Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ σε ΝΑΤΟική αποστολή στη φωτιά του πολέμου

  • Σε «διαρκή επαγρύπνηση και αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα» και η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ
  • ΚΥΣΕΑ σήμερα για την παραπέρα εμπλοκή

Επιβεβαιώνεται το χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» ότι πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού είναι ανεπτυγμένο στην Ανατολική Μεσόγειο, μια ανάσα από τη φωτιά του πολέμου στην Παλαιστίνη, όπου η κυβέρνηση βάζει πλάτη στις επιχειρήσεις των Ισραηλινών μακελάρηδων.

Συγκεκριμένα, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη διαρροή τέτοιων πληροφοριών, στρατιωτικές πηγές έσπευσαν από νωρίς χτες το πρωί να θολώσουν τα νερά διατεινόμενες ότι: «Aπό την Τρίτη 10 Οκτωβρίου και για αρχικό διάστημα περίπου 30 ημερών, η φρεγάτα ΨΑΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού εντάχθηκε στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Τwo – SNMG2), σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι προγραμματισμένη η συμμετοχή της SNMG2 σε ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής ΜεσογείουΜέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί αίτημα για συνοδεία του USS GERALD R. FORD από τη SNMG2». Από την ίδια τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM) τονίζεται σχετικά ότι τα πλοία της SNMG2 θα ολοκληρώσουν στην Ανατολική Μεσόγειο «μια εντατική περίοδο συνδυαστικής εκπαίδευσης και επιχειρήσεων».

Τι δεν λένε: Η ελληνική φρεγάτα (με πλήρωμα και ομάδα ασφαλείας συνολικά πάνω από 200 άτομα) ήταν ήδη στην περιοχή, ενταγμένη στην με καπέλο ΟΗΕ επιχείρηση UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon), η οποία επισήμως από το 2006 «επιβλέπει» την τήρηση της λεγόμενης Συμφωνίας του Λιβάνου. Στην ουσία επιτηρεί τον αποκλεισμό του Λιβάνου με πρόσχημα να μην περάσουν όπλα στην οργάνωση «Χεζμπολάχ», άρα έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Η παράλληλη ένταξή της και στην SNMG2 έρχεται ως «διπλή αποστολή», συνήθης τακτική πλέον στο Πολεμικό Ναυτικό τα τελευταία χρόνια, όπου εξουθενωμένα πληρώματα σε παλαιά πλοία καλούνται να διεκπεραιώσουν όλο και περισσότερες αποστολές στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, πολύ πέρα από τις ελληνικές θάλασσες.

Επίσης: Στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία αλλά πλέον και στην Παλαιστίνη η SNMG2 έχει ενισχυθεί σε πλοία και προσωπικό, ώστε από 4 – 5 πλοία που αριθμούσε η σύνθεσή της μέχρι πρότινος, τώρα εκτοξεύτηκε στα 1.500 άτομα ως προσωπικό και 7 πλοία (τα HMS «Duncan» από Βρετανία, ESPS «Mendez Nunez» και ESPS «Patino» από Ισπανία, ITS «Margottini» από Ιταλία, FS «Surcouf» από Γαλλία, TCG «Yavuz» από Τουρκία και FGS «Frankfurt Am Main« από Γερμανία) συν τα ΨΑΡΑ, συν όποια άλλα πλοία σπεύσουν, με πρόσχημα «προγραμματισμένες ασκήσεις», να ενταχθούν στη δύναμη της SNMG2. Η τεράστια δύναμη πυρός που συγκεντρώνει το ΝΑΤΟ στην περιοχή δεν είναι επειδή δεν έβρισκε αλλού να κάνει ασκήσεις, αλλά ακριβώς στρέφει τις μπούκες των κανονιών στην Παλαιστίνη και συνολικά στην περιοχή όπου συγκρούεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπαίνοντας και στο στόχαστρό τους.

Ακόμα: Σε ό,τι αφορά τη συνοδεία του θηριώδους αμερικανικού αεροπλανοφόρου, είναι φανερό από τις διαρροές της κυβέρνησης πως αν υπάρξει σχετικό αίτημα, είναι έτοιμη… από χτες να ανάψει το πράσινο φως. Ενώ μόνο οργή προκαλούν οι αστείες δικαιολογίες που επιστρατεύουν οι ίδιες πηγές κατ’ εντολή της κυβέρνησης ότι είναι τέτοια η ισχύς της ομάδας συνοδείας του αεροπλανοφόρου (το καταδρομικό «USS Normandy» και τα αντιτορπιλικά «USS Thomas Hudner», «USS Ramage», «USS Carney» και «USS Roosevelt») που δεν χρειάζεται συνοδεία από ελληνικό πλοίο. Παρακάμπτουν το γεγονός ότι και άλλες φορές στο παρελθόν με τέτοια ισχυρή συνοδεία εμφανίστηκαν αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις έσπευδαν κάθε φορά να δεσμεύσουν πλάι τους φρεγάτες ή/και υποβρύχια, επιδιώκοντας ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Εξάλλου, καθώς όλη η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου βράζει από την ένταση των ανταγωνισμών δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις για «διαρκή επαγρύπνηση και αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα», όπως λέγεται αρμοδίως, και σε άλλη ελληνική φρεγάτα που πλέει στα ανοιχτά επικίνδυνης ζώνης, συγκεκριμένα στην ΑΙΓΑΙΟΝ, που επίσης επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ «IRINI», η οποία επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Σιγή ασυρμάτου και για τον ρόλο της Σούδας

Τέλος, η κυβέρνηση στις «διαρροές» της δεν λέει κουβέντα για τον ρόλο της Σούδας στην υποστήριξη της όλης ανάπτυξης, ενώ πυκνώνουν πληροφορίες για κινητικότητα στη βάση, που μετά βεβαιότητος θα κληθεί να υποστηρίξει τις δύο αρμάδες (τόσο του αεροπλανοφόρου, όσο και της SNMG2) με πυρομαχικά και άλλα εφόδια.

Διόλου τυχαία στη Σούδα κατέπλευσε χτες δεξαμενόπλοιο για να γεμίσει τις εκεί αποθήκες καυσίμων, ενώ έτσι κι αλλιώς πάνω και στη στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών κομμάτων τα ΝΑΤΟικά πλοία «αξιοποιούν» ολόκληρη τη χώρα ως αγκυροβόλιο. Π.χ., τον Αύγουστο κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το προαναφερόμενο, ενταγμένο ακριβώς στην SNMG2, γερμανικό πλοίο γενικής υποστήριξης «Frankfurt am Main», το οποίο ξεφόρτωσε κοντέινερ με πολεμικό υλικό, προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθεί οδικώς στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα έδεσε και στη Σούδα.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι το «διαμάντι στο στέμμα» των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων σε όλη την Ελλάδα διαδραμάτισε κομβικό ρόλο σε όλες τις προηγούμενες επεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως και πρόσφατα πάλι στη Συρία, με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να διαβεβαιώνουν πως χωρίς αυτή θα ήταν αδύνατες οι επεμβάσεις σε όλη την περιοχή.

Ολο αυτό το διάστημα άλλωστε η βάση αποτελεί ορμητήριο κατασκοπευτικών και άλλων αεροπλάνων των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ με τις υποδομές, τα ραντάρ κ.τ.λ. αποτελεί και το βασικό «μάτι» των ΗΠΑ στην επίμαχη ζώνη, μπαίνοντας αντίστοιχα και στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο και των προβλέψεων της «ανανεωμένης» Συμφωνίας για τις Βάσεις (οι διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενό της ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκαν επί ΝΔ), στη βάση έχουν επεκταθεί παραπέρα υποδομές και δυνατότητες, με πολύ περισσότερα αεροσκάφη των Αμερικανών και άλλων «εταίρων» να μετασταθμεύουν εκεί «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», χώρια τη συνεχή υποστήριξη των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν στην περιοχή, και το «μοναδικό σε όλη τη Μεσόγειο» κρηπίδωμα Κ-14 ικανό να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ. Κατά πληροφορίες, αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι ο συντονισμός ενεργειών και η αξιολόγηση της κατάστασης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και η εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, στην πραγματικότητα τα επόμενα βήμα της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

    

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Ψαρά» – Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Ισραήλ στη Γάζα

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας «Ψαρά» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο:

«Η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας “Ψαρά” – με πλήρωμα και ομάδα ασφαλείας συνολικά πάνω από 200 άτομα – στη ΝΑ Μεσόγειο, για να ενταχθεί σε ΝΑΤΟική δύναμη που επιχειρεί στην περιοχή, είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, την ώρα που η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια ανάσα από την παραπέρα κλιμάκωση και μια γενικευμένη στρατιωτική εμπλοκή.

Τα προσχήματα της κυβέρνησης περί “προγραμματισμένης άσκησης” δεν έχουν καμία αξία, όταν είναι δεδομένος ο επιθετικός χαρακτήρας τέτοιων αποστολών και όταν διαπράττεται μια ακόμα σφαγή του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ, με την ενεργό στήριξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, οι ίδιες οι διαρροές της κυβέρνησης που προσπαθούν να παρουσιάσουν την αποστολή της φρεγάτας ως άσχετη με όσα εκτυλίσσονται στην περιοχή, αναφέρουν ότι “δεν έχει υποβληθεί αίτημα από το ΝΑΤΟ” για συνοδεία αμερικανικού αεροπλανοφόρου που πλέει προς το Ισραήλ, αφήνοντας να εννοηθεί πως, εφόσον υποβληθεί, θα το αποδεχθούν.

Λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση πανηγύριζε για την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας “Belhara”, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά για ποιους σκοπούς προορίζονται πραγματικά τέτοιοι εξοπλισμοί που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός, δήθεν για την “άμυνα της χώρας”.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα που απαιτούν απάντηση για το αν και πώς αξιοποιούνται για το μακέλεμα του Παλαιστινιακού λαού οι βάσεις που έχουν παραχωρήσει στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και ειδικά αυτή της Σούδας.

Απαιτούμε:

– Εδώ και τώρα να γυρίσει πίσω η φρεγάτα “Ψαρά”.

– Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Ισραήλ στη Γάζα.

– Αμεση εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής από το 2015 για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967».

    

 

Πηγή : Ριζοσπάστης 12 – 10 – 2023

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *