ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Σε όλα τα μήκη και πλάτη για τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ
INTIME NEWS |
«
Ποδαρικό» για το 2024 με παραπέρα εμπλοκή στα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα έκανε η κυβέρνηση, στέλνοντας τη φρεγάτα «Ναβαρίνον» σε πλου με την ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Gerald R. Ford» και την ομάδα του πλοίου αποβατικών επιχειρήσεων «USS Bataan», ενισχύοντας τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο που κάνουν πλάτες στη συνεχιζόμενη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, ενώ ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου που καίει τους λαούς της περιοχής.
Το μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, μήκους 337 μέτρων και εκτοπίσματος περίπου 100.000 τόνων, άραξε προηγουμένως στη Σούδα, για ξεκούραση και «αναψυχή» του πληρώματος (περίπου 6.000 άτομα), ενώ αναχωρεί πλέον από τη Μεσόγειο και τη ζώνη ευθύνης του 6ου αμερικανικού Στόλου, επιστρέφοντας στην έδρα του, μετά από ανάπτυξη 8 και πλέον μηνών.
Η αποχώρησή του βέβαια μόνο «αποκλιμάκωση» δεν συνιστά, όπως επιχειρούν να πείσουν διάφοροι «αναλυτές», «σβήνοντας» βολικά το γεγονός πως η φωτιά του πολέμου απλώνεται πλέον, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, επικίνδυνα και προς την Ερυθρά Θάλασσα, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν, με «καύσιμο» τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και κρατών της ΕΕ στην περιοχή, που περνάνε και μέσα από τον ξεριζωμό και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.
Αλλωστε, η ίδια η διοίκηση του 6ου Στόλου σε ανακοίνωσή της επισημαίνει την παρουσία στην περιοχή έτερου αεροπλανοφόρου, του «USS Dwight D. Eisenhower», όπως και καταδρομικών και αντιτορπιλικών, μαζί με τα πλοία αποβατικών επιχειρήσεων «USS Bataan», «USS Carter Hall» και «USS Mesa Verde» και την 26th Marine Expeditionary Unit με περίπου 2.000 πεζοναύτες.
Σε αυτό το φόντο συγκέντρωσης δυνάμεων και ντε φάκτο κλιμάκωσης των ανταγωνισμών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της αποστολής φρεγάτας στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η ντόπια αστική τάξη διεκδικεί όλο και πιο ενεργά ρόλους Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή στην προσπάθειά της να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά έναντι ανταγωνιστών της.
Θυμίζουμε ότι κατόπιν συνεννοήσεων με τους Αμερικανούς, η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή πλοίου για τη συγκρότηση νέας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης όπου πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, με το πρόσχημα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των Χούθι, σε άλλη μια αποστολή που δεν έχει καμία σχέση με την άμυνα της χώρας και την προστασία των συνόρων της, αλλά μόνο με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Αλλωστε, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, σε δήλωσή του, αποκάλυψε τα συμφέροντα ποιων πάει να προστατέψει το πλήρωμα, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα. Συγκεκριμένα, φωτογραφίζοντας τα κέρδη των εφοπλιστών, για τα οποία η κυβέρνηση δεν διστάζει να μπλέξει ακόμα παραπέρα τον λαό και τις Ενοπλες Δυνάμεις σε τεράστιους κινδύνους, τόνισε ότι «η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών».
Σε αυτό το φόντο συζητούν με τους Αμερικανούς τη «φύση» της αποστολής και τι ακριβώς ζητείται από την ελληνική πλευρά. Π.χ. να παρέχεται συνοδεία σε εμπορικά που από τη Μεσόγειο διασχίζουν το Σουέζ, προκειμένου κατόπιν να τα «παραλάβουν» πολεμικά άλλων κρατών. ‘Η η φρεγάτα να ενταχθεί σε ομάδα συνοδείας αεροπλανοφόρου. ‘Η να αναπτυχθεί νοτιότερα ακόμα, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Υποψήφια για ανάπτυξη είναι 6 πλοία, οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ («ΥΔΡΑ», «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΨΑΡΑ», «ΣΑΛΑΜΙΣ») και δύο τύπου S (οι «ΕΛΛΗ» και «ΛΗΜΝΟΣ»). Για το τυπικό, πριν από την αναχώρηση θα υπάρξει απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Αποστολές και επικίνδυνες διευθετήσεις με ΝΑΤΟική σφραγίδα
Στο ενδιάμεσο, στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών «ασφαλείας» και στις διαδικασίες «εκτίμησης κινδύνου» για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή μετέχουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επιτελής που έχει αποσπαστεί στην Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (US Central Command) στην Τάμπα της Φλόριντα, παίρνοντας μέρος στην επιχείρηση «Enduring Freedom», η θαλάσσια περιοχή ευθύνης της οποίας είναι ακριβώς η Ερυθρά και η Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός. Επίσης, συνεισφέρει επιτελής αποσπασμένος στην επιχείρηση «ασφαλείας» της ΕΕ «Atalanta» στο Κέρας της Αφρικής. Ενώ από το 2020, έχει αξιωματικό και στο επιτελείο της πολυεθνικής αποστολής «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, στα Στενά του Ορμούζ (εδρεύει στη γαλλική ναυτική βάση στο Αμπου Ντάμπι) για «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν».
Εξάλλου, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη ανεπτυγμένα στο «στόμα του λύκου», στην περιοχή Yanbu. Η αποστολή και η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει (φτάνει έως τα 100 μίλια) καλύπτουν μεταξύ άλλων ενεργειακές υποδομές, αλλά και το σχέδιο Σαουδαράβων και άλλων μεγαλοκεφαλαιούχων για την οικοδόμηση ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου (του «Neom City Project», κόστους 500 δισ. δολαρίων) έναντι επιθέσεων δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.
Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση, υλοποιώντας κατά γράμμα τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που κάνει πλάτες στο κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, ενέταξε τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στη ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2 που αναπτύχθηκε στην Ανατ. Μεσόγειο. Η δε φρεγάτα «Αιγαίον» συνεχίζει να είναι ενταγμένη στην «IRINI», επιχείρηση της ΕΕ που επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας διατίθεται και ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ.
Την ίδια ώρα, κομμάτι των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή που επιταχύνονται είναι και οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά, όπου προωθούνται με «φόρα» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και οι υπόλοιπες επώδυνες διευθετήσεις (βλέπε και σχετικό θέμα), όπως αποκάλυψαν και οι δηλώσεις Συρίγου μέσα στη βδομάδα για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης.
Νέοι κρίκοι στη μακρά αλυσίδα της εμπλοκής
Ολα αυτά καθώς οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μετατραπεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων σε «αναπόσπαστο κομμάτι» της επιθετικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ, όπως επεκτείνεται σε όλες τις κατευθύνσεις στην προσπάθεια να κόψει δρόμους σε Ρωσία και Κίνα, με το μωσαϊκό της εμπλοκής να απλώνεται σε τρεις ηπείρους με αποστολές που επωμίζονται και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων.
Χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιτηρεί τους εναέριους χώρους της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και Μαυροβουνίου (εκ περιτροπής με την Ιταλία). Επίσης, ιπτάμενα ραντάρ της συχνά αναπτύσσονται μέχρι και τη Βουλγαρία, στο FIR Σόφιας, που καλύπτει και μέρος της Μαύρης Θάλασσας, δίνοντας στο ΝΑΤΟ εικόνα για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή. Εξάλλου, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας αναλαμβάνουν αποστολές συνοδείας στρατηγικών (ικανών να φέρουν πυρηνικά) βομβαρδιστικών των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, σταθερά η χώρα – με τις υποδομές στον Αραξο – παραμένει κομμάτι του πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, ενώ το Ακτιο, ως «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base) αξιοποιείται από τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, «AWACS». Οπως αξιοποιούνται Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη για την προώθηση αμερικανοΝΑΤΟικού εξοπλισμού στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και στην ίδια την Ουκρανία. Και βέβαια η Σούδα, για την υποστήριξη των πλοίων του θανάτου που απλώνει το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Περσικό, παλαιότερα και στη Μαύρη Θάλασσα.
Σημειωτέον, ακριβώς σε υποστήριξη της ΝΑΤΟικής ανάπτυξης δυνάμεων κόντρα στη Ρωσία, από τον Οκτώβρη του 2022 Διμοιρία Αντιαρματικών Ειδικής Σύνθεσης της Ελληνικής Δύναμης Βουλγαρίας (ΕΛΔΥΒΟ) συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria (NATO eVA BG BGR), έναν από τους 4 επιπλέον Σχηματισμούς Μάχης (8 στο σύνολο) επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup) που αποφασίστηκε από το ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κατά πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα Ελληνες εκπαιδευτές πληρωμάτων για κύρια άρματα μάχης «Leopard 1» εκπαίδευσαν Ευρωπαίους χειριστές. Αυτοί με τη σειρά τους εκπαίδευσαν Ουκρανούς (μέθοδος «train the trainer»). Επίσης, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine – EUMAM UA) λέγεται ότι από την ελληνική πλευρά προσφέρθηκαν και άλλες εκπαιδεύσεις, όπως η διοίκηση, ο έλεγχος μικρών κλιμακίων μάχης χερσαίων δυνάμεων («junior leadership training from section/squad and platoon levels up to company») ειδικά στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, και η εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών («demining»).
Επίσης, τον Αύγουστο, στην Αθήνα, Ζελένσκι και Μητσοτάκης συζήτησαν και για την «υποστήριξη» της Ελλάδας στην «προετοιμασία» των Ουκρανών πιλότων να χειριστούν ΝΑΤΟικά F-16 κατά της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κιέβου εξέφρασε μάλιστα δημόσια τις ευχαριστίες του στον Μητσοτάκη για την πρόταση που, όπως είπε, του έκανε, σημειώνοντας ότι τα αρμόδια επιτελεία των δύο μερών θα «συνεργαστούν» για τις «λεπτομέρειες» υλοποίησής της. Κατά πληροφορίες, στο «Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης F-16» (European F-16 Training Center – εγκαινιάστηκε τον Νοέμβρη) στη νότια Ρουμανία, όπου θα εκπαιδεύονται στην αρχική και επιχειρησιακή εκπαίδευση του μαχητικού Ουκρανοί πιλότοι, επί αεροσκαφών που ήδη κάποιες ΝΑΤΟικές χώρες συνεισφέρουν, η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να στείλει 2 ή 3 έμπειρους πιλότους ως εκπαιδευτές.
Να καταγραφεί και η εμπλοκή, εδώ και χρόνια, στο Κόσοβο, με την Ελληνική Δύναμη Κοσόβου (ΕΛΔΥΚΟ), όπου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι ανεπτυγμένα περίπου 80 – 100 στελέχη, ανάλογα με την περίοδο, τις ανάγκες και τις διαθεσιμότητες. Επισήμως, η κυβέρνηση διατηρεί ανεπτυγμένο εκεί έναν Μηχανοκίνητο Λόχο Ελιγμoύ (εδρεύει στο στρατόπεδο Film City στην Πρίστινα), όπως και δύο Ομάδες Συνδέσμων Παρατηρητών (Liaison Monitoring Teams) που εδρεύουν στο στρατόπεδο Novoselo στη Μιτρόβιτσα.
Εξάλλου, πρόσφατα περατώθηκε η αξιολόγηση του Επιτελείου του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης «Kosovo Force Operational Reserve Force» (KFOR ORF), τη διοίκηση του οποίου ανέλαβε η Ελλάδα. Το KFOR ORF αποτελεί την Επιχειρησιακή Εφεδρεία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσόβου και – σε άλλο ένα δείγμα της έντασης των ανταγωνισμών – είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται από πολυεθνική δύναμη 4 λόχων, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας αντίστοιχα, και τη χώρα μας ως «έθνος – πλαίσιο» να αναλαμβάνει τη διοίκησή του.
Στην ίδια περιοχή έχουν αποσταλεί στελέχη στο επιτελείο της επιχείρησης της ΕΕ «ALTHEA» στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν συμμετοχές Ελλήνων στρατιωτικών στην «Εκπαιδευτική Αποστολή» της ΕΕ (European Union Training Mission Mozambique/ EUTM – MOZ) στη Μοζαμβίκη, ζώνη όπου ευρωενωσιακά μονοπώλια συγκρούονται με ρωσικούς και κινεζικούς ομίλους, ενώ σε ισχύ βρίσκεται πάντα και η «στρατηγική συμφωνία» Ελλάδας – Γαλλίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ». Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν εξάλλου με στελέχη στη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στο Μάλι (EUTM Mali).
Πηγή : Ριζοσπάστης 5 – 1- 2024
ΙΣΡΑΗΛ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ
Ρίχνουν στη φωτιά του πολέμου όλη τη Μέση Ανατολή
Επιθέσεις και ραγδαίες εξελίξεις σε Λίβανο, Ιράν, Συρία, Ιράκ, Υεμένη και Ερυθρά Θάλασσα μεγαλώνουν τον κίνδυνο γενίκευσης της σύγκρουσης
UK MOD © Crown copyright 2021 |
Το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Diamond» είναι ένα από τα ΝΑΤΟικά πλοία που βρίσκονται ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ετοιμάζονται σχέδια επέμβασης κατά της Υεμένης |
Τρεις μήνες μετά την έναρξη του νέου μακελειού από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με την ολόπλευρη στήριξη από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που ακόμα και σήμερα αναμασούν τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» του κράτους – δολοφόνου και συνεχίζουν την πολύμορφη στήριξή τους, οικονομική – πολιτική – στρατιωτική, τα «τύμπανα πολέμου» ηχούν όλο και πιο δυνατά στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Επιθέσεις, τελεσίγραφα, απειλές και στρατιωτική κινητικότητα από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟικούς συμμάχους τους αυξάνουν τους κινδύνους για μια σφοδρή περιφερειακή σύγκρουση με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.
Μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα καταγράφηκαν: Αιματηρή επίθεση των ΗΠΑ εναντίον σκαφών των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, με 10 νεκρούς (31/12/2023). Δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς από το Ισραήλ, με επίθεση στη Βηρυτό (2/1/2024). Πολύνεκρη διπλή έκρηξη στο νεκροταφείο της πόλης Κερμάν του Ιράν (3/1/2024), κατά τις εκδηλώσεις της 4ης επετείου από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κ. Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ. Και έκδοση τελεσιγράφου κατά των Χούθι από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους (3/1/2024), με φόντο την αποκάλυψη των σχεδίων των ΗΠΑ, της Βρετανίας κ.ά. για γενικευμένες πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις στην Υεμένη, στο όνομα της «διασφάλισης της ναυσιπλοΐας» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Υεμένη: Τελεσίγραφο και πολεμικά σχέδια από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους
Copyright 2024 The Associated |
Από το σημείο της ισραηλινής δολοφονικής επίθεσης στη Βηρυτό εναντίον του υπαρχηγού της Χαμάς |
Η συνέχιση του μακελειού στη Γάζα και η προσπάθεια των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τον πόλεμο για να επιβεβαιώσουν τη γεωπολιτική τους κυριαρχία στην περιοχή έναντι ανταγωνιστών τους, όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.ά., υποδαυλίζουν παλιές και νέες εστίες έντασης.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο προωθούνται σχέδια επέμβασης των ΗΠΑ, της Βρετανίας και συμμάχων τους στην Υεμένη εναντίον των Χούθι, για τη διασφάλιση των μονοπωλιακών και γεωπολιτικών τους συμφερόντων.
Οι σιίτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν αυξήσει τις δικές τους επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, θίγοντας ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα, κυρίως της «Δύσης», σε αυτό το νευραλγικό θαλάσσιο εμπορικό πέρασμα.
Χαρακτηριστικά, από τη διώρυγα του Σουέζ εκτιμάται ότι καθημερινά περνούν εμπορεύματα αξίας 1 τρισ. δολαρίων.
Μετά τις επιθέσεις των Χούθι, ήδη 18 μεγάλα ναυτιλιακά μονοπώλια ανακοίνωσαν πως σταματούν τα δρομολόγια μέσω διώρυγας Σουέζ και Ερυθράς Θάλασσας, επιλέγοντας – για λόγους ασφαλείας – τον διάπλου της Αφρικής, που καθυστερεί τις μεταφορές προϊόντων κατά 14 μέρες και αυξάνει ημερησίως τα κόστη κατά 1 εκατ. δολάρια ανά πλοίο.
Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, που θίγει τα συμφέροντά τους.
Συγγενείς θυμάτων μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Κερμάν του Ιράν την περασμένη Τετάρτη |
Την Τετάρτη 3/1 οι ΗΠΑ και 11 σύμμαχοί τους εξέδωσαν κοινή – ανακοίνωση τελεσίγραφο όπου προειδοποιούν τους Χούθι με κλιμάκωση αντιποίνων σε βάρος τους, αφήνοντας ανοιχτά διάφορα ενδεχόμενα. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, Μπαχρέιν, Βελγίου, Καναδά, Δανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας απαίτησαν από τους Χούθι «να σταματήσουν αμέσως τις παράνομες επιθέσεις» εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι Χούθι «θα υποστούν συνέπειες».
Ηδη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επιθέσεις σε ταχύπλοα των Χούθι που επιχειρούσαν να καταλάβουν εμπορικό σκάφος της «Maersk», προκαλώντας τον θάνατο 10 μαχητών και τη βύθιση 3 εκ των 4 ταχύπλοων.
Παράλληλα διοχέτευσαν στις «ναυαρχίδες» του αστικού Τύπου σε ΗΠΑ και Βρετανία, «New York Times» και «The Times», πληροφορίες για σχέδια επέμβασης κατά των Χούθι στο έδαφος της Υεμένης.
Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ των βρετανικών «The Times» αναφέρεται ότι ΗΠΑ και Βρετανία καταστρώνουν σχέδια για ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση κατά των Χούθι στην Υεμένη. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι το Λονδίνο θα συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον και άλλη μία χώρα της Ευρώπης – που δεν κατονομάζεται – προκειμένου από κοινού να εξαπολύσουν μαζικές πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων που έχουν ήδη μελετηθεί, είτε στη θάλασσα είτε στην ίδια την Υεμένη.
Σε ανάλογο ρεπορτάζ των «New York Times» αναφέρεται ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο πιέζουν για πιο επιθετική δράση κατά των «πληρεξουσίων του Ιράν» που επιτίθενται σε αμερικανικές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει μέχρι τώρα με αντίποινα σε επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων τους σε Συρία και Ιράκ, ενώ επισημαίνεται η «απροθυμία» του Μπάιντεν να διατάξει ανάλογες επιθέσεις κατά των Χούθι της Υεμένης, κυρίως λόγω της αντίστοιχης απροθυμίας της Σαουδικής Αραβίας, που επιθυμεί να απαγκιστρωθεί από τον «δαπανηρό πόλεμο» στην Υεμένη. Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, «αυτό το αυτοεπιβληθέν μορατόριουμ τελείωσε με τη σύγκρουση για την προστασία του πλοίου της “Maersk”» στις 31 Δεκέμβρη.
