Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

SPORT

EURO 2020

Σοκ και ερωτήματα από την κατάρρευση του Ερικσεν

Η στιγμή που προσφέρεται ιατρική βοήθεια στον Ερικσεν, με τους συμπαίκτες του να σχηματίζουν τείχος προστασίας από τις κάμερες
Η στιγμή που προσφέρεται ιατρική βοήθεια στον Ερικσεν, με τους συμπαίκτες του να σχηματίζουν τείχος προστασίας από τις κάμερες

Διεθνές σοκ προκάλεσε το περιστατικό με την κατάρρευση για αρκετά λεπτά, λόγω ανακοπής καρδιάς, του διεθνούς Δανού παίκτη Κρίστιαν Ερικσεν, κατά τον αγώνα της ομάδας του με τη Φινλανδία το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο του Euro 2020.

Ο παίκτης της πρωταθλήτριας Ιταλίας Ιντερ κατέρρευσε στο 41′ χάνοντας τις αισθήσεις του και πολύ γρήγορα μένοντας χωρίς αναπνοή, «παγώνοντας» συμπαίκτες, αντιπάλους και φιλάθλους στις εξέδρες, αλλά και εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως, αφού από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό ότι επρόκειτο για πολύ σοβαρό περιστατικό.

Τις στιγμές που ακολούθησαν η αγωνία κορυφώθηκε, με το ιατρικό επιτελείο να χρειάζεται τελικά απινιδωτή προκειμένου να επαναφέρει τον παίκτη. Οση ώρα οι προσπάθειες συνεχίζονταν, η ενέργεια των παικτών της Δανίας να σχηματίσουν με τα σώματά τους τείχος προστασίας από τις κάμερες γύρω από τον συμπαίκτη τους, που έδινε τη μάχη για τη ζωή, συγκλόνιζε.

Επειτα από τις προσπάθειες των γιατρών ο παίκτης τελικά ανέκτησε τις αισθήσεις του και διακομίστηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου πλέον έχει αναρρώσει αλλά παραμένει για περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το πρόβλημά του, κάτι που πέρα από το πρωτεύον – την υγεία του ποδοσφαιριστή – αφήνει ανοιχτό και το μέλλον της ποδοσφαιρικής του καριέρας.Στα όρια της εξόντωσης για τα κέρδη

Το σοβαρό περιστατικό της κατάρρευσης του Ερικσεν σημάδεψε με το «καλημέρα» τη φετινή διοργάνωση του Euro και όχι μόνο. Ωστόσο δεν είναι το πρώτο τέτοιο, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυξάνει τους κρίκους της, σε αρκετές περιπτώσεις με μοιραία κατάληξη για τη ζωή των παικτών.

Τα περιστατικά αυτά ξαναφέρνουν στην επιφάνεια σοβαρά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των παικτών, την εξόντωση που επιφέρουν οι πολλές και συνεχόμενες υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι λογικές του κέρδους στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο.

Ας σημειωθεί πως ειδικά στην Ευρώπη, με βάση και την προσπάθεια της UEFA να χωρέσει σε 11 μήνες πρακτικά δύο αγωνιστικές σεζόν και μία διεθνή διοργάνωση, προκειμένου να σωθεί η οικονομική χασούρα της περσινής τρίμηνης διακοπής λόγω πανδημίας, η πλειάδα των διεθνών ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν στο Euro βρίσκονται σε συνεχιζόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις επί σχεδόν έναν χρόνο.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σωματική και ψυχολογική κούραση, η οποία θα πρέπει να νικηθεί «πάση θυσία και με κάθε τρόπο» από τους παίκτες, βάσει και των υποχρεώσεων που δημιουργεί το δέσιμό τους με τα παχυλά συμβόλαια (με ομάδες, ομοσπονδίες, χορηγούς κ.λπ.).

Σημειωτέον, πριν την έναρξη της φετινής διοργάνωσης υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από ανθρώπους του χώρου (προπονητές, παίκτες) αλλά και ειδικούς (γιατρούς, ψυχολόγους κ.λπ.) για το υπερφορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα και τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στους παίκτες.

Από την άλλη, με αφορμή το περιστατικό με τον Ερικσεν και πέραν των όποιων παθολογικών αιτιών της συγκεκριμένης περίπτωσης, εγείρονται και μια σειρά ερωτημάτων για άλλα σημαντικά ζητήματα, καθώς πρόκειται για την περίπτωση ενός διεθνούς παίκτη σε υψηλό επίπεδο, όπου παρέχεται η ασφάλεια των τακτικών και εξειδικευμένων εξετάσεων, όπως φυσικά και της άμεσης παρέμβασης των γιατρών, το αυτονόητο δηλαδή, που δεν απολαμβάνουν χιλιάδες ποδοσφαιριστές οι οποίοι παίζουν σε χαμηλότερο επίπεδο.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο αγώνας Δανία – Φινλανδία συνεχίστηκε λίγη ώρα μετά το περιστατικό, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις ποδοσφαιριστών και παραγόντων.    ΤΕΝΙΣ – ΤΕΛΙΚΟΣ ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ Συγκλονιστικός Τσιτσιπάς, θρυλικός Τζόκοβιτς

Mε μια συγκλονιστική εμφάνιση στον τελικό του διεθνούς τουρνουά τένις Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι, όπου ηττήθηκε από τον κορυφαίο του αθλήματος Νόβακ Τζόκοβιτς, ολοκληρώθηκε η επιτυχημένη πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά στη φημισμένη διοργάνωση. Ο Τσιτσιπάς ηττήθηκε με 3-2 σετ από το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, μένοντας στο δεύτερο σκαλί, κάτι που ωστόσο αποτελεί σημαντική επιτυχία, καθώς για πρώτη φορά έδωσε το «παρών» σε τελικό τουρνουά κατηγορίας Grand Slam. Μάλιστα οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Ελληνα τενίστα στο Παρίσι τον ανέβασαν στο Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης (από Νο 6). Για τον Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς αυτός ήταν ο 19ος τίτλος σε τουρνουά Grand Slam και ο 84ος συνολικά στην επιτυχημένη καριέρα του, ενώ έγινε ο τρίτος τενίστας στην ιστορία που καταφέρνει να έχει κερδίσει από δύο φορές την τετράδα των Grand Slam (Ρολάν Γκαρός – Γουίμπλεντον – Αμερικανικό Open – Αυστραλιανό Open).

Ο τελικός που άγγιξε τις 5 ώρες μεταξύ των δύο σπουδαίων αντιπάλων ήταν συγκλονιστικός σε εξέλιξη, με τον Τζόκοβιτς να χρειάζεται να κάνει σπουδαία ανατροπή από το εις βάρος του 2-0 σετ για να φτάσει στη νίκη. Αρχικά ο Τσιτσιπάς με αρκετό πάθος, ιδιαίτερα στο πρώτο σετ, που εξελίχθηκε σε ντέρμπι, περιορισμό των λαθών και έξυπνη τακτική προηγήθηκε με 2-0 σετ (7-6, 6-2). Ωστόσο στη συνέχεια ο Τζόκοβιτς αντέδρασε, βελτιώνοντας αρκετά το σερβίς του, και χάρη και στην εμπειρία του ισοφάρισε κατακτώντας τα δύο επόμενα σετ (6-3, 6-2), ενώ με την ψυχολογία υπέρ του και παρά την αντίδραση του Τσιτσιπά (που αντιμετώπισε και προβλήματα στη μέση) πήρε και το τάι μπρέικ με 6-4.Η Κρεϊτσίκοβα τον τίτλο στις γυναίκες

Στον τελικό των γυναικών η Τσέχα Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα επικράτησε της Ρωσίδας Αναστασία Παβλιουτσένκοβα με 2-1 σετ (6-1, 3-6, 6-4) και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο Grand Slam στην καριέρα της.    Επιβλητική η Ιταλία, έκπληξη από τη Φινλανδία

Στον απόηχο των όσων συνέβησαν στην περίπτωση του Κρίστιαν Ερικσεν, όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης (που φυσικά μετά το περιστατικό πέρασε σε δεύτερη μοίρα) μέχρι τώρα ξεχωρίζουν η επιβλητική πρεμιέρα της Ιταλίας και η νίκη – έκπληξη της Φινλανδίας.

Στη Ρώμη, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η Ιταλία επικράτησε με 3-0 της Τουρκίας για τον 1ο όμιλο, με τους «Ατζούρι» να κάνουν επίδειξη των υψηλών βλέψεών τους στη διοργάνωση με το «καλημέρα».

Στην Κοπεγχάγη, έπειτα από όσα συνέβησαν στο 41′, το παιχνίδι για τον 2ο όμιλο συνεχίστηκε με αρκετή καθυστέρηση και τη Φινλανδία να κάνει την έκπληξη και να παίρνει σπουδαίας σημασίας νίκη με 1-0 (Πογιάνπαλ 60′) επί της Δανίας, που έχασε πέναλτι (74′ Χόιμπιεργκ). Για τον ίδιο όμιλο το Βέλγιο, που θεωρείται και εκ των φαβορί της διοργάνωσης, χωρίς να πιάσει σπουδαία απόδοση νίκησε άνετα στην Αγία Πετρούπολη τη Ρωσία με 3-0 (Λουκάκου 10′, 88′, Μενιέ 34′).

Τη δυσμενή παράδοσή της να μη νικάει σε πρεμιέρες Euro έσπασε η Αγγλία, που επικράτησε με 1-0 της Κροατίας (Στέρλινγκ 53′) σε αγώνα για τον 4ο όμιλο. Στο άλλο ματς του ομίλου η Τσεχία πήρε πολύτιμη νίκη για τον στόχο της πρόκρισης, 2-0 τη Σκωτία (Σικ 42′, 52′).

Στο Αμστερνταμ για τον 3ο όμιλο η Ολλανδία έκανε τα εύκολα δύσκολα (προηγήθηκε με 2-0) αλλά τελικά επικράτησε της Ουκρανίας με 3-2 (Βαϊνάντουλμ 52′, Βέγκχορστ 58′, Ντάμφρις 85′ – Γιαρμολένκο 75′, Γιάρεμτσουκ 79′) σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, κυρίως στο β’ μέρος του. Στο άλλο ματς η Αυστρία νίκησε τη Β. Μακεδονία με 3-1 (Λάινερ 10′, Γκρέγκοριτς 78′, Αρναούτοβιτς 89′ – Πάντεφ 28′).    Αντιδράσεις για τη φανέλα της Β. Μακεδονίας

Επιστολή προς τον ομόλογό του Μπ. Οσμάνι έστειλε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη συμμετοχή της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro 2020 και την αναγραφή του τίτλου «Football Federation of Macedonia» (FFM) στo σήμα της φανέλας της, χωρίς το πρόθεμα «Βόρεια».

Στην επιστολή ο Ελληνας ΥΠΕΞ τονίζει «την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών» και ότι με βάση αυτή θα έπρεπε η γειτονική χώρα «να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομά της, όπως “NM” (North Macedonia) ή εναλλακτικά “RNM” (Republic of North Macedonia)».

Από την πλευρά του ο Οσμάνι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για την επίσημη ονομασία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και ότι η τελευταία, από τη στιγμή που αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό και δεν λαμβάνει κρατικά χρήματα, δεν υπάγεται στους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.    ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΞεχωρίζει το ντέρμπι Γαλλία – Γερμανία

Το ντέρμπι της Γαλλίας με τη Γερμανία στην «Αλιάντς Αρίνα» του Μονάχου για τον 6ο όμιλο δεσπόζει στο σημερινό πρόγραμμα του Euro. Στον κατά γενική ομολογία πιο δύσκολο όμιλο της διοργάνωσης – εκτός των παραπάνω συμμετέχει και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία – η κόντρα των δύο πλέον παραδοσιακών αντιπάλων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει και ιδιαίτερη βαθμολογική σημασία για τη συνέχεια.

Στο άλλο ματς η Πορτογαλία ξεκινάει την προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου της από το 2016 με τον αγώνα κόντρα στην Ουγγαρία στο στάδιο «Φέρεντς Πούσκας» της Βουδαπέστης.Το πρόγραμμα

19.00: Ουγγαρία – Πορτογαλία (ΑΝΤ1)

22.00: Γαλλία – Γερμανία (ΑΝΤ1)    ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Σφοδρές αντιδράσεις για τις διατάξεις του

Τη σφοδρή αντίδραση των αθλητικών φορέων συνάντησε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διατάξεις που υποβαθμίζουν το πανεπιστημιακό πτυχίο του προπονητή, εξισώνοντάς το με πιστοποιητικά σεμιναρίων άλλων φορέων, τα σχέδια για δημιουργία Σχολής Προπονητών της ΓΓΑ, η αναδιάρθρωση των ποδοσφαιρικών επαγγελματικών κατηγοριών και το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, καθώς και ζητήματα αντιντόπινγκ.

Στην τοποθέτησή του ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, χαρακτήρισε δίκαιες τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας στο θέμα των πτυχίων, μιλώντας για μια επικίνδυνη εξέλιξη που οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για την υγεία και την ψυχολογία αθλητών και αθλούμενων.

Για τα ζητήματα αντιντόπιγκ ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο στην εναρμόνιση με τους διεθνείς κανονισμούς, ωστόσο δεν τρέφει αυταπάτες πως το πρόβλημα του ντόπινγκ μπορεί να λυθεί στο υφιστάμενο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο, από μια κυβέρνηση που υπηρετεί τις λογικές του αθλητισμού – εμπόρευμα, που συντηρούν το φαινόμενο σε όλο το φάσμα του.

Χαρακτήρισε τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ποδοσφαιρικών κατηγοριών μία ακόμα εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να συμμαζέψει την κατάσταση όταν τα πράγματα στο «προϊόν» εκτροχιάζονται. Σχετικά δε με το Αθλητικό Μητρώο, μίλησε για ωμό εκβιασμό και κλιμάκωση της επίθεσης στα σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί, μέσω του άρθρου 41.    

 Σελ. 12345678910111213141516171819202122232425262728/28 Copyright Πηγή . Ριζοσπάστης

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *