Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΕ ΤΟ 30ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ. Ηταν μια συγκλονιστική συγκέντρωση, που όμοιά της – όπως μαρτυρούσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι – δεν έχει δει το νησί εδώ και δεκαετίες, η πολιτική συγκέντρωση με την οποία κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ και στην οποία χαιρέτισαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, και μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λίγη ώρα πριν, ένα μεγάλο, συγκροτημένο και δυναμικό κόκκινο «ποτάμι» ξεχύθηκε από την κατασκήνωση για την πλατεία Σαπφούς. «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Με τα συνθήματα και τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πορεύτηκαν προς την πλατεία Σαπφούς, ξεσηκώνοντας και τους κατοίκους του νησιού, που υποδέχτηκαν τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες με χειροκροτήματα.

Η πλατεία κατακλύστηκε από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, με το ποτάμι νέων ανθρώπων με τις κόκκινες σημαίες να αγκαλιάζει το λιμάνι απ’ άκρη σ’ άκρη. Ανάμεσά τους και το πανό της ΚΝ Τουρκίας, που ανέγραφε σε Ελληνικά και Τουρκικά: «Εμείς θα αλλάξουμε τον 21ο αιώνα».

Με όλα τα μέτρα προστασίας, με τις μάσκες και τις αποστάσεις τους, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ με τα πανό και τα συνθήματά τους έστειλαν ηχηρό το μήνυμα της φιλίας των λαών και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της κοινής πάλης των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, για το κοινό τους μέλλον που είναι ο σοσιαλισμός.

Το άνοιγμα της πολιτικής συγκέντρωσης στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη έκανε ο Κώστας Ρήγας, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.

Καταχειροκροτούμενος καλωσόρισε τους συντρόφους από την Τουρκία και τόνισε μεταξύ άλλων πως «αποτελεί για μας, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λέσβο, μεγάλη τιμή η φιλοξενία αυτού του θεσμού, που συνεχίζει το ταξίδι του για 30 χρόνια. Μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση η σημαντική στήριξη και το ενδιαφέρον από σημαντικό τμήμα του λαού και της νεολαίας του νησιού, που αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις, σε πείσμα ορισμένων αντιδραστικών φωνών, αλλά και της ηγεσίας της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει αυτές τις εκδηλώσεις, γιατί προφανώς τους ενοχλεί το αντιιμπεριαλιστικό τους περιεχόμενο».

Πρόσθεσε δε ότι «με αισιοδοξία συνεχίζουμε, αξιοποιούμε τη δυναμική της ιστορικής πείρας, με πείσμα εντείνουμε τη δράση μας εδώ στο νησί, με όπλο την επαναστατική πρόταση του Κόμματός μας, για τη συσπείρωση νέων δυνάμεων εργαζομένων και νεολαίας, για να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών μας σε Ελλάδα και Τουρκία μέχρι την τελική νίκη».    
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣΟι πραγματικοί εχθροί δεν είναι οι γείτονες λαοί, είναι τα μονοπώλια και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους

Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο νησί – αγωνιστικό στολίδι του Αιγαίου, των μεγάλων και ηρωικών αγώνων, του θρυλικού «Go back» των Χριστουγέννων του 1944.

Βρισκόμαστε εδώ πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι. Εξοπλισμένοι με τις Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου μας να φωτίζουν σαν φάρος τους αγώνες της τάξης μας, του λαού μας, της νέας γενιάς, που προσδοκά πολλά από τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.

Σε αυτές τις προσδοκίες είμαστε σίγουροι πως θα ανταποκριθούμε! Με περισσότερο πείσμα, δύναμη, θέληση, μαχητικότητα.

Εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, που καταφέραμε μέσα από πολλές δυσκολίες να είναι σήμερα μαζί μας.

Το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, αυτή η μεγάλη, πανελλαδική δράση της, «έπιασε λιμάνι» εδώ στη Μυτιλήνη, στο νησί της Λέσβου.

Η ΚΝΕ για άλλη μια χρονιά πραγματοποιεί σε συνθήκες πανδημίας μια μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να προστατευθεί η υγεία του λαού, να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Και συνεχίζουμε. Γιατί τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή πολύ δυνατή!

Σήμερα, καλύτερα εξοπλισμένοι με τις Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Να γίνει το Κόμμα μας πιο ικανό στη δράση του για την ανασύνταξη του κινήματος, την κοινωνική συμμαχία, για τον σοσιαλισμό.

Να γίνει το Κόμμα μας, αυτό που πολύ εύστοχα είπαμε και με το σύνθημα του Συνεδρίου μας: «Δυνατό ΚΚΕ. Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό».Φωτεινός οδηγός η ιστορική παρακαταθήκη της Λέσβου

Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ συμπλήρωσε τρεις δεκαετίες, στέλνοντας από διάφορες γωνιές της χώρας το μήνυμα της οργανωμένης πάλης, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας της νεολαίας στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά, πόνο και δυστυχία.

Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τόπος για μια τέτοια «στρογγυλή» επέτειο από το «κόκκινο νησί» της Λέσβου, το νησί, όπου το λαϊκό κίνημα, με επικεφαλής το Κόμμα μας, έχει γράψει λαμπρές σελίδες αταλάντευτου αγώνα, σε ένοπλες μάχες, μαζικές κινητοποιήσεις και με τους αγωνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα, απογοητεύοντας όσους με το πογκρόμ των διώξεων και βασανιστηρίων καρτερούσαν να το λυγίσουν.

Η ηρωική ιστορική παρακαταθήκη της Λέσβου και πολλών ακόμη τόπων, που συνδέθηκαν με τη λαϊκή πάλη, εξακολουθεί να παραμένει φωτεινός οδηγός για τη νεολαία που αγωνίζεται για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, κόντρα στον οδοστρωτήρα των αντιλαϊκών νόμων, για το πραγματικά σύγχρονο, που δεν είναι άλλο από την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της νέας ζωής, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.Ο αέρας της δήθεν «προόδου», η μπόχα του συστήματος των επεμβάσεων και των πολέμων

Από τη Λέσβο στέλνουμε, επιπλέον, πιο ισχυρό το μήνυμα του διεθνισμού των λαών, της κοινής πάλης, ενάντια σε εκείνα και εκείνους που «ναρκοθετούν» καθημερινά τη ζωή της νεολαίας και του λαού και απειλούν ακόμη και να τη συντρίψουν μέσα στους πολεμικούς σχεδιασμούς τους.

Οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, συμμετέχουν δραστήρια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, ενάντια σε άλλες χώρες και λαούς.

Προσφέρουν στρατιωτικές βάσεις και υποδομές. Προχωρούν σε τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ. Στέλνουν εκτός συνόρων στρατιωτικά σώματα, πλοία και αεροπλάνα, για την εξυπηρέτηση αυτών των σχεδίων.

Αυτά τα σχέδια δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα των λαών, ούτε με τα όσα κάθε φορά και υποκριτικά διακηρύσσουν οι ιμπεριαλιστές δήθεν «περί δημοκρατίας» και «υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων»!

Είναι τέτοιες οι δήθεν «δημοκρατικές» ευαισθησίες τους, που φτάνουν ακόμα και να παρεμβαίνουν ανοιχτά ενάντια σε εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Ο αέρας της δήθεν «προόδου» που έφερε η εκλογή Μπάιντεν, όπως κοροϊδεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είναι τελικά η μπόχα του συστήματος των επεμβάσεων και των πολέμων, που όλοι τους υπερασπίζονται.

Η διαπάλη, στην οποία συμμετέχουν οι αστικές τάξεις, διεξάγεται για το πώς τα μονοπώλιά τους θα αυγατίσουν τα πλούτη τους, για τη μοιρασιά των μεριδίων των αγορών, των πηγών Ενέργειας, του ορυκτού πλούτου.

Σ’ αυτό το «φαγοπότι» τους έχει σημασία η θέση που θα καταλάβει η κάθε αστική τάξη.

Γι’ αυτό τις βλέπουμε, ακόμη και μέσα στις συμμαχίες τους, να διαγκωνίζονται για να κατακτήσουν νέες θέσεις και να προωθήσουν τα σχέδιά τους.

Στη νεολαία και στον λαό αυτό το «πουλάνε» με την έννοια της λεγόμενης αναβάθμισης της χώρας. Στην πραγματικότητα μιλάνε για την αναβάθμιση της «τσέπης» τους, των κερδών που αποσπούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η πλουτοκρατία της κάθε χώρας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εκτυλίσσονται και οι σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Ανάλογα σε ποια φάση βρίσκονται, «ντύνουν» την πολιτική τους πότε με το δηλητήριο του εθνικισμού και πότε με το σαράκι του κοσμοπολιτισμού.

Οι εργαζόμενοι στις δύο γειτονικές χώρες κινδυνεύουν τόσο από την όξυνση των στρατιωτικών συγκρούσεων και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, που μετατρέπουν τους λαούς, τη νεολαία σε «κρέας για τα κανόνια», όσο και από τη λεγόμενη ιμπεριαλιστική «ειρήνη» τους, που προετοιμάζει τον νέο γύρο των πολέμων τους, μέσα από την καταλήστευση των πόρων των λαών και την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα μονοπώλια, που φέρνει η περιβόητη «συνεκμετάλλευση».Οι δύο λαοί μπορούν να χαράξουν άλλο δρόμο ανάπτυξης!

Ομως, είμαστε σίγουροι, οι δύο λαοί μπορούν να χαράξουν άλλο δρόμο ανάπτυξης!

Μπορούν να σπάσουν αυτόν τον «φαύλο κύκλο» του καπιταλιστικού τρόπου ζωής!

Φτάνει να πιστέψουν στη δύναμή τους! Να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλό τους!

Θα φροντίσουμε κι εμείς γι’ αυτό! Χέρι χέρι με τους συντρόφους μας του ΚΚΤ!

Γιατί οι πραγματικοί εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί μας!

Είναι ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, όπως είναι το ΝΑΤΟ.

Εχουμε μαζί μας σήμερα τους συντρόφους από το ΚΚ και την ΚΝ Τουρκία, για να στείλουμε μαζί ένα κοινό «σάλπισμα» αγώνα, για το δικαίωμα των λαών μας να ζούνε ειρηνικά, με ευημερία, όπως πραγματικά τους αξίζει.

Χρόνια τώρα το ΚΚΕ και το ΚΚΤ έχουμε αναπτύξει στενή, συντροφική συνεργασία, τόσο για την επαναστατική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, όσο και για την κοινή πάλη των δύο λαών.

Αναπτύσσουμε σημαντικές κοινές πρωτοβουλίες και τοποθετήσεις:

— Ενάντια σε κάθε θερμό επεισόδιο και πολεμική εμπλοκή.

— Ενάντια στις παραβιάσεις των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή.

— Για τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

— Ενάντια στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών, που δημιουργούν υπόβαθρο πολεμικής αναμέτρησης.

— Ενάντια στους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου από τα μονοπώλια και στα σχέδια για «συνεκμετάλλευσή» τους από τις εκμεταλλεύτριες τάξεις των δύο χωρών και των ισχυρών συμμάχων τους.

— Ενάντια στην εμπλοκή Ελλάδας και Τουρκίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από ΝΑΤΟικές και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

— Για την αποδέσμευση των χωρών από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για να διώξουμε τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις από τις χώρες μας.

Οι κομμουνιστές σε Τουρκία και Ελλάδα βαδίζουν πλάι – πλάι στο δρόμο του προλεταριακού διεθνισμού.

Παλεύουμε μαζί, για να φτάσει το μήνυμα παντού.

Οι γείτονες λαοί μας επιθυμούν και διεκδικούν να ζουν ειρηνικά, με συνεργασία και φιλία, με ισότιμες αμοιβαίες σχέσεις.

Παλεύουμε για να δημιουργηθούν στις χώρες μας οι προϋποθέσεις για να ανατρέψουμε τελικά το γερασμένο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αθλιότητας, τον καπιταλισμό.

Μπορούμε μαζί, όλοι της Γης οι λαοί, να χτίσουμε τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό!

Geliyoruz (zinkcirleri kira kira)!

Ερχόμαστε (έχοντας σπάσει τις αλυσίδες μας)!

Γιασασίν – γιασασίν, ντέβριμ βε, σοσιαλίζμ!

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός

είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός!    
Βραβείο Φιλίας στον Δημήτρη Κουτσούμπα από το ΚΚ Τουρκίας

Αμέσως μετά τον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, κάλεσε στο βήμα για να βραβεύσει τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με το Βραβείο Φιλίας «Μουσταφά Σουπχί».

Πρόκειται για ένα βραβείο στο όνομα του Μουσταφά Σουπχί, του Τούρκου επαναστάτη και ιδρυτή του ΚΚ Τουρκίας, ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με τους 14 συντρόφους του το 1921 από το αστικό κράτος. Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚ Τουρκίας, η Κεντρική του Επιτροπή αποφάσισε να απονέμεται το βραβείο κάθε χρόνο σε έναν σύντροφο, για να τιμώνται τόσο η μνήμη των ιδρυτών του ΚΚ Τουρκίας όσο και οι φίλοι του Κόμματος που έχουν συμβάλει στην πάλη του. Το 1ο βραβείο, του 2020, απονεμήθηκε στον σύντροφο Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη στενή πολιτική συνεργασία και τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στα δύο Κόμματα. Λόγω της πανδημίας, του απονεμήθηκε σήμερα από κοντά.

Ακόμα, ο Κ. Οκουγιάν προσέφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πορτρέτο του Νίκου Ζαχαριάδη το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον κομμουνιστή καλλιτέχνη Ιρφάν Ερτέλ. Το έργο αποτελεί μέρος της έκθεσης που αφιερώθηκε στην 100ή επέτειο από την ίδρυση του ΚΚ Τουρκίας και η οποία περιλάμβανε εκατοντάδες πορτρέτα ανθρώπων με επιρροή στην Ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος στην Τουρκία. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» τον Σεπτέμβρη του 2020, στην 100ή επέτειο ίδρυσης του ΚΚ Τουρκίας.     ΠΗΓΗ – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 13-7-2021

 Σελ. 1234567891011121314151617181920212223242526272829303132/32 Copyright © 1997-2021 

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *