ΙΣΡΑΗΛ – ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Σφυροκόπημα της Γάζας με εκατοντάδες θύματα και εχθροπραξίες στα σύνορα με τον Λίβανο
- Μαζί με τους βομβαρδισμούς, το Ισραήλ κλιμακώνει τον εγκληματικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας – Χωρίς νερό, ρεύμα, καύσιμα και φάρμακα οι κάτοικοι
- Νεκροί μαχητές της «Χεζμπολάχ» από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο
Copyright 2023 The Associated |
Σε μπαράζ ισοπεδωτικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και μία άνευ προηγουμένου κλιμάκωση του ήδη ασφυκτικού 16ετούς αποκλεισμού της, προχώρησε το Ισραήλ, στο πλαίσιο της νέας κλιμάκωσης της σύγκρουσης του κατοχικού κράτους με τους Παλαιστίνιους.
Προσθέτοντας άλλο ένα κατοχικό έγκλημα σε βάρος των 2,5 εκατομμυρίων του παλαιστινιακού θύλακα, ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και ανεφοδιασμού της Λωρίδας της Γάζας με τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και άλλα απαραίτητα αγαθά.
«Πολεμάμε ανθρώπινα κτήνη και ενεργούμε ανάλογα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη νέα απάνθρωπη απόφαση του Ισραήλ εναντίον εκατομμυρίων Παλαιστινίων.
Ο πλήρης αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας συνδυάζεται με άγριο εναέριο σφυροκόπημα από δεκάδες βομβαρδιστικά, που ισοπεδώνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Από νωρίς χτες το πρωί έχουν καταστρέψει πάνω από 160 σπίτια και διαμερίσματα και έχουν προκαλέσει ζημιές σε άλλα 1.210, εκτοπίζοντας μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 123.000 κατοίκους της Γάζας.
Πάνω από 700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ περισσότεροι από 900 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς» και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν. Οι τραυματίες στις δύο πλευρές υπολογίζονται σε 2.750 και 3.700 αντίστοιχα, με τους δύο λαούς να πληρώνουν τα αποτελέσματα της επιθετικότητας του κράτους του Ισραήλ και της κατοχής της Παλαιστίνης.
Copyright 2023 The Associated |
Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν εχθροπραξίες και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, αυξάνοντας τους κινδύνους παραπέρα διάχυσης της σύγκρουσης.
Το Ισραήλ έκανε λόγο για «εξουδετέρωση» ενόπλων που διείσδυσαν και επιτέθηκαν στο ισραηλινό έδαφος από περιοχή του Λιβάνου – με την «Ισλαμική Τζιχάντ» να αναλαμβάνει την ευθύνη – ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε βομβαρδισμούς στο έδαφος του Λιβάνου, από τους οποίους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 μαχητές της «Χεζμπολάχ».
Σε «απάντηση» αυτής της επίθεσης, η «Χεζμπολάχ» ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε δύο ισραηλινούς κοιτώνες.
Νετανιάχου: «Η απάντησή μας θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή»
Το συνεχές σφυροκόπημα από τα ισραηλινά βομβαρδιστικά προκαλεί νέες εκατόμβες νεκρών μεταξύ των Παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εγκλωβιστεί στη «φάκα» που έχει στήσει ο ισραηλινός στρατός, μη έχοντας πού να βρουν καταφύγιο…
Εκατοντάδες είναι οι νεκροί, ενώ τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει από τραυματίες, ανθρώπους με πολλά εγκαύματα ή ακρωτηριασμένους, δημιουργώντας τραγικές συνθήκες για γιατρούς και νοσηλευτές, που παλεύουν με λιγοστά μέσα, δίχως καν ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό…
Σε αυτό το φόντο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού Τζ. Κόρνικους δήλωσε ότι στόχος του Ισραήλ είναι «να αφαιρέσει κάθε δύναμη από τη “Χαμάς”» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των χωριών στη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου είχαν διεισδύσει μαχητές της «Χαμάς», όμως συνεχίζονται μεμονωμένες συγκρούσεις, καθώς Παλαιστίνιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί.
Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση στη Γάζα, ο υποναύαρχος Ντ. Χαγκάρι επιβεβαίωσε ότι μέσα σε δύο μέρες το Ισραήλ κλήτευσε 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».
Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου προειδοποίησε ότι «αυτό που θα βιώσει η “Χαμάς” θα είναι σκληρό και τρομερό. Είμαστε μόλις στην αρχή της μάχης», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως η «απάντηση» του Ισραήλ «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή».
Ανοιχτή σε συζητήσεις για πιθανή ανακωχή η «Χαμάς»
Σε ό,τι αφορά τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, χτες έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της «Χαμάς» ότι τουλάχιστον 4 απ’ αυτούς σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών.
Χτες το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου της «Χαμάς», Αμπού Ομπάιντα, ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της φροντίζουν οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι να παραμείνουν σώοι και ασφαλείς. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η οργάνωση θα προχωρήσει σε εκτελέσεις ομήρων εφόσον συνεχιστούν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αμάχων στη Γάζα, με αεροπορικά πλήγματα χωρίς καμία προειδοποίηση.
Αργότερα, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Χαμάς» δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή ανακωχή με το Ισραήλ, αφού «πέτυχε τους στόχους της». Ερωτηθείς αν η «Χαμάς» είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι «Al Jazeera» ότι η οργάνωση είναι «ανοιχτή σε κάτι τέτοιο» και «σε κάθε πολιτικό διάλογο».
Μεταξύ των νεκρών των τελευταίων ημερών περιλαμβάνονται και αρκετοί πολίτες ξένων χωρών.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 11 Αμερικανοί σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της «Χαμάς». Θεώρησε δε πιθανό να συμπεριλαμβάνονται Αμερικανοί στους ομήρους.
Εχουν ανακοινωθεί επίσης οι θάνατοι Βρετανών, Γάλλων, Γερμανών, Ταϊλανδέζων, Ουκρανών, Νεπαλέζων και ατόμων από άλλες χώρες.
Παζάρια για νέα ισραηλινή «κυβέρνηση πολέμου»
Στο Ισραήλ το παζάρι για μια νέα «κυβέρνηση πολέμου» θεριεύει, με τον πρώην υπουργό Αμυνας και αρχηγό της αντιπολιτευόμενης «Εθνικής Ενότητας», Μπένι Γκαντς, να θέτει ως όρο για συμμετοχή σε νέα κυβέρνηση «να υπάρχουν σχετικοί υπουργοί» σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, υπονοώντας ότι θέλει να φύγουν οι ακροδεξιοί υπουργοί Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς.
Επίσης, ο Γκαντς πρότεινε να συγκροτηθεί μία ευέλικτη «κυβέρνηση πολέμου», με μικρό αριθμό υπουργών, και να μην προωθηθεί στη διάρκεια της θητείας της κανένα νομοσχέδιο που δεν σχετίζεται με τις προτεραιότητες και τις υποθέσεις του πολέμου.
Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος «Γιες Ατίντ», Γ. Λαπίντ, ήταν πιο ξεκάθαρος, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση στην οποία υπάρχουν ακροδεξιοί υπουργοί.
Σε σχηματισμό κυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης» χωρίς προϋποθέσεις κάλεσε ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου.
Εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου
Οι φόβοι για διάχυση της σύγκρουσης και στο έδαφος του Λιβάνου τροφοδοτήθηκαν χτες από τις εχθροπραξίες που άρχισαν στην περιοχή, λίγο μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών προς τη μεριά του Ισραήλ και τις επιθέσεις μερικών ενόπλων Παλαιστινίων προς δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.
Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Naharnet», δύο ένοπλοι που διείσδυσαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο σκοτώθηκαν, ένας τραυματίστηκε σοβαρά και ένας τέταρτος μπόρεσε να επιστρέψει στο έδαφος του Λιβάνου.
Παράλληλα, ισραηλινά και λιβανέζικα ΜΜΕ μετέδωσαν την έναρξη αντιποίνων από τη μεριά του ισραηλινού στρατού με τη χρήση στρατιωτικών ελικοπτέρων, ενώ η εφημερίδα «Times of Israel» μετέδωσε ότι κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6 Ισραηλινοί στρατιώτες.
Η εξέλιξη προκάλεσε κύμα φυγής Λιβανέζων αμάχων που ζουν στα σύνορα με το Ισραήλ.
Η «Ισλαμική Τζιχάντ» με ανάρτησή της ανέλαβε την ευθύνη για τις εχθροπραξίες στο Ισραήλ από τη μεριά του Λιβάνου, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν «μέρος του συνεχιζόμενου πολέμου» με το Ισραήλ.
Μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε λιβανέζικο έδαφος, η λιβανέζικη εφημερίδα «Αλ Τζαντίντ» μετέδωσε ανακοίνωση της «Χεζμπολάχ» σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον τρία μέλη της σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές.
Αργότερα η «Χεζμπολάχ» ανακοίνωσε ότι ως «απάντηση» βομβάρδισε δύο ισραηλινούς κοιτώνες.
Εφτασε στην Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν από προχθές, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην Ανατολική Μεσόγειο το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το «USS Gerald Ford», με πάνω από 5.000 ναύτες, δεκάδες αεροπλάνα και καταδιωκτικά, μαζί με τα υπόλοιπα πλοία που εντάσσονται στην αεροναυτική του δύναμη.
Η εν λόγω κίνηση προκάλεσε άμεσα έντονες αντιδράσεις σε Μόσχα και Βηρυτό.
Σχολιάζοντας δε πληροφορίες και υποθέσεις για εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις της «Χαμάς», ο Αμερικανός αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Φίνερ, δήλωσε πως αν και γενικά το Ιράν έχει σχέσεις με τη «Χαμάς» εδώ και δεκαετίες, «αυτήν τη φορά οι ΗΠΑ δεν έχουν άμεση πληροφόρηση για σύνδεση της Τεχεράνης με αυτές τις επιθέσεις».
Νωρίτερα στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ απέρριπτε τις αιτιάσεις διαφόρων πλευρών ότι η χώρα του σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τις επιθέσεις της «Χαμάς». Το Ιράν «δεν επενέβη, ούτε έδωσε εντολή, ούτε σχετίζεται με λήψεις αποφάσεων» που αφορούν το εσωτερικό άλλων χωρών, είπε, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι «είναι καθόλα ικανοί να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους».
Την Κυριακή ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι επικοινώνησε με τον Εμιρατινό ομόλογό του, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προωθήσουν «διπλωματικές προσπάθειες» για την αποκλιμάκωση της βίας, την προστασία των αμάχων και την αποφυγή περαιτέρω αιματοχυσίας.
Σε αυτό το φόντο, το αραβικό δίκτυο «Samma TV» μετέδωσε χτες ότι η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν πως σταματά (επί του παρόντος) τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων με το Ισραήλ, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.
Νωρίτερα ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, είχε συσχετίσει την επίθεση της «Χαμάς» με την αρνητική στάση της «Χεζμπολάχ» και του Ιράν απέναντι στην προοπτική μιας «συμφωνίας του Αβραάμ» μεταξύ Ριάντ και Τελ Αβίβ.
Προειδοποιήσεις για γενίκευση της σύγκρουσης
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε για «υψηλούς κινδύνους», κλιμάκωσης και διάχυσης της σύγκρουσης. «Είναι αναγκαίο να πάμε το συντομότερο σε κάποιο είδος διαπραγματευτικής διαδικασίας», τόνισε.
Και συνέχισε: «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία αυτό που συμβαίνει γύρω από το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί ενδεχομένως κίνδυνο διάχυσης, και ως εκ τούτου βέβαια είναι ένα θέμα ιδιαίτερης ανησυχίας μας αυτές τις μέρες. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να φέρουμε την κατάσταση σε έναν ειρηνικό δρόμο το ταχύτερο δυνατόν, διότι η συνέχιση ενός τέτοιου γύρου βίας εγκυμονεί κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και διεύρυνσης αυτής της σύγκρουσης».
Ανάλογη προειδοποίηση με αυτή της Ρωσίας έκανε νωρίτερα χτες εκπρόσωπος της «Χεζμπολάχ». Προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην παρέμβουν άμεσα στρατιωτικά υπέρ του Ισραήλ σε αυτήν τη σύγκρουση, τονίζοντας πως «η Παλαιστίνη δεν είναι Ουκρανία». Και πρόσθεσε: «Αν οι ΗΠΑ επέμβουν στρατιωτικά, αμέσως όλες οι θέσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή γίνονται στόχος μας. Από κει και πέρα δεν υπάρχει για μας κόκκινη γραμμή».
Από την πλευρά της Κίνας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών έκανε νεότερη δήλωση, απαντώντας στις αντιδράσεις του Ισραήλ, που κατηγόρησε το Πεκίνο για «χλιαρή» αντίδραση. Η κινεζική ηγεσία «καταδικάζει τις ενέργειες που πλήττουν πολίτες», δήλωσε η εκπρόσωπος, Μάο Νινγκ, προσθέτοντας: «Η Κίνα είναι πολύ ανήσυχη για την συνεχή κλιμάκωση στην παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση. Λυπόμαστε για τις απώλειες μεταξύ των πολιτών οι οποίες προκλήθηκαν από τη σύγκρουση. Αποδοκιμάζουμε και καταδικάζουμε τις ενέργειες που πλήττουν πολίτες».
Στο Πεκίνο βρίσκεται αυτές τις μέρες και ο Αμερικανός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, που συνεχίζει επαφές ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της Γερουσίας. Σχολιάζοντας τη στάση της Κίνας στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, είπε: «Για να είμαι ειλικρινής, απογοητεύτηκα από τη δήλωση (…) που δεν έδειξε καμία ενσυναίσθηση, καμία υποστήριξη προς το Ισραήλ σε αυτούς τους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αργά προχτές το βράδυ δεν κατέληξε σε κάποια κοινή ανακοίνωση εναντίον των επιθέσεων της «Χαμάς», όπως ήθελαν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους.
Συζητήσεις στην ΕΕ για ανάσχεση της οικονομικής βοήθειας στην Παλαιστίνη
Στο μεταξύ, καθώς η ΕΕ σπεύδει να στηρίξει το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, στο τραπέζι τέθηκε ανοιχτά χτες το θέμα διακοπής της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη.
Ο επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας της ΕΕ, Ολιβερ Βάρχελι, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ανέφερε: «Το μέγεθος του τρόμου και της βαναυσότητας ενάντια στο Ισραήλ και στον λαό του αποτελεί σημείο καμπής. Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση των διαδικασιών, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας για τους Παλαιστινίους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βάλει όλο το φάσμα των σχεδίων ανάπτυξής της σε επανεξέταση και αυτό αφορά 691 εκατ. ευρώ. Ολες οι πληρωμές σταματούν αμέσως. Ολα τα σχέδια θα επανεξεταστούν. Ολες οι νέες προτάσεις προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος έτους, 2023, αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας».
Η απόφασή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λίγες ώρες μετά σε Ισπανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Δανία, που απαίτησαν εξηγήσεις από τον επίτροπο της ΕΕ.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, να θέσει το θέμα σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι «δεν είχαν ενημερωθεί» για την απόφαση της Κομισιόν.
Μετά τις αντιδράσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την περικοπή της βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή. «Δεν πρέπει να διακόψουμε την τόσο αναγκαία αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους Παλαιστίνιους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη “Χαμάς” και να επιδεινώσει τις εντάσεις και το μίσος», δήλωσε.
Νωρίτερα, πάντως, η Αυστρία αποφάσισε την αναστολή της οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, που ανέρχεται σε συνολικά περίπου 19 εκατ. ευρώ, ενώ και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι η «αναπτυξιακή βοήθεια» προς τα παλαιστινιακά εδάφη για τη φετινή και την επόμενη χρονιά αναστέλλεται προσωρινά και θα τεθεί «υπό ενδελεχή επανεξέταση».
Μεθαύριο, στο μεταξύ, θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ώστε να συζητήσουν τρόπους «για να σταματήσουν την ισραηλινή επίθεση» κατά της Λωρίδας της Γάζας.
Διεθνής κινητικότητα και επαφές
Στο διπλωματικό παζάρι για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης συμμετείχαν χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, που δήλωσε στον Ισραηλινό ομόλογό του, Ι. Χέρτζογκ, ότι «πρέπει να ενεργήσουμε με βάση την κοινή λογική και να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν».
Παράλληλα, στο Αμβούργο ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς υποδέχτηκε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν και, σχολιάζοντας την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε Γάζα και Ισραήλ, χαρακτήρισε «βάρβαρες» τις επιθέσεις της «Χαμάς». Ανέφερε δε ότι είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, για δεύτερη φορά σε τρεις μέρες, αλλά και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και τους ηγέτες των Λιβάνου, Ιορδανίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Αιγύπτου.
Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών είχε προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, όχι μόνο για όσα γίνονται στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ, αλλά και σχετικά με πλειάδα θεμάτων που αφορούν την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών.
ΕΕΔΔΑ – ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ – ΜΑΣ
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό
Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις φορέων που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) απευθύνει κάλεσμα στον ελληνικό λαό «να εκφράσει την αμέριστη διεθνιστική του αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό για να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να μπορέσουν οι δύο λαοί, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία, ο ένας δίπλα στον άλλον, ο καθένας στη δική του πατρίδα».
Η ΕΕΔΔΑ τονίζει ότι ο Παλαιστινιακός λαός «για πάνω από 70 χρόνια υπομένει μια βάρβαρη και καταπιεστική ισραηλινή κατοχή και έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με μια συνεχιζόμενη επεκτατική πολιτική, με επιθέσεις και αεροπορικούς βομβαρδισμούς ενάντια σε παλαιστινιακούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και στη Λωρίδα της Γάζας, αποτέλεσμα των οποίων είναι μόνο από τις αρχές της φετινής χρονιάς 200 δολοφονημένοι Παλαιστίνιοι».
Ταυτόχρονα υπογραμμίζει: «Καταδικάζουμε την πολιτική των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των συμμαχικών τους κυβερνήσεων που με τη στάση τους είναι σταθερά αντίθετοι στη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος. Καταδικάζουμε τον ΟΗΕ για την πολιτική των ίσων αποστάσεων που κρατάει. Καταγγέλλουμε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που αναβαθμίζουν συνεχώς τις σχέσεις τους, οικονομικές, εμπορικές, στρατιωτικές, με το Ισραήλ. Καταγγέλλουμε τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που με τις δηλώσεις τους στηρίζουν τις κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις».
Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Οι απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό και στεκόμαστε στο πλευρό του στον αγώνα του με όλα τα μέσα κατά της ισραηλινής κατοχής και για την απελευθέρωση της πατρίδας του.
Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί που αγωνίζονται για την απελευθέρωση της πατρίδας τους! Εγκληματίες είναι οι κατακτητές ξένων χωρών όπως το κράτος – δολοφόνος Ισραήλ που επί 75 χρόνια εγκληματεί σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού με την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, τις συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις και τη βία που ασκεί κατά αμάχων αθώων Παλαιστινίων».
Και καταλήγει: «Ως ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, αντί να στηρίζουν το ισραηλινό κράτος – δολοφόνο, να προχωρήσουν, επιτέλους, στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, όπως έχει αποφασίσει η ελληνική Βουλή και οφείλουν να υλοποιήσουν».
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) σε σχετική ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων: «Ο λαός της Παλαιστίνης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπιστεί τη χώρα και τη ζωή του απέναντι στην ξένη κατοχή με όλα τα αναγκαία μέσα. Η περήφανη και μαχητική του στάση, που δεν παραδίδεται και συνεχίζει τον δίκαιο αγώνα του, κερδίζει τον σεβασμό όλων!». Και προσθέτει: «Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλο τον Παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί νόμιμα και δίκαια το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα! Δυναμώνουμε τον αγώνα μαζί με τους λαούς όλου του κόσμου, μαζί με το εργατικό – λαϊκό κίνημα στη χώρα μας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια και διαχρονικά αιτήματά του. Νίκη στον λαό της Παλαιστίνης!».
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σχέδια για νέες ενεργειακές μπίζνες
Σχέδια για νέες ενεργειακές μπίζνες σε διάφορα επίπεδα «τρέχουν» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα που ήδη συζητιέται το πώς θα επηρεάσει τέτοιους σχεδιασμούς η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – ιδιαίτερα τους σχεδιασμούς που σχετίζονται με την προωθούμενη «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες της περιοχής.
Στα τέλη της περασμένης βδομάδας – πριν από τη νέα όξυνση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και το Ισραήλ – ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπ. Μπαϊρακτάρ, θα επισκεφτεί μες στον Νοέμβρη το Ισραήλ, για να συζητήσει μεταξύ άλλων την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για τη μεταφορά ισραηλινού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Αξιοποιώντας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Αγκυρα έχει αναβαθμίσει τις προσπάθειές της να εξελιχθεί σε «ενεργειακό κόμβο» μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Υπενθυμίζεται ότι για την ενίσχυση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας είχαν συζητήσει και οι Ερντογάν – Νετανιάχου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου μάλιστα ο πρώτος είχε αποκαλύψει ότι σχεδιάζονται και εκατέρωθεν επίσημες επισκέψεις, που θα εστιάζουν σε αυτήν ακριβώς την πλευρά των σχέσεων των δύο χωρών.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Μπαϊρακτάρ εστίασε και στην προτεραιότητα που η Αγκυρα δίνει στην ενεργειακή συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές θα σταθεροποιήσουν τον συντονισμό τους στον τομέα της Ενέργειας, εγκαινιάζοντας μέσα στον Νοέμβρη το «Διακυβερνητικό Πρόγραμμα Διαλόγου Τουρκίας – ΗΠΑ για την Ενέργεια και το Κλίμα».
Οπως εξήγησε, οι συζητήσεις σχετικά για το Πρόγραμμα Διαλόγου συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα (από το 2021), υπογραμμίζοντας τις «προσπάθειες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – κατά τις προηγούμενες επισκέψεις του στη χώρα – να σκιαγραφήσει σε επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ τους πενταετείς στόχους της Τουρκίας για ουδέτερες εκπομπές άνθρακα». Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο «ενθουσιώδες ενδιαφέρον» που δείχνουν επενδυτές και οικονομικοί κύκλοι των ΗΠΑ να συνεισφέρουν στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, ο Μπαϊρακτάρ ξεχώρισε στα ενεργειακά σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιου, που φτιάχνεται σε συνεργασία με τη Ρωσία, συγκεκριμένα με την εταιρεία ατομικής ενέργειας «Rosatom». Ο πρώτος αντιδραστήρας πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβρη του επόμενου έτους.
Αναστέλλεται η παραγωγή στο κοίτασμα «Ταμάρ»
Στο μεταξύ, με φόντο τις συγκρούσεις και τις ισραηλινές επιχειρήσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλει την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Ταμάρ», στα ανοιχτά των νότιων ακτών του και ότι θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές καυσίμων για να καλύψει τις ανάγκες του.
Ο αμερικανικός κολοσσός «Chevron», που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, επιβεβαίωσε ότι έλαβε εντολή από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις δραστηριότητές του στο σημείο, περίπου 25 χιλιόμετρα ανοιχτά της πόλης Ασντόντ, κατά μήκος της νότιας μεσογειακής ακτής του Ισραήλ.
Κανονικά συνεχιζόταν μέχρι και χτες η παραγωγή στο μεγαλύτερο θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το «Λεβιάθαν», όπως διευκρίνισε η «Chevron».
Σελ. 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940/40
Copyright © 1997-2023 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πηγή : Ριζοσπάστης 10 – 9 – 2023