Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΝΩΝΙΑ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στην ακραία «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού…

για άλλη μια φορά… Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής!

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εδώ και δυο μέρες εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανωμένα ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες στο πλευρό του λαού. Από προχθές μέχρι και σήμερα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, πολλοί από αυτούς εκπαιδευμένοι σε εθελοντικές ομάδες της Πυροσβεστικής και στις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας των δήμων τους, βρέθηκαν στα πύρινα μέτωπα.

Στους οικισμούς από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Νέα Ζωή Μάνδρας στη Δυτική Αττική και από τον Κουβαρά μέχρι την Ανάβυσσο στην Ανατολική Αττική, σε διαρκή και πλήρη ετοιμότητα, δίνουν όποια βοήθεια χρειαστεί και μπορεί να παρασχεθεί, ενώνονται με τους κατοίκους των περιοχών και δίνουν τη μάχη όλοι μαζί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, για τον απεγκλωβισμό κατοίκων, για την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ακραίας “γύμνιας” του κρατικού μηχανισμού, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, κι όπως ξέρουν να αγωνίζονται, δεν το βάζουν κάτω και με δικά τους μέσα, καθώς και των κατοίκων της περιοχής, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προστατέψουν τη ζωή, την περιουσία του λαού και το περιβάλλον.

Μαζί τους στην πρώτη γραμμή μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και βουλευτές του ΚΚΕ να συνδράμουν κι αυτοί άμεσα στο έργο, να συντονίζουν και να ζητούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που συνάντησαν: Αθωράκιστες περιοχές, ανυπαρξία της όποιας πρόληψης για τέτοιες καταστάσεις. Οικισμοί της Αττικής με ένα σωρό παρατημένα σκουπίδια και ξερόκλαδα, γκρέιντερ να τρέχουν την τελευταία στιγμή να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες στα ακαθάριστα δάση και κρουνούς που δεν βγάζουν στάλα νερό, μία εύφλεκτη ύλη για να γίνουν όλα παρανάλωμα. Λιγοστές επίγειες δυνάμεις που να μην ξέρουν πού να πρωτοπάνε, απαρχαιωμένος εξοπλισμός με μάνικες που θέλουν συνεχώς μπαλώματα, ενώ κάποιες από αυτές δεν “κουμπώνουν” καν σε όσους κρουνούς έχουν νερό. Οι εναέριες πτήσεις πυροσβεστικών μέσων να είναι ελάχιστες ως και ανύπαρκτες για ορισμένους οικισμούς που πλήττονταν από τις φλόγες για ώρες και να εγείρουν ερωτηματικά. Το αυτοματοποιημένο μήνυμα του “τρεχάτε να σωθείτε”, με δρόμους που ανοιγοκλείνουν, να είναι η “λύση” που προκρίνει κι αυτή η κυβέρνηση, δημιουργώντας ένα ακόμα αλαλούμ.

Απ’ τις οδηγίες για εκκενώσεις προφανώς εξαιρούταν η μεγαλοεργοδοσία, που επέλεγε να μείνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά, σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς δίπλα στα πύρινα μέτωπα της Δυτικής Αττικής, αδιαφορώντας για τους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των συνδικάτων, με τη συνδρομή και των εθελοντικών ομάδων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε μια σειρά χώρους σταμάτησαν οι εργασίες και οι εργαζόμενοι μπόρεσαν να πάνε σπίτι τους πριν η κατάσταση δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα. Η συνέχειά τους αποδεικνύει και τη συνέχεια ενός κράτους επιλεκτικά ανίκανου για την ικανοποίηση των αναγκών των πολλών, του λαού και της νεολαίας, που είναι εχθρικό απέναντί τους, όμως είναι “πανταχού παρών” και πάντα έτοιμο να υπερασπιστεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Το “φτάνει πια” που ακούγεται ξανά στις πυρόπληκτες περιοχές, μπαίνουμε και τώρα μπροστά για να μετατραπεί σε αγωνιστικές διεκδικήσεις όλου του εργατικού – λαϊκού κινήματος στην Αττική, ακόμα πιο αποφασιστικά και με στόχο να ανατραπεί η εγκληματική πολιτική που δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο διάβα της. `Η τα κέρδη τους ή οι ανάγκες μας».

    

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΚΕ – ΚΝΕ

Σταθερά συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές στο πλευρό των κατοίκων

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Τσοκάνης στη Μάνδρα
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Τσοκάνης στη Μάνδρα

Με αυταπάρνηση ρίχτηκαν και χτες στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για 3η συνεχόμενη μέρα. Χωρίς να υπολογίζουν τη συσσωρευμένη κούραση, τη ζέστη που ήταν ακόμη πιο αφόρητη στις φλεγόμενες περιοχές και την αποπνικτική ατμόσφαιρα βρέθηκαν ξανά στο πλάι των κατοίκων που προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια τους, σε όσους επιχειρούν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Οι εθελοντικές ομάδες του Κόμματος συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στη Μάνδρα και άμεσα μοιράστηκαν στους οικισμούς που απειλούσε η φωτιά, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα από τα Δερβενοχώρια και έχει φτάσει μέχρι στιγμής στη Ν. Πέραμο.

Με πυκνό καπνό να έχει καλύψει την ευρύτερη περιοχή ομάδες έφτασαν στον οικισμό Νέα Ζωή – Καντήλι, όπου είχε δοθεί νωρίτερα εντολή εκκένωσης. Εφόρμησαν στην άκρη του οικισμού που οι φλόγες είχαν σταματήσει στα πρόθυρα των σπιτιών. Με κλαριά στα χέρια, με κουβάδες, με ένα λάστιχο από ένα σπίτι και με άλλους τρόπους συνέδραμαν την αντιμετώπιση μικρών εστιών και των αναζωπυρώσεων. Βοήθεια έδωσαν και στις πυροσβεστικές δυνάμεις αφού οι μάνικες έπρεπε να απλωθούν και να μαζευτούν για εκατοντάδες μέτρα.

Φτάνοντας το μεσημέρι, η ζέστη κορυφώθηκε, η καταπόνηση ήταν παραπάνω από αισθητή αλλά μόλις γίνεται γνωστό ότι η φωτιά πάει προς Βλυχάδα και απειλούνται σπίτια τα μαζεύουν άρον άρον και κινούνται προς τα εκεί. Φεύγοντας μια ηλικιωμένη λέει «σας ευχαριστούμε, σας ευχαριστούμε», γεμίζοντας τους εθελοντές με αυτό τον απλό τρόπο πρόσθετο κουράγιο για τη δύσκολη συνέχεια.

RIZOSPASTIS

Σε λίγα λεπτά οι ομάδες του ΚΚΕ βρέθηκαν στη Βλυχάδα, οι ριπές του ανέμου ήταν συνεχείς, η μυρωδιά της στάχτης γινόταν όλο και πιο έντονη, ενώ ο ουρανός είχε σκοτεινιάσει για τα καλά. Τα αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν κοντά λόγω και των δυσχερών συνθηκών και έτσι ξεκίνησαν με τα πόδια να ανηφορίζουν προς τα σπίτια που ήταν περιτριγυρισμένα από καπνό. Τα εργαλεία, νερά και άλλα συμπράγκαλα τα είχαν στα χέρια. Εκεί συνέβαλαν επίσης στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αλλά και βοήθησαν κατοίκους να αποχωρήσουν από την περιοχή καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η εκκένωση.

Επίσης, εθελοντικές ομάδες του ΚΚΕ βρέθηκαν σε πληγέντες οικισμούς της περιοχής για τυχόν αναζωπυρώσεις προκειμένου να συμβάλουν στην κατάσβεσή τους και παρέχοντας βοήθεια στους κατοίκους. Το πρωί, τους πληγέντες οικισμούς Νέα Ζωή Μάνδρας και Νέο Πόντο Μαγούλας επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Χρήστο Τσοκάνη, βουλευτή Δυτικής Αττικής του ΚΚΕ, τον Αλέξη Κάμπα, Γραμματέα της ΤΕ ΒΔ της ΚΟ Αττικής και μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, τον Βαγγέλη Ρεμπάπη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και τον Μπάμπη Θεοδώρου, δημοτικό σύμβουλο και υποψήφιο δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επίσης δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ συνέδραμαν κατοίκους και πυροσβέστες και στα άλλα βασικά μέτωπα σε Λουτράκι και Ρόδο.

RIZOSPASTIS

Στη Ρόδο η περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μαρία Χατζηγιάννη, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή ενώ επικοινώνησε και με τον περιφερειάρχη ζητώντας του ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ συνδράμουν την κατάσβεσηRIZOSPASTIS
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ συνδράμουν την κατάσβεση
RIZOSPASTIS
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στη Ρόδο
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στη Ρόδο

Εφημερίδα Ριζοσπάστης 20 – 7 – 2023

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *