Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ

Η «κόκκινη ρωγμή» πάντα έμπνευση για τους νέους ξεσηκωμούς

Φουσκωμένο και μαχητικό «κόκκινο ποτάμι» η διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αθήνα

50 χρόνια μετά και «ετούτος ο άνεμος δε λέει να σωπάσει»…

Δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας, κρατώντας ψηλά τις σημαίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σχημάτισαν μια μεγάλη κόκκινη πορεία που ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας. Ενα φουσκωμένο και μαχητικό «κόκκινο ποτάμι» σάλπισε τα συνθήματα του Πολυτεχνείου και «χάραξε» στους δρόμους της πόλης το στίγμα του, με τα μηνύματα συνέχισης του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν οι διαδηλωτές πέρασαν την αμερικάνικη πρεσβεία, το τεράστιο συλλαλητήριο απλώθηκε από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το Πολεμικό Μουσείο.

Χιλιάδες ήταν αυτοί που βρέθηκαν στον δρόμο, πολλοί απ’ αυτούς για πρώτη φορά, για να τιμήσουν τον Νοέμβρη του ’73, τον Νοέμβρη που μας έδειξε ότι στα «σκοτάδια» αυτού του βάρβαρου συστήματος υπάρχει το «φως» που θα τα συντρίψει! Η κόκκινη ρωγμή του 1973 θα είναι για πάντα έμπνευση για τους νέους ξεσηκωμούς του καιρού μας… Αυτό αναγραφόταν και στο πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας: «Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική».

Στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από πίσω απλώνονταν τα πανό των κλαδικών και εδαφικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ανθρωποι όλων των ηλικιών έσμιξαν στα πολύ μαζικά μπλοκ, δονώντας με τον παλμό τους το κέντρο της Αθήνας. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ενάντια στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στις βάσεις τους ήχησαν και φέτος δυνατά, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ και τους συμμάχους του, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον κίνδυνο να βρεθεί ο λαός στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

«Οσο οι κυβερνήσεις στηρίζουν δολοφόνους, τόσο οι λαοί θα βρίσκονται στους δρόμους», διαβεβαίωσαν εργαζόμενοι και νεολαία, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά ότι «Του κόσμου οι λαοί φωνάζουν δυνατά: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».

Με τη «μισή τους καρδιά» να βρίσκεται στην Παλαιστίνη που ματώνει και μάχεται, στην Παλαιστίνη που αντιστέκεται και ελπίζει, οι χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί με τις παλαιστινιακές τους μαντίλες στον ώμο, απαίτησαν ξανά και ξανά «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Το υποδήλωνε άλλωστε και το πανό της ΚΟ Αττικής που ακολουθούσε, «Το Πολυτεχνείο ζει στην πάλη για την ανατροπή. Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Καμία στήριξη της Ελλάδας στους φονιάδες Ισραήλ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ», αλλά και τα χιλιάδες τρικάκια που ανέμιζαν στον αέρα με σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο μακελειό». Οπως και τα συνθήματα που ακούγονταν δυνατά, ξανά και ξανά: «Ουτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω η Ελλάδα από τη σφαγή».

Με τα μπλοκ του ΚΚΕ διαδήλωσαν οι αντιπροσωπείες των κομμάτων που θα συμμετείχαν στην ιδρυτική συνάντηση (το Σάββατο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ) μιας νέας περιφερειακής οργάνωσης συνεργασίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, με την επωνυμία Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση (ΕΚΔ).

Συμμετείχαν επίσης στην πορεία ο Αρούν Κουμάρ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), και ο Αϊνούρ Κουρμάνοφ, συμπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν.

***

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, εργαζόμενοι και νέοι, μαθητές, γονείς με μικρά παιδιά, σκορπίζοντας συγκίνηση και περηφάνια, βρέθηκαν να βαδίζουν μαζί στους δρόμους που έχουν τη «δική τους ιστορία», που είναι γραμμένη από τους αγώνες του λαού μας. Εκεί βρέθηκαν και οι μεγαλύτεροι σύντροφοι και αγωνιστές που πάλεψαν ενάντια στη δικτατορία. «Ησυχοι», γνωρίζοντας καλά ότι έδωσαν τη σκυτάλη σε σίγουρα χέρια…

Και το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» δονούσε το κέντρο της Αθήνας, γιατί οι χιλιάδες που το φώναζαν ήξεραν καλά ότι η ελπίδα βρίσκεται εδώ, στο ΚΚΕ, που πιο ώριμο και δυνατό μπαίνει μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα. Αλλωστε και ο αγώνας του Νοέμβρη απέδειξε ότι ο λαός με τους αγώνες του μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα.

Η μεγάλη κόκκινη διαδήλωση έστειλε το μήνυμα ότι 50 χρόνια μετά τα συνθήματα που γράφτηκαν στις πύλες του Πολυτεχνείου, «Εξω αι ΗΠΑ – Εξω το ΝΑΤΟ», τόσο αυτά όσο και το σύνθημα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Κρατούν τη φλόγα αναμμένη για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες…

«Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή, έξω η Ελλάδα από τη σφαγή» απαίτησαν τα μπλοκ των διαδηλωτών έξω από τη Βουλή, διεκδικώντας κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία, την Υγεία, τις λαϊκές ανάγκες, «και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» και τις πολεμικές δαπάνες.

Χαρακτηριστικά του παλμού και της αποφασιστικότητας και τα συνθήματα στα πανό των Κομματικών Οργανώσεων: «Η κυβέρνηση ξεπλένει τον ιμπεριαλισμό. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», τόνιζε η Τομεακή Οργάνωση Κατασκευών, «Το Πολυτεχνείο ζει. Εξω οι ΗΠΑ έξω το ΝΑΤΟ», δήλωνε η ΤΟ Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης, «Οι φασίστες είναι εχθροί των εργατών, είναι τα τσιράκια των αφεντικών», καταδείκνυε η ΤΟ Εμπορίου.

Με τα συνθήματα να μη λένε να κοπάσουν, αντίθετα να δυναμώνουν καθώς η διαδήλωση απλωνόταν στο κέντρο της Αθήνας και πλησίαζε προς την αμερικάνικη πρεσβεία, υπενθυμίζοντας: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

«Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»: Με τα συνθήματα να κορυφώνονται, τα μπλοκ έφτασαν στη σιδερόφρακτη πρεσβεία των ΗΠΑ, που για μία ακόμα φορά ήταν ζωσμένη με κλούβες και διμοιρίες της αστυνομίας. «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», απαίτησαν. «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό», φώναξαν, στέλνοντας μήνυμα ότι το Πολυτεχνείο αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες.

    

Επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για τους σημερινούς αγώνες

Από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής οι δρόμοι της Αθήνας έσφυζαν από νέους και νέες, ανθρώπους της βιοπάλης από όλους τους κλάδους για να συμμετάσχουν στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου. Νέα παιδιά και εργαζόμενοι που εμπνέονται και σήμερα από τα ιδανικά της εξέγερσης μίλησαν στον «Ριζοσπάστη».

Η Αννα, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου, σημείωσε ότι τα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73 είναι απολύτως επίκαιρα και σήμερα. «Ως φοιτητές τιμούμε τους νεκρούς μας. Παλεύουμε σήμερα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και αντιπαλεύουμε την πολιτική που θέλει με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος να προωθήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική με τη φοβερή ακρίβεια και τον πληθωρισμό που εξανεμίζουν το εισόδημα των οικογενειών μας», μας λέει. «Την ίδια ώρα», προσθέτει, «η ελευθερία είναι και σημερινό ζητούμενο ειδικά τώρα που βλέπουμε το Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές να δολοφονούν τον Παλαιστινιακό λαό. Γι’ αυτό και η πορεία μας είναι άλλη μια έκφραση αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα αυτού του λαού, καταδίκης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης που συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και απαιτούμε καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της χώρας μας στο μακελειό».

***

Ο Λάμπρος, από το Φυσικό, πρόσφατα οργανωμένος στην πρωτοπόρα οργάνωση νεολαίας, στην ΚΝΕ, τονίζει ότι «ο αγώνας του Πολυτεχνείου είναι ένας σημαντικός σταθμός στην Ιστορία του τόπου μας, που δείχνει ότι ο λαός μπορεί να σηκώνει το ανάστημά του και να παλεύει για τα δικαιώματά του. Αυτό είναι και το σύγχρονο μήνυμά του, ότι ο λαός μπορεί να συγκρουστεί με τους εκμεταλλευτές του για τη ζωή που πραγματικά αξίζει».

Η Χρυσάνθη, από τη Νομική Αθήνας, μας λέει γιατί ο αγώνας του Πολυτεχνείου αποτελεί και σήμερα έμπνευση για τους νέους και τον λαό μας: «Ιδιαίτερα φέτος, στην 50ή επέτειο, νιώθουμε πολύ μεγάλη συγκίνηση και ιδιαίτερα εμείς οι φοιτητές της Νομικής. Οι φοιτητές που ήταν στα έδρανα που κάνουμε εμείς σήμερα μάθημα, ξεκίνησαν τον αγώνα και μαζί με τους συμφοιτητές τους και τους εργαζόμενους αγωνίστηκαν για αξίες και δικαιώματα που και εμείς σήμερα παλεύουμε». Και πρόσθεσε: «Τα συνθήματα “Εξω το ΝΑΤΟ , έξω αι ΗΠΑ” είναι στην προμετωπίδα και των δικών μας αγώνων, συνεχίζουμε στον ίδιο αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, ενάντια στους άδικους πολέμους που σφαγιάζουν τους λαούς, όπως γίνεται στην Παλαιστίνη».

***

Ο Λάμπρος, ξυλουργός, μας είπε με λίγα και σταράτα λόγια: «Για εμάς τους εργαζόμενους δεν έχει εκπληρωθεί κανένα από τα αιτήματα του αγώνα του Πολυτεχνείου, γι’ αυτό παλεύουμε και σήμερα, για τα μεροκάματα που είναι στον πάτο, την Παιδεία που πάει από το κακό στο χειρότερο, την πραγματική ελευθερία που σημαίνει κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης, τέρμα στους πολέμους κατά των λαών, ειρήνη και φιλία μεταξύ τους».

Η Αγγελική, νοσηλεύτρια, συμπληρώνει: «Και σήμερα παλεύουμε για τα συσσωρευμένα προβλήματα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, που προκαλεί το βάρβαρο, άδικο σύστημα που ζούμε. Το Πολυτεχνείο διδάσκει ότι ο λαός, όταν το πιστέψει, μπορεί να αλλάξει τη ζωή του».

Ο Μάνος, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο της Αθήνας, μας ανέφερε: «Θεωρώ ότι ιδιαίτερα στις μέρες μας που γίνονται ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και “σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ”, όπως λέει και το τραγούδι, ειδικά το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου δείχνει τον δρόμο της πάλης και της ανατροπής που πρέπει να ακολουθήσουν και σήμερα οι λαοί για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους».

    

Απρόκλητη και απαράδεκτη προσαγωγή φωτογράφου του «Ριζοσπάστη»

Στην απαράδεκτη και απρόκλητη προσαγωγή του φωτογράφου του «Ριζοσπάστη» Γιώργου Καραγιάννη προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής η αστυνομία, εμποδίζοντάς τον να καλύψει τη μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστική πορεία. Η προσαγωγή του έγινε ύστερα από καταγγελία ενοίκου της οικοδομής πάνω στη Β. Σοφίας, από την ταράτσα της οποίας δημοσιογράφοι, κάμεραμαν και φωτογράφοι όλων των ΜΜΕ καλύπτουν κάθε χρόνο την πορεία του Πολυτεχνείου, στο ύψος της αμερικάνικης πρεσβείας. Φέτος, επικαλούμενοι «απόφαση της πολυκατοικίας», ορισμένοι από τους ενοίκους απαιτούσαν από τους δημοσιογράφους να καταβάλουν 150 ευρώ το κάθε συνεργείο (!) για να χρησιμοποιήσουν την ταράτσα. Ο φωτογράφος του «Ριζοσπάστη» αρνήθηκε την παράνομη και απαράδεκτη συνδιαλλαγή και όταν βρέθηκε στην ταράτσα, δεχόταν για πολλή ώρα την παρενόχληση από συγκεκριμένους ενοίκους, που τον εμπόδιζαν να κάνει τη δουλειά του. Λίγο αργότερα, κλήθηκε στον χώρο η αστυνομία, η οποία, αντί να διασφαλίσει ότι ο φωτογράφος θα κάνει ανεμπόδιστα τη δουλειά του, τον προσήγαγε στο αστυνομικό τμήμα. Κι αυτό όταν οι συνάδελφοί από άλλα Μέσα διαβεβαίωναν μπροστά στους αστυνομικούς ότι είχαν καταβάλει «ενοίκιο» στον πορτιέρη της πολυκατοικίας για να μπορούν να βρίσκονται εκεί. Για το θέμα έκαναν παρέμβαση το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης», ενώ στην αστυνομία παρενέβη και η ΕΣΗΕΑ. Λίγο αργότερα, ο Γ. Καραγιάννης αφέθηκε ελεύθερος.

    

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το Πολυτεχνείο είναι πηγή έμπνευσης, στήριγμα για τους σημερινούς αγώνες

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Αθήνα

Από την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Αθήνα για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε:

«Το Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά, είναι πηγή έμπνευσης, είναι στήριγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες. Τα μηνύματα του είναι επίκαιρα, είναι διαχρονικά. Σήμερα συναντιέται το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” με τους αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών – εμπόρων, των επιστημόνων, της νεολαίας, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική υπερφορολόγησης των αδύναμων, στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, για σύγχρονη Παιδεία, για Υγεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ταυτόχρονα, το σύνθημα “Εξω οι ΗΠΑ” που φώναξαν οι φοιτητές και ο λαός τον Νοέμβρη του ’73, και το “Εξω το ΝΑΤΟ, Εξω οι βάσεις”, είναι επίκαιρα και δίνουν το μήνυμα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους. Οπως γίνεται σήμερα, στον αγώνα, στην αλληλεγγύη που εκφράζει ο ελληνικός λαός και η νεολαία στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, σε αυτόν τον κατακτητή των παλαιστινιακών εδαφών, τον δολοφόνο των αμάχων, τον οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, δίνει “γην και ύδωρ” σε όλους αυτούς τους δολοφόνους των λαών.

Αυτά τα μηνύματα τα συναντάμε σήμερα, τα φωνάζουμε στους δρόμους του αγώνα, θα τα φωνάζουμε για πάντα».

Πηγή Ριζοσπάστης 18 – 11 – 2023

Η σπίθα που δεν σβήνει!

Νομίζω πως δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ότι στη διάρκεια του μισού αιώνα που θα ακολουθούσε εκείνες τις νύχτες, τα συνθήματα που είχαν γράψει στην πύλη του Πολυτεχνείου, το «Εξω αι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ» και το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», θα συνδέονταν με τόσο ανατριχιαστικά επίκαιρο τρόπο με τους σημερινούς αγώνες ενάντια στη ζοφερή βαρβαρότητα του αγριεμένου καπιταλιστικού συστήματος.

Δεν θα περνούσε ίσως από το μυαλό κανενός πως 50 χρόνια μετά τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας, τα οράματα του Πολυτεχνείου δεν θα έπαιρναν σάρκα και οστά, ενώ οι αγώνες και τα αιτήματα για μόρφωση, ειρήνη, ελευθερία και δουλειά με δικαιώματα δεν θα δικαιώνονταν.

  • Ολοι αυτοί που ήταν εκεί σκαρφαλωμένοι στα κάγκελα, οι αγκαλιασμένοι με τον Ξυλούρη στις αυθόρμητες συναυλίες, αυτοί μπροστά στα μικρόφωνα του σταθμού, οι δεμένοι μέσα στις αστυνομικές κλούβες, οι χτυπημένοι στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ, όλοι αυτοί σίγουρα δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν τη συνέχεια της ιστορίας τους.
  • Οτι δηλαδή, μετά από τόσο αίμα που χύθηκε στα ξερονήσια και στα κολαστήρια της Μπουμπουλίνας, τόσα βασανιστήρια, τόσες εξορίες, τόση βία και θάνατο, ό,τι γεννούσε και έτρεφε χούντες, πολέμους, υποταγή, ανελευθερία, φτώχεια και ανεργία, θα ήταν ακόμη εδώ. Θα ήταν εδώ, για να τροφοδοτεί τον φόβο μπροστά στους ισχυρούς, για να πολλαπλασιάζει τις στερήσεις, για να καλλιεργεί τη νωθρότητα και την παραίτηση, να φροντίζει για τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση, για να καταργεί ακόμα και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο.
  • Ειδικά το σύνθημα στις πύλες «Εξω το ΝΑΤΟ – Εξω αι ΗΠΑ» παραμένει ολοζώντανο και πιο απαιτητικό από ποτέ, αφού δεν φαίνεται να έχει τέλος ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που φέρνουν πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά, ενώ ο αγώνας ενάντια στους δολοφόνους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μοιάζει περισσότερο επιτακτικός από ποτέ.

Ο παραμορφωτικός καθρέφτης της χυδαιότητας

Και να έφταναν μόνο αυτά; Θα μπορούσαν άραγε τα παιδιά εκείνου του Νοέμβρη να φανταστούν ότι τόσα χρόνια μετά, κάποιοι (και μάλιστα ανάμεσά τους γνωστά πρόσωπα της γενιάς τους) θα έβαζαν τον πιο χυδαίο παραμορφωτικό καθρέφτη απέναντι σ’ αυτές τις ιερές στιγμές της Ιστορίας; Οτι θα ερχόταν στιγμή που θα παρακολουθούσαν τον πιο εφιαλτικό χορό διαστρεβλώσεων, συκοφαντιών, αυθαίρετων εκτιμήσεων, ύποπτων κλισέ και μπερδέματος γεγονότων και μυθευμάτων, για τη δημιουργία μιας εικόνας σε ευθεία σύγκρουση με την πραγματικότητα, την ιστορία και τη λογική; Πως το «Εδώ Πολυτεχνείο» θα μετατρεπόταν – για κάποιους – σε «Εγώ Πολυτεχνείο»;

  • Ποιο απ’ όλα εκείνα τα παιδιά θα μπορούσε τότε να υποψιαστεί πως 20, 30, 50 χρόνια μετά κάποιοι θα τολμούσαν να ξεπουλήσουν πρόσωπα και γεγονότα, να αποπειραθούν να αμφισβητήσουν τον αγώνα και την προσφορά εκατοντάδων βασανισμένων, φυλακισμένων και εξορισμένων στελεχών και μελών του ΚΚΕ ή της Αντι-ΕΦΕΕ, της φοιτητικής αντιδικτατορικής οργάνωσης, στη συγκρότηση της οποίας πρωτοστάτησε η ΚΝΕ;

Αυτό όμως συνιστά ύβρι!

Υβρι διαρκείας.

  • Ο Μπρεχτ έλεγε πως «αυτός που δεν ξέρει την αλήθεια, είναι απλά άσχετος, όμως αυτός που ξέρει την αλήθεια και την διαψεύδει, είναι κάθαρμα».

Το ΚΚΕ αποδεικνύει χρόνια τώρα στην πράξη πως θέλει και μπορεί να μπαίνει μπροστά και να υπερασπίζεται την αγωνιστική παρακαταθήκη του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενάντια στη φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική, απριλιανή δικτατορία. Σήμερα, έχουμε δει κάποιον άλλον που να θέλει και να μπορεί να μπαίνει μπροστά για να αντιμετωπίσει αυτούς που στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση σε χιλιάδες νέους και νέες; Αυτούς που η πολιτική τους έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και θέλουν πανεπιστήμια επιχειρηματικής λειτουργίας, που μετράνε τις ανάγκες φοιτητών, εργαζομένων και πανεπιστημιακών, με όρους κόστους για το κράτος και κέρδους για τους επιχειρηματίες;

  • Δεν ξεθυμαίνει με το πέρασμα των χρόνων η οργανωμένη πάλη του φοιτητικού κινήματος. Αυτό όχι μόνο δεν υποχωρεί μέσα στις άγριες συνθήκες της δυστοπίας που ζούμε, αλλά δυναμώνει και οργανώνεται.

Να γκρεμιστεί ο κόσμος της αδικίας

RIZOSPASTIS

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπενθυμίζει πως οι λαϊκοί αγώνες ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν ακόμη και στους πιο σκοτεινούς κι αιματοβαμμένους καιρούς. Κανένας αντίπαλος ποτέ δεν ήταν και ούτε θα είναι ανίκητος απέναντί τους.

  • Πρέπει και μπορεί να γκρεμιστεί ο κόσμος της φτώχειας, της αδικίας, των πολέμων, ο διεφθαρμένος κόσμος της εκμετάλλευσης, της ΕΕ όπου οι γενοκτονίες, οι δολοφονίες, οι ξεριζωμοί ανθρώπων, η τρομοκρατία, τα ματωμένα πλεονάσματα, η καταστολή, η πείνα, είναι καθημερινότητα.

Μια καθημερινότητα όπου η Υγεία και η Παιδεία είναι διαλυμένες ή υπάρχουν μόνο για τους πλούσιους, οι λαϊκές περιουσίες είναι λεηλατημένες, όπου ο υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπου νομοσχέδια – εκτρώματα, όπως αυτό του φορολογικού, ισοπεδώνουν οικογένειες και δουλειές, όπου τα funds πετάνε κόσμο έξω από τα σπίτια του, η ακρίβεια φέρνει πείνα, στην πρώτη βροχή ξεκληρίζονται χωριά και πόλεις, οι φωτιές καίνε ανθρώπους και ζώα, καταστρέφουν πολύτιμα οικοσυστήματα, η εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών μετατρέπει τις μεταφορές σε νεκροφόρες, σε αυτήν την πολύπαθη χώρα που έχει βγει στο σφυρί και που ξεπουλιέται με όλους τους τρόπους.

«Πώς μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε;»

Οι λαϊκοί ξεσηκωμοί του μέλλοντος, για μια νέα κοινωνία πραγματικής ελευθερίας και ζωής με δικαιώματα, είναι ήδη εδώ. Η πραγματικότητα θέλει να αλλάξει και θα την αλλάξουμε!

Κι ίσως ο Ρίτσος να είναι κάπου εκεί στην Πατησίων και να λέει:

Μικροί σκοινοβάτες

με τα μεγάλα παπούτσια

μ΄ έναν επίδεσμο φωτιά στο κούτελο

κόκκινο σύρμα, κόκκινο πουλί,

και το μοναχικό σκυλί

στ’ αποκλεισμένα προάστια

ενώ χαράζει η χλωμότερη μέρα,

πίσω απ’ τα καπνισμένα αγάλματα

κι ακούγεται ακόμη η τελευταία κραυγή

διαλυμένη στις λεωφόρους.

Πάνω απ’ τα τανκς,

μέσα στους σκόρπιους πυροβολισμούς,

πώς μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε;

Της
Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ

Πηγή : Ριζοσπάστης 18 – 11 – 2023

Κοινοποιήστε

Μία απάντηση στο “ΠΟΛΙΤΙΚΗ”

Φέτος κλείνουν πενήντα χρόνια από το μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και ο αγώνας για “ψωμί -παιδεία – ελευθερία” όχι μόνο συνεχίζεται ,αλλά παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα γνήσια αντιμπεριαλιστικά συνθήματα του λαού και της νεολαίας θα ακουστούν δυνατά . Ειδικά σήμερα που είναι σε εξέλιξη οι βρόμικοι πόλεμοι των ΗΠΑ –ΝΑΤΟ – ΕΕ σε βάρος των λαών της περιοχής , είναι ανάγκη να ‘ ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το σύνθημα “Εξω οι ΗΠΑ — Εξω το ΝΑΤΟ” που ενέπνευσαν χιλιάδες λαού το Νοέμβρη του 1973 .
Η κυβέρνηση της Ν.Δ φέρει μεγάλη ευθύνη τόσο με την πλήρη πρόσδεση της στον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό με ότι αυτό συνεπάγεται , όσο και για την πλήρη εξαθλίωση του λαού . Η θέση ότι βιώνουμε μια παγκόσμια κρίση , είναι μια απάτη για να δικαιολογηθεί τόσο η συμμετοχή της χώρας στις συρράξεις , όσο και η εξαθλίωση του λαού , αφού η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσο αφορά το βιοτικό της επίπεδο . Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα αστικής διαχείρισης , τον Σύριζα και ΠΑΣΟΚ που βάζουν πλάτη για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Για τους λόγους αυτούς η συμμετοχή του λαού στις εκδηλώσεις θα πρέπει να είναι μαζική , αφού το πολυτεχνείο αποτελεί σταθμό πάλης και ο εορτασμός του είναι μέρα μνήμης , τιμής και αγωνιστικής ανάτασης . Τιμάμε λοιπόν με πολύμορφες εκδηλώσεις και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία τον ηρωικό Νοέμβρη του 1973 που έβαλε τις βάσεις για την ανατροπή της δικτατορίας .

Γεώργιος Παναγούλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *