Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μήνυμα αγωνιστικού ξεσηκωμού ενάντια στον αντεργατικό όλεθρο

  • Ολοι στους δρόμους για να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο – έκτρωμα
  • Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ (5.30 μ.μ., πλατεία ΧΑΝΘ)

Η απόφαση των εργαζομένων το συλλαλητήριο ενόψει της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, να είναι η πρώτη μυριόστομη απάντηση στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, να αποτελέσει έναν μεγάλο σταθμό στον αγώνα για ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, εκφράστηκε μέσα από τη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες το βράδυ τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου.

Στη σύσκεψη, στο θεατράκι των 4 εποχών στην παραλία της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερα από 70 σωματεία και φορείς, που μετέφεραν την πείρα από τους χώρους δουλειάς, αλλά και την απόφαση των εργαζομένων να παλέψουν για να μην περάσει η νέα σαρωτική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που οδηγεί ολοταχώς πίσω στον Μεσαίωνα, να προετοιμάσουν αγωνιστική απάντηση τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Επίσης, ανακοινώθηκαν κεντρικοί σταθμοί μπροστά στο συλλαλητήριο. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται: Τη Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη μέρα δράσης ενάντια στους πλειστηριασμούς. Την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη ημερίδα για τα εργατικά «ατυχήματα» (7.30 μ.μ. Δημαρχείο Θεσσαλονίκης). Την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από ένα κράτος εχθρικό για τον λαό

Εισηγητικά, ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε αρχικά στην ανείπωτη τραγωδία που ζει ο λαός, με τις δεκάδες πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα, αφήνοντας πίσω νεκρούς, χαμένες λαϊκές περιουσίες, δάση καμένα, με ανυπολόγιστο κόστος για το περιβάλλον, τονίζοντας ότι η πλήρης απουσία ενός ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού με βάση την πρόληψη, οι χιλιάδες ελλείψεις σε προσωπικό σε Πυροσβεστική και δασαρχεία, αποτελούν συνειδητό «έγκλημα».

Eurokinissi

Επίσης, μίλησε για τον υπαρκτό κίνδυνο ενός σοβαρού βιομηχανικού ατυχήματος και ιδιαίτερα σε Βιομηχανικές Περιοχές όπως η Σίνδος, το Κιλκίς και δεκάδες άλλες, όπου συγκεντρώνονται μια σειρά από προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο (διυλιστήρια αργού πετρελαίου, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων, χημικές βιομηχανίες με χρώματα, πλαστικά, χημικά, λιπάσματα και εντομοκτόνα, αποθήκες με διάφορα εύφλεκτα υλικά, εργοστάσια ανακύκλωσης). Οπως είπε, «με την εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, επιτρέπεται τέτοια εργοστάσια να βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο μείγμα που μπορεί να έχει εφιαλτικές συνέπειες».

Σημείωσε ακόμα τις τραγικές ελλείψεις σε μια σειρά από ζωτικής σημασίας για τον λαό τομείς, όπως η αντισεισμική θωράκιση, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα νοσοκομεία με τη δραματική υποστελέχωσή τους, αλλά και η παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ με τις βάσεις σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Αραξο, Ανδραβίδα, Στεφανοβίκειο, και με τη συζήτηση να ανοίγει για ακόμα περισσότερες.

Ειδική αναφορά έκανε στη δράση των φασιστικών μορφωμάτων και των συμμοριών τους, που βγάζουν λάδι το κράτος για τις εγκληματικές του ευθύνες για τις πυρκαγιές, στοχοποιώντας της «Γης τους κολασμένους» και οργανώνοντας πογκρόμ εναντίον τους, αλλά και στην πληθώρα των περιπτώσεων που οι φασιστικές ομάδες αξιοποιούνται ως δυνάμεις εμπροσθοφυλακής απέναντι στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Επιβεβαιώνεται, είπε, ότι «δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από ένα κράτος βαθιά εχθρικό, αντιλαϊκό. Ενα κράτος που είναι αποτελεσματικό όταν πρόκειται να διαφυλάξει τα κέρδη των λίγων, αλλά αναποτελεσματικό για την εξασφάλιση των αναγκών του λαού. Ενα κράτος γρήγορο όταν πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, αλλά εξαιρετικά αργό όταν κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες των πολλών».

Νομοσχέδιο – έκτρωμα: Αιτία πολέμου για την εργατική τάξη

Εκανε λόγο αναλυτικά για το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση και νομιμοποιεί την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Με τη δουλειά σε πολλούς εργοδότες, με τις συμβάσεις μηδενικών ωρών που μετατρέπουν τον εργαζόμενο σε μια ευέλικτη μηχανή, χωρίς δικαιώματα, με την κατάργηση του 5ήμερου σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής και ταυτόχρονα την ποινικοποίηση και τιμωρία της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης.

Οπως είπε, «η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστείλει, να χτυπήσει κάθε φωνή που αντιστέκεται στον αντεργατικό όλεθρο, στη δουλειά ως τα γεράματα, στη διαρκή ομηρία μέσω της “ευελιξίας”, στην κακοπληρωμένη εργασία.

Εμείς όμως δεν τους φοβόμαστε! Δεν φοβόμαστε ούτε τα πρόστιμα ούτε τις φυλακίσεις. Ο λαός και οι εργαζόμενοι θα το δείξουν έμπρακτα παλεύοντας στους δρόμους, έξω από τα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς, περιφρουρώντας το δικαίωμα στην απεργία, το όπλο μας».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην δώσουν ούτε λεπτό αναμονής και σημείωσε ότι το φετινό συλλαλητήριο ενόψει της ΔΕΘ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί «δεν επιτρέπεται να αποδεχτεί κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος και νέα, τον σύγχρονο Μεσαίωνα που φέρνει το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά. Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας».

Να είναι το συλλαλητήριο «το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσουμε πως το νέο αντεργατικό τερατούργημα δεν θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή!», σημείωσε, και κάλεσε τους εργαζόμενους «να κλείσουν τα αυτιά στον ρεαλισμό που πουλάνε όλα εκείνα τα κόμματα που στηρίζουν τον δρόμο της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης για τους λίγους». Να μετατρέψουν το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ σε μεγάλο σταθμό στον αγώνα για:

  • ΣΣΕ σε κάθε χώρο δουλειάς με ουσιαστικές αυξήσεις και ανθρώπινα ωράρια.
  • 35ωρο – 7ωρο – 5ήμερο.
  • Την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς.
  • Την εξασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων.
  • Να μην πάει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
  • Πραγματικά ποιοτική δημόσια και δωρεάν Υγεία.
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και χαρατσιών, φτηνό ρεύμα για τον λαό.

Κάλεσε όλα τα ΔΣ των κλαδικών και των επιχειρησιακών σωματείων σε απόφαση συμπόρευσης και ξεσηκωμού. Προέτρεψε τα συνδικάτα να γίνουν επιτελεία μάχης και να είναι σε ετοιμότητα να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά όπου χρειάζεται.

Να μπει στο στόχαστρο του αγώνα ο ένοχος: «Η εργοδοσία που για τα κέρδη της ματώνει τον λαό, οι κυβερνήσεις που μετατρέπουν τις ορέξεις των εργοδοτών σε νόμους, οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ που θέλουν τα συνδικάτα ξεδοντιασμένα, ανήμπορα να αντιδράσουν».

Ειδικά για τις ευθύνες των εργατοπατέρων του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού έφερε ως παράδειγμα την τοποθέτηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Μας είπε πως οι συγκεκριμένες αντεργατικές ρυθμίσεις είναι υποχρεωτικές από την ΕΕ για να μην επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα, άρα “ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει”, σπέρνοντας τη μοιρολατρία και την αναμονή. Πως δεν γίνεται να δουλεύουμε 16ωρο, γιατί μας… προστατεύει το ευρωπαϊκό δίκαιο που επιτρέπει ημερήσια εργασία… μόνο 13 ώρες. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από όσους λιβανίζουν την ΕΕ που με τις κατευθύνσεις ενισχύει τις κυβερνήσεις για να ξεριζώσουν τα δικαιώματα δεκαετιών».

Ελπίδα μας η οργάνωση, ο αγώνας, η συσπείρωση στα συνδικάτα

«Ελπίδα μας είναι η οργάνωση, ο αγώνας, η συσπείρωση στα σωματεία μας, η διεκδίκηση των δίκιων μας, των σύγχρονων αναγκών μας», τόνισε ο εισηγητής.

Και πρόσθεσε:

«Γιατί σήμερα, το 2023, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε πολύ καλύτερα. Γιατί το πραγματικά σύγχρονο, η κανονικότητα που μπορούν να ζουν οι εργαζόμενοι σήμερα είναι να δουλεύουμε με σταθερό ωράριο, με λιγότερες ώρες δουλειάς και με απείρως καλύτερες αποδοχές, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Γιατί σήμερα είναι δυνατό να έχουμε όλοι εξασφαλισμένη δωρεάν την υγεία μας, να δουλεύουμε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, τα παιδιά μας να έχουν πραγματικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονη Παιδεία. Είναι δυνατό να έχουμε εξασφαλισμένο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, πάμφθηνες διακοπές.

Η μόνη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα είναι να ξεμπλέξουμε με το κέρδος, και με τα παράσιτα που το καρπώνονται!

Καμία ώρα χαμένη. Να είναι το συλλαλητήριο της ΔΕΘ η πρώτη, μυριόστομη αντικυβερνητική μάχη των εργαζομένων, να είναι η πρώτη μαζική απαίτηση για ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

    

Με αισιοδοξία για την επιτυχία του συλλαλητηρίου

Πείρα από αγώνες αλλά και από την εργοδοτική επίθεση μετέφεραν οι εκπρόσωποι των σωματείων

Πτυχές της αντεργατικής επίθεσης σε κάθε κλάδο και χώρο, αλλά και πείρα από μεγάλους αγώνες ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους στη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των σωματείων.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η προβολή βίντεο με τον χαιρετισμό από τον γενικό γραμματέα του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών Βερσαλλιών CGT, Μουράντ Ζανουμπί, που ανέφερε ότι οι Γάλλοι εργαζόμενοι συνεχίζουν την πάλη ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μέχρι τέλους. «Νίκη για τους εργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο!», ήταν το μήνυμά του.

Η Σταυρούλα Νικολαΐδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά Κεντρικής Μακεδονίας, ανέδειξε την έλλειψη μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, που σε συνδυασμό με τη γενίκευση της «ευελιξίας», την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις υποβαθμισμένες ελεγκτικές υπηρεσίες κ.λπ., βρίσκονται πίσω από τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες.

Εικόνα από το …μέλλον μετέφερε η Νεκταρία Μέντζουμέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ, μιλώντας για τον επισιτισμό – τουρισμό, όπου ήδη η «ευελιξία» τσακίζει κόκαλα. «Οι εργοδότες που έχουν πολλά ΑΦΜ, παρουσιάζονται με ένα μαγαζί, αλλά τους ανήκουν περισσότερα, και δεν είναι λίγοι αυτοί. Θα στέλνουν λοιπόν το προσωπικό τους από το ένα κατάστημα στο άλλο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαγαζιού χωριστά. Θα ξεζουμίζουν δηλαδή τον σερβιτόρο και την λαντζιέρα στη δουλειά βαφτίζοντάς το ελεύθερη επιλογή», ανέφερε σχετικά με το νομοσχέδιο – έκτρωμα.

Ο Δημήτρης Σαββίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, φώτισε τι σημαίνει για τους εργαζόμενους «η ανάπτυξη για όλους». Οπως είπε, «κάθε χρόνο, ειδικά την περίοδο της ΔΕΘ (αλλά πλέον και ολόκληρη τη σεζόν), καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για ατελείωτες ώρες δουλειάς, μέχρι τελικής πτώσης. Και το νέο νομοσχέδιο φέρνει τέτοια δουλειά για να μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα».

Ο Χρυσόστομος Τζιφρής, αντιπρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην «Deloitte», ανέδειξε το τι φέρνουν οι εμβληματικές επενδύσεις που διαφημίζει η κυβέρνηση, όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει με μισθούς των 700 – 800 ευρώ, με δουλειά τα Σαββατοκύριακα, με ωράρια – λάστιχο ώστε να έρθει η «καλή αξιολόγηση» κ.ο.κ.

Στη σύσκεψη διαβάστηκε χαιρετισμός εκ μέρους του Σωματείου Δασεργατών Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας, που στάθηκε στις φονικές πυρκαγιές, αναδεικνύοντας την κρατική γύμνια σε ό,τι αφορά την προστασία του λαού και του φυσικού πλούτου. Επισήμανε ότι η είσοδος των ιδιωτών εργολάβων στη διαχείριση των δασών θα φέρει και την ταφόπλακα και ότι οι δασεργάτες θα παλέψουν με όλες τις δυνάμεις για να το εμποδίσουν.

Ο Γιάννης Νιβορλήςπρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, μετέφερε την απόφαση ο κλάδος των εμφιαλωμένων ποτών να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, και αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα».

Ο Γιώργος Γκούμαςπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Κοζάνης, αναφέρθηκε στον νικηφόρο αγώνα που δόθηκε στην Καλαμιά Κοζάνης ενάντια στο μεγαθήριο της BP, σημειώνοντας τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα με την αλληλεγγύη του λαού.

Ο Στέργιος Νικητόπουλοςεκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΤ3, αναφέρθηκε στις δραματικές εξελίξεις με τη διακοπή μετάδοσης δελτίων ειδήσεων και στην απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο Χρήστος Αγγελίδηςπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, αναφέρθηκε στην «ντροπιαστική», όπως την αποκάλεσε, ΠΝΠ, που βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, και τόνισε την ανάγκη «να δώσουμε βροντερό “παρών” στη ΔΕΘ για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».

    

Σε χώρους δουλειάς φτάνει καθημερινά το κάλεσμα του ξεσηκωμού

Στην «Βαρβαρέσος» και στον ΟΣΕ συνεχίστηκαν χτες οι περιοδείες

Στον ΟΣΕ
Στον ΟΣΕ

Στους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στη νηματουργία «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, μεταφέρθηκε χτες το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στη ΔΕΘ, από τις περιοδείες που συνεχίζονται σε χώρους δουλειάς.

Πιο συγκεκριμένα, τις επισκέψεις πραγματοποίησαν τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος και Λεωνίδας Στολτίδης, ενώ μαζί τους στη νηματουργία βρέθηκε ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς».

Οι εργαζόμενοι της «Βαρβαρέσος» εδώ και πάνω από τρία χρόνια αντιμετωπίζουν την απληρωσιά και παλεύουν να επιβιώσουν με ψίχουλα «έναντι» των χρωστούμενων μισθών, που δίνει η εργοδοσία, κι αυτά κάθε φορά μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις και δράσεις του Σωματείου.

Αυτό που αντίκρισε το κλιμάκιο του ΠΑΜΕ ήταν ένα υπερσύγχρονο σε εξοπλισμό εργοστάσιο που επιδοτήθηκε αδρά και σήμερα βρίσκεται σε μαρασμό και απραξία με ευθύνη της εργοδοσίας. Από τις περίπου 75 μηχανές δουλεύουν καθημερινά, στην καλύτερη περίπτωση, έως 6, και από τους 230 περίπου εργαζόμενους δουλεύουν μόλις 100, όπως είπε με απογοήτευση ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Κουτσουπιάς.

Στη νηματουργία «Βαρβαρέσος»
Στη νηματουργία «Βαρβαρέσος»

«Να εκφραστεί η αντίδραση των εργαζομένων σε μια πολιτική που θέλει να κάνει τους εργάτες δούλους», κάλεσε τους εργαζόμενους ο Λεωνίδας Στολτίδης. «Οι εργάτες», πρόσθεσε, «πρέπει να βάλουν τους δικούς τους όρους, αφήνοντας στην άκρη τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Να βάλουμε φρένο στις συνθήκες σκλαβιάς που νομιμοποιούν με το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα Εργασιακά, που τόση …ελευθερία δίνει στη σκλαβιά, που επιβάλλει εξοντωτικές ποινές, ακόμη και φυλάκιση σε όσους αποφασίσουν να αγωνιστούν».

«Είναι αδιανόητο τόσες μηχανές να είναι κλειστές και ένα τόσο εξειδικευμένο προσωπικό σε αδράνεια», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος. «Μας υπόσχονταν ανάπτυξη με ποιοτικές δουλειές πριν από λίγο καιρό μπροστά στις εκλογές. Βλέπουμε ποια είναι η ανάπτυξη στη Νάουσα… Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της εργοδοσίας για την κατάσταση αλλά και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που στήριξαν και διαμόρφωσαν αυτές τις πολιτικές», είπε.

Οι εργαζόμενοι με αγανάκτηση επανέλαβαν ότι πάνω στις πλάτες και τον ιδρώτα τους χτίστηκε η κερδοφορία της επιχείρησης, η οποία σήμερα τους αντιμετωπίζει με αδιαλλαξία. «Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, κόντρα στην πρακτική απληρωσιάς της εργοδοσίας που συνεχίζεται με τις πλάτες των μηχανισμών του κράτους και της κυβέρνησης. Σ’ αυτόν τον αγώνα δεν νιώθουμε μόνοι, γιατί έχουμε στο πλάι μας τις ταξικές δυνάμεις», δήλωσε ο Αντώνης Γκαντές, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Βαρβαρέσος». Και γνωστοποίησε ότι το Σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή των εργαζομένων στο μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ.

Νωρίτερα, στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη, τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους της «Hellenic Train» να αξιοποιήσουν την πείρα των μεγάλων αγώνων που έδωσαν μαζί με όλο τον λαό μετά το έγκλημα στα Τέμπη για την οργάνωση των αγώνων ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα Εργασιακά, «που ουσιαστικά βάζει τους όρους της σκλαβιάς», όπως αναφέρθηκε.

«Θα παλέψουμε για να επιβάλουμε τις δικές μας ανάγκες, για τη ζωή που μας αξίζει αλλά και για ασφαλείς μεταφορές. Εχουμε τη δύναμη να το επιβάλουμε με την οργάνωση του αγώνα μας», είπε ο Θόδωρος Βαριδάκης, εργαζόμενος της «Hellenic Train».

    

Προμετωπίδα του αγώνα μας οι σύγχρονες ανάγκες μας!

Από την παρέμβαση του Νίκου Μαυροκέφαλου στη σύσκεψη

Να μη χαθεί ούτε ώρα μέχρι το μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 9 Σεπτέμβρη. Τα συνδικάτα να μπουν στη μάχη αποφασιστικά. Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων να μπουν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, που δεν χωράνε στο σύστημα της βαρβαρότητας. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, μιλώντας στη χθεσινή σύσκεψη.

Ανέδειξε την ανάγκη να έρθει στο επίκεντρο της συζήτησης το τι αλλάζει στους χώρους δουλειάς με το κατάπτυστο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και, δεύτερον, ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό και τα κόμματα που υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Οπως είπε, «δεν φτάνει η περιγραφή της κατάστασης στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Πρέπει να έρθει στο επίκεντρο της συζήτησης τι είναι αυτό που έρχεται, αν περάσει και εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Π.χ. με βάση τον νόμο Χατζηδάκη, το διάλειμμα εργασίας έχει βγει έξω από το ωράριο εργασίας. Με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές Οδηγίες επιβάλλουν 13 ώρες δουλειάς, αυτό σημαίνει ότι προχωρά η ουσιαστική κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς και σε όλους τους κλάδους. Για σκεφτείτε τι θα γίνει στον εργαζόμενο ο οποίος για να επιβιώσει, εκείνος και η οικογένειά του, θα πρέπει να αλλάζει δυο και τρεις δουλειές. Και άμα χρειάζεται να πηγαίνει από τη μία δουλειά στην άλλη, αυτός ο χρόνος δεν θα κόβεται από τον χρόνο ανάπαυσης; Αρα, η εξάντληση και η εντατικοποίηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Και, φυσικά, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα να μη μείνει απέξω κανένας κλάδος και χώρος δουλειάς, ακόμα και κλάδοι και χώροι δουλειάς που πρόσφατα έχουν υπογράψει ΣΣΕ. Ολοι μπορούμε να σκεφτούμε τι σημαίνει η εφαρμογή του νόμου σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, όπου μια κατασκευαστική εταιρεία έχει μέσα 5-10 εργολάβους με διαφορετικά ΑΦΜ, που θα μπορούν να παίρνουν τον ίδιο οικοδόμο και να τον βάζουν να δουλεύει 13 ώρες την ημέρα χωρίς ούτε ένα λεπτό υπερωρία».

Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους εργατοπατέρες στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, που δεν βρήκαν να πουν μια λέξη για το νομοσχέδιο. «Μπορούν αυτές οι πλειοψηφίες να οργανώσουν την πάλη; Δεν το έκαναν και ούτε θα το κάνουν, γιατί υπηρετούν εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα από τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης», είπε.

Σχολιάζοντας δε τη προπαγάνδα της ΝΔ περί «θετικού νομοσχεδίου», αλλά και τη στάση των άλλων κομμάτων, ανέφερε: «Αλήθεια, αν ήταν φιλολαϊκά αυτά τα μέτρα, γιατί η ΝΔ τα κράτησε μυστικά στο συρτάρι την προεκλογική περίοδο; Γιατί δεν έλεγαν στους εργαζόμενους, να ξέρουν πριν τις εκλογές, ότι θα νομοθετήσουν σύνταξη στα 74 και ΣΣΕ μηδενικών ωρών; Αλήθεια, πού είναι τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ είναι 5 μέρες σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, δεν έβγαλαν μία ανακοίνωση που να το καταδικάζουν;».

Και τόνισε: «Το βασικό απ’ όπου πρέπει να ξεκινά και να τελειώνει η κουβέντα των συνδικάτων είναι τα σύγχρονα δικαιώματα, ότι η εργατική τάξη πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση. Δεν πρέπει να κάνει μόνο αγώνες άμυνας, αλλά πρέπει να διεκδικήσει όσα παράγει με τον ιδρώτα της και με το αίμα της, με τους νεκρούς της. Κάθε εργάτης σήμερα πρέπει να διεκδικεί το σύγχρονο, το αναγκαίο, να μπορεί να ζει την οικογένειά του με μια δουλειά και με έναν μισθό, με σταθερά δικαιώματα, με ΣΣΕ και με αξιοπρεπείς μισθούς που θα του επιτρέπουν να κοιτάζει τα παιδιά του στα μάτια με υπερηφάνεια, ότι μπορεί να τους προσφέρει και υγεία, και πολιτισμό, και αθλητισμό, και όσα έχει ανάγκη σήμερα για να ζήσει και να ευημερήσει η λαϊκή οικογένεια».

    

Συσκέψεις και δραστηριότητες σωματείων και σε άλλες πόλεις

Συσκέψεις και άλλες δράσεις σωματείων ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα:

Στη Βέροια, το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» οργανώνει σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Στα Γιαννιτσά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Κυριακή, με κάλεσμα των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ημαθίας – Πέλλας. Αποφασίστηκαν για το επόμενο διάστημα: Τη Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη, στα Γιαννιτσά, κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς. Την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη, κινητοποίηση για την Υγεία με πικετοφορία στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη, μέρα δράσης ενάντια στην ακρίβεια, με πικετοφορίες έξω από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ανεβαίνει η ένταση σε Μαύρη Θάλασσα και Κριμαία

Νέες αναχαιτίσεις αμερικανικών drones από ρωσικά μαχητικά και αποτροπή ουκρανικών επιδρομών

Από προηγούμενο περιστατικό αναχαίτισης αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα, τον περασμένο ΜάρτηUS DEPARTMENT OF DEFENSE
Από προηγούμενο περιστατικό αναχαίτισης αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα, τον περασμένο Μάρτη

Πληθαίνουν τα περιστατικά με αναχαιτίσεις αμερικανικών αναγνωριστικών drones από ρωσικά μαχητικά στη Μαύρη Θάλασσα, αποτυπώνοντας τους εντεινόμενους κινδύνους για ένα σοβαρό επεισόδιο και επέκταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, παράλληλα με τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, καθημερινές έχουν γίνει πλέον και οι επιθέσεις του Κιέβου σε ρωσικό έδαφος, ακόμη και στη Μόσχα.

Προχτές βράδυ, δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν δύο αμερικανικά αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Αφού διαπιστώθηκε ότι τα drones «κατευθύνονταν προς τα σύνορα του ρωσικού κράτους», η Μόσχα έστειλε δύο μαχητικά «για να εμποδίσουν μια πιθανή παραβίαση των συνόρων» και «να εμποδίσουν την αναγνωριστική αποστολή» των αεροσκαφών, ανέφερε το υπουργείο.

Τα δύο αμερικανικά drones, ένα «Reaper» και ένα «Global Hawk», «πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή στην περιοχή της Χερσονήσου της Κριμαίας», που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, και στη συνέχεια «άλλαξαν κατεύθυνση και αποχώρησαν».

Την Κυριακή εξάλλου η Ρωσία ανέφερε ότι αναχαίτισε ένα αμερικανικό drone που πλησίαζε στα σύνορά της, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στις αρχές Αυγούστου.

Επιπλέον, χτες, ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ουκρανικά drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις απέτρεψαν προχτές νέες νυχτερινές επιθέσεις της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιφέρειες Τούλα και Μπέλγκοροντ.

Οι ουκρανικές επιδρομές με drones στη ρωσική επικράτεια, που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, έχουν στόχους κυρίως τη Μόσχα, 500 χλμ. από τα σύνορα των δύο χωρών, και τη Χερσόνησο της Κριμαίας.

Τη Δευτέρα οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν επιδρομές στη Μόσχα και στο Μπριάνσκ, ρωσική περιφέρεια στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ χτες ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ ανέφερε ότι υπάρχουν νεκροί από ουκρανική επίθεση, ανάμεσά τους και ένα παιδί.

Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν ορισμένα εδαφικά κέρδη στα νότια και ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν πιο βαθιά στις ρωσικές γραμμές άμυνας κοντά στο χωριό Ρομπότινε.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει επιτυχίες προς την κατεύθυνση του Νοβοντανιλίβκα και του Βέρμποβε», δύο περιοχές που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Ο ουκρανικός στρατός έχει εξαπολύσει από τον Ιούνη αντεπίθεση, με την υποστήριξη ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων και με ΝΑΤΟική εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών.

Η ουκρανική αντεπίθεση ωστόσο αποδεικνύεται πολύ δύσκολη και οι δύο πλευρές εκτιμάται ότι έχουν μεγάλες απώλειες. Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ανακαταλάβει μόνο μερικά χωριά στον νότο, δέχονται πίεση στην περιοχή του Κουπιάνσκ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, και απέχουν πολύ από τον βασικό στόχο τους, που ήταν να αποκόψουν τη «χερσαία γέφυρα» που ενώνει τη ρωσική ενδοχώρα με την Κριμαία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ρωσικών αρχών στο Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι μεταξύ «των πιο θερμών σημείων» του μετώπου είναι η ζώνη γύρω από το Ουροζάινε, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά του Ρομπότινε, όπου οι Ουκρανοί βρίσκονται στην επίθεση. Ο Πουσίλιν ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κρατούν τα μέτωπα» γύρω από την πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) που καταλήφθηκε από τη Μόσχα τον Μάη.

Ο Ζελένσκι υπαινίχθηκε δυνατότητα διαπραγματεύσεων για την Κριμαία

Σε αυτήν τη συγκυρία κι ενώ συνεχίζεται η συζήτηση μέσα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ για τα μικρά εδαφικά κέρδη της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «διαπραγμάτευση μιας λύσης» για την Κριμαία.

Αναφερόμενος στα διοικητικά σύνορα της Κριμαίας, ο Ζελένσκι τόνισε σε συνέντευξή του: «Νομίζω είναι δυνατόν πολιτικά να πιέσουμε για την αποστρατιωτικοποίηση της Ρωσίας σε αυτό το έδαφος της χερσονήσου».

Η ουκρανική ηγεσία μέχρι πρότινος δήλωνε αποφασισμένη να ανακαταλάβει την Κριμαία από τη Ρωσία και αυτός είναι ένας όρος που θέτει το Κίεβο για μια «ειρηνευτική» συμφωνία.

Στη συνέντευξη ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μια πολιτική λύση για την Κριμαία θα ήταν προτιμότερη γιατί αυτό θα είχε λιγότερα θύματα.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν θέλει να μετατοπίσει τον πόλεμο σε ρωσικό έδαφος, την ίδια ώρα που εντείνονται τα ουκρανικά χτυπήματα εντός της Ρωσίας.

«Ο στόχος είναι να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας στην Ουκρανία», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η προώθηση σε ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο κρίσιμη δυτική υποστήριξη και αυτό θα σήμαινε απώλειες για το Κίεβο.

Στο μεταξύ, χαρακτηριστική της όξυνσης της σύγκρουσης είναι και η απάντηση του αντιπροέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, στις δηλώσεις του Μ. Ποντολιάκ, συμβούλου του Ζελένσκι, ότι οι «δυτικοί» εταίροι επέτρεψαν στο Κίεβο να χτυπήσει στην Κριμαία, η οποία διεθνώς αναγνωρίζεται ως ουκρανικό έδαφος.

Ο Μεντβέντεφ απείλησε ότι η συγκατάθεση της Δύσης στα χτυπήματα του Κιέβου στην Κριμαία είναι casus belli («αιτία πολέμου») και δίνει στη Μόσχα την ευκαιρία να ενεργήσει «εναντίον όλων» στο ΝΑΤΟ…

ΗΠΑ: Σε εξέλιξη παζάρια για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδεχομένως «να αναγκαστεί» να δώσει πιο αδύναμες από ό,τι αναμενόταν ή υπερβολικά αόριστες δεσμεύσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία, καθώς η Ουάσιγκτον ενδέχεται να μην είναι σε θέση να διασφαλίσει τα απαιτούμενα επίπεδα στρατιωτικών δαπανών που προορίζονται για το Κίεβο τα επόμενα χρόνια, ανέφερε χτες η εφημερίδα «Wall Street Journal» (WSJ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα σχετικά παζάρια για τις δεσμεύσεις για «ρυθμίσεις ασφαλείας» που αποφάσισαν οι ηγέτες του G7 στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, τις επόμενες βδομάδες θα γίνει μια ακόμη συνάντηση Ουάσιγκτον – Κιέβου.

Ωστόσο, ανέφερε η WSJ, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους, δεν υπάρχει συναίνεση στον Λευκό Οίκο σχετικά με το πόσο λεπτομερείς θα πρέπει να είναι οι δεσμεύσεις, δεδομένου ότι μια επόμενη κυβέρνηση, εάν ο Μπάιντεν δεν επανεκλεγεί το 2024, θα μπορούσε να ακυρώσει όποιες δεσμεύσεις έχουν δοθεί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, οι δεσμευτικές διεθνείς συμφωνίες πρέπει να εγκρίνονται από τα 2/3 της Γερουσίας και μπορούν αργότερα να ανακληθούν με αντίστοιχη πλειοψηφία.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει ένα μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ – Ουκρανίας, που δεν θα απαιτούσε έγκριση του Κογκρέσου.

Γενικότερα το δημοσίευμα επαναφέρει τη συζήτηση και τις «ανησυχίες» των Ευρωπαίων ηγετών ότι σε περίπτωση εκλογής των Ρεπουμπλικάνων στην ηγεσία των ΗΠΑ ενδέχεται να μειωθεί η στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία και τα κράτη της Ευρώπης να χρειαστεί να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο. Μέχρι τώρα, τα τεράστια πακέτα στρατιωτικής στήριξης των ΗΠΑ στο Κίεβο έχουν ευρεία δικομματική στήριξη, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο ενόψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς επανέρχονται από στελέχη των Ρεπουμπλικάνων «αστερίσκοι» για τη συνέχεια.

Πάντως, τα κράτη της Ευρώπης και η ΕΕ κινούνται εδώ και ενάμιση χρόνο σε τροχιά «πολεμικών προϋπολογισμών», αυξάνοντας σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Το νεότερο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία, σχεδιάζει να δαπανήσει το 2,3% του ΑΕΠ για την άμυνα το επόμενο έτος, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη αποφασίστηκε το 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες να είναι η ελάχιστη βάση για τα 31 κράτη – μέλη.

Η φινλανδική κυβέρνηση θα δαπανήσει 6 δισ. ευρώ για την «άμυνα» το 2024, ποσό περίπου 116 εκατ. ευρώ μικρότερο από την εκτίμηση για το 2023.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Φινλανδίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα αντικαθιστά τον γηρασμένο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 με μαχητικά F-35.

Στις «αμυντικές» δαπάνες συνυπολογίζεται επίσης η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με τη συνολική αξία της να ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Στη Ρωσία, την ίδια ώρα, ο αριθμός των ΜΚΟ που συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό και τους επίστρατους έχει αυξηθεί απότομα μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και την έναρξη της επιστράτευσης, αναφέρει σε έρευνά της η εφημερίδα «Novaya Gazeta Europe».

Οι οργανώσεις άρχισαν να εγγράφονται ενεργά στα τέλη του 2022, δηλαδή αφότου ανακοινώθηκε η επιστράτευση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δημοσιογράφων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ρωσία έχει ήδη καταχωρίσει 505 ΜΚΟ, οι ονομασίες των οποίων σχετίζονται με δραστηριότητες στρατιωτικού ή στρατιωτικο-πατριωτικού περιεχομένου. Πρόκειται για 34% περισσότερες από ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Το 2022, οι ρωσικές ΜΚΟ που συνεργάζονται με στρατιωτικούς και επίστρατους συγκέντρωσαν τουλάχιστον 113 δισ. ρούβλια από δωρεές.

Το Κίεβο αντιδρά στους περιορισμούς εξαγωγών σιτηρών στην ΕΕ

Με επίκεντρο την αναβίωση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας συναντιούνται αύριο στη Μόσχα οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Τουρκίας, Σ. Λαβρόφ και Χ. Φιντάν, αντίστοιχα. Ο Φιντάν είχε επισκεφτεί την περασμένη βδομάδα το Κίεβο για αντίστοιχες επαφές.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, επέκρινε τις γειτονικές χώρες της ΕΕ για την πρόθεσή τους να συνεχιστεί ο περιορισμός των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών που έχει επιβάλει η ΕΕ και πέραν της 15ης Σεπτέμβρη.

Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία (που δεν γειτνιάζει απευθείας με την Ουκρανία) κάλεσαν την ΕΕ να παρατείνει την απαγόρευση έως το τέλος της χρονιάς, για να υποστηρίξουν τους δικούς τους αγρότες.

Αυτά τα πέντε κράτη προειδοποίησαν ότι θα λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο αν η ΕΕ δεν παρατείνει τους περιορισμούς και υπενθύμισαν ότι η Κομισιόν τα είχε εξουσιοδοτήσει στις αρχές Ιούνη να παρατείνουν έως τις 15 Σεπτέμβρη την απαγόρευση για να εμποδίσουν στην επικράτειά τους την εμπορία σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλίανθου από την Ουκρανία.

«Θα αντιταχθούμε κατηγορηματικά σε αυτό, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο παραβιάζει τους κανόνες της κοινής αγοράς» και τη συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας – ΕΕ, δήλωσε ο Ντμ. Κουλέμπα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πράγα. «Εάν συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να υποστηρίξουμε σθεναρά τα δικαιώματά μας και αυτά των Ουκρανών αγροτών», πρόσθεσε.

ΚΙΝΑ – ΗΠΑ

Στην ατζέντα η «αντιμετώπιση διμερών ζητημάτων», ενώ φουντώνει ο ανταγωνισμός

Από τη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εμπορίου με τον Κινέζο πρωθυπουργόCopyright 2023 The Associated
Από τη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εμπορίου με τον Κινέζο πρωθυπουργό

Κίνα και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο κανάλι επικοινωνίας με θέμα την «αντιμετώπιση διμερών ζητημάτων» σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων, σε μια περίοδο που εντείνεται συνεχώς ο ανταγωνισμός τους σε όλα τα πεδία, επιδρώντας σε ευρύτερες εξελίξεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Κίνα, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο συναντήθηκε χτες με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ.

Με φόντο τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους σε εξαγωγές προηγμένων ημιαγωγών στην Κίνα στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» – με το Πεκίνο να προχωρά ήδη σε αντίστοιχα αντίμετρα, όπως η επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου – ο Κινέζος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η πολιτικοποίηση των οικονομικών και εμπορικών θεμάτων και η υπερβολική επέκταση της έννοιας της ασφάλειας όχι μόνο θα επηρεάσουν σοβαρά τις διμερείς σχέσεις και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλλά θα υπονομεύσουν και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των ανθρώπων των δύο χωρών, με καταστροφικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία».

Καθώς οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές υψώνονται για μια σειρά ζητήματα (από την Ταϊβάν και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα μέχρι τον διεθνή εφοδιασμό με πρώτες ύλες για κρίσιμες βιομηχανίες, όπως αυτή των ημιαγωγών), ο Λι εξέφρασε την ελπίδα «η πλευρά των ΗΠΑ να συνεργαστεί με την Κίνα προκειμένου να λάβει πιο πρακτικές και επωφελείς ενέργειες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων», σπεύδοντας να προσθέσει ότι η Κίνα προωθεί ενεργά το «άνοιγμά της σε υψηλό επίπεδο» και καταβάλλει προσπάθειες για να προσφέρει ένα «επιχειρηματικό περιβάλλον παγκόσμιας κλάσης», προσανατολισμένο στην αγορά, το οποίο «θα διέπεται από ένα υγιές νομικό πλαίσιο».

Από τη μεριά της η Ραϊμόντο δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να καταστείλουμε την ανάπτυξη της Κίνας και να κόψουμε τους δεσμούς μαζί της», εκφράζοντας ετοιμότητα για περαιτέρω «σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πλευρά έθεσε ζητήματα που προκαλούν ανησυχίες σε μια σειρά αμερικανικά μονοπώλια (όπως οι «Intel» και «Micron»), εκφράζοντας προβληματισμό για τους περιορισμούς στις κινεζικές εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου. Προβληματισμοί τέθηκαν φυσικά και από την κινεζική πλευρά, μεταξύ άλλων για περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών και στις επενδύσεις, καθώς και για κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε κινεζικές εταιρείες.

Αναφερόμενη δε σε «επίσημη ομάδα εργασίας» που το Πεκίνο συμφώνησε να συσταθεί με την Ουάσιγκτον, η Ραϊμόντο εξήγησε ότι πρόκειται για «μηχανισμό διαβούλευσης» με στόχο την αναζήτηση «λύσεων σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων» και την προώθηση «των εμπορικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Κίνα». Οι δύο πλευρές, ανάμεσα σε άλλα, θα συγκαλούν ειδικούς εκατέρωθεν για τεχνικές συζητήσεις «αναφορικά με την ενίσχυση της προστασίας των εμπορικών μυστικών και των εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών».

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στην Κίνα και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία θα έχει επίσημες επαφές μέχρι την Κυριακή. Ακολούθως θα μεταβεί σε Ινδονησία και Ινδία, για τις Συνόδους Κορυφής της ASEAN και του G20.

Τέλος, επίσκεψη στο Πεκίνο έχει προγραμματίσει σήμερα και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κλέβερλι και θα έχει «συνομιλίες σε βάθος για θέματα ενδιαφέροντος», όπως είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Ουενμπίν.

Δυναμώνει η κούρσα των εξοπλισμών

Την ίδια ώρα που το διπλωματικό παζάρι φουντώνει σε διάφορα επίπεδα, δυναμώνει και η κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών στην περιοχή.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Γιοσίντα, ότι «δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια της Ιαπωνίας με τις τρέχουσες δυνατότητές μας» μπροστά στις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υπερασπίστηκε τα νέα «αμυντικά» σχέδια του Τόκιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ.

Ο δε ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, είπε ότι σύντομα κάποια πλοία θα εξοπλιστούν με «τακτικά πυρηνικά όπλα» και θα αποτελέσουν μέρος της «κρατικής πυρηνικής δύναμης». Πρόσθεσε πως «το Ναυτικό μας θα πρέπει να διαδραματίσει τον μεγαλύτερο ρόλο στην υπεράσπιση της κυριαρχίας, της ανάπτυξης της αξιοπρέπειας και των συμφερόντων» της χώρας και πως «είναι δυνατό να υπερασπιστούμε την ασφάλεια της χώρας μόνο με μια πλήρως προετοιμασμένη ναυτική δύναμη».

    

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...

«Σερίφηδες» στην υπηρεσία του συστήματος

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με διάφορες φασιστικές ομάδες και αυτόκλητους «σερίφηδες» που κυνηγούν, «συλλαμβάνουν» και βασανίζουν ξεριζωμένους μετανάστες και πρόσφυγες ως δήθεν «εμπρηστές», διοργανώνοντας και καλώντας σε πογκρόμ εναντίον τους, είναι εξοργιστικές και επικίνδυνες. Οι επίμαχες εικόνες φανερώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού, αποδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες του και υπογραμμίζουν την ανάγκη σταθερού και αταλάντευτου μετώπου ενάντιά του. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να βρούμε ποιος πραγματικά τροφοδοτεί τέτοιου είδους δράσεις…

* * *

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή του Εβρου, διάφορα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, που ανήκουν σε γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα, διέδιδαν ειδήσεις για έρευνες εμπρησμού, αυτόφωρες συλλήψεις μεταναστών με σχετικές κατηγορίες και άλλα παρόμοια. Μετά από τον σάλο που προκλήθηκε από τις παραπάνω φασιστικές ενέργειες, έσπευσαν να προβούν σε «αναγκαίες διορθώσεις» των ρεπορτάζ. Υπηρετώντας το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δεν φταίνε οι ελλείψεις σε πυροσβεστικές δυνάμεις και μέσα ούτε η ανυπαρξία κάθε αντιπυρικού σχεδιασμού αλλά η «κλιματική κρίση», τα εγκληματικά κυκλώματα εμπρηστών και οι «πρωτόγνωρες καταστάσεις», κάπου μάλλον ζαλίστηκαν από τα fake news και το ρατσιστικό και ξενοφοβικό τους δηλητήριο… Αλήθεια;

«Μας καίνε. Εχουμε υβριδικό πόλεμο», ακουγόταν από τα χείλια του αρχηγού της «αυτόκλητης πολιτοφυλακής» που βγήκε να κυνηγήσει κατατρεγμένους μετανάστες και πρόσφυγες. Ιδιος ο Χάρος που «βγήκε να ψαρέψει με τ’ αγκίστρι του ψυχές και γυρεύει κολασμένους, δυστυχείς και προδομένους». Γιατί μόνο δυστυχείς και απελπισμένοι είναι οι ξεριζωμένοι μετανάστες και πρόσφυγες. Είναι τα κατατρεγμένα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που απανθρακώθηκαν στο δάσος της Δαδιάς ακολουθώντας την πιο επικίνδυνη διαδρομή στο ταξίδι του ξεριζωμού, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού. Αυτήν την αλήθεια προσπαθεί να συσκοτίσει και να παραποιήσει ο «φοβερός σερίφης», στηρίζοντας το σύστημα των πολέμων και της εκμετάλλευσης και τις αντίστοιχες πολιτικές του.

* * *

Φυσικά, ο όρος «υβριδικός πόλεμος», τα περί «εισβολής εχθρών» και άλλα σχετικά δεν είναι δικής του έμπνευσης. Θυμίζουμε ότι πριν από έναν χρόνο περίπου, μετά από πρόταση της «αριστερής» κυβέρνησης της Ισπανίας, η λεγόμενη παράτυπη μετανάστευση προστέθηκε στον κατάλογο των «υβριδικών απειλών», σύμφωνα με τον νέο Στρατηγικό Οδικό Χάρτη του ΝΑΤΟ. Λίγο καιρό αργότερα, ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός, Σάντσεθ, βάφτιζε τη φρικιαστική σφαγή δεκάδων ξεριζωμένων στη Μελίγια «απόκρουση εισβολής».

Τα ίδια ακούγαμε και τον Μάρτη του 2020 στη χώρα μας, όταν στην πράξη αποδεικνυόταν ότι οι ξεριζωμένοι γίνονται «εργαλείο» της τουρκικής επιθετικότητας και σε ευρύτερα γεωπολιτικά παζάρια. Αντί για μέτρα αποτροπής των πραγματικών παραγόντων που διαμορφώνουν το έδαφος γι’ αυτήν την «εργαλειοποίηση», η κυβερνητική προπαγάνδα μιλούσε για «απόκρουση εισβολής» και τους ήρωες πολεμιστές του Εβρου. Με την ίδια προσφώνηση, μάλιστα, ο αρμόδιος αξιωματικός τους απευθυνόταν στους ίδιους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων στο λιμάνι του Πειραιά, όταν είχαν κληθεί να καταστείλουν την απεργία στην COSCO. Η τελευταία προεκλογική περίοδος ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ, με φόντο τον νέο φράχτη του Εβρου, να μιλά για «μεταναστευτική εισβολή».

Και βέβαια, κανένας δεν ξεχνά το ρατσιστικό παραλήρημα Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για τους «πραγματικούς, λευκούς και ορθόδοξους πρόσφυγες της Ουκρανίας», σε αντίθεση με τους «μη πραγματικούς, μελαψούς και αλλόδοξους» πρόσφυγες από άλλες περιοχές, όπου ξεδιπλώνονται κάθε είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

* * *

Ομως, ο φασισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν είναι μόνο θέμα προπαγάνδας, που παρασύρει ορισμένους «παραπλανημένους συμπολίτες μας». Αλλωστε, η αστική προπαγάνδα πάντοτε είναι το περιτύλιγμα της ασκούμενης πολιτικής στο πεδίο της οικονομίας. Το ιδεολογικό εποικοδόμημα ορθώνεται πάνω στη βάση των σχέσεων παραγωγής. ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στον πόλεμο και την ποικιλόμορφη ληστρική εκμετάλλευση χωρών, προκαλώντας τα ολοένα αυξανόμενα κύματα των ξεριζωμένων. Ταυτόχρονα, έχουν «μετατρέψει» το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό σε ζήτημα ασφάλειας των συνόρων, υπηρετώντας με τον τρόπο αυτό πολλαπλές στοχεύσεις.

Η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού απέναντι στην «παράτυπη μετανάστευση», με τις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις, τις περιπολίες της Frontex, τις υπερδομές – φυλακές στα νησιά και τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαλογής, συμπληρώνεται από την πολιτική της λεγόμενης «νόμιμης και εύτακτης μετανάστευσης», με τις συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου από την ΕΕ και τα κράτη – μέλη με τρίτες χώρες για την εισαγωγή πάμφθηνων εργατικών χεριών, χωρίς δικαιώματα, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Τέτοιες βαθιά ταξικές συμφωνίες έχει συνάψει και η Ελλάδα, με την από κοινού στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με το Μπανγκλαντές και την Αίγυπτο, ενώ προωθείται νέα με το Πακιστάν.

* * *

Αυτό ακριβώς το ταξικό στοιχείο που διαπερνά κάθε πτυχή της πολιτικής σε βάρος των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων (το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου), οι φασίστες όχι μόνο το καμουφλάρουν, αλλά και το ενισχύουν με τη δράση τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα πρωτοπαλίκαρα με τη μαύρη ή στρατιωτική περιβολή, τα έχουν πολύ καλά με διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα μεγαλοαγροτών στη Βόρεια Ελλάδα και αλλού, που ζητούν «ευέλικτες πολιτικές» κατά την εισαγωγή μεταναστών εργατών γης. Οι φασίστες είναι τα μαντρόσκυλα των εργοδοτών.

Η απόκρουση της φασιστικής και ρατσιστικής δράσης είναι υπόθεση και καθήκον του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Τέτοια φαινόμενα, όπως τα παραπάνω, που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία των ανείπωτων καταστροφών από τις πυρκαγιές, απομονώνονται μέσα από τον αγώνα για την αποκάλυψη των πραγματικών αιτίων και των ευθυνών, μέσα από τη διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Ο γνήσιος αντιφασισμός είναι ο κοινός ταξικός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Κατερίνα ΓΕΡΑΚΗ
Υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

    

 

    Πηγή Ριζοσπάστης 30 – 8 – 2023

 

    

 

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *