Κατηγορίες
Πολιτική

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΣΥΡΙΑ

Κραυγή αγωνίας για τους εγκλωβισμένους και τα εκατομμύρια των σεισμόπληκτων

Ανεβαίνει συνεχώς ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων

Copyright 2023 The Associated

Εναν τιτάνιο αγώνα επιβίωσης δίνουν τα εκατομμύρια των σεισμόπληκτων και των αστέγων σε Τουρκία και Συρία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στις 6 Φλεβάρη, με στήριγμά τους την πολύμορφη λαϊκή αλληλεγγύη που δυναμώνει, τις τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών, αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά με τη «γύμνια» του αστικού κρατικού μηχανισμού όταν πρόκειται για τη σωτηρία του λαού, αλλά και με το δολοφονικό ευρωατλαντικό εμπάργκο στην περίπτωση της Συρίας.

Συνεχώς ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, καθώς σε χιλιάδες γκρεμισμένα σπίτια δεν έχουν φτάσει καν τα σωστικά συνεργεία, ενώ λιγοστεύουν δραματικά οι ελπίδες για όσους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια έχουν καταφέρει να επιζήσουν μέσα σε συνθήκες έντονης κακοκαιρίας.

Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το βράδυ της Τετάρτης, οι νεκροί στις δύο χώρες είχαν ξεπεράσει τις 12.000.

Στην Τουρκία, οι αρχές ανακοίνωσαν χτες βράδυ ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 9.057 άνθρωποι και οι τραυματίες φτάνουν τους 53.000 ανθρώπους.

Στη Συρία, οι νεκροί έφταναν τους 3.000, με 1.260 από αυτούς να έχουν ανακοινωθεί στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και άλλους 1.740 να έχουν εντοπιστεί σε περιοχές που ελέγχουν αντικυβερνητικές δυνάμεις.

Η αντίθεση ανάμεσα στη λαϊκή αλληλεγγύη και στη «γύμνια» του αστικού κράτους

Στην Τουρκία, εκατομμύρια σεισμόπληκτοι και άστεγοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχουν διασφαλίσει ούτε τη στοιχειώδη βοήθεια: Ενα προφυλαγμένο μέρος για να κοιμηθούν, φάρμακα και περίθαλψη για τα τραύματά τους αλλά και για χρόνιες ασθένειες. Εγκλωβισμένοι χαροπαλεύουν στα συντρίμμια, σε συνθήκες έντονου ψύχους, με τα σωστικά συνεργεία να μην αρκούν για να φτάσουν στις ισοπεδωμένες συνοικίες, ενώ πολλές περιοχές μένουν ακόμα αποκομμένες από την υπόλοιπη χώρα, χωρίς καύσιμα και δρόμους για να τις προσεγγίσει κάποιος…

Κι ενώ από τη μια πλευρά αναδεικνύεται η δύναμη της έμπρακτης λαϊκής αλληλεγγύης στους πληγέντες, από όλες τις γωνιές της χώρας, με πολύμορφες πρωτοβουλίες βοήθειας, από την άλλη αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η «γύμνια» που δείχνει ο αστικός κρατικός μηχανισμός σε τόσο κρίσιμες για τη διάσωση του λαού στιγμές.

Οι καταγγελίες συλλογικών φορέων είναι αποκαλυπτικές: Η δόμηση στα αστικά κέντρα που επλήγησαν είναι τόσο πυκνή που, εξαιτίας της ανυπαρξίας ουσιαστικά πάρκων, δεν υπάρχουν ανοιχτοί χώροι για να φιλοξενηθούν οι πληγέντες μακριά από ετοιμόρροπα κτίρια.

Οπως καταγγέλλουν οργανώσεις του ΚΚ Τουρκίας, ακόμα και στις περιοχές που καταφέρνουν να φτάσουν δυνάμεις του στρατού, αυτές βοηθούν κυρίως τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης, χωρίς να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αντίστοιχο των έκτακτων συνθηκών, για παράδειγμα για την ανέγερση νοσοκομείων, εστιατορίων, οικισμών με σκηνές, την ώρα που είναι εκατομμύρια οι σεισμόπληκτοι. Σημειωτέον ότι μιλάμε για τις κατά τ’ άλλα πανίσχυρες τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, «καμάρι» της τουρκικής αστικής τάξης αλλά και του ΝΑΤΟ, ικανότατες να πραγματοποιούν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε μια σειρά χώρες…

Αποκαλυπτικές καταγγελίες για «απόλυτη κρίση και χάος»…

Αποκαλυπτικά είναι όσα κατήγγειλε χτες η Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων της Τουρκίας (KESK), στην οποία ανήκουν και οργανώσεις υγειονομικών, πυροσβεστών, εκπαιδευτικών, διαφόρων ειδικοτήτων του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι υπάρχουν «πόλεις και περιοχές που έμειναν χωρίς διασώστες και πρώτες βοήθειες για περισσότερες από 10 ώρες (…) υπάρχουν πόλεις και συνοικίες χωρίς σκηνές, χωρίς ενεργά συσσίτια»…

Οι εκπρόσωποι της KESΚ έκαναν λόγο για «απόλυτη κρίση και χάος» που επικράτησε σε μια σειρά κρίσιμα θέματα, όπως την άμεση άφιξη σωστικών συνεργείων και άλλων διαθέσιμων ειδικοτήτων στις περιοχές, τον κατάλληλο συντονισμό των εθελοντών με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να προχωρά και η πολύτιμη αντικατάσταση όσων ήδη επιχειρούν στις ισοπεδωμένες περιοχές. «Οι σημερινές ομάδες έρευνας και διάσωσης και οι πρώτοι που έχουν φτάσει εκεί έχουν ήδη εξαντληθεί και πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ενδεικτικά ότι μονάδες διασωστών μεταφέρονται σε περιοχές με αποστολές χωριστές από όσες μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους (!).

Σε τμήματα των Αντιγιαμάν, Ελμπιστάν, Πατζαρτζίκ, Ισκεντερούν, Γκιουλμπάσι, Χατάι, Σαμαντάγκ δεν έχει φτάσει ακόμα σωστικό συνεργείο…

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των αρχών που «ζητούν από τους πολίτες να πάνε σε σημεία συγκέντρωσης», τονίζουν: «Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σημείο συγκέντρωσης. Η σημερινή πολιτική χωροταξίας και δόμησης των πόλεων δεν έχει ακόμη αφήσει κανένα διαθέσιμο σημείο συγκέντρωσης. Πόσα πάρκα έμειναν διαθέσιμα;».

Και η Ομοσπονδία καταγγέλλει: «Οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περνούν τις νύχτες τους έξω και να προσπαθούν να ζεσταθούν ανάβοντας φωτιά στις γειτονιές των κατεστραμμένων κτιρίων. Η απληστία των εργολάβων και ο μοναδικός στόχος τους να βγάλουν περισσότερα χρήματα και κέρδη κόστισαν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μας».

Τονίζουν επίσης ότι οι σεισμόπληκτοι «δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με εξουσιοδοτημένα γραφεία κρίσεων ή αξιωματούχους σε αυτές τις πόλεις…».

«Ενότητα» ζητά ο Ερντογάν και κάνει λόγο για «προβοκάτορες»…

Επιχειρώντας να συσκοτίσει τις ευθύνες, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν επισκέφτηκε χτες πληγείσες περιοχές μιλώντας για «κάποια προβλήματα» που αντιμετώπισε ο κρατικός μηχανισμός τις πρώτες μέρες, αλλά ισχυρίστηκε ότι «σήμερα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο». «Είναι η ώρα να είμαστε ενωμένοι», πρόσθεσε με θράσος, ζητώντας από τον λαό να αγνοεί τους «προβοκάτορες», όπως είπε, που κάνουν κριτική στον κρατικό μηχανισμό…

Παράλληλα, αυξάνονται οι καταγγελίες για κυβερνητικές «παρεμβάσεις» στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έπειτα από απανωτές αναρτήσεις που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Το ΚΚ Τουρκίας επισημαίνει ότι «την τρίτη μέρα του σεισμού, η πρόσβαση σε ορισμένα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο Twitter, αποκλείστηκε» και καλεί σε αξιοποίηση νέων καναλιών επικοινωνίας, «ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση και απαγόρευση της κυβέρνησης».

Ολα αυτά ενώ χτες το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πως τελικά ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά στο λιμάνι του Ισκεντερούν, για την οποία μια μέρα πριν, το υπουργείο Αμυνας είχε ενημερώσει ότι κατασβέστηκε.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσαν χτες ότι ΕΕ και σουηδική προεδρία θα διοργανώσουν Διάσκεψη Δωρητών για τους σεισμόπληκτους, τον Μάρτη, στις Βρυξέλλες, σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές.

Σημειωτέον ότι το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του – για πρώτη φορά μετά το 1999 – μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη. Στη σχετική ανακοίνωση έγινε λόγος για «αυξημένη αστάθεια και μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών μετά τον καταστροφικό σεισμό» αλλά και «χαμηλό όγκο των συναλλαγών που δεν επιτρέπει τον αποτελεσματικό καθορισμό τιμών».

Πολιτικοί ζητούν την ακύρωση όλων των χρηματιστηριακών συναλλαγών που έγιναν μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Συρία: Εκκλήσεις για βοήθεια και άρση των φονικών δυτικών κυρώσεων

Στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ, σε συνέντευξή του στο λιβανέζικο δίκτυο «al-Mayadeen», τόνισε ότι η καταστροφή επιτείνεται από τις δυτικές κυρώσεις.

Απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ, στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς να δώσουν χέρι βοηθείας στις προσπάθειες της Συρίας να αντεπεξέλθει σε αυτήν την καταστροφή.

Την άμεση άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας απαίτησε χτες και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, επισημαίνοντας και τη λεηλασία του συριακού πετρελαίου και τις επιθέσεις από τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή.

Πάντως, το μοναδικό μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Συρία, παρακάμπτοντας τη συριακή κυβέρνηση, έχει κλείσει, λόγω καταστροφής μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου και των δύο χωρών.

Επιπλέον, η συριακή κυβέρνηση ζήτησε επίσημα χθες τη βοήθεια του μηχανισμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου δωρητών για τους σεισμόπληκτους Συρίας και Τουρκίας, αλλά και επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Από αυτά, τα 3,5 εκατ. ευρώ θα είναι για τη Συρία.

Στο μεταξύ η οργάνωση «Λευκά Κράνη», που συγκροτήθηκε από πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και αποτελεί το δεξί χέρι των τζιχαντιστών, καπηλεύεται τον πόνο και την καταστροφή. Επιχειρεί έτσι, εν μέσω της καταστροφής, να νομιμοποιηθεί ως «επίσημος δίαυλος» αρωγής στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο αντικυβερνητικών δυνάμεων, όπως π.χ. η βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Η Μελίντα Γιανγκ, ανώτερη σύμβουλος της UNICEF αρμόδια για τη Συρία, μιλώντας χτες στο BBC αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την παροχή βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της εμπόλεμης χώρας. Επεσήμανε το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο (που είχε καταπονηθεί και υποστεί ζημιές ήδη από τον 12ετή πόλεμο και την ιμπεριαλιστική επέμβαση) και τη σημαντική βλάβη στα βασικά δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, που εντείνουν εδώ και χρόνια τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασής τους στη Συρία, ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται με ΜΚΟ στη Συρία για βοήθεια στα θύματα του σεισμού.

«Στη Συρία έχουμε ανθρωπιστικούς εταίρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και προσφέρουν βοήθεια για να σωθούν ζωές», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί οι «ανθρωπιστικοί εταίροι», επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Προηγουμένως ο Στίβεν Αλεν, αρμόδιος για τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας (USAID), διαβεβαίωνε από την Αγκυρα ότι «όλες μας οι ανθρωπιστικές προσπάθειες κατευθύνονται επί του παρόντος στη βορειοδυτική Συρία».

  • Ταμείο αρωγής για τους σεισμόπληκτους δημιουργεί η πρεσβεία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στην Αθήνα, με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων. Οι δωρεές θα γίνονται δεκτές στη συριακή πρεσβεία.

    

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Συνεχίζει με αυταπάρνηση τη μάχη για τη σωτηρία του λαού

Εκατοντάδες κομμουνιστές βρίσκονται στις σεισμόπληκτες περιοχές, οργανώνοντας και ενισχύοντας την πολύμορφη λαϊκή αλληλεγγύη στους πληγέντες
Εκατοντάδες κομμουνιστές βρίσκονται στις σεισμόπληκτες περιοχές, οργανώνοντας και ενισχύοντας την πολύμορφη λαϊκή αλληλεγγύη στους πληγέντες

«Ο λαός μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια πολύ βαριά καταστροφή. Υπάρχει θλίψη, κούραση, απόγνωση και θάνατος. Υπάρχει όμως και θυμός. Ο κόσμος έχει αρχίσει να νιώθει οργή για την απουσία του κράτους και την αλαζονεία της κυβέρνησης», ανέφερε το χτεσινό ημερήσιο δελτίο του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), που άρχισε να το εκδίδει από την πρώτη μέρα της καταστροφής, για την ενημέρωση του κόσμου και την οργάνωση της πολύμορφης εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης στους πληγέντες.

Στο πλευρό των σεισμόπληκτων βρίσκονται με κάθε τρόπο από την πρώτη στιγμή μέλη και φίλοι του ΤΚΡ, προσαρμόζοντας μέρα με τη μέρα τη δράση τους στις αυξανόμενες ανάγκες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι προσεγγίζουν τις Οργανώσεις του ΤΚΡ άνθρωποι με τους οποίους μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία επικοινωνία, καθότι αναγνωρίζεται η υπευθυνότητα με την οποία οι δυνάμεις του προσπαθούν να στηρίξουν τον τουρκικό λαό.

Τα γραφεία του Κόμματος και τα «Στέκια Γειτονιάς» σε εκατοντάδες λαϊκές γειτονιές όλης της χώρας αποτελούν εστίες καθημερινής συγκέντρωσης υλικής βοήθειας, αλλά και οργάνωσης αποστολών στις σεισμόπληκτες περιοχές, με εθελοντές από ειδικότητες απαραίτητες για τη στήριξη των πληγέντων.

Συνολικά οκτώ φορτηγά και ένα λεωφορείο με είδη πρώτης ανάγκης έχουν φτάσει στις σεισμόπληκτες περιοχές από την Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, τη Σμύρνη κ.α., ενώ άλλα τρία θα έφταναν χτες το βράδυ.

Το «Στέκι Γειτονιάς» από την περιοχή Σαριγάζι της Κωνσταντινούπολης έστειλε στην Αντάκια ένα φορτηγό – κινητό μαγειρείο με έξι μάγειρες, μέλη του Κόμματος, για τον επισιτισμό των σεισμόπληκτων, με ικανότητα για την εξυπηρέτηση 3.000 ατόμων τη μέρα.

Παράλληλα, ήδη 400 μέλη και φίλοι του Κόμματος εργάζονται εθελοντικά στα κέντρα κρίσης και αλληλεγγύης που έχει στήσει το TKP στις σεισμόπληκτες περιοχές (Αντάκια, Αδανα, Γκαζιαντέπ, Ισκεντερούν, Ντιγιάρμπακιρ).

Ομάδες διάσωσης εργάζονται στα συντρίμμια, υγειονομικοί φροντίζουν τους τραυματίες, συνεργεία μαγειρεύουν και μοιράζουν τα είδη πρώτης ανάγκης, ομάδες επαγγελματιών Υγείας, παιδαγωγών και ψυχολόγων – ψυχιάτρων προσπαθούν να βοηθήσουν επιτόπου στις πληγείσες περιοχές.

Στην Αντάκια βρέθηκε χτες και ο ΓΓ της ΚΕ του TKP, Κεμάλ Οκουγιάν, μαζί με αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος.

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη κατάλληλου συντονισμού εμποδίζει απαραίτητες δυνάμεις να φτάσουν σε πολλές περιοχές: Μεταξύ άλλων το TKP κατήγγειλε ότι εθελοντές μεταλλωρύχοι και ομάδες εκκένωσης του Τουρκικού Ινστιτούτου Σκληρού Ανθρακα (TTK) καθυστέρησαν πολύ να πάνε στις σεισμόπληκτες ζώνες, διότι δεν υπήρχε διαθέσιμο αεροσκάφος.

Η απουσία στήριξης των δομών Υγείας είναι τέτοια που όσοι επέζησαν από τον σεισμό τώρα κινδυνεύουν από τις συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων: Στη Χατάι γίνονται ακρωτηριασμοί σε νοσοκομειακούς διαδρόμους, χωρίς αποστείρωση, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί είναι αρκετοί, όπως στο Αντιγιαμάν.

Καθόλου τυχαία, χτες έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του κυβερνήτη της Αντιγιαμάν, με τους αξιωματούχους να εγκαταλείπουν το κτίριο άρον άρον…

    

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Μια φίλη από την Τουρκία διηγείται…

Την οργή που ξεχειλίζει στον λαό της Τουρκίας, για την παντελή απουσία αντισεισμικής προστασίας και οποιασδήποτε κρατικής μέριμνας, μεταφέρει στον «Ριζοσπάστη» μια φίλη του Κόμματος από την Τουρκία, που οι συγγενείς της βρίσκονται στη χτυπημένη από τον σεισμό Αλεξανδρέττα (Iskederun), στην επαρχία της Αντιόχειας.

Τρία 24ωρα μετά, η μόνη βοήθεια για τους εκατοντάδες χιλιάδες που βρίσκονται στα χαλάσματα είναι μόνο από τον λαό της περιοχής, που παλεύει με τα χέρια του να σώσει όσο περισσότερους μπορεί, και με όσα μηχανήματα διαθέτουν ιδιώτες.

Ακόμα και όποια λίγα σωστικά συνεργεία έφτασαν στην περιοχή, βοηθούν όπως όπως, όπου τους καλεί ο κόσμος, χωρίς σχέδιο και καθοδήγηση, με τους νεκρούς να πολλαπλασιάζονται συνεχώς.

Η τραγωδία είναι ανείπωτη, το ίδιο και η βαρβαρότητα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, που θα μπορούσαν να σωθούν, πεθαίνουν κυριολεκτικά από το κρύο, αφημένοι στη μοίρα τους…

Οσοι σώθηκαν, βρίσκονται χωρίς νερό και ρεύμα, χωρίς ιατρική βοήθεια, πεταμένοι στους δρόμους, χωρίς καν αντίσκηνα. Βενζίνη ούτε για δείγμα, αφού για να αντέξουν τις πολικές θερμοκρασίες όσοι μπορούν κοιμούνται στα αυτοκίνητα.

Η οργή ξεχειλίζει διπλά και για έναν ακόμα λόγο: Μετά τους σεισμούς του 1999, το κράτος χαρατσώνει τον λαό και με «αντισεισμικό φόρο», υποτίθεται για την… αντισεισμική θωράκιση και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας.

Το εχθρικό για τον λαό αστικό κράτος σε όλο το «μεγαλείο» του…

Η μόνη ελπίδα, η μόνη αλληλεγγύη που αισθάνεται ο λαός είναι αυτή από τον ελληνικό λαό, «από το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα στην Ελλάδα». Τα μηνύματα αυτά, μας περιγράφει, κυκλοφορούν παντού, από στόμα σε στόμα, όπως και στα κοινωνικά δίκτυα, συγκινούν και τον τελευταίο εργαζόμενο, ακόμα και όσους ποτίζονται χρόνια τώρα με το δηλητήριο του «διαίρει και βασίλευε» των αστικών τάξεων από τις δυο μεριές του Αιγαίου.

Αλλος ένας λόγος η ταξική αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό να δυναμώσει τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά!

    

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Διπλωματία των σεισμών» με Τουρκία – στήριξη «αλά καρτ» στη Συρία

Τη «διπλωματία των σεισμών» επαναφέρει η κυβέρνηση, προς επιτάχυνση διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ερωτηθείς χτες αν το «κύμα αλληλεγγύης» που δημιουργήθηκε μετά την τραγωδία στην Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη βελτίωση του κλίματος στα Ελληνοτουρκικά, απάντησε ότι το κύμα αυτό «σημαίνει κάτι πολύ βασικό: Οτι οι δύο κοινωνίες, η ελληνική και η τουρκική κοινωνία, είναι πολύ κοντά, ψυχολογικά πολύ κοντά. Είμαστε γείτονες, έχουμε παρελθόν, θα έχουμε και μέλλον. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι τα αισθήματα μεταξύ των ανθρώπων πολλές φορές είναι διαφορετικά από αυτά τα οποία διατυπώνουν οι ηγεσίες τους». Είπε ακόμα ότι «έχουμε προσφέρει όποια βοήθεια μπορούμε και θα συνεχίσουμε να την προσφέρουμε».

Την ίδια ώρα επιβεβαίωσε την παροχή στήριξης «αλά καρτ» από την κυβέρνηση, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με κριτήριο τους ανταγωνισμούς και τις συμμαχίες στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, στην αντίπερα όχθη της γνήσιας και «άνευ όρων» ταξικής αλληλεγγύης που εκφράζουν με κάθε τρόπο εκατομμύρια λαού στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μετά τις προχτεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη ότι δεν έχουν στείλει βοήθεια στην εξίσου δοκιμαζόμενη Συρία επειδή εκεί «δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής», ο Δένδιας είπε χτες ότι «ανεξάρτητα από την πολιτική των κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος, εμείς από την αρχή προσπαθούμε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Εχουμε έρθει σε επαφή με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, έχουμε έρθει σε επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη. Ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει σύνορα, δεν αντιμετωπίζει κυρώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει όπου μπορεί, βεβαίως, και στη Συρία».

Βέβαια, αφήνουν αναπάντητα βασικά ερωτήματα: Αφού «ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει σύνορα, δεν αντιμετωπίζει κυρώσεις», τότε γιατί η κυβέρνηση δεν συζητά με την εκλεγμένη κυβέρνηση του Προέδρου Μπ. Ασαντ για την αποστολή βοήθειας, όπως στην Τουρκία; Και αφού «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει», τότε γιατί δεν παρακάμπτει τις ευρωατλαντικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, για να βοηθήσει στη διάσωση και στη στήριξη των σεισμόπληκτων;

    

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία

Αλλη μια ομάδα Ελλήνων διασωστών αναχώρησε χτες για την Τουρκία. Συγκεκριμένα, το νέο κλιμάκιο αποτελείται από 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα, έναν επιπλέον αξιωματικό – μηχανικό του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατρούς και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Αρχικά το αεροπλάνο που μετέφερε το κλιμάκιο από τη Θεσσαλονίκη προσγειώθηκε αναγκαστικά λόγω τεχνικού προβλήματος στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Η ομάδα αναχώρησε τελικά με άλλο στρατιωτικό αεροσκάφος για τα Αδανα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η πρώτη αποστολή της ΕΜΑΚ, που ήδη βρίσκεται στην Τουρκία, έχει απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 χρόνων, μία 20χρονη κοπέλα και τρία παιδιά. Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν νεκρούς 6 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τρία μικρά παιδιά.

Με τη δεύτερη ομάδα η ελληνική αποστολή θα αποτελείται συνολικά από 36 στελέχη της ΕΜΑΚ, 8 γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς πολιτικούς μηχανικούς, 3 εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ στην αποστολή συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκας.

    

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να αρθούν τώρα το εγκληματικό εμπάργκο και οι κυρώσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ!

Επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν

Την άμεση άρση του εμπάργκο στη Συρία και την ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Συρίας και της Τουρκίας ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή της προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν.

Η επιστολή των ευρωβουλευτών του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνου, έχει ως εξής:

«Μετά την ανείπωτη τραγωδία στην Τουρκία και στη Συρία, με πολλές χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, το κύριο καθήκον αυτήν τη στιγμή είναι να εκφραστεί άμεσα πολύμορφη στήριξη και αλληλεγγύη στους πληγέντες, τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.

Ιδιαίτερα ο λαός της Συρίας έχει απόλυτη ανάγκη από άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, υλικά πρώτης ανάγκης, φάρμακα. Ωστόσο το εμπάργκο των ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, το οποίο συνοδεύει την πολύχρονη επέμβασή τους και το βιώνει ο λαός της Συρίας, συνεχίζεται, παρά τον καταστροφικό σεισμό, και στέκεται εμπόδιο ακόμα και στην έκφραση αλληλεγγύης. Αυτές τις ώρες μια μεγάλη προσπάθεια εξασφάλισης υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας, από εργατικά συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς, βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, την Ελλάδα, και σε άλλες χώρες.

Απευθύνουμε έκκληση, με ευθύνη της ΕΕ να αρθούν αμέσως το απαράδεκτο εμπάργκο και οι κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας».

    

 Πηγή : ΡΙζοσπάστης 9 – 2 – 2022

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *