Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

《Μόνο ένα κομμάτι μιας μεγαλύτερης ψυχής , μια μοναδική μεγάλη ψυχή που ανήκει σε όλους, και τότε….Τότε δεν έχει σημασία . Θα είμαι τριγύρω στο σκοτάδι . Θα βρίσκομαι παντού , όπου μπορείς να κοιτάξεις . Όπου υπάρχει αγώνας για να φάνε οι πεινασμένοι . Όπου υπάρχει μπάτσος που χτυπάει κάποιον . Θα είμαι εκεί που οι άνθρωποι διαμαρτύρονται όταν θυμώσουν . Όταν τα πεινασμένα παιδιά χαμογελούν , όταν ξέρουν ότι θα βρουν φαγητό στο σπίτι . Εκεί που οι άνθρωποι τρώνε αυτό που παράγουν και ζουν στα σπίτια που κτίζουν . Θα είμαι εκεί ….》 Με το συγκλονιστικό μονόλογο του Τομ Τζοουντ προς τη μάνα του , παρμένο από τα《σταφύλια της οργής 》σε σκηνοθεσία του Τζον Φορντ , που βασίστηκε στο βιβλίο του Τζον Στάινμπεκ , αφιερώνω το παρακάτω κείμενο μου στην Εργατική Πρωτομαγιά . Η ταινία διηγήται την ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης , στις αρχές της δεκαετίας του 1930 αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929 . Γυρισμένη το 1939 , 80 χρόνια μετά παραμένει ένα μεγάλο αριστούργημα , ένας ύμνος για την ταξική συνειδητοποίηση . Μια ταινία κινηματογραφικά πρωτοπόρα σε όλα τα επίπεδα , σκηνοθετικά και δραματουργικά , που καταφέρνει να συμπηκνώσει όχι μόνο τη《 μεγάλη εικόνα 》της εκμετάλλευσης αλλά να δείξει το πόνο του ξεριζομού από την πατρογονική γη , την αγωνία για το αβέβαιο αύριο , την πείνα , την εξαθλίωση και τελικά την ανάσα του αγώνα .
Η κόκκινη αιμάτινη κλωστή που συνδέει τους αιώνες , τους τόπους , τους ανθρώπους που αγωνίζονται ,《υφεναι》χιλιόμετρα σελιλοιντ που《τύλιξα ν》τη γη δύο φορές . Από την απεργία του Σεργκέι Α’ι’ζενστάιν , το 《Αλάτι της γης Γης 》του Χέρμπερτ Μπίμπερμαν , την 《Ματωμένη Αμερική 》του Τζον Σέιλς , μέχρι το《 τελευταίο σημείωμα του Παντελή Βούλγαρη για τη δική μας ματωμένη Πρωτομαγιά του 44 στη Καισαριανή . Εκεί στο θυσιαστήριο της λευτεριάς , θα βρεθούμε την Κυριακή για να τιμήσουμε τους νεκρούς της τάξης μας , να πάρουμε δύναμη για τους νέους αγώνες και τις χαρούμενες Πρωτομαγιές του μέλλοντος μας .

Κόκκινη Πρωτομαγιά             Πρωτοπόρα εργατιά                         Η εργατική πρωτομαγιά αποτελεί την πιο πλατιά αγωνιστική κινητοποίηση και εκδήλωση δύναμης των εργαζομένων . Είναι η ημέρα όπου η εργατική τάξη κάνει τον απολογισμό της , μετρά και επιθεωρεί τις δυνάμεις της και θέτει τους στόχους της για τον επόμενο χρόνο . Από το Σικάγο την 1η Μάη του 1886 , την ματωβαμένη απεργία των εργατών με σκοπό την καθιέρωση του 8ωρου , τους καπνεργάτες το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και τους 200 εκτελεσμένους Κομμουνιστές στη Καισαριανή , η εργατική τάξη ύψωσε το ανάστημά της και επέβαλε με τους ηρωικούς αγώνες της , μια σειρά κατακτήσεις στον 20 αιώνα .    
Σήμερα 136χρόνια μετά το Σικάγο , το 8ωρο , η κοινωνική ασφάλιση , η μόνιμη και σταθερή δουλειά , οι συλλογικές συμβάσεις , που κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες ξηλώνονται , επιβεβαιώνοντας ότι οι εργάτες ποτέ δεν πρέπει να επαναπαύονται , γιατί καμία επιτυχία του εργατικού κινήματος εντός του καπιταλιστικού συστήματος , δεν είναι μόνιμη ή δεδομένη , εάν η πάλη δεν προσανατολιστεί στη συνολική αναμέτρηση με το σύστημα . Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται από διάφορες θεωρίες περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων , κούρασης , αναμονής κλπ που προωθούν κυβέρνηση και οι ρεφορμιστές συνδικαλιστές των ξεπουλημένων ηγεσιών ΓΣΕΕ , ΑΔΕΔΥ για να προστατέψουν τα ιερά και όσια του καπιταλιστικού συστήματος .   
Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα μας και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών , με τον πόλεμο στην Ουκρανία να δοκιμάζει τις αντοχές , των εμπλεκομένων πλευρών (ΗΠΑ , Ε.Ε , ΝΑΤΟ -- Ρωσία) και όχι μόνο . Επειδή οι εστίες αυτές δεν είναι μακριά μας , έχει μεγάλη σημασία να   γίνει κατανοητό απο τους εργαζόμενους και το λαό , ότι οι εξελίξεις αυτές κρύβουν μεγάλους κινδύνους . Μπροστά στο πιθανό ενδεχόμενο μιας πιο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης , τα εργατικά ταξικά συνδικάτα οφείλουν να ορθώσουν τείχος προστασίας  σε κοινή δράση και αλληλεγγύη , με την εργατική τάξη των χωρών της περιοχής .Το ζήτημα της αποδέσμευσης απο τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς μπαίνει πιο επιτακτικά από κάθε άλλη φορά , στα πλαίσια μιας αντιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής πολιτικής . 

Ολοι στο Σύνταγμα την Δευτέρα ώρα 11.00 π.μ και σε όλες τις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους . Με συνδικάτα εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών . εργοδοτών .

Facebook : Georgios panagou

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *