ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, αυξάνουμε την επαγρύπνηση μπροστά στις εξελίξεις
Σε εκδήλωση των κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Motionteam.gr |
«Καθήκον αυτής της στιγμής είναι να δυναμώσει ο αγώνας για να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα, να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές φρεγάτες από την Ανατ. Μεσόγειο, να μη χρησιμοποιούνται η Σούδα, το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και οι άλλες βάσεις ως πολεμικό ορμητήριο των ΝΑΤΟικών στη Μέση Ανατολή, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις!
Καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες, να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ! Να ενισχυθεί η πάλη για το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Με επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Ο αγώνας έχει μεγάλες απαιτήσεις και θα είναι συνδυασμένος. Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη του Παλαιστινιακού λαού, στην πρώτη γραμμή ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στην πρώτη γραμμή για το δικαίωμα στη δουλειά, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ενάντια στην ακρίβεια, στους πλειστηριασμούς, για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, για κάθε εργατικό – λαϊκό πρόβλημα.
Motionteam.gr |
Αξιοποιώντας τα θετικά αποτελέσματα που είχε το ΚΚΕ στις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές, για να κερδίσουμε, να συσπειρώσουμε νέες δυνάμεις, να αλλάξουμε την αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, να περάσουμε στην αντεπίθεση, για να φουντώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης ενάντια στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, στα μονοπώλια και την εξουσία τους».
Με αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε χτες την ανάγκη να ανέβει κι άλλο ο δείκτης της ετοιμότητας και της εγρήγορσης του εργατικού – λαϊκού κινήματος απέναντι στις εξελίξεις, μιλώντας στην εκδήλωση των Κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος», στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, που γέμισε με κόσμο. Την εκδήλωση παρακολούθησε αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης, όπως και Παλαιστίνιοι που διαμένουν στην πόλη.
Συνένοχη στο έγκλημα η ελληνική κυβέρνηση
Ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ότι αυτό που εξελίσσεται στη Γάζα από το κράτος του Ισραήλ και τους συμμάχους του είναι γενοκτονία και ότι πρέπει τώρα, ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά, «η λαϊκή αγανάκτηση να μετατραπεί σε δράση, σε συμμετοχή στον αγώνα στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού».
«Οι κομμουνιστές είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης, το ΚΚΕ βρίσκεται κι αυτήν τη φορά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με ταξικό κριτήριο βγαλμένο μέσα από την κοσμοθεωρία του, δοκιμασμένο στο καμίνι της ηρωικής Ιστορίας των 105 χρόνων που συμπληρώνει το Κόμμα μας σε λίγες μέρες, της εποποιίας της αντίστασης ενάντια στη ναζιστική κατοχή, των αγώνων του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Αναφέρθηκε επίσης στις παγίδες και τα ψεύτικα διλήμματα «που πλασάρει ο ισραηλινός μηχανισμός παραπλάνησης των λαών, με την στήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών εργαστηρίων, των μυστικών υπηρεσιών που αναμασούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα ακροδεξιά μορφώματα και τα αμαρτωλά κανάλια της παραπληροφόρησης». Ομως, παρά τη λυσσασμένη προσπάθειά τους, «δεν μπορούν να θάψουν την αλήθεια»!
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, σημείωσε ότι «στηρίζει τη γενοκτονία με το χυδαίο πρόσχημα περί “δικαιώματος στην αυτοάμυνα” του εγκληματία κατακτητή, όχι γιατί είναι υποτελής στους Αμερικανούς, αλλά γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που υπηρετεί, οι στρατηγικές σχέσεις και η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.
Το “εθνικό συμφέρον”, στο οποίο αναφέρεται η κυβέρνηση, είναι ταυτισμένο με τα συμφέροντα και τα κέρδη των εκμεταλλευτών του λαού μας. Η αναβάθμιση του ρόλου των ελληνικών μονοπωλίων βρίσκεται πίσω από την εμπλοκή στην ισραηλινή σφαγή των Παλαιστινίων, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων στις αποστολές του ΝΑΤΟ, τη διάθεση των βάσεων της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και της Μαγνησίας, την παραχώρηση της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα στους Αμερικανούς.
Η κυβέρνηση είναι συνένοχη στο έγκλημα και βάζει τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Το λέμε καθαρά, μία κυβέρνηση που στηρίζει την ισραηλινή κατοχική δύναμη δεν μπορεί να αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους, δεν μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο που αμφισβητεί η τουρκική αστική τάξη».
Αντιμετωπίζουν ως «τρομοκράτη» την παλαιστινιακή αντίσταση
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε σε ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης σχετικά με τον πόλεμο, αλλά και σε ερωτήματα που μπαίνουν από λαϊκές δυνάμεις.
Ανέφερε συγκεκριμένα τη βασική γραμμή που ακολούθησαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα ακροδεξιά μορφώματα, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και τη χρησιμοποίηση των «αμαρτωλών» ΜΜΕ «να συκοφαντήσουν με τη ρετσινιά της τρομοκρατίας τον παλαιστινιακό αγώνα, να διαγράψουν την Ιστορία και να δικαιολογήσουν την κατοχή».
Απαντώντας, έκανε εκτενή αναδρομή στην εξέλιξη του Παλαιστινιακού ζητήματος, στις διώξεις, στους εκτοπισμούς, στις δολοφονίες και τις φυλακίσεις που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια ο Παλαιστινιακός λαός από το Ισραήλ, που κλιμακώνει σταθερά την επιθετικότητα και την κατοχή.
Για την αποκαλούμενη «αντιτρομοκρατική στρατηγική» θύμισε ότι αποτελεί βασικό εργαλείο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ για να προετοιμάζουν το έδαφος και να εξαπολύουν ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως αυτούς που ζήσαμε στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη και τη Συρία, με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς.
«Αυτό κάνει δεκαετίες και το ισραηλινό κράτος κατά των Παλαιστινίων για να θωρακίσει και να διαιωνίσει την κατοχή. Αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική την παλαιστινιακή αντίσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική όχθη», ανέφερε.
«Ποιος θα κρίνει αν ένας αγώνας είναι τρομοκρατικός; Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ ή μήπως οι αστικές τάξεις;», είπε ο Γ. Μαρίνος και συνέχισε: «Μα, τα κριτήρια που θέτουν υπηρετούν κάθε φορά τον σχεδιασμό τους για να ενοχοποιούν και να καταστείλουν τη λαϊκή πάλη και γι’ αυτόν τον λόγο ισχυροποιούν το λεγόμενο αντιτρομοκρατικό οπλοστάσιο. Τρομοκράτης είναι ο κατακτητής, το κράτος του Ισραήλ!
Οι διαρκείς αναφορές στη “Χαμάς”, η απλουστευτική και εξωπραγματική ταύτισή της με τους Ταλιμπάν, που είναι παλιό κατασκεύασμα των ΗΠΑ στην αναμέτρηση με τη Σοβιετική Ενωση, αποσκοπούν να δηλητηριάσουν τις λαϊκές συνειδήσεις, να ακυρώσουν την αλληλεγγύη των άλλων λαών στον λαό της Παλαιστίνης, αλλά δεν θα τα καταφέρουν! Θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντι! Με περισσότερες δυνάμεις στον δρόμο του αγώνα».
Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού είναι δίκαιος
Σε άλλο σημείο ο Γ. Μαρίνος είπε ότι «ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού είναι δίκαιος και η στήριξη των λαών δεν μπορεί να επισκιαστεί από το γεγονός ότι στην παλαιστινιακή γη υπάρχουν καπιταλιστές που κυνηγούν το κέρδος και πλουτίζουν μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση, όπως κάνουν οι εκμεταλλευτές παντού. Εμείς στηρίζουμε τον φυλακισμένο λαό, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Αυτοί είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας!
Η ιδεολογική – πολιτική αναμέτρηση διεξάγεται σε όλες τις συνθήκες και οι απολογητές του καπιταλισμού, που δουλεύουν ασταμάτητα για να διασπάσουν την εργατική τάξη, να διαιρέσουν τους λαούς και να αλώσουν εργατικές – λαϊκές συνειδήσεις, ανασύρουν τις αντιδραστικές θεωρίες, όπως αυτή περί “πολέμου των θρησκειών” ή του “πολέμου των πολιτισμών”, σύμφωνα με την οποία η σύγκρουση στην περιοχή οφείλεται στη διαπάλη του εβραϊκού ή ακόμη και του εβραιο-χριστιανικού πολιτισμού με τον μουσουλμανικό.
Με αυτήν την απάτη αποσκοπούν να κρύψουν πως η αιτία για τα βάσανα των λαών είναι ο καπιταλισμός, η ταξική διαίρεση της κοινωνίας, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Επιχειρούν μάταια να διαγράψουν τις ταξικές αντιθέσεις που διαπερνούν το εκμεταλλευτικό σύστημα, μισούν και φοβούνται την πάλη των τάξεων, που είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη της Ιστορίας».
Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στο πώς επιδρούν ευρύτερα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αντίστροφα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, “καζάνι που βράζει” από τους οξυμένους ανταγωνισμούς κι ενώ λίγα χιλιόμετρα μακριά είναι σε εξέλιξη ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν για κανένα κράτος στεγανά».
Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «ο Παλαιστινιακός λαός, που στενάζει κάτω από την μπότα της κατοχής και του κατακτητή, έχει δικαίωμα στον απελευθερωτικό αγώνα και το σημειώνουμε αυτό για να αποφεύγονται μπερδέματα και συγχύσεις, γιατί ήδη έχουν εμφανιστεί απόψεις που “θολώνουν τα νερά”. Η μια άποψη που διακινούν π.χ το ΜέΡΑ25 και οι σύμμαχοί του στην Ευρώπη λέει πως “η λύση των δύο κρατών είναι πλέον ανέφικτη”.
Τι σημαίνει όμως αυτό; Πως ο Παλαιστινιακός λαός καλείται να υποταχθεί στη λύση του ενός κράτους, να αποδεχθεί να ζει σε μια προσαρτημένη και κατεχόμενη γεωγραφική περιφέρεια του ισραηλινού κράτους, να μείνει για πάντα χωρίς πατρίδα.
Η άλλη άποψη, δήθεν “ριζοσπαστική”, διαγράφει το εθνικό πεδίο της πάλης και τους απελευθερωτικούς αγώνες, για τον τερματισμό της ξένης κατοχής και την απόκτηση πατρίδας, στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Ο κοινός παρονομαστής αυτών των απόψεων είναι η καλλιέργεια της υποταγής στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και η αποδοχή της κατοχής, της καταπίεσης του Παλαιστινιακού λαού».
Ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση
Κλείνοντας, ο Γ. Μαρίνος μίλησε για την ανάγκη για μεγάλη επαγρύπνηση, καθώς «οι εξελίξεις διαμορφώνουν όρους ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και γενίκευσης του πολέμου. Το κουβάρι των ανταγωνισμών έχει μπλεχτεί πολύ επικίνδυνα. Είναι παραμύθι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως η χώρα μας είναι “πυλώνας σταθερότητας”. Η αλήθεια είναι πως είναι “σφήνα” ανάμεσα σε δύο εξελισσόμενους πολέμους, έναν στην Ανατολική Ευρώπη και έναν στη Μέση Ανατολή, που μπορούν οικονομικά και στρατιωτικά να “κατακάψουν” και τον λαό μας».
- Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαρίνου θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»
Πηγή Ριζοσπάστης 2 – 11 – 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ρωσία επεκτείνει τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας προς την Ασία
Στο Καζακστάν ο Γάλλος Πρόεδρος για υπογραφή σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών
Copyright 2022 The Associated |
Με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, εντείνεται και ο ανταγωνισμός για επενδύσεις και σχέδια στην Ενέργεια, με τη Μόσχα να στρέφεται προς την Ασία για να αναπληρώσει τη «χασούρα» από την ευρωπαϊκή αγορά και τις ευρωατλαντικές κυρώσεις, αλλά και επειδή πρόκειται για μια ανερχόμενη αγορά.
Η εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ευρασιατικών χωρών στη βιομηχανία φυσικού αερίου θα έχει μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου, επεσήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου «Gazprom», Αλ. Μίλερ, στο Διεθνές Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αγίας Πετρούπολης.
Ο Μίλερ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σχέδιο συνεργασίας για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν και Κιργιστάν, λέγοντας ότι μέσα στο 2024 προβλέπεται να υπογραφούν μνημόνια για μια νομικά δεσμευτική σύμβαση για τα επόμενα 15 χρόνια.
Επίσης, η «Gazprom» εξετάζει νέες διαδρομές για τον αγωγό φυσικού αερίου Μπουχάρα – Ουράλ ώστε να αυξήσει τις προμήθειες στο Καζακστάν και στο Ουζμπεκιστάν, είπε ο Μίλερ, τονίζοντας τα μακρά σύνορα Ρωσίας – Καζακστάν. Ειδικότερα, μια διαδρομή θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη του συστήματος παροχής αερίου της Αστάνα.
Παράλληλα η «Gazprom» δεν αποκλείει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του Ουζμπεκιστάν, του Καζακστάν και της Κιργιζίας σε τρίτες χώρες.
Το συγκεκριμένο έργο, για έναρξη παροχής φυσικού αερίου μέσω του Καζακστάν στο Ουζμπεκιστάν μέσα από το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου Central Asia – Central, «είναι ένα μήνυμα προς την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου ότι η εντατικοποίηση των σχέσεων στη βιομηχανία φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της Ευρασίας είναι μια τάση που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τη δυναμική της αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στον κόσμο», είπε ο Μίλερ.
Ως παράδειγμα αλληλεπίδρασης μεταξύ ευρασιατικών χωρών ο διευθύνων σύμβουλος της «Gazprom» ανέφερε τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός όμιλος σκοπεύει να συνεχίσει να αυξάνει τον όγκο των προμηθειών φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω συμφωνημένων διαδρομών. Το 2022 οι προμήθειες μέσω αγωγών της «Gazprom» αντιπροσώπευαν το 50% της αύξησης των κινεζικών εισαγωγών, υπενθύμισε ο Mίλερ.
Από την πλευρά του, το Κιργιστάν ενδιαφέρεται η «Gazprom» να παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο έδαφός του, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κιργιστάν μιλώντας στο Φόρουμ.
Τονίστηκε ακόμα ότι οι «δυτικές» εταιρείες θα προτιμούσαν να αρχίσει ξανά η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Ν. Σουλγκίνοφ σημείωσε πως η χώρα του δεν έχει κλείσει τη δυτική διαδρομή για την προμήθεια φυσικού αερίου και πως είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για προμήθειες στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, το Πακιστάν και η Ινδία είναι από τις πιο υποσχόμενες περιοχές για προμήθειες φυσικού αερίου, ενώ σημαντικές είναι και οι ανταλλακτικές προμήθειες προς το Ιράν.
Στο Καζακστάν ο Γάλλος Πρόεδρος
Την ίδια ώρα, επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, στην πρώτη στάση της περιοδείας του στην Κεντρική Ασία, περιοχή που έχει προσελκύσει εκ νέου την προσοχή της «Δύσης», ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Το πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου Καζακστάν έχει ήδη αναδειχθεί σε αντικαταστάτη προμηθευτή αργού πετρελαίου για ευρωπαϊκές χώρες που αποκλείουν τις ρωσικές προμήθειες, και σε έναν σημαντικό σύνδεσμο στη νέα ευρωκινεζική εμπορική διαδρομή, που παρακάμπτει τη Ρωσία.
Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Καζακστάν Κ. Γ. Τοκάγεφ, ο Μακρόν επαίνεσε την Αστάνα για το ότι αρνήθηκε να συνταχθεί με τη Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία και δήλωσε ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν να υπογράψουν σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.
Η Ρωσία έχει εκφράσει επανειλημμένως ανησυχία για την αυξανόμενη δραστηριότητα της «Δύσης» στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η «Δύση» επιχειρεί να απομακρύνει τους «γείτονες, φίλους και συμμάχους» της Ρωσίας.
Το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, όπου πρόκειται στη συνέχεια να μεταβεί ο Μακρόν, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και έχουν δεσμευτεί να συμμορφωθούν με τις «δυτικές» κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ ταυτόχρονα αποκαλούν και τη Ρωσία και «δυτικές» χώρες όπως η Γαλλία «στρατηγικούς εταίρους».
Πέρα από το πετρέλαιο, το Καζακστάν είναι σημαντικός εξαγωγέας ουρανίου και η γαλλική «Orano» συμμετέχει ήδη σε κοινοπραξία με την κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας του Καζακστάν, «Kazatomprom».
Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να συζητήσουν για τη συνεργασία τους στους τομείς της Ενέργειας και του Εμπορίου, καθώς επίσης σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. «Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την επίσκεψή σας ιστορική, πολύ σημαντική», είπε ο Τοκάγεφ στον Μακρόν.
«Δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση την πίεση που πιθανώς σας ασκούν κάποιοι. Η Γαλλία εκτιμά πολύ τη φιλία σας. Ακολουθούμε το μονοπάτι της φιλίας. Αυτό είναι το μονοπάτι για τη χώρα σας, η οποία αρνείται να είναι υποτελής οποιασδήποτε δύναμης και επιθυμεί να διατηρήσει ισορροπημένες σχέσεις με διάφορες χώρες για το συμφέρον των πολιτών της. Μια τέτοια στρατηγική είναι κοντά στη Γαλλία», σχολίασε από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, με προφανείς αιχμές κατά της Ρωσίας.
Παράλληλα, μιλώντας σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικού Δικαίου του Καζακστάν, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα «σταθερό πρότυπο σχέσεων» με τη Ρωσία.
Οπως είπε, «η ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε κλιμάκωση και συγκρούσεις», η δε Ρωσία «είναι γεωγραφικά μέρος της Ευρώπης, επομένως πρέπει να οικοδομήσουμε ένα σταθερό πρότυπο σχέσεων μεταξύ μελών και μη μελών της ΕΕ – και αυτό περιλαμβάνει τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί όταν η Ρωσία και οι ΗΠΑ μιλούν για όπλα.
Μπάιντεν: Θα ασκήσει βέτο στο «μεμονωμένο» πακέτο που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι
Η ηγεσία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία των ΗΠΑ τάχθηκε προχθές υπέρ του αιτήματος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για ενιαίο πακέτο χρηματοδότησης 106 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ, Ταϊβάν και καταστολής της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό.
Ωστόσο ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (στην οποία έχουν οριακή πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι), έχει καταθέσει δικό του νομοσχέδιο που περιλαμβάνει στήριξη μόνο στο Ισραήλ.
Συνάντηση με τον Τζόνσον για το θέμα είχε ο υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες ότι ο Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο στο πακέτο που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή για παροχή βοήθειας μόνο στο Ισραήλ και το οποίο, παράλληλα, περικόπτει τη χρηματοδότηση για την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) και αφήνει εκτός χρηματοδότησης άλλες «προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας» (βασικά την Ουκρανία).
«Αυτό το νομοσχέδιο είναι κακό για το Ισραήλ, για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και για τη δική μας εθνική ασφάλεια», ανέφερε το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.
Οι σφοδρότεροι ρωσικοί βομβαρδισμοί για το 2023 σύμφωνα με το Κίεβο
Στο μεταξύ ο Β. Ζελένσκι επιχείρησε να δικαιολογήσει την αργή πορεία της ουκρανικής αντεπίθεσης, σε μια φάση που παρατηρούνται ενδείξεις «κόπωσης» και αντιθέσεων στη «Δύση», παρότι η στρατιωτική στήριξη του Κιέβου είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Καθώς το ουκρανικό μέτωπο παραμένει εν πολλοίς στάσιμο και οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν σε ορισμένες περιοχές, ο Ουκρανός Πρόεδρος απέρριψε την κριτική, κυρίως από «δυτικές» πηγές, ότι η αντεπίθεση κατά της Ρωσίας – που ξεκίνησε στις αρχές Ιούνη – προχωράει πολύ αργά, λέγοντας ότι «ο πόλεμος δεν μοιάζει με σκηνικό ταινιών του Χόλιγουντ». Επικρότησε τις ουκρανικές επιθέσεις «που έχουν περιορίσει τις επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας», αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να περιμένει κανείς γρήγορες επιτυχίες στην απόκρουση της 20μηνης εισβολής της Ρωσίας».
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις σε διάφορα τμήματα του μετώπου, αλλά τους τελευταίους μήνες υπάρχει μικρή πρόοδος κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, που εκτείνεται σε 1.000 χλμ.
Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται τις τελευταίες βδομάδες στις περιοχές Αντβιίβκα και Κουπιάνσκ, όπου εξελίσσονται μερικές από τις πιο σκληρές μάχες.
Τη μεγαλύτερη επίθεσή της από την αρχή της χρονιάς εξαπέλυσε η Ρωσία χθες και προχθές, βομβαρδίζοντας μέσα σε ένα 24ωρο 118 τοποθεσίες σε δέκα περιφέρειες, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά. Από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκε ένας άνθρωπος στην περιφέρεια του Χαρκόβου και άλλος ένας στην περιφέρεια της Χερσώνας, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τις περιφέρειες Μπριάνσκ και Κουρσκ, που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Συναγερμός για ουκρανική αεροπορική επιδρομή κηρύχθηκε στο λιμάνι της Σεβαστούπολης – το οποίο αποτελεί την κύρια βάση του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – στη Χερσόνησο της Κριμαίας, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.
Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στα τελευταία στάδια των προετοιμασιών για την εκτόξευση ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου και οι πιθανότητες επιτυχίας της τρίτης προσπάθειάς της είναι υψηλές, δήλωσε η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας.
Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, η Βόρεια Κορέα έχει επίσης στείλει περισσότερες από 10 αποστολές πυρομαχικών στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στα οποία περιλαμβάνονται πάνω από 1 εκατ. βλήματα πυροβολικού. Είναι περίπου η προμήθεια πυρομαχικών που ξοδεύει η Ρωσία στον πόλεμό της με την Ουκρανία σε δύο μήνες.