Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την πολεμική σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης και τις εξελίξεις στην περιοχή

Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα πυροδοτήσει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ζήτημα αυτό δικαιολογημένα απασχόλησε και την πρόσφατη Σύνοδο της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ΚΕ επιβεβαίωσε τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του Κόμματος δημόσια, σε ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου, σε παρεμβάσεις των βουλευτών του σε Βουλή και Ευρωβουλή, καθώς και τη δράση του στο μαζικό κίνημα.

Α. Οι περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις – καπιταλιστικά κράτη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Μπορούμε να τις εντάξουμε χοντρικά στις παρακάτω κατηγορίες:

ΠΡΩΤΗ: Οι ανοιχτοί υποστηρικτές του Ισραήλ: Κυρίως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, οι ηγετικές δυνάμεις και εν γένει τα μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Τουρκίας, επίσης οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία) και εν γένει τα κράτη – μέλη της ΕΕ με διαβαθμίσεις μεταξύ τους (π.χ. αντίδραση Ισπανίας, Δανίας, Λουξεμβούργου στην αρχική ανακοίνωση για οικονομικό εμπάργκο στην Παλαιστινιακή Αρχή κ.λπ.). Επίλεκτο ρόλο για την περιοχή σε αυτό το ευρωατλαντικό μπλοκ επιδιώκει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση.

ΔΕΥΤΕΡΗ: Ισχυρά καπιταλιστικά κράτη του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού μπλοκ δυνάμεων, κυρίως η Ρωσία και η Κίνα, που κρατάνε προσεκτική στάση μεν, γέρνοντας δε προς την υποστήριξη της Παλαιστίνης, για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτοβουλίες για διπλωματική λύση και σταμάτημα του πολέμου, προωθώντας στην περιοχή ταυτόχρονα τα δικά τους ξεχωριστά οικονομικά, γεωπολιτικά συμφέροντα.

Copyright 2023 The Associated

ΤΡΙΤΗ: Πρόκειται για μια σειρά από ισχυρά κράτη – περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής που προσέγγιζαν το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ και είναι παραδοσιακοί κάποιοι σύμμαχοι της «Δύσης», αντιδρούν στην επιθετικότητα του Ισραήλ και υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους, ως Αραβες και μουσουλμάνους, αλλά και γιατί τα συμφέροντά τους διασταυρώνονται με άλλα ή συγκρούονται σε αυτήν τη φάση με άλλα.

Οπως η Σαουδική Αραβία, που διέκοψε την αποκατάσταση σχέσεων με το Ισραήλ, στην οποία επένδυαν πολλά οι ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με μια ερμηνεία των εξελίξεων, η επίθεση της «Χαμάς» στο Ισραήλ είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο και εξυπηρετούσε όχι μόνον τμήμα των Παλαιστινίων, που θεωρεί πως η αποκατάσταση αυτή «πουλά» τον αγώνα τους, αλλά και κύκλους σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ που διαφωνούσαν με αυτήν την εξέλιξη, καθώς και συμφέροντα «τρίτων» δυνάμεων, π.χ. όσων αντιτίθενται στον λεγόμενο «Ινδικό δρόμο», όπως η Κίνα.

Επίσης, μια άλλη περίπτωση εδώ είναι η Τουρκία, από την οποία αυξάνεται το ενδεχόμενο να παγώσουν η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και ο σχεδιασμός για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προς Ευρώπη, σχέδιο που αντικειμενικά θα μείωνε τον ρόλο της ρωσικής «Γκαζπρόμ», η οποία και τώρα στέλνει ημερησίως στην ΕΕ πάνω από 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ακόμα, η Αίγυπτος, η οποία θα δεχτεί τον βασικό όγκο των Παλαιστινίων προσφύγων, σε περίπτωση που ο σχεδιασμός του Ισραήλ είναι ο μαζικός ξεριζωμός τους από τη Γάζα, όπως υπονοεί με δηλώσεις του ο Νετανιάχου, γεγονός που ανησυχεί την αστική τάξη της Αιγύπτου, που έχει θέσει εκτός νόμου τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι οποίοι συνδέονται με τη «Χαμάς».

Ακόμα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ και των ΗΠΑ, μετά το πολύνεκρο και απάνθρωπο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο στη Γάζα, για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου, κράτησαν αντίθετη προς το Ισραήλ στάση δημόσια.

ΤΕΤΑΡΤΗ: Τέλος, μια σειρά από κράτη της περιοχής, που εμπλέκονται πιθανόν ήδη πιο ενεργά και πιο ανοιχτά από όλους τους άλλους, στηρίζουν και βοηθούν την παλαιστινιακή αντίσταση ευρισκόμενα σε συνεχή σύγκρουση με το Ισραήλ:

Οπως το Ιράν που, αν και το ίδιο δηλώνει πως δεν έχει σχέση με τη συγκεκριμένη επίθεση, τη χαιρετίζει και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να βοήθησε «ανεπίσημα» στην προετοιμασία της επίθεσης, όπως και δεν αποκλείεται καθόλου η άμεση εμπλοκή του σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης.

Επίσης, ο Λίβανος, του οποίου επίσης το Ισραήλ κατέχει εδάφη του. Η «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, που διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν, ξεκίνησε μικρής κλίμακας, μέχρι στιγμής, εχθροπραξίες με το Ισραήλ στα βόρεια. Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης.

`Η η Συρία, που παραμονές των γεγονότων δέχτηκε πλήγμα στην πόλη Χομς, όπου σκοτώθηκαν περίπου 100 ευέλπιδες την ώρα της ορκωμοσίας και της οποίας το Ισραήλ επίσης κατέχει εδάφη.

Β. Η πιθανότητα επέκτασης των πολεμικών συγκρούσεων και επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλη λόγω μιας σειράς παραγόντων

Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες ξεχωρίζουν οι εξής:

 • Τα διάφορα ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή – μπαρουταποθήκη, όπως είναι η σύγκρουση σε Αζερμπαϊτζάν – Αρμενία ή εδώ στα Βαλκάνια η Σερβία και το Κόσοβο. Για παράδειγμα, η εκτόπιση των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (με συναίνεση Ρωσίας και Ιράν) είναι εξέλιξη που θεωρείται πως οδηγεί στο άνοιγμα νέου εμπορικού δρόμου Κίνας – Καζακστάν – Αζερμπαϊτζάν – Τουρκίας, που κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμος. Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει σε αύξηση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή, την ώρα που η αστική τάξη της παζαρεύει ταυτόχρονα με ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία. Οι ΗΠΑ τη στηρίζουν σε Καύκασο και Κεντρική Ασία, όσο περιορίζει τη ρωσική επιρροή. Εχουμε επίσης τη στήριξη του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν – ενίσχυση των σχέσεών τους, γεγονός που προκαλεί την ανησυχία του Ιράν.
 • Τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκληθούν, εάν ανοίξει το δεύτερο μέτωπο Ισραήλ – «Χεζμπολάχ» Λιβάνου και με δεδομένη τη συγκέντρωση πολλών και ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως τα 2 αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ και τόσα άλλα.
 • Η όλη εξέλιξη γίνεται σε μια στιγμή, όπου έχουμε την παγίωση και κλιμάκωση πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, την ώρα που προχωρούσαν οι λεγόμενες συμφωνίες του Αβραάμ (εξομάλυνσης σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες χωρίς επίλυση του Παλαιστινιακού). Στις συμφωνίες αυτές μεγάλο βάρος δίνουν οι ΗΠΑ, που πέρα από την ενίσχυση της θέσης του Ισραήλ, ως παραδοσιακού γεωπολιτικού τους στηρίγματος στην περιοχή, τις συνδέουν και με ευρύτερους σχεδιασμούς στην «κόντρα» με την Κίνα, στη μάχη για τα μερίδια των αγορών στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη (π.χ. «Ινδικός δρόμος», μέσω Εμιράτων – Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ, ανταγωνιστικός δρόμος σε σχέση με τον κινεζικό «Δρόμο του μεταξιού»).
 • Την όξυνση των αντιθέσεων που προκαλεί και πυροδοτεί η ίδια η επέμβαση στη Γάζα, όπως οι επιλογές της Σαουδικής Αραβίας, η πίεση των προσφύγων στην Αίγυπτο και πιθανόν σε άλλες χώρες της περιοχής κ.λπ. Επιπλέον, βλέπουμε ότι μια ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε αναδιάταξη και έχουμε επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά Κούρδων και σύγκρουση με ΗΠΑ στη Συρία, το χτύπημα στη Συρία (στην πόλη Χομς με 100 νεκρούς), μετά το μπλοκάρισμα του εμπορικού δρόμου των κινεζικών εμπορευμάτων μέσω Ρωσίας.
 • Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ακόμα και η πριμοδότηση αυτής της κατεύθυνσης για επέκταση των συγκρούσεων, ως διέξοδο για το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο. Και για την πολεμική βιομηχανία και για τα σχέδια ανοικοδόμησης μετά, ο ενεργειακός πόλεμος, το ξαναμοίρασμα των αγορών και των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, κεφαλαίων κ.λπ.

Γ. Μεγαλώνει η εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύγκρουση στην περιοχή

Ειδικά για τον ελληνικό λαό και τις επιπτώσεις στη χώρα μας, συνυπολογίζουμε ότι: Εκτός από την ήδη μεγάλη στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, εμπλοκή η οποία εκφράζεται και συγκεκριμένα, μαζί με την πολιτική και διπλωματική στήριξη του Νετανιάχου και συνολικά του κράτους – δολοφόνου Ισραήλ και με αποστολή φρεγατών, π.χ. τα «Ψαρά», με την αξιοποίηση και χρησιμοποίηση όλων των αμερικάνικων βάσεων στη χώρα κ.λπ., θα υπάρξουν και εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας σε μια πορεία, όπως π.χ. θα είναι:

 • Η παραπέρα όξυνση του Προσφυγικού
 • Η μεγάλη ακρίβεια και εξαιτίας της αύξησης της τιμής της Ενέργειας κ.λπ.
 • Ο «ανορθόδοξος» πόλεμος όπως ονομάζεται και για τον οποίον το αστικό κράτος και η κυβέρνηση παίρνει ήδη μέτρα μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με φύλαξη στόχων, με πύκνωση περιπολιών κ.λπ.
 • Αλλά και η ίδια η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ που βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα και με τη συνεργασία κατασκευής στρατιωτικών συστημάτων, αλλά και ειδικά η προώθηση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» που συζητά η Ελλάδα με Γαλλία και Ισραήλ, ειδικά μετά την επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ το καλοκαίρι στο Ισραήλ και την παρουσίαση εκεί του συστήματος, το οποίο βέβαια, εντωμεταξύ κατάφερε να αποδιοργανώσει η «Χαμάς» την πρώτη μέρα της σύγκρουσης, όπως μετέδωσαν όλα τα μέσα ενημέρωσης κ.ά.

Επίσης, αφορά και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον οικονομικό – ενεργειακό πόλεμο. Π.χ. Ισραήλ και ελληνική πολεμική βιομηχανία, λιμάνια και μεταφορά ισραηλινού LNG ως μελλοντικό σχέδιο, η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

Αφορά οπωσδήποτε και τις συνέπειες του πολέμου π.χ. στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην ακρίβεια τροφίμων, στον τουρισμό, στη νέα όξυνση πολλών λαϊκών προβλημάτων.

Η πιθανότητα απότομης όξυνσης της ταξικής πάλης απαιτεί αναβάθμιση της καθοδηγητικής μας προσπάθειας για την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ετοιμότητα και δράση των δυνάμεών μας.

Οπωσδήποτε, η ετοιμότητα κατακτιέται με εύστοχη συνεχή ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση και με σχέδιο κλιμάκωσης στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Δ. Εύστοχη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση σημαίνει άμεση απάντηση στα διάφορα ιδεολογήματα που εφευρίσκει η προπαγάνδα του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Το διάστημα αυτό, από την επίθεση της «Χαμάς» και μετά προκύπτουν διάφορα ιδεολογήματα και επικίνδυνες γενικεύσεις, που χρειάζεται να απαντηθούν, να εξοπλιστούν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος αφού είναι αναγκασμένοι να τις αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση. Οπωσδήποτε απαιτείται να τις παρακολουθούμε στην εξέλιξή τους.

Ορισμένες κυρίαρχες από αυτές είναι:

 • Η ταύτιση «Χαμάς» με Ταλιμπάν και η συλλήβδην απόρριψη της πάλης του λαού της Παλαιστίνης.

Η τοποθέτηση αυτή, που αξιοποιείται κατά κόρον από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσουν την αμερικανοΝΑΤΟική στράτευσή τους και την εξίσωση θύτη – θύματος, γενικεύει όλα τα «ισλαμικά κινήματα» σε βάση θρησκευτική και τα αποκόβει από κάθε είδους κοινωνική, ταξική, πολιτική, πολιτιστική και ιστορική βάση και προσέγγιση.

Ετσι π.χ. αποσιωπά πως η «Χαμάς» έχει στόχο την απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών, ότι εξέφραζε τα πρώτα χρόνια τα μεσαία στρώματα της Παλαιστίνης και η μαζική της ανάπτυξη αποτελούσε συνέπεια της χρόνιας αναποτελεσματικότητας της πάλης των «κοσμικών», της αντικατοχικής και κοινωνικής πάλης του Παλαιστινιακού λαού. Η εμφάνισή της (στα 1987) και η ενίσχυσή της είχαν και έχουν σχέση με τις ανατροπές του σοσιαλισμού. Εξελίχθηκε στην πορεία και εκφράζει, πλέον, ένα τμήμα της παλαιστινιακής αστικής τάξης που πιστεύει ότι η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους πρέπει να έχει ως βασικό συστατικό τη σύσταση ενός ισχυρού εθνικού στρατού. Αντίθετα, το αντιδραστικό «κίνημα» των Ταλιμπάν είναι γνωστής προέλευσης και εξέλιξης και όχι τυχαία οι ΗΠΑ του άφησαν φεύγοντας ένα τεράστιο οπλοστάσιο.

 • Λένε επίσης: «Διεξάγεται πόλεμος πολιτισμών, έχουμε σύγκρουση χριστιανο-εβραϊκού πολιτισμού με τον μουσουλμανικό».

Η άποψη αυτή υποστηρίζει ότι τις εξελίξεις δεν τις καθορίζει η ταξική πάλη, αλλά η σύγκρουση των πολιτισμών. Ως πολιτισμό ενός λαού ορίζει την «ποιότητα», που καθορίζεται από την ιστορία, τη γλώσσα, τα ήθη και έθιμα και, κυρίως, τη θρησκεία.

 • Λένε άλλοι: «Τα εθνικά μας συμφέροντα επιβάλλουν στήριξη του Ισραήλ πάση θυσία».

Αξιοποιείται από όλα τα αστικά κόμματα, που στηρίζουν τη στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με ΗΠΑ – Ισραήλ, ισχυριζόμενοι ότι «αυτό επιτάσσουν τα εθνικά συμφέροντα». Αποκρύπτουν, όμως, ότι αυτά τα «εθνικά συμφέροντα» στην ταξική κοινωνία έχουν ανάλογο ταξικό πρόσημο και στην προκειμένη περίπτωση εξυπηρετούν την αστική τάξη, τα συμφέροντά της και τις επιδιώξεις της, σέρνοντας τον λαό μας σε επικίνδυνες ατραπούς.

 • Μια άλλη άποψη που πλασάρεται είναι ότι «δημιουργείται ένας αντιιμπεριαλιστικός άξονας Ιράν – “Χαμάς” – “Χεζμπολάχ” – Κίνας – Ρωσίας, που ίσως πρέπει να στηρίξουμε απέναντι στις ΗΠΑ».

Προβάλλεται κυρίως από διάφορους οπορτουνιστικούς χώρους. Προβάλλουν κυρίως ότι υπάρχουν δυνάμεις καπιταλιστικές που είναι «αντιιμπεριαλιστικές» – «αντιφασιστικές», κρύβοντας το αντικειμενικό γεγονός ότι αυτές όλες είναι δυνάμεις καπιταλιστικές, που έχουν τα δικά τους ξεχωριστά συμφέροντα και επιδιώξεις παίζοντας γεωπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του Παλαιστινιακού λαού και άλλων λαών της περιοχής. Φυσικά, αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι π.χ. δεν είναι θεμιτό οι Παλαιστίνιοι να αναζητούν διεθνείς συμμαχίες και σε τέτοια καπιταλιστικά κράτη και μπλοκ δυνάμεων, που υιοθετούν τη θέση για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, για τερματισμό της κατοχής από το Ισραήλ των παλαιστινιακών εδαφών κ.λπ. Αλλά μέχρις εκεί.

Το λέμε αυτό γιατί η σωστή μας ανάλυση για το τι είναι ιμπεριαλισμός, δηλαδή ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, δεν μπορεί να ερμηνεύεται με μονομέρεια, οδηγώντας σε προβληματισμό, εάν θα έπρεπε να επιδιώκουν αστικά κράτη, όπως η Παλαιστίνη, να αναζητούν διεθνώς και τέτοιους συμμάχους σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο που έστω συγκυριακά, προς στιγμήν ακόμα θα ενίσχυαν τον αντικατοχικό τους αγώνα για ίδρυση ελεύθερου, ανεξάρτητου κράτους.

Κι αυτό έχει να κάνει με ερωτήματα που μπορεί να τίθενται, έστω και περιθωριακά σήμερα, γιατί π.χ. στηρίζουμε τη μια πλευρά (Παλαιστίνιοι) εφόσον εκπροσωπούν τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και η «Χαμάς» τμήματα της αστικής τάξης της Παλαιστίνης και οι περιφερειακοί και διεθνείς σύμμαχοί τους επίσης εκπροσωπούν αστικά συμφέροντα στις χώρες τους. Τα ιδεολογήματα αυτά πετυχημένα απαντιούνται καθημερινά από τον «Ριζοσπάστη», κ.λπ.

Εχουν αναδειχτεί τέτοια ζητήματα σε σχετική αρθρογραφία σε «Ριζοσπάστη» και ΚΟΜΕΠ και πρέπει να επαναφέρουμε την επιχειρηματολογία, που καταρρίπτει αυτές τις απόψεις, όλα αυτά τα ιδεολογήματα. Ειδικά σε νεότερες ηλικίες αλλά και μεγαλύτερες επιδρά η ιστορική άγνοια και απειρία, ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί δίνοντας και τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία για την κατανόηση του παλαιστινιακού προβλήματος και την εξέλιξή του, όπως και σε συνδυασμό με το Κουρδικό κ.λπ.

Ε. Η έντονη ιδεολογική – πολιτική προετοιμασία και αντεπίθεση προϋποθέτει ταυτόχρονα συνεχή μαζική δράση και άνοιγμα της δουλειάς στο εργατικό – λαϊκό και ειδικά το νεολαιίστικο κίνημα

Χρειάζεται να ανοίξει η συζήτηση σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κλάδους, τα σωματεία, τους χώρους των πανεπιστημίων, των σχολείων, τις γειτονιές των μεγάλων πόλεων, τις πόλεις και τα χωριά της υπαίθρου. Δίνουμε το βάρος στη στάση της Ελλάδας και τι πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός απέναντι σε αυτήν την πολεμική σύγκρουση.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό γιατί το κράτος του Ισραήλ και η κυβέρνησή του τον δολοφονούν εδώ και δεκαετίες, με εκατόμβες νεκρών, πραγματική γενοκτονία, με κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, όπως στη Γάζα, με φυλακίσεις, βασανισμούς και τόσα άλλα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας την ίδια ώρα στον ισραηλινό λαό που και αυτός υποφέρει από το ίδιο το κράτος του Ισραήλ, την αντιδραστική κυβέρνηση Νετανιάχου, που τον σέρνει συνεχώς σε πολεμικές συγκρούσεις, σε σφαγές ενάντια σε γειτονικούς λαούς και γίνεται έτσι και ο ίδιος θύμα μιας συνολικά βάρβαρης πολιτικής.

Το περιεχόμενο των αιτημάτων και των συνθημάτων μπορεί να συνοψιστεί στα εξής:

 • Αναδεικνύουμε το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ.
 • Με επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
 • Με άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
 • Να αποσυρθεί η φρεγάτα «Ψαρά» από την περιοχή και να μην αντικατασταθεί από άλλο πολεμικό πλοίο και να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
 • Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ και να προχωρήσει η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, στη βάση της ομόφωνης απόφασης του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ιδιαίτερα, χρειάζεται ακόμα πιο πλατιά, ευρύτερα, να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό και τη νεολαία ότι «πάνω στις πλάτες» του λαού της Παλαιστίνης παίζεται ένα γεωπολιτικό «σκάκι», που μπορεί να οδηγήσει σε γενίκευση του πολέμου και σαφώς συνδέεται με την προσπάθεια των αστικών τάξεων της περιοχής να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και μπορεί να συνδεθεί ή ήδη συνδέεται με τη μεγάλη ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Στα πλαίσια αυτά, χρειάζεται να οργανωθούν μαζικά συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες, συναυλίες αλληλεγγύης, κ.λπ. Ανάλογα και με την εξέλιξη των γεγονότων θα πρέπει να εξελίσσεται και η δυναμική των αγώνων και των κινητοποιήσεων.

Να ανταποκριθούμε στο αίτημα της παλαιστινιακής πρεσβείας, για συγκέντρωση τροφίμων, ρουχισμού, ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων κ.λπ. Να ασκηθεί πίεση προς τους αρμόδιους για εύρεση τρόπων μεταφοράς στον προορισμό τους.

Τέλος, απαιτείται σήμερα να συμβάλουμε πιο αποφασιστικά στον συντονισμό των δυνάμεων του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος διεθνώς.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, όπως επισήμανε η ΚΕ στην τελευταία Σύνοδό της, οφείλουμε να θέσουμε όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ σε συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση, με παρακολούθηση όλων των εξελίξεων και πολιτική παρέμβαση σε αυτές.

Του
Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πηγή : Ριζοσπάστης 21 – 10 – 2023

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στηρίζει τα δολοφονικά σχέδια των Ισραήλ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ

Χωμένη μέχρι τα μπούνια στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στήριξης του Ισραήλ που μακελεύει ξανά τον παλαιστινιακό λαό είναι η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη των λοιπών αστικών δυνάμεων.

Υλοποιώντας κατά γράμμα τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό που κάνει πλάτες στο κράτος – δολοφόνο, και ενώ στην περιοχή έχει ανάψει φιτίλι ακόμα και γενικευμένης σύγκρουσης, ήδη από τις 10/10 η φρεγάτα «Ψαρά» εντάχθηκε στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ, SNMG2, που βρίσκεται στην περιοχή. Ταυτόχρονα, η ίδια η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο – εφόσον «υποβληθεί αίτημα» – η SNMG2, άρα και η ελληνική φρεγάτα, να ενταχθεί στην αρμάδα συνοδείας του αεροπλανοφόρου «USS Gerald R. Ford», που έχει αναπτυχθεί στα ανοιχτά της Παλαιστίνης.

Εξάλλου, έτερη φρεγάτα, η «Σαλαμίς», είναι στην ίδια περιοχή, ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL, η οποία επισήμως από το 2006 «επιβλέπει» την τήρηση της λεγόμενης Συμφωνίας του Λιβάνου, με πρόσχημα το να μην περάσουν όπλα στη Χεζμπολάχ, άρα και αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται επίσης η φρεγάτα «Αιγαίον», ενταγμένη στην «IRINI», επιχείρησης της ΕΕ η οποία επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Οι υπηρεσίες της κυβέρνησης απλώνονται και στο πεδίο των διευκολύνσεων με τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη την Ελλάδα. Στη Σούδα ελλιμενίστηκαν ήδη τα αμερικανικά αντιτορπιλικά «USS Roosevelt» και «USS Thomas Hudner», που ανήκουν στην αρμάδα συνοδείας του «USS Gerald R. Ford», προκειμένου να ανεφοδιαστούν σε καύσιμα και να λάβουν υλικοτεχνική υποστήριξη, ενώ αγκυροβόλησε στη Σούδα και το θηριώδες φορτηγό πλοίο των ΗΠΑ «Cape Vincent», ενταγμένο στη Διοίκηση Μεταφορών του US Navy (Military Sealift Command – MSC). Παλαιότερα είχε πάρει μέρος σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις – «επιχειρήσεις», όπως στην «Iraqi Freedom» το 2003.

Προηγουμένως, στις 9 και 10 Οκτώβρη, το «Cape Vincent» ξεφόρτωσε στη Θεσσαλονίκη συνολικά 335 τεμάχια εξοπλισμού, ανάμεσά τους και 35 ελικόπτερα, για παραπέρα προώθησή τους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις μαίνονται από Μέση Ανατολή μέχρι Ουκρανία.

Ταΐζουν έτσι τη φωτιά του πολέμου και ταυτόχρονα προετοιμάζουν τη λεγόμενη κοινή γνώμη ακόμα και για γενίκευση της σύγκρουσης με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, αναπαράγοντας όλη τη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα περί «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», όπως επαναλαμβάνουν σε όλες τις τοποθετήσεις τους και μ’ αυτόν τον τρόπο ξεπλένουν τα διαχρονικά εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό.

Αλλωστε, δίνοντας πλήρη κάλυψη στα φριχτά σχέδια του Ισραήλ και του ευρωατλαντικού παράγοντα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, έφτασαν στο σημείο να ζητάνε «διαλεύκανση της τραγωδίας» στο βομβαρδισμένο νοσοκομείο στη Γάζα, μέχρι και να κάνουν «γαργάρα» την επιδρομή της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κατά της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα (βλέπε και σχετικό θέμα).

Σε αυτό το κλίμα, αυτό το Σάββατο ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Κάιρο για πολυμερή Διάσκεψη την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το Παλαιστινιακό. «Η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτήν τη νέα “έκρηξη” στη Μέση Ανατολή και μάλιστα με τη δική της σφραγίδα», είπε σχετικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναζητώντας, πάνω σε πτώματα, πάτημα για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η χώρα μας έχει τη σωστή, την υπεύθυνη στάση, τη διαχρονική μάλιστα στάση, που δεν την έχει μόνο η τωρινή κυβέρνηση. Είναι μια θέση η οποία κρατάει στον χρόνο και συνεχίζει και την υποστηρίζει» καθότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, και του ΣΥΡΙΖΑ, πρόταξαν το δόγμα της «στρατηγικής συνεργασίας» με ΗΠΑ και Ισραήλ, για τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, εξ ου και κράτησαν στα συρτάρια τους την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής το 2015 για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

Αλλά και σήμερα η στοίχιση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Ελληνικής Λύσης στο πλευρό του κράτους – δολοφόνου και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών «έλαμψε» στην Ευρωβουλή. Εκεί, μέσα στη βδομάδα, όλοι μαζί υπερψήφισαν ένα ελεεινό ψήφισμα που βγάζει λάδι την ισραηλινή κατοχή και την εξόντωση του παλαιστινιακού λαού, αναπαράγει τα περί «άγνωστης προέλευσης» ισοπέδωσης του νοσοκομείου στη Γάζα και ζητάει νέα μέτρα απέναντι σε Ιράν, Κατάρ και Ρωσία, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά μιας γενικευμένης σύγκρουσης.

    

«Χλομιάζει» κι άλλο η οικονομία στο φόντο των εξελίξεων

Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς «επενδυτικής βαθμίδας» αναμενόταν να ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος «Standard and Poor’s», αξιολογώντας θετικά τα ματωμένα πλεονάσματα και τη φοροληστεία, τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και τα δεκάδες προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει σπεύσει να υλοποιήσει η κυβέρνηση στρώνοντας «κόκκινο χαλί» στους επενδυτές πάνω στην άγρια εκμετάλλευση του λαού.

Τα πανηγύρια πάντως κάθε άλλο παρά κυριαρχούν στα αστικά επιτελεία, αφού οι «αβεβαιότητες» πολλαπλασιάζονται στη σκιά κι ενός γενικευμένου πολέμου που «καραδοκεί» στη Μ. Ανατολή, τροφοδοτούμενος και από τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής οικονομίας διεθνώς, με εξελίξεις όπως:

 • Η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και πρώτα απ’ όλα στην «ατμομηχανή» της, τη γερμανική οικονομία, που κατέγραψε ύφεση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση και το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Επιβράδυνση που μεταξύ άλλων σηματοδοτεί και πλήγμα στην προσπάθεια ενίσχυσης των εγχώριων εξαγωγών, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής το πρώτο οχτάμηνο (+0,7% από +4,4% την ίδια περίοδο πέρυσι) και υποχώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας κατά 11,6% το β΄ τρίμηνο του 2023 στην Ελλάδα έναντι μείωσης 0,8% στην ΕΕ. Ενώ οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη «ψαλιδίζονται» παραπέρα στο 2,4% του ΑΕΠ για φέτος και του χρόνου.
 • Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού και μάλιστα σε συνθήκες υψηλού και «επίμονου» πληθωρισμού, που επιβραδύνουν παραπέρα τις επενδύσεις των καπιταλιστών. Ενδεικτικό είναι πως τη βδομάδα που πέρασε οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων έφτασαν το 5% και των γερμανικών το 3%, των γαλλικών το 3,5% και των ισπανικών το 4%, ενώ οριακή είναι η κατάσταση για την ιταλική οικονομία με το 10ετές ομόλογό της να φτάνει σε υψηλό 11ετίας στο 5% και τους «οίκους αξιολόγησης» να προειδοποιούν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ότι το τεράστιο κρατικό χρέος της (2,84 τρισ. ευρώ, 5,3% του ΑΕΠ) θα «σκάσει» – θεωρούμενο μη εξυπηρετούμενο – αν το ποσοστό αυτό φτάσει το 5,5%! Αυτά κι ενώ ο ένας πίσω απ’ τον άλλον οι κεντρικοί τραπεζίτες που έρχονται αυτήν τη βδομάδα στην Αθήνα για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, προετοιμάζουν το έδαφος για μια «μακρά περίοδο υψηλών επιτοκίων», τουλάχιστον έως τα μέσα του 2024. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του ΙΟΒΕ αποτυπώνουν την «ελεύθερη πτώση» στα νέα επιχειρησιακά δάνεια με τον 12μηνο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να επιβραδύνεται περαιτέρω τον Αύγουστο, στο 2,4% ή 62 εκατομμύρια ευρώ, από 318 εκατομμύρια τον Ιούλη. Ενδεικτικό της πτώσης είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Δεκέμβρη το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 12%, πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.
 • Η άνοδος των τιμών στην Ενέργεια, πάνω και από τις αυξήσεις του τελευταίου τριμήνου (+25,5% στις τιμές του πετρελαίου). Τώρα – κι ενώ διακινούνται «εφιαλτικά» σενάρια, με την τιμή του βαρελιού του πετρελαίου να φτάνει ακόμα και τα 150 ή και τα 300 (!) δολάρια το βαρέλι από περίπου 90 σήμερα – οι διεθνείς τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων αυξήθηκαν μέσα σε μόλις μια βδομάδα κατά 6,5% στο μπρεντ (91,3 δολάρια), κατά 6,39% στη βενζίνη (στα 2,3 δολάρια το λίτρο) ενώ η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου TTF (αποτελεί βάση αναφοράς στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού) αυξήθηκε κατά 10,3%, στα 52 ευρώ η μεγαβατώρα, συνολικά πάνω από 30% από τις αρχές του μήνα. Με την ελληνική οικονομία να είναι εξαρτημένη σε ποσοστό 75% από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκτεθειμένη πλήρως και στις νέες αυξήσεις, στο πλαίσιο και του ρόλου που θέλει να παίξει ως «ενεργειακός κόμβος» για την ενιαία αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ.

Με φόντο τα παραπάνω τα «μαχαίρια» έχουν βγει για τα καλά στην ΕΕ, με όλα τα «χαρτιά» να είναι ανοιχτά: Από τα παζάρια Γαλλίας – Γερμανίας για την ενιαία αγορά ηλεκτρισμού και εκείνα για τη «διαχείριση» των μεταναστευτικών ροών, έως αυτά για τη διαμόρφωση του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, του νέου «χαλκά» στους λαούς για τα επόμενα χρόνια, παζάρια που συνεχίστηκαν στο Γιούρογκρουπ της βδομάδας που πέρασε χωρίς και πάλι να καταλήξουν.

    

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με θέμα την εκτίμηση του αποτελέσματος των πρόσφατων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και τα καθήκοντα του Κόμματος για το επόμενο διάστημα.

Εγκρίθηκε Ανακοίνωση της ΚΕ για το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Η Κεντρική Επιτροπή εξέτασε τις διεθνείς εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά και την κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και την ένταση της επιθετικότητας του Ισραήλ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού. Πρόκειται για εξέλιξη που εγκυμονεί τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή, δεδομένων και των ανταγωνισμών που οξύνονται διεθνώς.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι κρίσιμο να δυναμώσει η ετοιμότητα και η δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ για να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή λαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα και κατοχή, για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967 με έδρα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Χρειάζεται επίσης να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για τη στήριξη της εγκληματικής πολιτικής του Ισραήλ.

Το επόμενο διάστημα το Κόμμα μας θα δώσει τη μάχη για όλα τα κρίσιμα λαϊκά προβλήματα και μέτωπα πάλης, για να υπάρξει μαζική και μαχητική απάντηση στην αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Για να δυναμώσει η οργάνωση και συμμετοχή του λαού στη διεκδίκηση, η κοινωνική συμμαχία.

Αυτές τις μάχες το Κόμμα μας θα τις δώσει μαζί με νέες δυνάμεις που συναντήθηκαν μαζί μας στην εκλογική μάχη και στο κίνημα, δυναμώνοντας το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

    

Ετοιμάζονται να δώσουν και την Ελευσίνα για ορμητήριο πολέμου!

Ετοιμη να συμμετάσχει ακόμα πιο ενεργά στο μακελειό του παλαιστινιακού λαού φαίνεται πως είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αποστολή των φρεγατών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενεργοποίηση της βάσης της Σούδας, τώρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη και για το επόμενο βήμα και συγκεκριμένα να δώσει και την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, όπου αναμένεται οι Αμερικανοί να μετασταθμεύσουν δεκάδες αεροσκάφη τους, υποστηρικτικά μεταγωγικά, ιπτάμενα τάνκερ, ένα πραγματικό ορμητήριο πολέμου για τη Μέση Ανατολή. Αυτό καθώς την ίδια ώρα η βάση της Σούδας φέρεται να έχει «φρακάρει» από τον συνωστισμό μεταγωγικών, κατασκοπευτικών και άλλων αεροπλάνων και στο αεροπορικό σκέλος της βάσης.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πολύ βαριές ευθύνες. Ούτε σκέψη να δοθεί η Ελευσίνα για ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ!

Πηγή : Ριζοσπάστης 21 – 10 – 2023

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΙΣΡΑΗΛ

Πυρετώδεις προετοιμασίες για χερσαία εισβολή του κατοχικού στρατού στη Γάζα

Copyright 2023, The Associated

Με πυρετώδεις ρυθμούς και με την πλήρη στήριξη από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, το Ισραήλ εντείνει τις προετοιμασίες για τη χερσαία εισβολή του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ήδη σφυροκοπείται ανελέητα με δολοφονικούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτώβρη, με πάνω από 4.100 νεκρούς Παλαιστίνιους και 13.000 τραυματίες, καθώς και πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ παρουσίασε την Παρασκευή τις τρεις φάσεις της επικείμενης κλιμάκωσης του μακελειού του λαού της Παλαιστίνης, το οποίο απειλεί να βάλει μπουρλότο σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Οπως ανέφερε, η πρώτη φάση έχει ήδη ξεκινήσει, με αεροπορικές επιδρομές και στη συνέχεια «χερσαίους ελιγμούς», με σκοπό την καταστροφή των διοικητικών στελεχών και την καταστροφή υποδομών «για να νικήσουμε και να καταστρέψουμε τη Χαμάς». Η δεύτερη φάση θα συνεχιστεί με μάχες, αλλά σε χαμηλότερη ένταση, «για να εξαλείψουν τους θύλακες αντίστασης», και η τρίτη φάση θα αφορά τη δημιουργία «νέου καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας, με «άρση της ευθύνης του Ισραήλ για την καθημερινή ζωή» της περιοχής, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στελέχη της κυβέρνησης και του στρατού του Ισραήλ μιλούν εδώ και μέρες για επιχείρηση που «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» στην ευρύτερη περιοχή.

Μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Οι ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα της Γάζας έτοιμες για το νέο μακελειόCopyright 2023 The Associated
Οι ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα της Γάζας έτοιμες για το νέο μακελειό

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους ενισχύουν παραπέρα την πολεμική στήριξη του Ισραήλ και συγκεντρώνουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, με το βλέμμα ακριβώς στο ενδεχόμενο μιας γενικότερης ανάφλεξης.

Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι παρέλαβε ένα μεταγωγικό αεροπλάνο από τις ΗΠΑ το οποίο μετέφερε την πρώτη αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων. Τα οχήματα αυτά, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο, θα αντικαταστήσουν όσα υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων από τις 7 Οκτώβρη και μετά.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα στείλει στο Ισραήλ δύο (ισραηλινής κατασκευής) αντιπυραυλικά συστήματα «Iron Dome», που έχουν αγοράσει οι ΗΠA. Στόχος, να καλυφθούν τα «κενά» που δημιουργούν στην ισραηλινή αεράμυνα οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Βρετανία αναπτύσσουν ισχυρές ναυτικές δυνάμεις ανοιχτά των ακτών Ισραήλ και Λιβάνου.

Στην περιοχή κατέπλευσε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford», που συνοδεύεται από αρμάδα άλλων πολεμικών πλοίων, όπως το καταδρομικό «USS Normandy» και τα αντιτορπιλικά «USS Thomas Hudner», «USS Ramage», «USS Carney» και «USS Roosevelt».

Τις επόμενες μέρες αναμένεται στην περιοχή και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το «USS Dwight D. Eisenhower», το οποίο επίσης διατάχθηκε να πλεύσει προς τα εκεί και συνοδεύεται από το καταδρομικό «USS Philippine Sea», καθώς και από τα αντιτορπιλικά «USS Gravely» και «USS Mason».

Στην Ανατολική Μεσόγειο κατευθύνεται και το πλοίο διοίκησης του 6ου Αμερικανικού Στόλου, «USS Mount Whitney», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Νάπολης στην Ιταλία, ενώ στην περιοχή αναμένεται και η αμφίβια ομάδα «USS Bataan», που αποτελείται από τρία πλοία τα οποία μεταφέρουν χιλιάδες πεζοναύτες.

Επιπλέον, σύμφωνα με διαρροές του αμερικανικού στρατού το «USS Mesa Verde», μια αποβάθρα μεταφοράς αμφίβιων, βρίσκεται στη Μεσόγειο, και το «USS Bataan LHD-5», αμφίβιο επιθετικό πλοίο, μαζί με το «USS Carter Hall», αποβατικό πλοίο, βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και κατευθύνονται προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Παράλληλα οι ΗΠΑ αυξάνουν και την παρουσία αεροπορικών τους δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας τις μοίρες A-10, F-15 και F-16.

Η Βρετανία αξιοποιεί τις δικές της δυνάμεις, στις βάσεις της στην Κύπρο, ενώ έχει στείλει 2 σκάφη του Ναυτικού της και κατασκοπευτικά αεροπλάνα για τη στήριξη του Ισραήλ.

Δυτικά της Κύπρου κινείται και η φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Surcouf», ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν την παρουσία του ιταλικού πλοίου «Elettra».

Η δε γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ανέφερε ότι στην Κύπρο έχουν αναπτυχθεί 300 με 400 Γερμανοί στρατιωτικοί επίλεκτων δυνάμεων, που θεωρούνται ειδικοί στην απελευθέρωση ομήρων.

Σε ό,τι αφορά τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου BBC στελέχη της οργάνωσης εμφανίστηκαν έτοιμα να διαπραγματευτούν την απελευθέρωσή τους, με αντάλλαγμα την παύση των βομβαρδισμών.

Εκπρόσωπος της Χαμάς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» μία Αμερικανίδα και η κόρη της, που κρατούνταν όμηροι. Ο ίδιος ανέφερε ότι για την απελευθέρωσή τους μεσολάβησε το Κατάρ.

Δραματική επιδείνωση της ζωής μέρα με τη μέρα

Την ίδια ώρα επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα οι συνθήκες ζωής για τους πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Μέχρι την Παρασκευή, οι επί 14 μέρες σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί είχαν μετατρέψει σε σωρούς ερειπίων τα κέντρα των περισσότερων μεγάλων αστικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στη νότια Γάζα, στα οποία οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους του βορρά να ξεριζωθούν και να βρουν ένα – υποτίθεται – «ασφαλέστερο» καταφύγιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Παρασκευής οι περισσότεροι από τους 100 βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας έγιναν σε περιοχές του νότιου τμήματος, κοντά στα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο, όπου παρέμεναν μπλοκαρισμένα μερικές εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Παρά τις πληροφορίες ότι την Παρασκευή θα άνοιγε επιτέλους το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα, ώστε να αρχίσει να περνάει κάποια ανθρωπιστική βοήθεια, οι εργασίες αποκατάστασης του μεθοριακού περάσματος και του δρόμου που οδηγεί σε αυτό συνεχίζονταν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να μεταθέτει το άνοιγμα μία με δύο μέρες αργότερα.

Συνολικά, μέχρι το πρωί της Παρασκευής, οι κάτοικοι της Γάζας που είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών από τις 7 Οκτωβρίου ξεπερνούσαν τους 4.100 (πάνω από το 60% ήταν γυναικόπαιδα) και οι τραυματίες τους 13.500. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς πόσοι άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς, ενώ άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μείνει σκοτωμένοι κάτω από τα ερείπια.

Βομβαρδισμοί νοσοκομείων και τόπων λατρείας

Η θηριωδία του ισραηλινού βομβαρδισμού του νοσοκομείου Αλ Αχλί στην Πόλη της Γάζας, από τον οποίο σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ανέδειξε για άλλη μια φορά με πολύ εμφατικό τρόπο τι σημαίνει το περιβόητο «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κράτους – δολοφόνου.

Το βράδυ της Παρασκευής η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έδωσε εντολή άμεσης εκκένωσης στο Νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Γάζα, το οποίο περιθάλπει 400 ασθενείς και στεγάζει πάνω από 12.000 εκτοπισμένους αμάχους…

Μέσα σε αυτήν τη βδομάδα έγιναν μεταξύ άλλων σφοδρές ισραηλινές επιδρομές σε πολυκατοικίες, τεμένη (μεταξύ των οποίων το τέμενος Αλ Ομάρι, που φτιάχτηκε πριν 1.400 χρόνια και είναι το τρίτο παλαιότερο στην ιστορική Παλαιστίνη) και σχολεία του ΟΗΕ που φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες αμάχους…

Ο κατοχικός στρατός βομβάρδισε την Πέμπτη και τις εγκαταστάσεις του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Πορφυρίου της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 18 Παλαιστινίων αμάχων και των τραυματισμό πολύ περισσότερων.

Ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, σε μια ανακοίνωση – μνημείο ευρωατλαντισμού το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έφτασε να κάνει «γαργάρα» την επιδρομή της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κατά της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου, μιλώντας γενικά και αόριστα για «απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτίριο παρακείμενο στο μοναστήρι», ενώ αναφέρει ότι «η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά», αρνούμενο μέχρι και να αναφέρει τη λέξη Ισραήλ…

Το ίδιο διάστημα, η κατάσταση στα περισσότερα νοσοκομεία είναι τραγική. Ο 15ήμερος στυγνός αποκλεισμός και ο πλήρης τερματισμός της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και του ανεφοδιασμού του θύλακα εξάντλησαν τις προμήθειες των νοσοκομείων στα περισσότερα φάρμακα, ακόμα και στα αντισηπτικά, με αποτέλεσμα οι γιατροί από το βράδυ της Πέμπτης να χρησιμοποιούν… ξίδι αντί για οινόπνευμα ή άλλα αντισηπτικά, ώστε να περιποιηθούν τις πληγές τραυματιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου «Αssociated Press», οι Παλαιστίνιοι χειρουργοί αναγκάζονται τις τελευταίες μέρες να κάνουν επεμβάσεις σε σκοτεινές αίθουσες χειρουργείων υπό το φως των φακών κινητών τηλεφώνων. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν εξαντληθεί εντελώς τα καύσιμα για τη λειτουργία γεννητριών ρεύματος, αλλά και κοινά φάρμακα, όπως τα παυσίπονα.

Εντείνονται οι επιθέσεις του κατοχικού στρατού στη Δυτική Οχθη

Η κλιμάκωση των επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας διαδραματίζεται παράλληλα με την ένταση των επιθέσεων του κατοχικού στρατού στη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων από την αρχή της βδομάδας.

Χαρακτηριστική ήταν η πολύνεκρη επιδρομή του κατοχικού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Αλ Σαμς της πόλης Τουλκαρέμ, στην οποία συμμετείχαν επίσης ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η πόλη αποκλείστηκε επί ώρες, σε περιοχές της διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση και καταστράφηκε μέρος του οδικού άξονα που τη συνδέει με τη Ναμπλούς.

Το ίδιο διάστημα, σχεδόν σε καθημερινή βάση καταγράφηκαν επιθέσεις Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων σε άλλες πόλεις της Δυτικής Οχθης, όπως η Χεβρώνα, η Βηθλεέμ, η Ναμπλούς, η Τζενίν, ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαλαζούν και η πόλη της Ραμάλας. Στις επιθέσεις αυτές υπήρξαν εκατοντάδες τραυματίες, δεκάδες νεκροί και πάνω από 800 συλλήψεις Παλαιστινίων.

    

«Μέρισμα αμερικάνικης ασφάλειας» με φιτίλια σε όλη την περιοχή

Από την συνάντηση την Τετάρτη μεταξύ Νετανιάχου και Μπάιντεν στο Τελ ΑβίβCopyright 2023 The Associated
Από την συνάντηση την Τετάρτη μεταξύ Νετανιάχου και Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ

Η κλιμάκωση του νέου εγκλήματος κατά του παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος, με τη στήριξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, βάζει επικίνδυνες φιτιλιές στην ευρύτερη περιοχή, επιταχύνοντας εξελίξεις και διεργασίες σε μια σειρά μέτωπα διεθνώς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με φόντο και μια σειρά περιστατικά που μεγαλώνουν τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης (επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, «τρομοκρατικές απειλές» σε χώρες της Ευρώπης), την Πέμπτη το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε «παγκόσμια προειδοποίηση ασφαλείας» για όλους τους Αμερικανούς πολίτες, επικαλούμενο αυξημένες εντάσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και την πιθανότητα εξτρεμιστικών επιθέσεων κατά Αμερικανών.

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, επικαλούμενοι το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ, δίνουν «πράσινο φως» στις επιθέσεις του κατοχικού στρατού και ανοίγουν για τα καλά τον ασκό του Αιόλου για ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή.

Στο φόντο αυτό ήρθε το «πολεμικό» διάγγελμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τα ξημερώματα της Παρασκευής (βλ. σελ. 39), στο οποίο τα νέα στρατιωτικά και οικονομικά πακέτα των ΗΠΑ για τη στήριξη των συμφερόντων τους στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και αλλού χαρακτηρίζονται …«έξυπνη επένδυση που θα αποφέρει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια για γενιές».

Με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν να προωθήσουν σχέδια για τα δικά τους μονοπωλιακά συμφέροντα – σε αντίθεση με ανταγωνιστικά σχέδια, όπως οι «δρόμοι του μεταξιού» της Κίνας – ο Μπάιντεν τόνισε πως «οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στην περιοχή εργάζονται για να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον στη Μέση Ανατολή, που θα είναι «καλύτερα συνδεδεμένη με τους γείτονές της μέσω καινοτόμων σχεδίων όπως ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης».

Την ίδια ώρα ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ «προειδοποιούν» δυνάμεις όπως το Ιράν, η λιβανέζικη Χεζμπολάχ και σιιτικές πολιτοφυλακές που επιχειρούν σε γειτονικές χώρες, όπως η Συρία και το Ιράκ, να μην εμπλακούν στη σύγκρουση, ενώ όμως ήδη καταγράφονται αυξανόμενα περιστατικά συγκρούσεων και εχθροπραξιών.

Το Σάββατο η Σύνοδος στο Κάιρο

Στο μεταξύ οι λαοί αραβικών χωρών βράζουν από οργή για τη νέα σκληρή δοκιμασία του παλαιστινιακού λαού και τις ευρύτερες επιπτώσεις του νέου πολέμου στη ζωή τους, ασκώντας πίεση και στις ηγεσίες των εν λόγω κρατών.

Οι δραματικές προειδοποιήσεις που απηύθυναν μεσοβδόμαδα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β’ περί της «κόκκινης γραμμής» σε αυτήν τη σύγκρουση, να μη δεχτούν άλλους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στα εδάφη τους, σχετίζονται άμεσα με τους σχεδιασμούς που κάνουν εδώ και χρόνια το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή, με συνέχιση της κατοχής της Παλαιστίνης ή την αποτροπή μελλοντικών κινήσεων για τη διπλωματική διευθέτηση του ζητήματος.

Δείχνουν δηλαδή ότι προωθούν μία νέα «Νάκμπα» (καταστροφή) για τον παλαιστινιακό λαό ώστε τα 2,5 εκατομμύρια κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας να διωχθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα και να μεταφερθούν στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά προκειμένου να δημιουργηθεί μία «ουδέτερη ζώνη ασφαλείας» στα νότια σύνορα του Ισραήλ. Παράλληλα το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του δεν έχουν παραιτηθεί από ανάλογους σχεδιασμούς και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη με τον διωγμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προς την Ιορδανία.

Σε ένα τέτοιο φόντο και ενώ μετά το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας ματαιώθηκε η τετραμερής σύνοδος κορυφής Αιγύπτου – Ιορδανίας – ΗΠΑ – Παλαιστινιακής Αρχής στο Αμάν, το Σάββατο οργανώνεται σύνοδος στο Κάιρο. Στη σύνοδο αυτή μεταξύ άλλων είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν (αξιωματούχοι ή και ηγέτες) αραβικών χωρών και χωρών του Κόλπου, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η ΕΕ, η Τουρκία και η Παλαιστινιακή Αρχή και η Κύπρος.

    

Δίωξη σε κομμουνιστή βουλευτή για τις δηλώσεις του κατά της σφαγής στη Γάζα

Η αποκαλούμενη «Επιτροπή Δεοντολογίας» του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ) αποφάσισε να εκδιώξει τον βουλευτή του Χαντάς («Αραβικό Ψηφοδέλτιο για την Αλλαγή») και μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ, Οφερ Κασίφ, από την Κνεσέτ για 45 μέρες και να ακυρώσει τον μισθό του για δύο βδομάδες, εξαιτίας των λεγόμενων «δηλώσεών του κατά του Ισραήλ», με φόντο τις δηλώσεις του κατά του πολέμου στη Γάζα και των εγκλημάτων της κατοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, αυτή η απόφαση ήρθε μετά από περίπου 400 καταγγελίες πολιτών και ορισμένων της Κνεσέτ, του Almog Cohen (Otzma Yehuedt) και του Nissim Faturi (Likud) κατά του Οφερ Κασίφ, «εξαιτίας των δηλώσεών του στα ξένα ΜΜΕ με τρόπο που συνδέει το Ολοκαύτωμα με την πολιτική της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Ο Οφερ Κασίφ κατήγγειλε την απόφαση της «Επιτροπής Δεοντολογίας», τονίζοντας ότι «αυτή η απόφαση είναι άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της ελευθερίας της πολιτικής έκφρασης».

«Είμαστε όλοι βαθιά συγκινημένοι από τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και το στένεμα του δημοκρατικού χώρου. Η κυβέρνηση διαπράττει πραγματικά μια σφαγή και ήθελε να γίνει πόλεμος και βία. Αυτές είναι πολιτικές, νόμιμες και ηθικές δηλώσεις», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση οδηγεί σε μια καταστροφή εναντίον των πολιτών της και εναντίον του παλαιστινιακού λαού και τώρα ψαρεύει στα θολά νερά εναντίον οποιουδήποτε υψώνει κριτική φωνή».

Ο Κασίφ τόνισε ότι η απόφαση της επιτροπής να τον απομακρύνει από την Κνεσέτ για ενάμιση μήνα αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική δίωξη, συμπληρώνοντας: «Σε κάθε συνέντευξη που έδωσα, καταδίκαζα τη σφαγή που διέπραξε η Χαμάς στον νότο της χώρας. Πολιτικές δηλώσεις κατά της κατοχής και του πολέμου δεν είναι δηλώσεις κατά του Ισραήλ, καθώς η ειρήνη και η δικαιοσύνη υπηρετούν το Ισραήλ και τους πολίτες του».

Και κατέληξε: «Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες μέρες για όλους μας, δεν θα σιωπήσω και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τον λαό και τις αρχές, ζητήματα για τα οποία εκλέχτηκα: Ειρήνη, ισότητα και δικαιοσύνη για όλους».

    

Τύμπανα πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή

Οι ισραηλινές επιθέσεις σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπου εμπλέκονται πολλοί «παίκτες» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με πρώτη τη «μεθόριο» του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε ισραηλινό στρατό και Χεζμπολάχ ή εκεί παραρτήματα παλαιστινιακών οργανώσεων είναι πλέον καθημερινές.

Η Χεζμπολάχ, που έχει προειδοποιήσει πως είναι έτοιμη να απαντήσει σε περίπτωση χερσαίας επέμβασης στη Γάζα, χτυπά θέσεις ισραηλινών στρατευμάτων στην κοινή μεθόριο αλλά και πύργους τηλεπικοινωνιών του στρατού με δεκάδες ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους.

Οι εχθροπραξίες προκαλούν νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές, καθώς τα πυρά της Χεζμπολάχ απαντώνται μαζικά από τη μεριά του ισραηλινού στρατού που συνεχίζει παράλληλα την εκκένωση 28 εβραϊκών εποικισμών στην περιοχή στο πλαίσιο πολεμικής προετοιμασίας για μία ενδεχόμενη νέα σύγκρουση μετά από εκείνη το καλοκαίρι του 2006.

Χαρακτηριστικά, η τεταμένη κατάσταση στη μεθόριο των δύο χωρών έχει κάνει τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση των πολιτών τους από τον Λίβανο και μεγάλες αεροπορικές εταιρίες να διακόψουν τις πτήσεις από και προς τη χώρα αυτή.

Την ίδια ώρα, αμερικανικά στρατεύματα που είναι αναπτυγμένα σε περιοχές της Μέσης Ανατολής γίνονται στόχος επιθέσεων.

Την Πέμπτη, η διοίκηση του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών» «απετράπησαν» επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ανέφερε ακόμα ότι τα drones αυτά «καταρρίφθηκαν», με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Η εξέλιξη δεν αιφνιδιάζει καθώς εδώ και καιρό ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές που έχουν συνεργασία με Ιράν και Χεζμπολάχ προειδοποίησαν με επιθέσεις αμερικανικούς στόχους στο ιρακινό έδαφος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για δύο επιθέσεις με drones εναντίον ιρακινών βάσεων όπου έχουν αναπτυχθεί Αμερικανοί στρατιώτες στο πλαίσιο του «διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» στις περιοχές Αΐν αλ Ασάντ και Χαρίρ.

Σύμφωνα δε με το αραβικό δίκτυο Μαγιαντίν την Πέμπτη καταγράφηκε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) σε αμερικανική βάση στο αλ Τανφ της Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Αναφέρθηκε επίσης πυραυλική επίθεση στη βάση Κονόκο, στην ύπαιθρο στη βόρεια περιφέρεια Ντέιρ Εζόρ της Συρίας.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Πέμπτης η αναχαίτιση τριών πυραύλων των Χούθι της Υεμένης από το αμερικανικό πλοίο «USS Carney» ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, ανοικτά της Υεμένης, δίχως να ξεκαθαριστεί άμεσα ο στόχος των πυραύλων.

    

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το νέο έγκλημα δείχνει τη μηδαμινή αξία που έχουν τα κυβερνητικά ευχολόγια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για το χτύπημα της Μονής του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα από το κράτος του Ισραήλ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει το νέο έγκλημα του κράτους του Ισραήλ, που βομβάρδισε τη Μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα και σκότωσε τουλάχιστον 18 αμάχους, που είχαν βρει εκεί καταφύγιο.

Λίγες μέρες πριν από το χτύπημα, ο κ. Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση “έχει έρθει σε επαφή” με την ισραηλινή πλευρά για να προστατευθεί η συγκεκριμένη Μονή. Αποδεικνύεται και από αυτό η μηδαμινή αξία που έχουν τα υποκριτικά ευχολόγια της κυβέρνησης περί “προστασίας των αμάχων” και “σεβασμού του διεθνούς δικαίου”, την ώρα που κλιμακώνεται η επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Ακόμα πιο εξοργιστική είναι η σημερινή (σσ. την Παρασκευή) ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρεται σε “χτύπημα”, χωρίς καν να αναφέρει ποιοι το έκαναν και χωρίς – πολύ περισσότερο – να τους καταδικάζει. Ισως σε επόμενη ανακοίνωση μας ενημερώσουν ότι, τελικά, πάλι βομβάρδισαν οι Παλαιστίνιοι τους εαυτούς τους…».

    

 Πηγή : Ριζοσπάστης 21 – 10 – 2023

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *