Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΓΕΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση

Μήνυμα διεκδίκησης και κλιμάκωσης της πάλης από πλήθος σωματείων και φορέων

Eνα ομόφωνο «όχι» στο αντιδραστικό νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, κλείνει τα 2 από τα 3 εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία και όλους τους εγκεκριμένους φορείς απεξάρτησης, ήταν το μήνυμα της μαζικής συναυλίας διαμαρτυρίας που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Θησείο, με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων που δρουν στο συγκεκριμένο πεδίο.

«Κάτω τα χέρια από τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης», είναι το σύνθημα που κυριάρχησε από εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι επί 5 ώρες είχαν κατακλύσει τον πεζόδρομο της Ερμού. Σημαντική φωνή στο πλευρό τους οι καλλιτέχνες που ένωσαν τις μουσικές και τα τραγούδια τους, τη δημιουργικότητα με τις δίκαιες διεκδικήσεις για αναβάθμιση και όχι εμπορευματοποίηση της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Στη σκηνή δέσποζαν μάλιστα και οι σημαίες της Παλαιστίνης, σε μια ακόμα ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, ενώ η έναρξη της μεγάλης αυτής πρωτοβουλίας έγινε με την ομάδα κρουστών Quilombo της μονάδας απεξάρτησης 18 ΑΝΩ και της μονάδας απεξάρτησης από το αλκοόλ.

Διαχρονικά εγκληματική η πολιτική κόστους – οφέλους

«Δεν θα ανεχτούμε να διαλυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, που με πολύ κόπο έφτιαξαν οι εργαζόμενοι. Δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθούν τα προγράμματα απεξάρτησης και να γίνουν ΝΠΙΔ», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί), Σταύρος Καλαρίτης. Την απαγόρευση της Γενικής Συνέλευσης και της τελετής αποφοίτησης από τη διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ κατήγγειλε εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ ο Βασίλης Γρετσίστας, σημειώνοντας για την παραπάνω εξέλιξη ότι είναι αποτέλεσμα της ΠΝΠ που κατάργησε το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού.

Στη σκηνή ανέβηκαν αρχικά οι «Υπεραστικοί», παίρνοντας ξεκάθαρη θέση στο πλευρό όσων αγωνίζονται «ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης. