Κατηγορίες
Πολιτική

ΤΕΧΝΕΣ

Ο Τάσσος Λειβαδίτης , ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1922 , υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της χώρας μας . Μαζί με άλλους της γενιάς του , άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη , πάνω στους τοίχους της αδούλωτης Πολιτείας , γράφοντας συνθήματα , παλεύοντας μέσα από της γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης . Την τετραετία 1948 –1952 εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες , στο Μούδρο , στον Αη Στράτη και την Μακρόνησο.
https://youtu.be/RCG1fh-qrBY
Το 1953 , ο Τάσσος Λειβαδίτης δημοσιεύει το ” Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου” που είχε χαρακτηριστεί το ” λαϊκό ανάγνωσμα της αριστεράς ” . Για το έργο αυτό του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Βαρσοβία Το βιβλίο αργότερα κατασχέθηκε , με αιτία το φιληρεινικό του περιεχόμενο . Το 1955 , ο ποιητής θα δικαστεί για το συγκεκριμένο έργο και η δίκη Θ ‘ αποκτήσει Πανελλήνιο ενδιαφέρον . Στό εδώλιο , ο ποιητής με αξιοπρέπεια , ανθρωπιά και συναίσθηση της πνευματικής ευθύνης , διατυπώνει το σκοπό της τέχνης , πείθοντας το ακροατήριο και τους δικαστές και αθωώνεται .
Για το συγκεκριμένο ποίημα ο Μάρκος Αυγέρης θα αναφέρει , ότι είναι μία κραυγή ελπίδας και προσδοκίας , που ανεβαίνει μέσα από τους σημερινούς θανάτους , κραυγή νικήτρια που βγαίνει μέσα από τους σημερινούς τάφους των ηρώων και μαρτύρων .

ΦΥΣΆΕΙ ΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΌΜΙΑ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ
https://youtu.be/dKzCE251Gq0

https://youtu.be/aDa37wzx-JQ
https://youtu.be/aDa37wzx-JQ

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *