Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Ελπιδοφόρο μήνυμα η ενίσχυση του ΚΚΕ, ανοίγει δρόμο στο αύριο. Συνεχίζουμε δυναμικά!

RIZOSPASTIS

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση χτες βράδυ:

«Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζουμε πραγματικά τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους χιλιάδες νέους και νέες, που έκαναν αυτό το βήμα σήμερα και ψήφισαν το ΚΚΕ, δίνοντάς του σημαντική άνοδο.

Θέλουμε να συγχαρούμε τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, συμβάλλοντας στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός της πείρας των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, που πήραν μέρος όλα τα προηγούμενα χρόνια σε αγώνες, σε σημαντικές δράσεις μαζί με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.

Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες συμπορεύτηκαν μαζί μας σε αυτή την εκλογική μάχη, είτε ως υποψήφιοι είτε με την προσωπική τους πολύπλευρη συνεισφορά για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Οι νέες δυνάμεις στο πλάι των παλιών, που συσπειρώθηκαν γύρω από το Κόμμα μας, μπορούν σήμερα να τροφοδοτήσουν μια νέα δυναμική στον δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, της μαζικής, ταξικής πάλης, της ανασύνταξης συνολικά του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της προώθησης της κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό.

Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, ιδιαίτερα σε σημαντικά αστικά κέντρα της χώρας, σε εργατικές γειτονιές των μεγάλων πόλεων, σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του βιομηχανικού και γενικότερα του εργατικού δυναμικού, όπως για παράδειγμα στην Αττική, είναι ελπιδοφόρα μηνύματα, που ανοίγουν δρόμο στο αύριο.

RIZOSPASTIS

Ο συσχετισμός που πρόκυψε από τις σημερινές εκλογές, μεταξύ των αστικών κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, δείχνει όχι μόνο τις δυνατότητες σχηματισμού μιας κυβέρνησης που μπορεί να συνεχίσει στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, αλλά και μιας συναίνεσης ταυτόχρονα και στήριξης από δυνάμεις που θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργατών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των αγροτών, των συνταξιούχων, της νεολαίας μας.

Είναι ξεκάθαρο αυτό που επεσήμανε το ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα, ότι παρά τις επιμέρους διαφορές τους, τις αντιπαραθέσεις τους, συγκλίνουν σε βασικές στρατηγικές πολιτικές, σε βασικές κατευθύνσεις. Και όχι μόνο αυτό. Κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα ως κυβέρνηση και αυτή την τετραετία ως αντιπολίτευση, αποτέλεσε βασικό φορέα συντηρητικοποίησης ανθρώπων, τροφοδοτώντας τελικά την επικράτηση της ΝΔ. Ετσι από αύριο ο ελληνικός λαός και η νεολαία θα βρίσκονται απέναντι σε νέο κύμα επίθεσης για την υλοποίηση των νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, με νέο γύρο περικοπών και λιτότητας, με αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης, τις επικίνδυνες εξελίξεις από το μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία με μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, αλλά και με τις αρνητικές διευθετήσεις που φέρνει η ΝΑΤΟική ομπρέλα στα Ελληνοτουρκικά. Αυτά θα υλοποιήσει η νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει. Καμιά στήριξη, καμιά ανοχή, κανένας συμβιβασμός σε όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές!

Το ΚΚΕ θα ασκεί τη μόνη ελπιδοφόρα για τον λαό μας αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή στο μετερίζι των ταξικών, λαϊκών αγώνων, για την προστασία της ζωής, για την προστασία του εισοδήματος, όλων των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Οι σκέψεις και τα σενάρια για επανάληψη των εκλογών, για προσφυγή σε νέες κάλπες, γίνονται όχι γιατί δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά γιατί θέλουν να αλλοιώσουν την ψήφο του λαού με εκβιαστικά διλήμματα με την υφαρπαγή και των ψήφων και των βουλευτικών εδρών με βάση τον νέο εκλογικό νόμο. Συνεπώς σε αυτή την περίπτωση απαιτείται από τώρα να ετοιμαστούμε για μια ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ, αφού η αντιλαϊκή ατζέντα τους είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Γιατί το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει αυτή τη δύναμη που του έδωσε ο λαός στην κάλπη, για να συμβάλει και μέσα στη Βουλή και στους δρόμους του αγώνα για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης, της αντεπίθεσης στον δρόμο της ανατροπής. Οι βουλευτές του ΚΚΕ θα είναι πραγματικά στηρίγματα των λαϊκών διεκδικήσεων, των διεκδικήσεων, περισσότερες φωνές υπεράσπισης και ανάδειξης των λαϊκών συμφερόντων και μέσα στη Βουλή και παντού.

Συνεχίζουμε δυνατά, δυναμικά, έτσι όπως ξεκινήσαμε, και το επόμενο διάστημα».

    

Το ΚΚΕ η δύναμη για να είναι δυνατός ο λαός την επόμενη μέρα

Στη Λαμία ψήφισε ο Δ. Κουτσούμπας

Eurokinissi

Με το σύνθημα «ΚΚΕ δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ» υποδέχτηκαν μέλη και φίλοι του Κόμματος τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο 16ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα το πρωί της Κυριακής.

Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευαν υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στον νομό Φθιώτιδας, όπου ήταν και ο ίδιος υποψήφιος, μαζί με τις Εκλογικές Περιφέρειες Βόρειου Τομέα Αθηνών και Α’ Θεσσαλονίκης.

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε:

«Καταρχάς, χρόνια πολλά σε κάθε Κωνσταντίνο, Κωνσταντίνα, κάθε Ελένη σε όλη την Ελλάδα.

Ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει όλα, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία. Τα έχει δει όλα. Πλέον έχει αποκτήσει μια μεγάλη, μια τεράστια πείρα. Εμείς καλούμε σήμερα να έρθει να ψηφίσει, να πάει στις κάλπες δυναμώνοντας, ενισχύοντας το ΚΚΕ, που θα είναι η δύναμη για να είναι δυνατός ο ίδιος ο ελληνικός λαός την επόμενη μέρα».

    

Πάνω από 420 χιλιάδες κόκκινες ψήφοι

Μεγάλη άνοδος του ΚΚΕ, με ποσοστό 7,22%

RIZOSPASTIS

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (01.00), με ενσωματωμένο το 96,62% των αποτελεσμάτων της επικράτειας, το ΚΚΕ είχε πάρει 412.726 ψήφους, 113.100 παραπάνω απ’ ό,τι στις βουλευτικές εκλογές του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε άνοδο σχεδόν 40%.

Η εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα εκείνη την ώρα ήταν 7,22% και περίπου 425 χιλιάδες ψήφοι, χωρίς να ενσωματωθούν τα εκλογικά τμήματα του Εξωτερικού.

Επίσης, αναδεικνυόταν τρίτη δύναμη στις περιφέρειες: Α’ Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Β’ Πειραιώς, Β’ Δυτικής Αττικής, Κεφαλληνίας και Σάμου.

Με τα μέχρι τότε καταγεγραμμένα αποτελέσματα, το ΚΚΕ εκλέγει 26 βουλευτές. Συγκεκριμένα, εκλέγει έναν βουλευτή από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από δύο βουλευτές στις περιφέρειες: Βόρειου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών. Ακόμα, εκλέγει από έναν βουλευτή στις περιφέρειες: Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Β’ Πειραιώς, Α’ Ανατολικής Αττικής, Β’ Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηρακλείου, Α’ Θεσσαλονίκης, Β’ Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Χανίων.

    

 Σελ. 1234567891011121314151617181920/20 

Co

Πηγή Ριζοσπάστης 22 – 5 – 2023

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *