Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ Η ΡΟΔΟΣ

Για 8 μέρες συνεχίζεται η καταστροφή

Υπόλογη η κυβέρνηση και όλος ο κρατικός μηχανισμός

Εθελοντές παλεύουν να σώσουν σπίτια
Εθελοντές παλεύουν να σώσουν σπίτια

Αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη για όγδοη μέρα ήταν και χτες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ρόδου και με τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, κυβέρνησης και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Τόσο για την παντελή έλλειψη πρόληψης που δεν απέτρεψε την πύρινη λαίλαπα, όσο και για το κυριολεκτικά μπάχαλο στον συντονισμό για την αντιμετώπιση μιας τεράστιας καταστροφής, που ήδη έχει αποτεφρώσει πάνω από 156.000 στρέμματα γης, με τεράστιες απώλειες στην μοναδική χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και επίσης σε καμένα σπίτια και υποδομές. Αυτά συμβαίνουν παρά την υπερπροσπάθεια και τον ηρωισμό των πυροσβεστών, των κατοίκων που παραμένουν να υπερασπιστούν το βιος τους κόντρα στο μοναδικό μέτρο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, το γνωστό «τρεχάτε να σωθείτε» με το μήνυμα του 112, που γίνεται εντελώς ανοργάνωτα.

Από τη νύχτα και χτες το πρωί οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης επικεντρώθηκαν στα ενεργά πύρινα μέτωπα στο Γεννάδι και στο χωριό Βάτι, καθώς και γύρω από τα χωριά Μαλώνας και Μάσαρη, με τους κατοίκους να μάχονται για να μην περάσει η φωτιά μέσα στα χωριά τους. Οι κάτοικοι σε ΚάλαθοΜαλώναΜάσαρηΓεννάδι και Βατί κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, έδιναν άνιση μάχη με τις φλόγες προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούσαν, την ώρα που η κυβέρνηση συνέχιζε να μιλά για ενίσχυση των δυνάμεων. Ωστόσο, από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι δεν είναι επαρκείς.

Copyright 2023 The Associated

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε το πρωί στην περιοχή Βάτι, όπου η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις. Η φωτιά έκαιγε σε περιοχή που δεν ήταν εύκολα προσεγγίσιμη από τις επίγειες δυνάμεις. Οι φλόγες βρίσκονταν μόλις 500 μέτρα μακριά από το χωριό. Στη συνέχεια η φωτιά πέρασε το ποτάμι στην περιοχή και οι ισχυροί άνεμοι την οδηγούσαν προς το Γεννάδι. Το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει δρόμους για τα πυροσβεστικά, με αποτέλεσμα μόνο τα εναέρια μέσα να μπορούν να επιχειρήσουν. Κάτοικοι προσπαθούσαν με ό,τι μέσα διέθεταν και με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της πύρινης λαίλαπας, αντιμετωπίζοντας μια δύσκολη κατάσταση. Το απόγευμα χτες οι φλόγες απείχαν μόλις 200 μέτρα από σπίτια στο Γεννάδι. Η φωτιά που ξεκίνησε στην περιοχή Βάτι διήνυσε 7 χλμ. προς το Γεννάδι, ενώ ένα άλλο μέτωπο πήγαινε προς το χωριό Λαχανιά.

Στην περιοχή οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Στην περιοχή ακούγονταν εκρήξεις. Το χωριό εκκενωνόταν με τη βοήθεια λεωφορείων. Στην περιοχή υπάρχει επίσης στρατόπεδο που είχε εκκενωθεί. Ενα άλλο μέτωπο συνέχιζε να καίει στην περιοχή Μαλώνα πλησιάζοντας το χωριό. Στο σημείο βρίσκονταν δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εθελοντικές ομάδες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παρέμεναν χτες το βράδυ στην περιοχή του χωριού Λαχανιά για να το προστατεύσουν μαζί με τους πυροσβέστες και τους κατοίκους.

Αντιπυρικές ζώνες και εδώ στο ...και πέντεCopyright 2023 The Associated
Αντιπυρικές ζώνες και εδώ στο …και πέντε

    

Ελλειψη πυροσβεστικού προσωπικού και μέσων, ανυπαρξία συντονισμού

Στη Διεύθυνση Δασών συνεχίστηκε η περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση στη Ρόδο

Με επίσκεψη στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου συνεχίστηκε χτες, Τρίτη, η περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση, στο νησί της Ρόδου. Από τη Δευτέρα το κλιμάκιο βρέθηκε σε περιοχές που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την πυρκαγιά που καίει το νησί εδώ και οχτώ μέρες. Στο πλαίσιο της περιοδείας, χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την διευθύντρια, Καίτη Μπαλατσούκα, και υπαλλήλους της υπηρεσίας.

Σε δήλωσή του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Παπαναστάσης συνόψισε τα σοβαρά ζητήματα που διαπίστωσε το κλιμάκιο του Κόμματος κατά τη διήμερη περιοδεία του, ζητήματα που «σχετίζονται με τη δυσμενέστατη εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Ρόδο, η οποία ακόμη μετά από 8 μέρες μαίνεται κατακαίγοντας δάση, τα ελάχιστα εναπομείναντα δάση της Ρόδου, περιουσίες κατοίκων, ζώα άγρια αλλά και ζώα που εκτρέφονταν στην περιοχή».

«Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία δεν έτυχε, για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με συγκεκριμένους λόγους και αιτίες, οι οποίες φυσικά εδράζονται στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση δύο υπηρεσιών που είναι και οι κόμβοι στην αντιμετώπιση αυτών των φυσικών καταστροφών, όπως είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Δασική Υπηρεσία», υπογράμμισε. Πέρα από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, αναφέρθηκε και στις «ολέθριες επιλογές των κυβερνήσεων» όσον αφορά τη διάσπαση της πρόληψης και της πυρόσβεσης.

Η γύμνια του κρατικού μηχανισμού φαίνεται στις τεράστιες ελλείψεις στο Δασαρχείο

«Οι εικόνες τις οποίες είδαμε μιλάνε πραγματικά από μόνες τους. Σχετίζονται με την παντελή σχεδόν ανυπαρξία συντονισμού, την έλλειψη πυροσβεστικού προσωπικού και μέσων», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Οπως πρόσθεσε, το ελάχιστο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «υπερέβαλε των βιολογικών του δυνατοτήτων μια εβδομάδα τώρα για να σβήσει τη φωτιά», ωστόσο «μέσα στα πολλαπλά μέτωπα» ήταν επόμενο πως το προσωπικό αυτό δεν επαρκούσε για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά.

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας στη Διεύθυνση Δασών
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας στη Διεύθυνση Δασών

Ο Νίκος Παπαναστάσης στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή των κατοίκων της Ρόδου τόσο στην πυρόσβεση όσο και στην περίθαλψη των τουριστών που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις ξενοδοχειακές μονάδες στις πυρόπληκτες περιοχές. «Ηταν πραγματικά άνθρωποι οι οποίοι οργανώθηκαν μόνοι τους, πράγμα που δείχνει και την ευαισθησία που υπάρχει στον λαό στην αντιμετώπιση αυτών των φυσικών καταστροφών», σχολίασε χαιρετίζοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες, ενώ στηλίτευσε τις προσπάθειες χειραγώγησης των πρωτοβουλιών αυτών από πλευράς της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας. «Είναι κάτι που έγινε από την ευαισθησία και την ανθρωπιά των κατοίκων της Ρόδου. Και η πυρόσβεση και η περίθαλψη των τουριστών, οι οποίοι βρέθηκαν χωρίς στέγη, κλίνη και τροφή», ξεκαθάρισε.

Οσον αφορά τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συνάντηση στη Δασική Υπηρεσία, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κρίσιμης σημασίας αυτή υπηρεσία. «Η αγωνία αυτών των ανθρώπων είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη. Βλέπουν μια καταστροφή σε περιοχή που τη γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, κι ίσως να τη γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι δασικοί υπάλληλοι, και βλέπουν να μην μπορούν να συνδράμουν. Γιατί δεν έχουν τα μέσα, τη χρηματοδότηση, αλλά είναι και ανύπαρκτο το προσωπικό», υπογράμμισε. «Κάθε χρόνο ζητούν χρήματα για να κάνουν διάνοιξη πυροσβεστικών ζωνών, να καθαρίσουν δρόμους, να καθαρίσουν από την καύσιμη ύλη το δάσος. Και φυσικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα τους αγνοούν δίνοντάς τους ψίχουλα», επισήμανε. Η κατάσταση αυτή, όπως εξήγησε, «προδιαγράφει και το μέλλον του περιβάλλοντος στη χώρα μας» και αποκαλύπτει πόσο ψευδεπίγραφο είναι το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και της πρόληψης της φωτιάς και της πυρόσβεσης», ανέφερε σχολιάζοντας τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για την ανάθεση του έργου που αφορά το καθάρισμα των δασών σε ιδιώτες.

«Ολα αυτά τα στοιχεία δεν προδιαγράφουν τίποτα καλό για το αύριο του ελληνικού λαού. Και φυσικά το μάρμαρο, όπως πάντα, θα το πληρώσει ο ίδιος ο λαός, τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, γιατί είδαμε για τα μεγάλα ξενοδοχεία, τις ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου, να δίνονται εντολές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή φροντίδα. Ολα αυτά είναι πάρα πολύ άσχημα και είναι εικόνες που είδαμε εδώ στην περιοχή της Ρόδου», κατέληξε.

    

 Σελ. 123456789101112131415161718192021222324/24 

Copyright © 1997-20

Πηγή : Εφημερίδα Ριζοσπάστης 26 – 7 – 2023

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *