Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης

Σχεδόν δυόμισι χρόνια πέρασαν από εκείνες τις μέρες του 2019 που ο αγώνας των εκατοντάδων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ περνούσε σε νέα φάση, αφού έμπαινε στην τελική ευθεία η επίθεση σε βάρος τους για το ξήλωμα των θέσεων εργασίας, για την ολοκληρωτική απαξίωση μιας επιχείρησης που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας.

Δυόμισι χρόνια πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που άγγιξαν ευρύτερα τμήματα της εργατικής τάξης, δυόμισι χρόνια στα οποία έγιναν σημαντικά βήματα στη συντονισμένη δράση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δυόμισι χρόνια στα οποία, μέσα από πολλές καμπές και με πολλούς σταθμούς, σφυρηλατήθηκε η ενότητα των εργαζομένων απέναντι στον κοινό εχθρό, με ενιαίες διεκδικήσεις, ακυρώνοντας στην πράξη τις μεθοδεύσεις διάσπασής τους.

Ο «Ριζοσπάστης», όπως κάνει δεκαετίες τώρα, έτσι και τους τελευταίους αυτούς μήνες βρέθηκε στο πλάι των εργαζομένων. Με δεκάδες ρεπορτάζ, άρθρα, αποστολές, συνεντεύξεις, οι σελίδες του «πλούτισαν» από αυτόν τον τεράστιο αγώνα. Η συμβολή της εφημερίδας μας στην οργάνωση της πάλης, στην προβολή των δίκαιων διεκδικήσεων των εργαζομένων, στην αντιπαράθεση με τα επιχειρήματα κυβέρνησης – κεφαλαίου, είναι διαρκής, δεν γνωρίζει διαλείμματα. Με αφιερώματα, ακόμα και ειδικές εκδόσεις που κυκλοφόρησαν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, ο «Ριζοσπάστης» έδωσε και δίνει τη δική του μάχη στο πλάι των εργαζομένων, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για να υψωθεί τείχος στη συκοφάντηση και στη λάσπη σε βάρος τους, για να στηριχθεί και να προβληθεί η πολύτιμη αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα η οποία εκφράστηκε από την εργατική τάξη.

Με το παρόν αφιέρωμα δίνουμε συνέχεια στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, έχοντας καθαρό ότι αυτός ο αγώνας αφορά όλους τους εργαζόμενους, ότι ο μεγάλος άθλος που έχουν καταφέρει, να μείνουν όρθιοι και στις δουλειές τους, αποτελεί μεγάλη κατάκτηση για ολόκληρη την εργατική τάξη. Στις επόμενες σελίδες περιλαμβάνεται αρθρογραφία με πολύτιμα συμπεράσματα από αυτήν τη μάχη, με στοιχεία που φωτίζουν τη μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και στην κατάσταση όπου την έχει φέρει σήμερα η στρατηγική κεφαλαίου – ΕΕ. Επίσης αναλύονται οι θέσεις του ΚΚΕ, που αποτελούν πολύτιμο όπλο για τον αγώνα των εργαζομένων, στον αντίποδα της πολιτικής αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων, και τέλος παρουσιάζεται ρεπορτάζ με στιγμιότυπα του μεγάλου αγώνα.

    

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!

Νέα τροπολογία που κλείνει το εργοστάσιο και πετάει στον δρόμο τους εργαζόμενους

Επιμένει στο έγκλημα η κυβέρνηση, απορρίπτουν τα τελεσίγραφα οι εργαζόμενοι

Με μια ακόμα τροπολογία, σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται την ερχόμενη βδομάδα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, με τις ομαδικές απολύσεις και το λουκέτο. Με την τελευταία αυτή τροπολογία μάλιστα εντείνει τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων, πιέζοντάς τους να αποδεχτούν το κλείσιμο της επιχείρησης και τις ομαδικές απολύσεις τους με «αντάλλαγμα» συμβάσεις το πολύ δύο μηνών για κάποιους από τους απολυμένους.

Οπως η ίδια η κυβέρνηση ενημερώνει μέσω του ειδικού διαχειριστή, πρόθεσή της είναι μέχρι τέλη Αυγούστου να σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να απολυθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία επαναλαμβάνει ότι ο ειδικός εκκαθαριστής μπορεί να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων των εργαζομένων, δηλαδή να τους απολύσει όλους, ώστε να παραδοθεί η επιχείρηση «καθαρή» στον επενδυτή. Παράλληλα, στο πλαίσιο του εκβιασμού προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τις αποζημιώσεις των απολυμένων, αλλά και «δυνατότητα» μετά τις απολύσεις να επιλέγει ο ειδικός διαχειριστής το «κατά περίπτωση αναγκαίο προσωπικό», με συμβάσεις διάρκειας ενός ή δύο μηνών, για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας. Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται προβλέψεις για «προγράμματα απασχόλησης» – ανακύκλωσης της ανεργίας σε απολυμένους άνω των 55 ετών, προδιαγράφοντας ότι το πιο έμπειρο εργατικό δυναμικό θα βρεθεί εκτός επιχείρησης.

Τα παραπάνω μάλιστα παρουσιάζονται με θράσος ως «δελεαστικά» από την κυβέρνηση προς τους εργαζόμενους, εκβιάζοντάς τους ότι για να γίνουν πράξη πρέπει τα Σωματεία να παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων και τα οποία θα εκδικαστούν στις 17 Ιούνη. Υπενθυμίζεται ότι με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν κερδίσει το «πάγωμα» της ομαδικής τους απόλυσης μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Μάλιστα, αρχικά η εκδίκαση είχε προγραμματιστεί για τις 6 Μάη, αλλά η κυβέρνηση αιτήθηκε την αναβολή της.

«Επιστρέφουμε τα τελεσίγραφα, δεν δεχόμαστε εκβιασμούς» είναι η απάντηση των εργαζομένων, με το Σωματείο της Λάρυμνας να καλεί σε νέα κινητοποίηση στην Αθήνα στις 17 Ιούνη, μέρα που εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα.

    

 Σελ. 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940/40 

Πηγή : Εφημερίδα Ριζοσπάστης 11-12 / 6 / 2022

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *