Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

Οσοι πραγματικά πιστεύουν στην ειρήνη να συστρατευθούν στον αγώνα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Yussef Dorkhom, συναντήθηκε, χτες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Συμμετείχαν επίσης οι Mohamed El Sayed, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας, Mohamed Iqnaibi, πρόεδρος Εργατικών Συνδικάτων, Fadwa Abushanab, Γ’ γραμματέας της πρεσβείας.

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οσο η αντιδραστική κυβέρνηση του Ισραήλ θα συνεχίζει το πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων, όπως τώρα αλλά και επί δεκαετίες, με δολοφονίες αμάχων, με απαρτχάιντ, με βασανισμούς, με φυλακίσεις, με κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με εποικισμούς, τόσο ο πόλεμος και αυτά τα γεγονότα που βιώνουμε αυτές τις μέρες, οι αιματηρές συγκρούσεις θα είναι αναπόφευκτες.

Γι’ αυτό όσοι πραγματικά πιστεύουν στην ειρήνη, ποθούν την ειρήνη για την πολύπαθη Μέση Ανατολή, για να μην την πληρώνει τελικά ο ίδιος ο λαός, οι ίδιοι οι λαοί της περιοχής, ο παλαιστινιακός λαός, ο ισραηλινός λαός, οι υπόλοιποι λαοί της περιοχής, θα πρέπει να συστρατευθούν μαζί μας στον αγώνα για να υπάρξει ένα πραγματικά ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτή είναι η μόνη λύση για να μην την πληρώνουν οι λαοί και να σκοτώνονται άδικα άμαχοι».

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι το ΚΚΕ είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που στέκεται στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του, εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε αυτόν.

    

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ Η ΕΜΠΛΟΚΗ

Δηλώνει «παρούσα» στη νέα σφαγή του Παλαιστινιακού λαού η κυβέρνηση

  • Στη συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου με τις κάννες στην Παλαιστίνη η φρεγάτα «Ψαρά»
  • «Σιγή ιχθύος» από την κυβέρνηση για τον ρόλο της Σούδας και των άλλων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων

Χωρίς πάτο είναι η κατρακύλα της κυβέρνησης της ΝΔ που δηλώνει «παρούσα» στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, βάζοντας πλάτη στις επιχειρήσεις των Ισραηλινών μακελάρηδων στην Παλαιστίνη.

Η φρεγάτα «Ψαρά» – με πλήρωμα και ομάδα ασφαλείας συνολικά πάνω από 200 άτομα – έλαβε εντολή να ενταχθεί στη ΝΑΤΟική δύναμη που θα συνοδεύει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford», το οποίο κινείται προς το Ισραήλ, στο πλαίσιο της απόφασης των ΗΠΑ να στηρίξουν με κάθε τρόπο το Τελ Αβίβ, κι ενώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια ανάσα από την παραπέρα κλιμάκωση και μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση.

Μαζί με το αεροπλανοφόρο (μεταφέρει στην περιοχή μοίρες μαχητικών αεροσκαφών) οι ΗΠΑ στέλνουν επίσης το καταδρομικό «USS Normandy» και τα αντιτορπιλικά «USS Thomas Hudner», «USS Ramage», «USS Carney» και «USS Roosevelt», μια τεράστια δύναμη πυρός.

Σημειωτέον, η ελληνική φρεγάτα ήταν ήδη στην περιοχή, ενταγμένη στην με καπέλο ΟΗΕ επιχείρηση UNIFIL, η οποία επισήμως από το 2006 «επιβλέπει» την τήρηση της λεγόμενης Συμφωνίας του Λιβάνου. Στην ουσία επιτηρεί τον αποκλεισμό του Λιβάνου με πρόσχημα να μην περάσουν όπλα στην οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα αξιοποιήσουν για υποστήριξη της αρμάδας (σε πυρομαχικά και άλλα εφόδια) την αμερικανική βάση της Σούδας.

Κι ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη κινητικότητα στη βάση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί σιγή ασυρμάτου για τον ρόλο της στην επίθεση απέναντι στον παλαιστινιακό λαό.

Θυμίζουμε πως το «διαμάντι στο στέμμα» των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων σε όλη την Ελλάδα διαδραμάτισε κομβικό ρόλο σε όλες τις προηγούμενες επεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως και πρόσφατα πάλι στη Συρία, με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να διαβεβαιώνουν πως χωρίς αυτή θα ήταν αδύνατες οι επεμβάσεις σε όλη την περιοχή.

Ολο αυτό το διάστημα άλλωστε η βάση αποτελεί ορμητήριο κατασκοπευτικών και άλλων αεροπλάνων των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή, όπως και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ με τις υποδομές, τα ραντάρ κ.τ.λ. αποτελεί και το βασικό «μάτι» των ΗΠΑ στην περιοχή, μπαίνοντας αντίστοιχα και στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Παράλληλα, με βάση τις προβλέψεις της «ανανεωμένης» συμφωνίας για τις βάσεις που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ και υπογράφτηκαν επί ΝΔ, στη βάση έχουν επεκταθεί παραπέρα υποδομές και δυνατότητες, με πολύ περισσότερα αεροσκάφη των Αμερικανών και άλλων «εταίρων» να μετασταθμεύουν εκεί «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», χώρια τη συνεχή υποστήριξη των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν στην περιοχή, και το «μοναδικό σε όλη τη Μεσόγειο» κρηπίδωμα Κ-14 ικανό να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και η κυβέρνηση που τηρεί σιγήν ιχθύος πρέπει να δώσει απαντήσεις για το πώς αξιοποιούνται για το μακέλεμα του Παλαιστινιακού λαού οι βάσεις που έχει παραχωρήσει στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και ειδικά αυτή της Σούδας.

Πηγή Ριζοσπάστης 11 – 10 – 2023

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...

Στο στόχαστρο των κατοχικών δυνάμεων … πριν καν γεννηθούν!

Associated Press

Επειδή κάποιοι παριστάνουν τους «πεφτοσυννεφάκηδες» για την κλιμάκωση του πολέμου στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη – σαν ο χρόνος να ξεκίνησε χτες στην κατεχόμενη Παλαιστίνη – προσπαθώντας να «ξεπλύνουν» την κατοχή και τα διαχρονικά εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ, παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από διεθνείς έρευνες και εκθέσεις για την ωμή βία που ασκούν οι κατοχικές δυνάμεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού εδώ και δεκαετίες, θωρακίζοντας και επεκτείνοντας την κατοχή, με τη στήριξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η Λωρίδα της Γάζας, με τους περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, που αποκαλείται και «η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον κόσμο», βρίσκεται υπό στυγνό οικονομικό και άλλο αποκλεισμό, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, χωρίς επαρκείς ποσότητες καθαρού πόσιμου νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και ιατροφαρμακευτικών υλικών απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, που και αυτά γίνονται στόχος των ισραηλινών αεροπλάνων. Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι καθημερινό φαινόμενο οι εισβολές του ισραηλινού στρατού, οι απαγωγές ακόμα και παιδιών από Ισραηλινούς στρατιώτες ή πράκτορες, οι αποκλεισμοί χωριών για ώρες ή και μέρες, οι συνεχείς καταπατήσεις γης από εποίκους, οι λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών, οι κατεδαφίσεις σπιτιών στο πλαίσιο συλλογικής τιμωρίας όσων κρίθηκαν ένοχοι για επίθεση στις κατοχικές δυνάμεις ή σε εποίκους.

* * *

Ο πολυετής αποκλεισμός και οι συχνοί βομβαρδισμοί προκαλούν βαθιά τραύματα στο μεγαλύτερο μέρος του Παλαιστινιακού λαού, με τα παιδιά να υποφέρουν περισσότερο. Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών Οργανισμών, τα βασανιστήρια, η απάνθρωπη και απαξιωτική συμπεριφορά σε βάρος Παλαιστίνιων κρατουμένων είναι καθημερινά. Το ίδιο και οι απαγωγές από τα κατεχόμενα εδάφη, η μεταφορά τους σε κέντρα κράτησης σε Κισόν, Πετάχ Τίκβα, Ιερουσαλήμ, Ασκελόν και Μπιρ Σίβα για ανακρίσεις από τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2001 έως το 2021 υποβλήθηκαν στο ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης πάνω από 1.300 μηνύσεις για βασανιστήρια από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές – κορυφή του παγόβουνου όσων πραγματικά συμβαίνουν. Από αυτές, μόλις δύο οδήγησαν σε ποινικές έρευνες, ενώ δεν υπήρξε ποτέ ούτε μία καταδίκη!

Associated Press

Οι εκθέσεις βρίθουν καταγγελιών για σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, όπως στέρηση ύπνου, χτυπήματα στο πρόσωπο ή ξυλοδαρμοί, πολύωρη καθήλωση με δεμένα τα άνω και κάτω άκρα, υποβολή σε ακραία χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, σε βρώμικα κελιά γεμάτα κοριούς, ψύλλους και άλλα παράσιτα, απειλή σεξουαλικής βίας, άρνηση πρόσβασης σε τουαλέτες ή σε φάρμακα για τους άρρωστους. Η κακοποίηση οδηγεί συχνά σε ψυχικές διαταραχές, σωματικά τραύματα και ασθένειες. Θυμίζουμε ότι τα εγκλήματα βασανιστηρίων και απάνθρωπων ενεργειών, η παράνομη απέλαση ή μεταφορά πληθυσμού κατεχόμενων περιοχών, η άρνηση δίκαιης δίκης κ.λπ. εμπίπτουν στα εγκλήματα πολέμου.

* * *

Η βάναυση μεταχείριση παιδιών είναι άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο. Τα στοιχεία από εκθέσεις που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης. Ακόμα και 10χρονα παιδιά (!) συλλαμβάνονται, ξεγυμνώνονται και υποβάλλονται σε «σωματική έρευνα» και σε ψυχολογικά βασανιστήρια. Αφήνονται σε κελιά χωρίς επικοινωνία με τις οικογένειές τους και συχνά τους αρνούνται πρόσβαση σε δικηγόρο στη διάρκεια «ανακρίσεων». Υπολογίζεται ότι το 2021 υπήρχαν πάνω από 470 παιδιά – και έφηβοι – κλεισμένα σε κρατητήρια των ισραηλινών κατοχικών αρχών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, κάποια από τα οποία ενηλικιώθηκαν μέσα στις φυλακές, μένοντας εκεί για πάνω από 10 χρόνια!

Associated Press

Τα παιδιά της κατεχόμενης Παλαιστίνης φυλακίζονται, ανακρίνονται, διώκονται συστηματικά σε στρατοδικεία και υποβάλλονται σε ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια. Το 81% όσων συλλαμβάνονται υποβάλλονται σε ξυλοδαρμούς ή σε βρισιές, το 52% απειλούνται ότι θα κάνουν κακό στις οικογένειές τους, το 86% υποβάλλονται σε γδύσιμο και σωματικό έλεγχο ώστε να ταπεινωθούν και να εξευτελιστούν, το 88% δεν έχουν καμία ιατρική περίθαλψη, ακόμα κι όταν τη χρειάζονται απεγνωσμένα, και το 47% δεν έχουν καμία επαφή με δικηγόρο.

* * *

Να τι περιγράφει σε ερευνητές ένα παιδί που έχει απαχθεί έξι φορές στη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, για την τελευταία φορά που το συνέλαβαν: «Κατέστρεψαν την εξώπορτα του σπιτιού μας, μπήκαν στο δωμάτιό μου, μου έβαλαν μια κουκούλα στο κεφάλι και με πήραν μαζί τους. Είπαν στον πατέρα μου ότι θα επέστρεφα την επόμενη μέρα, και τελικά αφέθηκα ελεύθερος μετά από 12 μήνες!». Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία και μιας 14χρονης: «Με συνέλαβαν στον δρόμο για το σχολείο, κοντά σε φυλάκιο ελέγχου του στρατού. Εψαξαν την τσάντα μου. Μου μίλησαν στα Εβραϊκά, τα οποία δεν καταλαβαίνω. Μου έβαλαν χειροπέδες, με πέταξαν στην καρότσα ενός φορτηγού του στρατού και μετά κάποιος πάτησε πάνω στην πλάτη μου».

Associated Press

Ενα από τα παιδιά που γνώρισαν την αγριότητα των κατοχικών δυνάμεων είναι και η (17χρονη τότε) Αχέντ Ταμίμι, από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Συνελήφθη τον Δεκέμβρη του 2018 μαζί με τη μητέρα της και έμειναν στη φυλακή επί 8 μήνες, επειδή χαστούκισε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, που είχαν προηγουμένως τραυματίσει σοβαρά στο κεφάλι έναν 15χρονο ξάδελφό της. Εχοντας για στήριγμα τη διεθνή λαϊκή αλληλεγγύη, αμέσως μετά την αποφυλάκισή της, βρέθηκε προσκεκλημένη στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ, απ’ όπου κρατάμε τη συγκλονιστική μαρτυρία της: «Κάθε Παλαιστίνιος αρχίζει την αντίσταση από τη στιγμή που γεννιέται… Η δύναμη είναι με τον λαό και ο λαός θα αποφασίσει το πεπρωμένο και το μέλλον του… Η αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρι να τερματιστεί η κατοχή».

Copyright 2018 The Associated
Copyright 2023 The Associated

Κ. Μ.

Πηγή : Ριζοσπάστης 11 – 10 – 2023

 

 

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *