ΝΑΤΟ
Πολεμικό διάγγελμα για μεγάλη αναμέτρηση με Ρωσία – Κίνα και τους «συμμάχους» τους
Το ευρωατλαντικό στρατόπεδο «δεν είναι έτοιμο για αυτό που έρχεται», τόνισε ο Μ. Ρούτε, καλώντας τους λαούς να αποδεχτούν θυσίες
Το πολεμικό διάγγελμα του γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, την περασμένη Πέμπτη για μια «στροφή σε νοοτροπία πολέμου», με κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και νέες «θυσίες» από τους λαούς, ήταν ξεκάθαρο και συγκεκριμένο.
Ο γγ του ΝΑΤΟ έδειξε τον αντίπαλο του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, τον «άξονα» Ρωσίας – Κίνας – Ιράν – Βόρειας Κορέας, και διατύπωσε ουσιαστικά χωρίς περιστροφές το «διακύβευμα», που είναι η απειλή της οικονομικής και γεωπολιτικής πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι θέμα που θα λυθεί στρατιωτικά. Με τα λεγόμενά του επιβεβαίωσε ότι ανεξάρτητα από «διαρροές» και σενάρια για έναν ενδεχόμενο προσωρινό συμβιβασμό στη σύγκρουση στην Ουκρανία, στην πραγματικότητα όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα προετοιμάζονται για μια μεγάλη πολεμική αναμέτρηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Μάλιστα, καθόρισε και χρονικά αυτήν την αναμέτρηση, κάνοντας λόγο γι’ «αυτό που έρχεται στον δρόμο μας σε 4 – 5 χρόνια».
Κάλεσε τις βιομηχανίες όπλων να «πάρουν το ρίσκο» και να επενδύσουν μαζικά σε νέες γραμμές παραγωγής και στην καινοτομία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να «πετάξουν» τα κεφάλαιά τους, αντίθετα η κερδοφορία είναι εξασφαλισμένη σε αυτό το γεωπολιτικό «τοπίο».
Οπως σημείωσε, εξάλλου, οι βιομηχανίες όπλων θα χρηματοδοτούνται αδρά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και θα διασφαλιστούν μακροπρόθεσμες παραγγελίες από τα ΝΑΤΟικά κράτη.
Γι’ αυτόν τον σκοπό τόνισε ότι θα πρέπει να αντληθούν κεφάλαια από τις ήδη πετσοκομμένες κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την Ασφάλιση, την Παιδεία και άλλους κοινωνικούς τομείς.
Και, τέλος, απευθύνθηκε στα θύματα, στους λαούς, κυρίως της Ευρώπης. Από αυτούς θα προέλθουν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της πολεμικής βιομηχανίας, αυτοί θα κληθούν να δώσουν το αίμα τους για να ξαναμοιραστούν αγορές, πρώτες ύλες, να χαραχτούν νέοι δρόμοι για εμπορεύματα και Ενέργεια.
Κάλεσε, λοιπόν, τους λαούς όχι μόνο να αποδεχτούν νέες «θυσίες» αλλά και να «πιέσουν» τις κυβερνήσεις τους να εντείνουν την πολεμική οικονομία…
Ολα αυτά πάντα στο όνομα της «διατήρησης της ειρήνης» και της «ευημερίας»…
Τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα προετοιμάζονται εντατικά
Στην ομιλία του, την Πέμπτη, σε εκδήλωση του «Carnegie Europe», ο Ρούτε υπογράμμισε τον πραγματικό «κίνδυνο» για το ΝΑΤΟ και τους «δυτικούς» μονοπωλιακούς ομίλους: «Η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και η Βόρεια Κορέα και το Ιράν εργάζονται σκληρά για να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Θέλουν να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων (…) για να εξασφαλίσουν τις δικές τους σφαίρες επιρροής».
Προειδοποίησε, δε, ότι η «Δύση» κινδυνεύει να «μείνει πίσω».
«Η οικονομία της Ρωσίας έχει τεθεί σε πολεμική βάση. Το 2025, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες θα είναι 7% – 8% του ΑΕΠ, αν όχι περισσότερο. Αυτό είναι το 1/3 του κρατικού προϋπολογισμού», είπε, προσθέτοντας ότι «η ρωσική αμυντική βιομηχανία παράγει τεράστιες ποσότητες αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυρομαχικών (…) με τη βοήθεια της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας».
Οπως είπε, τα ρωσικά εργοστάσια όπλων παράγουν όλο το 24ωρο και επίσης η Ρωσία ανασυντάσσει τις δυνάμεις της «πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», ενώ έχει αποκτήσει και εμπειρία από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Η Κίνα μπήκε, επίσης, ξεκάθαρα στο «κάδρο». Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, «η Κίνα ενισχύει ουσιαστικά τις δυνάμεις της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της όπλων. Από 200 πυρηνικές κεφαλές το 2020, αναμένεται να έχει περισσότερες από 1.000 μέχρι το 2030. Οι επενδύσεις της στο Διάστημα εκτοξεύονται στα ύψη».
«Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Κίνα αποκτά οπλικά συστήματα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας 5 έως 6 φορές ταχύτερα από τις ΗΠΑ», συνέχισε.
«Η Κίνα αμφισβητεί επίσης το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα, επενδύοντας μαζικά στις ανατρεπτικές τεχνολογίες του αύριο, συμπεριλαμβανομένων της τεχνητής νοημοσύνης, της κβαντικής και του Διαστήματος. Ολα αυτά θα βοηθήσουν την Κίνα στον σχεδιασμό, στη διοίκηση και στον έλεγχο και τη στόχευση», πρόσθεσε.
«Σίγουρα δεν είμαστε σε ειρήνη»
Στον ανταγωνισμό για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία σε νέες τεχνολογίες, νέα πεδία επενδύσεων και κερδοφορίας, που σε τελευταία ανάλυση θα κριθεί στο πεδίο της μάχης, ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά σίγουρα δεν είμαστε σε ειρήνη».
«Οι αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί. Η καινοτομία έχει επιταχυνθεί. Εχουμε περισσότερες δυνάμεις σε υψηλότερη ετοιμότητα. Μεγαλύτερες και συχνότερες στρατιωτικές ασκήσεις. Περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό στην ανατολική πλευρά. Και, με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, περισσότερους συμμάχους στο ΝΑΤΟ», τόνισε.
Παρ’ όλη αυτήν την πολεμική προπαρασκευή του ΝΑΤΟ, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται σε 4 – 5 χρόνια». «Αυτό απαιτεί να είμαστε όλοι πιο γρήγοροι και πιο άγριοι. Είναι καιρός να στραφούμε σε μια νοοτροπία καιρού πολέμου. Και να “φουλάρουμε” την αμυντική μας παραγωγή και τις αμυντικές δαπάνες».
«Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ευρωπαίοι δαπανούσαν πολύ περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ τους στην Αμυνα. Με αυτήν τη νοοτροπία κερδίσαμε τον Ψυχρό Πόλεμο», είπε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αύξηση του στόχου του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ που πρόκειται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
«Μπορώ να σας πω ότι θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο από 2%», ανέφερε ο Ρούτε.
Οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν, στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη του 2023, στο Βίλνιους, να δαπανούν πλέον τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικούς σκοπούς, ωστόσο ήδη η πρόβλεψη αυτή κρίνεται ανεπαρκής για τις ΝΑΤΟικές πολεμικές ανάγκες.
Μάλιστα, είπε ότι η Ουκρανία θα διαθέσει σχεδόν το 1/4 του ΑΕΠ της για στρατιωτικούς σκοπούς το 2025, δηλαδή «10 φορές περισσότερο» από τις δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ…
«Υπάρχουν χρήματα στο τραπέζι»
Μελλοντικά το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί «από πλοία, τανκς, μαχητικά αεροσκάφη, πυρομαχικά και δορυφόρους έως νέες τεχνολογίες drones», είπε ο Ρούτε, υπογραμμίζοντας ότι «οι Ουκρανοί πολεμούν ενάντια σε ρωσικά σμήνη drones».
«Στις κυβερνήσεις λέω: Δώστε στις βιομηχανίες μας τις μεγάλες παραγγελίες και τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που χρειάζονται για να παράγουν γρήγορα περισσότερες και καλύτερες στρατιωτικές δυνατότητες», τονίζοντας πως είναι απαραίτητοι οι εξοπλισμοί που βασίζονται στις «πιο προηγμένες τεχνολογίες».
Κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις να βάλουν χέρι και στα συνταξιοδοτικά ταμεία: «Λέω επίσης στις κυβερνήσεις: Σταματήστε να δημιουργείτε εμπόδια μεταξύ σας και μεταξύ βιομηχανιών, τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων».
Απευθυνόμενος στην «αμυντική» βιομηχανία είπε: «Υπάρχουν χρήματα στο τραπέζι και μόνο θα αυξάνονται. Τολμήστε λοιπόν να καινοτομήσετε και να ρισκάρετε. Βρείτε λύσεις για τα σμήνη των drones και άλλες νέες πολεμικές τακτικές. Βάλτε επιπλέον βάρδιες και νέες γραμμές παραγωγής».
«Αποδεχτείτε τις θυσίες»
«Και, τέλος, στους πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ, ειδικά στην Ευρώπη, λέω: Πείτε στις τράπεζες και στα συνταξιοδοτικά σας ταμεία ότι είναι απλώς απαράδεκτο να αρνούνται να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία. Η επένδυση στην άμυνα είναι επένδυση στην ασφάλειά μας. Είναι απαραίτητο», συνέχισε ο γγ του ΝΑΤΟ.
Και από πού θα βρεθούν τα εκατοντάδες δισ. που θα δοθούν στην παραγωγή όπλων; Ο Ρούτε ήταν και εδώ ξεκάθαρος και πολύ συγκεκριμένος: Από την Υγεία, τις συντάξεις, την Κοινωνική Ασφάλιση.
Οπως είπε, οι ευρωπαϊκές χώρες «ξοδεύουν εύκολα έως και το 1/4 του ΑΕΠ του εισοδήματος σε συντάξεις, συστήματα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης» – συστήματα που είναι ήδη ρημαγμένα σε όλη την Ευρώπη! – επομένως υπάρχουν περιθώρια για περικοπές για «να κάνουμε την Αμυνά μας πολύ πιο δυνατή».
«Οι άνθρωποι πρέπει να υποστηρίξουν αυτές τις αποφάσεις. Είναι στα χέρια σας. Σήμερα, καλώ για την υποστήριξή σας. Πείτε (σ.σ. στους πολιτικούς και στις κυβερνήσεις) ότι δέχεστε να κάνετε θυσίες» «για να παραμείνουμε ασφαλείς». Κάλεσε, δε, τους λαούς να υποστηρίξουν «περισσότερες δαπάνες για την Αμυνα» με το ψευδές επιχείρημα ότι έτσι «θα συνεχίσουμε να ζούμε ειρηνικά» και με «ασφάλεια»…
Ε. Μ.
Συσσωρεύεται διαρκώς περισσότερο μπαρούτι για γενίκευση της σύγκρουσης
Την ίδια ώρα που τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα προετοιμάζονται για γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία συσσωρεύει συνεχώς ακόμα περισσότερο μπαρούτι που απειλεί διαρκώς με άμεση γενίκευση στη σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξαπολύθηκαν και αυτήν τη βδομάδα πλήγματα από την Ουκρανία στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, με τη Μόσχα να ανακοινώνει ότι πύραυλοι ATACMS έπληξαν ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Ταγκανρόγκ και να δηλώνει ότι θα υπάρξει «υποχρεωτική» απάντηση της Ρωσίας.
Μία μέρα μετά από αυτήν τη δήλωση, ακολούθησε μπαράζ ρωσικών επιθέσεων (γίνεται λόγος για επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και drones) σε κομβικές ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Οι δε ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στην ανατολική Ουκρανία, φτάνοντας μόλις 1,5 χλμ. έξω από το Ποκρόφσκ, κόμβο με μεγάλη στρατιωτική σημασία για το μέτωπο στο Ντονμπάς. Η πόλη διαθέτει επίσης το μοναδικό ουκρανικό ορυχείο κοκ που εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη χαλυβουργία της χώρας.
Σε ένα τέτοιο φόντο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Είναι ήδη το τρίτο τέτοιο πακέτο μέσα στον Δεκέμβρη, καθώς η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι, επιδιώκοντας να αποτρέψει την κατάρρευση του μετώπου και να «προλάβει» ενδεχόμενη μείωση στις αποστολές όπλων μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντ. Τραμπ.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time», ο Τραμπ τάχθηκε ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν για «αποστολή πυραύλων για πλήγματα εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία». Δήλωσε ξανά ότι τάσσεται υπέρ μιας εκεχειρίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία (η οποία, ακόμα κι αν επιτευχθεί, στην πραγματικότητα θα είναι ένας προσωρινός και αβέβαιος συμβιβασμός), εκφράζοντας ουσιαστικά εκείνα τα τμήματα του αμερικανικού κεφαλαίου που εκτιμούν ότι η συνέχισή της σε αυτήν τη φάση δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους και τις προτεραιότητές τους.
Με αυτά τα δεδομένα, στο ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ εντείνονται διαβουλεύσεις για την ενίσχυση της «ευρωπαϊκής στήριξης» του Κιέβου «στο νέο διατλαντικό πλαίσιο» που διαμορφώνεται, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν πριν επισκεφτεί τη Βαρσοβία την περασμένη Πέμπτη.
Με «διαρροές» και δημοσιεύματα διατηρείται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αποστολής ΝΑΤΟικών στρατιωτών από χώρες της Ευρώπης στην Ουκρανία – στο οποίο είχε αναφερθεί ο Μακρόν ήδη από τον Φλεβάρη – στο όνομα της εφαρμογής μιας ενδεχόμενης συμφωνίας εκεχειρίας.
Σύμφωνα με τον Ελι Τένενμπαουμ, ειδικό αμυντικών θεμάτων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ifri), «η Γαλλία και η Βρετανία από τη μια πλευρά και μετά οι Πολωνοί, οι χώρες της Βαλτικής, οι σκανδιναβικές χώρες (…) και πιθανώς άλλοι σύμμαχοι, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο» θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια «ειρηνευτική αποστολή», που θα αποτελείται από «40.000 άνδρες».
Η δε επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, σε συνέντευξή της στον «Guardian» τάχθηκε υπέρ της χρήσης των ίδιων των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν «παγώσει» στην ΕΕ, στο πλαίσιο των αντιρωσικών κυρώσεων, και όχι μόνο των αποδόσεων που προέρχονται από αυτά, για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας – κάτι που εφόσον προχωρήσει θα οξύνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Πηγή : Ριζοσπάστης 14 – 12 – 2024
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η επαναχάραξη του χάρτη στη Μέση Ανατολή οδηγεί τους λαούς σε όλεθρο
- Συνεννοήσεις ΗΠΑ – Τουρκίας – τζιχαντιστών για την «επόμενη μέρα»
- Επεκτείνει την κατοχή το Ισραήλ, απειλές και στο Ιράν
Ακόμα πιο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς στη Μέση Ανατολή φέρνει η επικράτηση των τζιχαντιστών στη Συρία, με την άμεση ή έμμεση στήριξη και τις επεμβάσεις από ΗΠΑ – Τουρκία – Ισραήλ, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο και για νέα πιθανή επαναχάραξη του χάρτη και των συνόρων χωρών της περιοχής, τροφοδοτώντας περαιτέρω τους διεθνείς και περιφερειακούς ανταγωνισμούς για το ξαναμοίρασμα εμπορικών οδών και αγορών, πηγών και περασμάτων Ενέργειας.
Η κατάρρευση της κυβέρνησης Ασαντ ήδη από τις πρώτες ώρες της προηγούμενης Κυριακής επιτάχυνε στρατιωτικές επιχειρήσεις και «διπλωματικές» συνεννοήσεις από όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς «παίκτες» που συγκεντρώνονται στη Συρία, ιδιαίτερα αυτούς που βγαίνουν κερδισμένοι σε αυτήν τη φάση των ανταγωνισμών, δηλαδή την Τουρκία, το Ισραήλ και τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, το τίμημα για την επέλαση των τζιχαντιστών (που τα «δυτικά» επιτελεία τους βάφτισαν «αντάρτες»), όπως και για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, της Τουρκίας και δυνάμεων που αυτή στηρίζει, το πληρώνει για άλλη μια φορά ο πολύπαθος συριακός λαός.
Χαρακτηριστικά, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι από τις 27 Νοέμβρη, που άρχισε η επίθεση των τζιχαντιστών της οργάνωσης HTS (Hayat Tahrir al Sham, οργάνωση – παρακλάδι της Αλ Κάιντα) μέχρι την περασμένη Πέμπτη εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα…
Εκατοντάδες ισραηλινές επιθέσεις και επέκταση της κατοχής συριακών εδαφών
2024 The Associated Press. All |
Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις επεκτείνουν την κατοχή συριακών εδαφών |
Το Ισραήλ εξαπέλυσε μπαράζ εκατοντάδων αεροπορικών βομβαρδισμών σε όλη τη Συρία, το οποίο διέλυσε συστήματα αεράμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια, αποθήκες, εργοστάσια αλλά και πλοία του συριακού Πολεμικού Ναυτικού.
Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 480 ισραηλινοί βομβαρδισμοί (που έφτασαν ακόμα και λίγα χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα), ενώ, κατά τον ισραηλινό στρατό, μέσα στις πρώτες 5 μέρες της κατάρρευσης της κυβέρνησης Ασαντ ισοπεδώθηκε πάνω από το 80% των συριακών στρατιωτικών υποδομών, στο όνομα της «ασφάλειας του Ισραήλ» και του περιβόητου «δικαιώματός του στην αυτοάμυνα»…
Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στην κατάληψη σημαντικού τμήματος του όρους Ερμών, που βρίσκεται μεταξύ Λιβάνου – Συρίας και βλέπει (σε υψόμετρο 2.800 μέτρων) μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας Δαμασκού. Στη συνέχεια, ισραηλινές δυνάμεις παραβίασαν την «ουδέτερη ζώνη» με τη Συρία, που είχε χαραχτεί κατά τη διμερή ειρηνευτική συμφωνία του 1974, και εμβάθυναν την κατάληψη εδάφους των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν, κηρύσσοντας τη συμφωνία «νεκρή». Μια σειρά πηγές ανέφεραν ότι ισραηλινά στρατεύματα προωθήθηκαν μέσα στο συριακό έδαφος ακόμα και σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τη Δαμασκό.
Τους αρχικούς ισχυρισμούς των Ισραηλινών περί «προσωρινής» κατάληψης των συριακών εδαφών ακολούθησε η εντολή του υπουργού Αμυνας, Ι. Κατς, με την οποία ο ισραηλινός στρατός διατάχθηκε να ετοιμαστεί για να ξεχειμωνιάσει στα καταληφθέντα συριακά εδάφη.
Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, σε χαρακτηριστική δήλωσή του διέκρινε μια σπάνια ευκαιρία «που γεννιέται μία φορά στα 100 χρόνια», ανάλογη με εκείνη της γαλλοβρετανικής συμφωνίας Sikes-Picot, ξαναμοιράσματος της διαλυμένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που οδήγησε στη χάραξη του σημερινού χάρτη των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Οι ισραηλινές κινήσεις γίνονται με την πλήρη πολιτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες – όπως έδειξαν οι δηλώσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζέικ Σάλιβαν – επικαλούνται το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».
Παράλληλα, τόσο οι τζιχαντιστές που επικράτησαν στη Συρία όσο και οι ισραηλινές απροκάλυπτες επιθέσεις σε βάρος της Συρίας έχουν τη στήριξη όλων των χωρών του G7, όπως αναδείχθηκε με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Πέμπτη.
Οι ισραηλινές κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο σχεδιασμών οι οποίοι συνδέονται άρρηκτα με τις εξελίξεις – «ντόμινο» που επιφέρουν στη Μέση Ανατολή οι ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της τελευταίας 20ετίας, ενώ προετοιμάζουν και το επόμενο στάδιο κλιμάκωσης των συγκρούσεων, καθώς Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήδη από τις 12 Δεκέμβρη αποκάλυψαν ότι γίνονται προετοιμασίες για πιθανές επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές (και άλλες) εγκαταστάσεις.
Μεγάλη κινητικότητα της Τουρκίας
Το ίδιο διάστημα η Τουρκία ξεδίπλωσε τις δικές της στρατιωτικές και πολιτικές επιχειρήσεις, καθώς περιλαμβάνεται στους βασικούς κερδισμένους των εξελίξεων.
Η Αγκυρα στήριξε τους τζιχαντιστές και τους «φιλότουρκους» μισθοφόρους που επικράτησαν στη Συρία, μεταξύ άλλων την τζιχαντιστική οργάνωση HTS του Αμπού Μοχάμεντ Τζολάνι, ο οποίος τώρα υποδύεται τον «μετριοπαθή» και «ρεαλιστή» ισλαμιστή, και τον λεγόμενο «Συριακό Εθνικό Στρατό» (SNA), ο οποίος δρα κυρίως εναντίον των Κούρδων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και έχουν «ραχοκοκαλιά» την κουρδική οργάνωση YPG, την οποία η Τουρκία αντιμετωπίζει ως «τρομοκρατική» – παρακλάδι του ΡΚΚ.
Η κατάληψη της εξουσίας στη Συρία από την HTS (που δυνάμωνε εδώ και χρόνια στο κρατίδιο τζιχαντιστών της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, υπό την προστασία της Αγκυρας) αναβαθμίζει τη θέση της Αγκυρας. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται μεταξύ άλλων στη σπουδή του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς, του γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επιδιώξουν άμεσα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.
Ο ρόλος της Τουρκίας στις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία εξηγεί και την «πανηγυρική» εμφάνιση του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Ι. Καλίν στη Δαμασκό την Πέμπτη, συνοδεία στελεχών των τζιχαντιστών της HTS.
Εξηγεί επίσης τη βιάση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν να μεταβεί στην Αγκυρα στις 12 Δεκέμβρη, για να συναντήσει τον Ερντογάν και, μία μέρα μετά, τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν, με τον οποίο συμφώνησαν στην ανάγκη «αποτροπής της τρομοκρατίας» στη Συρία – ασχέτως αν ο πρώτος αναφερόταν θεωρητικά στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και ο δεύτερος στους «φιλοαμερικανούς» Κούρδους των οργανώσεων SDF και YPG.
Από το παζλ της στήριξης των τζιχαντιστών που είναι σήμερα στην εξουσία – διορίζοντας ως «μεταβατικό» πρωθυπουργό τον Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει τη διοίκηση του Ιντλίμπ – δεν λείπει και η Ουκρανία, οι μυστικές και στρατιωτικές υπηρεσίες της οποίας ανέλαβαν την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τη στρατιωτική εκπαίδευση των τζιχαντιστών ειδικά στη χρήση drones και νέων τακτικών μάχης.
Παζαρεύει για τις δύο βάσεις η Ρωσία
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία βέβαια έπαιξαν και τα υπόλοιπα πολεμικά μέτωπα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις οι οποίες για τα συμφέροντά τους στήριζαν την κυβέρνηση Ασαντ.
Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ υποχρεώθηκε να ρίξει το κέντρο βάρους της στη στρατιωτική αναμέτρηση με το Ισραήλ στον Λίβανο, το Ιράν πήρε αντίστοιχα μέτρα στο πλαίσιο της όξυνσης της απευθείας αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, ενώ και για τη Ρωσία πρώτη στρατιωτική προτεραιότητα από το 2022 ήταν η σύγκρουση στην Ουκρανία και η ακόμη πιο σφοδρή γεωπολιτική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Στην παρούσα φάση, όπως φαίνεται από τις πρώτες δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας, η Μόσχα προχωρά σε μια σειρά παζάρια με τις δυνάμεις που επικράτησαν στη Συρία, προκειμένου να διατηρήσει – αν μπορέσει – τις δύο βάσεις που έχει στη χώρα, τις μοναδικές της στη Μεσόγειο.
Στο μεταξύ, σχετική «σιγή» καταγράφεται για τις εξελίξεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο και πολλές αραβικές χώρες, πέρα από τη φραστική καταδίκη του μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων και προωθήσεων σε συριακά εδάφη.
Αυτό το Σάββατο η Ιορδανία ανέλαβε να παίξει ρόλο διπλωματικού «διαμεσολαβητή» με τις ευλογίες των ΗΠΑ και να δώσει έδαφος για μια νέα παρτίδα διπλωματικού «πόκερ» με τη διοργάνωση διεθνούς συνδιάσκεψης για τη Συρία. Στη συνδιάσκεψη αυτή έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ΗΠΑ, ΟΗΕ, Αραβικός Σύνδεσμος, Αίγυπτος, Κατάρ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανος και Ιράκ. Παρών θα είναι και ο («ξεχασμένος» από χρόνια) ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκεΐρ Πέντερσεν, ο οποίος μπροστά στις δραματικές εξελίξεις στη Δαμασκό αρκέστηκε να διαπιστώσει τη ρευστότητα της κατάστασης και τις «πολλές προκλήσεις»…
Δ. ΟΡΦ.