«Λάδι στη φωτιά» από την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό
Την επίθεση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα ακολούθησε η ισραηλινή δολοφονική επίθεση στη Βηρυτό την Τρίτη 2 Γενάρη, με την οποία εξοντώθηκαν ο υπαρχηγός της Χαμάς, Σαλάχ Αλ Αρούρι, και άλλα 6 στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Η επίθεση αυτή σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής «Yedioth Ahronoth» έγινε με ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος να βάλλει με 6 τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους κατά του κτιρίου όπου βρισκόταν ο Αρούρι.
Πρόκειται για την πρώτη επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό από το 2006 και το πρώτο τέτοιο χτύπημα από την έναρξη των νέων συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, οι οποίες μέχρι σήμερα περιορίζονταν σε παραμεθόριες περιοχές.
Η συνοικία της νότιας Βηρυτού στην οποία εξαπολύθηκε η επίθεση θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Σε διάγγελμά του, μία μέρα μετά, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χ. Νασράλα αφενός διαβεβαίωσε ότι η οργάνωσή του δεν θα προβεί σε αντίποινα που θα θέσουν σε κίνδυνο το «εθνικό συμφέρον του Λιβάνου», αφετέρου προειδοποίησε ότι «αν ο εχθρός αποφασίσει να κάνει πόλεμο στον Λίβανο, η απάντησή μας στα πεδία των μαχών δεν θα έχει όριο ούτε περιορισμό σε όπλα και στόχους».
Επανέλαβε δε ότι οι «δυνάμεις της αντίστασης» απέναντι στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ, το Ιράν και οι Χούθι της Υεμένης, «δρουν σύμφωνα με τις συνθήκες της χώρας όπου ζουν, παρά τη στρατηγική συμφωνία για τον καθορισμό εχθρών, φίλων και στόχων».
Την ίδια ώρα με τη «συγκρατημένη» απάντηση του Νασράλα, βέβαια, κλιμακώνονται διαρκώς οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, που το βράδυ της Τετάρτης οδήγησαν στον θάνατο άλλων 9 μαχητών της Χεζμπολάχ, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, προειδοποίησε πως το Ισραήλ είναι «έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο» και πως έχουν ληφθεί «μέτρα πολύ υψηλής ετοιμότητας σε όλους τους τομείς», από άποψη «άμυνας και επίθεσης».
Ο δε αρχηγός της ισραηλινής Μοσάντ, Ντ. Μπαρνέα, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ήταν πίσω από τη δολοφονία Αρούρι, «φωτογραφίζοντας» σχέδια και για άλλες δολοφονίες, κάνοντας λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με την Χαμάς.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, που αναμένεται εντός τρέχοντος μηνός να μεταβεί στη Βηρυτό, επικοινώνησε με τον Ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντς, ζητώντας να αποφύγει το Ισραήλ «την κλιμάκωση ειδικά στον Λίβανο». Διαβεβαίωσε πως η Γαλλία θα συνεχίσει να περνά αυτά τα μηνύματα σε όλους τους «παίκτες της περιοχής άμεσα ή έμμεσα».
Στη Βηρυτό βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για θέματα Ενέργειας Εϊμος Χοκστάιν, που έχει παίξει ρόλο στις σχέσεις Ισραήλ – Λιβάνου και στη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου – ΗΠΑ για την εκμετάλλευση θαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ο Χοκστάιν συναντήθηκε με τον Λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ενώ την Πέμπτη επισκέφθηκε και το Ισραήλ για ανάλογες διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Χοκστάιν καταβάλλει «διπλωματική προσπάθεια για επίλυση μέρους της έντασης» μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Νέο γύρο συναντήσεων στην περιοχή ξεκινά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος – εκτός από την Τουρκία και ενδεχομένως την Ελλάδα – αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες μέρες το Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη και χώρες του Κόλπου.
Επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ
Το Ισραήλ εντείνει, παράλληλα, τις επιθέσεις και στο συριακό έδαφος.
Μετά την πρόσφατη δολοφονία του Ιρανού ταξίαρχου Ραζί Μουσαβί τα Χριστούγεννα στη Δαμασκό, την περασμένη βδομάδα εξαπολύθηκε νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε προάστια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών.
Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ εξαπολύουν επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ, «απαντώντας» σε πλήγματα και επιθέσεις που δέχονται στρατιωτικές τους δυνάμεις κυρίως από σιιτικές πολιτοφυλακές. Από τις 7 Οκτωβρίου και έπειτα, έχουν σημειωθεί οι τραυματισμοί αρκετών Αμερικανών στρατιωτών από επιθέσεις με ρουκέτες και drone σε στρατιωτικές βάσεις, όπου είναι ανεπτυγμένα αμερικανικά στρατεύματα, κυρίως στο Ιράκ.
Την Πέμπτη εξαπολύθηκε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά αρχηγείου σιιτικής, φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Νουτζάμπα’α στην ανατολική Βαγδάτη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων μαχητών και τον τραυματισμό άλλων έξι. Εκπρόσωπος της οργάνωσης και Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες, μολονότι εκείνες προτίμησαν να τηρήσουν σιγή ιχθύος.
Μακελειό από διπλή βομβιστική επίθεση στο Ιράν
Σε ένα τέτοιο φόντο, ανήμερα της 4ης επετείου της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κ. Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ, το Ιράν βίωσε μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στο έδαφός του όταν άγνωστοι προκάλεσαν στην πόλη Κερμάν, δύο ισχυρότατες εκρήξεις, με διαφορά λίγων λεπτών, πολύ κοντά στον τάφο του στρατηγού, κατά τη διάρκεια μαζικών εκδηλώσεων για την επέτειο.
Από τα ισχυρά ωστικά κύματα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλές δεκάδες άλλοι.
Το απόγευμα της Πέμπτης, το… τζιχαντιστικό «πολυεργαλείο», το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που είχε υποστεί μεγάλη ήττα από τις επιχειρήσεις που καθοδηγούσε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμάνι σε Συρία και Ιράκ, «επανεμφανίστηκε» και ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό με ανακοίνωσή του στο «Telegram».
Τις επιθέσεις καταδίκασαν συμμαχικές χώρες, όπως η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Στις Βρυξέλλες, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ τόνισε πως οι δράστες θα πρέπει «να λογοδοτήσουν», ενώ ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής Ζ. Μπορέλ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ιρανό ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.
Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, καταδίκασε τις επιθέσεις, ξεκαθαρίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν είχαν την παραμικρή σχέση. Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, πρόσθεσε πως «δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε πως εμπλέκεται το Ισραήλ».
Σε κάθε περίπτωση, και η συγκεκριμένη επίθεση ήρθε να προσθέσει κι άλλη καύσιμη ύλη, σε μια περιοχή που συγκρούονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και το παραμικρό «ατύχημα» ή «σπίθα» μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη.
Δ. ΟΡΦ.
Πηγή : Ριζοσπάστης 5 – 1 – 2024
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ
Διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην ευρωατλαντική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα
Πέρα από την αποστολή φρεγάτας θέλουν τη Λάρισα στρατηγείο της επιχείρησης!
INTIME NEWS |
Πρωταγωνιστικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ερυθρά Θάλασσα επιδιώκει η κυβέρνηση, με στόχο να περιφρουρήσει την «ευημερία» των κερδών των μεγάλων ομίλων και των εφοπλιστών.
Συγκεκριμένα, αφού πρώτα έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή στην – υπό τους Αμερικανούς – επιχείρηση «Prosperity Guardian», τώρα διεκδικεί να αναλάβει τη διοίκηση της αντίστοιχης ευρωενωσιακής επιχείρησης, «Aspides».
Το στήσιμο μιας ευρωενωσιακής «Task Force» και η αποστολή της στην Ερυθρά συζητήθηκαν καταρχάς στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την προηγούμενη βδομάδα, στις Βρυξέλλες, ενώ αναλύθηκαν και χτες στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ (παρουσία και στελεχών του ΝΑΤΟ).
Οπως δήλωσε κατόπιν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζ. Μπορέλ, θα είναι ναυτική επιχείρηση, δίχως ανάπτυξη στην παρούσα φάση δυνάμεων στη στεριά, στόχος τους δε είναι να ανακοινωθεί η έναρξή της στις 19/2, οπότε και συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στις Βρυξέλλες λεγόταν χτες ότι αποφασισμένα να στείλουν πλοία στην περιοχή εμφανίζονται ήδη από 5 ως 7 κράτη – μέλη.
Η συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης; Ο υπουργός Ν. Δένδιας κατέθεσε πρότασή της να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωενωσιακής επιχείρησης, το δε στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα να είναι το στρατηγείο της. «Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή», διέχεε κατόπιν. Οι συζητήσεις, πάντως, για το πόσα πλοία, με τι δυνατότητες, ποια ηγέτιδα δύναμη και ποιο αρχηγείο, συνεχίζονται σε επίπεδο Coreper (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων), κι ενώ την ηγεσία διεκδικούν επίσης Γαλλία και Ιταλία. Χτες, κυκλοφόρησε ήδη σενάριο ότι στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους για τους ρόλους, η διοίκηση της επιχείρησης θα σπάσει σε τρία επίπεδα (το στρατηγικό, με Αυστριακό διοικητή, το επιχειρησιακό «εν πλω» με Γάλλο και το τακτικό με ελληνική διοίκηση στη Λάρισα).
Σε κάθε περίπτωση μιλούν για το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ένα από τα πέντε Στρατηγεία της ΕΕ (τα άλλα εδρεύουν σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία). Τη δε επιχειρησιακή του αξία απέδειξε τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα τις εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Συγκεκριμένα, η αποστολή εκεί της δύναμης «EUFOR RCA» είχε καθοδήγηση από τη Λάρισα, επιτελάρχης του στρατηγείου ήταν Ελληνας ταξίαρχος, ενώ παραχώρησαν και τον Κινητό Επικοινωνιακό Κόμβο του στρατηγείου, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι επικοινωνίες ανάμεσα στο στρατηγείο και το πεδίο επιχειρήσεων στην Αφρική.
Για δε την ανάπτυξη της «Aspides», η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει ως μοντέλο την ευρωπαϊκή αποστολή «Θαλάσσια Επίγνωσης στα Στενά του Ορμούζ» (EMASOH) / Agenor»), που ήδη από το 2020 επιχειρεί στην περιοχή με σκοπό «να διασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον ναυσιπλοΐας» στα Στενά του Ορμούζ. Μετέχουν Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία και – εκτός ΕΕ – Νορβηγία. Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού είναι αποσπασμένος στο επιτελείο της αποστολής, στη γαλλική ναυτική βάση στο Αμπου Ντάμπι. Μάλιστα, το 2021 η κυβέρνηση έστειλε τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο Αμπου Ντάμπι, όπου και εκτέλεσε συνεκπαιδεύσεις με πλοία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε – για πρώτη φορά – σε ρόλο υποστήριξης («associated support») στην αποστολή.
Ταυτόχρονα, «τρέχουν» συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς για τη συμμετοχή και στην «Prosperity Guardian». Ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη, άλλωστε, στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), για συνεννοήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελληνικής συμμετοχής. Π.χ. αν θα παρέχει συνοδεία σε εμπορικά πλοία που από τη Μεσόγειο διασχίζουν το Σουέζ. Αν θα αναπτυχθεί νοτιότερα ακόμα, στην Ερυθρά. Αν η φρεγάτα θα ενταχθεί σε ομάδα συνοδείας αεροπλανοφόρου κ.λπ.
Οπως λένε διπλωματικές πηγές, πιθανόν να έχουμε δύο χωριστές αποστολές στην ίδια περιοχή, η καθεμία με τη δική της «εντολή» («mandate») αλλά «σε συντονισμό μεταξύ τους». Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ελληνική «συνεισφορά» θα αφορά «και τους δύο πυλώνες» με πρόσχημα της ελληνικής κυβέρνησης την «προστασία της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας», όπως επιχειρούν να παρουσιάσουν την ελληνική εμπλοκή στην υπόθεση ανάπτυξης δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού έναντι ανταγωνιστών του.
Σε κάθε περίπτωση, και με όποιο «καπέλο», αμερικανοΝΑΤΟικό ή ευρωενωσιακό, γίνει η αποστολή, ετοιμάζουν δύο πλοία, «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ». Αλλωστε, καθώς όπως λέγεται η ανάπτυξη θα είναι εξάμηνη και τα πλοία είναι γερασμένα και ταλαιπωρημένα, δοκιμάζουν και τα δύο ώστε στο τρίμηνο το ένα να αντικαταστήσει το άλλο. Στη χτεσινή σύνοδο έγινε συζήτηση και για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία (βλέπε και σχετικό θέμα στα «Διεθνή»).
Τέλος, οι υπουργοί Αμυνας «αντάλλαξαν απόψεις» για την ενεργοποίηση της Ικανότητας Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ (EU Rapid Deployment Capacity – EU RDC).
Θυμίζουμε ότι η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ (εγκρίθηκε το 2022, κείμενο – πολεμικό δόγμα της ΕΕ, αντίστοιχο της «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ) προβλέπει τη «δημιουργία» μόνιμης στρατιωτικής δύναμης, ανά πάσα στιγμή διαθέσιμης, επιτρέποντας στην ΕΕ να στείλει έως και 5.000 στρατιώτες σε «μη ανεκτικά (non-permissive) περιβάλλοντα για διαφορετικούς τύπους κρίσεων».
Εχει μπει στόχος η EU RDC να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το αργότερο έως το 2025. Θα συντονίζεται κατά περίπτωση από τα 5 Στρατηγεία της ΕΕ, ένα από τα οποία και το προαναφερόμενο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ).
Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ
Ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον λαό οι κυβερνητικές θέσεις
Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι κυβερνητικές θέσεις που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, χτες, με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ εμφανής ήταν η σύμπλευση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων στα βασικά ζητήματα που αφορούν το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, τα ευρωατλαντικά σχέδια και την εμπλοκή της Ελλάδας.
Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μεταξύ των άλλων σημείωσε ότι το ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης και στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών για το παλαιστινιακό πρόβλημα και τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα. «Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα στηρίζουν τον θύτη, την κατοχική δύναμη, το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ και οι ευθύνες σας είναι μεγάλες. Η ιστορία δεν άρχισε με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, όπως ισχυρίζεστε. Η βάση του προβλήματος είναι η πολύχρονη ισραηλινή κατοχή που έχει στοιχίσει πάνω από 100.000 νεκρούς Παλαιστίνους και σήμερα ζούμε πραγματική γενοκτονία. 27.000 νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων το 70% είναι παιδάκια και γυναίκες, δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενοι, 65.000 τραυματίες και εσείς προσπαθείτε να το κρύψετε», τόνισε.
Επισήμανε ακόμη πως «δεν πέρασε στους λαούς η προσπάθεια συκοφάντησης του αγώνα των Παλαιστινίων ως τρομοκρατία και σ’ όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, εκφράζεται μαζική αλληλεγγύη, αναπτύσσονται συγκλονιστικές κινητοποιήσεις που στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης».
Ενώ σημείωσε ότι «το ΚΚΕ στήριξε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ να καταδικαστεί το κράτος του Ισραήλ για τη γενοκτονία στη Γάζα, παλεύει για τον τερματισμό της σφαγής και της κατοχής, για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα πριν από το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ανεξάρτητο, ελεύθερο κράτος και όχι προτεκτοράτο που ετοιμάζει το Ισραήλ, και οι σύμμαχοί του, και σας καλούμε να τοποθετηθείτε. Γιατί το σχέδιο που προωθείται είναι άκρως επικίνδυνο. Προβλέπει διατήρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ή την παρουσία ξένων, ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, ακόμα και την εγκατάσταση εποίκων. Επίσης, ο όρος της εξάλειψης της Χαμάς που μπαίνει για την κατάπαυση του πυρός. Αυτό καταγράφεται σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και έχετε μεγάλες ευθύνες, ο όρος αυτός ακυρώνει κάθε λύση, ακόμα και εκεχειρία ανθρωπιστικού χαρακτήρα».
Σε σχέση με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα τόνισε ότι «είναι πολύ επικίνδυνη, έχει συγκεντρωθεί τεράστια δύναμη πυρός, δημιουργούνται προϋποθέσεις για γενικότερη ανάφλεξη και η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά τη συγκρότηση της επιχείρησης “Φρουρός της Ευημερίας” με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με τις πυραυλικές επιθέσεις κατά της Υεμένης, στο όνομα της αντιμετώπισης των Χούθι και της προστασίας της ναυσιπλοΐας.
Οι εξελίξεις επιδρούν στο διεθνές εμπόριο και η κατάσταση θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί με τον τερματισμό της ισραηλινής σφαγής και της κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στη στήριξη του Ισραήλ και στην Ερυθρά Θάλασσα, να ακυρωθεί τώρα η κυβερνητική απόφαση για αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην περιοχή, “στο στόμα του λύκου”, για τη στήριξη των ευρωατλαντικών σχεδίων και τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των οποίων τα κέρδη πολλαπλασιάζονται με ασύλληπτους ρυθμούς. Δεν έχει καμία βάση η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των ναυτεργατών. Η θέση των ναυτεργατών είναι να μην μπαίνουν τα πλοία σε εμπόλεμες ζώνες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πληρωμάτων, για τα εφοπλιστικά κέρδη».
«Καταγγέλλουμε κι εδώ στην Επιτροπή τη δήλωση του υπουργού Αμυνας, του κ. Δένδια, για τη διάθεση του στρατηγείου της Λάρισας για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα. Παλεύουμε για την απεμπλοκή της χώρας, για την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από ιμπεριαλιστικές αποστολές. Ο ελληνικός στρατός δεν έχει καμία δουλειά έξω από τα σύνορα», σημείωσε.
Ενώ σε σχέση με τις τυμπανοκρουσίες για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-35 τόνισε πως αυτές «αποκρύπτουν την ουσία, ότι η αγορά υπηρετεί ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και όχι την άμυνα της χώρας, βαθαίνει την εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, στοιχίζει δεκάδες δισ. ευρώ στον λαό που υποφέρει», και διερωτήθηκε: «Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ρωτάμε, πώς θα εκφραστεί αυτό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ, στις αρχές του Φλεβάρη, για τον 5ο γύρο του λεγόμενου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδα – ΗΠΑ; Με νέες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, με βαθύτερη εμπλοκή στους πολεμικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στη Μέση Ανατολή, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό, στην Ουκρανία;».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνοι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, λαϊκή επαγρύπνηση και δράση για να αποτραπούν
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις Δένδια από τη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ:
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, διά στόματος υπουργού Αμυνας, δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει, μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας, τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Δεν φτάνει, δηλαδή, που με την αποστολή φρεγάτας στέλνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο “στόμα του λύκου” για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστά τον λαό μας στόχο αντιποίνων!
Ιδιαίτερα σήμερα που το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου είναι περισσότερο από ορατό, απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί».