Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΗ

Η ελπίδα για τον λαό είναι εδώ! Συνεχίζουμε για 100% λαϊκή αντιπολίτευση

Facebook logo
Twitter logo
Print Mail logo
Print HTML logo
Print PDF logo

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές στις 25 Ιούνη 2023:

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες ψηφοφόρους που ενίσχυσαν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, όσους έδωσαν μαζί μας και σε αυτές τις εκλογές τη μάχη για την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ.

Με τις εκλογές στις 25 Ιούνη ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαμόρφωσης νέου συσχετισμού στη Βουλή και νέας κυβέρνησης που ξεκίνησε τον περασμένο Μάη. Το ΚΚΕ τόσο στην εκλογική μάχη του Μάη όσο και σε αυτή του Ιούνη, μέσα σε έναν συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, κατέγραψε διακριτή άνοδο σε ψήφους και ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Συγκεκριμένα άνοδο 100.000 ψήφους και 2,5% σε ποσοστό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο αριθμός ψήφων του ΚΚΕ επηρεάστηκε λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα από την αύξηση της αποχής μεταξύ των εκλογών Μάη και Ιούνη. Το ΚΚΕ εξέλεξε 20 βουλευτές, 5 περισσότερους από το 2019, ενώ η μείωση που παρατηρείται σε βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές του Μάη οφείλεται στον καλπονοθευτικό νόμο της ΝΔ που «κλέβει» βουλευτικές μας έδρες.

Χαιρετίζουμε τις εργατικές – λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, του Δυτικού, του Νότιου, του Βόρειου Τομέα, της Α’ και Β’ Πειραιά, της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, της Α’ Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, όλης της χώρας.

Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τις συνοικίες, τις κωμοπόλεις και τα χωριά, εκεί όπου σημαδεύτηκαν από μεγάλους, σκληρούς ταξικούς και πολιτικούς λαϊκούς αγώνες και που σήμερα έδωσαν μαζικά την ψήφο τους στο ΚΚΕ, ανεβάζοντας το Κόμμα, κατά περίπτωση, αλλού στην 1η, όπως στην Ικαρία, και αλλού στη 2η στον νομό Σάμου, όπως και στον Ασπρόπυργο, και αλλού στην 3η θέση, όπως στο σύνολο της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, αλλά και στη Λέσβο, που επανακατακτήσαμε τη βουλευτική έδρα που είχε απολεσθεί τον Μάη.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι δείκτης ανόδου του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό. Κύρος που έχει καταχτηθεί από το γεγονός ότι το Κόμμα πρωτοστάτησε σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της προηγούμενης περιόδου. Στους εμβληματικούς εργατικούς αγώνες και κινητοποιήσεις. Στη στάση του την περίοδο της πανδημίας. Στη θέση και δράση του απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την ελληνική εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Στη δράση διεκδίκησης στήριξης και αλληλεγγύης που ανέπτυξαν οι Οργανώσεις, μέλη και στελέχη του σε συνθήκες φυσικών καταστροφών και εγκατάλειψης από το αστικό κράτος, των αγώνων των αγροτών και αυτοαπασχολουμένων. Στη δράση της ΚΝΕ σε φοιτητές και μαθητές, που εκφράστηκε άλλωστε και με την – για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις φοιτητικές εκλογές.

Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, το 2019-2023, ασκώντας με σταθερότητα αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων μέσα στους αγώνες, αλλά και στη Βουλή αναδεικνύοντας τις ταξικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων. Αυτό έγινε την περίοδο της πανδημίας, του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και με το έγκλημα στα Τέμπη αναδεικνύοντας την ευθύνη της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των μεταφορών που προώθησαν όλες μαζί οι κυβερνήσεις για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ομίλων.

Αυτή η στάση ήταν που έδωσε τη δυνατότητα σε ευρύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις σήμερα να ακουμπήσουν στο ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας – παρά διαφορετικές απόψεις και σκέψεις που είναι φυσικό να έχουν – τη συνέπεια και σταθερότητά του στην αποκάλυψη της προσπάθειας εξαπάτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ δικαιώθηκε πολιτικά για τη στάση του την περίοδο 2012-2015 απέναντι στη νέα άνοδο των σοσιαλδημοκρατικών αυταπατών που έφερνε η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγονός ότι, παρ’ όλες τις εκλογικές απώλειες που είχε, στάθηκε όρθιο, δεν συναίνεσε στη στήριξη της κυβερνητικής εναλλαγής.

Σε αυτό το διάστημα το ΚΚΕ μπόρεσε να εξηγήσει καλύτερα σε ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις τη στάση του απέναντι σε αστικές κυβερνήσεις, να προβάλει τη δικιά του αντίληψη για την εργατική εξουσία και την αντίστοιχη διακυβέρνηση, για τον χαρακτήρα της, τους όρους πραγματοποίησής της, για τον ρόλο που θα παίξει σε αυτήν.

Η άνοδος του κύρους του ΚΚΕ αφορά και την ιδεολογικο-πολιτική του παρέμβαση γύρω από στρατηγικά ζητήματα της ιστορίας, της οικονομίας και της σύγχρονης ιδεολογικο-πολιτικής διαπάλης, της υπεράσπισης του σοσιαλισμού, ως το σύγχρονο, το ρεαλιστικό και το αναγκαίο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό σύστημα, ως τη μοναδική διέξοδο για την εργατική τάξη και τον λαό της χώρας.

Αφορά επίσης τη δυνατότητα του Κόμματος να κάνει σωστές προβλέψεις για την πορεία των εξελίξεων, να διαφωτίζει και να προειδοποιεί για αυτές τον λαό, τους εργαζόμενους.

Ανεβασμένο κύρος στο Κόμμα δίνει και η ευρύτερη ιδεολογική παρέμβασή του σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν εξελίξεις στις επιστήμες και την τεχνολογία, ειδικότερα στην εκπαίδευση, στον τομέα της Υγείας, η παρέμβαση στη συζήτηση των σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων, η πλούσια δράση του στον τομέα του Πολιτισμού, που έδωσε τη δυνατότητα συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων, που εκφράζεται άλλωστε και με την πολύ μαζική συμμετοχή στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Γνωρίζουμε ότι ένα ευρύτερο τμήμα εργαζομένων, λαϊκών δυνάμεων και νεολαίας, που συσπειρώνεται αυτήν τη στιγμή γύρω από το ΚΚΕ, δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, δεν έχει πειστεί σταθερά για την πολιτική διέξοδο που προτείνουμε, και για τον δρόμο που αυτή θα επιτευχθεί. Ωστόσο θεωρούμε ότι σήμερα έχουμε περισσότερες δυνατότητες να πείσουμε. Έχουμε περισσότερες δυνατότητες το επόμενο διάστημα μέσα από την ιδεολογικο-πολιτική μας παρέμβαση και συζήτηση, αλλά και μέσα από την κοινή δράση με χιλιάδες λαού σε διάφορα μέτωπα πάλης, να καταχτηθεί μια πιο γερή συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ και την πολιτική του, τις θέσεις του, το επιστημονικά επεξεργασμένο Πρόγραμμά του που αποτελεί εγγύηση για τη συνεπή μαχητική του στάση υπέρ των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων σε σύγκρουση με τους στόχους και τη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή, ευκαιριακή, αλλά σχετίζεται με αγωνιστικούς δεσμούς στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, στο χωριό, στους χώρους Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, που αντέχουν και διευρύνονται και ανάλογα πρέπει να δυναμώσουν και να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο. Η διαδικασία διαμόρφωσης αγωνιστικών δεσμών δεν σταμάτησε ούτε την περίοδο της προεκλογικής περιόδου. Οι υποψήφιοι βουλευτές, τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις βρέθηκαν μπροστά σε όλες τις κρίσιμες μάχες του προηγούμενου διαστήματος ακόμα και το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιούνη. Βρεθήκαμε μαζί με εκατοντάδες εργαζόμενους και βιοπαλαιστές απέναντι στους πλειστηριασμούς σπιτιών και μικρομάγαζων, στις κινητοποιήσεις ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα στη Ζώνη, στο Λαύριο και αλλού με νεκρούς εργάτες, στις κινητοποιήσεις καταδίκης του εγκλήματος με εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες νεκρούς λίγο έξω από την Πύλο, στις κινητοποιήσεις των αγροτών για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους. Δώσαμε με επιτυχία μάχες για την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε αρχαιρεσίες σωματείων και συνδικάτα όπως στη ΛΑΡΚΟ, σε μια σειρά νοσοκομεία αξιοποιώντας το ανεβασμένο κύρος των κομμουνιστών στο μέτωπο της Υγείας ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, αλλά και σε άλλους χώρους.

Συνολικά, μέσα σε έναν αρνητικό πολιτικό συσχετισμό που συνεχίζει να παραμένει, εκφράζεται μια δυναμική ανόδου της εκλογικής επιρροής του Κόμματος που συνεχίζεται και αποτελεί το θετικό στοιχείο και αυτής της εκλογικής μάχης και του αποτελέσματος. Μια δυναμική που έχει ευρύτερη απήχηση από την εκλογική της έκφραση και συνδέεται με την μάχη για τη συγκρότηση και μαζικοποίηση των οργανώσεων και φορέων του εργατικού – λαϊκού κινήματος, για την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων όλα αυτά τα χρόνια, στις δεκάδες αρχαιρεσίες σωματείων, συλλόγων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και επιστημόνων, των φοιτητών, των μαθητών, των γιατρών, των εκπαιδευτικών.

Ξέρουμε ότι όσοι επέλεξαν να ενισχύσουν το ΚΚΕ δεν έκαναν μια «εύκολη επιλογή», αναμετρήθηκαν με εκβιαστικά διλήμματα, προκαταλήψεις, την κυρίαρχη προπαγάνδα, τις κυβερνητικές αυταπάτες.

Οι βουλευτές που εξέλεξε το ΚΚΕ από σήμερα κιόλας βρίσκονται εκεί που έχουμε υποσχεθεί, μπροστά στους αγώνες, στα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, δίπλα στους εργαζόμενους, στις λαϊκές δυνάμεις, στη νεολαία.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά. Είναι κρίσιμο με όλους όσοι προσέγγισαν το ΚΚΕ όλη αυτή την περίοδο, και ανεξάρτητα τι έκαναν σ’ αυτές τις εκλογές, να συνεχιστεί η συζήτηση, η κοινή δράση γύρω από τα ζητήματα που μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη την επόμενη μέρα, για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης, για την άνοδο του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ δίνει ταυτόχρονα δύναμη και αισιοδοξία σε Κομμουνιστικά Κόμματα που παλεύουν για την αλλαγή του συσχετισμού της ταξικής πάλης στις χώρες τους, στους αγώνες των εργαζομένων που ξεσπούν στην προσπάθεια για ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τον λαό. Το ΚΚΕ θα κάνει από αύριο κιόλας πράξη τη δέσμευσή του ότι θα βρεθεί στο μετερίζι μιας 100% μαχητικής, εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης. Ο ελληνικός λαός να μη δείξει καμία αναμονή, να μη δώσει καμιά περίοδο χάριτος, ιδιαίτερα ένα μεγάλο τμήμα του λαϊκού κόσμου που ψήφισε ΝΔ με βαριά καρδιά.

Από αύριο η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις θα βρίσκονται απέναντι σε νέο γύρο επίθεσης, στο φόντο νέων εξελίξεων και δεδομένων:

  • Την υλοποίηση των νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Συμφώνου Σταθερότητας.
  • Το πέρασμα στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, που σημαίνει επί της ουσίας έναν νέο γύρο κοινωνικών περικοπών και λιτότητας στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων, κατ’ απαίτηση της ΕΕ και για τον στόχο της «επενδυτικής βαθμίδας».
  • Το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης, τα προειδοποιητικά μηνύματα για την οποία ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ η ελληνική καπιταλιστική οικονομία επιβραδύνεται. Ζητήματα που επισημαίνονται και στην Εαρινή Έκθεση της Κομισιόν και σε συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • Επίσης, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, την επιδίωξη για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στο πλευρό των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, όπως και τις υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα δρομολογούμενες αρνητικές διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.

Η ΝΔ έχει ήδη εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή της για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου, την προώθηση νέων δεσμεύσεων στην πολιτική της ΕΕ και τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ζήτημα που αποτυπώνεται και στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Στις κατευθύνσεις αυτής της πολιτικής θα συναινέσουν ουσιαστικά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλες δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα στο κοινοβούλιο.

Υπάρχουν άμεσα μπροστά μας νέα αντιλαϊκά ορόσημα:

Είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου θα παρθούν νέες αποφάσεις εμπλοκής στον πόλεμο της Ουκρανίας, στο φόντο μάλιστα των εξελίξεων και της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της Ρωσίας που πήρε και μορφή ένοπλης σύγκρουσης.

Είναι η δέσμευση μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει εγκριθεί ένα σημαντικό πακέτο αντεργατικών αντιλαϊκών προαπαιτούμενων στα πλαίσια των δεσμεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, με βασική αιχμή μια νέα φορο-επίθεση στην εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους.

Το ΚΚΕ θα συμβάλει άμεσα να δοθεί η μάχη, στους δρόμους του αγώνα και μέσα στη Βουλή, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκό νομοσχέδιο, απέναντι στην κλιμάκωση της εμπλοκής στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, θα είναι η φωνή του λαού, απέναντι σε αυτόν τον συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό.

Ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός κυρίως γιατί τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής – λαϊκής στήριξης. Αυτό το γεγονός δεν σημαίνει αποδοχή της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν σημαίνει ότι όσοι ψήφισαν π.χ. ΝΔ συναινούν στο αντιλαϊκό της πρόγραμμα. Στοιχείο του αρνητικού συσχετισμού δεν συνιστά η εκλογική καθίζηση του σοσιαλδημοκρατικού πόλου που εξέφραζαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά η απογοήτευση και η μοιρολατρία που συστηματικά καλλιεργεί αυτός ο χώρος, η άποψη πως δεν υπάρχει εναλλακτική, που οδήγησαν εργατικές – λαϊκές δυνάμεις να εγκαταλείψουν αυτά τα κόμματα και να στηρίξουν εκλογικά τη ΝΔ. Επιβεβαιώνονται οι μεγάλες ευθύνες της σοσιαλδημοκρατίας σε κάθε εκδοχή της (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), γιατί σπέρνουν τον συμβιβασμό, τη συναίνεση στην αντιλαϊκή στρατηγική, βάζουν τρικλοποδιές στο εργατικό – λαϊκό κίνημα. Τώρα επιχειρείται να κρυφτεί η ευθύνη αυτών των κομμάτων που ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπηρέτησαν το εκμεταλλευτικό σύστημα, προβάλλοντας διαχωριστικές γραμμές περί δεξιάς – κέντρου – αριστεράς.

Αν κάτι αποδείχθηκε, είναι ότι όσοι υπόσχονταν πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος του λαού, υπηρετώντας όμως τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων, του καπιταλιστικού συστήματος, της ΕΕ, δηλαδή χωρίς σύγκρουση, χωρίς ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, του είπαν ψέματα. Μόνο το ΚΚΕ του λέει την αλήθεια, ότι ναι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά αυτό χρειάζεται την ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Η ενισχυμένη παρουσία στη Βουλή του ακροδεξιού και φασιστικού χώρου είναι ακόμα μια αρνητική εξέλιξη αυτών των εκλογών, ωστόσο δεν είναι πρώτη φορά που τέτοιες δυνάμεις καταγράφουν ένα τέτοιο ποσοστό: Και το 2012 και το 2015 οι δυνάμεις αυτές είχαν καταγράψει ποσοστά πάνω από 10%. Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, γιατί επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι οι ρίζες του φασισμού – ναζισμού βρίσκονται στο ίδιο το σύστημα και στο κράτος, είναι βαθιές και υπάρχουν διάφορα κέντρα και συμφέροντα που τους στηρίζουν, άλλωστε είναι γέννημα – θρέμμα αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Τροφοδότης του φασισμού είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ, του αντικομμουνισμού και της θεωρίας των δύο άκρων, η πολιτική της ΕΕ στα ζητήματα μετανάστευσης, οι πολιτικές καταστολής και χτυπήματος του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Η υπερπροβολή τους το προηγούμενο διάστημα από τα ΜΜΕ και κέντρα του συστήματος ως αντισυστημικής ψήφου, όπως έγινε και το 2012-2015, συνέβαλε στο «φούσκωμά» τους.

Σε αυτό το αποτέλεσμα έχουν επιδράσει και οι απαράδεκτες κωλυσιεργίες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και το γεγονός ότι διάφορες πολιτικές δυνάμεις χάιδευαν τα αυτιά των οπαδών των ναζί ή υιοθετούσαν την πολιτική τους ατζέντα.

Επιβεβαιώνεται ότι ο φασισμός – ναζισμός, εξαιτίας του χαρακτήρα του, δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά με κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, που μάλιστα ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους, αλλά είναι υπόθεση του ίδιου του εργατικού – λαϊκού κινήματος και σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα συνεχίζει να παλεύει, όπως έκανε και όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το ΚΚΕ θα παρακολουθεί ενεργά τη συζήτηση που αντικειμενικά θα ανοίξει και στις πολιτικές εξελίξεις, τις διεργασίες που θα δρομολογηθούν σε ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και σε ΠΑΣΟΚ, όπως και σε άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις. Οσοι απογοητεύτηκαν από το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, πρέπει να κάνουν ένα βήμα προς τα μπρος. Η απάντηση δεν βρίσκεται ούτε στην προσπάθεια να αναστηλωθεί η σοσιαλδημοκρατία, ούτε ένας νέος φαύλος κύκλος ψευδαισθήσεων και αυταπατών. Η απάντηση βρίσκεται στην πολιτική του ΚΚΕ, στον δρόμο της ταξικής πάλης, των συντονισμένων εργατικών – λαϊκών αγώνων στον δρόμο της ανατροπής.

Έχουμε ακλόνητη πίστη πως οι συσχετισμοί αλλάζουν. Τίποτα δεν μένει στατικό. Το αστικό πολιτικό σύστημα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες το επόμενο διάστημα, όπως έχει συμβεί και παλιότερα. Άλλωστε, ακόμα και τα στοιχεία φανερώνουν ότι από το 2019 μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα αν επέλεξαν ψήφο διαμαρτυρίας ή αποχή.

Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη με χιλιάδες εργαζόμενους, νέους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα αδιέξοδα της σοσιαλδημοκρατίας και των άλλων αστικών κομμάτων, για να ξαναδυναμώσουμε την ελπίδα. Απευθύνουμε σε όλους αυτούς κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης. Απέναντι στην απογοήτευση, τη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό που καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, το ΚΚΕ επιμένει ότι η ελπίδα για τον λαό είναι εδώ. Βρίσκεται στον δρόμο της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική, με αυτό το σύστημα, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ.

Ο δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών βρίσκεται στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της αστικής πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου. Του ρεύματος που δεν αναζητά νέους σωτήρες από μια κυβερνητική εναλλαγή, του ρεύματος που αναζητά λύση στα σημερινά προβλήματα μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα, τη συλλογική δράση, την ταξική πάλη.

Μπροστά μας βρίσκονται σημαντικές πολιτικές μάχες, ξεχωρίζουμε σε αυτήν τη διαδικασία τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Υπάρχει δυνατότητα να εκφραστεί και σε αυτήν τη μάχη μια ενισχυμένη συσπείρωση εργατικών – λαϊκών δυνάμεων που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πανελλαδικά.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 100% ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ

26/6/2023

Πηγή 902.gr

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *