Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμη να στείλει και τους S-300 στην Ουκρανία η κυβέρνηση

«Εχθρική ενέργεια» ενδεχόμενη μεταφορά τους, λέει η Ρωσία

Με τον γγ του ΝΑΤΟ να μιλάει ανοιχτά για τον κίνδυνο ενός «πλήρους πολέμου» μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας συγκεντρώνοντας αντίστοιχες δυνάμεις στην Ανατ. Ευρώπη και τις ΗΠΑ να εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν πυραυλικά συστήματα «Patriot» στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση μεθοδεύει το ενδεχόμενο αποστολής ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών – αντιπυραυλικών συστημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Συγκεκριμένα, καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας έχει μπει σε ακόμα πιο επικίνδυνη «τροχιά», μια σειρά από πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις Ζελένσκι και ΗΠΑ, προκειμένου να μετακινηθούν στην Ουκρανία οι ελληνικοί S-300 και τα μικρότερου βεληνεκούς TorM1, βαθαίνοντας όλο και πιο πολύ την επικίνδυνη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και να διεκδικήσει κάποιες καλύτερες μερίδες από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής.

Το ζήτημα επανέφερε την περασμένη Παρασκευή και η εξειδικευμένη σε στρατιωτικά θέματα ιστοσελίδα «armyrecognition.com» που επικαλείται δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει τα ρωσικής κατασκευής S-300 PMU1 συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία αλλά μόνο υπό έναν όρο, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: Την προμήθεια πυραύλων “Patriot” που θα αναπτύσσονταν στο νησί της Κρήτης για να προστατεύσουν το ελληνικό νησί από την Τουρκία». Πρόσθετε ότι «οι Ελληνες είναι έτοιμοι να μεταφέρουν στην Ουκρανία όχι μόνο τα συστήματα αεράμυνας S-300 αλλά και τα δικά τους Tor-M1 και Osa-AKM συστήματα αεράμυνας. Τα δύο πρώτα συστήματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ουκρανία, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Πρόεδρος Ζελένσκι, αλλά το Osa δεν χρειάζεται γιατί οι Ουκρανοί θεωρούν αυτό το σύστημα ως πραγματικά ξεπερασμένο».

Σημειωτέον, οι Ουκρανοί, καθότι εξοικειωμένοι με τέτοια συστήματα, τα έχουν ζητήσει ήδη πολλές φορές, ενώ επί της ουσίας κάθε άλλο παρά έχουν απορρίψει κυβερνητικά στελέχη ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνοντας σε όλους τους τόνους ότι η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο θα συνεχιστεί με όλους τους τρόπους, όπως και ότι η μόνη προϋπόθεση είναι η αντικατάστασή τους με άλλα αντίστοιχα.

Αλλωστε, με την ίδια λογική των «ανταλλαγμάτων» – την οποία στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής της εμπλοκής – η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε και έστειλε στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1, τα οποία μάλιστα αφαίρεσε από την άμυνα των νησιών του Αιγαίου, για να λάβει από τη Γερμανία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης «Marder», τα οποία θα τοποθετηθούν στον Εβρο και όχι στα νησιά.

Παραπέρα, αυτή η στοίχιση με τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό κουμπώνει πάνω και στα σχέδιά τους για ομογενοποίηση του ΝΑΤΟικού οπλοστασίου σε όλες τις χώρες – μέλη της λυκοσυμμαχίας, με απομάκρυνση όπλων όπως τα ρωσικής ή σοβιετικής προέλευσης και αντικατάστασή τους με δυτικά.

Σε αυτήν τη βάση εξάλλου η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει την προμήθεια «Patriot», με τους Αμερικανούς να την καλοβλέπουν καθώς ακόμα κι αν παραχωρηθούν φτηνά ή και δωρεάν τέτοια συστήματα (μέσα από διάφορα προγράμματα «στρατιωτικής βοήθειας» και «πλεονάζοντος υλικού» που «τρέχουν» σε Κογκρέσο και Γερουσία των ΗΠΑ), ανοίγουν μια δική τους γραμμή για «δουλειές», καθώς η όποια συντήρηση, τεχνική υποστήριξη ή αναβάθμισή τους θα καθίσταται πια (χρυσοφόρα) υπόθεση αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων.

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν και αρμόδιες πηγές στον «Ριζοσπάστη», ότι η προμήθεια αυτών των όπλων έγινε με διακρατική συμφωνία με την τότε κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οπότε και παραχωρήθηκε στην ελληνική πλευρά η λεγόμενη «άδεια τελικού χρήστη» («end user license agreement»), γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει τυπικά τη δυνατότητα να εξαγάγει το συγκεκριμένο προϊόν σε τρίτο κράτος χωρίς την άδεια της Μόσχας, σηματοδοτώντας έτσι και παραπέρα διάρρηξη των σχέσεων με τη Ρωσία, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν διακοπεί σχεδόν πλήρως όσο κλιμακώνεται και η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ετσι, μια τέτοια κίνηση, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δημιουργεί και επικίνδυνο προηγούμενο για την αθέτηση και αναθεώρηση κάθε είδους συμφωνιών, μεταξύ αυτών και στα Ελληνοτουρκικά, επιβεβαιώνοντας τους κάθε είδους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

«Προκλητικά σχέδια, ανοιχτά εχθρικά προς τη Ρωσία»

Στο μεταξύ, τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, βάζοντας τον λαό στο «στόχαστρο» των ανταγωνισμών, αναδεικνύουν και οι νέες προειδοποιήσεις της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μ. Ζαχάροβα, σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς των S-300 στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή της η Ζαχάροβα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε τα προκλητικά σχέδια για εφοδιασμό του καθεστώτος του Κιέβου με S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού/σοβιετικού τύπου ως ανοιχτά εχθρικά προς τη Ρωσία».

Σημειώνει εξάλλου ότι «μεταξύ άλλων, μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων των ρωσο-ελληνικών διακυβερνητικών συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας της 30ής Οκτωβρίου του 1995 και προμήθειας στρατιωτικών προϊόντων της 3ης Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες απαγορεύουν κατηγορηματικά στην Ελλάδα να επανεξαγάγει σε τρίτη πλευρά στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε από εμάς χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Η παραβίαση των υποχρεώσεων των Συνθηκών θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες, για να μην αναφέρουμε τη σημαντική αποδυνάμωση της ελληνικής αμυντικής ικανότητας στον αέρα», καλώντας την ελληνική κυβέρνηση «προτού να είναι πολύ αργά να εγκαταλείψετε τα επικίνδυνα σχέδια. Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία να επιδείξει υπευθυνότητα».

  • Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο την απόφαση για το πρόγραμμα πρόσκτησης των νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό.

    

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εμπλοκή σε σχέδια πολιτικής προστασίας και καταστολής με κατεύθυνση ΝΑΤΟ

Συνεχίζεται και βαθαίνει η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων σε ζητήματα «πολιτικής προστασίας», με τον στρατό να ασκείται όλο και πιο συχνά σε ζητήματα καταστολής, με τις κατευθυντήριες του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η Ασκηση Προσομοίωσης με την επωνυμία «SEESIM 22» (South Eastern Europe SIMulation), στις εγκαταστάσεις της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) στο Στρατόπεδο «ΖΟΡΜΠΑ» στου Γουδή Αττικής.

Σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και πραγματοποιήθηκε σε εικονικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σκοπός της άσκησης ήταν «η επαύξηση του συντονισμού και της διαλειτουργικότητας» μεταξύ των κρατών – μελών της SEDM (άλλο ένα ευρωατλαντικο κοπής σχήμα όπου συμμετέχουν οι Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία και ως χώρα – παρατηρητής η Μολδαβία), με την Πολυεθνική Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-Eastern Europe Brigade – SEEBRIG), καθώς και «η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους μέσω συνεκπαίδευσης σε προωθημένα σενάρια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και καταστροφών, όπως σεισμοί, πλημμύρες, ατυχήματα και κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές».

Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό και μέσα και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ, σε άλλη μια ένδειξη της ταυτόχρονης στρατιωτικοποίησης των σωμάτων ασφαλείας.

Συμμετείχαν επίσης με εξειδικευμένο προσωπικό η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία, η Ρουμανία, η Πολυεθνική Ταξιαρχία SEEBRIG, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs-UN OCHA) αλλά και το Κέντρο Αριστείας Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Καταστροφών του NATO (Crisis Management Disaster Response Centre of Excellence – CMDR CοE) που εδρεύει στη Βουλγαρία. Επίσης, με παρατηρητές συμμετείχε η Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Τα σενάρια της άσκησης περιλάμβαναν: Αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης σε κρίσιμες υποδομές μετά από σεισμό μεγάλου μεγέθους, από τα απομακρυσμένα Κέντρα Ελέγχου (EXCON Forward) που ήταν ανεπτυγμένα στις χώρες συμμετοχής.

Αντιμετώπιση καταστροφών μετά από σεισμό και τσουνάμι από το Κέντρο Ελέγχου της Ασκησης (EXCON Main) στην Ελλάδα.

Αλλά και «αντιμετώπιση περιστατικών βίας στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των πληγέντων», όρος που πιάνει τα πάντα και κουμπώνει πάνω στα προτάγματα για ένταση της καταστολής στο εσωτερικό απέναντι στον «εχθρό λαό», προκειμένου να περνά σαν οδοστρωτήρας η πολιτική τους σε όλα τα πεδία.

    

Συνεχίζονται οι επικίνδυνες «καραβιές» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Συνεχίζονται οι πάσης φύσεως υπηρεσίες διαμετακόμισης που παρέχει η ελληνική αστική τάξη στον ευρωατλαντικό άξονα προς ανάπτυξη και υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεών του όπου Γης.

Χαρακτηριστικά, ναυλομεσίτες αναζητούν για το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο διπλού κύτους, με σύστημα αδρανούς αερίου (χρησιμοποιείται ευρύτατα στις μεταφορές επικίνδυνων φορτίων, κυρίως ως ενδιάμεσο μονωτικό υλικό προς αποφυγή χημικών αντιδράσεων), που να μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 235.000 βαρέλια καθαρού προϊόντος προδιαγραφών JP5, δηλαδή καύσιμο αεροσκαφών με βάση την κηροζίνη.

Το προβλεπόμενο λιμάνι/τόπος φόρτωσης είναι οι Αγιοι Θεόδωροι Κορινθίας (όπου ξεχωρίζουν οι εγκαταστάσεις της «Motor Oil») και τόποι εκφόρτωσης το Salalah στο Oμάν και το Jebel Ali στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τέτοια πλοία με επικίνδυνα φορτία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών πάνε κι έρχονται συνεχώς στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης», οι Αμερικανοί έψαχναν και πλοίο μήκους έως 251 μέτρων, ικανό να μεταφέρει τουλάχιστον 241 κοντέινερ τύπου TEU (twenty-foot equivalent unit), με προδιαγραφές «συμβατότητας και διαχωρισμού» υλικού HAZMAT – «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνου υλικού», που στη διεθνή βιβλιογραφία παραπέμπει σε τοξικά χημικά, καύσιμα, πυρηνικά απόβλητα, αλλά και σε βιολογικούς, χημικούς και ραδιολογικούς παράγοντες.

Εμπαινε επίσης επιμέρους προδιαγραφή, κάθε κοντέινερ να φέρει βάρος 33.400 λίβρες ή 15.160 κιλά ή περίπου 15 τόνους έκαστο. Αρα, με τουλάχιστον 241 κοντέινερ μιλάμε για τουλάχιστον 3.653 τόνους επικίνδυνου μεταφερόμενου φορτίου. Ολο αυτό με ένα μόνο πλοίο…

Ως «τόπος εκτέλεσης της σύμβασης» και «περιοχή παράδοσης» με βάση τα σχετικά έγγραφα δινόταν ο Κόλπος της Σούδας, η βάση που διατηρούν εκεί οι Αμερικανοί και ολοένα γιγαντώνεται, κατά τις πρόνοιες της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, με τις δύο διαδοχικές «επικαιροποιήσεις» της, όπως προετοιμάστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν υπογράφτηκαν και υλοποιούνται επί ΝΔ.

     

Ανατολική Μεσόγειος: Περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί και οι κίνδυνοι για τους λαούς

Ο Οκτώβρης φωτίζει την πάλη των λαών, ο Σοσιαλισμός είναι ανάγκη των καιρών

Ο Οκτώβρης φωτίζει την πάλη των λαών, ο Σοσιαλισμός είναι ανάγκη των καιρών

Εργάτες - αγρότες μαζί στο δρόμο. Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο!

Εργάτες – αγρότες μαζί στο δρόμο. Πάρτε πίσω το νόμο – λαιμητόμο!

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στα 97 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του ΚΚΕ

Πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στα 97 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του ΚΚΕ

Ενας αιώνας αγώνας και θυσία με το ΚΚΕ στην πρωτοπορία

Η άλλη όψη του καπιταλιστικού “παράδεισου”

Ριζοσπάστης 20 – 12 – 2022

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *