Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΕΧΝΕΣ

Καλημέρα σας!

Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη ή κόκκινη από ζωή ή κόκκινη από θάνατο.

Είναι μερικές φορές που όταν θέλω να γράψω για κάποιον , που άφησε πολύ βαθειά το αποτυπωμά του στο πολιτικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας , να μην ξέρω από που να το πιάσεις και από που να το αφήσεις . Τα λόγια και οι λέξεις μοιάζουν να μην μπορούν να αποδώσουν το βάθος των συναισθημάτων που σε κατακλύζουν , να ασφυκτιούν ανάμεσα στις αναμνήσεις από τις φορές που ταξιδέψαμε παρέα με τη μουσική και τα τραγούδια του.
Τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου αποτελούσαν στήριγμα κάθε φορά που απελπιζόμασταν ή βλέπαμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν, που μας τροφοδοτούσαν με ελπίδα να συνεχίσουμε να παλεύουμε , να μην συμβιβαστούμε , να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες μας μέσα σε ένα κόσμο που κάνει τα πάντα για το αντίθετο , να ξεπεράσουμε τα οριά μας “χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία” .
Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν είναι πια κοντά μας – έφυγε στις 28/12/2019– αλλά θα συναιχίσουν να είναι δίπλα μας όλα εκείνα που μας έδωσε απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια . Τραγούδια στίχους , μουσικές , μια ολόκληρη στάση ζωής και ανατένισης του κόσμου . Αεικίνητος και δραστήριος μέχρι το τέλος , δίδαξε ήθος ανθρωπιά και λεβεντιά , με εκείνο το τρόπο που ξέρουν να διδάσκουν οι άνθρωποι που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα , οι αυθεντικοί και πραγματικοί αγωνιστές , εκείνοι που οραματίζονται ένα κόσμο όπου “ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει” . Σ ‘ευχαριστούμε Θάνο για όλα αυτά που μας πρόσφερες απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια .Όσο αφορά για τα υπόλοιπα θα φροντίσουμε εμείς γιατί έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει . https://youtu.be/keXgslpdcvdE

Γεώργιος Παναγούλης

ΤΕΧΝΕΣ

Σαν σήμερα 27 /12/1988 έφυγε από κοντά μας η διακεκριμένη ζωγράφος και χαράκτρια Βάσω Κατράκη . Οι δημιουργίες της εκφράζουν μια προσήλωση στην πραγματικότητα με έμφαση σε εξπρεσιονιστικά στοιχεία. Στη χαρακτική χρησιμοποίησε κυρίως ψαμμίτη, ένα ιζηματογενές πέτρωμα το οποίο έχουν δουλέψει πολύ λίγοι χαράκτες.
Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη ζωγραφική και τον Γιάννη Κεφαλληνό στη χαρακτική. Αποφοίτησε το 1940.
Στη διάρκεια της κατοχής, εντάχθηκε στο ΕΑΜ, μαζί με το σύζυγο της Γιώργο Κατράκη.
Το 1945 μπήκαν και δικές της ξυλογραφίες στο λεύκωμα «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς.
Πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση το 1955.
Το 1958 πήρε μέρος στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, όπου τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο χαρακτικής και στη Μπιενάλε του Λουγκάνο, όπου τιμήθηκε με το βραβείο premium.
Το 1966 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο λιθογραφίας Tamarint, στη Μπιενάλε της Βενετίας.
Με την επιβολή της Δικτατορίας, εξορίστηκε στη Γυάρο. Απελευθερώθηκε τον επόμενο χρόνο, ύστερα από ένα κύμα διεθνών αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε.
Το 1976 σε διεθνή έκθεση γραφικών τεχνών στην Ανατολική Γερμανία, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο της Intergrafik .
Ήταν μέλος του ΕΕΤΕ και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

Γεώργιος Παναγούλης

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *