Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ρωσία ενισχύει το οπλοστάσιό της και τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες

Νέες εκρήξεις σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία

Εκρήξεις σε ρωσική αποθήκη πυρομαχικών στην Κριμαία
Εκρήξεις σε ρωσική αποθήκη πυρομαχικών στην Κριμαία

Δυο ακόμη εκρήξεις σημειώθηκαν χτες στην Κριμαία, εγείροντας νέα ερωτήματα για τον ρόλο της ουκρανικής κυβέρνησης, μια βδομάδα μετά από έκρηξη στη ρωσική πολεμική αεροπορική βάση Σάκι, στο δυτικό τμήμα της Κριμαίας, την οποία η ρωσική πλευρά απέδωσε σε ατύχημα, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι άφηναν υπονοούμενα για ουκρανική ανάμειξη.

Χτες το μεσημέρι υπήρξαν αναφορές σε ρωσικά ΜΜΕ για «μαύρο καπνό», που ακολούθησε ήχους εκρήξεων σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία και συγκεκριμένα στο Gvardeskoye, στο κέντρο της χερσονήσου.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Kommersant», οι τοπικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα επίθεσης δολιοφθοράς από μικρό μη επανδρωμένο αεροπορικό αντικείμενο (πιθανότατα drone) σε αποθήκη πυρομαχικών.

Νωρίτερα το πρωί είχε σημειωθεί πυρκαγιά που προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών σε άλλη ρωσική στρατιωτική βάση στη χερσόνησο, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε προσωρινή αποθήκη πυρομαχικών σε ρωσική βάση στην περιοχή Τζιανκόι, στο βόρειο τμήμα της Κριμαίας, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κριμαίας, Σ. Ακσιόνοφ, που μετέβη στο σημείο, δύο άμαχοι τραυματίστηκαν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η απομάκρυνση των κατοίκων γειτονικού χωριού.

Ρωσικά αεροσκάφη απογειώνονται σχεδόν καθημερινά από την Κριμαία για να πλήξουν στόχους σε περιοχές της Ουκρανίας.

«Η Κριμαία σε μια φυσιολογική χώρα είναι η Μαύρη Θάλασσα, τα βουνά, η αναψυχή και ο τουρισμός. Αλλά η κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία είναι εκρήξεις αποθηκών πυρομαχικών και αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους εισβολείς και τους κλέφτες», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντόλιακ.

Πούτιν: Οι ΗΠΑ παρατείνουν τον πόλεμο και αποσταθεροποιούν όλο τον κόσμο

Στις γεωπολιτικές διαστάσεις της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία στο πλαίσιο της συνολικής οξυμένης αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα για παγκόσμια πρωτοκαθεδρία, αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας χτες στη 10η Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια.

Οπως σημείωσε, η Δύση χρειάζεται συγκρούσεις για να παραμείνει στην εξουσία, επομένως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «ανακατεύονται ενεργά στις υποθέσεις άλλων χωρών, πυροδοτώντας κάθε είδους προκλήσεις και εμφυλίους πολέμους».

Η ηγεμονία της Δύσης προμηνύει στασιμότητα για ολόκληρο τον κόσμο, είπε ο Πούτιν, ενώ ισχυρίστηκε πως η Ρωσία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τον λεγόμενο «πολυπολικό κόσμο», με αναβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης.

«Η Δύση παραμέρισε τις προτάσεις της Ρωσίας για αμοιβαία μέτρα ασφαλείας. Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ επεκτείνεται προς τα ανατολικά, ενισχύοντας τη στρατιωτική του υποδομή», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι προσπαθούν να «αποσταθεροποιήσουν» τον κόσμο.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση. Και ενεργούν με τον ίδιο τρόπο, καλλιεργώντας το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης στην Ασία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο Πούτιν.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «συνεχίζουν να πλημμυρίζουν το καθεστώς του Κιέβου με οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο ίδιος είχε τονίσει προχτές ότι στόχος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι η κατάληψη «ολόκληρου του Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας». Μάλιστα, ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως «η γη του Ντονμπάς απελευθερώνεται βήμα – βήμα από τους Ουκρανούς εθνικιστές».

Επίδειξη ρωσικών εξοπλισμών

Στο ετήσιο διεθνές στρατιωτικό – τεχνικό φόρουμ Στρατού 2022, κοντά στη Μόσχα, επιδείχθηκαν διάφορα ρωσικά όπλα, ιδίως άρματα μάχης και πύραυλοι. Ο Ρώσος Πρόεδρος εξήρε το έργο της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας, διαβεβαιώνοντας πως εξοπλίζει τον στρατό της χώρας του με «σύγχρονα όπλα που σήμερα χρησιμοποιούνται για τη νίκη».

Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους από περίπου 70 χώρες, τόνισε ακόμη πως η Ρωσία έχει εταίρους σε αρκετές ηπείρους που δείχνουν θάρρος και δεν υποκύπτουν στις ΗΠΑ.

Η ρωσική εταιρεία εξαγωγής όπλων «Rosoboronexport» διαβεβαίωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν επηρεάζουν τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Εως τα τέλη του 2023, είπε ο επικεφαλής, Αλ. Μιχέγεφ, η Ινδία θα παραλάβει πέντε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, βάσει της σύμβασης.

Χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υπέγραψε κρατικές συμβάσεις για την κατασκευή και την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων και συστημάτων αεράμυνας για ρωσικά στρατεύματα αξίας άνω των 8 δισ. δολαρίων.

Οι συμβάσεις αφορούν στην κατασκευή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat (ICBM), συστημάτων αεράμυνας S-500 και προμήθεια βομβαρδιστικών πρώτης γραμμής Su-34.

Η Ρωσία δεν έχει ανάγκη να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού στη «διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια» στη Μόσχα.

Ο Σοϊγκού άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδιάζονται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη πολλές φορές.

Αναφερόμενος στο σχήμα AUKUS σύμπραξης της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι μπορεί εν δυνάμει να εξελιχθεί σε «πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία».

Σύντομα η επικύρωση της ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα εφτά εναπομείναντα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα ολοκληρώσουν «πολύ γρήγορα» τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ από την πλευρά της η Σουηδή πρωθυπουργός, Μ. Αντερσον, διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα τηρήσει τους όρους του σχετικού μνημονίου που έχει υπογράψει με την Τουρκία.

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν «ιστορική» την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ, «είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα ενισχύσει τη Συμμαχία στα βόρεια σύνορά της. Είναι σημαντικό, διότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν, η Ρωσία επιχειρεί να χαράξει εκ νέου τα σύνορα», επισήμανε ο Σολτς και επανέλαβε τη δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν να στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γερμανικά και σουηδικά όπλα προκειμένου να ανακαταλάβουν την Κριμαία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως τα δυτικά όπλα «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση εδαφών». Η ΕΕ δεν έχει αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος.

Αντιπαράθεση για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Στο μεταξύ, συνεχίζονται η αντιπαράθεση και τα χτυπήματα γύρω από τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια με αλληλοκατηγορίες των δυο πλευρών, ενώ ο ΟΗΕ ζητάει αντιπροσωπεία του να επισκεφτεί και να επιθεωρήσει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Αν συμβεί «καταστροφή» θα απειληθεί ολόκληρη η Ευρώπη, προειδοποίησε εκ νέου ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολ. Ζελένσκι, καταγγέλλοντας πως «με κάλυψη τον σταθμό, οι δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζουν πόλεις και κοινότητες στην περιοχή».

Απαίτησε η διεθνής κοινότητα να υιοθετήσει «νέες σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας» και να μην «υποκύψει στον πυρηνικό εκβιασμό» και «όλες οι ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν αμέσως από τον σταθμό και τις ζώνες που τον περιβάλλουν άνευ όρων».

Από την πλευρά της η Μόσχα κατήγγειλε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι πραγματοποιούν χτυπήματα και μάλιστα με την ανοχή της Δύσης. Το ζήτημα συζητήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ρ. Γκρόσι, δηλώνει διατεθειμένος να ηγηθεί της διεθνούς αποστολής και κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνεργαστούν.

Η Μόσχα εμφανίζεται να θέτει ως όρο η αποστολή του ΟΗΕ να μην φτάσει στη Ζαπορίζια μέσω ουκρανικού εδάφους. «Φανταστείτε τι σημαίνει να περάσουν από το Κίεβο, σημαίνει πως θα πάνε στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας περνώντας από τη γραμμή του μετώπου», τόνισε ο Ιγκ. Βισνεβέτσκι, υποδιευθυντής του τμήματος για την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και τον έλεγχο των εξοπλισμών στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Αυτός είναι τεράστιος κίνδυνος, με δεδομένο ότι δεν έχουν τις ίδιες απόψεις όλα τα στελέχη του ουκρανικού στρατού», πρόσθεσε, ενώ τοπικός φιλορώσος αξιωματούχος της Ζαπορίζια εξέφρασε την ανησυχία ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις μπορεί να στήσουν προβοκάτσια πυροβολώντας την αποστολή.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε χτες ότι η Ουκρανία υπονόμευσε έξι γραμμές ηλεκτροδότησης και διέκοψε τις διαδικασίες στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ. Η FSB αναζητά τα μέλη ουκρανικών ομάδων δολιοφθοράς που ανατίναξαν τα καλώδια, καταγγέλλοντας δύο προηγούμενες αντίστοιχες απόπειρες ανατίναξης στις 4 και 9 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ουκρανικό πυροβολικό φέρεται να έπληξε ένα αρχηγείο της παραστρατιωτικής ομάδας μισθοφόρων Wagner της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία.

Η έκταση των ζημιών στη στρατιωτική βάση της ομάδας δεν είναι σαφής.

Ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ ισχυρίζεται ότι η μυστική τοποθεσία της αποκαλύφθηκε αφού ένας Ρώσος δημοσιογράφος μοιράστηκε τη διεύθυνσή της.

    

 

Πηγή : Εφημερίδα Ριζοσπάστης 17 – 8 – 2022

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *