Κατηγορίες
Πολιτική

ΤΕΧΝΕΣ

Καλημέρα

《Πώς έγινε η γη τόσο πικρή για τα παιδιά της τα δύστυχα , βυζαγμένα τόσο απάνθρωπα με πέτρα και πόνο ; Έτσι έγινε κι ‘ έτσι τ’ αφήνω εδώ γραμμένο . Οι ζωές το γράψανε πάνω στο μέτωπό μου》

Σαν σήμερα, στις 12 Ιούλη του 1904 γενιέται ο μεγάλος Χιλιανλος Κομμουνιστής ποιητής Πάμπλο Νερούδα. Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής από το 1945 και της Κεντρικής του Επιτροπής από το 1958. Μετά τις σπουδές του ακολούθησε διπλωματική καριέρα. Το διάστημα 1934- 1937 υπηρέτησε στην πρεσβεία της Χιλής στην Ισπανία και πήρε μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα του ισπανικού λαού. Από το 1941 ως το 1944 υπηρέτησε ως πρόξενος στο Μεξικό όπου έγραψε τα «Δύο τραγούδια για το Στάλινγκραντ».

Το 1948 και ενώ βρισκόταν στην παρανομία τελείωσε το μεγαλύτερο και πιο γνωστό έργο του με τίτλο «Canto General» (Γενικό Ασμα), ένα επικό ποίημα για τη Λατινική Αμερική. Υπήρξε φλογερός υποστηρικτής των δυνάμεων του συνασπισμού της Λαϊκής Ενότητας στη Χιλή.
https://youtu.be/mgC2aG4JGU8
Ο Νερούδα είχε μεταφερθεί λίγες μέρες πριν το θάνατο του σε κλινική του Σαντιάγο, όταν οι στρατιωτικοί και οπαδοί της χούντας πυρπόλησαν και κατέστρεψαν το σπίτι του και όλα τα βιβλία του.

Facebook Georgios panagou 12 – 7 – 2019

Κοινοποιήστε

2 απαντησεις στο “ΤΕΧΝΕΣ”

《 Πιστεύω ότι αυτοί που έκαναν τόσα πράγματα / πέπει να είναι ιδιοκτήτες σε όλα τα πράγματα / Κι αυτοί που φτιάχνουν το ψωμί πρέπει να τρώνε / Και πρέπει να ‘ χουν φως εκείνοι του ορυχείου / Τέρμα πια και οι σταχτοί αλυσόδετοι / Τέρμα οι χλωμοί εξαφανισθέντες ! / Ούτε ένας άνθρωπος που να μην βασιλεύει / Ούτε μια γυναίκα χωρίς την κορόνα της / Για όλα τα χέρια γάντια χρυσά / Οι καρποί του ήλιου για όλους τους σκούρους 》 Το παραπάνω είναι απόσπασμα από τον《 ΛΑΟ 》ποίημα του σπουδαίου Χιλιανού Κομμουνιστή ποιητή Πάμπλο Νερούντα που γεννήθηκε σαν χθες 12 Ιούλη του 1904 .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *