Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΗ Κούβα δεν ήταν και δεν είναι μόνη! Θα νικήσει!

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα του κουβανικού λαού ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Η πρέσβης της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα
Η πρέσβης της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» χτες το απόγευμα στο Πάρκο Ελευθερίας, στο αίθριο των γραφείων του ΣΦΕΑ 1967-1974 (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ), συμμετέχοντας στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας που οργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή τα 68 χρόνια από την επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα στο Σαντιάγο της Κούβας στις 26/7/1953, ενώ, όπως ήταν φυσικό, πήρε χαρακτήρα καταδίκης του εξελισσόμενου νέου ιμπεριαλιστικού σχεδίου των ΗΠΑ κατά της Κούβας, δίνοντας συνέχεια στις πολύμορφες πρωτοβουλίες συμπαράστασης στον κουβανικό λαό που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη χώρα μας.

Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, και η Α’ αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κατερίνα Γεράκη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας, τονίζοντας ότι οι εκδηλώσεις για την επίθεση στον στρατώνα Μονκάδα είχαν πάντα έναν διττό στόχο: Την υπενθύμιση ενός κομβικού πολιτικού συμβάντος στην Ιστορία της Κούβας, που οδήγησε στην αναζωογόνηση του αντιιμπεριαλιστικού φρονήματος του κουβανικού λαού, και τη στήριξη του μακρόχρονου ηρωικού αγώνα ενάντια στην επίθεση του ιμπεριαλισμού, με πιο πρόσφατη τη νέα προ 10 ημερών καλά σχεδιασμένη επίθεση.

Νωρίτερα, τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967 – 1974, Σπύρος Χαλβατζής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη εκ μέρους των αντιδικτατορικών αγωνιστών προς τον λαό του νησιού της Επανάστασης. Αναδεικνύοντας τις προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να γονατίσει τον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας, τόνισε ότι η νέα και σχεδιασμένη από καιρό επίθεση των ΗΠΑ αποτελεί μέρος ενός «βρώμικου, υβριδικού, αντισυμβατικού πολέμου». «Σε μας πέφτει το καθήκον στήριξης του κουβανικού λαού και της επανάστασης», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για άρση του αποκλεισμού.

Από τη χτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης
Από τη χτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης

Επιπλέον, ποίημα που έγραψε ειδικά για την εκδήλωση απήγγειλε το μέλος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Μπάμπης Ζαφειράτος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια και πρώην ευρωβουλευτής, και ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.Ο κουβανικός λαός δεν θα σταματήσει να αντιστέκεται

Στην ομιλία της, η πρέσβειρα της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα επισήμανε τη σημασία της εκδήλωσης για να καταπολεμηθούν οι εκστρατείες ψευδών ειδήσεων ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση, σε μία περίοδο κατά την οποία κάποιοι επιδιώκουν, όπως τόνισε, να εμφανίσουν την Κούβα σαν μια χώρα που έχει καταρρεύσει, ώστε να αιτιολογήσουν μια εξωτερική επέμβαση, μια δήθεν «ανθρωπιστική παρέμβαση» των ΗΠΑ, όπως έχουν κάνει σε άλλες χώρες.

Σημείωσε πως μετά τον θρίαμβο του 1959, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ προσπαθούν «να ανατρέψουν την κουβανική κυβέρνηση, να ξεμπερδεύουν με τον σοσιαλισμό και να ανακτήσουν την ηγεμονία και επικυριαρχία τους επί της Κούβας», χρησιμοποιώντας διάφορους διαύλους «με βασικότερο τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, που αποτελεί και το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη της Κούβας».

Η Α' αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κ. Γεράκη
Η Α’ αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κ. Γεράκη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενίσχυση του αποκλεισμού από την κυβέρνηση Τραμπ, με μέτρα που διατηρεί και η κυβέρνηση Μπάιντεν, «με στόχο να βλάψει την κάλυψη των βασικών αναγκών του κουβανικού λαού και τις καθημερινές του δραστηριότητες και να επιρρίψει την ευθύνη γι’ αυτό στην κουβανική κυβέρνηση».

Υπογράμμισε ακόμα τον ρόλο της ΕΕ ενάντια στην Κούβα, τονίζοντας πως «έχει χρησιμοποιήσει και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πολύ έντονα την ιδεολογική υπονόμευση, ενώ επινοεί ψευδείς προφάσεις για να μας κατατάξει σε άδικες λίστες, διενεργεί εκστρατείες κατά των ιατρών μας, κατά των ηγετών μας, κατά των επιτευγμάτων και των δράσεων της Κουβανικής Επανάστασης, και πλάθει δήθεν θύματα και δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να αμαυρώσει την εικόνα της Επανάστασης».

Αναφερόμενη στην ένταση των υπονομευτικών ενεργειών των ΗΠΑ, μίλησε για τη χρηματοδότηση και την υποκίνηση ομάδων μέσα στην Κούβα, καθώς και για τον ισχυρό μηχανισμό τους που παρεμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, «με ασύγκριτη τεχνολογική και χρηματική υποστήριξη, με σκοπό να διαδώσει την παραπληροφόρηση».

Υπενθύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Κουβανού Προέδρου, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, για το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ και για το γεγονός ότι «τα αφεντικά αυτών των δικτύων, οι δικτάτορες των αλγορίθμων τους άνοιξαν στο μίσος, δίχως τον ελάχιστο δεοντολογικό έλεγχο, τις πύλες κάθε ισχυρής πλατφόρμας τους».

«Ο κουβανικός λαός», τόνισε η πρέσβης, «που αγαπά την ειρήνη και έχει βαθιές ουμανιστικές αρχές, θα συνεχίσει να αντιστέκεται, δεν θα παραιτηθεί από την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας πολυσυλλεκτικής, δημοκρατικής, με ευημερία και βιωσιμότητα, με όλους μαζί και για το καλό όλων».

Εξέφρασε τέλος τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και του λαού της Κούβας για τις πολυάριθμες εκδηλώσεις συμπαράστασης, μέσω των οποίων «απέδειξαν ενεργά την αλληλεγγύη τους και την υποστήριξή τους στην Κουβανική Επανάσταση, διακηρύσσοντας την αλήθεια και καταδικάζοντας τις πλάγιες ενέργειες του ιμπεριαλισμού εναντίον της Κούβας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στον λαό της Κούβας, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.Κάτω τα χέρια από την Κούβα!

Παίρνοντας το λόγο, η Α’ αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κατερίνα Γεράκη, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην προ 68 ετών επίθεση στον στρατώνα Μονκάδα, σημείωσε ότι το κίνημα που φούντωσε μετά από την αποτυχημένη επίθεση, ξεσήκωσε τον βασανισμένο λαό της Κούβας και κατέληξε στη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης και στη συνέχεια στην ανακήρυξη του σοσιαλιστικού της χαρακτήρα.

Οι εκδηλώσεις με τις οποίες από τότε τιμάμε αυτήν την επίθεση, τόνισε, δεν έχουν μόνο επετειακό χαρακτήρα, αλλά εκφράζουν την αταλάντευτη αλληλεγγύη στον περήφανο κουβανικό λαό που δίνει έναν ηρωικό διαρκή αγώνα απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

«Φέτος, η σημερινή μας εκδήλωση είναι πρώτα απ’ όλα εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα, που δίνει για ακόμα μια φορά έναν άνισο, μα δίκαιο αγώνα ενάντια στη νέα επιχείρηση ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο εσωτερικό της, που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ, την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι και τις μισθοφορικές αντεπαναστατικές δυνάμεις τους στο νησί και βρήκε πρόθυμους συμπαραστάτες στην ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες αυτές συνάντησαν «την πιο πλατιά αντίσταση από τον ίδιο τον κουβανικό λαό, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα για την υπεράσπιση της Επανάστασης και των κατακτήσεών της», ενώ τα ιμπεριαλιστικά σχέδια συνάντησαν και την πιο πλατιά καταδίκη από τους λαούς σε όλο τον πλανήτη, που απαιτούν να τερματιστεί άμεσα ο αμερικανικός αποκλεισμός και να σταματήσει κάθε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Ανέδειξε την πρόκληση και την υποκρισία των επιχειρημάτων που συνοδεύουν τις προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών. «Μιλούν για την ειρήνη αυτοί που εξαπολύουν πολεμικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη (…) Τους απαντάμε: “Η Κούβα στέλνει γιατρούς και όχι βόμβες”», υπογράμμισε. «Μιλούν για ελλείψεις στην Ενέργεια, φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη, που έχουν προκληθεί από τον απάνθρωπο και βάρβαρο οικονομικό αποκλεισμό των ΗΠΑ».

Επισήμανε τα επιτεύγματα της Κούβας μέσα σε αυτές τις συνθήκες στη μάχη απέναντι στην πανδημία, τονίζοντας πως καταγράφεται ο μικρότερος αριθμός θανάτων από τον κορονοϊό, ενώ από την πρώτη στιγμή διατέθηκαν πάνω από 20 φάρμακα, κατασκευάστηκαν νέα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από ιό, αναπτύχθηκαν πέντε εμβόλια, νέες διαγνωστικές μέθοδοι και πάνω από 80 ερευνητικά προγράμματα! «Αυτά είναι τα επιτεύγματα ενός συστήματος που δεν υπηρετεί το κέρδος, αλλά τις ανάγκες των ανθρώπων», τόνισε.

Αντίστοιχα, σε σχέση με τα περί «δημοκρατίας» που λέει η προπαγάνδα των ΗΠΑ, την ώρα που προωθούν νέα μέτρα σε βάρος των λαών, απάντησε μεταξύ άλλων πως στην Κούβα σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες το ποσοστό συμμετοχής φτάνει το 97% – 98%.

Αναφερόμενη στα συμπεράσματα από τα 68 χρόνια που μεσολάβησαν από την επίθεση στον στρατώνα Μονκάδα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, όποιο προσωπείο και αν φορέσει, επιβεβαιώνεται το πόσο αναγκαίος και επίκαιρος είναι ο σοσιαλισμός. Επιβεβαιώνεται ότι «ακόμα και στην πιο δύσκολη φάση, σε συνθήκες βαθιάς υποχώρησης και ήττας, η ταξική πάλη σιγοκαίει ασίγαστη, γίνεται φλόγα που φουντώνει».

Και κατέληξε σημειώνοντας: «Διεκδικούμε: Την παύση του απάνθρωπου αμερικάνικου αποκλεισμού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ανυπολόγιστες συνέπειες, κοστίζοντας πάνω από 145 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάρος του κουβανικού λαού. Την επιστροφή του εδάφους της βάσης του Γκουαντάναμο που παράνομα κατέχουν οι ΗΠΑ. Την άρση κάθε είδους κυρώσεων και προκλητικών δράσεων, να σταματήσουν κάθε είδος επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας. Ο λαός της έχει εκφράσει τη θέλησή του, έχει επιλέξει το δρόμο του. Κάτω τα χέρια από την Κούβα! Δεν ήταν και δεν είναι μόνη! Θα νικήσει!».    

 Σελ. 123456789101112131415161718192021222324/24 Copyright 

ΠΗΓΗ : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Κοινοποιήστε

3 απαντησεις στο “ΠΟΛΙΤΙΚΗ”

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Η Κούβα δεν ήταν και δεν είναι μόνη! Θα νικήσει!
Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα του κουβανικού λαού ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Η πρέσβης της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα
Η πρέσβης της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα
Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» χτες το απόγευμα στο Πάρκο Ελευθερίας, στο αίθριο των γραφείων του ΣΦΕΑ 1967-1974 (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ), συμμετέχοντας στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας που οργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης.
Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή τα 68 χρόνια από την επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα στο Σαντιάγο της Κούβας στις 26/7/1953, ενώ, όπως ήταν φυσικό, πήρε χαρακτήρα καταδίκης του εξελισσόμενου νέου ιμπεριαλιστικού σχεδίου των ΗΠΑ κατά της Κούβας, δίνοντας συνέχεια στις πολύμορφες πρωτοβουλίες συμπαράστασης στον κουβανικό λαό που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη χώρα μας.

Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, και η Α’ αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κατερίνα Γεράκη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας, τονίζοντας ότι οι εκδηλώσεις για την επίθεση στον στρατώνα Μονκάδα είχαν πάντα έναν διττό στόχο: Την υπενθύμιση ενός κομβικού πολιτικού συμβάντος στην Ιστορία της Κούβας, που οδήγησε στην αναζωογόνηση του αντιιμπεριαλιστικού φρονήματος του κουβανικού λαού, και τη στήριξη του μακρόχρονου ηρωικού αγώνα ενάντια στην επίθεση του ιμπεριαλισμού, με πιο πρόσφατη τη νέα προ 10 ημερών καλά σχεδιασμένη επίθεση.

Νωρίτερα, τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967 – 1974, Σπύρος Χαλβατζής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη εκ μέρους των αντιδικτατορικών αγωνιστών προς τον λαό του νησιού της Επανάστασης. Αναδεικνύοντας τις προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να γονατίσει τον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας, τόνισε ότι η νέα και σχεδιασμένη από καιρό επίθεση των ΗΠΑ αποτελεί μέρος ενός «βρώμικου, υβριδικού, αντισυμβατικού πολέμου». «Σε μας πέφτει το καθήκον στήριξης του κουβανικού λαού και της επανάστασης», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για άρση του αποκλεισμού.

Από τη χτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης
Από τη χτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης
Επιπλέον, ποίημα που έγραψε ειδικά για την εκδήλωση απήγγειλε το μέλος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Μπάμπης Ζαφειράτος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια και πρώην ευρωβουλευτής, και ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Ο κουβανικός λαός δεν θα σταματήσει να αντιστέκεται
Στην ομιλία της, η πρέσβειρα της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα επισήμανε τη σημασία της εκδήλωσης για να καταπολεμηθούν οι εκστρατείες ψευδών ειδήσεων ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση, σε μία περίοδο κατά την οποία κάποιοι επιδιώκουν, όπως τόνισε, να εμφανίσουν την Κούβα σαν μια χώρα που έχει καταρρεύσει, ώστε να αιτιολογήσουν μια εξωτερική επέμβαση, μια δήθεν «ανθρωπιστική παρέμβαση» των ΗΠΑ, όπως έχουν κάνει σε άλλες χώρες.

Σημείωσε πως μετά τον θρίαμβο του 1959, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ προσπαθούν «να ανατρέψουν την κουβανική κυβέρνηση, να ξεμπερδεύουν με τον σοσιαλισμό και να ανακτήσουν την ηγεμονία και επικυριαρχία τους επί της Κούβας», χρησιμοποιώντας διάφορους διαύλους «με βασικότερο τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, που αποτελεί και το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη της Κούβας».

Η Α’ αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κ. Γεράκη
Η Α’ αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κ. Γεράκη
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενίσχυση του αποκλεισμού από την κυβέρνηση Τραμπ, με μέτρα που διατηρεί και η κυβέρνηση Μπάιντεν, «με στόχο να βλάψει την κάλυψη των βασικών αναγκών του κουβανικού λαού και τις καθημερινές του δραστηριότητες και να επιρρίψει την ευθύνη γι’ αυτό στην κουβανική κυβέρνηση».
Υπογράμμισε ακόμα τον ρόλο της ΕΕ ενάντια στην Κούβα, τονίζοντας πως «έχει χρησιμοποιήσει και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πολύ έντονα την ιδεολογική υπονόμευση, ενώ επινοεί ψευδείς προφάσεις για να μας κατατάξει σε άδικες λίστες, διενεργεί εκστρατείες κατά των ιατρών μας, κατά των ηγετών μας, κατά των επιτευγμάτων και των δράσεων της Κουβανικής Επανάστασης, και πλάθει δήθεν θύματα και δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να αμαυρώσει την εικόνα της Επανάστασης».

Αναφερόμενη στην ένταση των υπονομευτικών ενεργειών των ΗΠΑ, μίλησε για τη χρηματοδότηση και την υποκίνηση ομάδων μέσα στην Κούβα, καθώς και για τον ισχυρό μηχανισμό τους που παρεμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, «με ασύγκριτη τεχνολογική και χρηματική υποστήριξη, με σκοπό να διαδώσει την παραπληροφόρηση».

Υπενθύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Κουβανού Προέδρου, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, για το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ και για το γεγονός ότι «τα αφεντικά αυτών των δικτύων, οι δικτάτορες των αλγορίθμων τους άνοιξαν στο μίσος, δίχως τον ελάχιστο δεοντολογικό έλεγχο, τις πύλες κάθε ισχυρής πλατφόρμας τους».

«Ο κουβανικός λαός», τόνισε η πρέσβης, «που αγαπά την ειρήνη και έχει βαθιές ουμανιστικές αρχές, θα συνεχίσει να αντιστέκεται, δεν θα παραιτηθεί από την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας πολυσυλλεκτικής, δημοκρατικής, με ευημερία και βιωσιμότητα, με όλους μαζί και για το καλό όλων».

Εξέφρασε τέλος τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και του λαού της Κούβας για τις πολυάριθμες εκδηλώσεις συμπαράστασης, μέσω των οποίων «απέδειξαν ενεργά την αλληλεγγύη τους και την υποστήριξή τους στην Κουβανική Επανάσταση, διακηρύσσοντας την αλήθεια και καταδικάζοντας τις πλάγιες ενέργειες του ιμπεριαλισμού εναντίον της Κούβας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στον λαό της Κούβας, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Κάτω τα χέρια από την Κούβα!
Παίρνοντας το λόγο, η Α’ αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κατερίνα Γεράκη, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην προ 68 ετών επίθεση στον στρατώνα Μονκάδα, σημείωσε ότι το κίνημα που φούντωσε μετά από την αποτυχημένη επίθεση, ξεσήκωσε τον βασανισμένο λαό της Κούβας και κατέληξε στη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης και στη συνέχεια στην ανακήρυξη του σοσιαλιστικού της χαρακτήρα.

Οι εκδηλώσεις με τις οποίες από τότε τιμάμε αυτήν την επίθεση, τόνισε, δεν έχουν μόνο επετειακό χαρακτήρα, αλλά εκφράζουν την αταλάντευτη αλληλεγγύη στον περήφανο κουβανικό λαό που δίνει έναν ηρωικό διαρκή αγώνα απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

«Φέτος, η σημερινή μας εκδήλωση είναι πρώτα απ’ όλα εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα, που δίνει για ακόμα μια φορά έναν άνισο, μα δίκαιο αγώνα ενάντια στη νέα επιχείρηση ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο εσωτερικό της, που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ, την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι και τις μισθοφορικές αντεπαναστατικές δυνάμεις τους στο νησί και βρήκε πρόθυμους συμπαραστάτες στην ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες αυτές συνάντησαν «την πιο πλατιά αντίσταση από τον ίδιο τον κουβανικό λαό, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα για την υπεράσπιση της Επανάστασης και των κατακτήσεών της», ενώ τα ιμπεριαλιστικά σχέδια συνάντησαν και την πιο πλατιά καταδίκη από τους λαούς σε όλο τον πλανήτη, που απαιτούν να τερματιστεί άμεσα ο αμερικανικός αποκλεισμός και να σταματήσει κάθε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Ανέδειξε την πρόκληση και την υποκρισία των επιχειρημάτων που συνοδεύουν τις προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών. «Μιλούν για την ειρήνη αυτοί που εξαπολύουν πολεμικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη (…) Τους απαντάμε: “Η Κούβα στέλνει γιατρούς και όχι βόμβες”», υπογράμμισε. «Μιλούν για ελλείψεις στην Ενέργεια, φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη, που έχουν προκληθεί από τον απάνθρωπο και βάρβαρο οικονομικό αποκλεισμό των ΗΠΑ».

Επισήμανε τα επιτεύγματα της Κούβας μέσα σε αυτές τις συνθήκες στη μάχη απέναντι στην πανδημία, τονίζοντας πως καταγράφεται ο μικρότερος αριθμός θανάτων από τον κορονοϊό, ενώ από την πρώτη στιγμή διατέθηκαν πάνω από 20 φάρμακα, κατασκευάστηκαν νέα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από ιό, αναπτύχθηκαν πέντε εμβόλια, νέες διαγνωστικές μέθοδοι και πάνω από 80 ερευνητικά προγράμματα! «Αυτά είναι τα επιτεύγματα ενός συστήματος που δεν υπηρετεί το κέρδος, αλλά τις ανάγκες των ανθρώπων», τόνισε.

Αντίστοιχα, σε σχέση με τα περί «δημοκρατίας» που λέει η προπαγάνδα των ΗΠΑ, την ώρα που προωθούν νέα μέτρα σε βάρος των λαών, απάντησε μεταξύ άλλων πως στην Κούβα σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες το ποσοστό συμμετοχής φτάνει το 97% – 98%.

Αναφερόμενη στα συμπεράσματα από τα 68 χρόνια που μεσολάβησαν από την επίθεση στον στρατώνα Μονκάδα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, όποιο προσωπείο και αν φορέσει, επιβεβαιώνεται το πόσο αναγκαίος και επίκαιρος είναι ο σοσιαλισμός. Επιβεβαιώνεται ότι «ακόμα και στην πιο δύσκολη φάση, σε συνθήκες βαθιάς υποχώρησης και ήττας, η ταξική πάλη σιγοκαίει ασίγαστη, γίνεται φλόγα που φουντώνει».

Η Κούβα θα νικήσει – Αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας και την Κουβανική επανάσταση . Εδώ και τώρα να καταργηθεί το επαίσχυντο εμπάργκο που της έχει επιβληθεί πάνω από 60 χρόνια και που της έχει δημιουργήσει αφόρητη ασφυξία σε όλους τους τομείς . Παρόλα αυτά το νησί της επανάστασης θα νικήσει , γιατί έχει την υποστήριξη όλων των λαών , που παλεύουν για την εθνική τους ανεξαρτησία και την απαλλαγή τους από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά .

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE !

Η Κούβα θα νικήσει– Αλληλεγγύη στο λαό της χώρας και την Κουβανική επανάσταση . Μπορεί οι ιμπεριαλιστές , πάνω από 60 χρόνια , να τις έχουν κηρύξει το εμπάργκο , όμως έχουν την αλληλεγγύη των λαών στην Κούβανέζικη επανάσταση . Την ακατάλλητη φιλία όλων των λαών που παλεύουν για την εθνική τους ανεξαρτησία και την απαλλαγή τους από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά . HASTA LA VICTORIA SIEMPRE

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE !

Η Κούβα θα νικήσει– Αλληλεγγύη στο λαό της χώρας και την Κουβανική επανάσταση . Μπορεί οι ιμπεριαλιστές , πάνω από 60 χρόνια , να τις έχουν κηρύξει το εμπάργκο , όμως έχουν την αλληλεγγύη των λαών στην Κούβανέζικη επανάσταση . Την ακατάλλητη φιλία όλων των λαών που παλεύουν για την εθνική τους ανεξαρτησία και την απαλλαγή τους από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *