Καλημέρα σε όλους
Ο Πάμπλο Πικάσο υπήρξε από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης Τέχνης . Σημάδεψε τον 20ο αιώνα με την δημιουργία , την αγωνιστική στάση και την θέλησή του να είναι “στο ακέραιο άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους ” . Ο Πικάσο γεννήθηκε το 1881 στη Μάλαγα της Ισπανίας και πέθανε σαν σήμερα το 1973 . Μέχρι το θάνατο του πάλεψε μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας για ένα καλύτερο αύριο . Με την τέχνη του εξέφρασε πανανθρώπινες και αιώνιες αξίες . Η τέχνη του , πιστή ηχώ της ζωής και της ιδεολογία του , έγινε αφήγηση και κραυγή διαμαρτυρίας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο , την βία τον πόνο των καταφρονεμένων . Έγινε το περιστέρι της ειρήνης .
Από τα πιο σημαντικότερα έργα του είναι η ” Γκουέρνικα , οι Δεσποινίδες της Αβιγιόν κλπ . Ο Πικάσο για το έργο του συνολικά βραβεύτηκε με το βραβείο Λένιν .
Η πασίγνωστη ” Γκουέρνικα ” , έργο που πήρε το όνομά του από τη μικρή πόλη των Βάσκων που καταστράφηκε με αεροπορικό βομβαρδισμό από το φασίστα Φράνκο , έγινε σύμβολο της αντίστασης του Ισπανικού λαού στις φρικαλεότητες και την κτηνωδία του φασισμού . Τα περιστέρια του , μήνυσαν στους ουρανούς τον πόθο της ειρήνης , όπως και το σκίτσο του για τον Νίκο Μπελογιάννη τον πόθο της προοδευτικής οικουμένης για τη σωτηρία του . Στο έργο αυτό ο Πικάσο μεταφέρει συμβολικά το φριχτό γεγονός , δημιουργώντας στο κέντρο της σύνδεσης μία πυραμίδα με βάση το νεκρό στρατιώτη και κορυφή το άλογο που σφαδάζει . Την εικόνα συμπληρώνουν ο νικητής ταύρος και μανάδες με τα διαμελισμένα βρέφη . Το συγκεκριμένο γεγονός μεταμορφώνεται τελικά σε διαχρονική και πανανθρώπινη ελεγεία σε συστοιχία προς το αισθητικό αίτημα της αρχαίας τραγωδίας
Ο Πικάσο δεν αποφεύγει τις παρορμήσεις και τις προτροπές της πνευματικής του συνήδεισης , δεν μεταμφιέζεται . Ζει κεντρισμένος από την μοναδική επιθυμία να είναι στο ακέραιο άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους . Γνωρίζει να αγκαλιάσει απόψεις του μέλλοντος και να επωμίζεται στιγμές από τη μακραίωνη ιστορία του ανθρώπου .