Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΣ «AMAZON» ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

«Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς έχουμε τη δύναμη!»

Κουράγιο και δύναμη στην εργατική τάξη της Ελλάδας και όλου του κόσμου ο νικηφόρος αγώνας για την ίδρυση συνδικάτου σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά μεγαθήρια

Από τις κινητοποιήσεις στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή του Συνδικάτου της «Amazon»
Από τις κινητοποιήσεις στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή του Συνδικάτου της «Amazon»

«

Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Με το σύνθημα αυτό υποδέχτηκαν δεκάδες εργαζόμενοι την αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Amazon» στις ΗΠΑ, χτες το απόγευμα στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Αθήνα ο Chris Smalls, πρόεδρος, και ο Derrick Palmer, αντιπρόεδρος του Amazon Labor Union, μίλησαν στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ με θέμα «Οργανώνουμε την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς».

Βήματα και νίκες που είναι μόνο η αρχή του αγώνα

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Chris Smalls δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τις τραγικές απώλειες, σημειώνοντας ότι αυτές αποτελούν μέρος των απωλειών που μετρά η εργατική τάξη. Τα περιστατικά αυτά «μου θυμίζουν γιατί πήραμε την απόφαση που πήραμε πριν τρία χρόνια», σχολίασε και ξεδίπλωσε το νήμα της προσπάθειας που οδήγησε στην ίδρυση συνδικαλιστικής οργάνωσης σε έναν επιχειρηματικό κολοσσό.

Αφετηρία στάθηκε η ανάγκη για προστασία της υγείας, της ασφάλειας, της ζωής των εργαζομένων μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. «Τρία χρόνια πριν δεν ήμουν συνδικαλιστής. Δεν ήμουν ακτιβιστής, ούτε οργανωτής (…). Τρία χρόνια πριν, αν μου έλεγε κάποιος ότι θα στεκόμουν εδώ και θα σας μιλούσα, θα τον περνούσα για τρελό», είπε χαρακτηριστικά. Και σήμερα είναι πρόεδρος ενός συνδικάτου που εκπροσωπεί 8.300 εργαζόμενους.

Από τη χθεσινή εκδήλωση
Από τη χθεσινή εκδήλωση

Οπως εξήγησε, τα βήματα και οι νίκες που έχουν πετύχει δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή του αγώνα. Η εταιρεία αποτελεί ένα μεγαθήριο και, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα επόμενα χρόνια 1 στους 4 εργαζόμενους στις ΗΠΑ θα δουλεύει ή θα έχει δουλέψει για αυτή. «Δεν έχουμε απέναντί μας μόνο την εταιρεία, έχουμε την κυβέρνηση, την αστυνομία», επεσήμανε.

«Χτίζοντας τη διεθνή αλληλεγγύη θα νικήσουμε», είπε, συμπληρώνοντας ότι κανένα χρηματικό ποσό, όπως τα υπέρογκα κονδύλια που έχει επιστρατεύσει η «Amazon», δεν μπορεί να νικήσει τη δύναμη των εργαζομένων όταν είναι ενωμένοι.

«Κοιτάξτε αριστερά σας, κοιτάξτε δεξιά σας. Και με όλη σας τη δύναμη φωνάξτε: Σε στηρίζω», κατέληξε, μέσα σε δυνατό χειροκρότημα.

Εκατομμύρια ευρώ που δεν έκαμψαν τη θέληση των εργαζομένων να οργανωθούν

Τη μετατροπή της πανδημίας σε σημείο καμπής για τη συλλογική οργάνωση ανέδειξε ο Derrick Palmer. Συγκεκριμένα, το 2020 8.000 εργαζόμενοι βρέθηκαν να δουλεύουν στην αποθήκη στο Στάτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, χωρίς το παραμικρό μέτρο προστασίας, ο ένας δίπλα στον άλλο, με συναδέλφους τους να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και την εργοδοσία να μη λαμβάνει το παραμικρό μέτρο. «Κατάλαβα πως η “Amazon” δεν νοιάζεται για εμένα και αποφάσισα να πάρω θέση», εξήγησε. Μάλιστα, η απάντηση της εταιρείας στην παρέμβαση που έκαναν διεκδικώντας μέτρα ήταν να απολύσει τον Chris Smalls!

«Δεν φτάνει μόνο ο αγώνας στην “Amazon”, θα χρειαστεί όλοι οι εργαζόμενοι να παλέψουμε», διαμήνυσε.

Οι παρεμβάσεις των συνδικαλιστών έδωσαν το έναυσμα για πλήθος ερωτήσεων και συζήτηση.

Αίσθηση προκάλεσαν οι λεπτομέρειες για τη «σταυροφορία» της εργοδοσίας ενάντια στο Συνδικάτο. Οπως ανέφεραν οι συνδικαλιστές, μέσα σε μια χρονιά η «Amazon» διέθεσε 14,2 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τέτοιες δράσεις. Προσέλαβε εξειδικευμένες εταιρείες, οργάνωσε 3.300 ώρες «σεμιναρίων» ενάντια στον συνδικαλισμό, επιδόθηκε σε κανονική καμπάνια, γέμισε τον χώρο με αφίσες, έδωσε πραγματική μάχη για να πνίξει το Σωματείο. Κόντρα στα παραπάνω, αναδείχθηκε η δύναμη της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης, της ενότητας, που έδωσε σάρκα και οστά στη συλλογική δράση και στη συνδικαλιστική οργάνωση.

Δεν το βάζουμε κάτω, βγαίνουμε μπροστά και οργανωμένα διεκδικούμε

Την εκδήλωση είχε ανοίξει νωρίτερα εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Κατήγγειλε στους συγκεντρωμένους τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα στα οποία οδήγησε μέσα σε μια μέρα η βαρβαρότητα του συστήματος της εκμετάλλευσης: Τον θάνατο ενός εργαζόμενου δύτη κατά την εκτέλεση εργασιών σε πλοίο στο Λαύριο, αλλά και το πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Πύλου. Μπροστά στα τραγικά αυτά συμβάντα, η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, αλλά και με την υπόσχεση των εργαζομένων να μετατρέψουν την οργή και τη θλίψη σε οργανωμένο αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό έγινε κάλεσμα στο συλλαλητήριο που οργανώνουν σωματεία και φορείς σήμερα στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα (βλ. σελ. 4 – 5).

Την περίοδο που οι εργαζόμενοι στην «Amazon» έδιναν τη μάχη για να στήσουν το σωματείο τους, όπως σχολίασε ο Αλ. Περράκης, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Jeff Bezos,«φιγουράριζε σε περιοδικά και εφημερίδες ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και έκανε διαστημικό τουρισμό». Την ίδια στιγμή «οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις εταιρείες του υπέφεραν από την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη μέτρων προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια, τους χαμηλούς μισθούς».

Στην ομιλία του παρουσίασε πλευρές της πείρας από τη δράση και διεκδίκηση των σωματείων και των εργαζομένων στην Ελλάδα: Ανέτρεξε στην περίοδο της πανδημίας, στο σύνθημα «Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών για προσλήψεις προσωπικού, στους αγώνες που ξέσπασαν ακόμα και εν μέσω lockdown σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς. «Εργαζόμενοι από τον κλάδο του εμπορίου, από τα σούπερ μάρκετ, οι κούριερ και οι ντελιβεράδες, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ιδιωτικοί υπάλληλοι και αλλού, υψώσαμε τη φωνή μας, δεν κάναμε πίσω. Αγωνιστήκαμε ενάντια στις απολύσεις, στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, απαιτήσαμε μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, δώσαμε τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ζωής της εργατικής τάξης στη χώρα μας, ακόμα και με γενικές απεργίες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια μίλησε για την επίθεση που ακολούθησε «πριν καλά καλά προλάβουμε να ανασάνουμε από τα μέτρα της πανδημίας»: Τα μέτρα που αρχικά παρουσιάστηκαν ως «προσωρινά» έγιναν το ένα μετά το άλλο μόνιμα, νέοι αντεργατικοί και αντισυνδικαλιστικοί νόμοι ήρθαν να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες, με στόχο να θέσουν πρόσθετα εμπόδια στη δημιουργία και στη λειτουργία των σωματείων.

«Και εδώ στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δεν το έβαλαν κάτω, βγήκαν μπροστά και διεκδίκησαν», υπογράμμισε ο Αλ. Περράκης. Ξεχωρίζοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα των αγώνων που ξεδιπλώθηκαν, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «e-food» ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στον αγώνα των οικοδόμων που οδήγησε στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις, στην πάλη των λιμενεργατών για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας της ασφάλειάς τους ενάντια στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO, στη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία για την τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας, για να μη μετρούν κάθε λίγο νεκρούς και τραυματισμένους συναδέλφους τους. Αναφέρθηκε ακόμα στις πρωτοφανούς μαζικότητας διαδηλώσεις που έγιναν τον περασμένο Μάρτη, μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στον σιδηρόδρομο, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

«Η κοινωνία στην οποία ζούμε, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, βάζει ως βασικό και κύριο κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, τα οποία παράγονται από εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, το χρώμα ή όποιον άλλον διαχωρισμό προσπαθούν τα ίδια τα αφεντικά ναι επιβάλουν», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Και από τη σημερινή μας εκδήλωση βροντοφωνάζουμε ότι ήρθε καιρός να μπουν οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους».

«Ο αγώνας που δώσατε κόντρα σε ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια σε όλο τον κόσμο έδωσε κουράγιο και δύναμη στην εργατική τάξη στην Ελλάδα», υπογράμμισε απευθυνόμενος στους δύο συνδικαλιστές. «Αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι εργαζόμενοι και οι λαοί έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τα πάντα. Παρακολουθούσαμε όλες τις εξελίξεις, από τα δημοσιεύματα στον Τύπο. Η επίσκεψή σας εδώ μας δίνει τη δυνατότητα να δυναμώσουμε τη σχέση μας. Να μάθουμε ακόμα περισσότερα για τα προβλήματα και τις δυσκολίες, τα εμπόδια που σας βάζουν προκειμένου να μεγαλώσει το σωματείο, να σταθεί στα πόδια του, να μπει μπροστά και να διεκδικήσει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Με τη σημερινή μας εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από δεκάδες σωματεία και εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους, δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εκφραστεί η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης στην Ελλάδα στη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε. Στέλνουμε από κοινού προς την “Amazon” το δικό μας μήνυμα: Εμείς παράγουμε εμείς έχουμε τη δύναμη», κατέληξε.

Τους όρους αμοιβής και εργασίας στις επιχειρήσεις logistics σκιαγράφησε ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Οι χαμηλοί μισθοί και τα συχνά εργατικά «ατυχήματα» αποτελούν την καθημερινότητα, όπως εξήγησε, ενώ στο Σωματείο φτάνουν καταγγελίες για αλλαγές βαρδιών για τις οποίες οι εργαζόμενοι ενημερώνονται την τελευταία στιγμή, εξαντλητικές υπερωρίες και δουλειά επτά μέρες τη βδομάδα. «Γνωρίζουμε καλά ότι για τα αφεντικά είμαστε ένας αριθμός που πρέπει να εξυπηρετεί τα κέρδη του», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα κέρδη αυτά βγαίνουν με τον ιδρώτα, μερικές φορές και με το αίμα των εργαζομένων.

    

Πλούσια ανταλλαγή πείρας με συνδικαλιστές σε χώρους δουλειάς

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκαν χτες οι συνδικαλιστές από τις ΗΠΑ

Με υγειονομικούς και εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» αντάλλαξαν χτες το πρωί πείρα, με επίκεντρο το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων, οι συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Εργαζομένων στην «Amazon» στις ΗΠΑ.

Με δεδομένο ότι τα πρώτα βήματα που τελικά οδήγησαν στη δημιουργία της συνδικαλιστικής οργάνωσης έγιναν μέσα στο διάστημα της πανδημίας, ο πρόεδρος, Chris Smalls, και ο αντιπρόεδρος, Derrick Palmer, του Amazon Labor Union, μίλησαν για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι ίδιοι και χιλιάδες συνάδελφοί τους: Ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονταν στη Νέα Υόρκη, όπως και οι θάνατοι από την ασθένεια, η δουλειά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας συνεχιζόταν κανονικά και μάλιστα χωρίς να λαμβάνονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Οι εργαζόμενοι στην αποθήκη καλούνταν να παρουσιαστούν κανονικά στο πόστο τους ακόμα κι όταν νοσούσαν, να δουλέψουν τη βάρδιά τους ακόμα και με συμπτώματα. Στο φόντο αυτό, θρήνησαν απώλειες συναδέλφων τους που εκτέθηκαν απροστάτευτοι στον ιό και έμειναν αβοήθητοι όταν ασθένησαν. Στις συνθήκες αυτές πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν να απολύσει τον Chris Smalls, ωστόσο παράλληλα αναγκάστηκε να λάβει ορισμένα μέτρα προκειμένου να αποφύγει την κατακραυγή. «Μπορεί εγώ να απολύθηκα, το ζήτημα είναι όμως πόσες ζωές σώθηκαν», σχολίασε ο πρόεδρος του Σωματείου.

Από τη συζήτηση με συνδικαλιστές υγειονομικούς
Από τη συζήτηση με συνδικαλιστές υγειονομικούς

Από τη μεριά τους, οι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» έδωσαν στην αντιπροσωπεία μια εικόνα για τους αγώνες που έδωσαν μέσα στην πανδημία, συνολικότερα για την πάλη ενάντια στην πολιτική που αντιλαμβάνεται την Υγεία του λαού ως «κόστος». Ξεχωριστή αναφορά έγινε, τόσο από τους Ελληνες όσο και από τους Αμερικανούς συνδικαλιστές, στα εργατικά «ατυχήματα», στους τραυματισμούς και τις ασθένειες που προκαλούν στους εργαζόμενους οι συνθήκες δουλειάς και ζωής. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου στην «Amazon» επιβεβαίωσαν ότι τα ατυχήματα είναι καθημερινότητα, το ίδιο και περιστατικά λιποθυμιών και εξάντλησης λόγω των εντατικών ρυθμών δουλειάς. Παράλληλα, μίλησαν για την πολύ χαμηλή κάλυψη που υπάρχει όσον αφορά τις αναρρωτικές άδειες και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία καλύπτονται για ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλισης και παροχών Υγείας. Στην περίπτωση που οι ανάγκες τους υπερβαίνουν το επίπεδο αυτό, η διαφορά πρέπει να καλυφθεί από την τσέπη τους. Ετσι, για παράδειγμα, όποιος χρειάζεται να υποβληθεί σε μια επέμβαση ή κάποια θεραπεία που ξεπερνά το όριο, καταφεύγει σε δάνεια για να πληρώσει το κόστος ή απλά στερείται την απαραίτητη περίθαλψη.

Ασφαλώς η συζήτηση επεκτάθηκε σε πλευρές της προσπάθειας για το στήσιμο του Σωματείου και της μάχης που δίνουν για να αγκαλιάσει περισσότερους εργαζόμενους, κόντρα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, στα «σεμινάρια» που οργανώνει για να συκοφαντεί τη συνδικαλιστική οργάνωση στο προσωπικό, στην επιστράτευση της αστυνομίας και των αντεργατικών νόμων ενάντια στους συνδικαλιστές.

Με το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ
Με το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ

Το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έδωσε στους δύο συνδικαλιστές ως αναμνηστικό δώρο αφίσες με φωτογραφίες με «στιγμές» από τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε τα τελευταία χρόνια.

Με τους εργάτες στις προβλήτες της COSCO

Το μεσημέρι η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Amazon Labor Union συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), στα γραφεία της. Αναφέρθηκαν και οι δύο στις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες έδωσαν τη μάχη για την ίδρυση των σωματείων τους. Στο πλαίσιο της συνάντησής τους επισκέφθηκαν το σημείο όπου έχει τοποθετηθεί πλάκα στη μνήμη του εργάτη Δημήτρη Δαγκλή, του λιμενεργάτη που στις 25 Οκτώβρη του 2021 βρήκε τραγικό θάνατο όταν διαμελίστηκε σε μία από τις γερανογέφυρες της COSCO, γεγονός που πυροδότησε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο λιμάνι.

Στις προβλήτες της COSCO
Στις προβλήτες της COSCO

    

 Σελ. 12345678910111213141516171819202122232425262728/28 

Εφημερίδα Ριζοσπάστης 15 – 6 – 2023

Κοινοποιήστε

Μία απάντηση στο “ΠΟΛΙΤΙΚΗ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *