ΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ακόμα περισσότερο «εύφλεκτο υλικό» στη Λευκορωσία και την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ
Το Μινσκ δεν αποκλείει μαχητές της «Wagner» να ενταχθούν στον λευκορωσικό στρατό
Από την πρόσφατη άσκηση Γερμανίας – Λιθουανίας υπό το βλέμμα του γγ του ΝΑΤΟ |
Ακόμα περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις και «εύφλεκτο υλικό» συγκεντρώνονται στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και μεγαλώνει ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου. Διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και στον απόηχο της ένοπλης ανταρσίας του επικεφαλής της μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», Γ. Πριγκόζιν, και της μετάβασης στη Λευκορωσία του ίδιου και μαχητών, ενώ η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (11 – 12 Ιούλη) θα λάβει αποφάσεις παραπέρα ενίσχυσης του «ανατολικού βραχίονα».
Οσοι μισθοφόροι της «Wagner» αποφασίσουν να μετακινηθούν στη Λευκορωσία – με τη Μόσχα να τους έχει υποσχεθεί αμνηστία – θα εγκατασταθούν αρχικά σε μια εγκαταλελειμμένη βάση, ενώ σύμφωνα με τον Λευκορώσο Πρόεδρο, Αλ. Λουκασένκο, ο υπουργός Αμυνας, Β. Κρένικοφ, δεν θα είχε πρόβλημα να έχει μια μονάδα σαν τη «Wagner» εντός του λευκορωσικού στρατού. Ο Λουκασένκο έδωσε εντολή στον Κρένικοφ να διαπραγματευτεί με τον Πριγκόζιν γι’ αυτό το ζήτημα, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ο λευκορωσικός στρατός θα έχει την ευκαιρία να μάθει πολλά από την εμπειρία των μισθοφόρων στα πεδία των μαχών.
«Πρόκειται για την πιο καλά εκπαιδευμένη μονάδα του στρατού. Ποιος θα διαφωνήσει με αυτό; Οι στρατιωτικοί μου το καταλαβαίνουν αυτό. Δεν έχουμε τέτοιους ανθρώπους στη Λευκορωσία», είπε.
Ανησυχία για τη μετακίνηση των δυνάμεων της «Wagner» στη Λευκορωσία, που συνορεύει με την Πολωνία, εξέφρασε χτες ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, καθώς κατευθυνόταν στην Ολλανδία όπου είχε συνομιλίες με ηγέτες άλλων κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
«Βλέπουμε τη μετεγκατάσταση ρωσικών δυνάμεων με τη μορφή του ομίλου “Wagner” στη Λευκορωσία και τον επικεφαλής του ομίλου “Wagner” που πηγαίνει εκεί. Ολα αυτά είναι πολύ αρνητικές ενδείξεις για εμάς, τις οποίες θα θέσουμε με ισχυρό τρόπο στους συμμάχους μας», ανέφερε.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Εθνοσυνέλευση της Λευκορωσίας ενέκρινε χτες νομοσχέδιο για την κύρωση συμφωνίας με τη Ρωσία για δημιουργία και λειτουργία κέντρων εκπαίδευσης για από κοινού εκπαίδευση Ρώσων και Λευκορώσων στρατιωτών. Η συμφωνία για τα κέντρα εκπαίδευσης και μάχης υπογράφτηκε στο Μινσκ στα τέλη του περασμένου Μάρτη, ενώ ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη λειτουργούν τρία κέντρα κοινής εκπαίδευσης σε Λευκορωσία και Ρωσία.
Επίσης, σύμφωνα με τον Λουκασένκο, το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων που θα αναπτυχθούν στη χώρα του έχουν ήδη μεταφερθεί στη Λευκορωσία.
ΝΑΤΟικά σχέδια για πάνω από 300.000 στρατιώτες σε «υψηλή ετοιμότητα»
Η Πολωνία θα ενισχύσει την ετοιμότητα των δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα με τη Λευκορωσία αν χρειαστεί, που είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα, σημείωσε ο Πολωνός Πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, και της Λιθουανίας, Γκ. Ναουσέντα, στο Κίεβο.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να ενισχύσουν την αμυντική τους ετοιμότητα έναντι τόσο της Ρωσίας όσο και της Λευκορωσίας, τόνισε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, μιλώντας στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ χαρακτήρισε τη Λευκορωσία «συνεπιτιθέμενη» στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή «από το Μινσκ ή τη Μόσχα», δήλωσε χτες ο επικεφαλής του, Γ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ βρίσκεται εκεί για να προστατεύει κάθε σύμμαχο, κάθε εκατοστό του εδάφους του».
Σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στην αυξανόμενη συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, μεταξύ άλλων με τη μεταφορά ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ «θα κάνουμε τα επόμενα βήματα, με νέα περιφερειακά σχέδια, αναβαθμισμένες δυνάμεις και ικανότητες και ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ασκήσεων – όλα υποστηριζόμενα από περισσότερους από 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά από τη χτεσινή συνάντηση με την Εσθονή πρωθυπουργό.
Μια σειρά από κράτη – μέλη, όπως η Γερμανία, έχουν ανακοινώσει ότι θα αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις και τον εξοπλισμό σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που συνορεύουν με τη Ρωσία, όπως η Λιθουανία, αποφάσεις που αναμένεται να επικυρωθούν στο Βίλνιους.
Χτες επίσης συναντήθηκαν στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και ο γγ του ΝΑΤΟ, ο οποίος επαίνεσε τη Γαλλία για την ηγεσία της πολυεθνικής «ομάδας μάχης» της λυκοσυμμαχίας στη Ρουμανία, καθώς και για άλλες συνεισφορές της στο ΝΑΤΟ. Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία θα αυξήσει τις «αμυντικές» δαπάνες κατά περισσότερο από το ένα τρίτο τα επόμενα χρόνια.
Η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι ο Μακρόν θα επισημάνει στον Στόλτενμπεργκ πως το ΝΑΤΟ «πρέπει να συνεχίσει, σε συντονισμό με την ΕΕ, να υποστηρίζει αποφασιστικά την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιεί την αντεπίθεσή της ενάντια στη διχασμένη Ρωσία». Ο Γάλλος Πρόεδρος θα υπογράμμιζε ακόμη ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, είτε αναπτύσσοντας δυνάμεις είτε μέσω αποστολών εναέριας επιτήρησης.
Η Τσεχία, από την πλευρά της, σχεδιάζει να στείλει επιπλέον στρατεύματα για να ενισχύσει τις ανατολικές πλευρές του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τσέχικα ΜΜΕ, επί του παρόντος έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 600 Τσέχοι στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ ο αριθμός τους μπορεί να διπλασιαστεί.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε σίγουροι πως μετά τον πόλεμο, η Ουκρανία θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε ένα μήνυμα ότι η Ουκρανία θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας όσο δεν είναι μέλος της Συμμαχίας». «Κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ όσο διεξάγεται πόλεμος στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε χτες ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν ένα πολυετές πακέτο «βοήθειας» και θα αναβαθμίσουν τους «πολιτικούς δεσμούς» με την Ουκρανία, φέρνοντας τη χώρα «πιο κοντά στη θέση που της αξίζει στο ΝΑΤΟ».
Η Πολωνία και η Λιθουανία θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν, επισημάνθηκε χτες από τους ηγέτες των δύο χωρών. «Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα κινούνται στην προοπτική της ένταξης», είπε ο Ντούντα.
Το 41ο στρατιωτικό πακέτο ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται αμείωτη η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας εν μέσω της αντεπίθεσής της. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το 41ο πακέτο προς το Κίεβο, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, που θα περιλαμβάνει σχεδόν 50 τεθωρακισμένα οχήματα – συμπεριλαμβανομένων «Bradley» και «Stryker» – πυραύλους για συστήματα αεράμυνας «Patriot» και για αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες HIMARS, καθώς και εξοπλισμό αποναρκοθέτησης.
Η νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας «περιλαμβάνει βασικά εφόδια για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της ουκρανικής αντεπίθεσης, να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα (…) καθώς και άλλο εξοπλισμό που θα επιτρέψει στο Κίεβο να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Το υλικό θα προέλθει από το απόθεμα του στρατού των ΗΠΑ.
Συνολικά οι ΗΠΑ έχουν δώσει στο Κίεβο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής εξοπλισμό που ξεπερνά τα 40 δισ. δολάρια.
Η Λιθουανία αγοράζει δύο συστήματα αεράμυνας NASAMS για την Ουκρανία έναντι 9,8 εκατ. ευρώ και θα τα παραδώσει εντός τριών μηνών. Επίσης θα αποστείλει 10 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113.
Η Νορβηγία θα προμηθεύσει εξοπλισμό συντήρησης για τους εκτοξευτές στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Η Δανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε αεροσκάφη F-16, ενώ η απόσυρση του στόλου των F-16 της σκανδιναβικής χώρας θα επισπευσθεί κατά δύο χρόνια. Τα νέα μαχητικά F-35 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία ως το 2025, αντί για το 2027.
«Θα εξετάσουμε επίσης εάν θα πρέπει να κάνουμε μια συγκεκριμένη δωρεά στην Ουκρανία, αυτή των δανέζικων μαχητικών F-16», είπε ο υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας ότι τα F-16 θα παραμείνουν στη Δανία μέχρι το 2024.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος απομάκρυνε από τη θέση του τον επικεφαλής της κρατικής βιομηχανίας όπλων «Ukroboronprom», επειδή κρίθηκαν ανεπαρκείς οι προσπάθειες για να αυξήσει την παραγωγή συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Το Κίεβο εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους πυραύλους που του δίνει η Δύση.
Περίπου 40 μισθοφορικές ομάδες πολεμούν στην Ουκρανία
Σύμφωνα με εντολή του υπουργού Αμυνας, Σ. Σόιγκου, όλες οι ρωσικές «εθελοντικές μονάδες» – ξεπερνούν τις 40 – που μάχονται στην Ουκρανία πρέπει να υπογράψουν σύμβαση με το υπουργείο έως την 1η Ιούλη και να ενσωματωθούν στον ρωσικό στρατό.
Μέχρι τις 22 Ιούνη περισσότερες από 20 παραστρατιωτικές μονάδες που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία το είχαν ήδη κάνει, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αμυνας, Ν. Πανκόφ.
Μια τέτοια ομάδα, που εισέβαλε από τους πρώτους στην Ουκρανία, είναι η «Redut» με περίπου 7.000 μισθοφόρους, σύμφωνα με το «Meduza», ρωσικό δίκτυο που έχει εγκατασταθεί στη Λετονία.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Νovaya Gazeta», η «Redut» δημιουργήθηκε το 2008 και αναπτύχθηκε στη Συρία για την προστασία των εγκαταστάσεων της ρωσικής εταιρείας «Stroytransgaz».
Τον Φλεβάρη του 2023 η ουκρανική μυστική υπηρεσία ανέφερε ότι η «Gazprom» φέρεται να δημιουργούσε τη δική της μισθοφορική δύναμη. Το Κίεβο βασίστηκε στο γεγονός ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μ. Μισούστιν, είχε επιτρέψει στην ενεργειακή εταιρεία να δημιουργήσει έναν ιδιωτικό οργανισμό ασφάλειας. Σύμφωνα με πηγές των «Financial Times», η κρατική εταιρεία άρχισε να στρατολογεί «εθελοντές» για τον πόλεμο τον Αύγουστο του περασμένου έτους, για τα σώματα «Ποτόκ» και «Φάκελ».
Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν τον αυξανόμενο αριθμό μισθοφορικών σωμάτων στο γεγονός ότι το Κρεμλίνο θέλει να στρατολογήσει όσο το δυνατόν περισσότερους άνδρες για τον πόλεμο χωρίς να ανακοινώσει μια περαιτέρω επιστράτευση.
Οπως και σε άλλους ιμπεριαλιστικούς πολέμους (π.χ. επεμβάσεις των ΗΠΑ στον Περσικό), τα μισθοφορικά σώματα αξιοποιούνται και για τη διενέργεια επιχειρήσεων για τις οποίες τυπικά δεν θεωρούνται υπεύθυνες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν ενέργειες προκειμένου να λογοδοτήσει η ομάδα «Wagner» για προηγούμενες δραστηριότητες μισθοφόρων στην Αφρική, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η «Wagner» αξιοποιήθηκε ως μία από τις «αιχμές του δόρατος» στην παρέμβαση της Ρωσίας στην Αφρική (π.χ. στο Μάλι, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κ.α.), στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Χτες, ο καρδινάλιος Μ. Ζούπι, απεσταλμένος του πάπα Φραγκίσκου για «ειρηνευτικές συνομιλίες», συναντήθηκε με σύμβουλο του Κρεμλίνου. Πάντως, το Κίεβο απέρριψε για ακόμη μια φορά μια ειρηνευτική συμφωνία που θα μετατρέψει τον πόλεμο σε μια «παγωμένη» σύρραξη, με τη Μόσχα να κατοχυρώνει τα εδαφικά της κέρδη και δήλωσε πως συνομιλίες είναι αποδεχτές μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής «φόρμουλας ειρήνης».
Σελ. 1234567891011121314151617181920/20
Copyright © 1997-2023 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πηγή Εφημερίδα Ριζοσπάστης 29 – 6 – 2023