ΣΑΜΟΣ
Πολύμορφες, εμπνευσμένες δράσεις για τη φιλία των λαών
Η αφήγηση του παραμυθιού από την Ερη Ρίτσου δίνει το έναυσμα στους μικρούς καλλιτέχνες |
Με «όπλα» τα πινέλα και τα χρώματα, «ασπίδα» τη γνήσια διεθνιστική αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών, ξεδιπλώθηκαν στη Σάμο τις προηγούμενες μέρες μια σειρά από πολύμορφες δράσεις για τη φιλία των λαών, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών: Μια έκθεση εικαστικών έργων δύο ζωγράφων, του Τάκη Βαρελά και του Τούρκου ζωγράφου Ιρφάν Ερτέλ… Μια αφήγηση παραμυθιού που έδωσε το έναυσμα σε δεκάδες παιδιά να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά έργα μαζί με εικαστικούς και ένα σμήνος χάρτινα περιστέρια της ειρήνης… Ενας μεγάλος λευκός καμβάς, που γέμισε με χρώματα και συνθήματα για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, από τους δύο καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, καθώς και καλλιτέχνες από τη Σάμο και πρόσφυγες που κατοικούν στις δομές του νησιού…
Ολα αυτά με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ και της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», που στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκδοσης «FARINDOLA, Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», διοργάνωσαν εικαστική έκθεση με τίτλο «…της Γης οι κολασμένοι», στο δημαρχείο Ανατολικής Σάμου, καθώς και πολύμορφες παράλληλες εκδηλώσεις. Ενα σύνολο δράσεων, πρωτόγνωρων τόσο από τη σκοπιά της μορφής, όσο και από το πόσο αγκαλιάστηκαν από τον λαό και τη νεολαία του νησιού, καθώς και από πρόσφυγες που ζουν εκεί. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης.
Πλήθος κόσμου συμμετείχε στα εικαστικά δρώμενα |
Μια σειρά δράσεων που φέρνει στο επίκεντρο την κοινή πάλη των λαών, ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες που κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα, με τις ευλογίες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στο έδαφος του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία και περνά σε νέα επικίνδυνη τροχιά κλιμάκωσης, με ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο γενίκευσής του, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτέλεσε βήμα για να εκφραστεί γι’ ακόμη μια φορά η αναγκαιότητα για το δυνάμωμα της κοινής πάλης των λαών. Να εκφραστεί η γνήσια διεθνιστική αλληλεγγύη. Να αναδειχθεί ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους και ότι δεν πρέπει να συρθούν πίσω από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των αστικών τάξεων των δύο χωρών. Αντίθετα, τους ενώνει ο αγώνας για να μπορούν να ζουν ειρηνικά, αναπτύσσοντας σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης, αμοιβαίου οφέλους. Να εκφραστεί η έμπρακτη αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους – θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων.
Οπως επισημαίνει ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, αυτές οι δράσεις «αποτελούν συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών της ΕΕΔΥΕ και των κατά τόπους Επιτροπών Ειρήνης με στόχο να απευθυνθούμε ακόμη πιο πλατιά και να συζητήσουμε με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις που προβληματίζονται κι ανησυχούν από τις επικίνδυνες εξελίξεις και την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Που δεν θέλουν η χώρα μας να μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο κατά άλλων λαών. Πάνω απ’ όλα, όμως, μέσα από τις πολύμορφες δράσεις που αναπτύσσονται επιχειρούμε να συμβάλουμε κι εμείς στο μερίδιο που μας αναλογεί στη συσπείρωση νέων δυνάμεων στον αγώνα του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος. Στη συνέχιση και στην κλιμάκωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, πλευρά της οποίας αποτελεί και η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».
Μέσα από την Τέχνη αναδεικνύονται οι αιτίες και τα αποτελέσματα των πολέμων
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα του Τάκη Βαρελά από τους ανθρακωρύχους του Βελγίου, τα ορυχεία βωξίτη και τη μεταλλουργία της Ελλάδας, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκδοση του βιβλίου του «FARINDOLA, Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ». Επίσης, παρουσιάστηκαν 20 έργα του σημαντικού Τούρκου ζωγράφου Ιρφάν Ερτέλ, από την ενότητα «Μεταλλωρύχοι – Μεταλλουργοί», τα οποία αποτυπώνουν την εργασία των ανθρακωρύχων της Τουρκίας, τους αγώνες των μεταλλουργών και των μεταλλωρύχων, τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς που ενίοτε έχουν συνέπεια την απώλεια της ζωής τους.
Το ίδιο το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», παρουσιάστηκε τη μέρα των εγκαινίων της έκθεσης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου. Γύρω από αυτήν την παρουσίαση και την εικαστική έκθεση, ξεδιπλώθηκαν οι παράλληλες πολύμορφες δράσεις, που έτυχαν θερμής ανταπόκρισης από τον λαό και τη νεολαία του νησιού.
Δεκαπέντε Ελληνες εικαστικοί από τη Σάμο, αλλά και πρόσφυγες από την Παλαιστίνη και τη Συρία που ζουν στη δομή προσφύγων, μαζί με τους δύο καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην εικαστική έκθεση, συγκεντρώθηκαν και ζωγράφισαν παράλληλα αλλά και από κοινού σε ένα ανοιχτό εικαστικό δρώμενο με τίτλο: «Μαζί για την ειρήνη». Αποτύπωσαν στο έργο τους τα αίτια και τα αποτελέσματα των πολέμων στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την αναγκαιότητα για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών.
Τ. Βαρελάς και Ι. Ερτέλ μπροστά από έργο που συνυπογράφουν |
Πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών στάθηκαν ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου και Ναζίμ Χικμέτ, ενώ στο τέλος του δρώμενου οι εικαστικοί στέλνοντας κάλεσμα ενδυνάμωσης της κοινής πάλης των λαών, συνυπέγραψαν συμβολικά όλοι μαζί τα έργα που δημιούργησαν.
Τα έργα τους συνυπέγραψαν οι Ελληνες ζωγράφοι: Γιάννης Κομινόζογλου, Κούλα Καραμηνά – Πόθου, Νικήτας Κυπαρίσσης, Νίκος Φτυνογιάννης, Σταύρος Κουτράκης, Μαρία Σεβαστάκη, Ερη Ρίτσου, Μαριγώ Παναγιωτοπούλου, Αγκετίνα Λάζρι, Ειρήνη Κολοκυθά, Ελλη, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζωγράφοι Τζιχάντ, Μαχμούντ, Εμίρ και ο Σύρος πρόσφυγας ζωγράφος Ράφετ και βέβαια ο Τάκης Βαρελάς με τον συνάδελφό του από την Τουρκία Ιρφάν Ερτέλ.
Το φως στη ζωή οφείλει να νικήσει το σκοτάδι
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εικαστικό δρώμενο με τίτλο «Η υπόσχεση του παιδιού», βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι της Ερης Ρίτσου. Η συγγραφέας αφηγήθηκε το παραμύθι στα παιδιά, δίνοντας το έναυσμα για να ζωγραφίσουν, μικροί – μεγάλοι, για την ειρήνη. Λέξεις όπως μπράβο, ωραίο, όμορφο, συγχαρητήρια, ήταν αυτές που έκαναν τα παιδιά και τους γονείς να λάμπουν! Στο τέλος του εικαστικού δρώμενου, η βάση του αγάλματος του Λέοντα – αντίγραφο του Λέοντα της Χαιρώνειας – ντύθηκε συμβολικά από τα παιδιά με χάρτινα περιστέρια της ειρήνης, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι το φως στη ζωή οφείλει να νικήσει το σκοτάδι, για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, χωρίς πολέμους, προσφυγιά και θάνατο!
Μαζί με τα παιδιά ζωγράφισαν οι εικαστικοί Τάκης Βαρελάς, Ιρφάν Ερτέλ και ο κεραμίστας και μέλος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης Τίμος Χατζηλαγός.
«Ηταν πολύ ενθαρρυντικό να παρατηρεί κανείς τον ενθουσιασμό τόσο των παιδιών όσο και των γονιών τους στη διάρκεια των εικαστικών δρώμενων στην κεντρική πλατεία. Την τρίτη μέρα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε αρκετούς ανθρώπους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις», σημειώνει ο Μπουρχάν Αξακάλ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, που συμμετείχε στις εκδηλώσεις. «Οι εργαζόμενοι από την Ελλάδα και από την Τουρκία έδωσαν και με αυτόν τον τρόπο τη δική τους απάντηση στις πολιτικές των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ», τονίζει.
«Μπροστά σε αυτήν τη βαρβαρότητα και τις εξελίξεις, η σιωπή είναι ανοχή», σημειώνει ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς και αναφερόμενος και σε αυτές τις πρωτοβουλίες τονίζει: «Της Τέχνης και των δημιουργών έχω την αίσθηση πως δεν τους ταιριάζει η σιωπή! Τους πάει καλύτερα η φωνή, το φως, η στράτευση στη ζωή, που περνάει μέσα κι από τους δρόμους του αγώνα του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Της ταιριάζει η συμπόρευση με τους προλετάριους. Πίστη μου και πράξη η αρχή ότι “οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η Τέχνη το όπλο του”».
Από την πλευρά του, ο ζωγράφος Ιρφάν Ερτέλ υπογραμμίζει: «Το γεγονός ότι προσκλήθηκα να ζωγραφίσω με παιδιά και φίλους Ελληνες καλλιτέχνες και ότι μπορούσα να συμμετάσχω σε αυτό είναι ένδειξη της δύναμης της Τέχνης να ενδυναμώνει τη φιλία και τους αδελφικούς δεσμούς των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Να τους φέρνει πιο κοντά τον έναν στον άλλον. Μέσα και από τέτοιες δραστηριότητες θα μπορέσουμε να βάλουμε εμπόδια στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΠΜΣ
«Η Τέχνη παίρνει θέση στο πλευρό των πολλών»
Μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη στο κηποθέατρο Αλκαζάρ
Με σύνθημα «Η Τέχνη παίρνει θέση στο πλευρό των πολλών», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας (ΕΚΝΛ) και το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) οργανώνουν μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη στο κηποθέατρο Αλκαζάρ. Στην εκδήλωση συμμετέχουν πάνω από 40 καλλιτέχνες.
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 7 μ.μ., με την πορεία που θα πραγματοποιήσουν σωματεία της πόλης μαζί με μουσικούς από την κεντρική πλατεία της πόλης προς το κηποθέατρο. Στο κηποθέατρο θα έχει αρχίσει το πρόγραμμα με ένα dj set από το Σωματείο Επαγγελματιών Δισκοθετών Λάρισας και θα ακολουθήσει στις 8 μ.μ. το θεατρικό δρώμενο «Δημοψήφισμα» του Μπ. Μπρεχτ από τη Θεατρική Ομάδα του ΕΚ Λάρισας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί από τον Γιάννη Σκόκα, πρόεδρο του ΕΚΝΛ, και τον Βασίλη Παρασκευόπουλο, πρόεδρο του ΠΜΣ. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία από σχήματα μουσικών.
Ακόμα, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών θα συμμετάσχει παρουσιάζοντας τις εκδόσεις και τους καταλόγους εκθέσεων που έχει πραγματοποιήσει. Η είσοδος θα είναι δωρεάν και παράλληλα θα κυκλοφορεί κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης των σωματείων που διοργανώνουν την εκδήλωση.
Πηγή : Εφημερίδα Ριζοσπάστης 24 – 9 – 2022