Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΣΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Να συσκοτίσουν και τελικά να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες για την τραγωδία των Τεμπών επιχείρησαν σύσσωμα τα αστικά κόμματα που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτό το έγκλημα, κατά τη συζήτηση χτες της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Η πρόταση του ΚΚΕ ψηφίστηκε από το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, με 266 ψήφους υπέρ και 32 κατά από τους 298 παρόντες. Η ΝΔ, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, μετά την κατάπτυστη δήλωση Γεωργιάδη ότι …κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη, ψήφισε, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν συμφωνεί με το περιεχόμενό της και μίλησε γενικά και αόριστα για «παθογένειες» του ελληνικού κράτους, προσπαθώντας να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες, που είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης» των Μεταφορών με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων.

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τα ρέστα τους για να μην βγουν στην επιφάνεια οι πραγματικές αιτίες και ξέπλυναν με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο την εγκληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και τα δύο κόμματα, με αθλιότητες που οφείλονται στην αγωνία τους να κρυφτούν οι δικές τους ευθύνες για το έγκλημα, κατηγόρησαν το ΚΚΕ ότι η πρότασή του είναι σανίδα σωτηρίας στη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Το ΠΑΣΟΚ έφτασε να χαρακτηρίσει προκλητικά την Εξεταστική ως «χάσιμο χρόνου», τη στιγμή που περιλαμβάνει τα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων. Και πρόκρινε να «πάμε κατευθείαν σε προανακριτική με τα δύο ονόματα», των Σπίρτζη και Καραμανλή. Στο μεταξύ επιβεβαιώνοντας ότι χωρίς την πρόταση του ΚΚΕ το «κουκούλωμα» θα γινόταν «πάραυτα», ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης χτες ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τις προτάσεις για τις προανακριτικές, οι οποίες χρειάζονται πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Η Ελληνική Λύση, το μόρφωμα «Σπαρτιάτες», η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, ψήφισαν υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ

Αν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ, δεν θα μπορούσε να γίνει καμία διερεύνηση

«

Εάν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δεν θα μπορούσε να γίνει καμία διερεύνηση για το πώς επέδρασε η πολιτική “απελευθέρωσης” στο κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, γιατί κανένα κόμμα δεν θίγει αυτό το ζήτημα, αντίθετα ακούμε από όλα τα κόμματα – και αυτό είναι που τα ενώνει – ύμνους για την ιδιωτικοποίηση».

Αυτό επεσήμανε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή. «Ολα αυτά είναι γενικολογίες, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ; ‘Η είναι διάχυση ευθυνών, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, για να προσθέσει ότι «αυτή η πολιτική είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας που διαμόρφωσε στον σιδηρόδρομο συνθήκες τεράστιων κινδύνων, γεγονός που κατήγγειλαν σωματεία και συνδικαλιστικές παρατάξεις, και μάλιστα η παράταξη του ΚΚΕ το έκανε, 12 μέρες πριν, προειδοποιώντας για το δυστύχημα που έγινε».

Ο Γ. Γκιόκας υπογράμμισε πως «αν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ, θα ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος να μη γίνει καμία διερεύνηση ευθυνών σε επίπεδο Βουλής, αφού ο μόνος σίγουρος δρόμος γι’ αυτό είναι η δυνατότητα που προσφέρει το Σύνταγμα για συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών από την αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τη σύσταση των προανακριτικών, όπου σε κάθε περίπτωση απαιτείται η έγκριση της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Θα υπήρχε και ο κίνδυνος οριστικής συγκάλυψης ευθυνών και ενταφιασμού της έρευνας, με δεδομένο ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ρητά ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέο αίτημα για προανακριτική επιτροπή, στηριγμένο στα πραγματικά περιστατικά».

Σημείωσε επίσης ότι αν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ, δεν θα μπορούσε να έρθει ποτέ για συζήτηση στη Βουλή αυτό που ζητούν οι ίδιοι οι συγγενείς των θυμάτων, δηλαδή να γίνει πραγματική έρευνα σε βάθος 15ετίας, για τα αίτια και τις ποινικές ευθύνες όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η λοιδορία που εκφράζουν ορισμένοι απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ είναι τελικά λοιδορία απέναντι στο αίτημα των συγγενών, απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που φώναζαν ότι «το έγκλημα έχει Ιστορία», είναι λοιδορία απέναντι στους εργαζόμενους που ξέρουν από πρώτο χέρι πώς επέδρασε η «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων στα θέματα ασφάλειας.

Αν δεν κατέθετε την πρότασή του το ΚΚΕ, τόνισε, θα είχαμε μόνο την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που μιλά για καθυστέρηση του αιτήματος, την ώρα που αυτό το κόμμα εξήγγειλε την πρότασή του για Προανακριτική εδώ και τρεις μήνες και τελικά την κατέθεσε μόλις τώρα. Ως προς το περιεχόμενό της, συνέχισε, περιορίζει την έρευνα σε κακοδιαχείριση κονδυλίων, αφήνοντας εκτός το ίδιο το έγκλημα της δολοφονίας των 57 ανθρώπων.

Επί της ουσίας, υπογράμμισε ο Γ. Γκιόκας, «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των συγκοινωνιών και της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών είναι απαλλακτικό βούλευμα για τους υπουργούς, και γι’ αυτόν τον λόγο το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σε νομικές και πολιτικές κοτσάνες», λέγοντας ότι υπάρχει παράβαση καθήκοντος και απιστία, «αλλά το ερώτημα είναι το εξής: Αν δεν υπήρχε το έγκλημα των Τεμπών, κακοδιαχείριση κονδυλίων και πάλι δεν θα υπήρχε; Αρα τα αδικήματα που βάζει το ΠΑΣΟΚ συνδέονται πολιτικά αλλά δεν συνδέονται ποινικά, και εκεί είναι η μεγάλη ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, που με την πρότασή του δίνει συγχωροχάρτι στους υπουργούς σε σχέση με αυτό καθαυτό το έγκλημα».

Με αυτήν τη λογική «καταλήγουμε ότι φταίει ο σταθμάρχης, ο κλειδούχος, τα ρουσφέτια, και αφήνουμε στο απυρόβλητο τις ευθύνες των υπουργών που διαδοχικά εφάρμοσαν αυτήν την πολιτική. Αυτό ακριβώς θέλατε να αποφύγετε, θέλατε να βγείτε από το κάδρο των ευθυνών» και την ίδια ώρα «έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο στο ΚΚΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Γκιόκας.

Κλείνοντας επεσήμανε ότι η ΝΔ στηρίζει την πρόταση του ΚΚΕ «κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία», καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε την αρχική του αρνητική θέση γιατί κατάλαβε ότι θα εκτεθεί.

    

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Στον βωμό της κερδοφορίας θυσιάζεται ακόμα και η ανθρώπινη ζωή

Το ΚΚΕ προχώρησε στην κατάθεση της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών στο σύνολο των πτυχών που οδήγησαν σε αυτό και θα αξιοποιήσει την αγωγή που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων, τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δεν πρέπει, σημείωσε, να συγκαλυφτούν οι βαθύτερες αιτίες, να συσκοτιστεί ο πραγματικός ένοχος, η πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των μεταφορών, όπως η ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων, τα μονοπώλια στην ακτοπλοΐα, που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις.

Η πρώτη πράξη του δράματος της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρόμων έγινε το 1997 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, ξανά του ΠΑΣΟΚ και, τέλος, του ΣΥΡΙΖΑ με την πώληση του μεταφορικού έργου σε ιταλικό μονοπώλιο.

Οπως είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, η ΕΕ ήθελε κερδοφόρα διέξοδο για τα λιμνάζοντα κεφάλαια και νέο πεδίο εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό προχώρησε ο διαχωρισμός των υποδομών από το μεταφορικό έργο. Το μεν μεταφορικό έργο, που είναι κερδοφόρο, δόθηκε σε επιχειρηματικούς ομίλους, και τις υποδομές, το κομμάτι με τις σοβαρές δαπάνες, ανέλαβε το αστικό κράτος. Ετσι, εξήγησε, το κράτος θωρακίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων απαλλάσσοντάς τους από το κόστος συντήρησης και τους επιδοτεί κιόλας για να υπάρχει μόνο μια γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης, που την έχουν βαφτίσει «άγονη» και έχει διακοπεί κιόλας μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ολες οι κυβερνήσεις, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, εφάρμοσαν κατά γράμμα τις μειώσεις ανθρώπινου δυναμικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, τις εκπτώσεις στην εκπαίδευση των εργαζομένων και τις καθυστερήσεις στην εισαγωγή συστημάτων τηλεδιοίκησης, όπως η σύμβαση 717.

Εκτόξευσαν, δηλαδή, τον βαθμό επικινδυνότητας εφαρμόζοντας πολιτικές που απέφεραν πολλαπλά ατυχήματα για να οδηγηθούμε στα Τέμπη, για το οποίο το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει.

Το συμπέρασμα, επισήμανε, είναι ότι στον βωμό της κερδοφορίας θυσιάζονται τα εργατικά δικαιώματα, η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ακόμα και η ίδια η ζωή του λαού.

Πρόσθεσε ότι τα ατυχήματα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς στις ΗΠΑ καθημερινά σημειώνονται εκτροχιασμοί εμπορικών τρένων και στην ΕΕ το 2021 σημειώθηκαν 1.389 σοβαρά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με πολλές μετωπικές συγκρούσεις και πάνω από 600 νεκρούς. Οσο για το σύστημα τηλεδιοίκησης, αυτό φτάνει μόνο το 7% στην ΕΕ στο βασικό δίκτυο.

Ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με άλλες προτάσεις, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει για την απόδοση ευθυνών. Ακόμα χαρακτήρισε ανάξιες σχολιασμού τις τοποθετήσεις στελεχών ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για «σανίδα σωτηρίας» και «δεκανίκι» της κυβέρνησης, καλώντας τους «να κοιταχτούν στον καθρέφτη», θυμίζοντας ότι συγκυβέρνησαν, ψήφισαν μαζί τα μνημόνια και το 70% και το 50%, αντίστοιχα, των νόμων της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

    

Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να μπλοκάρει τη συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ

Eurokinissi

Σε διατεταγμένη υπηρεσία, με προφανή σκοπό να μην αναδειχθούν οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, για το έγκλημα στα Τέμπη, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα αναβολής της συζήτησης της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Καταθέτοντας την πρόταση για αναβολή της συζήτησης κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζος, επανέλαβε τα φαιδρά επιχειρήματα περί «σανίδας σωτηρίας στη ΝΔ», κατηγορώντας το ΚΚΕ για «καταφανή μεθόδευση με στόχο τη συγκάλυψη». Ετσι, ζήτησε να συζητηθούν από κοινού η πρόταση του ΚΚΕ με αυτές άλλων κομμάτων και με την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει μόνο τις ευθύνες των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή, περιορίζοντας έτσι σε τεράστιο βαθμό την έρευνα.

Απάντηση στα ψεύδη ότι δήθεν η πρόταση του ΚΚΕ δεν περιλαμβάνει εξέταση και απόδοση ποινικών ευθυνών για τα Τέμπη έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, κάνοντας λόγο για fake news του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι «σανίδα σωτηρίας ζητάτε εσείς με διαδικαστικά κόλπα για να αποφύγετε τις τεράστιες ευθύνες που έχει το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των σιδηροδρόμων και την ασφάλειά τους». Υπενθύμισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε δύο φορές με τη ΝΔ και ψήφισε το 70% των νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οπως είπε, δεν είσαστε σανίδα σωτηρίας, «είσαστε υπερωκεάνιο σωτηρίας» της ΝΔ.

Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ βάζει αυτά που ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων. Το ΚΚΕ κάνει πράξη την υπόσχεσή του, υλοποιώντας το λαϊκό αίτημα για τα Τέμπη ότι «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», ξεκαθάρισε.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής και η συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ ξεκίνησε.

Το ΚΚΕ εγγυάται ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση

INTIME NEWS

Η πρόταση που καταθέτουμε για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι ένα μόνο μέρος της εκπλήρωσης του χρέους που έχουμε αναλάβει, της υπόσχεσης που δώσαμε τον περασμένο Μάρτη, όταν μια ολόκληρη χώρα συγκλονιζόταν από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά.

Η χώρα, όμως, τότε συγκλονιζόταν και από τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις, διαδηλώσεις λαού και κυρίως νεολαίας για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα. Κι αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή: Οτι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών.

Οτι θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να αναδειχθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, που, όπως σε κάθε έγκλημα, υπάρχουν και σε αυτό.

Το χρωστάμε στις 57 αθώες ψυχές που χάθηκαν εκείνο το βράδυ, όταν εν έτει 2023, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των απίστευτων τεχνολογικών, επιστημονικών δυνατοτήτων, δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά, αφού πρώτα κινούνταν, επί 12 ολόκληρα λεπτά, σε αντίθετες κατευθύνσεις στην ίδια γραμμή, χωρίς κανένας από τους αρμόδιους να πάρει είδηση.

Το χρωστάμε στις οικογένειές τους, με τις οποίες άλλωστε συναντηθήκαμε επανειλημμένα και πρόσφατα και μας κατέθεσαν σχετικό αίτημα.

Το χρωστάμε σε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, που θέλουν να γνωρίζουν πως όταν θα μπουν σε ένα μέσο μεταφοράς, θα φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους.

Στο επίκεντρο η πολιτική της ιδιωτικοποίησης

Οπως θα διαβάσατε, στο επίκεντρο της διερεύνησης βάζουμε την πολιτική της “απελευθέρωσης”, της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να οδηγηθούμε σε αυτό το έγκλημα και βέβαια αυτήν την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως βέβαια υπηρέτησαν απαρέγκλιτα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Βήμα το βήμα, μεθοδικά, η κάθε κυβέρνηση έπιανε το νήμα από εκεί που το άφηνε η προηγούμενη. Ετσι προχώρησε ο τεμαχισμός του ΟΣΕ, η ιδιωτικοποίηση του πιο κερδοφόρου κομματιού, δηλαδή του μεταφορικού έργου, ενώ συνεχίζονταν η υποχρηματοδότηση και η ακραία υποστελέχωση του κομματιού που έμεινε στο Δημόσιο και είχε – εκτός των άλλων – την ευθύνη για τις υποδομές.

Και στους σιδηρόδρομους εφαρμόστηκε η συνθήκη όπου τα πάντα, από το πόσοι εργαζόμενοι θα είναι σε κάθε βάρδια, μέχρι το πού θα κατευθυνθούν χρήματα για νέες επενδύσεις, καθορίζονται από το κριτήριο της κερδοφορίας των λίγων ιδιωτών καπιταλιστών και του κράτους τους.

Με αποτέλεσμα πολλές και διαφορετικές εταιρείες διαχείρισης και εργολάβοι συμβάσεων, συχνά με αντιτιθέμενα συμφέροντα, να εμπλέκονται σε έναν τόσο ευαίσθητο και περίπλοκο τομέα, όπως είναι οι σιδηροδρομικές – και όχι μόνο – μεταφορές.

Για να το πούμε απλά, διαχωρίστηκε το τρένο από τις ράγες, κάτι που, φυσικά, κάνει τον εκτροχιασμό πολύ πιο πιθανό.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάσουμε και την απαράδεκτη καθυστέρηση στην εκτέλεση της περιβόητης πια σύμβασης 717 του 2014 για την τηλεδιοίκηση.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως όλα τα παραπάνω παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια όλων των συγκοινωνιών, όχι μόνο των σιδηροδρομικών.

Γι’ αυτό πρέπει όλα αυτά να βγουν στην επιφάνεια, για να μη ζήσουμε τα καινούρια Τέμπη που καραδοκούν σε πολλούς τομείς της ζωής μας, αφού η ζυγαριά του κόστους – οφέλους, και το «πάμε και όπου βγει» στα μέτρα ασφαλείας, κυριαρχεί σχεδόν παντού!

Βεβαίως, στα παραπάνω προστίθενται και τα προβλήματα κακοδιαχείρισης από υπουργούς και άλλους, αλλά και οι εγκληματικές ευθύνες όλων των άμεσα εμπλεκομένων εκείνο το βράδυ. Ζητήματα τα οποία εμείς καθόλου δεν υποτιμάμε, το αντίθετο, επιμένουμε ότι πρέπει να διερευνηθούν και αυτά, όπως και τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Πάρτε σαφή θέση απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ χωρίς υπεκφυγές και δικαιολογίες

Σήμερα, όμως, όλα τα κόμματα εδώ μέσα πρέπει να πάρουν σαφή θέση απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς δικαιολογίες. Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ, όπως γνωρίζετε, έχει τη δυνατότητα να εξετάσει κάθε πτυχή του ζητήματος με το οποίο θα καταπιαστεί.

Οπως επίσης γνωρίζετε στην Επιτροπή εξετάζονται και μπορεί να προκύψουν και όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες πολιτικών, αλλά και μη πολιτικών προσώπων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι γνωστό πως, μέσω του εκπροσώπου της, δήλωσε ότι θα την ψηφίσει μεν, ξεκαθαρίζοντας δε ότι διαφωνεί με το ίδιο το περιεχόμενο της πρότασης, υπονομεύοντάς την εξαρχής.

Γιατί άραγε; Γιατί το περιεχόμενο είναι αυτό που την ενοχλεί…

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί η ΝΔ επιλέγει να ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ είναι περισσότερο από προφανής: Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η πρόταση μπορεί να περάσει και χωρίς τις δικές της ψήφους, φτάνει να την ψηφίσουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, για να μη συγκρουστεί με το λαϊκό αίσθημα.

Η κυβέρνηση, όμως, είναι σε δύσκολη θέση και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί είχαν προηγηθεί οι απαράδεκτες και κυνικές δηλώσεις Γεωργιάδη, που ξεστόμισε το απίθανο ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για μια Εξεταστική για τα Τέμπη!!!

Αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης, πώς γίνεται τη μία να λέτε ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την Εξεταστική και την άλλη να την υπερψηφίζετε;

Και αντί τα άλλα κόμματα, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κυρίως, να καταγγείλετε αυτήν την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ και να υπερψηφίσετε την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή, τι κάνετε; Γίνεστε επί της ουσίας συνήγοροι της ΝΔ και ταυτίζεστε μαζί της στο πιο κρίσιμο ζήτημα, στη διαφωνία για το περιεχόμενο της Εξεταστικής!

Γιατί άραγε; Γιατί, προφανώς, έχετε και σεις λερωμένη τη φωλιά σας με την πολιτική που και εσείς υπηρετήσατε.

Για να το πούμε απλά: Διαφωνείτε, δηλαδή, με όλα όσα ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων – οι οποίες ζητούν διερεύνηση σε βάθος 15ετίας. Γυρίζετε την πλάτη στους δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας που διαδήλωναν με το σύνθημα ότι «το έγκλημα αυτό έχει ιστορία».

Και έτσι καταλήγετε – τελικά – και εσείς να δίνετε τις ίδιες εξηγήσεις που δίνει και η κυβέρνηση, ότι φταίει μόνο ένας σταθμάρχης και ίσως κάποιοι ακόμα ανευθυνο-υπεύθυνοι και ξεμπερδέψαμε…

Ψάχνετε πώς θα κόψετε και θα ράψετε τις ευθύνες για την εγκληματική πολιτική που υπηρετήσατε όλοι σας

Είναι ενδεικτικό ότι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τοποθετηθήκατε για την πρόταση του ΚΚΕ 3 ολόκληρες μέρες μετά την κατάθεσή της και μόνο μετά την τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι θα την στηρίξει.

Κάποιοι, μάλιστα, εμφανίζονται να ομολογούν ότι θα ήθελαν στο τραπέζι να υπάρχει μόνο η πρόταση για Προανακριτική, για να την απορρίψει η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως μπορεί να το κάνει, για να μπορούν μετά να την καταγγείλουν για συγκάλυψη.

Πόσο πιο ανοιχτά να πείτε ότι το μόνο τελικά που σας ενδιαφέρει, είναι να υπηρετήσετε τις μικροκομματικές σας σκοπιμότητες, να ρίξετε αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα, και όχι να βγει στην επιφάνεια όλη η αλήθεια;

Πόσο τυχαίο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλάει εδώ και βδομάδες για Προανακριτική, την κατέθεσε μόλις προχτές και στο παρά πέντε της σημερινής συζήτησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται, απ’ ό,τι ακούσαμε σήμερα απ’ την εισηγήτρια, θα την καταθέσει στο και πέντε;

Να ρωτήσουμε γιατί αυτή η καθυστέρηση;

Μα, προφανώς, γιατί ψάχνετε να βρείτε πώς θα κόψετε και θα ράψετε τις ευθύνες του ενός και του άλλου και κυρίως της εγκληματικής πολιτικής της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών που υπηρετήσατε όλοι σας.

Μάλιστα, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ επικαλείται κυρίως την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία όμως διερευνά μόνο την οικονομική ζημιά που μπορεί να έχει συντελεστεί εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ και της χώρας.

Μα, τελικά, τι νομίζετε, αυτό είναι το μόνο παράπτωμα; Αυτό είναι το βασικό παράπτωμα; Γιατί εμείς, και όχι μόνο εμείς, αλλά σύσσωμος ο ελληνικός λαός βλέπει πως το μεγαλύτερο παράπτωμα είναι η έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών που έφτασε τελικά στην τραγική απώλεια δεκάδων, 57 νέων ανθρώπων.

Κάνετε μάλιστα πως δεν ακούτε τις προειδοποιήσεις μας: Δηλαδή, ότι αν υπήρχε πρόταση μόνο για Προανακριτική, όπως αυτή που φέρνετε εσείς, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, και την απέρριπτε η κυβέρνηση, θα οδηγούμασταν ουσιαστικά σε οριστικό ενταφιασμό της ποινικής διερεύνησης, αφού απαγορεύεται από τον κανονισμό της Βουλής να κατατεθεί ξανά αίτημα για τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια αδικήματα.

Αυτό, βέβαια, δεν το λέει μόνο το ΚΚΕ. Ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξανθόπουλος, το έλεγε πριν λίγες μέρες, από αυτό εδώ το βήμα, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ.

Μήπως κι αυτός θέλει να βγάλει τη ΝΔ από τη δύσκολη θέση; Μήπως είναι και αυτός «5η φάλαγγα», όπως είπαν για κάποιους μέχρι πρότινος συντρόφους τους κάποια άλλα νέα φυντάνια του ΣΥΡΙΖΑ;

Σοβαρευτείτε επιτέλους…

Το ΚΚΕ θα χαλάσει τα σχέδια σε όσους επιδιώκουν συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό

Το ΚΚΕ, όμως, είναι εδώ παρόν, για να χαλάσει τα σχέδια σε όλους όσοι επιδιώκουν τη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό. Είναι εδώ για να εγγυηθεί ότι το θέμα θα μείνει ψηλά στην ατζέντα, όσο προχωρά και η ποινική διαδικασία. Οτι θα γίνει διερεύνηση, θα ακουστεί η αλήθεια – όσο αυτό μπορεί να συμβεί – και θα βγουν στην επιφάνεια όσα περισσότερα γίνεται.

Εμείς ξέρετε πως δεν έχουμε μεγάλες αυταπάτες, άλλωστε υπάρχει αρνητική εμπειρία, από το παρελθόν, από τη λειτουργία αυτών των Εξεταστικών Επιτροπών λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων εδώ μέσα.

Το ΚΚΕ θα κάνει, όμως, ό,τι μπορεί, θα αξιοποιήσει κι αυτήν την Επιτροπή, όπως και όποια άλλη συγκροτηθεί.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, εμείς δηλώνουμε καθαρά ότι θα υπερψηφίσουμε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και όποια άλλη αντίστοιχη πρόταση κατατεθεί. Το ίδιο θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουν και όλοι οι βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ απ’ ό,τι φαίνεται, γιατί οι υπόλοιπες ΚΟ έχουν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν, και να αφήσουν πίσω τα μικροκομματικά παιχνίδια που τους βάζουν να παίζουν οι ηγεσίες των κομμάτων τους και να υπερψηφίσουν σήμερα την πρόταση του ΚΚΕ, όπως το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τη δική τους!

Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το πήδημα…

    

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Προκλητικό «ξέπλυμα» στην ΕΕ από το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα

Eurokinissi

Το καλύτερο «πλυντήριο» της ΕΕ αποτέλεσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη.

Πρώτος και καλύτερος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος …ξεχνώντας όλη την πορεία «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, περιέγραψε αποκλειστικά την «περιπέτεια του μαύρου κουτιού της τηλεδιοίκησης» για να αποφανθεί ότι το «επίδικο» της διερεύνησης πρέπει να είναι η σύμβαση 717, ώστε να αναζητηθούν οι «εγκληματικές ολιγωρίες των υπουργών Σπίρτζη και Καραμανλή» και «όχι μια Εξεταστική Επιτροπή που θα καταλήξει σε ένα φιλολογικό τσάι 25 χρόνια πριν».

Προφανώς γιατί αν αναζητηθεί τι έχει γίνει εδώ και 25 χρόνια, θα μπουν στο «κάδρο» και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που υλοποίησαν με ευλάβεια τη στρατηγική της ΕΕ και άνοιξαν τον δρόμο για τη συνέχεια, διαχωρίζοντας τις σιδηροδρομικές υποδομές από το σιδηροδρομικό έργο! Με μία από τις πλέον χαρακτηριστικές στιγμές το 2010, όταν με νόμο του ΠΑΣΟΚ, που ήταν ο τελευταίος κρίκος μιας μακράς αλυσίδας αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, υλοποιήθηκε η ολοκλήρωση του διαχωρισμού ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο διαχωρισμός υποδομής και εκμετάλλευσης.

Προσπερνώντας ότι σε ένα τέτοιο σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών, όπου υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εταιρείες που η καθεμία αναζητεί το μεγαλύτερο κέρδος, δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια, χαρακτήρισε «συνήθεις ιδεοληψίες» τη θέση του ΚΚΕ ότι «ο πραγματικός ένοχος πίσω από το δυστύχημα στα Τέμπη είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ για τους σιδηροδρόμους, η πολιτική της “απελευθέρωσης” των συγκοινωνιών, την οποία όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις την έχουν υλοποιήσει μέχρι κεραίας».

«Δεν φταίει η ΕΕ για το ρουσφέτι του σταθμάρχη», αποφάνθηκε, εμφανίζοντας κι από πάνω την ΕΕ ως υπερασπιστή της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. «Χάρη στην ΕΕ έχει υποχρέωση η χώρα μας να υπάρχουν ύψιστοι κανόνες ασφάλειας στα τροχήλατα μέσα», είπε προκλητικά, τη στιγμή που οι ευρωενωσιακές αποφάσεις παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες την εφαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, επειδή δεν φέρνουν κέρδη στους ιδιώτες. Ακριβώς γι’ αυτό, μόνο το 2021 στην ΕΕ καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά «ατυχήματα», με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, εκ των οποίων τα 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων…

Προκειμένου δε να συκοφαντήσει το ΚΚΕ, με …επιχειρήματα βγαλμένα από την εποχή του αυριανισμού, κάλεσε το Κόμμα να αποσύρει την πρότασή του γιατί «εργαλειοποιείται» από τη ΝΔ. Ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ και επέμεινε στην πρόταση του κόμματός του, η οποία αφορά τη σύσταση Προανακριτικής με αποκλειστικό αντικείμενο το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση 717.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση υιοθετεί «αντιευρωπαϊκές» λογικές, τόνισε ότι η ΝΔ δεν συμφωνεί με το σκεπτικό της πρότασης του ΚΚΕ. «Δεν συμφωνούμε με την αιτιολογία, συμφωνούμε με την αιτητική», είπε. Αφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα καταψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Στο «ρουσφέτι του σταθμάρχη» και στην «ελλιπή» σύμβαση 717 στάθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και στις προσωπικές ευθύνες υπουργών για το έγκλημα στα Τέμπη, αφήνοντας επιμελώς στο απυρόβλητο τις πολιτικές κατευθύνσεις και επιλογές που οδήγησαν μεθοδικά σε αυτό.

Τοποθετούμενος πάνω στην πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την υπερψηφίσει, παρότι τη χαρακτήρισε «γενική», με «πολύ μεγάλο χρονικό εύρος» και με κίνδυνο «να χαθούμε στον όγκο των εγγράφων». Ακόμα, αφήνοντας βρώμικα υπονοούμενα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την «απορία για την προθυμία της ΝΔ να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ».

    

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι στην ίδια κατεύθυνση με τη μήνυση των οικογενειών των θυμάτων

«

Η πρόταση του ΚΚΕ εκφράζει την αντικειμενική αναγκαιότητα για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών. Είναι στην ίδια κατεύθυνση με τη μήνυση που έχουν καταθέσει οι οικογένειες θυμάτων, που αναφέρουν ότι θέλουν τη διερεύνηση τουλάχιστον για τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά και στην ίδια κατεύθυνση με τα αιτήματα που έθεσαν 2.800.000 άνθρωποι με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους για να καταλογιστούν οι πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες».

Αυτό επεσήμανε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Επιπλέον, απαντώντας στους ισχυρισμούς των αστικών κομμάτων ότι η πρόταση του ΚΚΕ διακατέχεται από «ιδεοληψίες» κατά της ΕΕ και σχολιάζοντας τους ύμνους για την ΕΕ στους οποίους επιδόθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, επικαλέστηκε επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου καταδεικνύεται περίτρανα η έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους σιδηροδρόμους των κρατών – μελών της ΕΕ, όπου στις κεντρικές γραμμές έχει τεθεί σε λειτουργία μόλις το 13% και στο υπόλοιπο δίκτυο δεν λειτουργεί, καθώς το κόστος για τις εταιρείες είναι μεγάλο και με μακροχρόνια απόσβεση.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς Ανδρουλάκη ότι η ΕΕ έχει στις προτεραιότητές της την ασφάλεια των μεταφορών, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ντρέπεστε λίγο; Τόση ευρωλιγούρα; Ολα τα κάνει ωραία και καλά η ΕΕ; Και γιατί έχει τέτοια αποτελέσματα η πολιτική της;». Η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ο Θ. Παφίλης, οφείλεται στην προσπάθειά του να κρύψει τις δικές του πολιτικές και ποινικές ευθύνες για την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου, που ξεκίνησε επί των ημερών του, και προσπαθεί να τις περιορίσει στους υπουργούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κομμουνιστής βουλευτής υπενθύμισε ότι και αυτή ακολούθησε την ίδια πολιτική, χάρισε πάνω από 670 εκατ. ευρώ χρέη του ΟΣΕ για να ξεπουλήσει το κερδοφόρο κομμάτι του στην ιταλική εταιρεία.

Το ΚΚΕ από το 1997, οπότε και ξεκίνησε η πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, έλεγε ότι αυτή η πορεία υπονομεύει την ασφάλεια των μεταφορών για επιβάτες και εργαζόμενους, ενώ η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ στις 7/2/2023 προειδοποιούσε ότι υπάρχει κίνδυνος δυστυχήματος εξαιτίας της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει ο σιδηρόδρομος, υπενθύμισε ο Θ. Παφίλης.

Κατήγγειλε ότι στην εφαρμοζόμενη πολιτική κυριαρχεί η λογική του «κόστους – οφέλους», όπου κόστος η ανθρώπινη ζωή και όφελος τα κέρδη των εταιρειών, μια πολιτική που υπηρέτησαν πιστά και υπηρετούν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η πρόταση του ΚΚΕ περιέχει γενικολογίες, υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν ισχύει αυτή η κατηγορία αλλά στην πρόταση αναφέρεται ξεκάθαρα και ρητά πως «επιβάλλεται η διερεύνηση του εγκλήματος με όλους τους τρόπους, ώστε να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες».

Καταλήγοντας τόνισε πως το ΚΚΕ, παρότι δεν έχει αυταπάτες για τα αποτελέσματα των Εξεταστικών Επιτροπών, θα κάνει τα πάντα ώστε να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα από κανέναν, γιατί είναι πιστό στη θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων για απόδοση ευθυνών.

    

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ

Διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση» των μεταφορών

«Οι κομμουνιστές από την πρώτη στιγμή πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις και τις δύο απεργίες όταν η ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία της οποίας ανήκει σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έβαζε εμπόδια ή σφύριζε αδιάφορα, κι ενώ το σύνθημα “ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία” αντηχούσε από τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλη τη χώρα», επισήμανε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή του.

Ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι «το περιεχόμενο της πρότασης του ΚΚΕ αναδεικνύει τον εχθρικό ρόλο της ΕΕ, που υπηρετεί τις επιδιώξεις των πολυεθνικών και τσακίζει, μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις, τις ζωές των λαών σε όλους τους τομείς, όπως εργασιακά, ασφαλιστικά, φορολογία, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, φορολογία, Ενέργεια, μεταφορές, περιβάλλον. Αυτή η ΕΕ δεν μπορεί ποτέ να γίνει καλύτερη, αντίθετα θα γίνεται όλο και χειρότερη».

«Η περιβόητη απελευθέρωση της αγοράς με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών, ο τεμαχισμός του ΟΣΕ και η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων κομματιών του, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέτρα ασφάλειας και υποδομές του κρατικού ΟΣΕ, είναι οι αιτίες. Ολα αυτά ενίσχυσαν τον στόχο των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους και σε βάρος της ασφάλειας των μεταφορών. Οδήγησε στη μείωση των εργαζομένων, από 2.098 οι οργανικές θέσεις σήμερα, να είναι 700 περίπου, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση, τη λειψή συντήρηση του δικτύου, τη λειψή φύλαξη των ανισόπεδων διαβάσεων κ.ά.».

Ο Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε ότι τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν έχουν κοινή στρατηγική αυτή την πολιτική «απελευθέρωσης» των μεταφορών για τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας για τα λιμνάζοντα κέρδη των ομίλων. Αυτά τα κόμματα είναι συνένοχα σε αυτή την πολιτική, καθώς επέβαλαν τον τεμαχισμό του ΟΣΕ, την παράδοση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον κρατικό ιταλικό σιδηρόδρομο, που λειτούργησε χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, κατέβαλαν 3,5 δισ. ευρώ για τη σύνδεση των λιμανιών της Β. Ελλάδας με Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά δεν έβρισκαν 50 εκατομμύρια για την προληπτική συντήρηση του δικτύου του ΟΣΕ.

Σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ το 2009 προχώρησε στον τεμαχισμό του ΟΣΕ, η ΝΔ το 2013 θέσπισε το πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 έδωσε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ιταλικό σιδηρόδρομο, με προίκα 50 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και βαφτίζοντας άγονη γραμμή το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Το 2019 προχώρησε σε 120 απολύσεις στον ΟΣΕ και άφησε μέχρι σήμερα 1.400 κενές θέσεις εργασίας. Τα μέτρα ασφάλειας, παρότι ήταν αγορασμένα από το 2004, δεν λειτούργησαν ποτέ, και τον 21ο όλα γίνονταν ακόμα χειροκίνητα, ενώ αντίθετα πολύ γρήγορα προχώρησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τα μέτρα ασφαλείας, οι επιχειρηματικό όμιλοι τα λαμβάνουν μέχρι το σημείο που το κόστος πρόληψης είναι μικρότερο του κόστους του ατυχήματος».

Καταλήγοντας ο Χρ. Κατσώτης τόνισε: «Το ΚΚΕ, απευθυνόμενο στις εργατικές – λαϊκές οικογένειες, επισημαίνει πως όσες κυβερνήσεις κι αν αλλάξουν, όσοι μηχανοδηγοί κι αν αλλάξουν, το τρένο της αστικής διακυβέρνησης θα κινείται στις ματωμένες ράγες που καθορίζουν η άρχουσα τάξη και η ΕΕ. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει για να αποκαλυφθούν οι ευθύνες και να πάρει ο λαός την ασφάλεια των μεταφορών στα χέρια του».

    

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

 

Πηγή : Ριζοσπάστης 16 – 11 – 2023

Κοινοποιήστε

Μία απάντηση στο “ΠΟΛΙΤΙΚΗ”

Tο ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, αποδεικνύει στην πράξη ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης
Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη

RIZOSPASTIS

— Το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση για Εξεταστική σε σχέση με τα Τέμπη, την οποία η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα κάνει δεκτή. Με ποια στόχευση πολιτικά το πράττετε αυτό;
— Η πρότασή μας είναι συνεπής με αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι εμείς θα συμβάλουμε ώστε να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, διαβεβαίωση που έχουμε δώσει και στους συγγενείς των θυμάτων, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές όπου υπάρχουν. Οσο για τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι η ΝΔ θα στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ «επιφυλασσόμενη του περιεχομένου», ένα πράγμα δείχνουν: Οτι η κυβέρνηση, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, προσπαθεί να βγει από τη δύσκολη θέση που την έφεραν και οι κυνικές και απαράδεκτες δηλώσεις Γεωργιάδη για τα Τέμπη.

Φυσικά, η πρόταση του ΚΚΕ δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με άλλες προτάσεις που θα κατατεθούν, όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όμως, αν απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία οδηγεί στον ενταφιασμό της έρευνας. Ας ελπίσουμε ότι δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του.

— Είχαμε εβδομάδα θεσμικών συναντήσεων πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη. Θα εντοπίζατε κοινά σημεία μαζί του ή με το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των υποκλοπών;

— Ο τρόπος με τον οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισαν κι αντιμετωπίζουν το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών – θύμα των οποίων υπήρξε και το ΚΚΕ, χωρίς όμως να δείχνουν την ίδια ευαισθησία – επιτρέπει στην κυβέρνηση να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και να κρύβει τις μεγάλες ευθύνες της, συνολικά και προσωπικά του πρωθυπουργού. Από τη μια μεριά, αφήνουν στο απυρόβλητο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο του «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων» και, από την άλλη, αξιοποιούν το όλο ζήτημα για τις «ασκήσεις» και τις διεργασίες στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Ακόμη και για την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση της ΑΔΑΕ, κρύβουν ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, τα κόμματα αυτά, από κοινού με τη ΝΔ, αποφάσισαν να μειώσουν από 4/5 σε 3/5 την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή των μελών των λεγόμενων Ανεξάρτητων Αρχών, διευκολύνοντας τελικά την εκάστοτε κυβέρνηση να ορίζει ανθρώπους της αρεσκείας της.

Ενισχύεται το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και συμπόρευσης με το ΚΚΕ
— Το Κόμμα έχει καλές δημοσκοπικές επιδόσεις και εσείς είστε δημοφιλής. Εχετε στόχο την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές;

— Θεωρούμε ότι ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και το ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ για να αλλάξουμε επιτέλους πορεία. Προφανώς, οι καλές δημοσκοπικές επιδόσεις έρχονται μετά την ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές, αλλά και στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές. Η ενίσχυση, συνεπώς, αυτού του ρεύματος, που έχει σφυρηλατηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών στο εργατικό, στο φοιτητικό, ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα και μέσα σε εμβληματικές μάχες, μπορεί να συνεχιστεί και στις ευρωεκλογές με την τρίτη, γιατί όχι και με τη δεύτερη θέση.

Πάντως, εμείς δεν περιμένουμε τον Ιούνη, έτσι κι αλλιώς τώρα μπαίνουμε μπροστά για να αντιπαλέψει ο λαός μας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εξελίσσεται σε όλα τα μέτωπα. Τώρα δίνονται οι μάχες για την ανακούφιση από την ακρίβεια, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις, για να μην περάσει το Φορολογικό που βάζει τη θηλιά στον λαιμό των μικρών επαγγελματιών, για το δικαίωμα στην Υγεία, στην Εκπαίδευση και βέβαια για την απεμπλοκή της χώρας από το μακελειό στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Το ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, μέσα και έξω από τη Βουλή, είναι και ο λόγος ενίσχυσής του. Γιατί αποδεικνύει στην πράξη ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης, ποιος έχει πραγματικά διαφορετική πρόταση διεξόδου για τον λαό.

— Προσφάτως το Κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση για την εσωτερική δίνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς σχολιάζετε το εκεί τοπίο;

— Η όλη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει κάποια τηλεοπτικά σίριαλ, που ενώ ξεκινάνε καλλιεργώντας στους τηλεθεατές μεγάλες προσδοκίες και ενδιαφέρον στα πρώτα επεισόδια, στο τέλος καταλήγουν μια σκέτη απογοήτευση. Το σημαντικό για όσους απογοητεύτηκαν είναι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχασαν ξαφνικά, κάπου στην πορεία, το ταλέντο ή την αφοσίωσή τους οι «ηθοποιοί» και ο «σκηνοθέτης», αλλά ότι εξαρχής ήταν προβληματικό όλο το «σενάριο». Οπου «σενάριο» στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δήθεν επίτευξη της «προόδου» για τους πολλούς, αφήνοντας άθικτα τα κέρδη των λίγων, ο δήθεν εξανθρωπισμός του καπιταλισμού με ορισμένες μεταρρυθμίσεις ή με μια καλύτερη διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ για να αλλάξει τάχα η κατάσταση. Για να μη σχολιάσω πως ενώ ο πρώτος κύκλος της υπόθεσης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ακόμα απογοήτευση, κάποιοι σκέφτονται να γυρίσουν και δεύτερο κύκλο…

— Στρατηγικά θα ήσασταν υποδοχέας τέως μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;

— Μα, είμαστε ήδη. Είναι εκατοντάδες τα πρώην μέλη, ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια την επιλογή να συμπορευτούν με τις δυνάμεις μας στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, στους αγώνες, αλλά και σε εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι άνθρωποι που συνειδητοποίησαν ότι ο ρόλος του «θεατή», ιδιαίτερα σε αυτή την κακοστημένη από κάθε άποψη παράσταση, δεν τους ταιριάζει και σίγουρα δεν μετανιώνουν για την επιλογή τους. Σήμερα απευθυνόμαστε ενωτικά και σε όσους αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές και νιώθουν πάλι απογοητευμένοι με όσα παρακολουθούν: Η ελπίδα, λοιπόν, είναι εδώ, μαζί μας, είναι στις μάχες που θα δώσουμε μαζί. Οσο για κάποιους μνημονιακούς υπουργούς που θυμήθηκαν τώρα την ξεχασμένη αριστερή ταυτότητά τους και παριστάνουν μάλιστα και τους παραπλανημένους, μόνοι τους ομολογούν ότι κριτήριο των όποιων σημερινών κινήσεών τους είναι να μην κατευθυνθεί ο απογοητευμένος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, αλλά να εγκλωβιστεί ξανά σε αποτυχημένα σχήματα και νέες αυταπάτες.

Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τον νέο γύρο επίθεσης στα εργατικά – λαϊκά στρώματα
— Ενόψει προϋπολογισμού ποια η βασική κριτική που κάνετε στην κυβέρνηση;

— Πολύ πριν τις εκλογές του Ιούνη είχαμε προβλέψει ότι το 2024 θα ήταν – και μάλιστα ανεξαρτήτως κυβέρνησης – χρονιά νέας επίθεσης στα εργατικά-λαϊκά στρώματα. Δεν είναι μόνο οι δεσμεύσεις της ΕΕ, η επαναφορά των ματωμένων πλεονασμάτων, είναι και η διαφαινόμενη νέα οικονομική ύφεση. Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά το τελευταίο εργαλείο υλοποίησης αυτής της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που μετά από μία σύντομη περίοδο «επεκτατικής» πολιτικής την περίοδο της πανδημίας, έρχεται να πιάσει πάλι το νήμα της πολιτικής των «μνημονίων» και να συνεχίσει την «περιοριστική» πολιτική που ασκούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επιπλέον απόδειξη είναι το ανελέητο κυνηγητό στους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες και επιστήμονες, στο όνομα της φοροδιαφυγής, δηλαδή σ’ αυτούς που ήδη φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, επιβαρύνονται με το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, με τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και με δεκάδες άλλους έμμεσους φόρους. Ο νέος προϋπολογισμός αποτυπώνει όχι μόνο τον νέο αυτό γύρο επίθεσης, αλλά και νέες δραστικές περικοπές κοινωνικών παροχών. Δεν μας εκπλήσσει καθόλου ούτε ο στόχος ούτε η μέθοδος που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

— Πώς αλήθεια εσείς θα αντιμετωπίζατε την ακρίβεια;

— Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση από την ακρίβεια, για υψηλότερους μισθούς, για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και των ειδικών φόρων που αυξάνουν περαιτέρω τις τιμές, για φοροελάφρυνση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων σε βάρος των μονοπωλιακών ομίλων, για διασφάλιση φθηνότερης Ενέργειας για τον λαό. Την ίδια στιγμή, όμως, προβάλλει τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με τον λαό στην εξουσία, όπου πραγματικά μπορεί να διασφαλιστεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ακριβώς γιατί η ακρίβεια δεν αφορά στενά μόνο τις τιμές που έχουν εκτοξευθεί στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, το ρεύμα, τα ενοίκια κ.λπ. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ και σύνθετο. Σε τελική ανάλυση αποτελεί συνάρτηση των πολύ χαμηλών μισθών, των άθλιων εργασιακών σχέσεων, της φοροαφαίμαξης μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που αυξάνει τις τιμές και το κόστος σε μία σειρά από υπηρεσίες και φυσικά της νομισματικής ακρίβειας, που προκαλείται από την επεκτατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ακρίβεια είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα του Ιανού, της φθηνής εργατικής δύναμης, της ουσίας στην πραγματικότητα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Ενός τρόπου παραγωγής που για να εγγυηθεί τα κέρδη του κεφαλαίου απαιτεί οι εργαζόμενοι να ζουν όλο και χειρότερα.

Η ανιστόρητη θέση περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» καταρρέει μπροστά στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού
— Πρωτοστατείτε ως Κόμμα στον αγώνα για το Παλαιστινιακό. Σας γίνεται κριτική πως δεν διαχωρίζετε την «Χαμάς» από τον απλό λαό. Τι λέτε;

— Οι τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, ακόμα και μετρήσεις που δημοσιοποιούνται, δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το λαϊκό αίσθημα.

Η ανιστόρητη θέση περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» μόνο του Ισραήλ καταρρέει μπροστά στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, η οποία δεν ξεκίνησε στις 7 του Οκτώβρη. Εδώ και δεκαετίες ο Παλαιστινιακός λαός ζει την κατοχή, το καθεστώς απαρτχάιντ και τώρα τη γενοκτονία από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Την ίδια ώρα και ο ισραηλινός λαός έχει γίνει θύμα της πολιτικής του κράτους του, πληρώνοντας με τη ζωή του τις επεκτατικές διαθέσεις της άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών συμμάχων της.

Οσο γι’ αυτούς που για να «ξεπλύνουν» το Ισραήλ επικεντρώνουν στην καταδίκη της «Χαμάς», στην πραγματικότητα επιδιώκουν τη συκοφάντηση του ίδιου του αγώνα των Παλαιστινίων, τον διαχωρισμό του βασανισμένου λαού της Παλαιστίνης. Γι’ αυτό μιλούν για πόλεμο Ισραήλ – «Χαμάς», όμως ο βασικός στόχος του Ισραήλ – όπως ομολογούν και οι επιθέσεις στη Δυτική Οχθη, την οποία δεν ελέγχει η «Χαμάς» – είναι η συντριβή της παλαιστινιακής αντίστασης και η ματαίωση κάθε περίπτωσης λύσης δύο κρατών, ο έλεγχος της Γάζας και των πλουτοπαραγωγικών της πηγών. Αυτόν τον στόχο υπηρετούν εκτός των άλλων και τα σχέδια βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

— Πενήντα έτη φέτος Πολυτεχνείο. Δεν ήταν πεδίο συγκλίσεων;

— Το Πολυτεχνείο έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη του λαού και της νεολαίας όχι ως πεδίο συγκλίσεων, αλλά κυρίως ως πεδίο μεγάλων συγκρούσεων τόσο με το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου και τους διεθνείς συμμάχους του, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, όσο όμως και με όλους εκείνους που στήριξαν τα σχέδια μασκαρέματος της χούντας, τη λεγόμενη φιλελευθεροποίηση Μαρκεζίνη. Αναμφισβήτητα ο ηρωικός ξεσηκωμός των φοιτητών και του λαού τον Νοέμβρη του ’73 ήταν το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης στην οποία οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν μεγάλες θυσίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι το Πολυτεχνείο 50 χρόνια μετά εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει, γιατί αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί όταν ο λαός βγαίνει μπροστά!

Σελ.
5
/32
Copyright © 1997-2023 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *