Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορικό σφαγών και διωγμών δεκαετιών

2002Associated Press
2002

Καθώς ξανά στην Παλαιστίνη εξελίσσεται μια νέα σφαγή στη Γάζα, που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και οι προπαγανδιστικοί τους μηχανισμοί εμφανίζουν ως «δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ», του κράτους – τρομοκράτη δηλαδή, που για δεκαετίες με τη βάρβαρη κατοχή καταπιέζει τον Παλαιστινιακό λαό, στην αποκλεισμένη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, κλέβει τη γη του, με χιλιάδες δολοφονημένους, φυλακισμένους και εκατομμύρια εκτοπισμένους και πεινασμένους, αξίζει να πιάσουμε το ιστορικό «νήμα» αυτής της γενοκτονίας:

ΝΑΚΜΠΑ (Καταστροφή) – 1948

Η αρχή του ξεριζωμού για τον Παλαιστινιακό λαό, που ζούσε τους τελευταίους αιώνες υπό τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια της βρετανικής κατοχής, ήρθε το 1947, όταν με το ψήφισμα 181 του ΟΗΕ παραχωρήθηκε το 56,47% των εδαφών της ιστορικής Παλαιστίνης στο νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ, με πληθυσμό 608.000 ανθρώπων. Τα υπόλοιπα παρέμεναν στους Αραβες, που ξεπερνούσαν τους 1,4 εκατ. ανθρώπους. Στις 14/5/1948 ιδρύεται και επίσημα το Ισραήλ. Η εβραϊκή παραστρατιωτική οργάνωση «Χάγκαναχ» αναλαμβάνει τον ρόλο τακτικού στρατού, με αμερικανοβρετανικό εξοπλισμό. Μία μέρα μετά, στρατεύματα της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράκ συγκρούονται με τις ισραηλινές δυνάμεις. Το Ισραήλ επικρατεί στρατιωτικά, διώχνει διά της βίας περίπου 800.000 Παλαιστίνιους (το 67% του πληθυσμού) από τις εστίες τους στην Παλαιστίνη και προσαρτά τα εδάφη τους. Η Ιερουσαλήμ διχοτομείται: Η δυτική ελέγχεται από το Ισραήλ και η ανατολική από την Ιορδανία. Οι Παλαιστίνιοι, έκτοτε, αναφέρονται σε αυτόν τον διωγμό χαρακτηρίζοντάς τον «Νάκμπα» («Καταστροφή»). Τους επόμενους μήνες, οι ισραηλινές δυνάμεις διώχνουν και 90.000 χριστιανούς (τα 2/3 του παλαιστινιακού χριστιανικού πληθυσμού).

Από τη δεύτερη «Ιντιφάντα» το 2002
Από τη δεύτερη «Ιντιφάντα» το 2002

Στις 11/12/1948 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 194, επιβεβαιώνοντας το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων στη γη τους. Μεταξύ 1948 και 1951 μεταναστεύουν στο Ισραήλ περίπου 700.000 Εβραίοι έποικοι. Το 1956, κατά την κρίση του Σουέζ, το Ισραήλ εισβάλλει στην Αίγυπτο, καταλαμβάνει το όρος Σινά και αποχωρεί δύο μήνες μετά.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ 6 ΗΜΕΡΩΝ – 1967

Τον Ιούνη του 1967 ακολουθεί ο «πόλεμος των 6 ημερών», που τελειώνει με το Ισραήλ να έχει εξασφαλίσει έδαφος διπλάσιο της έκτασης που είχε μέχρι τότε. Ξεριζώνονται άλλοι 300.000 Παλαιστίνιοι. Τον ίδιο μήνα, η έκτακτη ειδική Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Σοβιετικής Ενωσης, αποφάσισε ότι η προσάρτηση αραβικών εδαφών από το Ισραήλ ήταν παράνομη. Ωστόσο, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και συμμάχων τους, η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πάρει υπόψη της «ούτε τις διεθνείς εγγυήσεις, ούτε τον ΟΗΕ».

Αντίστοιχα, τον Νοέμβρη του 1967, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε την απόφαση 242, προβλέποντας την «ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση στη Μέση Ανατολή, όπου κάθε κράτος της περιοχής θα μπορεί να ζει με ασφάλεια»Μισό αιώνα μετά, τα ισραηλινά στρατεύματα και η κατοχή παραμένουν ακλόνητα (το Ισραήλ αποχώρησε μόνο από ένα τμήμα της Χερσονήσου του Σινά και των Υψιπέδων του Γκολάν), αψηφώντας επιδεικτικά το πλήθος ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

ΠΡΩΤΗ ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ (ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ) – 1987

Η Γάζα και πάλι στα ερείπια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούςCopyright 2023 The Associated
Η Γάζα και πάλι στα ερείπια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Το 1980, το Ισραήλ ανακηρύσσει την «αδιαίρετη» Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του και το 1982, τα ισραηλινά στρατεύματα εισβάλλουν στον Λίβανο για να καταστρέψουν βάσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης «Φατάχ». Τον Δεκέμβρη του 1987 ξεκινά η πρώτη παλαιστινιακή «Ιντιφάντα» («Ξεσηκωμός»), ενάντια στην ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, με πάνω από 1.400 Παλαιστίνιους νεκρούς.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ενώ έχουν μεσολαβήσει οι ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, ξεκινούν μυστικές διαπραγματεύσεις για «επίλυση» του Παλαιστινιακού. Τον Αύγουστο του 1993, το Ισραήλ και οι εκπρόσωποι των Παλαιστινίων καταλήγουν στο Οσλο σε «ειρηνευτικό» σχέδιο, που κατακερματίζει τα παλαιστινιακά εδάφη, συνεχίζει την κατοχή, υπονομεύει τα δικαιώματα κυριαρχίας. Τον Απρίλη του 1995 το Ισραήλ δημιουργεί νέους εβραϊκούς εποικισμούς σε παλαιστινιακή γη. Τον Σεπτέμβρη του 1995 υπογράφεται και η δεύτερη Συμφωνία του Οσλο.

Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΚΑΝΑ – 1996

Τον Απρίλη του 1996, ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σφάζουν εκατοντάδες Παλαιστίνιους (ανάμεσά τους 100 παιδιά) στον προσφυγικό καταυλισμό της Κανά του Λιβάνου. Τον Μάη του 1996, στις εκλογές στο Ισραήλ βγαίνει για πρώτη φορά νικητής ο σημερινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποσχόμενος νέους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα. Το 1997, το Ισραήλ συνεχίζει την πολιτική καθεστώτος απαρτχάιντ, προχωρώντας στην ανέγερση πολυκατοικιών «μόνο για Εβραίους» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ – 2002

Ο ξεριζωμός των Παλαιστινίων το 1948
Ο ξεριζωμός των Παλαιστινίων το 1948

Τον Μάη του 2000, το Ισραήλ επιλέγει να αποσύρει τα στρατεύματά του από τον νότιο Λίβανο. Τον Σεπτέμβρη του 2000 ακολουθεί η δεύτερη «Ιντιφάντα». Το 2002 το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση στη Δυτική Οχθη με την ονομασία «Επιχείρηση Αμυντική Ασπίδα» και ξεκινά την ανέγερση τείχους εντός και πέριξ της Δυτικής Οχθης, με στόχο την υφαρπαγή περισσότερης παλαιστινιακής γης.

Τον Ιούνη του 2003, το λεγόμενο κουαρτέτο για το Παλαιστινιακό (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ) προωθεί νέο «οδικό χάρτη» για «επίλυση» της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, προτείνοντας ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Τον Σεπτέμβρη του 2005, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις προχωρούν σε στρατηγικό ελιγμό και αποσύρουν όλους τους εποίκους και τα στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας, ελέγχοντας τον εναέριο χώρο, την ακτογραμμή, τα θαλάσσια ύδατα και τα «σύνορα» της Λωρίδας της Γάζας.

ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ – 2006

Τον Ιούνη του 2006, μετά την αιχμαλωσία του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ από μέλη της «Χαμάς», ξεκινούν συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας και τον Αύγουστο οι ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στον Λίβανο, με αφορμή την επίθεση της «Χεζμπολάχ» και την απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών. Η σύγκρουση σταματά με εκεχειρία και τη λιβανέζικη «Χεζμπολάχ» να διατηρεί σχεδόν άθικτες τις δυνάμεις της.

Από την πρώτη «Ιντιφάντα» το 1987
Από την πρώτη «Ιντιφάντα» το 1987

Τον Δεκέμβρη του 2008 ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται στη Γάζα και τον Μάη του 2010 ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται σε νηοπομπή της οργάνωσης «Ελευθερώστε τη Γάζα», που διαμαρτύρεται για το εμπάργκο του Ισραήλ. Τον Ιούλη του 2013 ξαναρχίζουν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές «ειρηνευτικές» διαβουλεύσεις, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, δίχως αποτέλεσμα.

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ – 2014, 2021

Το καλοκαίρι του 2014 το Ισραήλ εξαπολύει νέα χερσαία και αεροπορική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Οι συγκρούσεις σταματούν τον Αύγουστο με εκεχειρία, με μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Τον Φλεβάρη του 2017, η ισραηλινή Βουλή εγκρίνει νόμο που νομιμοποιεί αναδρομικά δεκάδες εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη. Τον Δεκέμβρη του 2017, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και τον Γενάρη του 2020 ο Τραμπ παρουσιάζει το «όραμά» του για τη «συμφωνία του αιώνα» και δήθεν για την «επίλυση» του Παλαιστινιακού. Το σχέδιο Τραμπ αξιοποιήθηκε για να σπάσει και επίσημα η «απομόνωση» του Ισραήλ από τις αραβικές χώρες (πλην Αιγύπτου και Ιορδανίας, με τις οποίες είχε συμφωνίες εδώ και δεκαετίες).

Τον Σεπτέμβρη του 2020 υπογράφονται οι λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ», του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και αργότερα με το Μαρόκο και το Σουδάν. Τον Απρίλη του 2021 εντείνονται οι προσπάθειες Εβραίων εποίκων, με την κάλυψη του ισραηλινού κράτους, για μαζικές εξώσεις Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Στις 10 Μάη 2021, αξιοποιώντας την απάντηση της «Χαμάς» με εξαπόλυση ρουκετών προς το Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκινά 11ήμερο δολοφονικό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας, από αέρα και στεριά.

Είναι φανερό πως δίχως δίκαιη λύση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανεξάρτητο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ειρήνη ούτε «ασφάλεια» στην περιοχή.

Δ. ΟΡΦ.

Πηγή Ριζοσπάστης 21 – 10 – 2023

Το Παλαιστινιακό είναι ζήτημα όλων των λαών του κόσμου που κρατούν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Γιουσέφ Ντορχόμ, για το νέο έγκλημα του κατοχικού ισραηλινού κράτους και την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Γιουσέφ Ντορχόμ, στο βήμα της μεγάλης συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στο Σύνταγμα
Ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Γιουσέφ Ντορχόμ, στο βήμα της μεγάλης συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στο Σύνταγμα

— Καθώς εντείνεται η επίθεση του κατοχικού ισραηλινού κράτους εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, ιδιαίτερα στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Οχθη, θα θέλαμε το σχόλιό σας για τις εξελίξεις.

— Οι σκηνές που μας έρχονται από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας με την αποκαλυπτικού επιπέδου απόλυτη καταστροφή είναι αδιανόητες.

Τις τελευταίες 12 μέρες πάνω από 4.137 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, με το 65% να είναι παιδιά και γυναίκες, και πάνω από 13.000 είναι οι τραυματίες, από τους συνεχείς βομβαρδισμούς γειτονιών στο βόρειο, στο δυτικό και νότιο τμήμα της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.

Υφιστάμεθα τη συλλογική τιμωρία εδώ και 16 χρόνια που το Ισραήλ έχει διατάξει και επιβάλει τον στραγγαλισμό του λαού της Γάζας. Το Ισραήλ πλέον έκοψε το νερό, το ηλεκτρικό, τις προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα για να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν την αντίσταση κατά της κατοχής, απειλώντας μας με μια ανθρωπιστική γενοκτονία σε μια περίοδο που έρχεται και ο χειμώνας, οι άνθρωποί μας δεν έχουν ξανά στέγη και γίνονται πάλι πρόσφυγες στην πατρίδα τους.

Μόλις την Πέμπτη βομβαρδίστηκαν τα κτίρια και τα περίχωρα του ελληνορθόδοξου μοναστηριού Αγ. Πορφυρίου από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, όπου σκοτώθηκαν 18 Παλαιστίνιοι άμαχοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά και τραυματίστηκαν άλλοι 14. Πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια του κατεστραμμένου κτιρίου, όπου είχαν βρει καταφύγιο 400 άμαχοι, των οποίων τα σπίτια είχαν ήδη καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Η κηδεία των θυμάτων έγινε μερικές ώρες απ’ όταν οι μητέρες θρήνησαν τα σκοτωμένα παιδιά τους.

Ο λαός σφαγιάζεται καθημερινά από το Ισραήλ… Ενας ολοκληρωτικός πόλεμος έχει κηρυχθεί από την κατοχική δύναμη κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η ατελείωτη εκστρατεία της ισραηλινής κρατικής τρομοκρατίας στοιχίζει ζωές αμάχων κάθε λεπτό, σφάζοντας παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, σε μια ακόμη τιμωρητική στρατιωτική επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, που πολιορκείται εδώ και πάνω από 16 χρόνια, θυμίζοντας τις θανατηφόρες επιθέσεις του Ισραήλ τα έτη 2008 – 2009, 2012, 2014, 2018 – 2019, 2021, 2022. Ζητάμε τη διεξαγωγή έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Περίπου 300.000 Ισραηλινοί στρατιώτες σταθμεύουν τώρα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και ο ισραηλινός στρατός κατοχής έχει διατάξει τον εκτοπισμό άλλων 1,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, να μετακινηθούν νότια, σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά καταστροφή στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου.

— Για μία ακόμα φορά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ΕΕ επαναλαμβάνουν τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ», διαγράφοντας το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να παλεύει για μια ελεύθερη πατρίδα. Πώς το σχολιάζετε;

— Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα επικίνδυνο, εκρηκτικό σημείο, για το οποίο προειδοποιούσαμε συνεχώς και ρητά, αλλά χωρίς να εισακουστούμε. Η μία κρίση διαδέχεται την άλλη και οι εκκλήσεις μας προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις συλλογικές πολιτικές, νομικές, ανθρωπιστικές και ηθικές ευθύνες της απέναντι σε αυτήν την παρατεταμένη αδικία πέφτουν στο κενό.

Ακόμη και τη στιγμή που η ισραηλινή κατοχική δύναμη γίνεται πιο άγρια, ρατσιστική και ακραία, η συστηματική επίθεση εναντίον του Παλαιστινιακού λαού και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα, οι εκκλήσεις για διεθνή προστασία του λαού μας παραμένουν αναπάντητες.

Οι εξελίξεις αυτές δεν προέκυψαν στο κενό. Είχαν προηγηθεί φέτος οι δολοφονίες εκατοντάδων Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων 47 παιδιά, και οι τραυματισμοί χιλιάδων άλλων από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, τόσο τον στρατό όσο και τις ένοπλες εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές εποίκων στη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ένας απολογισμός που έχει ήδη ξεπεράσει την πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους, το 2022, από τότε που ο ΟΗΕ άρχισε να καταγράφει τις απώλειες.

Προηγήθηκαν δεκαετίες αδιάκοπων στρατιωτικών επιδρομών του Ισραήλ σε παλαιστινιακές πόλεις, χωριά, κωμοπόλεις, στρατόπεδα προσφύγων, τρομοκρατώντας και επιτιθέμενο σε ανυπεράσπιστους Παλαιστίνιους πολίτες, συλλήψεις, κρατήσεις, φυλακίσεις και κακοποιήσεις χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Υπάρχουν πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, πάνω από 1.000 κρατούνται χωρίς δίκη ή κατηγορία.

Πρέπει να τερματιστούν άμεσα η ισραηλινή επίθεση και ο εκτοπισμός του λαού μας στη Γάζα και να ανοίξουν επειγόντως ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Λωρίδα της Γάζας, για την παροχή ιατρικών προμηθειών, νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων στους ταλαιπωρημένους Παλαιστίνιους πολίτες εκεί, ιδιαίτερα στις γυναίκες και τα παιδιά.

Στη Λωρίδα της Γάζας λαμβάνει χώρα μια ανθρωπιστική καταστροφή, ως αποτέλεσμα της παύσης όλων των ανθρωπιστικών υπηρεσιών από το Ισραήλ και της διακοπής λειτουργίας του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκεί. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς εστίες, ειδικά μετά τον βομβαρδισμό των σχολείων της υπηρεσίας του ΟΗΕ (UNRWA) από την ισραηλινή κατοχή. Δεκαέξι μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ σκοτώθηκαν τις τελευταίες μέρες, συμπεριλαμβανομένων 4 μελών του ιατρικού προσωπικού έκτακτης ανάγκης της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ασθενοφόρα έγιναν στόχος, ακόμη και 17 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε μια προσπάθεια να αποσιωπηθεί η αλήθεια για τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον του λαού μας.

Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 50 δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανο-παλαιστίνιας γνωστής δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Αγκλές, η οποία δολοφονήθηκε από Iσραηλινό ελεύθερο σκοπευτή. Κανένας από τους Ισραηλινούς δράστες δεν έχει λογοδοτήσει και δεν αντιμετώπισε ποτέ δίκη και φυλάκιση.

Η ισραηλινή τρομοκρατία των εποίκων εναντίον του λαού μας στις παλαιστινιακές πόλεις, στα χωριά και τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Οχθη πρέπει να σταματήσει, και οι εισβολές των Iσραηλινών εξτρεμιστών στους χώρους του τζαμιού Αλ-Ακσα και σε πολλές εκκλησίες πρέπει να σταματήσουν, διότι προκαλούν εντάσεις μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων και κλιμάκωση της κατάστασης. Οι Ισραηλινοί έποικοι πρέπει να σταματήσουν να καταλαμβάνουν ελληνορθόδοξες ιδιοκτησίες στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ιδιοκτησίες του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού, η οποία απορρίπτει τη βία και εμμένει στη διεθνή νομιμότητα, στην ειρηνική λαϊκή αντίσταση και την πολιτική δράση ως δρόμο για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, επιβεβαιώνει την απόρριψη των πρακτικών που σχετίζονται με τη δολοφονία ή την κακοποίηση αμάχων και ζητεί την απελευθέρωση των αμάχων, των φυλακισμένων και των κρατουμένων.

Η ασφάλεια και η ειρήνη μπορούν να επιτευχθούν δίνοντας στον Παλαιστινιακό λαό τα νόμιμα δικαιώματά του στην αυτοδιάθεση και εφαρμόζοντας τη λύση των δύο κρατών που βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα, την ελευθερία και την ανεξαρτησία του λαού μας στο ανεξάρτητο κράτος μας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα πριν από το 1967.

Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, ως ένας ιστορικός φίλος του Παλαιστινιακού λαού, να μη νομιμοποιήσει τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ ενάντια στον λαό μας. Η Ελλάδα ιστορικά έχει υπερασπίσει το διεθνές δίκαιο και τη δίκαιη υπόθεση του λαού μας. Ζητάω από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει για την προστασία των ιδρυμάτων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, περιλαμβανομένων εκκλησιών, σχολείων, νοσοκομείων, ξενοδοχείων και άλλων στην κατεχόμενη Γάζα και Δυτική Οχθη, και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτών των ιδρυμάτων.

— Το ΚΚΕ, συνδικάτα και μαζικοί φορείς καλούν σε ενίσχυση της λαϊκής στήριξης και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Τι σημασία έχει σήμερα αυτή η αλληλεγγύη για τον αγώνα των Παλαιστινίων;

— Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό, τους φίλους εδώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που έστειλαν επιστολές στήριξης και αλληλεγγύης, που οργάνωσαν μεγαλειώδεις λαϊκές ειρηνικές διαδηλώσεις για να υποστηρίξουν το νόμιμο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, για ελευθερία και δικαιοσύνη, για να ζήσει ειρηνικά στο δικό του κράτος στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα από τις 4 Ιούνη του 1967.

Η αλληλεγγύη είναι μια αγωνιστική πράξη που σημαίνει αρχές, αξίες και κοινό αγώνα μεταξύ των λαών. Παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη θέσεων, στη δημιουργία δικτύων συνεργασίας και στην οργάνωση διαφορετικών και ποικίλων πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων για την υπεράσπιση θεμάτων και λαών. Η ανταλλαγή και η διάδοση ιδεών και της αγωνιστικής πείρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπως, για παράδειγμα, το μποϊκοτάζ προϊόντων που παράγονται στους εποικισμούς, το οποίο θεωρείται ένα αποτελεσματικό πρακτικό εργαλείο στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας, όπως συνέβη στις εκστρατείες μποϊκοτάζ του συστήματος απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, οι οποίες αποδείχθηκαν επιτυχείς στο να βάλουν τέλος στο σύστημα απαρτχάιντ και αποτέλεσαν το προοίμιο για το τέλος του.

Σε αυτό το πλαίσιο και από αυτήν την αντίληψη, η ενίσχυση της αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό μάς δίνει την αναγκαία αποφασιστικότητα, ικανότητα, υπομονή, ελπίδα και σταθερότητα για να αντιμετωπίσουμε τους μηχανισμούς του ισραηλινού στρατού κατοχής και των παράνομων εποίκων, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, των καταστροφών, των συλλήψεων, της παραβίασης της ιερότητας των χριστιανικών και ισλαμικών θρησκευτικών συμβόλων και ιερών, της ιδιοποίησης της γης, της κατάληψης σπιτιών, της οικοδόμησης οικισμών και της επιβολής μιας αποικιακής ηγεμονίας στους δρόμους, στις διαβάσεις και τα σύνορα.

Η παρεμπόδιση της ελεύθερης μετακίνησης, η διακοπή της παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, η κλοπή των φυσικών πόρων και των γεωργικών προϊόντων της Παλαιστίνης και η άσκηση όλων των μορφών ρατσισμού και υποκίνησης του μίσους έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους με τη σημερινή εξτρεμιστική κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία καθοδηγείται από φανατικούς εγκληματίες που καλούν ανοιχτά στη δολοφονία και τον εκτοπισμό του Παλαιστινιακού λαού, και τα πρωτοφανή εγκλήματα που διαπράττονται σήμερα εναντίον του λαού μας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν πρακτική μετάφραση της νοοτροπίας και των σχεδίων γενοκτονίας.

Εκ μέρους του Παλαιστινιακού λαού, οφείλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας σε όλες τις ομάδες αλληλεγγύης που στέκονται και στηρίζουν τον λαό μας, ιδιαίτερα το ΚΚΕ και τις συνδικαλιστικές και λαϊκές οργανώσεις για τις σταθερές και ξεκάθαρες θέσεις τους και σε όσους πάντοτε πρωτοστατούν με διακεκριμένο και πρωτοπόρο ρόλο, θεωρώντας ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα δεν περιορίζεται στο να είναι ζήτημα μόνο του Παλαιστινιακού λαού, αλλά είναι ζήτημα όλων των ελεύθερων λαών του κόσμου που ακόμα κρατούν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα, επιμένουν στις αρχές τους και δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ τα διεθνή τους καθήκοντα απέναντι στο Παλαιστινιακό ζήτημα, το οποίο σε πραγματική προοπτική είναι ένα κεντρικό ζήτημα με τον συμβολισμό του, καθώς εκφράζει τη συνείδηση του αραβικού και παγκόσμιου αγώνα δεκαετιών και θυσιών ενάντια στην κατοχή, για να σπάσουν τα δεσμά της αποικιοκρατίας για χάρη της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης, με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, τα προ της 4ης Ιούνη 1967 σύνορα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη και οι αγώνες των λαών! Μαζί μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια της αποικιοκρατικής εξουσίας!

Πηγή : Ριζοσπάστης 21 – 10 – 2023

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό!

Πάτρα
Πάτρα

«Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό – Λευτεριά στην Παλαιστίνη – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στη σφαγή!», με το πρόταγμα αυτό χιλιάδες λαού και νεολαίας απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό που δέχεται μια ακόμα δολοφονική επίθεση και στον δίκαιο αγώνα του. Ολο το προηγούμενο διάστημα, δεκάδες δράσεις και πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν σε χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές, που κορυφώθηκαν με συγκλονιστικά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα χιλιάδες λαού πλημμύρισαν τους δρόμους την Τετάρτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα σωματείων και φορέων και συγκροτώντας μια τεράστια διαδήλωση στο Σύνταγμα, που ξεδιπλώθηκε σε μια μαχητική πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ με «επικεφαλής» μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία. Χιλιάδες λαού διέλυσαν τη βρώμικη προπαγάνδα που συκοφαντεί τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης και όσους στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα του για να έχει πατρίδα, καταδίκασαν τη σφαγή και όσους στηρίζουν και ξεπλένουν την τρομοκρατία του Ισραήλ, την κυβέρνηση που εμπλέκεται βαθιά στο μακελειό δίπλα στο κράτος – τρομοκράτη. Μαζί τους ένωσαν τις φωνές τους εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, με τις σημαίες της χώρας τους.

Η μαζικότητα της κινητοποίησης και το περιεχόμενό της φαίνεται πως ενόχλησαν την κυβέρνηση και προχώρησε σε αναίτιο χτύπημά της. Εντελώς αιφνίδια και απρόκλητα οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που από νωρίς είχαν στρατοπεδεύσει στους δρόμους γύρω από την πρεσβεία του Ισραήλ, ξεκίνησαν επίθεση στο ψαχνό, κυνηγώντας τους διαδηλωτές στην Κατεχάκη και στην Κηφισίας, μήπως και διαλύσουν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο, σχέδιο που έπεσε φυσικά στο κενό.

Αθήνα
Αθήνα

Καταγγέλλοντας την επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές, το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ξεκαθαρίζοντας ότι «η τρομοκρατία και η καταστολή δεν μας σταματούν. Νίκη στον λαό της Παλαιστίνης».

Στη Θεσσαλονίκη

Το σύνθημα – απαίτηση για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» αντήχησε δυνατά και στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Πέμπτης, μέσα από τη μεγαλειώδη σε όγκο και συγκλονιστική σε παλμό διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Χιλιάδες λαού πλημμύρισαν τον χώρο της συγκέντρωσης μπροστά στο Αγαλμα Βενιζέλου και στην οδό Εγνατία, βροντοφωνάζοντας «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη μέχρι τη λευτεριά».

Στη συγκέντρωση, την οποία οργάνωσαν η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, η ΕΔΥΕΘ και εργατικά σωματεία, συμμετείχαν μαζικά και οι φοιτητικοί σύλλογοι, δίνοντας τον παλμό με το μεγάλο πανό και με τα συνθήματά τους.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με σταθμούς το αμερικάνικο προξενείο και το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Σε άλλες πόλεις

Μαζικό και γεμάτο παλμό το συλλαλητήριο εργαζομένων και νεολαίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και στη Λάρισα, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, της Επιτροπής Ειρήνης, άλλων σωματείων και μαζικών φορέων της Λάρισας. Ακολούθησε πορεία που όταν πέρασε από την 1η Στρατιά, οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει η πόλη της Λάρισας να είναι ΝΑΤΟικό ορμητήριο, να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από την 110 ΠΜ, να κλείσουν το Ευρωστρατηγείο στην 1η Στρατιά και όλες οι βάσεις στην περιοχή και στη χώρα, ενώ έγραψαν και το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Μεγάλη πορεία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και στον Βόλο.

Λάρισα
Λάρισα

Χιλιάδες λαού βρέθηκαν την Πέμπτη στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης και καταδικάζοντας τη στήριξη της Ελλάδας στο μακελειό του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε ΚομοτηνήΚαβάλαΑλεξανδρούπολη και Πτολεμαΐδα.

Μαχητικό το συλλαλητήριο και στην Πάτρα, που οργανώθηκε απ’ το Εργατικό Κέντρο και φοιτητικούς συλλόγους. Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ο Παλαιστινιακός λαός δεν είναι μόνος! Αυτό το μήνυμα στάλθηκε και από τη μαζική συγκέντρωση εργαζομένων, νεολαίας, λαϊκού κόσμου, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας, συνδικάτων και λαϊκών φορέων, το βράδυ της Τρίτης.

Μαχητικά και με παλμό συλλαλητήρια αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκαν ακόμα στη Ζάκυνθο, στον Πύργο, στο Αργοστόλι.

Μαζικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε πόλεις της Κρήτης, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης, εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και της ΟΓΕ. Εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Αγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία. Δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις έδωσαν μέλη της Παλαιστινιακής Κοινότητας που ζουν στο νησί.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και τις επόμενες μέρες

Αθήνα
Αθήνα

Οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, όπως και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας, που διοργανώνουν εργατικά σωματεία, Επιτροπές Ειρήνης, μαζικοί φορείς του λαού και της νεολαίας, συνεχίζονται τις επόμενες μέρες ως εξής:

Το Σάββατο:

Στην Κοζάνη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία

Στην Κατερίνη, στις 12 το μεσημέρι πικετοφορία στο Συντριβάνι – Πλατάνι

Στην Ξάνθη, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

Την Τρίτη 24 Οκτώβρη:

Στη Λαμία, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

ΘεσσαλονίκηEurokinissi
Θεσσαλονίκη

    

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!»

Εκδηλώσεις διοργανώνονται αυτές τις μέρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ενα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με τίτλο «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά! – Οχι στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, που πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ!» ξεδιπλώνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με τις οποίες ενημερώνει για το έγκλημα που συντελείται στην Παλαιστίνη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Το Σάββατο 21 Οκτώβρη:

  • Νέα Ιωνία: 19.00, ΚΕΠ (Πατρ. Ιωακείμ 4, δίπλα στον στ. ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας) – Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Καισαριανή: 19.30, Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Ανδ. Λυκουρίνος» – Θα μιλήσει ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Πειραιάς: 19.30, «ΤΡΑΒΕΡΣΟ», Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ (Φίλωνος 9, Πειραιάς) – Θα μιλήσει ο Νίκος Καραγιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Κυριακή 22 Οκτώβρη:

  • Αιγάλεω: 19.30, Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πρόοδος» (Κορυτσάς 33) – Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Αμπελόκηποι: 18.00, Πολυδύναμο Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Γερανείων 17-19) – Θα μιλήσει η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Ιλιον: 19.30, Πολιτιστικό Κέντρο Ιλίου – Καλλιτεχνικό Καφενείο (Αγίου Φανουρίου 99) – Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Μπραχάμι: 18.30, Δημοτικό Θέατρο «Μελ. Μερκούρη» Αγ. Δημητρίου (λεωφ. Αγ. Δημητρίου 55) – Θα μιλήσει ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Πλ. Βικτωρίας: 19.30, Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36, Αθήνα) – Θα μιλήσει η Ελενα Μποτζιολή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας για την Παλαιστίνη.

Την Τρίτη 24 Οκτώβρη:

  • Μεγάλη εκδήλωση της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: 19.00, Αμφιθέατρο Κουτσομητόπουλου – Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης

Ανοιχτές συζητήσεις με τίτλο «Η Ιστορία έχει μία σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά!» οργανώνουν οι ΤΟ της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα:

— Την Κυριακή 22 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. οι ΤΟ Πολυτεχνείου, Γεωτεχνών και ΣΘΕ καλούν στην Αίθουσα 303, στον 2ο όροφο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ (Πτέρυγα Αρχιτεκτονικής). Θα μιλήσει ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και Γραμματέας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

— Τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. οι Τομεακές Φιλοσοφικής, ΝΟΠΕ, ΠΑΜΑΚ και Υγείας, στην αίθουσα 101 της Νέας Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Σκαπέρας, Γραμματέας της ΤΕ Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

    

 Πηγή : Ριζοσπάστης 21 – 10 – 2023

 

SPORT

Oλυμπιακός: Ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος της Ευρώπης (pics)

Διονύσης Γιάννης

Τετάρτη, 01/11/2023 18:53

 73  TWEET

Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός παρουσίασε σε πίνακες τους αριθμούς των τίτλων που έχουν κατακτήσει οι κορυφαίοι πολυαθλητικοί σύλλογοι της Ευρώπης.

Oλυμπιακός: Ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος της Ευρώπης (pics)

Εκτός από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί διεθνώς και στα ομαδικά αθλήματα του Ερασιτέχνη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Μιχάλης Κουντούρης παρουσίασε πίνακες με τους συλλόγους που έχουν κατακτήσει τα περισσότερα τρόπαια στην Ευρώπη.

Διαβάστε Επίσης

Όταν κοιτάς κατάματα ομάδες 30 θέσεις υψηλότερα στο ranking κάτι κάνεις καλά…

Σύμφωνα με τους αριθμούς και την έρευνα που έγινε, ο σύλλογος του Πειραιά βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα σε κορυφαίες ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου κ.α.

Παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα του συλλόγου ο Μιχάλης Κουντούρης δήλωσε: «Είμαστε μια διοίκηση σχεδόν 13 χρόνια. Αυτά τα χρόνια, είναι η εποχή των ρεκόρ, η εποχή που ο Ολυμπιακός μας μεγαλούργησε, η εποχή που οι τίτλοι είναι τόσοι πολλοί, που φέρνουν τον Ολυμπιακό στο πιο ψηλό σκαλοπάτι, ως ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος. Ο καθένας μπορεί να το αμφισβητήσει, όμως τα νούμερα μετράνε, οι τίτλοι είναι τίτλοι. Αυτός ήταν ένας στόχος, ο οποίος δεν ήταν τόσο εύκολος, κανείς δεν περίμενε αυτό το πράγμα. Δουλέψαμε, είπαμε ότι μπαίνουμε σε μια αρχή δύσκολη, με έναν σύλλογο χρεωμένο με πολλά εκατομμύρια. Πατήσαμε στα πόδια μας και ξεκινήσαμε να διεκδικούμε τίτλους, δεν κλέψαμε, διακανονίσαμε τα χρέη μας και προχωρήσαμε. Πήραμε τίτλους, κάναμε τον κόσμο του Ολυμπιακού υπερήφανο. Τα καταφέραμε, το όνειρό μας, να είμαστε ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος, έγινε πραγματικότητα! Όλα αυτά τα χρόνια, δεν πήγαν χαμένα, νιώθουμε περήφανοι που ο Ολυμπιακός, αυτή τη στιγμή, είναι ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος της Ευρώπης, όλα μας τα ομαδικά τμήματα μας έδωσαν την ευκαιρία να είμαστε στην κορυφή στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν πάρα πολλοί πολυαθλητικοί σύλλογοι. Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος σε πρωταθλήματα με 161! Στον επόμενο πίνακα είναι τα εθνικά Κύπελλα, ο Ολυμπιακός είναι πάλι πρώτος, με 102, έναντι 95 του Ερυθρού Αστέρα. Προχωράμε με έναν πολύ σημαντικό πίνακα, που μας κάνει πραγματικά υπερήφανους, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας, η Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός είναι στην πέμπτη θέση με 17 ευρωπαϊκά, σε πέντε τμήματα! Είναι αυτό που μας καθορίζει, αυτό που σκεφτόμασταν πάντα, τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη. Όταν βγαίνει η ομάδα, το σήμα μας στην Ευρώπη, όλοι νιώθουμε περήφανοι, ανεπανάληπτες στιγμές, έχουμε πάει σε τόσους τελικούς, ξέροντας ότι κάνουμε περήφανους όλους τους φιλάθλους της Ελλάδας! Οι ευρωπαϊκοί τίτλοι καθορίζουν την κάθε ομάδα. Έχουμε παίξε 40 ευρωπαϊκούς τελικούς με 17 κατακτήσεις, 21 τελικοί είναι σε διοργανώσεις πρωταθλητριών! Στο ανώτερο επίπεδο, δηλαδή. Δεν είναι πολλοί οι σύλλογοι που το έχουν καταφέρει αυτό. 21 τελικοί Champions League. Προχωράμε στους τίτλους στα εθνικά πρωταθλήματα και Κύπελλα και στα ευρωπαϊκά, τίτλους που διεκδικούν όλες οι ομάδες σε κάθε χώρα. Δεν έχουμε υπολογίσει League Cup, Super Cup, γιατί κάποιες χώρες δεν έχουν ή δεν παίζουν κάθε χρόνο ή έχουν τοπικούς αγώνες ή Αδριατική Λίγκα. Μιλάμε για τίτλους που μπορούν να διεκδικούν όλες οι ομάδες και σε αυτή τη λίστα, ο Ολυμπιακός είναι με διαφορά πρώτος με 280, έναντι των υπολοίπων. Και φτάνουμε στον τελευταίο πίνακα, γιατί πριν από καιρό, γιορτάσαμε τους 300 τίτλους μας! Είναι όλοι οι τίτλοι, μας περνάει η Μπαρτσελόνα, αλλά είμαι σίγουρος, ότι πέντε μήνες πριν μπούμε στα 100ά γενέθλιά μας, θα είμαστε πρώτοι και εδώ. Πόσες ομάδες θα ήθελαν να είναι στη θέση του Ολυμπιακού! Εμείς είμαστε υπερήφανοι. Θα προσπαθήσουμε και στα 100 χρόνια να είμαστε το απόλυτο αφεντικό στους τίτλους στην Ευρώπη. Κάναμε την έρευνα μας, με καμία διάθεση να κλέψουμε τίτλους ή να κόψουμε από κάποιον άλλο σύλλογο. Δεν βάζουμε ψεύτικους τίτλους εμείς. Ανοιχτοί είμαστε, αν έχει κάποιος κάποιον άλλο πίνακα, να μας τον δείξει και να συζητήσουμε οτιδήποτε».

Αναλυτικά η κατάταξη των κορυφαίων πολυαθλητικών συλλόγων της Ευρώπης σε πρωταθλήματα:

Αναλυτικά η κατάταξη των κορυφαίων πολυαθλητικών συλλόγων της Ευρώπης σε κύπελλα:

Αναλυτικά η κατάταξη των κορυφαίων πολυαθλητικών συλλόγων της Ευρώπης σε ευρωπαϊκούς τίτλους:

Αναλυτικά οι ευρωπαϊκοί τελικοί του Ολυμπιακού:

Αναλυτικά η κατάταξη των κορυφαίων πολυαθλητικών συλλόγων της Ευρώπης σε εθνικούς/διεθνείς τίτλους:

Αναλυτικά η κατάταξη των κορυφαίων πολυαθλητικών συλλόγων της Ευρώπης σε πρωταθλήματα, κύπελλα και ευρωπαϊκά:

Διαβάστε το «ΦΩΣ» καθημερινά στον υπολογιστή σας

Ακολουθήστε το ΦΩΣ στο Facebook και στο Instagram

Πηγή fosonline.gr

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *