1918 – 2021 103 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ
Σαν σήμερα, στις 17 Νοέμβρη 1918, ξεκινούσε το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ στον Πειραιά
Εκατόν τρία χρόνια ζωής και δράσης συμπληρώνει σήμερα το Κόμμα μας, το ΚΚΕ. 103 χρόνια ασίγαστης, πρωτοπόρας πάλης για το δίκιο του λαού, για τις πιο πρωτοπόρες, ριζοσπαστικές ιδέες, για το πραγματικά σύγχρονο και προοδευτικό, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.
Το Α’ Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο, Ιδρυτικό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ, έγινε από 17 μέχρι 23 Νοέμβρη στον Πειραιά, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων.
Η ίδρυση του ΣΕΚΕ δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Ηταν συνέπεια μιας μακρόχρονης πορείας που ακολούθησαν το εργατικό και το σοσιαλιστικό κίνημα στη χώρα μας. Ηταν το νομοτελειακό αποτέλεσμα της κοινωνικής εξέλιξης, ο ώριμος καρπός της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος και της συνένωσής του με τις ιδέες του σοσιαλισμού.
Το Συνέδριο ενέκρινε με πλειοψηφία το Ιδρυτικό Ψήφισμα του ΣΕΚΕ, τις Αρχές και το Πρόγραμμά του, υπόμνημα για τα εξωτερικά ζητήματα, ψήφισμα για την ίδρυση Βαλκανικής Δημοκρατικής Ομοσπονδίας, το Καταστατικό του Κόμματος, ενώ εκδόθηκαν χαιρετιστήριο ψήφισμα προς τη νεαρή Σοβιετική Ρωσία αλλά και «διαμαρτυρία διά την μελετωμένην επέμβασιν των συμμάχων κατά της νεαράς Σοβιετικής Δημοκρατίας». Εξέλεξε δε 5μελή Κεντρική Επιτροπή.
Στο Ιδρυτικό Ψήφισμα σημειώνεται ότι το Κόμμα βασίζεται πάνω σε δύο θεμελιώδεις αρχές: Στην «πολιτική και οικονομική οργάνωση του προλεταριάτου σε ξεχωριστό κόμμα τάξεως διά την κατάκτησιν της πολιτικής εξουσίας και την δημοσιοποίησιν των μέσων της παραγωγής και ανταλλαγής, δηλ. την μεταβολήν της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας εις κοινωνίαν κολλεχτιβικήν ή κομμουνιστικήν». Επίσης, στη «διεθνή συνεννόηση και δράση των εργατών».
Στις Αρχές και στο Πρόγραμμα του Κόμματος τονίζεται η αναγκαιότητα της κοινωνικής επανάστασης για «την απελευθέρωσιν όχι μόνο των προλεταρίων αλλά και ολοκλήρου της ανθρωπότητος που υποφέρει σήμερον». Προστίθεται δε ότι ο αγώνας της εργατικής τάξης «είναι αναγκαστικώς και πολιτικός αγών (επειδή) δεν δύναται να πραγματοποιήση την ιστορικήν της αποστολήν χωρίς να γίνη κάτοχος της πολιτικής εξουσίας, όπερ δύναται να κατορθώση μόνον δι’ ενιαίας επαναστατικής δράσεως της παγκοσμίου εργατιάς, οργανωμένης σε ξεχωριστό εργατικό κόμμα».Σοσιαλισμός η απάντηση για τον 21ο αιώνα
Σήμερα, 103 χρόνια μετά, η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει καθημερινά ότι δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει κοινό συμφέρον ανάμεσα στο κεφάλαιο απ’ τη μια μεριά και στην εργατική τάξη, στον λαό απ’ την άλλη. Αναδεικνύει τον μεγάλο ένοχο, ο οποίος αποτελεί το πραγματικό εμπόδιο για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία, την εξουσία που βρίσκεται στα χέρια των εκπροσώπων των μονοπωλιακών ομίλων.
Οπως σημειώνεται και στο Κάλεσμα για αγωνιστική συμπόρευση, «το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που, με το Πρόγραμμά του, φωτίζει ότι μπορεί και πρέπει να ανατραπεί ο πραγματικός εχθρός μας, η δικτατορία του κεφαλαίου, ότι υπάρχει η διέξοδος μιας νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού, της κοινωνικής ιδιοκτησίας και της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας και των υπηρεσιών με επιστημονικότητα και κριτήριο το κοινωνικό όφελος.
(…) Ο σοσιαλισμός είναι η πραγματική πρόοδος, η κοινωνία στην οποία οι εργαζόμενοι βγαίνουν απ’ το περιθώριο της πολιτικής ζωής και συμμετέχουν, ισότιμα άνδρες και γυναίκες, ενεργά στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων, γιατί έχουν πλέον την εξουσία στα δικά τους χέρια. Το πραγματικά νέο είναι η κοινωνική ιδιοκτησία όλου του πλούτου που υπάρχει, ώστε να πάψει να λειτουργεί η οικονομία με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος (…)
Το ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική: Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, σύγχρονο επαναστατικό Πρόγραμμα, που φωτίζει τη διέξοδο στους σημερινούς αγώνες για όλα τα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, τις προϋποθέσεις για να δοθούν λύσεις σ’ αυτά (…)
Οποτε η εργατική τάξη, ο λαός απαίτησε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του, πίστεψε στη δύναμή του και πήρε την τύχη του στα χέρια του, ο τροχός της Ιστορίας γύρισε μπροστά. Αυτό το συμπέρασμα έχει την αξία του και τη σημασία του σήμερα. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας».
Το «νέο ΕΣΥ» και η κατάσταση των δομών Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα
Το τι σημαίνει το «νέο ΕΣΥ», το νέο εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ, το έχουμε δει στην πράξη και οι υγειονομικοί και οι ασθενείς. Ολα τα παραπάνω παραδείγματα είναι η απόδειξη ότι η υγεία του λαού αντιμετωπίζεται ως κόστος, όπως ακριβώς κάνουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ.
Φαίνεται όλο και πιο καθαρά σήμερα ότι απέναντι στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας στην Υγεία βρίσκεται το εμπόδιο του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο. Ακριβώς σε αυτό το «παιχνίδι» θέλουν να βάλουν σαν παίκτη το «νέο ΕΣΥ», να λειτουργεί δηλαδή με τους όρους της αγοράς. Προϋπόθεση γι’ αυτό; Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και ασθενείς – πελάτες.
Με τις αναστολές εκατοντάδων υγειονομικών, η κυβέρνηση, οι ΥΠΕ έστειλαν εντολή στα νοσοκομεία να αναπληρώσουν τα κενά. Πώς όμως έγιναν και γίνονται αυτές οι «αναπληρώσεις»; Με συναδέλφους με 3μηνες συμβάσεις, που φεύγουν πριν καλά καλά μάθουν τη δουλειά, με εργολαβικές εταιρείες που σουλατσάρουν και λυμαίνονται το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Από τη μια, δηλαδή, διόγκωση του καθεστώτος ομηρίας στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες συνάδελφοί μας εδώ και χρόνια και, από την άλλη, ενίσχυση στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μιλά για δημόσιο σύστημα Υγείας του οποίου οι λειτουργίες θα εκχωρούνται σε ιδιώτες με τη μορφή συμπράξεων.* * *
Προχωρούν παραπέρα την υλοποίηση των σχεδιασμών τους για κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων. Βλέπουμε ακόμα και αυτήν την κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας περίοδο να κλείνουν ΜΕΘ, όπως στο Νοσοκομείο της Εδεσσας, λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Το ίδιο κάνουν και στο Κιλκίς, όπου μετά τη χρόνια υποβάθμιση του Νοσοκομείου Γουμένισσας ετοιμάζονται τώρα να διακόψουν τη λειτουργία του. Η εμπειρία από το κλείσιμο νοσοκομειακών δομών στη Θεσσαλονίκη, το Λοιμωδών και το «Παναγία», αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν αφορούν τη βελτίωση υποτίθεται της περίθαλψης των ασθενών αλλά αντίθετα δημιουργούν τεράστια προβλήματα.
Ολα αυτά ενώ παράλληλα, στην αντίπερα όχθη, ο «καθαρόαιμος» ιδιωτικός τομέας θησαύρισε κυριολεκτικά αυτήν την περίοδο. Μεγαθήρια ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα διογκώνονται. Η κυβέρνηση άφησε και αφήνει ακόμα εκτός μάχης μόνο στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον 1.000 απλές κλίνες και 120 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, παρά το πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για την επίταξή τους. Τώρα, προχωράει σε συμβάσεις με ιδιωτικά κέντρα, τα οποία, σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), θα περιθάλπουν ασθενείς μόνο που είναι για εξιτήριο, με το αζημίωτο φυσικά. Τέτοια η προσφορά τους!* * *
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και μεταφοράς. Ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιοχή μας αποτελούν τα ελάχιστα μέτρα στους χώρους δουλειάς, που ουσιαστικά έχουν γίνει εκκολαπτήρια του ιού, όπως σε πολλούς χώρους στη Σίνδο, με το ιδιαίτερο πρόβλημα των πολλών εποχιακών εργατών από διάφορες χώρες χωρίς κανέναν έλεγχο. Με τουριστικές περιοχές όπως στη Χαλκιδική, όπου επικρατεί ο οδικός τουρισμός, και τα μέτρα μέχρι και τον προηγούμενο μήνα να έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου. Με τον τεράστιο συνωστισμό στο μοναδικό μέσο μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, τον ΟΑΣΘ, όπου στα λεωφορεία τις ώρες αιχμής επικρατεί το αδιαχώρητο.
Ολα αυτά γιατί τα μέτρα που διεκδίκησε το εργατικό κίνημα αντιμετωπίζονται ως αχρείαστο κόστος από την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Αχρείαστο κόστος η ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη.
Αυτή η πραγματικότητα που μας παρουσιάζουν ως μονόδρομο δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Θα βρουν τη μαχητική απάντησή μας μπροστά τους. Σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, στο πλάι με τα εργατικά σωματεία της πόλης θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε και να διεκδικούμε, ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης και του κράτους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλευρό των ασθενών μας, γιατί έχουμε ευθύνη για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού.
(Εκτενές απόσπασμα από την παρέμβαση στην εκδήλωση για το «νέο ΕΣΥ» και τις θέσεις του ΚΚΕ, 2/11/2021)
Χρήστος ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΣ
Γιατρός στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)