Κατηγορίες
Πολιτική

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Καλημέρα σε όλους!

Σαν σήμερα το 1871 γεννιέται η Γερμανίδα κομμουνίστρια επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ .
Η <<Κόκκινη Ρόζα >>μία από τις σπουδαιότερες γυναίκες του 20ου αιώνα μια μεγάλη επαναστάτρια χωρίς συμβιβασμούς και με δυνατή φωνή υπερασπίστηκε τα πιστεύω της.
Μια γυναίκα που εξέφρασε με πάθος και αποφασιστικότητα την κριτική της εναντίον του καπιταλισμού και άντλησε μέσα από αυτή την κριτική ,τη δύναμη για την επαναστατική δράση, μια οξυδερκής παρατηρήτρια της εποχής της και των αλλαγών που συντελούνταν μέσα σε αυτή.
Γεννήθηκε στην Πολωνία, συμμετείχε στις διεργασίες της σοσιαλδημοκρατίας στην τσαρική Ρωσία. Διωκόμενη πέρασε στη Γερμανία και εντάχθηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. ‘Ασκησε πολεμική στις ρεφορμιστικές θέσεις του κόμματος και στη συνέχεια αντιτάχθηκε στον πόλεμο. Μαζί με τον Λίμπκνεχτ πρωτοστάτησε στον «Σπάρτακο» και στην ίδρυση του νεοϊδρυμένου ΚΚ Γερμανίας. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ θα δολοφονηθεί 15 Γενάρη του 1919, από στρατιωτικά και παραστρατιωτικά ακροδεξιά αποσπάσματα, κατ’ εντολή της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Γερμανίας, η οποία είχε επικηρύξει τη Ρόζα με 100.000 μάρκα. Την δολοφόνησαν με κτηνώδη τρόπο, με τα κοντάκια των όπλων, και το πτώμα της το πέταξαν από τη γέφυρα της Λιχτενστάιν στο κανάλι Λάνβερχ.
Ο εντοπισμός του θα γίνει δυνατός μόλις στις 31 Μάη του 1919, όταν τα νερά θα το βγάλουν στην ακτή.
Η κηδεία της Λούξεμπουργκ στις 13 του Ιούνη 1919 μετατράπηκε σε μεγάλη μαχητική διαδήλωση των Γερμανών εργατών.

Πηγή : Facebook Georgios panagou

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *