ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινές απειλές και προετοιμασίες για γενικευμένη επίθεση στη Ράφα
- Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι στη νότια Γάζα απειλούνται από το νέο μακελειό που ετοιμάζει ο κατοχικός στρατός
- Σε πλήρη εξέλιξη τα συστηματικά σχέδια για εκτοπισμό των Παλαιστινίων
Με κλιμάκωση των δολοφονικών επιχειρήσεων στη νότια Γάζα, η ισραηλινή κυβέρνηση προετοιμάζει γενικευμένη χερσαία επίθεση του κατοχικού στρατού εναντίον της νότιας πόλης Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι.
Με συμμάχους του ισραηλινού κράτους – δολοφόνου, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, να «ξεπλένουν» το νέο μακελειό, καλώντας υποκριτικά σε «αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα σχέδια» απομάκρυνσης των αμάχων… που δεν έχουν πουθενά να πάνε στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ ετοιμάζει την επόμενη φάση του μακελειού.
Ηδη, εδώ και μέρες, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μεθοδικά τον αεροπορικό βομβαρδισμό βόρειων και ανατολικών προαστίων της Ράφα.
Συνολικά, στις 133 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 28.775 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 68.552, πέρα από τους χιλιάδες αγνοούμενους που θάφτηκαν στα συντρίμμια των βομβαρδισμών.
Συνεχίζοντας τα εγκλήματά του, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εισέβαλε μεσοβδόμαδα στο Νοσοκομείο Νάσερ, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, όπου εκτός από τους τραυματίες, τους ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό, είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι.
Οι κατοχικές δυνάμεις έβαλαν με πυρά εναντίον ανθρώπων που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο, ενώ με την εισβολή τους έκοψαν το ρεύμα και την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς που το είχαν ανάγκη. Παράλληλα, εξανάγκασαν εκατοντάδες ασθενείς και τραυματίες να μεταφερθούν στο παλιό κτίριο του νοσοκομείου που είναι ακατάλληλο για τη νοσηλεία τους, ώστε να αργοπεθάνουν από τις ελλείψεις σε ρεύμα, φάρμακα, νερό, οξυγόνο…
Λίγες ώρες πριν από την εισβολή, την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε υπό την απειλή των όπλων χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους να εγκαταλείψουν το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου, προχωρώντας σε μπαράζ συλλήψεων «υπόπτων», ενώ ελεύθεροι σκοπευτές χτυπούσαν εν ψυχρώ εδώ και μέρες…
Δραματική κατάσταση για περίπου 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένους
Η κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματική. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και παντός είδους.
Το βόρειο τμήμα είναι αποκλεισμένο εδώ και μήνες και κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πόσοι προσπαθούν να επιβιώσουν εκεί. Στον νότο έχουν στριμωχτεί σε μια στενή λωρίδα γης, κυρίως στη νότια πόλη Ράφα, πάνω από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι άμαχοι (δηλαδή πάνω από τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους όλης της Λωρίδας της Γάζας)…
Η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων πεινούν, διψούν, δεν μπορούν να βρουν ούτε δύο τετραγωνικά μέτρα γης για να νιώσουν ασφαλείς και να κοιμηθούν το βράδυ δίχως την αγωνία των βομβαρδισμών και των επιθέσεων του στρατού. Τα τρόφιμα και η βοήθεια από τον ΟΗΕ έρχονται με το σταγονόμετρο, καθώς το Ισραήλ εμποδίζει ακόμη και την αποστολή ικανών ποσοτήτων αλευριού για λίγο ψωμί…
Η μεγάλη πλειοψηφία από τους περίπου 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους μένουν σε πρόχειρες και ακατάλληλες σκηνές από μουσαμάδες ή πλαστικό, χωρίς καμία απολύτως πρόσβαση σε υποδομές αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ράφα στη νότια Γάζα θα προκαλέσει «ανυπολόγιστη καταστροφή» και πλήρη κατάρρευση του συστήματος Υγείας.
Σημειώνεται επίσης ότι εκτός του τεράστιου αριθμού των εκτοπισμένων Παλαιστινίων που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή, η Ράφα είναι η βασικότερη πύλη εισόδου για την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας.
Ηδη η ικανότητα του ΠΟΥ να διανείμει ιατρική βοήθεια στη Γάζα είναι περιορισμένη, επειδή πολλά από τα αιτήματά του συναντούν άρνηση από το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, μόνο το 40% των αποστολών του ΠΟΥ στη βόρεια Γάζα έχει λάβει άδεια από τον Νοέμβρη, ενώ στη νότια Γάζα, μόνο το 45%.
Εφιαλτικά σχέδια εκτοπισμού των Παλαιστινίων προσφύγων
Την Παρασκευή, από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φ. Γκράντι, δήλωσε ότι μια μαζική έξοδος Παλαιστινίων προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά θα αποτελεί καταστροφή.
Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στη θέση των αιγυπτιακών αρχών ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός θα πρέπει να τύχει βοήθειας εντός των ορίων του θύλακα. «Θα είναι καταστροφή για τους Παλαιστίνιους (…) καταστροφή για την Αίγυπτο και καταστροφή για το μέλλον της ειρήνης», τόνισε ο Γκράντι.
Σε αυτές τις συνθήκες, η Αίγυπτος φαίνεται πως προετοιμάζει εφεδρικά σχέδια για το ενδεχόμενο εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι να δοκιμάσουν να περάσουν τα σύνορα με τη Γάζα μόλις ξεκινήσει η ισραηλινή γενικευμένη επίθεση στη Ράφα.
Παρά τις επίμονες δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου, Α. Φ. Σίσι, ότι δεν θα δεχθεί Παλαιστινίους πρόσφυγες στο έδαφος της Χερσονήσου του Σινά γιατί το Ισραήλ θα εμποδίσει μετά την επιστροφή τους, η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ανέφερε, την Παρασκευή, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους, πως περίπου 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να φιλοξενηθούν σε σκηνές σε έναν κλειστό καταυλισμό, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Ο καταυλισμός, που περιβάλλεται από τσιμεντένια τείχη, οικοδομείται προληπτικά, για το ενδεχόμενο μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων να περάσουν τα σύνορα, πάντα κατά το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αίγυπτος επιδιώκει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων, να μην υποδεχθεί παρά 50.000 ως 60.000 Παλαιστίνιους.
Το Κάιρο έχει ήδη προειδοποιήσει το Ισραήλ ακόμα και με «αναστολή» της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1978, σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα και μαζικής εξόδου Παλαιστινίων προσφύγων προς την Αίγυπτο.
Λίγες μέρες πριν, η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιοποιήσει πληροφορίες ότι το Ισραήλ έχει προτείνει τη δημιουργία τεντουπόλεων κατά μήκος της ακτογραμμής της Γάζας, με χρηματοδότηση των ΗΠΑ και χωρών του Κόλπου, στις οποίες θα εκτοπίζονταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.
Η ισραηλινή πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 15 τέτοιων «καταυλισμών», καθένας εκ των οποίων θα έχει περίπου 25.000 σκηνές κατά μήκος της νοτιοδυτικής Λωρίδας της Γάζας.
Αγρια κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη
Το ίδιο διάστημα στη Δυτική Οχθη οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κλιμακώνουν τη βία εναντίον των Παλαιστινίων, συνεχίζοντας το μπαράζ συλλήψεων, τις δολοφονικές εισβολές σε πόλεις και χωριά, βάζοντας «πλάτη» στις ωμότητες Εβραίων εποίκων που εντείνουν τις επιθέσεις σε Παλαιστίνιους.
Ο ίδιος ο κατοχικός στρατός επιβεβαιώνει 3.100 συλλήψεις Παλαιστινίων από τον περασμένο Οκτώβρη στη Δυτική Οχθη, ενώ πάνω από 370 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά την ίδια περίοδο.
Σε ένα τέτοιο φόντο πραγματοποιούνται και επιθέσεις αντιποίνων. Την Παρασκευή, ένας νεαρός άνοιξε πυρ μέσα από αυτοκίνητο κατά Ισραηλινών στην πόλη Γκεντέρα του νότιου Ισραήλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων. Ο δράστης πυροβολήθηκε θανάσιμα από διερχόμενους ενόπλους.
Πηγή : Ριζοσπάστης 17 – 2 – 2024
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τα κράτη της ΕΕ αυξάνουν κατακόρυφα τις στρατιωτικές δαπάνες και τη στήριξη στο Κίεβο
Φουντώνει η συζήτηση και για «ευρωπαϊκή πυρηνική ασπίδα» εν μέσω ανησυχητικών διεργασιών στις ΗΠΑ που αμφισβητούν το ΝΑΤΟ
Σε «παραγωγή όπλων σε μεγάλη κλίμακα» επειδή «δεν ζούμε σε καιρό ειρήνης» κάλεσε από εργοστάσιο του ομίλου «Rheinmetall» ο Γερμανός καγκελάριος |
Με το ΝΑΤΟ να καλεί τους «συμμάχους» να προετοιμαστούν «για μια σύγκρουση δεκαετιών με τη Ρωσία» στην Ουκρανία και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη και τον κίνδυνο μιας απευθείας σύγκρουσης των δύο στρατοπέδων να μεγαλώνει, οι στρατιωτικές δαπάνες ανεβαίνουν κατακόρυφα, η αύξηση της παραγωγής της πολεμικής βιομηχανίας έχει μπει στο επίκεντρο, ενώ και το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων έχει μπει «για τα καλά» στη συζήτηση.
Διεργασίες και παζάρια βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη με δεδομένες τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα και πλέον συζητιέται ανοιχτά η «επείγουσα ανάγκη» τα κράτη της ΕΕ και της Ευρώπης να εντείνουν τις πολεμικές προετοιμασίες, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τους όρους συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ.
ΗΠΑ: Μπλοκαρισμένη η στρατιωτική βοήθεια, συζήτηση για το ΝΑΤΟ
Τέτοια «δείγματα» των αντιθέσεων και των διεργασιών αποτελούν το μπλοκάρισμα εδώ και μήνες του αμερικανικού στρατιωτικού πακέτου σχεδόν 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία στο Κογκρέσο, αλλά και οι δηλώσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ από τον Ντ. Τραμπ, τον επικρατέστερο υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.
Το στρατιωτικό πακέτο που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν εγκρίθηκε μετά από πολλά παζάρια στη Γερουσία (όπου πλειοψηφούν οριακά οι Δημοκρατικοί, ενώ υπερψηφίστηκε και από 22 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές). Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μ. Τζόνσον, δήλωσε ότι δεν θα φέρει καν προς ψήφιση το νομοσχέδιο (που περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική βοήθεια για Ισραήλ, Ταϊβάν κ.ά.). Στο μεταξύ, η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της μέχρι τις 28 Φλεβάρη.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, ιδιαίτερα της λεγόμενης «πτέρυγας MAGA» (από το σύνθημα «Make America Great Again» του Τραμπ), θέλουν να πιέσουν τα κράτη της ΕΕ να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος του πολέμου στην Ουκρανία και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις στρατιωτικές τους δαπάνες (σημαντικό μέρος των οποίων κατευθύνεται και στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία).
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε την περασμένη βδομάδα πως η Ουάσιγκτον δαπανά για την Ουκρανία «περισσότερα από 100 δισ. δολάρια πάνω από το ΝΑΤΟ», και «το ΝΑΤΟ πρέπει να ισοφαρίσει τώρα».
Περαιτέρω, ο ίδιος αμφισβήτησε το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να προστατεύσουν, σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία, μέλη που δεν δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την «Αμυνα».
Σύμφωνα δε με τον Κιθ Κέλογκ, κορυφαίο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, αν ο Ρεπουμπλικάνος επιστρέψει στην προεδρία των ΗΠΑ, θα πιέσει για αλλαγές στο ΝΑΤΟ, ενδεχομένως σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνη του 2025 για το μέλλον της «συμμαχίας».
Το ΝΑΤΟ, είπε, θα μπορούσε να γίνει μια «κλιμακωτή συμμαχία», όπου ορισμένα μέλη «απολαμβάνουν προστασία» ανάλογα με τη συμμόρφωσή τους με ιδρυτικά άρθρα, όπως το άρθρο 3, που ορίζει ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να καταβάλλουν κατάλληλες προσπάθειες για να αναπτύξουν τις «αμυντικές» τους ικανότητες.
ΝΑΤΟ: Τα ευρωπαϊκά μέλη θα δαπανήσουν 380 δισ. για την «Αμυνα»
Σε αυτό το φόντο ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ξεκαθάρισε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των κρατών – μελών αυξάνονται κατακόρυφα, με εξοπλισμούς εκατοντάδων δισ. να κατευθύνονται προς τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Οι συνολικές ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες πρόκειται να καταγράψουν ακόμη ένα έτος ρεκόρ, ενώ είχε προηγηθεί μια «άνευ προηγουμένου» αύξηση 11% το 2023.
Υπογράμμισε ότι φέτος αναμένεται 18 από τα 31 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την «Αμυνα» (από 11 το 2023).
Οι ευρωπαϊκές χώρες – μέλη θα επενδύσουν συνολικά 380 δισ. δολάρια για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η Γερμανία – που βρίσκεται στο «στόχαστρο» της σχετικής κριτικής της Ουάσιγκτον – ανέφερε προγραμματισμένες στρατιωτικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ της για πρώτη φορά μετά το 1992 και συγκεκριμένα 73,41 δισ. ευρώ, από 56,64 δισ. το 2023 (1,57% του ΑΕΠ).
Η ΕΕ έχει στείλει στο Κίεβο εξοπλισμό αξίας 35,2 δισ. ευρώ
Η ΕΕ θα πρέπει «τουλάχιστον να διπλασιάσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία» για να αντισταθμίσει το κενό στην αμερικανική βοήθεια, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών του Κιέλου, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα αβέβαιο αν οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια το 2024».
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 15 Γενάρη, οι ΗΠΑ έχουν στείλει 42,2 δισ. ευρώ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τον Φλεβάρη του 2022 έως τον Δεκέμβρη του 2023, δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ τον μήνα.
Η ΕΕ έχει δεσμεύσει 49,7 δισ. ευρώ για όπλα και εξοπλισμό για την Ουκρανία, όμως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 35,2 δισ.
Σημειώνεται πως υπάρχουν περιθώρια καθώς «οι χώρες της ΕΕ είναι μεταξύ των πιο πλούσιων παγκοσμίως και έχουν δαπανήσει μόλις το 1% του ΑΕΠ τους του 2021 για την Ουκρανία».
Συνολικά από τον Φλεβάρη του 2022 οι εταίροι της έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία 265,1 δισ. ευρώ (141,3 δισ. οικονομική βοήθεια, 107,5 δισ. στρατιωτική, 16,3 δισ. ανθρωπιστική). Οι βασικότεροι χορηγοί του πολέμου στην Ουκρανία είναι η ΕΕ και οι χώρες – μέλη της (144,1 δισ.), οι ΗΠΑ (67,7 δισ.) και η Βρετανία (15,7 δισ.). Τα ποσά που πραγματικά έχουν χορηγηθεί διαφέρουν, κυρίως για την ΕΕ, η οποία έχει καταβάλει βοήθεια ύψους 77,2 δισ. ευρώ, διότι οι πόροι που αποδεσμεύονται αφορούν περίοδο πολλών ετών.
Πάντως, το «κενό» της χρηματοδότησης των ΗΠΑ, παρότι άλλοι «σύμμαχοι» αυξάνουν τις συνεισφορές τους, «έχει ήδη συνέπειες» στο πεδίο της μάχης και «επηρεάζει τη ροή της υποστήριξης», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι «η Αβντιίβκα κινδυνεύει να πέσει στα χέρια της Ρωσίας».
«Συμφωνίες ασφαλείας» του Κιέβου με Γερμανία και Ουκρανία
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, την Παρασκευή στο Βερολίνο, στη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, η Γερμανία και η Ουκρανία υπέγραψαν «συμφωνία ασφαλείας», με ισχύ 10 ετών, σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο θα συνεχίσει να βοηθά το Κίεβο να αμυνθεί για όσο χρειαστεί και στοχεύει να παράσχει μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη για την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Επισημαίνεται ακόμα ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται για να διασφαλίσουν πως το κόστος για τη Ρωσία για την επιθετικότητά της θα συνεχίσει να αυξάνεται, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, ελέγχων στις εξαγωγές και διατήρησης του «παγώματος» των ρωσικών κρατικών κεφαλαίων μέχρι η Ρωσία να πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε στην Ουκρανία.
Αντίστοιχη «συμφωνία ασφαλείας» προγραμματιζόταν να υπογραφεί την ίδια μέρα μεταξύ Γαλλίας και Ουκρανίας, κατά την επίσκεψη του Β. Ζελένσκι στο Παρίσι.
Οι συμφωνίες αυτές ακολουθούν «τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σε επίπεδο G7 στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, τον Ιούλη του 2023».
Οι χώρες του G7 δεσμεύτηκαν τότε να παράσχουν στο Κίεβο στρατιωτική υποστήριξη «μακροπρόθεσμα». Η Βρετανία ήταν η πρώτη που υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία με την Ουκρανία, τον περασμένο μήνα.
Κινήσεις αναβίωσης του «Τριγώνου της Βαϊμάρης»
Οι ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις στις ΗΠΑ και η επίγνωση ότι δεν υπάρχει «πλήρης ταύτιση» συμφερόντων και προτεραιοτήτων στον ευρωατλαντικό άξονα, αντίθετα οξύνεται ο ανταγωνισμός, οδηγούν τα ισχυρότερα κράτη της ΕΕ να επιταχύνουν τα σχέδια για «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» και στο στρατιωτικό σκέλος.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο συντελούνται διεργασίες «αναβίωσης» του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία) ώστε να «ηγηθεί» στην «Αμυνα και Ασφάλεια» της Ευρώπης.
Την περασμένη βδομάδα ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε Παρίσι και Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, ενώ παράλληλα συναντήθηκαν οι ΥΠΕΞ των τριών χωρών στο Παρίσι.
Η αύξηση της «αμυντικής» παραγωγής αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ευρώπη και ανεξάρτητα από το τι λέει ο Τραμπ, είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να αυξήσουν οι χώρες – μέλη τις «αμυντικές» δαπάνες, τόνισε ο Τουσκ.
Ο Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας». «Αυτό θα καταστήσει την Ευρώπη δύναμη Ασφάλειας και Αμυνας συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, ευρωπαϊκό πυλώνα του», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Σολτς, από τις εγκαταστάσεις του ομίλου «Rheinmetall», είχε καλέσει σε «παραγωγή όπλων σε μεγάλη κλίμακα» και «στενότερη βιομηχανική συνεργασία» των «27». «Η ισχυρή άμυνα απαιτεί συμπαγή βιομηχανική βάση. Δηλαδή να ενοποιήσουμε τις παραγγελίες μας και τα μέσα μας, να δώσουμε στη βιομηχανία προοπτικές για τα επόμενα 10, 20 ή 30 χρόνια».
Πρόκειται για «επείγουσα ανάγκη» καθώς «δεν ζούμε σε καιρό ειρήνης», τόνισε.
Βρετανία, Γαλλία και «ευρωπαϊκή πυρηνική ασπίδα»
Η συζήτηση για τα πυρηνικά εντείνεται με την προοπτική μιας μακροπρόθεσμης σύγκρουσης και τον κίνδυνο άμεσης στρατιωτικής αναμέτρησης ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
Ετσι, στη συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η «Αμυνα και Ασφάλεια» της Ευρώπης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ηγέτης των Φιλελευθέρων (FDP), Κρ. Λίντνερ, κάλεσε – μπροστά και στο ενδεχόμενο επανεκλογής του Τραμπ – να περιληφθούν βρετανικά και γαλλικά πυρηνικά όπλα σε μια κοινή «ευρωπαϊκή πυρηνική ασπίδα».
«Κάτω από ποιες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες το Παρίσι και το Λονδίνο θα δέχονταν να διατηρήσουν ή να επεκτείνουν τις δικές τους στρατηγικές ικανότητες για συλλογική ασφάλεια; Και τι είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε;», συνέχισε ο Λίντνερ.
Αλλά και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, υποστήριξε ότι η παλιότερη προσφορά του Μακρόν για έναν πιθανό «εξευρωπαϊσμό» των πυρηνικών όπλων για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασφαλείας θα πρέπει να ληφθεί «σοβαρά υπόψη».
Στο μεταξύ, για μια «απειλή εθνικής ασφάλειας» προειδοποίησαν την περασμένη βδομάδα μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αναφερόμενα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανάπτυξη πυρηνικού όπλου στο Διάστημα από τη Ρωσία, το οποίο θα μπορούσε να παραλύσει τις επικοινωνίες των ΗΠΑ. Ερωτήματα προκαλούνται ως προς τη συγκυρία αυτής της δημόσιας «προειδοποίησης».
Πρόκειται για «μια αντιδορυφορική ικανότητα που αναπτύσσει η Ρωσία», επιβεβαίωσε ο Κίρμπι, διευκρινίζοντας ότι είναι ανησυχητική εξέλιξη αλλά «δεν υπήρξε άμεση απειλή για την ασφάλεια κανενός». «Δεν μιλάμε για όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπους ή να προκαλέσει φυσική καταστροφή εδώ στη Γη», δήλωσε.
Ε .Μ
Μία απάντηση στο “ΠΟΛΙΤΙΚΗ”
Σε μία περίοδο που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στη περιοχή μας από τον συνεχιζόμενο επί δύο χρόνια ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία , εδώ και τέσσερις μήνες περίπου ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίζεται από την γενοκτονία που διαπράττει το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε στη Γάζα ,αλλά και στη δυτική όχθη , απέναντι στον εδώ και δεκαετίες βασανισμένο λαό της Παλαιστίνης . Η κλιμάκωση των πολέμων σηματοδοτούν ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς ακόμα και τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου . Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια δεν περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ θα μπορούσε να λειτουργούσε διαφορετικά . Η όλο και πιο βαθιά προσδεσή της στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς εμπλέκει τη χώρα μας σε άμεσους κινδύνους απο τη συμμετοχή της είτε με την χρησιμοποίηση των βάσεων , είτε παρέχοντας βοήθεια είτε εν τέλη στέλνοντας φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα , αναλαμβάνοντας μάλιστα την διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης από τη Λάρισα . Η Κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να στέλνει τα παιδιά του Ελληνικού λαού στο στόμα του λύκου για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και τα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε κόντρα στη Κίνα . Οι φαντάροι , οι Ελληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί είναι του λαού παιδιά , έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά . Λαική απαίτηση εδώ και τώρα να πάψει κάθε εμπλοκή . Ολοι και όλες στη Σαλαμίνα να μη λύσει κάβους η φρεγάτα ”Υδρα” Κυριακή στις 12 η συγκέντρωση στα Παλούκια .
Γεώργιος Παναγούλης