Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τον νέο χρόνο

1. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εύχεται καλή και αγωνιστική χρονιά, με υγεία και δύναμη, στους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, στους νέους και τις νέες, στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, στους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα.

Υποδεχόμαστε το 2024 με αγωνιστική αισιοδοξία, με πίστη ότι ο λαός μας, οι λαοί όλης της Ευρώπης και του κόσμου θα βγουν πιο δυναμικά, πιο μαζικά στο προσκήνιο, με μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της ριζικής αιτίας των μεγάλων προβλημάτων τους και του πραγματικού αντιπάλου που έχουν απέναντί τους, του σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και της εξουσίας του κεφαλαίου.

Μόνο στην πάλη των λαών βρίσκεται η ελπίδα, απέναντι σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο βάρβαρος και άδικος, που αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για να εντείνει την ανισότητα, συσσωρεύοντας αμύθητο πλούτο στη μία πλευρά, εκείνη των λίγων, και φτώχεια, ανασφάλεια, αδυναμία κάλυψης των σύγχρονων αναγκών στην άλλη, εκείνη των πολλών.

2. Οι λαοί συνέχισαν και το 2023 να ματώνουν στα πεδία των μαχών, εκεί που τα μπλοκ των ιμπεριαλιστών συγκρούονται για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, με μια λέξη, για τα κέρδη. Συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας, που διαρκεί ήδη σχεδόν δύο χρόνια και μαζί με αυτή η επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή.

Τους τελευταίους μήνες, ολόκληρος ο πλανήτης συνταράσσεται από τη γενοκτονία που διαπράττει το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Οχθη, απέναντι στον εδώ και δεκαετίες βασανιζόμενο λαό της Παλαιστίνης. Αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση που – με την ουσιαστική στήριξη των άλλων κομμάτων τα οποία από την πρώτη στιγμή υιοθέτησαν τα προσχήματα του Ισραήλ – εμπλέκει ακόμα πιο ενεργά τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας στο έγκλημα, με τελευταίο κρούσμα την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η «φωτιά» του πολέμου «σιγοκαίει» σε πολλές γωνιές του πλανήτη αντανακλώντας τη μεγάλη αντιπαράθεση της εποχής μας, αυτή ανάμεσα στον ευρωατλαντικό άξονα (ΗΠΑ, ΕΕ και οι σύμμαχοί τους) και τον υπό διαμόρφωση ευρασιατικό άξονα (Κίνα, Ρωσία κ.λπ.) για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η Ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιου είδους συγκρούσεις λύνονται πάντα σε βάρος των λαών που πληρώνουν μεγάλο κόστος.

Στο παραπάνω πλαίσιο είναι ενταγμένες και οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει από τη στιγμή που το τραπέζι των διευθετήσεων είναι «στρωμένο» κάτω από ΝΑΤΟική «ομπρέλα», στο οποίο η ελληνική άρχουσα τάξη παζαρεύει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας για να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση, το οποίο σημαίνει να αυξήσει τη δική της λεία απ’ τη ληστεία σε βάρος των λαών.

Την ειρηνική διέξοδο που ποθούν οι λαοί δεν πρόκειται να τη φέρουν οι από τα πάνω διευθετήσεις των ιμπεριαλιστών και των εκμεταλλευτών τους, δηλαδή των ίδιων των υπευθύνων για αυτές τις σφαγές. Θα τη φέρει η δική τους ενεργητική παρέμβαση στις εξελίξεις, ο αγώνας τους για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανισμούς, για την ανατροπή του συστήματος που αναπόφευκτα γεννά τις πολεμικές συγκρούσεις.

3. Τη χρονιά που πέρασε, πολλά τραγικά γεγονότα αποκάλυψαν ακόμη περισσότερο την ουσία του συνθήματος «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», το οποίο ακούστηκε πιο δυνατά, από περισσότερους. Στη Θεσσαλία, στον Εβρο, στην Αττική και αλλού, οι άνθρωποι του μόχθου ήρθαν αντιμέτωποι με τις φωτιές και τις πλημμύρες, αλλά και με την επιλεκτική ανικανότητα του εχθρικού αστικού κράτους που μετρά τα πάντα με το κριτήριο του κόστους και του οφέλους. Με τις δικές τους δυνάμεις οργανώθηκαν και πάλεψαν για να σώσουν τις ζωές τους και των συνανθρώπων τους, τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αυτό το σύνθημα ήταν που συγκίνησε τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες που πλημμύρισαν δρόμους και πλατείες σε όλη τη χώρα μετά το έγκλημα στα Τέμπη, στις μεγαλύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών. Το ΚΚΕ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα, για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, για να μη ζήσουμε ξανά τέτοιες τραγωδίες. Η επικαιρότητα αυτού του συνθήματος αποδεικνύεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στα εργατικά «δυστυχήματα», στην ακρίβεια και στην επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού.

Με την αρχή του νέου έτους χρειάζεται να δοθούν νέες μεγάλες μάχες, απέναντι στην αντιλαϊκή ατζέντα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως αυτή για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας, ενάντια στην αντιδραστική τομή που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και τη βαθύτερη εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των δημόσιων. Για την ανακούφιση του λαού από την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά του, με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις, με την κατάργηση των άδικων φόρων. Για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, ενάντια στα νέα βήματα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ.

Η ατζέντα αυτή έχει την ουσιαστική συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων – παρά όποιες διαφοροποιήσεις τους – αφού ουσιαστικά υπηρετεί τους κοινούς στρατηγικούς στόχους, την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, που ακόμα δεν έχουν ανακτήσει τις απώλειές τους από την προηγούμενη μεγάλη καπιταλιστική κρίση, δεν πρέπει να δίνουν καμία αξία στα μεγάλα λόγια και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας. Οι πανηγυρισμοί τους αφορούν την ευημερία των επιχειρηματικών ομίλων που προϋποθέτει τη δυστυχία για τους εργαζόμενους, τον λαό. Αυτά επιβεβαιώνονται απ’ την καθημερινότητα του λαού, ενώ από την άλλη τα ίδια τα στοιχεία και η διεθνής πραγματικότητα δείχνουν ότι μια νέα οικονομική κρίση είναι προ των πυλών.

Σε όλους αυτούς τους αγώνες, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, μαζί με χιλιάδες ακόμα αγωνιστές.

4. Απάντηση στην εντεινόμενη βαρβαρότητα μπορεί να αποτελέσει μόνο η ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση, παρέμβαση, αντεπίθεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης και αντίθεσης με την κυρίαρχη πολιτική, ενός ρεύματος που αποτυπώθηκε με πιο στέρεο τρόπο στην ενίσχυση του ΚΚΕ στις πρόσφατες βουλευτικές και δημοτικές – περιφερειακές εκλογές, αλλά και στη σταθερή ενίσχυση των δυνάμεών του στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, των δυνάμεων της ΚΝΕ στο φοιτητικό κίνημα.

Αυτό το ρεύμα χρειάζεται να σταθεροποιηθεί και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο σε όλες τις μάχες του 2024 και φυσικά στις ευρωεκλογές του Ιούνη. Η νέα ενίσχυση του ΚΚΕ θα αποτελέσει μήνυμα ελπίδας και αγώνα για όλους τους λαούς της Ευρώπης, απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση που κλιμακώνουν φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, απέναντι στον νέο «χαλκά» του Συμφώνου Σταθερότητας και των ματωμένων πλεονασμάτων που επανέρχονται.

Χρειάζεται να δεχθούν πλήγμα οι δυνάμεις εκείνες που, μετά από όλα όσα έχει τραβήξει ο λαός μας, και οι άλλοι λαοί από την ΕΕ, επιμένουν να την εξωραΐζουν, παρουσιάζοντάς την είτε σαν φορέα του «εκσυγχρονισμού», όπως κάνει η ΝΔ, είτε σαν θεματοφύλακα της δημοκρατίας, της ευημερίας και του «κράτους δικαίου», όπως κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι. Να απομονωθούν ακροδεξιές, ξενοφοβικές δυνάμεις που επιδιώκουν να εμφανίζονται ως «αντισυστημικές», αξιοποιώντας την ουσιαστική ταύτιση των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων σε όλα τα κεντρικά ζητήματα, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν τους καλύτερους υπηρέτες του συστήματος και του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αυταπάτες δήθεν «μεταστροφής της ΕΕ σε φιλολαϊκή κατεύθυνση» και «εξανθρωπισμού του καπιταλιστικού συστήματος». Πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ριζικές, επαναστατικού χαρακτήρα αλλαγές στην οικονομία, στο κράτος και την κοινωνία. Ο λαός μας έχει πλέον μεγάλη πείρα για να αντιμετωπίσει τις συνεχείς μεταμφιέσεις του αστικού πολιτικού συστήματος και τις πλαστές διαχωριστικές γραμμές με τις οποίες θα επιχειρηθεί ξανά το επόμενο διάστημα ο εγκλωβισμός του.

Η ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στον δρόμο της ανατροπής, για τον οποίο παλεύει καθημερινά το ΚΚΕ.

Οι ανάγκες των εργαζομένων, η επιθυμία των λαών να ζήσουν σε έναν πιο δίκαιο κόσμο, να απολαύσουν τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας για συλλογική ευημερία, είναι πιο επιτακτικές από ποτέ. Εμπόδιο σε αυτήν την προοπτική μπαίνουν μονάχα τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου. Ας είναι το 2024 η χρονιά που οι λαοί θα δείξουν πιο αποφασιστικά τη δύναμή τους, στην πάλη για να φύγει αυτό το εμπόδιο από τη μέση. Ο σοσιαλισμός, η νέα κοινωνική – οικονομική και πολιτική οργάνωση, είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ.

ΑΘΗΝΑ 29/12/2023

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πηγή : Ριζοσπάστης 30 – 12 – 2023

Κοινοποιήστε

Μία απάντηση στο “ΠΟΛΙΤΙΚΗ”

Ενας ακόμα χρόνος φεύγει και ο κατακερματισμός του κόσμου συνεχίζεται , όσο οι λαοί δεν αφυπνίζονται και δεν αντιδρούν μπροστά στη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση που έχει επιβάλλει ο καπιταλισμός ,που στο ανώτατο και τελευταίο στάδιο γίνεται πιο επιθετικός και αδηφάγος . Το 2023 οι λαοί συνέχισαν να ματώνουν στα πεδία των μαχών , εκεί που τα μπλοκ των ιμπεριαλιστών αντιπαρατάσονται για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα . Στο χρόνο που σε λίγο φεύγει , συνεχίστηκε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία , ενώ τους τελευταίους μήνες ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίζεται από την γενοκτονία που διαπράτει το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε στη Γάζα , αλλά και στη Δυτική όχθη , απέναντι στον εδώ και δεκαετίες βασανισμένο λαό της Παλαιστίνης . Η κλιμάκωση των πολέμων σηματοδοτούν ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς ακόμα και τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου .
Στη χώρα μας δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά τα πράγματα και αυτό το κατέστησε σαφέστατα από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την εμπλοκή της στους παραπάνω πολέμους , έχοντας βέβαια και τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης , με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά μας θέματα .
Για το λόγο αυτό απαιτείται η επαγρύπνηση του λαού που θα πρέπει να δυναμώσει τη δράση του , ενάντια στην αναβαθισμένη εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσσίας όπως επίσης και στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού , δείχνοντας την αλληλεγγύη του αλλά και τις ανησυχίες του για τα εθνικά θέματα , λόγω της εμπλοκής .
Ομως όλλα αυτά σηματοδοτούν την μονιμοποίηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και την ακόμα μεγαλύτερη επιστροφή στα κέρδη για μια χούφτα καπιταλιστές .
Και ο λαός ; θα δεχτεί να παραμένει θεατής στη συνεχή εξαθλίωση που του επιβάλουν;
Αυτός ο λαός έχει παράδοση στους λαϊκούς αγώνες και πρέπει ν ‘ ανατρέξει στις κάθε τόσο εξάρσεις του , για να παίρνει βαθειές ανάσες , να ζυγιάζει τη πορεία του , να συγκεντρώνει τη δυναμή του , να προχωρά μπροστά . Εχει ανάγκη να γραδέρνει τους σημερινούς στόχους του , μέσα στην καθοδηγητική επίδραση των μεγάλων αγώνων που έχει δώσει , να πάρει κουράγιο και δύναμη , ελπίδα και θάρρος , να πιστεύει ότι κανένας εχθρός δεν είναι ανίκητος , κανένα κατεστημένο δεν είναι ισχυρότερο απο αυτόν
Να πιστεύει ότι μόνο αυτός κατέχει τα κατάλληλα κλειδιά που προέρχονται από τους κλασικούς του Μαρξισμού – Λενινισμού , που θα του ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο συλλογικό όραμα , που αυτή τη φορά θα τον οδηγήσει στη τελική νίκη το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό.
Αυτός ο λαός λοιπόν , θα είναι στο ύψος του και στο πλάι του ταξικού εργατικού κινήματος και θα παλέψει για τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξ ‘ αιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ Τα εργασιακά προβλήματα , οι πλειστηριασμοί , η πιο βαθειά πρόσδεση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς με ότι αυτό συνεπάγεται , είναι εδώ και δεν μπορούν να περιμένουν .
Καλή αγωνιστική χρονιά
Γεώργιος Παναγούλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *