Κατηγορίες
Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ

Για τα 105 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

Η επέτειος των 105 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ βρίσκει το Κόμμα αντιμέτωπο με σύνθετα καθήκοντα που πηγάζουν από τις σημερινές απαιτήσεις της ταξικής πάλης.

Πληθαίνουν τα σημάδια που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του Κόμματος ότι επέρχεται μια νέα διεθνής, συγχρονισμένη στα σημαντικότερα καπιταλιστικά κέντρα, οικονομική κρίση, το ξέσπασμα της οποίας μπορεί να επιταχυνθεί από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και την αύξηση της διασποράς των πολεμικών συγκρούσεων.

Το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης θα σημάνει νέα βάρη για την εργατική τάξη, τους βιοπαλαιστές αγρότες και τα λαϊκά μεσαία στρώματα των πόλεων, που είναι ήδη αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ακρίβειας, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της επιδρομής των καπιταλιστικών συμφερόντων στις υποδομές Υγείας και Ασφάλισης, Παιδείας κ.λπ., των πολυπλόκαμων κατασταλτικών μηχανισμών που θέτουν στο στόχαστρο τους συλλογικούς αγώνες τους.

Παράλληλα, οξύνεται η αντίθεση ανάμεσα στα δύο βασικά ιμπεριαλιστικά μπλοκ, το λεγόμενο ευρωαμερικανικό από τη μία, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τα κράτη – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με δεδομένες τις διαφοροποιήσεις συμφερόντων, και το λεγόμενο ευρασιατικό από την άλλη, με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία, που χαρακτηρίζεται από αντίστοιχες επιμέρους αντιθέσεις συμφερόντων.

RIZOSPASTIS

Γύρω από αυτήν τη διαμάχη για την κατάκτηση της κορυφής της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, διαρθρώνονται οι άλλες αντιθέσεις μεταξύ καπιταλιστικών κρατών και περιφερειακών συμμαχιών, αυξάνονται σε πρωτόγνωρο βαθμό οι εξοπλισμοί των αντιμαχόμενων μερών, διασπείρονται σε όλο τον πλανήτη οι εστίες των πολεμικών αναμετρήσεων και μαζί τους κλιμακώνονται τα δεινά των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων.

Οι λαοί βιώνουν ήδη τις συνέπειες των ανταγωνισμών για το μοίρασμα των καπιταλιστικών αγορών και των σφαιρών επιρροής, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Οι εργατικές – λαϊκές απώλειες στην Ουκρανία, ο εκτοπισμός των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η σφαγή του παλαιστινιακού λαού, οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, αποτελούν μόνο τις φανερές συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων.

Ταυτόχρονα, όλοι οι λαοί πλήττονται από τις συνέπειες της έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των πολεμικών συγκρούσεων μέσα από τις στρατιωτικές δαπάνες, τα συνεπακόλουθα του οικονομικού πολέμου κ.ά.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας πληρώνουμε ήδη το αντίτιμο για την εμπλοκή του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην επέμβαση του Ισραήλ, για την επέκταση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων από τη μια έως την άλλη άκρη της χώρας και τη γιγάντωση των πολεμικών εξοπλισμών, ενώ παράλληλα λόγω των προηγούμενων η Ελλάδα καθίσταται στόχος αντιποίνων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει μέσα στον λαό ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο στόχος του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ να καταστεί το Κόμμα νους, καρδιά, οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό, γίνεται επιτακτικός, αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί διέξοδος προς όφελος της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας.

Η 105η επέτειος από την ίδρυση του ΚΚΕ συμπίπτει με τα 50 χρόνια από τον φοιτητικό και εργατικό – λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που επιβεβαιώνει διαχρονικά τη θέση του ΚΚΕ για τη δύναμη του εργατικού – λαϊκού παράγοντα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση σκοπεύουν να συμβάλουν και οι επεξεργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που εκδίδονται αυτό το διάστημα. Η έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973. Εμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος» μπορεί να διαδοθεί πλατιά στις νέες και στους νέους, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κυκλοφορήσει ο Γ2 τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, που αναφέρεται στην Ιστορία και τη δράση του Κόμματος την περίοδο της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974.

Η άντληση ιστορικών διδαγμάτων και συμπερασμάτων από την υπερεκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ, από την ιστορία των αλύγιστων της ταξικής πάλης, αποτελεί χρήσιμο εφόδιο για την ενίσχυση των αγώνων των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων που πλήττονται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, για το δυνάμωμα της πάλης για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και την κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη των δυνάμεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Τιμάμε τη συμπλήρωση των 105 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, τους αγώνες, τον ηρωισμό και τις θυσίες των κομμουνιστριών και κομμουνιστών σε όλη αυτή την ιστορική διαδρομή, εντείνοντας τις προσπάθειες ώστε εκατοντάδες πρωτοπόροι, εργάτες και εργάτριες, βιοπαλαιστές της υπαίθρου, νέοι επιστήμονες και φοιτητές να πυκνώσουν τις γραμμές μας.

Τις επόμενες μέρες και έως το τέλος του χρόνου οι Κομματικές Οργανώσεις μπορούν να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για ισχυροποίηση του Κόμματος σε κρίσιμες περιοχές και χώρους δουλειάς.

Διανύουμε μια περίοδο που έχουμε διαμορφώσει προϋποθέσεις να εξελιχθεί μια πιο σχεδιασμένη και συστηματική ιδεολογική – πολιτική και οργανωτική προετοιμασία, προκειμένου να ξεπερνιούνται αναστολές, προερχόμενες από τις δυσκολίες της καθημερινότητας και να ωριμάσει η απόφαση να οργανωθούν τώρα στο Κόμμα αγωνιστές και αγωνίστριες που στέκονται πλάι μας σε σημαντικές πολιτικές και ταξικές αναμετρήσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία τους μπορεί να συνενώσει την πείρα που συγκέντρωσε με τη γνώση του επαναστατικού Προγράμματος του ΚΚΕ και να βαδίσουμε τον δρόμο για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό, την πάλη για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

«Οσοι πεθαίνουν απ’ την πείνα

κι όσοι σκοτώνουνται στον πόλεμο,

αν έρθουν όλοι

να σκάψουνε την έρημο,

θα γίνει περιβόλι».

(Φώτης Αγγουλές)

Πηγή : Ριζοσπάστης 18 – 11 – 2023

Κοινοποιήστε

Μία απάντηση στο “ΠΟΛΙΤΙΚΗ”

Εκατό πέντε χρόνια ζωής και δράσης συμπληρώνει σήμερα το Κόμμα μας το ΚΚΕ .
Ολλα ξεκίνησαν στις17 Νοέμβρη του1918 όταν πραγματοποιήθηκε στο Πειραιά ,το πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο , ιδρυτικό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας ( ΣΕΚΕ ) που το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ .
Η ίδρυση του ΚΚΕ ήταν η κατάληξη μιας μακροχρόνιας διαδικασίας , το νομοτελειακό αποτέλεσμα της εξέλιξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα , ο ώριμος καρπός της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος , που οδηγεί στη συνένωσή του με την επιστημονική κοσμοθεωρία του Κομμουνισμού , στο επαναστατικό προλεταριακό κόμμα .
Στα 105χρόνια ύπαρξής του το ΚΚΕ με αγώνες και θυσίες στάθηκε στη πρωτοπορία για το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό . Όλα αυτά τα χρόνια οι αγώνες που έδωσε ,πέρασαν δια πυρός και σιδήρου , άλλοτε με απαγορεύσεις λειτουργίας , εκτελέσεις μελών και οπαδών , φυλακίσεις , εξορίες κλπ . Όμως παρά τα εμπόδια που συναντούσε ποτέ τους δεν ελύγισαν , ούτε σε ξερονήσια , ούτε στις φυλακές, γιατί ήταν αγώνας για την εργατική τάξη , για το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *