Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Νέες αντιθέσεις για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη

Με φόντο τις δηλώσεις Μακρόν για τις «ανησυχίες της Ρωσίας» και τις φιλοδοξίες της Γερμανίας να ηγηθεί στην περιοχή

Οι αντιθέσεις και τα ανταγωνιστικά σχέδια μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για τη λεγόμενη «αρχιτεκτονική ασφαλείας», δηλαδή τον συσχετισμό δυνάμεων στην «επόμενη μέρα» των ανταγωνισμών στην Ευρώπη και τους όρους για την όποια διαπραγμάτευση για τερματισμό της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, έρχονται διαρκώς στην επιφάνεια.

Αυτήν τη φορά, αφορμή στάθηκαν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, για τις «ανησυχίες ασφαλείας» της Ρωσίας, αλλά και άρθρο του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς, στο περιοδικό «Foreign Affairs».

Η Δύση θα πρέπει να εξετάσει πώς να αντιμετωπίσει την ανάγκη της Ρωσίας για «εγγυήσεις για την ασφάλειά της», αν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε το Σάββατο ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάσει τη μελλοντική της «αρχιτεκτονική ασφαλείας».

Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Μακρόν στις ΗΠΑ, όπου και στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αναδείχθηκε η διάσταση απόψεων και συμφερόντων ως προς την Ουκρανία και την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, που θίγει τους ευρωπαϊκούς ομίλους.

Εξάλλου, σε άλλη συνέντευξη, στο αμερικανικό δίκτυο CBS News ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ενέργεια είναι βασική αιτία της διαφωνίας ΗΠΑ και ΕΕ. Στις σχέσεις των δύο πλευρών «υπάρχει πραγματικά ένας αποσυγχρονισμός. Γιατί; Ενέργεια. Η Ευρώπη είναι αγοραστής φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι ΗΠΑ είναι παραγωγός». Η βιομηχανία και οι πολίτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πληρώνουν πολύ διαφορετικά την Ενέργεια και «υπάρχει λοιπόν ένα μεγάλο χάσμα που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη και την ανταγωνιστικότητα».

Επανέλαβε πως ΗΠΑ και ΕΕ εμπλέκονται μεν μαζί στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά η Ευρώπη υποφέρει πολύ περισσότερο, καθώς «το τίμημα αυτού του πολέμου δεν είναι το ίδιο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Μακρόν: «Εγγυήσεις» για τις «ανησυχίες» της Ρωσίας

«Υπάρχει ένα θέμα που εξαρτάται από τους Ουκρανούς, αυτό είναι το ζήτημα των συνόρων. Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να προετοιμάσουμε και αυτό συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην οποία θέλουμε να ζούμε αύριο», επεσήμανε ο Μακρόν.

«Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσουμε – όπως λέει πάντα ο Πρόεδρος Πούτιν – είναι η ανησυχία του, ότι το ΝΑΤΟ φτάνει στην πόρτα του και η ανάπτυξη όπλων τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία», συνέχισε.

Οπως υπογράμμισε ο Μακρόν, «το θέμα αυτό θα είναι ένας από τους παράγοντες για την ειρήνη και κατά συνέπεια πρέπει να το προετοιμάσουμε: Τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς θα προστατεύσουμε τους συμμάχους μας και τις χώρες – μέλη, προσφέροντας παράλληλα εγγυήσεις στη Ρωσία για τη δική της ασφάλεια, την ημέρα που θα έρθει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων.

Από τη μία «αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ: η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας από την άλλη ότι πιστεύει «στην ελευθερία των λαών στην αυτοδιάθεση», τοποθέτηση που μπορεί να εκληφθεί ως μια έμμεση αναφορά στους ρωσόφωνους πληθυσμούς στην Ανατολική Ουκρανία και στα «δημοψηφίσματα» που οργάνωσε η Ρωσία για προσάρτηση εδαφών.

Μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Γάλλος Πρόεδρος έχει ανακοινώσει πως θα προγραμματίσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του.

Παράλληλα ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει όπλα στην Ουκρανία και να τη στηρίζει πολιτικά και οικονομικά: «Τις επόμενες βδομάδες πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντισταθεί, τους Ουκρανούς να αντέξουν, να εξακολουθήσουμε να τους βοηθάμε στρατιωτικά, να αποφύγουμε την κλιμάκωση και να παρέμβουμε πολύ συγκεκριμένα για να προστατεύσουμε τους πυρηνικούς σταθμούς και να προετοιμάσουμε τον διάλογο για την ημέρα που όλος ο κόσμος θα επιστρέψει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος Πρόεδρος εκφράζει την άποψη πως σε μια μελλοντική «αρχιτεκτονική ασφαλείας» της ΕΕ πρέπει να ληφθεί υπόψη και η Ρωσία και πως η ΕΕ θα πρέπει να δυναμώσει στρατιωτικά για την υπεράσπιση των συμφερόντων της στην Ευρώπη και τον κόσμο. Τα παραπάνω ωστόσο επανέρχονται σε μια περίοδο που το Παρίσι θέτει πιο έντονα τις διαφοροποιήσεις συμφερόντων και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ενώ φαίνεται να «εξειδικεύονται» και οι αναφορές στο θέμα των «εγγυήσεων ασφαλείας» στη Ρωσία.

Η Γερμανία σκοπεύει να γίνει ο «εγγυητής της ευρωπαϊκής ασφάλειας»

Στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις φιλοδοξίες της Γερμανίας να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο ευρωπαϊκό «σκέλος» του ΝΑΤΟ και στην «ασφάλεια» της Ευρώπης αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς.

«Η Γερμανία σκοπεύει να γίνει ο εγγυητής της ευρωπαϊκής ασφάλειας που αναμένουν οι σύμμαχοί της, χτίζοντας γέφυρες στην ΕΕ, και υπέρμαχος πολυμερών λύσεων σε παγκόσμια προβλήματα», σημειώνει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στο «Foreign Affairs».

Αυτό, σύμφωνα με τον Σολτς, είναι «ο μόνος τρόπος για τη Γερμανία να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα γεωπολιτικά ρήγματα της εποχής μας», υπονοώντας τον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας για πρωτοκαθεδρία και τον ανταγωνισμό μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

Σε συντονισμό με τους εταίρους της, «η Γερμανία είναι έτοιμη να επιτύχει ρυθμίσεις για τη διατήρηση της ασφάλειας της Ουκρανίας ως μέρος μιας πιθανής μεταπολεμικής ειρηνευτικής διευθέτησης», συνεχίζει ο Σολτς, υποστηρίζοντας, πάντως, ότι για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται να αρθεί καμία από τις δυτικές κυρώσεις «αν η Ρωσία προσπαθήσει να υπαγορεύσει τους όρους μιας ειρηνευτικής συμφωνίας».

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων για το «πάνω χέρι» στην «Ασφάλεια» στην Ευρώπη και σε αυτό το πλαίσιο η Δύση σκοπεύει να στηρίζει το Κίεβο «μέχρι τέλους».

Μεγάλη και μακροπρόθεσμη γεωπολιτική σημασία έχει η κίνηση της ΕΕ να εκπαιδεύσει έως και 15.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς σε 20 κράτη – μέλη με κόστος 100 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης 1.100 Ουκρανοί, δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατόπεδο όπου εκπαιδεύονται μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Μπζεγκ, στην Πολωνία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας συμμετέχουν οργανώνοντας εκπαίδευση Ουκρανών σε τακτικές μάχης και γυμνάσια. Συνολικά, στη γερμανική επικράτεια αναμένεται να εκπαιδευτούν έως και 5.000 στρατιώτες.

Αντιδράσεις από Ουκρανία και χώρες της Βαλτικής

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση Μακρόν, τόσο στην Ουκρανία όσο και σε κράτη της Βαλτικής.

«Ο πολιτισμένος κόσμος χρειάζεται “εγγυήσεις ασφαλείας” από τις βάρβαρες προθέσεις της Ρωσίας», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, ενώ ο γραμματέας του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας ανέφερε πως «μια αποπυρηνικοποιημένη και αποστρατιωτικοποιημένη» Ρωσία θα ήταν η «καλύτερη εγγύηση» για την ειρήνη στην Ουκρανία και παγκοσμίως.

Στέλεχος της ουκρανικής κυβέρνησης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία μέχρι την άνοιξη που διακόπηκαν, έθεσε τους – εκτός πραγματικότητας – «όρους» του Κιέβου για να συζητηθούν «εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία»: Η Ρωσία «να φύγει από την επικράτεια της χώρας μας, να πληρώσει αποζημιώσεις, να τιμωρήσει όλους τους εγκληματίες πολέμου και να παραδώσει εθελοντικά τα πυρηνικά της όπλα».

Αρχικά το Κίεβο συζητούσε με τη Μόσχα σε ενδεχόμενες μεταπολεμικές «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία να περιλαμβάνονται οι Ρωσία και Λευκορωσία, αλλά και ένα ενδεχόμενο «ουδέτερο» στρατιωτικά καθεστώς για την Ουκρανία. Στη συνέχεια σκλήρυνε τη στάση του και παρουσίασε σχέδιο ΝΑΤΟικής έμπνευσης, που αποκλείει τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τις «εγγυήτριες δυνάμεις», ενώ παράλληλα δεν αποκλείει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε ουκρανικό έδαφος.

Το Κίεβο δηλώνει σήμερα πως θα δεχτεί να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις μόνο αν η Ρωσία σταματήσει την επίθεσή της και αποσυρθεί από όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε. Η Μόσχα από την πλευρά της απαιτεί η Δύση να αναγνωρίσει την προσάρτηση των «νέων εδαφών» στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Σε επίσκεψή της στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε το Σάββατο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Β. Νούλαντ, ανέφερε πως η επιμονή του Ρώσου Προέδρου να αναγνωριστούν οι προσαρτήσεις δείχνει πως δεν είναι ειλικρινής και σοβαρός όταν μιλάει για ειρηνευτικές συνομιλίες. Σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου ευχαρίστησε την Νούλαντ για τα δεκάδες δισ. δολάρια για τη στήριξη της Ουκρανίας, επισημαίνοντας πως «η νίκη της Ουκρανίας θα είναι κοινή μας νίκη».

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα κρίνει την ευρωπαϊκή «ασφάλεια»

«Η κατάσταση ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και στον ευρασιατικό χώρο γενικά, και ίσως ολόκληρη η αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφάλειας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και τις ειρηνευτικές συμφωνίες που θα εγκριθούν ως αποτέλεσμα» του πολέμου, τόνισε ο γραμματέας του «αμυντικού συμφώνου» της Ρωσίας, Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), Στ. Ζας.

Ο ίδιος επισήμανε την «κολοσσιαία αύξηση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη» με «στρατιωτικοποίηση ολόκληρης της περιοχής».

Η Ρωσία και η Λευκορωσία «προστατεύουν πλήρως» την «δυτική πτέρυγα» του CSTO, με την ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών δυνάμεων στα λευκορωσικά σύνορα με την Ουκρανία, αλλά ο κίνδυνος χτυπημάτων από άλλες κατευθύνσεις εξακολουθεί να υπάρχει, τόνισε ο πρόεδρος του λευκορωσικού κοινοβουλίου μιλώντας στη σύνοδο του Οργανισμού.

«Οι αντίπαλοί μας κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στον μετασοβιετικό χώρο και ιδιαίτερα στην ευρύτερη Ευρασία», με στόχο «να διατηρήσουν απεριόριστη πρόσβαση στους φυσικούς πόρους, κατά προτίμηση, πρακτικά δωρεάν, όπως ήταν στη δεκαετία του 1990». Πρόσθεσε ότι «μόνο μαζί μπορούμε να επιβιώσουμε σε αυτόν τον αγώνα επιβίωσης».

Στον CSTO συμμετέχουν ακόμη η Αρμενία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν.

    

Ουκρανικά πλήγματα σε αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία

Σε ένα ακόμα σοβαρό περιστατικό, που αποτυπώνει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, δύο σημαντικές ρωσικές αεροπορικές βάσεις, μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα και 500 – 700 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία, χτυπήθηκαν χτες από ουκρανικά drones, τύπου Tupolev Tu-141, σοβιετικής κατασκευής.

Από την επίθεση σημειώθηκαν εκρήξεις, σκοτώθηκαν 3 Ρώσοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν 4 άνθρωποι. Οι εν λόγω βάσεις στην κεντρική Ρωσία χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις στην Ουκρανία.

Σήμερα το πρωί, «το καθεστώς του Κιέβου (…) επιχείρησε να πραγματοποιήσει πλήγματα με σοβιετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Ντιαγκίλεβο στην επαρχία Ριαζάν και στη βάση Ενγκελς στην επαρχία Σαράτοφ», ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δύο αεροσκάφη υπέστησαν ελαφρές ζημιές και άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στην αεροπορική βάση Ενγκελς-2, κοντά στην πόλη Σαράτοφ, έκρηξη σημειώθηκε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες, η οποία προκάλεσε ζημιές σε δύο βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας Tu-95 – τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές στην υποδομή της Ουκρανίας.

Αλλη έκρηξη σημειώθηκε σε ρωσική στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Ριαζάν, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, μετά από έκρηξη φορτηγού καυσίμων.

Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για τις εκρήξεις, ούτε για άλλες εκρήξεις στην Κριμαία και σε ρωσικές περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βυτιοφόρα φορτωμένα με βενζίνη τα οποία χτυπήθηκαν από drones, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post».

Οι εκρήξεις έρχονται μετά τη δημοσιοποίηση δορυφορικών εικόνων – την περασμένη βδομάδα – που έδειχναν βομβαρδιστικά στην αεροπορική βάση Ενγκελς να προετοιμάζονται για επίθεση στην Ουκρανία.

Επίσης πριν από λίγες μέρες είχε ξεσπάσει μεγάλη φωτιά σε αποθήκη πετρελαίου στη ρωσική συνοριακή περιοχή Μπριάνσκ.

  • Στο μεταξύ, στη Μολδαβία βρέθηκαν θραύσματα πυραύλου που έπεσαν σε μια περιοχή στα βόρεια, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πόρταλ «Prima Sursa», επικαλούμενο τις αστυνομικές αρχές. Χτες η Ρωσία εξαπέλυσε ένα νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία.

    

Πηγή : Ριζοσπάστης 6 – 12 – 2022

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *