Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τύφλα να ‘χουν…

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, υπογράμμισε ότι «η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη». Ο κρίσιμος αυτός ρόλος της αποκαλούμενης «Σούδας του Βορρά» βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μια μέρα μετά, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Ανάμεσα σε όσους πήραν τον λόγο ήταν ο «παλιός γνώριμος», πρώην πρέσβης και νυν υφυπουργός Ενέργειας, Τζ. Πάιατ, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπ. Μενέντεζ. Ο τελευταίος μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ήδη «ως σημαντικός αμυντικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μετατρέπεται, επίσης, σε ενεργειακό κόμβο, με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου».

* * *

Ο Πάιατ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις υποδομές που λειτουργούν ή κατασκευάζονται στην περιοχή, από τη σκοπιά της σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας, όπου η Ενέργεια παίζει καθοριστικό ρόλο. Ο αγωγός ΤΑΡ, είπε, μαζί με άλλες υποδομές και συνδετήριους, συνέβαλε ώστε την κρίσιμη στιγμή «να μην επιτρέψουν στο Κρεμλίνο» να χρησιμοποιήσει την «Ενέργεια ως όπλο για να διασπάσει τη διατλαντική κοινότητα και να μειώσει την αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς».

Στους ενεργειακούς σχεδιασμούς που ανταγωνίζονται τα ρωσικά μονοπώλια και έχουν για επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη, εντάσσονται μεταξύ άλλων η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) που κατασκευάζεται στην πόλη, για την αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ κατά 50% μέχρι το 2025 (έχουν ήδη στείλει διπλάσιο όγκο LNG στην Ευρώπη σε σχέση με το προηγούμενο έτος). «Μαζί με το Κατάρ, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας από τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG τα επόμενα χρόνια και φυσικά αυτό συνδέεται και με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που είναι μια ακόμα σημαντική παράμετρος της ανθεκτικότητας που η Ελλάδα οικοδομεί για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο Πάιατ, δείχνοντας τη σημασία που αποδίδουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακή πύλη προς την Ευρώπη.

* * *

Οσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν, όμως, οι κίνδυνοι παραμονεύουν στην επόμενη γωνία για τον λαό, που μετατρέπεται σε στόχο. Γι’ αυτό πλασάρουν τους σχεδιασμούς τους με «δολώματα», για να εφησυχάσουν, να αποσπάσουν συναίνεση ή ανοχή. Για παράδειγμα, εκπρόσωποι κατασκευαστικών ομίλων έταξαν 4.000 θέσεις εργασίας στην κατασκευή των έργων υποδομής. Ομως πρόκειται για ξαναζεσταμένη σούπα, αφού οι εργαζόμενοι μετά την ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ πετάχτηκαν πίσω στην ανεργία.

Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες υποδομές: «Με την κατασκευή του σιδηροδρόμου μειώνονται οι ώρες μεταφοράς των cargo σε σχέση με τις μεταφορές διά θαλάσσης. Υπάρχει κέρδος για τον επιχειρηματία, που φυσικά αποτυπώνεται στην τοπική κοινωνία», ακούστηκε στο συνέδριο, επιβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα και αφετηρία του σχεδιασμού είναι τα κέρδη του κεφαλαίου και τα συμφέροντα των διεθνών συμμαχιών του. Ετσι, η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου δεν γίνεται με κριτήριο την ασφαλή, φτηνή μετακίνηση του λαού, αλλά την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας για τους ομίλους, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που μέσα σε δύο χρόνια έχουν εκτελέσει μέσω Αλεξανδρούπολης 54 σιδηροδρομικές αποστολές με πολεμικό και άλλο υλικό.

* * *

Από το συνέδριο δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει και η αναγνώριση της συνεισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. «Μπορεί η Αριστερά στην Ελλάδα να έχει τα θέματά της, αλλά σίγουρα καταλαβαίνει ότι η κοινή στρατιωτική παρουσία ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζει στρατηγικά τη χώρα μας στον υπερθετικό βαθμό (…) Θυμίζω ξανά ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε στη συνεργασία με τους Αμερικανούς, την οποία συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση», ακούστηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου.

Για το τέλος αφήσαμε το «καλύτερο»: «Η Αλεξανδρούπολη είναι πλέον μία πόλη υπό την προστασία της Αμερικής», ειπώθηκε από το βήμα. Με τέτοια ξεδιάντροπα και κατάπτυστα «επιχειρήματα» προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής στην πόλη του, που χώνεται όλο και πιο βαθιά στον βούρκο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων. Με τέτοιους …«συμμάχους – προστάτες», τύφλα να ‘χουν οι «εχθροί»!

Δ. Μ.

    

175 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος των Μαρξ και Ενγκελς

Στις 24 Φλεβάρη 1848 κυκλοφορεί το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το πρώτο προγραμματικό κείμενο του επιστημονικού κομμουνισμού και το πρώτο Πρόγραμμα μιας διεθνούς κομμουνιστικής οργάνωσης, όπου για πρώτη φορά αναπτύσσονται συστηματικά και ολοκληρωμένα όλα τα συστατικά μέρη της θεωρίας του Μαρξ και του Ενγκελς. Οι Μαρξ και Ενγκελς, από τις πρώτες σελίδες του, παρουσιάζουν τη διαδικασία της κοινωνικής εξέλιξης ως αποτέλεσμα της ταξικής πάλης και των κορυφαίων στιγμών της, των επαναστάσεων. Περιγράφουν την ανάπτυξη του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και της τάξης η οποία θα γίνει ο νεκροθάφτης του, της εργατικής τάξης. Στο Μανιφέστο αποκαλύπτεται στην εργατική τάξη η ιστορική της αποστολή, η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και η οικοδόμηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Παράλληλα, οι Μαρξ και Ενγκελς αναπτύσσουν για πρώτη φορά τις βασικές θέσεις της θεωρίας τους για το Κομμουνιστικό Κόμμα. Τονίζουν πως οι κομμουνιστές αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του προλεταριάτου και πως το Κομμουνιστικό Κόμμα, οπλισμένο με την πρωτοπόρα επαναστατική θεωρία, είναι το μόνο που ερμηνεύει τις νομοτέλειες της κοινωνικής εξέλιξης, το μόνο που είναι ικανό να ηγηθεί στον αγώνα του προλεταριάτου για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση της αταξικής, κομμουνιστικής κοινωνίας.

Η έκδοση του Μανιφέστου αποτέλεσε γεγονός τεράστιας ιστορικής σημασίας για την προώθηση των αγώνων της εργατικής τάξης.

175 χρόνια μετά, το Μανιφέστο παραμένει ένα σύγχρονο κείμενο στρατηγικής για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

Οι συγγραφείς του Μανιφέστου κλείνουν διακηρύσσοντας:

«Οι κομμουνιστές θεωρούν ανάξιό τους να κρύβουν τις απόψεις και τις προθέσεις τους. Δηλώνουν ανοιχτά ότι οι σκοποί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα με τη βίαιη ανατροπή όλου του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος. Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις μπρος στην κομμουνιστική επανάσταση. Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν σε αυτήν τίποτα εκτός από τις αλυσίδες τους. Εχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο. ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!».

Πηγή : Εφημερίδα Ριζοσπάστης 25 – 2 – 2023

Τελευταία νέα 

23:00

ΒΟΛΟΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ: Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς (ΦΩΤΟ)

22:55

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ο αντισεισμικός έλεγχος και η θωράκιση των σχολείων πρέπει να γίνει από…χθες!

22:50

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Αστυνομική βία και καταστολή στη διάρκεια κατάσχεσης επιχείρησης

22:49

ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ: Θα συνεχίσουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία για «όσο χρειαστεί»

22:46

ΒΕΛΓΙΟ: Εκτός φυλακής με βραχιολάκι ο σύζυγος της Ε. Καϊλή

Διαβάστε στο «Ρ»

Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα…

Φωτοαφιερώματα

Ο Οκτώβρης φωτίζει την πάλη των λαών, ο Σοσιαλισμός είναι ανάγκη των καιρών

Εργάτες – αγρότες μαζί στο δρόμο. Πάρτε πίσω το νόμο – λαιμητόμο!

Πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στα 97 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του ΚΚΕ

Εν

Κοινοποιήστε

2 απαντησεις στο “ΠΟΛΙΤΙΚΗ”

Σαν σήμερα το 1848 κυκλοφορεί ένα βιβλίο που σημάδεψε τον κόσμο.
Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο.

Με τα εργαλεία που μοιράζει απλόχερα ο καπιταλισμός, την κοινωνική ανισότητα και την εξαθλίωση του κοινωνικού ιστού, οι επόμενες γενιές, θα έχουν όλο και περισσότερα ” εργαλεία ” , να κατανοήσουν τα μυνήματα εκείνου του έργου.

” Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις μπροστά σε μια κομμουνιστική επανάσταση.
Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν σ αυτήν τίποτε άλλο, εκτός από τις αλυσίδες τους.
Έχουν να κερδίσουν ένα κόσμο ολόκληρο “.

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *