- ΚΔΟΣΗ
- Τρέχουσα
- Προηγούμενη
- Επόμενη
- Μόνο κείμενο
- ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
- Σύνθετη αναζήτηση
- ΡΕΠΟΡΤΑΖ
- Πολιτική
- Κόσμος
- Οικονομία
- Εργαζόμενοι
- Κοινωνία
- Νεολαία
- Πολιτισμός
- Αθλητισμός
- ΣΤΗΛΕΣ
- Ανασκόπηση
- Από μέρα σε μέρα
- Σαν σήμερα
- Ιστορία
- Αρθρα
- Σχόλια
- Τετρασέλιδα
- Ολες οι στήλες
- Σκίτσα
- ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
- Ιστορική διαδρομή
- Ενθετα ιστορίας
- Ειδικές εκδόσεις
- International
- Νέα του site
- Επικοινωνία
- Feeds
- ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ
- Οδηγίες
- Υπεραστικοί Αριθμ.
- Διαφορές ώρας
Σάββατο 9 Ιούλη 2022 – Κυριακή 10 Ιούλη 2022
Σελ. 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940/40
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνονται προετοιμασίες και κινήσεις για μακρόχρονο πόλεμο και γενικευμένη αντιπαράθεση
Με εκατέρωθεν προετοιμασίες για μακρόχρονο πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για γενικότερη αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, εντείνεται συνεχώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας.
Χαρακτηριστικά, στους «απογειωμένους» στρατιωτικούς προϋπολογισμούς που προωθούν όλο το τελευταίο διάστημα τα κράτη του ευρωατλαντικού μπλοκ, ήρθαν να προστεθούν την περασμένη βδομάδα τα μέτρα της Ρωσίας για παραπέρα προσαρμογή της οικονομίας και της παραγωγής στις πολεμικές ανάγκες. Αντίστοιχα, στις συνεχείς δυτικές επισημάνσεις ότι η στρατιωτική στήριξη του Κιέβου θα ενταθεί για «όσο χρειαστεί», προκειμένου να διασφαλιστεί «η επικράτηση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης», ήρθαν να «κουμπώσουν» οι προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία «δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τα σοβαρά πράγματα» στην Ουκρανία.
Κι άλλο «λάδι στη φωτιά» με τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο «τρέχει» η διαδικασία νέας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά».
Ετσι, την περασμένη Τρίτη μπήκαν στις Βρυξέλλες οι υπογραφές στα πρωτόκολλα προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θέτοντας σε εφαρμογή τις νέες επικίνδυνες αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας.
Μάλιστα, υπενθυμίζοντας σχεδιασμούς και για επόμενες διευρύνσεις του ΝΑΤΟ σε περιοχές γεμάτες «μπαρούτι» (όπως π.χ. στα Δυτικά Βαλκάνια), ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, επισήμανε ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που είναι έτοιμες και επιθυμούν να συνδράμουν στην κοινή μας ασφάλεια». Ο ίδιος, αναφερόμενος στη Φινλανδία και τη Σουηδία, υπενθύμισε ότι πολλοί «σύμμαχοι» έχουν ήδη δεσμευτεί για την ασφάλεια των δύο χωρών και το ΝΑΤΟ έχει ήδη ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω και επιπλέον ασκήσεων.
Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας θα ολοκληρωθεί μετά την επικύρωση των πρωτοκόλλων από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, με τη σχετική διαδικασία να έχει ήδη ξεκινήσει: Την Παρασκευή, το γερμανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε με ευρεία διακομματική πλειοψηφία την απόφαση υπέρ της ένταξης των δύο χωρών στη λυκοσυμμαχία.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, επαναλαμβάνει ότι παρακολουθεί «στενά» τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ και επαναφέρει τις «προειδοποιήσεις» της.
Χαρακτηριστικά, απαντώντας σε δηλώσεις Φινλανδού δημάρχου της πόλης Λαπεενράντα (στα σύνορα Φινλανδίας – Ρωσίας) ότι η δημιουργία ΝΑΤΟικών βάσεων θα έδινε ένα αίσθημα ασφάλειας, ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Β. Βολόντιν, προειδοποίησε: «Η δημιουργία ΝΑΤΟικών βάσεων δεν θα κάνει πιο ασφαλείς ούτε τη Φινλανδία ούτε τη Σουηδία. Αντίθετα, θα θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που μένουν σε πόλεις οι οποίες θα φιλοξενήσουν τέτοιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις (…) Οταν ξεσπούν στρατιωτικές δραστηριότητες, τα χτυπήματα κατευθύνονται πρώτα απ’ όλα στη στρατιωτική υποδομή του αντιπάλου».
Ζελένσκι: Ζητά κι άλλα όπλα γιατί ως τώρα «δεν αρκούν για να νικήσουμε»
Την ίδια ώρα, τόσο το ευρωατλαντικό μπλοκ (κυρίως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και μια σειρά συμμάχων τους) όσο και η Ρωσία δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία για «όσο χρειαστεί» προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.
«Εδώ και μήνες σημειώνουμε ότι οι μάχες στο Ντονμπάς μπορεί να είναι παρατεταμένες και να τραβήξουν σε μάκρος (…) με κέρδη και απώλειες και για τις δύο πλευρές», επανέλαβε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν – Πιερ, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Τους έχουμε δώσει τη μεγαλύτερη στήριξη από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε ό,τι αφορά τη βοήθεια ασφάλειας. Και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει».
Σε αντίθεση με ευρωπαϊκές δυνάμεις που στηρίζουν πολεμικά την Ουκρανία αλλά έχουν συμφέρον για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «διασφαλίζουμε πως με τη βοήθεια που παρέχουμε θα φέρουμε την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση, ώστε όταν υπάρξει ευκαιρία για διαπραγματεύσεις, να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί».
Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, αφού σε προηγούμενο διάγγελμά του χαιρέτισε την ακρίβεια και την ισχύ των νέων σύγχρονων βαρέων όπλων που λαμβάνει το Κίεβο από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, δίνοντάς του τη δυνατότητα για χτυπήματα στα μετόπισθεν του ρωσικού στρατού, την Παρασκευή μιλώντας στο CNN επισήμανε ότι η μέχρι τώρα στήριξη δεν επαρκεί για να αντιστρέψει τις έως σήμερα μεγάλες εδαφικές απώλειες.
«Οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία, την βοηθούν πολύ, αλλά δεν είναι αρκετό για να νικήσουμε», είπε, καλώντας σε επιτάχυνση και παραπέρα αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Αναφερόμενος εξάλλου στον ρόλο της Ουάσιγκτον στις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις εντός ευρωατλαντικού μπλοκ, ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε ότι «επίσης οι ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κρατών», προσθέτοντας πως «μερικά κράτη στην Ευρώπη θέλουν μια ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» και άρχισαν να υποστηρίζουν το Κίεβο «χάρη στη βοήθεια των ΗΠΑ».
Ο Ζελένσκι είπε ακόμα ότι «οι Ουκρανοί δεν είναι έτοιμοι να παραδώσουν τη γη τους, να δεχτούν ότι αυτά τα εδάφη (σ.σ. που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις) ανήκουν στη Ρωσία». Επομένως, ισχυρίστηκε, η παραχώρηση εδαφών δεν θα αποτελεί κομμάτι οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.
Να σημειωθεί ότι στις αρχές της βδομάδας ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, ανακοίνωσε ότι «πάνω από 28.000 τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν ήδη παραδοθεί» από τη Δύση στην Ουκρανία.
Πούτιν: «Δεν έχουμε ξεκινήσει τίποτα σοβαρό ακόμα στην Ουκρανία»
Από την πλευρά της Ρωσίας, την προοπτική μακρόχρονης συνέχισης και παραπέρα κλιμάκωσης της σύγκρουσης αποτύπωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας την Πέμπτη στην ηγεσία της κρατικής Δούμας και στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.
«Ακούμε αυτές τις μέρες ότι θέλουν να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης. Τι να πούμε; Ας το προσπαθήσουν!», ανέφερε, ενώ συνέχισε χαρακτηριστικά: «Εχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η Δύση θέλει να μας πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό. Αυτό είναι μια τραγωδία για τον ουκρανικό λαό, αλλά φαίνεται ότι όλα οδεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση».
Απείλησε δε ότι «πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως σε γενικές γραμμές δεν έχουμε ξεκινήσει τίποτα σοβαρά ακόμη στην Ουκρανία».
«Επεξηγώντας» την παραπάνω δήλωση του Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι «οι δυνατότητες της Ρωσίας είναι τόσο μεγάλες που μόνο ένα ασήμαντο τμήμα τους έχει μέχρι στιγμής ενεργοποιηθεί για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζοντας τις αυξημένες ανάγκες του μακρόχρονου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της ευρύτερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με το ευρωατλαντικό μπλοκ, η Ρωσία εντείνει μέτρα προσαρμογής της παραγωγικής δραστηριότητας στις στρατιωτικές ανάγκες και τις ανάγκες της πολεμικής της βιομηχανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ρωσική κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Ανω Βουλή) ενέκριναν νομοσχέδια για τη στήριξη των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, παρέχοντας στο Κρεμλίνο την εξουσία να υποχρεώνει επιχειρήσεις της χώρας να προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό, να αυξάνει τις ποσότητες που παρέχουν οι προμηθευτές και να υποχρεώνει τους υπαλλήλους τους να εργάζονται υπερωριακά.
Επισημαίνοντας ότι «ο φόρτος για την αμυντική βιομηχανία έχει αυξηθεί σημαντικά», ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός υπογράμμισε σε ομιλία του ότι «είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η δραστηριότητα του στρατιωτικο-βιομηχανικού μηχανισμού και των επιχειρήσεων που αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα συνεργασίας».
Η περιφέρεια του Ντονέτσκ στο επίκεντρο των επιχειρήσεων
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο, μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις εστιάζουν πλέον τις επιχειρήσεις τους στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.
Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, είπε ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρωθούν πλήρως τα καθήκοντα που έχουν τεθεί» από τον Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ενώ και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, επανέλαβε ονομαστικά ένα προς ένα τα εν λόγω «καθήκοντα» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων για «αποναζιστικοποίηση» και αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, όπως και για τη διασφάλιση ότι θα είναι μόνιμα ουδέτερη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Ο δε πρόεδρος της ρωσικής κρατικής Δούμας, Β. Βολόντιν, δήλωσε την Τρίτη πως τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάζονται να μη σταματήσουν στα σύνορα του Ντονμπάς, επικαλούμενος την τακτική του Κιέβου να εξαπολύει χτυπήματα στα μετόπισθεν, σε περιοχές που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.
Σε ένα τέτοιο παράδειγμα, την Παρασκευή ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι βομβάρδισαν ρωσικές στρατιωτικές αποθήκες όπλων και εφοδιασμού στην ελεγχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, ενώ οι φιλορωσικές αρχές της περιοχής ανακοίνωσαν ότι ουκρανικοί πύραυλοι χτύπησαν έναν υδροηλεκτρικό σταθμό.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία εντείνει σχεδιασμούς για ενσωμάτωση των ουκρανικών περιοχών που έχουν περάσει υπό τον έλεγχό της.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη Χερσώνα, πέρα από τη φιλορωσική πολιτικό-στρατιωτική διοίκηση, τοποθετήθηκε τοπική κυβέρνηση στα πρότυπα των ρωσικών περιφερειών, με τη συμμετοχή όχι μόνο κατοίκων της Χερσώνας αλλά και στελεχών από τη Ρωσία.
Παράλληλα, στελέχη των φιλορωσικών πολιτικο-στρατιωτικών διοικήσεων στις περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια και Χάρκοβο (στις περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις), με δηλώσεις αναφέρουν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιστροφή στην Ουκρανία» και προαναγγέλλουν δημοψηφίσματα για την ένταξη των περιοχών στη Ρωσία.
Τα σταδιακά εδαφικά κέρδη των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία αποτυπώνονται και στα στοιχεία που δημοσιοποίησαν ερευνητές της NASA την Πέμπτη, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία ελέγχει το 22% της αγροτικής έκτασης της Ουκρανίας.
Με βάση δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από ειδικούς, σε αυτές τις εκτάσεις καλλιεργείται το 28% των χειμερινών δημητριακών της Ουκρανίας (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) και το 18% των θερινών (καλαμπόκι και ηλίανθοι).
Καταγγελίες για κρυφές αποστολές όπλων των ΗΠΑ στη Μολδαβία
Στο μεταξύ, καθώς σε όλη την ευρύτερη περιοχή συσσωρεύεται ακόμα περισσότερο μπαρούτι, ο πρώην Πρόεδρος της Μολδαβίας Ι. Ντοντόν (που κρατά φιλορωσική στάση), κατήγγειλε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ στέλνουν κρυφά στρατιωτικό εξοπλισμό στη Μολδαβία.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, «αρκετά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχουν προσγειωθεί στο Κισινάου, γεμάτα με άγνωστο φορτίο. Ζητήσαμε πληροφόρηση μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, αλλά μας είπαν ότι είναι απόρρητο (…) Από ανεπίσημες πηγές έμαθα ότι αποστέλλονται όπλα στη Μολδαβία».
Την προηγούμενη βδομάδα, εξάλλου, η ΕΕ ανακοίνωσε την υιοθέτηση μέτρων για την παροχή βοήθειας 40 εκατ. ευρώ προς τη Μολδαβία, μέσω του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μολδαβίας, η εν λόγω «βοήθεια» σε συνδυασμό με προηγούμενες εκταμιεύσεις από το ίδιο πρόγραμμα θα επιτρέψουν τον διπλασιασμό του «αμυντικού» προϋπολογισμού της χώρας (στην οποία υπενθυμίζεται βρίσκεται η αποσχισθείσα με ρωσική υποστήριξη επαρχία της Υπερδνειστερίας)…
Στην «εξίσωση» προστίθενται εξάλλου οι δηλώσεις της ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ήδη από τα τέλη Μάη, ότι είναι σε εξέλιξη συζήτηση για να είναι η Μολδαβία «εξοπλισμένη με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ».
Σελ. 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940/40
Copyright © 1997-2022 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 9 – 10 Ιούλη
Διαβάστε στο «Ρ»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Για τον πόλεμο και τα καθήκοντα της εργατικής τάξης
Θέματα & αφιερώματα
- Ενας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας: «Ορατός εχθρός» είναι ο καπιταλισμός
- 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
- 80 χρόνια από τον ιταλοελληνικό πόλεμο
- Η πρόταση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας
- Ανατολική Μεσόγειος: Περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί και οι κίνδυνοι για τους λαούς
- Ενοπλες Δυνάμεις: Εκπαιδεύονται σε ρόλο εσωτερικής καταστολής
- «Κώδικας Ναρκωτικών»
- Νοτιοανατολική Ασία: Πυκνώνουν οι διεργασίες με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων «παικτών»
- Το μνημόνιο Τσίπρα και η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής
- Κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικά
- Καπιταλιστική οικονομική κρίση
- Για τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη
Φωτοαφιερώματα
Ο Οκτώβρης φωτίζει την πάλη των λαών, ο Σοσιαλισμός είναι ανάγκη των καιρών
Εργάτες – αγρότες μαζί στο δρόμο. Πάρτε πίσω το νόμο – λαιμητόμο!
Πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στα 97 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του ΚΚΕ
Ενας αιώνας αγώνας και θυσία με το ΚΚΕ στην πρωτοπορία
Η άλλη όψη του καπιταλιστικού “παράδεισου”
Εκεί που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός
Εφημερίδα Ριζοσπάστης 9 – 7 – 2022 / 10 – 7 – 2022
Ριζοσπάστης 9 – 7 – 2022