Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2023

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επικυρώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023, που δίκαια οι εργαζόμενοι τον έχουν χαρακτηρίσει καρμανιόλα για μισθούς, συντάξεις, λαϊκές ανάγκες, με τον οποίο σφαγιάζονται ακόμα και τα επιδόματα για τα ΑμεΑ, στον βωμό της κερδοφορίας και ανάπτυξης των επιχειρηματικών ομίλων, για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μπίζνες τους σε όλα τα στρατηγικά γι’ αυτούς μέτωπα.

Από τους 299 βουλευτές οι 156 (ΝΔ) ψήφισαν υπέρ και 143 κατά. Οσον αφορά τις εξοπλιστικές δαπάνες ψήφισαν 190 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελ. Λύση) υπέρ και 109 κατά.

Πίσω από τους καβγάδες και τους υψηλούς τόνους στις πέντε μέρες της συζήτησης – με κορύφωση το Σάββατο που τη σκυτάλη πήραν οι πολιτικοί αρχηγοί – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επιδίωξαν να κρύψουν ότι οι αντιλαϊκές προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι οι προγραμματικές δηλώσεις όλων τους, γιατί έχουν υπαγορευτεί από το κεφάλαιο που όλοι υπηρετούν και τις κάθε φορά προτεραιότητές του. Γι’ αυτό και οι προτάσεις όλων τους ήταν μια αναδιανομή της φτώχειας από τους φτωχούς στους φτωχότερους και αφορούσαν από ποια τσέπη θα πληρώσει ο λαός, αρκεί οι όμιλοι να μη βάλουν το χέρι στη δική τους τσέπη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σφυροκόπησαν τον προϋπολογισμό άρθρο – άρθρο και ανέδειξαν ότι αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα που έχουν περάσει στον λαιμό του λαού οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με βάση τη στρατηγική της ΕΕ, για να εξασφαλίζονται «ζεστό» χρήμα και χώρος για επενδύσεις και κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Κάλεσαν τον λαό, κόντρα στην κοροϊδία παλιών και νέων «σωτήρων», με την οργανωμένη πάλη του να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, με πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, για να έρθουν καλύτερες μέρες.

    

Μόνο ο ίδιος ο λαός με την πάλη του μπορεί να επιβάλει το τέλος των αντιλαϊκών προϋπολογισμών

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Και τι δεν έχουμε ακούσει όλες αυτές τις μέρες από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τους υπουργούς της ΝΔ. Φαντάζομαι, περίπου τα ίδια θα πει και ο πρωθυπουργός – στη συνέχεια – για τον προϋπολογισμό του 2023… Ακούμε την ίδια πάνω – κάτω κασέτα πέντε μέρες τώρα:

Οτι «είναι ένας ιστορικός προϋπολογισμός γιατί σηματοδοτεί το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας»!!! Οτι «η ελληνική οικονομία επιδεικνύει μεγάλες αντοχές και διαθέτει ισχυρή δυναμική»!!! Και άλλα αρκετά τέτοια ή παρόμοια.

Μαζί βέβαια με αυτά, επαναλαμβάνετε και τα περί «αντιμετώπισης των μεγάλων κρίσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη»!!!

Το γνωστό ποιηματάκι, που έχετε μάθει απέξω και το επαναλαμβάνετε με κάθε ευκαιρία. Εγώ, θα σας έλεγα, κρατηθείτε λιγάκι, κύριοι της ΝΔ. Τουλάχιστον διδαχτείτε λίγο από την πείρα των προηγούμενων χρόνων.

Σε κάθε περίπτωση, όσα κοσμητικά επίθετα και αν βάλετε μπροστά από τον προϋπολογισμό, κανένα δεν αναιρεί την πραγματικότητα. Αυτήν που καταλαβαίνουν, γιατί τη ζουν στο πετσί τους, οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν εδώ τον τόπο. Οτι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός προϋπολογισμός, όπως τέτοιοι ήταν και όλοι οι προηγούμενοι, όποιος κι αν τους εισηγήθηκε.

Αλλωστε, ο εκάστοτε κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί το βασικό εργαλείο υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων. Διαχρονικά αποτελεί το μέσο αναδιανομής, σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων.

Eurokinissi

Ακούμε και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπερθεματίζουν, ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάτι σαν «εξόδιος ακολουθία».

Το ζητούμενο βέβαια είναι να είναι ένας από τους τελευταίους αντιλαϊκούς ταξικούς προϋπολογισμούς, κι αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί καμία αστική πολιτική δύναμη. Ούτε εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί να το κάνει πράξη με την πάλη του, μόνο αν το αποφασίσει, ο ίδιος ο λαός. Εμείς γι’ αυτό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Το κράτος του «μεγάλου αδελφού» δεν το ακουμπά κανείς σας

Και παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που συζητάμε, είναι ένας προεκλογικός προϋπολογισμός, αποδεικνύεται ξανά πως τα όρια μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σχέση με τις κεντρικές πολιτικές που καθορίζουν τη ζωή του λαού, ειδικά στο πεδίο της οικονομίας, είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα και συγκεχυμένα.

Θα πω και παρακάτω…

Αυτός, κατά τη γνώμη μας, είναι και ο λόγος που η πολιτική αντιπαράθεση έχει μπόλικη από την μπόχα και τη δυσωδία που αναδίδεται από όλες τις βρώμικες υποθέσεις των τελευταίων ημερών. Οχι βέβαια ότι αυτή η κάλπικη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ σας θα βοηθήσει να φωτιστούν όλες οι πτυχές. Δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες. Μπορεί όμως να βοηθήσει να βγουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.

Eurokinissi

Στην πραγματικότητα δεν θέλετε να φωτιστούν όλες οι πλευρές, γιατί όλοι σας έχετε λερωμένη τη φωλιά σας. Γιατί όλοι σας, νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, έχετε εναλλάξ αναλάβει να υπηρετείτε αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και την εξουσία των λίγων σε βάρος των πολλών. Και μη δυσανασχετείτε ορισμένοι ότι σας βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι. Μόνοι σας έχετε μπει. Γι’ αυτό και όλοι σας παριστάνετε τους ανήξερους.

Από πού να αρχίσω; Από τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν πως υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίοι μάλιστα φτιάχνουν τούρτες για να γιορτάσουν τα αντιλαϊκά, αντεργατικά πεπραγμένα τους, παρακολουθούνται; Και ο πρωθυπουργός, πολιτικός προϊστάμενός τους και προϊστάμενος της ΕΥΠ, δεν ξέρει τίποτα; Χτες νέα δημοσιεύματα αναφέρουν την παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και ενός δημοσιογράφου.

Από άλλα επίσης δημοσιεύματα, τα οποία γράφουν ότι επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη της ΕΥΠ είχαν έρθει σε επαφή με Ισραηλινούς για την αγορά παράνομου λογισμικού υποκλοπών; Και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας επίσης κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτα;

Κοιτάξτε ορισμένες συμπτώσεις: Από το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ και σε συνέχεια από το 2019 επί ΝΔ, το ΚΚΕ καταγγέλλει παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του και όλοι σας – σαν να είσαστε συνεννοημένοι – δεν ξέρετε τίποτα! Παρότι έχετε τα στοιχεία.

Θα το επαναλάβουμε κι από αυτό εδώ το βήμα. Ετσι θα το πάτε! Ο ένας θα βγάζει τα άπλυτα του άλλου στη φόρα, για να συντηρείται και η αντιπαράθεση μεταξύ σας. Και στο τέλος θα επικρατήσει πάλι η ίδια δικομματική ομερτά μεταξύ σας, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις χρόνια τώρα. Και θα αφήσετε απέξω τη μεγάλη εικόνα του ίδιου του «κράτους – υποκλοπέα». Ενός κράτους – χαφιέ, που ενισχύθηκε και με τον τελευταίο νόμο για την ΕΥΠ που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αλλά αυτό το κράτος του «μεγάλου αδελφού», όλο αυτό το διάστημα που έχει βγει στη φόρα το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, δεν το έχει ακουμπήσει κανείς σας! Γιατί όλοι σας, τόσα χρόνια, είτε το ενισχύσατε είτε το ανεχτήκατε.

Κάνετε τον «ψόφιο κοριό» για τη μήτρα που γεννάει διαφθορά και σήψη

Και μαζί με όλα αυτά, ευρωβουλευτές, όπως η εκλεκτή του ΠΑΣΟΚ, Καϊλή, πιάνεται με τη γίδα του Κατάρ στην πλάτη, αφού πρώτα διαφήμιζε το αίσχος του εργασιακού γκέτο με τους 6.000 νεκρούς εργάτες στα έργα του Μουντιάλ! Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Ανδρουλάκης, δεν γνωρίζει επίσης τίποτα για το έγκλημα. Δηλαδή, τόσα χρόνια ευρωβουλευτής δεν γνωρίζει τίποτα για τον χαρακτήρα της ΕΕ, τη μήτρα που γεννάει τη διαφθορά και τη σήψη. Ούτε φυσικά οι υπόλοιποι εδώ μέσα. Ολοι κάνετε τον «ψόφιο κοριό»!

Το σκάνδαλο αυτό, για το οποίο βέβαια όλοι ψάχνετε ένα σύννεφο για να πέσετε, δεν ήταν κάποια μεμονωμένη και σπάνια εξαίρεση. Από σκάνδαλα και μεγάλα μάλιστα στο Ευρωκοινοβούλιο, άλλο τίποτα. Κι αυτό γιατί η ίδια η πολιτική της ΕΕ λειτουργεί ως φυτώριο σκανδάλων.

Δεν ξέρετε τίποτα για τη δράση των – θεσμοθετημένων – επιχειρηματικών λόμπι, τα οποία ξεπερνούν τα 13.600, ενώ μαζί με τα επίσημα, υπολογίζονται στις 25.000 – 30.000;

Ούτε για το ότι στο Ευρωκοινοβούλιο νομοθετικά κείμενα – Οδηγίες και συγκεκριμένες διατυπώσεις πολύ συχνά γράφονται απευθείας ή καθ’ υπαγόρευση από εκπροσώπους τέτοιων λόμπι και στη συνέχεια υπογράφονται και κατατίθενται ως τροπολογίες από ευρωβουλευτές;

Για όλα αυτά, τα νόμιμα και θεσμοθετημένα, δεν έχει να πει κανείς τίποτα; Από καμιά πολιτική πτέρυγα εδώ μέσα;

Αφήστε! Τα είπαν όλα προχτές οι ευρωβουλευτές σας που σήκωσαν το χεράκι τους και ψήφισαν αυτό το κατάπτυστο ψήφισμα για το σκάνδαλο του Κατάρ, όπου κυνικά ομολογείται ότι η ικανότητα των λόμπι «να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο κοινοβούλιο επιχειρηματολογώντας, αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας»!!! Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή…

Αλλά μάλλον αυτό εννοούσε – φαίνεται – και ο κ. Τσίπρας, όταν έλεγε ότι «οι θεσμοί στο Βέλγιο λειτουργούν»! Αυτοί ακριβώς είναι οι θεσμοί στους οποίους το Κατάρ προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεις για την προώθηση των συμφερόντων του. Με βάση αυτούς τους θεσμούς, εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το «ξέπλυμα» του Κατάρ, χωρίς καν ονομαστική ψηφοφορία!

Μαζί, φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, συνολικά η ΕΕ, ανακαλύπτατε πάνω στους τάφους χιλιάδων νεκρών εργατών στα κάτεργα του Κατάρ «υποδειγματικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις»!!!

Απέναντι σ’ αυτή τη σαπίλα, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ όχι μόνο κατήγγειλαν τα ανήκουστα που έλεγε η κ. Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά κατήγγειλαν συνολικά τα εργασιακά κάτεργα του Κατάρ.

Το ΚΚΕ, βέβαια, ούτε το «ανήξερο» παριστάνει, ούτε «έπεσε απ’ τα σύννεφα». Χρόνια τώρα δημοσιεύει στοιχεία και ντοκουμέντα για τη δράση των λόμπι και τους «δεσμούς αίματος» που έχουν αναπτύξει με την ΕΕ και τους θεσμούς της, που όλοι σας εδώ μέσα έχετε κάνει «εικόνισμα».

Στην πραγματικότητα, στηρίζετε αυτή τη σαπίλα του συστήματος. Πότε με τις διάφορες Καϊλή του ΠΑΣΟΚ, που διώκονται για διαφθορά στις Βρυξέλλες, πότε με τους Πάτσηδες της ΝΔ, αυτά τα αρπακτικά που βγάζουν σπίτια σε πλειστηριασμούς.

Για να μην ξεχνιόμαστε, κύριοι της ΝΔ, που και σεις πάλι δεν ξέρατε τίποτα για το έγκλημα. Γιατί έγκλημα είναι να αρπάζεις τα σπίτια του κοσμάκη.

Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή στην κρατική βία και καταστολή

Βέβαια, το ίδιο το αστικό κράτος σας, αυτό που «νόμιμα» μπουκάρει στα σπίτια του λαού για να τα βγάλει στο σφυρί, που ενισχύει την καταστολή και τον αυταρχισμό απέναντι στις ελευθερίες του λαού, είναι το ίδιο που σκοτώνει έναν 16χρονο για 20 ευρώ βενζίνη…

Θα το πούμε ξανά και ξανά: Καμία συγκάλυψη, καμιά ανοχή στην κρατική βία και καταστολή.

Καμιά ανοχή στα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που πολλαπλασιάζονται στο έδαφος μιας πολιτικής που από τη μία ενισχύει την καταστολή απέναντι στον λαό, ενώ από την άλλη επανειλημμένα συγκαλύπτει υποθέσεις και ενόχους.

Και όταν μιλάμε για καμιά ανοχή στην κρατική βία και καταστολή, μιλάμε και για την κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων, αλλά και των διάφορων ειδικών ομάδων καταστολής όπως ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΟΔΟΣ, πανεπιστημιακή αστυνομία κ.λπ. Και όχι κάποιον δήθεν εκδημοκρατισμό τους, που λένε κάποιοι, ψευδώς και αφελώς. Ολα τους έχουν στόχο τον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία.

Κι εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε ότι η ψήφος του ΚΚΕ στο επίδομα των 600 ευρώ μόνο για το ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν αναντίστοιχη – και μάλιστα τη στιγμή που έγινε – με την ξεκάθαρη θέση που έχει και κυρίως παλεύει το ΚΚΕ, την οποία ανάφερα και σήμερα και διατυπώθηκε και από τον βουλευτή μας κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας.

Καμία μορφή διαχείρισης δεν μπορεί να δώσει λύση στον λαό

Οταν ξέσπασε η κρίση το 2010, το ΚΚΕ είχε πει – και πολλοί τότε δυσανασχετούσατε – ότι τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος έχουν γίνει τόσο μεγάλα, που κανένα μοντέλο ή καμιά μορφή καπιταλιστικής, αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να δώσει λύση και διέξοδο.

Κι αυτό το λέγαμε σε αντίθεση με σας, που ισχυριζόσασταν πως το πρόβλημα είναι «οι ιδεοληψίες της τρόικα», «ο αντιαναπτυξιακός και αντι-επενδυτικός χαρακτήρας των μνημονίων», «η περιοριστική πολιτική» και πάει λέγοντας…

Και μάλιστα, όλοι σας δίνατε υποσχέσεις για εύκολες λύσεις στο πλαίσιο του συστήματος και της ΕΕ. Εννοείται βέβαια πως αυτές οι υποσχέσεις για εύκολες λύσεις από τα πάνω, χωρίς καμιά παρέμβαση από τα κάτω, επηρέασαν έναν λαό που ζούσε το σοκ μιας πρωτοφανούς κρίσης.

Αναφέρομαι φυσικά στα κόμματα που σε αντίθεση με τις διακηρύξεις τους εφάρμοσαν αυτές ακριβώς τις πολιτικές που πριν υποτίθεται ότι πολεμούσαν. Κάτι θα θυμόσαστε εσείς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ελληνικός λαός έχει δοκιμάσει στο πετσί του και τις δύο βασικές μορφές διαχείρισης του καπιταλισμού και μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Αποδείχθηκε ότι ούτε η μία ούτε η άλλη μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των εργαζομένων.

Θυμόμαστε όλοι την αντιπαράθεσή τους για τη λεγόμενη περιοριστική και τη λεγόμενη επεκτατική πολιτική. Αυτό που ονομάζεται «περιοριστική πολιτική», με τα κουρέματα και τα μνημόνια, που εφάρμοσαν τόσο η ΝΔ όσο και κατά βάση ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν σε άμεση μείωση μισθών και συντάξεων, σε κατακόρυφη πτώση του βιοτικού του επιπέδου.

Σήμερα η «φιλελεύθερη» ΝΔ εφαρμόζει, όπως βλέπουμε, την πιο «επεκτατική» λύση των τελευταίων δεκαετιών, αφού αυτή προκρίθηκε τώρα απ’ την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πού οδήγησε κι αυτή; Σε δραστική μείωση του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, μέσα από έναν απλά διαφορετικό τρόπο σφαγής.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ο τσακωμός σας για το με ποιον τρόπο θα σφάξετε τον λαό! Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα και της επεκτατικής πολιτικής διαχείρισης και της «πράσινης μετάβασης» που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ενωση όλο το προηγούμενο διάστημα.

Καπιταλισμός σημαίνει «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τους εργαζόμενους, τον λαό. Απ’ αυτή την άποψη, η περίοδος που διανύουμε, με τα χαρακτηριστικά που έχει, αποτελεί ταυτόχρονα και περίοδο πλήρους δικαίωσης των θέσεων του ΚΚΕ.

Την κρίση την διαδέχτηκε η… ανάπτυξη και τα… ρεκόρ των επενδύσεων! Την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική την διαδέχτηκε η επεκτατική πολιτική, ειδικά την περίοδο της πανδημίας!

Ας κάνει «ταμείο» ο λαός να δει τι έχασε και τι κέρδισε

Ας κάνει λοιπόν τώρα ο λαός μας τον λογαριασμό. Τι έχασε και τι κέρδισε όλα αυτά τα χρόνια:

— Μήπως καταργήθηκαν οι μνημονιακοί νόμοι, τα αντεργατικά μέτρα και χαράτσια που επιβλήθηκαν τότε; Οχι μόνο δεν καταργήθηκαν, αλλά ενισχύθηκαν ακόμα παραπέρα.

— Μήπως αυξήθηκαν οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, που υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο με νόμους πάνω στους νόμους, όπως ο πρόσφατος νόμος για το «νέο ΕΣΥ» που ενισχύει την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας του λαού, που τον βάζει συνεχώς να πληρώνει.

— Μήπως άλλαξε η αναλογία στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που εισπράττονται από τα λαϊκά στρώματα και σε εκείνα που εισπράττονται από το μεγάλο κεφάλαιο;

Οχι βέβαια. Αυτό το αίσχος του 95% των εσόδων να προέρχεται από τους φόρους του λαού και μόνο το 5% από το κεφάλαιο, παραμένει σε όλες τις συνθήκες και με όλες τις κυβερνήσεις!

Ακόμα και τώρα που η ακρίβεια έχει φτάσει στον θεό, δεν τολμάτε, όχι να καταργήσετε, αλλά ούτε καν να μειώσετε τον ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τους φόρους στην Ενέργεια!

Ακόμη και κάποιες μικρές αυξήσεις που δόθηκαν στον κατώτατο μισθό, αρχικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από αυτή της ΝΔ, είναι πολύ πίσω και από τα επίπεδα του 2009. Και μάλιστα, τώρα που η ακρίβεια εξανεμίζει το εισόδημα.

Και επειδή μας έχετε ζαλίσει με το μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησής σας – αυτό των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία – ας πούμε τα πράγματα απλά:

Οι επιχειρήσεις για να επενδύσουν πρέπει να βγάζουν κέρδη. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει μία επιχείρηση να επενδύσει κόντρα στην κερδοφορία της, κόντρα στο κυνήγι ενός ικανοποιητικού ποσοστού κέρδους. Και το κέρδος, όπως ξέρουμε όλοι, απαιτεί φθηνότερη εργατική δύναμη, κρατικές επιδοτήσεις που βασίζονται στη φορολογία του λαού, φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, απαιτεί τη διαμόρφωση όρων και συνθηκών που να δίνουν μέγιστες δυνατές ελευθερίες στις καπιταλιστικές επενδύσεις!

Ανεξαρτήτως, λοιπόν, προθέσεων, όσο κανείς πίνει νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όσο πίνει νερό στις δεσμεύσεις της ΕΕ και προωθεί τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, όπως κάνει κάθε τέτοια κυβέρνηση, το αποτέλεσμα για τον λαό θα είναι πάντοτε αρνητικό και καταστρεπτικό!

Να μη σας στεναχωρήσουμε όμως… Πράγματι, καταγράφηκαν σε ορισμένους κλάδους σημαντικές επενδύσεις την προηγούμενη περίοδο: Στον τουρισμό, στην Ενέργεια και σε άλλους κλάδους επενδύθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά, μια απλή αναφορά στον όγκο των επενδύσεων κρύβει ορισμένες κρίσιμες πλευρές. Κρύβει, για παράδειγμα, ότι μεγάλος όγκος των επενδύσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά κρατικές επιδοτήσεις, που κατευθύνθηκαν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, σε εκείνους τους κλάδους που προκρίνει ο σχεδιασμός της άρχουσας τάξης της χώρας.

Μεγάλο παραμύθι η «ανάπτυξη για όλους»

Το κύριο όμως είναι άλλο. Το δήθεν μεγάλο σας «επίτευγμα», οι δήθεν «επιτυχίες» της κυβέρνησής σας – που είναι βέβαια επιτυχίες για το κεφάλαιο – δείχνουν τι θα συμβεί στον λαό αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Αποδεικνύουν ότι η «ανάπτυξη για όλους» είναι πολύ μεγάλο παραμύθι.

Οι επενδύσεις στις οποίες αναφέρεστε όχι απλά δεν αντιμετώπισαν τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά αντίθετα τα πολλαπλασίασαν. Κυριολεκτικά μόνο με τρόμο σκέφτεται ο μέσος εργαζόμενος πώς θα αλλάξει η ζωή του αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία.

Πόσο, για παράδειγμα, θα ακριβύνουν το ρεύμα και οι μετακινήσεις, σε μόνιμη βάση, αν συνεχιστεί η πορεία των επενδύσεων στην Ενέργεια. Πόσο απλησίαστες θα γίνουν οι διακοπές για τη λαϊκή οικογένεια, αν συνεχιστούν οι επενδύσεις στον Τουρισμό. Ηδη γίνεται ένα άπιαστο όνειρο.

Και αν οι εργαζόμενοι πληρώνουν τόσα στη φάση της ανάπτυξης, μπορούμε μόνο να προβλέψουμε πόσο θα πληρώσουν την όποια επιβράδυνση της οικονομίας, την πορεία προς την ύφεση τους επόμενους μήνες. Γιατί τα διάφορα σινιάλα, κύριοι της κυβέρνησης, δεν είναι καθόλου καλά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα επιτόκια, οδηγώντας σε εκτόξευση των δαπανών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια, που ήδη είναι υπερχρεωμένη. Η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι προ των πυλών.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αναλύσεις που προειδοποιούν για μια ακόμα βαθύτερη και πιο συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση πυκνώνουν. Η βιομηχανική παραγωγή στα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα διεθνώς εμφανίζεται μειωμένη. Ο όγκος των θαλάσσιων μεταφορών υποχωρεί σημαντικά και οι προβλέψεις των οικονομικών ινστιτούτων κάνουν λόγο για μία νέα κρίση, βαθύτερη από την κρίση του 2008. Και, όπως σας είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένα, οι επιπτώσεις στην «εξωστρεφή» ελληνική οικονομία – για την οποία έχετε κοπιάσει και διαφημίσει τόσο εσείς, κ. Μητσοτάκη, όσο και εσείς, κ. Τσίπρα – θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Αλήθεια, πού θα στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη σε μια περίοδο που – λόγω της φτωχοποίησης και των Ευρωπαίων – ο τουρισμός ενδέχεται να σημειώσει σημαντική υποχώρηση, σε μια περίοδο που το διεθνές εμπόριο μειώνεται δραστικά; Στον τουρισμό πολυτελείας;

Σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, η πίεση για επιστροφή σε περιοριστική πολιτική και τερματισμό των «οριζόντιων κρατικών επιδοτήσεων» αυξάνεται. Το φτηνό χρήμα και η δυνατότητα δανεισμού προσκρούουν στην τεράστια διόγκωση των κρατικών χρεών σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Η γνωστή απειλή του λεγόμενου δημοσιονομικού εκτροχιασμού εμφανίζεται και πάλι. Και θα αποτελέσει, μετά τις επερχόμενες εκλογές, το νέο αφήγημα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η περικοπή των κρατικών δαπανών, ακόμα και των σημερινών ισχνών κρατικών επιδοτήσεων κοινωνικής πολιτικής.

Χαρακτηριστικός άλλωστε είναι και ο στόχος που θέτετε και εσείς στον κρατικό προϋπολογισμό, για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το επόμενο διάστημα.

Ομως οι προβλέψεις για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2023, είναι εξαιρετικά αβέβαιες.

Μιλάτε ώρες επί ωρών, λες και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε γυάλα! Για να μην πω ποιος πραγματικά εμφανίζεται να είναι σε γυάλα εδώ μέσα…

Τη «νύφη» θα πληρώσει και πάλι ο λαός

Και, φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ποιος θα πληρώσει πάλι τη «νύφη». Ποιοι θα πληρώσουν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και μικροεπαγγελματίες.

Συνολικά, η πορεία και του τελευταίου χρόνου αποδεικνύει ακόμα μία φορά αυτό που το ΚΚΕ φωνάζει όλα αυτά τα χρόνια: Οτι η ανάπτυξη για το κεφάλαιο δεν σημαίνει ανάπτυξη για τον λαό. Σημαίνει μόνο επιδείνωση της κατάστασης, φτώχεια, δυστυχία.

Τα δισεκατομμύρια ευρώ των επενδύσεων, που αυξάνουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, όχι απλά δεν οδήγησαν σε βελτίωση τη ζωή των εργαζομένων, αλλά την οδήγησαν σε δραστική επιδείνωση.

Η απολιγνιτοποίηση σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΕΕ, η στήριξη στο φυσικό αέριο και οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στο «πράσινο» ρεύμα, που εκτίναξαν τις τιμές για τους εργαζόμενους, αλλά και τα τεράστια κέρδη των εφοπλιστών που μεταφέρουν και των Αμερικανών που παράγουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο, είναι ακριβώς ο πυρήνας της ενεργειακής φτώχειας.

Οι επενδύσεις στον Τουρισμό μετατρέπουν σε πανάκριβο εμπόρευμα τη λαϊκή αναψυχή και βασίζονται στην ολοένα και φτηνότερη εργατική δύναμη στον κλάδο.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο κλείνει δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, ενώ τα μεγάλα κέρδη του βασίζονται στις άθλιες συνθήκες εργασίας διανομέων και διαλογέων.

Αλήθεια, κύριοι της ΝΔ, γιατί πιστεύετε ότι ο τουριστικός τομέας αδυνατούσε να βρει εργαζόμενους όλο το καλοκαίρι; Μήπως γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι και νέες που να ψάχνουν δουλειά; ‘Η μήπως γιατί οι όροι και συνθήκες εργασίας είναι τόσο άθλιοι που ισοδυναμούν σχεδόν με φυσική εξόντωση των εργαζομένων στον κλάδο;

Το δεύτερο, σας απαντούν με μια φωνή οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, αν τους ρωτήσετε.

Τι δείχνει και αυτό το παράδειγμα;

Δείχνει πως τα τεράστια κέρδη του τουριστικού κλάδου βασίζονται πάνω σε μία ολοένα και φτηνότερη εργασία, βασίζονται πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο που όλοι μαζί έχετε συνδιαμορφώσει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Και μη μας πείτε πάλι, εσείς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ακυρώσετε τον νόμο Χατζηδάκη, όπως είπε η κα Αχτσιόγλου στην εισηγητική της ομιλία! Κάτι θα έχετε ακούσει για την προσπάθεια της Κεραμέως να εφαρμόσει τον νόμο στους εκπαιδευτικούς με τη στήριξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο βέβαια τον ακύρωσαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Αντε τώρα να τους πείτε για ακύρωση αυτού του νόμου, που μαζί με τη ΝΔ εφαρμόζετε. Εκτός αν νομίζετε ότι οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν είναι στα πάνω από τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη τα οποία ψηφίσατε.

Και για να επανέλθω στο μυθιστόρημα της κυβέρνησης για τις επενδύσεις: Τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων, που εμφανίζονται σαν χρήμα που πέφτει από τον ουρανό, πληρώνονται διπλά και τριπλά από τους εργαζόμενους, αφού βασίζονται σε φόρους, σε χρέη που θα τα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα και σε πληθωριστικό χρήμα που κόβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός οικονομικός αναλυτής για να καταλάβει πια το προφανές: Η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια, τα εργατικά «ατυχήματα» των ντελιβεράδων είναι η άλλη όψη των τεράστιων κερδών που καταγράφει ο κλάδος της Ενέργειας, του Τουρισμού, του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Βαθιά ταξικός ο προϋπολογισμός σας

Η ανάπτυξή σας ήταν, είναι και θα είναι πάντα ταξική και ανάλγητη. Ο ίδιος ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ είναι βαθιά ταξικός, όπως και ο χαρακτήρας της ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, τι προβλέπεται και φέτος;

Νέες αυξήσεις στο σύνολο των έμμεσων φόρων.

Φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Περικοπές των δαπανών του «κοινωνικού κράτους», για να επιτευχθούν δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, με την κρατική στήριξη, δηλαδή αφαίμαξη των φορολογούμενων, που βασίζεται:

– στην εκτίναξη του κόστους για την εργατική – λαϊκή οικογένεια,

– σε επιτόκια καταθέσεων που μόλις και υπερβαίνουν το 0% όταν ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10%, αλλά και

– σε δραστική αύξηση των πλειστηριασμών σε βάρος λαϊκών οικογενειών και για να κινηθεί η καπιταλιστική αγορά!

Οσο για τα δήθεν «μπινελίκια» στη συνάντηση του κυρίου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες, πού τα λέτε αυτά; Μιλημένα – ξηγημένα τα έχετε, κύριε Σταϊκούρα. Ολος σας ο καημός είναι να συνεχίσουν να πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά τα δάνειά τους, απ’ αυτά που δεν έχουν.

Ολα αυτά βέβαια δεν αποτελούν καμιά πρωτοτυπία της κυβέρνησής σας. Επαναλαμβάνετε κι εσείς την ίδια γνωστή συνταγή.

Γι’ αυτό και προκαλεί σχόλια η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τους έμμεσους φόρους, τους πλειστηριασμούς, την ενεργειακή φτώχεια και το εισόδημα του λαού. Προκαλεί όμως και οργή, αφού ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ο «πρωταθλητής» της εκτόξευσης του ΦΠΑ. Ηταν αυτός που έφερε τα «κοράκια». Είναι αυτός που επίσης υπερθεματίζει για την περιβόητη «πράσινη Ενέργεια», που αποτελεί βασικό εργαλείο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, κύριου παράγοντα της ενεργειακής φτώχειας και ακρίβειας.

Και για να έρθουμε στο ζήτημα της ακρίβειας, που έχει γονατίσει τις λαϊκές οικογένειες. Οπως κάνατε όλοι σας την περίοδο 2010 – 2015, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές σας. Τότε που ερμηνεύατε την κρίση ως κάτι παράταιρο και δήθεν ξένο προς την «κανονικότητα» της καπιταλιστικής οικονομίας. Ετσι και τώρα, ερμηνεύετε την ακρίβεια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο…

Ως κάτι εξωγενές, που οφείλεται είτε στον πόλεμο, όπως λέει η ΝΔ, είτε σε κάποιες διαχειριστικού χαρακτήρα επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα ισχυρίζεται πως έτσι παραβιάζεται η «ιερή ευρωπαϊκή κανονικότητα», δηλαδή η κανονικότητα των βρώμικων λόμπι που λέγαμε και στην αρχή.

Να σας θυμίσω, κύριοι της ΝΔ, ότι για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, μιλούσαμε σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα όταν συζητούσαμε και τον περσινό προϋπολογισμό.

Μόνο που τον Δεκέμβρη του 2021 ο Πούτιν δεν είχε ακόμα επέμβει στην Ουκρανία, δεν είχε ξεκινήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Τότε, πριν έναν χρόνο, ψελλίζατε κάτι κωμικά για κάτι φυτείες του καφέ στη Βραζιλία που ανεβάζουν τις τιμές.

Εχετε φτάσει στο σημείο να κάνετε κεντρικό ερώτημα της μεταξύ σας αντιπαράθεσης ποιο κομμάτι της ακρίβειας είναι εισαγόμενο και ποιο εγχώριο. ‘Η αν είμαστε λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοτσάνα, για να το πω έτσι χυδαία, όπως αξίζει σε ένα τέτοιο ερώτημα, το οποίο μάλιστα προσπαθείτε να το επιβάλετε και στον λαό.

Είναι δυνατόν να μιλάμε για εισαγόμενη ακρίβεια όταν μια χώρα – και μάλιστα του μικρού μεγέθους της Ελλάδας – είναι πλήρως ενσωματωμένη στην ευρωενωσιακή αγορά, στους διάφορους μηχανισμούς όπως είναι τα Χρηματιστήρια Ενέργειας και εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη στρατηγική που ευθύνεται για την ακρίβεια;

Αρα κόψτε, κύριοι της κυβέρνησης, αυτήν την κοτσάνα περί εισαγόμενης ακρίβειας και πολέμου.

Εδώ η Βρετανία, που δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, που δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, αντιμετωπίζει κι αυτή τα ίδια προβλήματα, που οδηγούν μάλιστα και σε αλλαγές κυβερνήσεων κάθε τρεις και λίγο.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει ακριβώς το αφήγημα περί εισαγόμενης ακρίβειας. Απλά διαφωνεί στο ποσοστό. Και δεν το απορρίπτει όχι μόνο γιατί έχει συνδιαμορφώσει όλες τις πολιτικές επιλογές και τους μηχανισμούς που εκτινάσσουν τις τιμές, αλλά και γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ότι κάποια στιγμή, αν είναι αυτός στην κυβέρνηση, θα πρέπει να επικαλεστεί την ίδια κοτσάνα μπροστά στον λαό.

Δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης

Πραγματικά, η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό όλες αυτές τις μέρες είναι αποκαλυπτική. Κι όπως είπα και στην αρχή, με δεδομένο ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι και προεκλογικός, δύσκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τα όρια μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σχέση με τις κεντρικές πολιτικές που καθορίζουν τη ζωή του λαού, ειδικά στο πεδίο της οικονομίας. Και είναι πάρα πολύ λογικό αυτό, γιατί τέτοιοι είστε!

Διαφωνείτε μήπως στο Ταμείο Ανάκαμψης που είναι το νέο υπερμνημόνιο; Ολοι σας ψηφίσατε τις συμβάσεις του, απλά τώρα τσακώνεστε πώς θα γίνει η μοιρασιά, δηλαδή σε ποιους ομίλους θα καταλήξει το «ζεστό» χρήμα.

Διαφωνείτε μήπως με τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», μέρος της οποίας είναι και η απολιγνιτοποίηση, δηλαδή η απαξίωση των εγχώριων πηγών Ενέργειας;

Διαφωνείτε μήπως στις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις, που, εκτός όλων των άλλων, δεσμεύουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς; Δεν ξέρω ποιος είναι πιο ΝΑΤΟικός εδώ μέσα, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Καλά, δεν μιλάω για το ΠΑΣΟΚ. Εχει δώσει τα ρέστα του τις προηγούμενες δεκαετίες.

Φυσικά και δεν διαφωνείτε. Γι’ αυτό κι έχετε ψηφίσει από κοινού ένα πολύ μεγάλο μέρος των νομοσχεδίων της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και όλο και πιο συχνά εσείς του ΣΥΡΙΖΑ βάζετε στο στόχαστρο μόνο τον κ. Μητσοτάκη, αφήνοντας συχνά απέξω τους υπόλοιπους υπουργούς. Μάλιστα, μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εδώ μέσα για «κυβέρνηση του ενός ανδρός», για υπουργούς «αχυρανθρώπους».

Σοβαρά τώρα;

Αχυράνθρωπος είναι ο Χατζηδάκης, της ιδιωτικοποίησης του Ασφαλιστικού, της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης; Η Κεραμέως, της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της πανεπιστημιακής αστυνομίας; Ο Πλεύρης, της αντιλαϊκής διαχείρισης της Υγείας, της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ; Ο Χρυσοχοΐδης και ο Θεοδωρικάκος, της καταστολής και του αυταρχισμού με τον περιορισμό των διαδηλώσεων;

Πόσο πιο καθαρά πια να μας πείτε πως εσείς θα μπορούσατε να βρεθείτε σε μια κυβέρνηση με τη ΝΔ, αλλά χωρίς τον Μητσοτάκη; Δηλαδή πού διαφωνείτε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ;

Αν θα είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μας απαντάτε. Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό; Αν η αύξηση των τιμών θα είναι 2% πιο χαμηλά, δηλαδή, αν στο εισόδημα των 1.000 ευρώ θα έχει το λαϊκό νοικοκυριό ένα κέρδος το πολύ 20 ευρώ, που εξανεμίζεται κι αυτό την ίδια ώρα με τη μεγάλη ακρίβεια.

Κρατικοποίηση της χασούρας, για επιχειρήσεις καθαρές από χρέη στο κεφάλαιο

Πού αλλού διαφωνείτε; Για το ποσοστό του κράτους στη ΔΕΗ και για τα υπερκέρδη των ιδιωτικών ομίλων της Ενέργειας. Λες και δεν ήταν η ΔΕΗ του 51% επί ΣΥΡΙΖΑ, που – με τις ΝΟΜΕ και την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες κάτω του κόστους – διαμόρφωσε το καρτέλ της Ενέργειας!

Για πείτε μας, λοιπόν! Μια κρατικοποιημένη κατά 51% επιχείρηση ηλεκτρισμού στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς, δεν θα διασφαλίσει κέρδος για τους ιδιώτες μετόχους της και για να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους ομίλους;

Δεν θα κινηθεί κι αυτή, με βάση την πολιτική της «πράσινης» Ενέργειας της ΕΕ, τις δεσμεύσεις της, τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, την προώθηση των ΑΠΕ, και αναγκαστικά θα παράγει πανάκριβα ηλεκτρική ενέργεια, αφού είναι πανάκριβο το φυσικό αέριο, πανάκριβες οι ΑΠΕ, ενώ η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ κάνει πανάκριβο και τον λιγνίτη;

Μια τέτοια λοιπόν κρατική επιχείρηση Ενέργειας θα πρέπει είτε να πουλάει ακριβά το ρεύμα είτε να επιδοτείται από τον κρατικό ποϋπολογισμό, δηλαδή πάλι απ’ τις τσέπες των φορολογουμένων. Τόσο προοδευτική συνεπώς είναι κι αυτή η πρότασή σας!

Για να μην πω για το αποκαλυπτικό παράδειγμα των κρατικοποιήσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σαν τη νέα μαγική λύση, με την οποία μπορούν να λυθούν όλα τα εργατικά – λαϊκά προβλήματα!

Τι ακριβώς μας λέει;

Οτι μια κρατική τράπεζα μπορεί να δίνει και υψηλά επιτόκια και χαμηλά δάνεια. Οτι μια κρατική εταιρεία Ενέργειας μπορεί να δίνει… φθηνό ρεύμα! Ομως, μία κρατική τράπεζα για να προσελκύει καταθέσεις, θα πρέπει να δίνει υψηλότερο επιτόκιο. Για να μην πέσει έξω, θα πρέπει να δανείζει μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν κέρδος, το οποίο όμως για να προκύψει θα πρέπει το κεφάλαιο να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους. Ειδάλλως θα πέσει έξω. Μια κρατική τράπεζα που δανείζει κεφάλαια, ανεξάρτητα με το αν έχει δυνατότητα να τα πάρει πίσω, θα χρειάζεται συνεχώς κρατικές επιδοτήσεις, τις οποίες θα τις πληρώνουν πάλι οι εργαζόμενοι.

Σήμερα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι απανωτές κρατικοποιήσεις, που όντως γίνονται, απλά και μόνο γιατί οι επιχειρήσεις έπεσαν έξω, το κράτος κρατικοποιεί τη χασούρα, μόνο και μόνο για να ξαναδώσει τις επιχειρήσεις αυτές, καθαρές από χρέη, στο ιδιωτικό κεφάλαιο την επόμενη μέρα, όπως έχει κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν.

Βολεύει να αποδίδεται στο χρέος η καπιταλιστική κρίση

Γι’ αυτό και επισημαίνουμε ότι είναι και αποπροσανατολιστική και ψευδεπίγραφη η κριτική που κάνουν άλλοι, όπως το ΜέΡΑ25, στην κυβερνητική πολιτική. Το πρόβλημα του ελληνικού λαού δεν είναι ότι έχει μετατραπεί η χώρα σε χρεο-δουλοπαροικία!

Η αναγόρευση του χρέους σαν τον πυρήνα του προβλήματος, σαν το πραγματικό αίτιο των δεινών που πέφτουν πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού, σαν γενεσιουργό αιτία της κρίσης, είναι βολική μόνο στο σύστημα, βολεύει την άρχουσα τάξη να συγκαλύπτονται τα τεράστια κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου, των τραπεζών, των ενεργειακών ομίλων, των εφοπλιστών, που προέρχονται από την αφαίμαξη των εργαζομένων.

Βολεύει να αποδίδεται στο χρέος η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης. Βολεύει να συγκαλύπτεται το γεγονός ότι τα τεράστια κέρδη των εφοπλιστικών ομίλων που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, προέρχονται από τις τεράστιες επιβαρύνσεις της εργατικής – λαϊκής οικογένειας από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Κι εδώ αναρωτιέται κανείς: Η απαγόρευση των εξορύξεων που επαναλαμβάνει το ΜέΡΑ25, αφορά άραγε όλες τις χώρες του κόσμου ή μόνο την Ελλάδα; Δεν απασχολούν φαίνεται τον κ. Βαρουφάκη ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου πιέζουν σημαντικά το κρατικό χρέος της χώρας.

Να μην προσδοκά λύσεις ο λαός από διάφορους κυβερνητικούς «σωτήρες» και «προστάτες»

Η δική μας κριτική στην κυβέρνηση και στον προϋπολογισμό δεν αφορά τα επιμέρους, εντέλει ανούσια.

Αφορά τα κύρια, αφορά σε όλες εκείνες τις αιτίες που διαμορφώνουν και το ίδιο το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Δηλαδή, τον δρόμο ανάπτυξης υπέρ του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ.

Κι επειδή ακριβώς το ΚΚΕ έχει θέσεις και πρόγραμμα εναντίωσης με τα κεντρικά, τα βασικά ζητήματα, γι’ αυτό κι αποτελεί την καλύτερη εγγύηση στον αγώνα και για τα επιμέρους. Γιατί σήμερα ο στόχος της φθηνής Ενέργειας προϋποθέτει εναντίωση και ρήξη με την «πράσινη ανάπτυξη», καταστρατήγηση της ρήτρας του άνθρακα, για να επαναλειτουργήσουν οι λιγνιτικοί σταθμοί.

Η προστασία της λαϊκής στέγης απ’ τους πλειστηριασμούς απαιτεί σύγκρουση με τη «σταθερότητα» των τραπεζών και τα κέρδη των εταιρειών διαχείρισης. Εχει να κάνει με την πάλη για καθολική απαγόρευση πλειστηριασμού λαϊκής κατοικίας, και με πλαφόν στις εταιρείες διαχείρισης, για πώληση των υποθηκευμένων ακινήτων στους ιδιοκτήτες τους στην τιμή που το αγόρασαν.

Η προστασία του λαϊκού εισοδήματος, σήμερα, απαιτεί σύγκρουση με την ίδια την υπάρχουσα ασυδοσία της καπιταλιστικής κερδοφορίας, απαιτεί αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Μπροστά στον αγώνα για όλα αυτά, με συνέπεια, συνέχεια και δυναμισμό, χωρίς ναι μεν αλλά, μπαίνει το ΚΚΕ. Γι’ αυτό και καλεί τον λαό να μην προσδοκά λύσεις από διάφορους κυβερνητικούς «σωτήρες» και «προστάτες».

Το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», που επαναλαμβάνουμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα, είναι εξαιρετικά επίκαιρο και, όπου δοκιμάστηκε, οι εργαζόμενοι κι ο λαός είχαν σημαντικές νίκες, σημαντικές κατακτήσεις.

Σε αυτό το σύνθημα, το ΚΚΕ είναι το κόμμα που δίνει περιεχόμενο, ζωντάνια, προοπτική.

Εξυπακούεται ότι για όλους αυτούς τους λόγους, και άλλους που ανέπτυξαν αυτές τις μέρες όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ λέμε ΟΧΙ στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό σας.

    

  

Πηγή : Εφημερίδα Ριζοσπάστης 20 – 12 – 2022

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *