Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΩΣ ΕΔΩ! Εκαναν την Αττική «κρανίου τόπο» για τους πολλούς και Ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων

Συγκέντρωση τη Δευτέρα 24 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

INTIME NEWS

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 24 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας (λεωφόρος Κηφισίας 37, Μαρούσι) καλούν εργατικά σωματεία και φορείς της Αττικής, μετά από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής.

Το έγκλημα, τονίζει στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο, «αφορά όλο τον λαό της Αττικής, όχι μόνο τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών (…) Τα τελευταία χρόνια στην Αττική έχουν καεί πάνω από 500.000 στρέμματα, μετατρέποντας την Αττική σε κρανίου τόπου. Μιλάμε δηλαδή για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με τεράστιες συνέπειες για τη ζωή όλου του λαού της Αττικής».

Δεν ανεχόμαστε, τονίζει, τη μαύρη προπαγάνδα ότι για την καταστροφή φταίει η κλιματική αλλαγή. Αυτά είναι άθλια επιχειρήματα που επαναλαμβάνονται από όλες τις κυβερνήσεις με σκοπό να διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάκτηση μετά από κάθε καταστροφή. «Ακόμα κι αν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης περί “κλιματικής κρίσης”, αυτό σημαίνει ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, αφού προβλέπει την καταστροφή και την ίδια στιγμή συνεχίζει το έγκλημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης».

Στη συγκέντρωση της Δευτέρας μέχρι τώρα καλούν:

Οι Ομοσπονδίες Φαρμάκου, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Τύπου και Χάρτου, Λογιστών, Νοσοκομειακών Γιατρών, Ειδικής Αγωγής.

Το Εργατικά Κέντρα Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής και Πειραιά.

Οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις: ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, Τύπου – Χάρτου, Νοσοκομείου «Θριάσιο», ΟΤΑ Αττικής, Μετάλλου, Οικοδόμων, Χρηματοπιστωτικού, Περιφέρειας Αττικής, Φαρμάκου, Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων ΕΟΔΥ, Νοσοκομείου «Ασκληπιείο», Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ», Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ΕΙΝΑΠ, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, Οφθαλμιατρείου Αθηνών, Λογιστών, «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ», Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Ειδικής Αγωγής, Χημικής Βιομηχανίας, Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών, Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ, ΠΕΝΕΝ, ΠΕ Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», «Κτιριακές Υποδομές».

Ακόμα κάλεσμα απευθύνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας & νήσων Αργοσαρωνικού.

Επίσης, η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

Κάλεσμα απευθύνει και η Γραμματεία του ΠΑΜΕ προς όλα τα σωματεία, συλλόγους επαγγελματιών, άλλους μαζικούς φορείς από όλη την Αττική να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

Το πλαίσιο αιτημάτων

  • Αμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.
  • Να στελεχωθούν τα Δασαρχεία Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας και όλα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
  • Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.
  • Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.

    

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Σε θέσεις μάχης βρέθηκαν τα συνδικάτα στους χώρους δουλειάς

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες εργαζομένων για την εργοδοτική ασυδοσία ακόμα και μέσα στις φλόγες

Συνδικάτα παρεμβαίνουν για να απομακρυνθούν εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς
Συνδικάτα παρεμβαίνουν για να απομακρυνθούν εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς

Με την πυρκαγιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Δυτική Αττική για τέσσερις μέρες, να περνάει από το δάσος στις συνοικίες και από εκεί να διασχίζει βιομηχανικές ζώνες, αφού τέτοια ανάπτυξη δραστηριοτήτων επιβάλλει ο χωροταξικός σχεδιασμός του κράτους στην περιοχή, λίγο έλειψε να μετατραπούν σε παγίδες θανάτου μεγάλοι χώροι δουλειάς. Αυτό το κουβάρι της άναρχης ανάπτυξης επιχειρήσεων και κατοικιών πέριξ, ακόμα και μέσα σε δασικές εκτάσεις, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι είναι «στουπί αναμμένο», ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης.

Οι μέρες που η ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας βρέθηκε στο επίκεντρο της πυρκαγιάς ήταν λοιπόν μέρες αναμέτρησης και για τα εργατικά συνδικάτα, αφού, όπως μας επιβεβαιώνουν συνδικαλιστές που μιλούν στον «Ριζοσπάστη», τα όποια «μέτρα», ακόμα και οι «συστάσεις» της κυβέρνησης για «εκκενώσεις» σταματάνε στις πύλες των εργοστασίων, γίνονται «σμπαράλια» εκεί που η παραγωγή δεν σταματά, κι ας κινδυνεύει το προσωπικό, ας μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων ο χώρος δουλειάς.

Εκεί, δεν περνάνε ούτε απέξω το περιπολικό και τα μηχανάκια της αστυνομίας για να επιβάλουν στην εργοδοσία εκκενώσεις, όπως έκαναν στις γειτονιές κυνηγώντας όποιον προσπαθούσε να σώσει το βιος του.

Για όλα τα παραπάνω συζητάμε με συνδικαλιστές από κλάδους που έδωσαν μάχη αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς.

Εκεί που αγνοείται και το 112

Την Τρίτη το πρωί, μας λέει ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ενώ η φωτιά πλησίαζε στη Μάνδρα, το Σωματείο ξεκίνησε από νωρίς την επικοινωνία με τα μέλη του σε χώρους στην περιοχή αλλά και με τις εταιρείες προκειμένου να αφήσουν τους εργαζόμενους να φύγουν.

Και σημειώνει: «Ηταν πρόκληση για το συνδικάτο το γεγονός ότι παρόλο που οι πυρκαγιές κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμά τους, οι εργοδότες έδιναν εντολές να συνεχιστούν οι εργασίες, χωρίς να πάρουν κανένα μέτρο για την ασφάλεια του προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση της εταιρείας METRO-MY MARKET. Παρά το γνωστό μήνυμα του 112 που ήρθε για εκκένωση της περιοχής, στα όρια της οποίας βρίσκεται και η αποθήκη (Ποντιακά Μάνδρας), οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν το μέλος της διοίκησης που εργάζεται εκεί, ότι …θα το σκεφτούν αν χρειάζεται να εκκενώσουν τον χώρο. Χρειάστηκαν η έντονη αντίδραση του Σωματείου και η παρέμβαση στα κεντρικά ώστε να “πειστεί” η εργοδοσία και να αφήσει τους εργαζόμενους να φύγουν ασφαλείς.

Αλλο παράδειγμα η εταιρεία SARMED, όπου αφού όλη τη μέρα οι εργαζόμενοι δούλευαν μέσα στον καπνό αποφάσισε ότι πρέπει να κάνουν και υπερωρίες! Στην αποθήκη της “ΑΒ Βασιλόπουλος” εργαζόμενοι ενημέρωναν ότι δεν μπορούν να ανασάνουν, όμως η εταιρεία απαντούσε στο Συνδικάτο ότι όλα είναι καλά και οι εργαζόμενοι παρέμεναν με τη θέλησή τους! Προφανώς θα ζήλεψαν τον σερβιτόρο της Ρόδου που σέρβιρε κολυμπώντας επειδή έτσι …ήθελε».

«Αυτά είναι ελάχιστα παραδείγματα από αυτά που αντιμετωπίσαμε σε σχέση με τη στάση της εργοδοσίας. Αυτό που αποδείξαμε όμως είναι ότι η στάση του Σωματείου και των μελών του, ο οργανωμένος αγώνας μπορούν να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής μας, όπως και έγινε σε πολλές περιπτώσεις εκείνες τις μέρες», σημειώνει ο Γ. Παπαδάς.

«Δουλέψτε σαν να κάνετε …μπάρμπεκιου»

Αποφασιστικές παρεμβάσεις χρειάστηκε να γίνουν και από το Συνδικάτο Μετάλλου, αυτές τις μέρες στη Δυτική Αττική, για να προστατευτούν εκατοντάδες εργαζόμενοι από τους κινδύνους των πυρκαγιών, την εργοδοτική ασυδοσία και την κυβερνητική πολιτική, μας μεταφέρει ο Λάμπρος Χατζάρας, μέλος της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής.

Αλλωστε ο κλάδος τους ήδη θρηνούσε ένα θύμα λίγες μέρες πριν, όταν εν μέσω καύσωνα ξεψυχούσε καρδιοπαθής εργάτης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που κι αυτός (προφανώς «εθελοντικά») δούλευε υπερωρίες μέσα στο λιοπύρι. Μετά κι απ’ αυτό το έγκλημα το συνδικάτο επέβαλε να γίνεται παύση εργασιών στις 12 το μεσημέρι όταν υπάρχει καύσωνας.

Σειρά είχαν λοιπόν οι πυρκαγιές όπου χρειάστηκε να δράσει το Συνδικάτο. Οπως αναφέρει ο συνδικαλιστής, «στην “Eunice Wind” και σε μια σειρά επιχειρήσεις σε Μάνδρα και Μαγούλα, κάτω από την πίεσή μας εκκενώθηκαν οι χώροι, παρά την επιμονή των εργοδοτών να συνεχίσει η παραγωγή μέσα σε καπνό και στάχτη κάνοντας τους ανήξερους ή και επικαλούμενοι την απουσία αναγκαστικών κυβερνητικών οδηγιών.

Από την άλλη, στην ΕΤΕΜ, η εργοδοσία προκλητικά ισχυρίστηκε μιλώντας στους εργαζόμενους ότι η δουλειά σε συνθήκες που γύρω καίγεται ο τόπος είναι σαν …ένα συνηθισμένο ψήσιμο (!) και δεν χρειάζεται να διακοπεί, ενώ είπε ότι ο κάθε εργαζόμενος έχει ατομική ευθύνη να επιλέξει αν θα φύγει από το εργοστάσιο».

«Οι μέρες δείχνουν ξανά τη διαχωριστική γραμμή: `Η οι ζωές μας ή τα κέρδη τους», σχολιάζει ο Λ. Χατζάρας.

Με κυβερνητική – κρατική ανοχή η εργοδοτική ασυδοσία

Από την πρώτη στιγμή ήταν σε εγρήγορση και το κλαδικό συνδικάτο της Χημικής Βιομηχανίας, σημειώνει και ο Δημήτρης Εφιεντζής, μέλος του ΔΣ και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, και εξηγεί: «Εργαζόμενοι από εργοστάσια χρωμάτων, δομικών υλικών, διαλυτών στο Θριάσιο μετέφεραν διαρκώς την ασφυκτική κατάσταση που διαμόρφωνε το μείγμα κάπνας, καύσωνα και αναθυμιάσεων από τη διαδικασία παραγωγής.

Προχωρήσαμε σε σειρά παρεμβάσεων σε διοικήσεις εργοστασίων (VERNILAC, DUROSTICK, VITEX κ.ά.), απαιτώντας να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Επικοινωνήσαμε με την Ομοσπονδία και πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου, καλέσαμε σε ετοιμότητα και δράση», σημειώνει.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι βιομήχανοι, που στη λογική κόστους – οφέλους νοιάζονταν μόνο για το πώς θα συνεχίσει να γυρίζει απρόσκοπτα η ρόδα της παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία τους. Η λογική «εδώ είναι το εργοστάσιό μου, έχω πάρει όλα τα μέτρα, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» πατούσε στην εγκληματική ανοχή κυβέρνησης – κράτους. «Στελέχη επιχείρησης, ενώ η φωτιά ξεπρόβαλλε στο απέναντι βουνό, έλεγαν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας γιατί η Πολιτική Προστασία δεν έχει κάνει κάποια σύσταση», τονίζει ο συνδικαλιστής και συνεχίζει:

«Εχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, των δημοτικών αρχών, συνολικά του κρατικού μηχανισμού σχετικά με την παντελή έλλειψη σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, παράλληλα με την ασυδοσία των βιομηχάνων, που αφήνουν στο έλεος εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής. Εγινε ξεκάθαρο πως μόνο με τη λαϊκή παρέμβαση στον δρόμο του αγώνα μπορούν να σωθούν οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός και το βιος του».

    

Στήριγμα του λαού οι βουλευτές του KKE, με συνεχείς παρεμβάσεις

Μαζί με τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, στις επάλξεις αυτές τις μέρες βρέθηκαν και οι βουλευτές του Κόμματος με καθημερινή παρουσία στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές όπως και μέσα από παρεμβάσεις προς τους αρμοδίους, μεταφέροντας την αγωνία των κατοίκων και την ανάγκη για την ενίσχυση των μέσων και των δυνάμεων που επιχειρούσαν.

Με το ξέσπασμα της φωτιάς στο Λουτράκι, άμεση ήταν η παρουσία εκεί του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή, ζητώντας επειγόντως να διατεθούν και άλλες δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, την προστασία των κατοίκων και των οικισμών της περιοχής.

Αντίστοιχα στο πλάι των κάτοικων του δήμου Σαρωνικού βρέθηκε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής Ανατολικής Αττικής, μέλος της ΚΕ, τόσο τη μέρα της φωτιάς στον δήμο Σαρωνικού όσο και την επόμενη που οι κάτοικοι μετρούσαν τις πληγές τους. Μετέφερε τις καταγγελίες τους για την ελλιπή πρόληψη και διαβεβαίωσε ότι το Κόμμα θα στηρίξει μέσα κι έξω από τη Βουλή τα δίκαια αιτήματά τους.

Κάθε μέρα, όλη μέρα βρισκόταν στη φλεγόμενη Δυτική Αττική ο βουλευτής της περιοχής Χρήστος Τσοκάνης. Από Δερβενοχώρια, μέχρι Μάνδρα και Ν. Πέραμο, μετέφερε τις εκκλήσεις των κατοίκων για άμεσα μέτρα προστασίας. Αντίστοιχα επισκέφθηκε πυρόπληκτους όπως στον Ν. Πόντο αναδεικνύοντας την καταγγελία τους ότι δεν είχαν πού να μείνουν και επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία.

Στη Μάνδρα βρέθηκε επίσης μαζί με τις εθελοντικές ομάδες του Κόμματος ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής.

Τηλεφωνικές παρεμβάσεις στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, για την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική αλλά και για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με την αποπνικτική ατμόσφαιρα στις περιοχές της Μάνδρας και της Μαγούλας, πραγματοποίησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των κατοίκων και των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς της περιοχής. Να κλείσουν οι χώροι δουλειάς και να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι εργαζόμενοι λόγω της αποπνικτικής κατάστασης.

    

 

Πηγή Εφημερίδα Ριζοσπάστης 22 – 7 – 2023

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *