Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρανάλωμα η Πάρνηθα, κάηκαν δεκάδες σπίτια

Eurokinissi

Για δεύτερη μέρα η πυρκαγιά κατέκαψε ό,τι βρήκε μπροστά της στην Αττική με τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση να παρακολουθούν την καταστροφή σπιτιών και περιουσιών του λαού αλλά και του πολύπαθου ορεινού όγκου και του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Αποδεκατισμένες Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία, χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς κανένα σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών, χωρίς κανέναν συντονισμό. Το «τρεχάτε ποδαράκια μου» είναι το μόνο μέτρο που συστήνει η κυβέρνηση στις οικογένειες που βλέπουν να χάνεται το βιος τους, να γίνονται στάχτη σε μια στιγμή ο μόχθος και οι θυσίες ετών.

Η αντίδραση πολλών κατοίκων που επέμειναν να μη φύγουν ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, παρά την εντολή απομάκρυνσης, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που λειτουργεί με γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και άρα ό,τι δεν υπακούει σε αυτήν είναι κόστος, ακόμα και η προστασία της λαϊκής περιουσίας, της ζωής του λαού, του περιβάλλοντος.

Σε αυτές τις συνθήκες η πυρκαγιά προχωρά καίγοντας τη μια περιοχή μετά την άλλη στην Πάρνηθα. Ξεκίνησε την Τρίτη στη δυτική μεριά της Πάρνηθας από τη Μονή Κλειστών, περικύκλωσε τη Χασιά και προχώρησε προς τις περιοχές Πανόραμα και Γεννηματά 2.

Eurokinissi

Από εκεί χώρισε στα δύο κινούμενη τόσο δυτικά προς Ασπρόπυργο, όπου εξασθένισε, όσο και ανατολικά προς Μενίδι, όπου έκαψε δάσος και σπίτια στον Αγιο Ιωάννη τον Ρώσο το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη. Χτες το πρωί συνέχισε καίγοντας δάσος και σπίτια στην Αγία Παρασκευή και κατευθύνθηκε βόρεια. Νωρίς το βράδυ βρισκόταν στο φαράγγι του Αη Γιώργη στην περιοχή Κεραμίδι και εκτεινόταν μέχρι την κορυφή της Κυράς. Η μάχη που δινόταν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή για τα επίγεια τμήματα, αποσκοπούσε να σταματήσουν τη φωτιά εκεί και να μην περάσει από την πίσω πλευρά της κορυφής της Κυράς.

Η μέρα ξημέρωσε στις φλόγες

Ηδη, πριν ξημερώσει η χτεσινή μέρα, η πυρκαγιά που μαίνεται στον Ασπρόπυργο είχε κάψει τουλάχιστον 5 σπίτια στην περιοχή Λόφος Κυρίλλου και έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στην περιοχή. Ολονύχτια μάχη στο σημείο, όπου έπνεαν ισχυροί άνεμοι, έδιναν εθελοντές, κάτοικοι, αλλά και μέλη του ΚΚΕ που συνδράμουν το έργο των ελάχιστων πυροσβεστικών δυνάμεων. Αυτό άλλωστε κατήγγειλαν και οι κάτοικοι που προσπαθούσαν με λάστιχα και άλλα μέσα να προστατέψουν τις περιουσίες τις δικές τους αλλά και των γειτόνων τους καθώς η παρουσία της Πυροσβεστικής στο σημείο ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, όπως άλλωστε και των υδροφόρων της Τοπικής Διοίκησης.

Eurokinissi

Παράλληλα, από τη νύχτα δυνάμωναν οι άνεμοι, γιγαντώνοντας τις φλόγες που μαίνονταν κατακαίγοντας δάσος και αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο για τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Από το βράδυ, οι κάτοικοι είχαν τεθεί σε επιφυλακή αφού οι φλόγες άρχισαν να πλησιάζουν τους οικισμούς, όπως του Αγ. Ιωάννη Ρώσου, του Πανοράματος και της Χασιάς και με λάστιχα στα χέρια προσπαθούσαν να βρέξουν τα χωράφια γύρω από τα σπίτια τους, με στόχο να ανακόψουν την πορεία τους, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις.

Με τις πρώτες πρωινές ώρες, η πυρκαγιά είχε χωριστεί σε δύο μέτωπα, εκ των οποίων το ένα κατευθυνόταν προς το Πανόραμα στα Ανω Λιόσια. Το μεσημέρι γύρω στις 12.30 μεγάλη αναζωπύρωση εκδηλώθηκε στην Μονή Κλειστών, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά την Τρίτη και την ίδια στιγμή η φωτιά πέρασε στα σπίτια στην Αγία Παρασκευή και στον Αη Γιάννη τον Ρώσο στο Μενίδι, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια.

Μάλιστα, σοβαρά εγκαύματα υπέστη κάτοικος του οικισμού Αγ. Παρασκευής στο Μενίδι, που προσπαθούσε μόνος του να σώσει το σπίτι του από την πύρινη λαίλαπα, δεδομένης της τραγικής έλλειψης πυροσβεστικών μέσων αλλά και της ανυπαρξίας προληπτικών μέτρων. Σύμφωνα με κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού Πάρνηθας, ο άνδρας κατάβρεχε το σπίτι του για να το προστατέψει από τις πύρινες φλόγες, όταν πήρε φωτιά και ανατινάχθηκε φιάλη υγραερίου που υπήρχε στην αυλή του, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Eurokinissi

Οι κάτοικοι των οικισμών Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά ειδοποιήθηκαν το πρωί με μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς το κέντρο Μενιδίου, ενώ οι κάτοικοι στην περιοχή Λεφάντω να απομακρυνθούν προς Ανω Λιόσια.

Φωτιά ξέσπασε και στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά και το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Η δραματικά επικίνδυνη πορεία της πυρκαγιάς έφτασε μέχρι το στρατόπεδο Καποτά στο Μενίδι, με το ΓΕΕΘΑ να κάνει λόγο για «μικροεστίες φωτιάς στην περίμετρο που κατασβήστηκαν άμεσα από το προσωπικό του και δεν επεκτάθηκαν στις εγκαταστάσεις του».

Διαμαρτυρία σήμερα στο Δημαρχείο Αχαρνών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Αχαρνών διοργανώνει σήμερα στις 10.30 το πρωί, ο Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού απαιτώντας μέτρα, έστω και τώρα, για την πυρκαγιά που καίει την Πάρνηθα από χθες. Επίσης, καλεί στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 25 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα στο λαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει στο Σύνταγμα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Eurokinissi

    

Η Πάρνηθα καίγεται από προχτές αλλά μόλις χτες το αντιλήφθηκαν ορισμένοι…

Πολύτιμοι σύμμαχοι στη διάδοση των fake news της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με τις πυρκαγιές, ιδιαίτερα στην Πάρνηθα, αποδεικνύονται μέσα ενημέρωσης και ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Χτες, Τετάρτη, λίγο μετά τις 2 μ.μ. ξαφνικά όλα τα ΜΜΕ είδαν ότι η πυρκαγιά που έκαιγε από προχτές στην Πάρνηθα – ναι! Την Πάρνηθα έκαιγε από προχτές – φτάνει τώρα στον Εθνικό Δρυμό.

Ομως, από προχτές από όλη την Αττική μπορούσες να δεις ότι καίγεται η Πάρνηθα αλλά τα κυβερνητικά επιτελεία διέδιδαν πως «ο άνεμος δεν πάει τη φωτιά προς την Πάρνηθα» και «δεν κινδυνεύει η Πάρνηθα». Κι ενώ όλος ο κόσμος παρακολουθούσε τη φωτιά να σκαρφαλώνει την Πάρνηθα, το τροπάρι άλλαξε και ξαφνικά κατέστη εφικτό «η φωτιά να σιγοκαίει την Πάρνηθα παρά το ότι ο άνεμος φυσούσε ανάποδα», όπως ανέφεραν με ένα στόμα τα περισσότερα ειδησεογραφικά μέσα.

Μάλιστα, στη χτεσινή ενημέρωση των συναρμόδιων υπουργείων για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ο Ε. Γκουντούφας, εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε (ή μήπως… αποκάλυψε;) ότι για την Πάρνηθα «η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανατολική – βορειοανατολική πλευρά της (υπογραμμίσεις δικές μας) ώστε να μη φτάσει στο κρίσιμο οικοσύστημα με τα έλατα».

Σημειώνουμε ότι από προχτές η πυρκαγιά καίει το νοτιοδυτικό και δυτικό μέρος της Πάρνηθας, από προχτές ήδη καίει πλησίον του Εθνικού Δρυμού (η Μονή Κλειστών, από την οποία ξεκίνησε η πυρκαγιά, απέχει από τον Εθνικό Δρυμό λίγα χιλιόμετρα…) και από ό,τι φαίνεται η ιεράρχηση του κρατικού μηχανισμού ήταν από την αρχή διαφορετική και καταστροφική για το σύνολο του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και του οικιστικού ιστού στους πρόποδες του βουνού…

Για την καταγραφή και την αποκατάσταση της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί σημειώνουμε πως την Τρίτη 22 Αυγούστου, στις 8.55 μ.μ. στο «902.gr», δημοσιοποιήθηκε η τηλεφωνική παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αποκλειστικό αντικείμενο: «Να παρθούν μέτρα προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που απειλείται λόγω του μετώπου της φωτιάς που κινείται από το Πανόραμα». Ενώ σε δεκάδες δημοσιεύματα του «902.gr» με κάθε τρόπο είναι καταγεγραμμένο ότι η φωτιά έκαιγε την Πάρνηθα.

Μάλιστα, την ίδια ώρα που καταγράφονταν πλάνα τα οποία έδειχναν ότι η Πάρνηθα καιγόταν, εκπρόσωποι του κρατικού μηχανισμού – ακριβώς τις ίδιες ώρες – σημείωναν σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ πως τάχα δίνεται μάχη για να μην πάει στην Πάρνηθα η φωτιά!

Σε λίγο θα επιχειρήσουν να μας πουν πως η πυρκαγιά έφτασε στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας από την… Αλεξανδρούπολη!

    

Μπροστά στη μάχη μέλη του ΚΚΕ

Και ενώ το κράτος των εργοδοτών απουσιάζει, τα μέλη του ΚΚΕ έδωσαν και πάλι το «παρών», για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στα μέτωπα κατάσβεσης της φωτιάς, στη μάχη για την προστασία της περιουσίας του λαού.

Από την πρώτη στιγμή, κλιμάκια του ΚΚΕ βρίσκονταν στην περιοχή, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Θοδωρή ΧιώνηΚύριλλο Παπασταύρου και Γιάννη Πρωτούλη.

Χτες, το ραντεβού είχε δοθεί στην πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Πάρνηθα με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Αττικής. Και εκεί σχηματίζονταν ομάδες και συνέδραμαν όπου χρειάζονταν, σβήνοντας μικροεστίες, κάνοντας εργασίες αποτροπής αναζωπυρώσεων και βοηθώντας κατοίκους όπου υπήρχε ανάγκη. Και χτες το βράδυ ομάδες του ΚΚΕ παρέμειναν στην περιοχή σε επιφυλακή.

Στο μεταξύ, από νωρίς το μεσημέρι, ο Θοδωρής Χιώνης κατήγγειλε τα προπαγανδιστικά τερτίπια της κυβέρνησης, που ισχυριζόταν ότι δίνει τη μάχη να μην καεί η Πάρνηθα…! Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η κυβέρνηση να σταματήσει τις γελοιότητες και τα προπαγανδιστικά τερτίπια. Η φωτιά από χτες (σ.σ. προχτές) καίει τις πλαγιές του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στον εθνικό δρυμό. Το ότι μέχρι τώρα προπαγάνδιζαν ότι τάχα μου και δήθεν όλη η προσπάθεια είναι για να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα είναι αστειότητα, αφού η φωτιά ξεκίνησε και αναπτύχθηκε μέσα στην Πάρνηθα. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι ελάχιστα, οι υποδομές πολύ αδύνατες. Ακόμα και τώρα να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη για να σταλούν στο μέτωπο μέσα στην Πάρνηθα όλα τα αναγκαία μέσα για να σταματήσει η φωτιά. Το αν υπολογίζουν ότι κάπου και κάποια στιγμή θα σβήσει, δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και τις ανάγκες που υπάρχουν. Καλούμε όλο τον λαό και τους εργαζόμενους της Αττικής να απαιτήσουν να σταλούν όλα τα αναγκαία μέσα για να σταματήσει η φωτιά στην Πάρνηθα, όπως και για να προστατευθούν οικισμοί και κρίσιμες υποδομές».

Σε μια από τις πολλοστές παρεμβάσεις του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, επικοινώνησε για μια ακόμα φορά με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, απαιτώντας: «Πάρτε μέτρα έστω και τώρα, σας είχαμε προειδοποιήσει για την Πάρνηθα από την Τρίτη». Ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική κατάσταση στην Πάρνηθα και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσα, τώρα, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις, για να αντιμετωπιστούν τα πύρινα μέτωπα στην Πάρνηθα.

Πηγή : Εφημερίδα Ριζοσπάστης 24 – 8 – 2023

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *