ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει την εκπαίδευση Ουκρανών σε F-16 κατά της Ρωσίας
Eurokinissi |
Τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της συμφωνίας Μητσοτάκη – Ζελένσκι για παροχή εκπαίδευσης σε Ουκρανούς πιλότους για τα F-16 σχεδιάζουν στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας έτσι κι άλλες αποστολές στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό, στην πορεία πιο ενεργής και βαθιάς εμπλοκής της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και γενικότερα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που αποτύπωσε άλλωστε και η Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν, ένα «πολεμικό ανακοινωθέν».
Θυμίζουμε ότι προχτές στη συνάντηση των δύο ηγετών στην Αθήνα, ο Ζελένσκι τόνισε δημόσια ότι χρειάζεται την «υποστήριξη» της Ελλάδας στην «προετοιμασία» των Ουκρανών χειριστών. Εξέφρασε μάλιστα δημόσια τις ευχαριστίες του στον Μητσοτάκη για την πρόταση που, όπως είπε, του έκανε, σημειώνοντας ότι τα αρμόδια επιτελεία των δύο μερών θα «συνεργαστούν» για τις «λεπτομέρειες» υλοποίησής της, ενώ παραπάνω από ανησυχία γεννάνε και τα όσα ειπώθηκαν για εγγυήσεις για την «άμυνα της παρευξείνιας περιοχής», με ό,τι αυτό σηματοδοτεί, την ώρα που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα.
Στο μεταξύ, ήδη Δανία και Ολλανδία (λίγες μέρες μετά το σχετικό «πράσινο φως» που δόθηκε από την Ουάσιγκτον) ανακοίνωσαν την απόφασή τους να παραδώσουν δεκάδες F-16 στο Κίεβο. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Κίεβο, έχει ήδη ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών στα εν λόγω μαχητικά, η οποία αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον 6 μήνες. Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν στο Κίεβο στα τέλη της χρονιάς, ενώ οι παραδόσεις θα συνεχιστούν το 2024 και το 2025.
Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή, που έρχεται να προστεθεί στις τεράστιες αποστολές ΝΑΤΟικών όπλων στην Ουκρανία όλο το προηγούμενο διάστημα, μεγαλώνει αντικειμενικά τους κινδύνους γενίκευσης του πολέμου, ενώ παράλληλα αποτυπώνει την προετοιμασία για μακρόχρονη συνέχιση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, στην Ουκρανία και ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη. Διόλου τυχαία, η Μόσχα έκανε λόγο για κίνηση που οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης, «υπενθυμίζοντας» παράλληλα τους κινδύνους για μια απευθείας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων.
Κάνοντας τα παραπάνω γαργάρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, μιλώντας χτες το πρωί στην κρατική τηλεόραση, στην ερώτηση πώς και πού θα γίνει η εκπαίδευση, ανέφερε ότι «θα ακολουθηθούν διαδικασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων και από το υπουργείο Αμυνας και των αντίστοιχων συνεργατών από την ομάδα του Προέδρου Ζελένσκι, για να έχουμε τις ανακοινώσεις. Εγινε μια συμφωνία επί της αρχής, το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα τα οποία ανακοινώθηκαν. Ηταν, όμως, προσωπικές δεσμεύσεις και του Ελληνα πρωθυπουργού που θα υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα».
Πάντως, διαχέονται ήδη πληροφορίες ότι Ελληνες αεροπόροι θα μεταβούν στη Ρουμανία και τη Δανία, σε αεροπορικές βάσεις που θα λειτουργούν ως κέντρα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων.
Σε επόμενη φάση, κι αφού οι Ουκρανοί ολοκληρώσουν την εκπαίδευση στα βασικά συστήματα του μαχητικού και μάθουν να το πετούν, θα μπορούσαν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, σε αντικείμενα εναέριας μάχης, βομβαρδισμού, χρήσης όπλων ακριβείας ή και άλλες πιο σύνθετες επιχειρήσεις, στους τακτικούς εξομοιωτές της Μοίρας Συνθετικής Εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ (Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής) στην 117 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας.
Αλλωστε, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, Ελληνες στρατιωτικοί παρέχουν ήδη υπηρεσίες εκπαίδευσης σε βάσεις στη Γερμανία και την Πολωνία.
Συγκεκριμένα, Ελληνες εκπαιδευτές πληρωμάτων για κύρια άρματα μάχης «Leopard 1» εκπαιδεύουν Ευρωπαίους χειριστές. Αυτοί με τη σειρά τους εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς (μέθοδος «train the trainer»).
Επίσης, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine – EUMAM UA) από την ελληνική πλευρά προσφέρονται και άλλες εκπαιδεύσεις, όπως η διοίκηση, ο έλεγχος μικρών κλιμακίων μάχης χερσαίων δυνάμεων («junior leadership training from section/squad and platoon levels up to company») ειδικά στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, και η εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών («demining»). Μάλιστα, λέγεται ότι αυτή η εκπαίδευση μικρών κλιμακίων σε αποστολές Ανορθόδοξου Πολέμου πίσω από τις ρωσικές γραμμές, είναι κάτι που ζητούν επίμονα οι Ουκρανοί μετά τη φαινομενική αποτυχία τους να τις διασπάσουν στην αντεπίθεσή τους το καλοκαίρι, στρεφόμενοι πλέον σε τέτοιες μορφές επιχειρήσεων.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ
Ζητά «ευελιξία» για «διαπραγμάτευση αμοιβαία αποδεκτής ανάπτυξης»
Καταδικάζοντας την επίθεση που δέχτηκαν άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τις κατοχικές δυνάμεις και σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθούν «μονομερείς ενέργειες από οποιοδήποτε μέρος»
Ανακοίνωση με την οποία ζητά να προετοιμαστεί ένας νέος γύρος παζαριών για το Κυπριακό συνολικά, αλλά και να επιτευχθεί μια «αμοιβαία αποδεκτή ανάπτυξη» για την περιοχή όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια την περασμένη Παρασκευή, στη Νεκρή Ζώνη στην Κύπρο, εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, μετά την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση, κατά την οποία καταδίκασε τα επεισόδια.
Με τη σχετική Δήλωση που μοιράστηκε μετά από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, «τα μέλη του ΣΑ καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ» και «τόνισαν ότι οι επιθέσεις με στόχο ειρηνευτικές δυνάμεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», χαιρετίζοντας ταυτόχρονα «τη διακοπή», όπως αναφέρεται, «της παράνομης κατασκευήςαπό την τουρκοκυπριακή πλευρά και την απομάκρυνση του εξοπλισμού και του προσωπικού».
Την ίδια στιγμή, με φόντο και την ευρύτερη αναθέρμανση της διπλωματικής κινητικότητας σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το ΣΑ εφιστά την προσοχή στην ανάγκη να μη διαταραχθούν τα παζάρια και για το Κυπριακό, σημειώνοντας «την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ή κλιμακωτές ενέργειες από οποιοδήποτε μέρος που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές διευθέτησης». Μάλιστα, τα μέλη του ΣΑ σπεύδουν να καλέσουν «όλα τα μέρη να επιδείξουν ευελιξία και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα και να εμπλακούν μαζί με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για διαπραγμάτευση μιας αμοιβαία αποδεκτής ανάπτυξης στην υπό αναφορά περιοχή», στο πλαίσιο και των απανωτών επισημάνσεων, ειδικά τα τελευταία χρόνια, για να αυξηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης «μεταξύ των δύο κοινοτήτων» και να αξιοποιηθούν διάφορες αναπτυξιακές ευκαιρίες – ειδικά σε Ενέργεια και Τουρισμό.
Σημειώνουμε ότι τα παράνομα έργα που σχεδιάζουν οι κατοχικές αρχές στην επίμαχη περιοχή αφορούν την οδική σύνδεση της Πύλας με τα Κατεχόμενα, με την Αγκυρα και το ψευδοκράτος να μιλούν για «ανθρωπιστικό έργο» που θα διευκολύνει δραστικά την πρόσβαση εκατοντάδων Τουρκοκυπρίων στη «βόρεια πλευρά του νησιού». Εντάσσονται σε σχέδια αναβάθμισης ευρύτερων τμημάτων των Κατεχομένων, ειδικά σε περιοχές γεωστρατηγικής σημασίας. Τέτοιες είναι και ζώνες – φιλέτα όπως η κοντινή, περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, όπου ειδικά την τελευταία 3ετία «τρέχουν» αναπλάσεις με στόχο την προσέλκυση διαφόρων επενδυτών. Η δε επαρχία της Λάρνακας (όπου ανήκει η Πύλα) «βλέπει» και προς Μέση Ανατολή…
Κατά τ’ άλλα, τα μέλη του ΣΑ «επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους «για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση (…) σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές «να λάβουν απτά βήματα για την υποστήριξη των προσπαθειών του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ και να συνεργαστούν πλήρως με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την προώθηση ενός ευνοϊκού κλίματος».
Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, εξέφρασε ικανοποίηση για τη Δήλωση του ΣΑ και πρόσθεσε ότι «χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς» το ότι «βιώσαμε τις τελευταίες μέρες μια εκτεταμένη ευρεία αντίδραση της διεθνούς κοινότητας με σαφή μηνύματα».
Μεροληπτική η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επιμένει ο Ερντογάν
Σχολιάζοντας τη Δήλωση του ΣΑ, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «είναι εκτός της πραγματικότητας του πεδίου» και «καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία», και συμπλήρωσε ότι «η ειδοποίηση για τις οδικές εργασίες είχε γίνει καιρό πριν. Η επέμβαση κων Κυανοκράνων (…) προκάλεσε τις εντάσεις».
Οι εξελίξεις στην Κύπρο απασχόλησαν και την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία. Μετά από αυτήν, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, αφού είπε ότι «ως Τουρκία, διαδραματίζουμε άλλοτε διαμεσολαβητικό και άλλοτε διευκολυντικό ρόλο σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις», υποστήριξε ότι «η φυσική επέμβαση των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο κυρίαρχο έδαφος της “ΤΔΒΚ” (“Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”) την περασμένη Παρασκευή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρωπιστικό να εμποδίζονται οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα από το να έχουν πρόσβαση στην πατρίδα τους».
Επέμεινε και αυτός ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ «έριξε σκιά στην αμεροληψία της και έβλαψε περαιτέρω την ήδη πληγωμένη φήμη της», για να καταλήξει ότι «εμείς, ως εγγυήτρια χώρα, δεν θα συναινέσουμε στην παρανομία, ειδικά στην ουδέτερη ζώνη». Με φόντο δε ευρύτερες διεργασίες στις οποίες η Τουρκία πρωτοστατεί και σε διεθνές επίπεδο, τόνισε ότι «ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) έδωσε στην “ΤΔΒΚ” το συνταγματικό της όνομα πέρυσι. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί έως ότου η “ΤΔΒΚ” αναγνωριστεί ισότιμα στη διεθνή σκηνή».
Θυμίζουμε ότι ο ΟΤΚ είναι η διακρατική ένωση που απαρτίζουν Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Κιργιστάν. Στην τελευταία Σύνοδο, που έγινε τον Νοέμβρη του 2022, παραχωρήθηκε η ιδιότητα του «παρατηρητή» (που είχαν ήδη Ουγγαρία και Τουρκμενιστάν) και στην «ΤΔΒΚ».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υποκριτική επίκληση του «διεθνούς δικαίου» για να κρυφτεί η πιο ενεργή εμπλοκή
Σε ανακοίνωσή του για την κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Ζελένσκι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Οσο κι αν ο κύριος Μητσοτάκης επικαλείται υποκριτικά το “διεθνές δίκαιο”, δεν μπορεί να κρύψει τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησής του, που είναι η πιο ενεργή και βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και γενικότερα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ τροφοδοτεί εκείνους τους παράγοντες που οδήγησαν τόσο στη σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και στην όξυνση των προβλημάτων στις χώρες των Βαλκανίων.
Αυτές τις επικίνδυνες στοχεύσεις υπηρετεί και η κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Ζελένσκι που, στη βάση των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων, προβλέπει την περαιτέρω αποστολή πολεμικού υλικού στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, την παροχή “εγγυήσεων ασφαλείας”, την ένταξη και ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης και άλλων περιοχών της χώρας σε στρατιωτικές – πολεμικές βάσεις, εμπλέκοντας τον λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες.
Η υποκρισία στην επίκληση του “διεθνούς δικαίου” από τον πρωθυπουργό φαίνεται και από το γεγονός ότι στη συνάντηση που διοργάνωσε στην Αθήνα παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος του Κοσόβου, ενός κράτους – προτεκτοράτου, που αποτελεί προϊόν της κατάφωρης παραβίασης του “διεθνούς δικαίου”. Επιβεβαιώνοντας ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, από κοντά και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, “κόβουν και ράβουν” το “διεθνές δίκαιο” σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.
Το ποιος θα ωφεληθεί από τις συμφωνίες της κυβέρνησης το αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας ουσιαστικά και ως “ντίλερ” τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου, που τους προορίζει να συμμετέχουν στην “ανοικοδόμηση” της Ουκρανίας και στις ενεργειακές μπίζνες της επόμενης μέρας, σε ένα σκληρό ανταγωνισμό με άλλα τμήματα μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων των κρατών του ευρωατλαντικού τόξου».
Πηγή : Εφημερίδα Ριζοσπάστης 23 – 8 – 2023