Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρίτη δύναμη το ΚΚΕ στην Αττική, με πολύ μεγάλη αύξηση

Διψήφια ποσοστά στις εργατικές – λαϊκές γειτονιές, δεκάδες χιλιάδες παραπάνω ψήφοι στα ψηφοδέλτια του Κόμματος

Καισαριανή
Καισαριανή

Τρίτη δύναμη στην Αττική αναδεικνύεται το ΚΚΕ, αυξάνοντας αισθητά τα ποσοστά του στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, με τα εκατομμύρια των εργατοϋπαλλήλων και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων.

Στην Αττική των μεγάλων εργατικών αγώνων, των εμβληματικών στιγμών της προηγούμενης τετραετίας, το ΚΚΕ είναι στην τρίτη θέση, στις 7 από τις 8 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες κατανέμεται ο νομός και σε πολλές εργατικές – λαϊκές γειτονιές παίρνει διψήφια ποσοστά.

Εκπέμπει έτσι τον αγωνιστικό παλμό για την επόμενη μέρα, σηματοδοτεί ένα κόκκινο ρήγμα στην επίθεση που στοχεύει τη ζωή του λαού και της νεολαίας.

Πιο συγκεκριμένα, στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, με ενσωμάτωση 92%, το ΚΚΕ καταγράφει τα εξής:

Α’ Αθηνών 8,65% (από 6,37% στις εκλογές του 2019), άνοδος 2,28%.

Β1 Βόρειου Τομέα 8,65% (από 6,19%), άνοδος 2,46%.

Β2 Δυτικού Τομέα 11,36% (από 8,64%), άνοδος 2,72%.

Β3 Νότιου Τομέα 9,75% (από 7,13%), άνοδος 2,62%.

Α’ Πειραιά 7,42% (από 5,51%), άνοδος 1,91%.

Β’ Πειραιά 10,95% (από 8,02%), άνοδος 2,93%.

Β’ Δυτικής Αττικής 9,21% (από 5,93%), άνοδος 3,28%.

Στην περιφέρεια Α’ Ανατολικής Αττικής το ΚΚΕ αυξάνει επίσης το ποσοστό του στο 6,84% (από 4,96%), άνοδος 1,88%, και κατατάσσεται στην 4η θέση.

Κερατσίνι
Κερατσίνι

Επίσης, το ΚΚΕ εκλέγει βουλευτές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, ενώ στον Βόρειο, στον Νότιο και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών εκλέγει από 2 βουλευτές.

Ενθουσιασμός για την πολύ μεγάλη άνοδο στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο

Το ελπιδοφόρο αυτό αποτέλεσμα, στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, σκόρπισε ενθουσιασμό σε όλες τις εργατογειτονιές, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Αττική.

Μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οπαδοί και φίλοι συγκεντρώθηκαν σε δήμους και γειτονιές της Αττικής, με τα γέλια και τα συνθήματα να δίνουν και να παίρνουν.

Η αισιοδοξία άλλωστε ήταν διάχυτη από το θετικό αποτέλεσμα που σημείωσε το Κόμμα πανελλαδικά όσο και από την κατάληψη της 3ης θέσης στον πολυπληθέστερο νομό της χώρας. Συνεχώς κατέφθανε κόσμος, έπαιρνε μια σημαία στα χέρια και γινόταν ένα με τους υπόλοιπους. Τα «μπράβο» και τα χειροκροτήματα ακούγονταν συχνά – πυκνά κατά την παρακολούθηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Παράλληλα δεν άργησαν να ξεκινήσουν η μουσική και οι χοροί, ενώ βέβαια υπήρχαν και οι απαραίτητοι μεζέδες.

Ετσι πανηγυρικά έκλεισε η χτεσινή βραδιά, αλλά με κοινή πεποίθηση όλων πως από σήμερα ξαναριχνόμαστε στη μάχη και τους αγώνες, με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Νέα ΙωνίαRIZOSPASTIS
Νέα Ιωνία

    

Δυνατό ΚΚΕ απ’ άκρη σ’ άκρη της Ανατολικής Στερεάς – Εύβοιας

Και δεύτερη έδρα για το Κόμμα, με μπροστάρηδες στο αποτέλεσμα τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, στο Μαρτίνο

Στα γραφεία του Κόμματος στη Χαλκίδα
Στα γραφεία του Κόμματος στη Χαλκίδα

Μεγάλη αύξηση σε ποσοστά και ψήφους κατέγραψε το ΚΚΕ απ’ άκρη σ’ άκρη της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, κερδίζοντας δεύτερη έδρα, αυτήν τη φορά στον νομό της Φθιώτιδας, όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου ήταν ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ενα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα, που αποτελεί επιστέγασμα της δράσης και των αγώνων που έχει δώσει το ΚΚΕ μαζί με τους εργαζόμενους και τον λαό σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, όπως στη ΛΑΡΚΟ, στη Βόρεια Εύβοια, στους αγρότες, στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους δουλειάς, αλλά και παράλληλα παρακαταθήκη για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, για ακόμα πιο δυνατούς αγώνες.

Στη Φθιώτιδα επετεύχθη ο μεγάλος στόχος να βγάλει ξανά ο νόμος βουλευτή του ΚΚΕ, μετά από πάνω από τρεις δεκαετίες. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής έκαναν το μεγάλο βήμα με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη, δίνοντας δύναμη στη δύναμή τους. Μπροστάρηδες στο αποτέλεσμα αυτό ήταν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, όπου στη Λάρυμνα και στο Μαρτίνο το ποσοστό του Κόμματος έφτασε στο 20%, διπλασιάζοντας τις ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε και μέσα στην πόλη της Λαμίας, με τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής πόλης να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στον Δ. Κουτσούμπα και στους υπόλοιπους αγωνιστές υποψηφίους του ψηφοδελτίου της Φθιώτιδας.

Μεγάλη αύξηση σε ποσοστό αλλά και σε ψήφους καταγράφηκε και στην Εύβοια, όπου διατηρείται η έδρα, με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, να επανεκλέγεται βουλευτής.

Επιστέγασμα του μεγάλου αγώνα που έχουν δώσει τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας αποτελεί η μεγάλη άνοδος, όπου στον δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας το ποσοστό του Κόμματος ξεπέρασε το 13%, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος και στον δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού.

Ελπιδοφόρο μήνυμα, που σκορπά αισιοδοξία, είναι και το αποτέλεσμα στον δήμο Χαλκιδέων, ιδιαίτερα μέσα στην πόλη της Χαλκίδας, όπου σημειώθηκε αύξηση πάνω από 2,5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Αντίστοιχα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από τη Βοιωτία, τόσο στην βιομηχανική περιοχή της Θήβας και των Οινοφύτων όσο και στην πόλη της Λιβαδειάς, όπου το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ξεπέρασε το 13,5%.

Κάθε προσδοκία ξεπερνούν τα αποτελέσματα στη μονοεδρική της ορεινής Ευρυτανίας, όπου σε απόλυτους αριθμούς οι ψήφοι του Κόμματος σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ σημαντική άνοδος καταγράφεται και στη Φωκίδα, δεύτερη μονοεδρική της Στερεάς Ελλάδας.

    

 

Πηγή Ριζοσπάστης 22 – 5 – 2023

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *