβέρνηση προαναγγέλλει «προσφυγές» και νομικές «κινήσεις» κατά της απόφασης του EUIPO και προκειμένου «να αποτρέψει τη χρήση από την Τουρκία αυτού του σήματος», παρότι μια μέρα πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα ισχυριζόμενος, όπως προαναφέρθηκε, ότι το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) είναι «ένα ιδιωτικό γραφείο» που «δεν παράγει πολιτικά ζητήματα».

Στην ίδια γραμμή κινούνται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που με ανακοινώσεις τους καλούν σε λήψη μέτρων για να μη χρησιμοποιηθεί το σήμα, αφήνοντας στο απυρόβλητο το γεγονός ότι στο περιβάλλον της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καλλιεργείται και ενθαρρύνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας.

    

ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑμερικανοΝΑΤΟικός «αέρας στα πανιά» των διεκδικήσεών της

  • «Πήραμε αυτό που θέλαμε», λέει η τουρκική προεδρία
  • «Εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις» ζήτησε ο Μπάιντεν από τον Ερντογάν και άναψε «πράσινο φως» για τα «F-16»
Copyright 2022 The Associated

Κάθε είδους «ανταλλάγματα» στον βωμό της «ΝΑΤΟικής συνοχής» που όλα τα αστικά κόμματα έχουν «κορόνα στο κεφάλι τους», συνεχίζει να αποσπά η Τουρκία στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαψεύδοντας ξανά πανηγυρικά και τα μυθεύματα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων περί αμερικανοΝΑΤΟικής «ασπίδας προστασίας» για τα κυριαρχικά δικαιώματα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

«Η Τουρκία απέσπασε σημαντικά οφέλη στον αγώνα ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις», ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το μνημόνιο που η χώρα υπέγραψε τελικά προχτές το βράδυ, στη Μαδρίτη, με τους εκπροσώπους Σουηδίας και Φινλανδίας, προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε πως «η Τουρκία έλαβε ό,τι ήθελε».

Σύμφωνα με διαρροές σε μια σειρά από ΜΜΕ, τουρκικά και άλλα, η συμφωνία αναβαθμίζει τη θέση της Τουρκίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όχι μόνο του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ, στο όνομα πάντα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», αφού αυτή μεταξύ άλλων προβλέπει ότι Σουηδία και Φινλανδία θα στηρίζουν όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ – άρα και την Τουρκία – σε υπάρχουσες πρωτοβουλίες της ΚΕΠΠΑ (Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας) και στην PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Στρατιωτική Συνεργασία).

Ακόμα προβλέπει (σύμφωνα με πληροφορίες) την αλληλεγγύη των δύο χωρών στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, απέναντι στις απειλές εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει, τη μη στήριξη στους Κούρδους της Συρίας, στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και την οργάνωση του Φ. Γκιουλέν, άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Τουρκία, κοινό μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών για την τρομοκρατία κ.τ.λ. Μάλιστα, χτες, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, είπε ότι η χώρα του θα ζητήσει από Σουηδία και Φινλανδία την έκδοση 33 προσώπων που ανήκουν στο PKK και την οργάνωση του Γκιουλέν.

Ευχαριστίες Μπάιντεν στον Ερντογάν

Τη συνδρομή της Τουρκίας στην ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ έσπευσε χτες να επιδοκιμάσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας ικανοποίηση για την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία.

Ακόμα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επιχείρηση επώδυνων «διευθετήσεων», την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση έχει απλωμένη όλη την ατζέντα των διεκδικήσεών της στο τραπέζι. Ενώ ο Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του για τη διατήρηση «εποικοδομητικών διμερών σχέσεων».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών ενώ συζήτησαν και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Φυσικά, ο Αμερικανός ηγέτης ευχαρίστησε την Αγκυρα και για τις «προσπάθειες που καταβάλλει» για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία, φέρνοντας ξανά στο επίκεντρο και το διαμεσολαβητικό ρόλο που η τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί στο παζάρι για την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει ότι η διπλωματία θα βοηθήσει να επιλυθούν τα ζητήματα και ότι η κυβέρνησή του προτάσσει μια «πολιτική εξισορρόπησης».

Σημειωτέον, ενδεικτική της αμερικανικής «ευγνωμοσύνης» για τον ρόλο της Τουρκίας είναι και η αλλαγή που ήδη διαφαίνεται για τα μαχητικά «F-16» (η Αγκυρα ζητά εκσυγχρονισμό αλλά και αγορά νέων). Η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Αμυνας, Σελέστ Γουαλάντερ, δήλωσε χτες ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των “F-16” της Τουρκίας», προσθέτοντας: «Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών τους από την Τουρκία, γιατί αυτή είναι η συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν συνάντησε και τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για πάνω από 1 ώρα, κεκλεισμένων των θυρών. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, συζητήθηκε η σημασία εξεύρεσης τρόπων για να προχωρήσουν οι εξαγωγές του ουκρανικού σταριού και να διασφαλιστεί το λιμάνι στην Οδησσό. Φυσικά, ο Μακρόν καλωσόρισε κι αυτός την έναρξη της ενταξιακής πορείας Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

  • Στο μεταξύ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενθαρρυμένη εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, προχώρησε χτες σε 64 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο (34 από μη επανδρωμένο, 26 από κατασκοπευτικά και 4 από μαχητικά αεροσκάφη).

    

Αίτημα για τα «F-35»

Την ώρα που μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν δινόταν ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την αγορά και ανανέωση των τουρκικών «F-16», η ελληνική κυβέρνηση έσπευδε να ανακοινώσει τη συνέχιση της κούρσας των ακριβοπληρωμένων εξοπλισμών για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, με την υπογραφή του επίσημου αιτήματος προς τις αμερικανικές αρχές για την απόκτηση 20+20 μαχητικών «F-35» που αναμένεται να σταλεί το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι στόχος είναι το αίτημα να φτάσει στις ΗΠΑ πριν από τις 18 Ιούλη, οπότε στις ΗΠΑ θα βρεθεί ο υπουργός Αμυνας.

    

Πηγή : Εφημερίδα Ριζοσπάστης 30 – 6 – 2022

Εφημερίδα Ριζοσπάστης

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *