Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στρατιωτικές βάσεις ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων!

Κίνδυνος – θάνατος για τον λαό η νέα τροπολογία του Κογκρέσου, επεκτείνοντας τους σχεδιασμούς για πολεμικά ορμητήρια σε όλη τη χώρα

Εικόνες από το ...μέλλον για τα ελληνικά νησιά;
Εικόνες από το …μέλλον για τα ελληνικά νησιά;

Ενα ακόμα επικίνδυνο βήμα στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που έχουν καταστήσει τη χώρα «στόχο αντιποίνων», είναι στα σκαριά. Ετσι, στο προσκήνιο επανέρχεται με τροπολογία που υπερψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στο αμερικανικό Κογκρέσο το θέμα δημιουργίας και νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Πρόκειται για τροπολογία (1.236 σελίδων) που συμπεριλαμβάνεται στο ήδη πολυσέλιδο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) του 2024 και η οποία υπερψηφίστηκε από τη βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας (SEC. 1236 to the National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2024) που επικαλείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητείται από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλλουν από κοινού έκθεση μέσα στο επόμενο δίμηνο στις επιτροπές Αμυνας, Πιστώσεων, Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Ελλάδας, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται σαφώς τα ακόλουθα θέματα:

  • Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
  • Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021.
  • Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
  • Αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί «Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας» του 2021 (U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act).

Αποστρατιωτικοποίηση μαζί με νέες βάσεις του θανάτου;

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για νέες βάσεις του θανάτου στα νησιά ανοίγει στα «γεμάτα», σε μια περίοδο που το προπαγανδιστικό «μασάζ» εντείνεται στον λαό για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ως μέρος των διευθετήσεων με την Τουρκία, ώστε να ενισχυθεί η ΝΑΤΟική συνοχή. Φαίνεται λοιπόν ότι οι σχεδιασμοί αυτοί «τρέχουν» παράλληλα ενόψει και της κλιμάκωσης των ζυμώσεων Ελλάδας – Τουρκίας υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία: Από τη μία το κουτσούρεμα κυριαρχικών δικαιωμάτων και από την άλλη η ενίσχυση της μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, μετατρέποντάς την σε μαγνήτη κινδύνων από τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Το περιεχόμενο της τροπολογίας που ανοίγει τον δρόμο για νέες βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα επιβεβαίωσε χτες, 2/8, η βουλευτής Γκρέις Μεγκ (Δημοκρατική από την πολιτεία της Ν. Υόρκης), η οποία σε εκτενή ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει την έκθεση που ζητείται να υποβάλλουν από κοινού τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας και για το θέμα διερεύνησης δυνατοτήτων για νέες βάσεις των ΗΠΑ «κυρίως σε νησιά της Ελλάδας». Αφετέρου τονίζει πως τα τελευταία χρόνια «το Πεντάγωνο κλιμάκωσε τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα απαντώντας στις ρωσικές ναυτικές επιχειρήσεις και στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Η βουλευτής Μεγκ τονίζει πως η ίδια είναι «σθεναρή υποστηρικτής της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας από τις πρώτες μέρες της στο Κογκρέσο», ενώ σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης «Καθημερινής» ο ομογενειακός βουλευτής, Κρις Πάππας, εκφράζει την ευχαρίστησή του για την ψήφιση της τροπολογίας, εκτιμώντας πως θα ενισχύσει «τη συνεργασία ασφαλείας με την Ελλάδα».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα), τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι «αποδεδειγμένα ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους» και πως το κρίσιμο νομοσχέδιο, που ρίχνει κι άλλο «νερό στον μύλο» της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας στους σφοδρούς ανταγωνισμούς των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα, «ενισχύει τη στρατηγική σχέση και καθιστά δυνατή τη συνέχιση της συνεργασίας ασφαλείας για διαρκή σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

    

Πηγή : Εφημερίδα Ριζοσπάστης 3 – 8 – 2023

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *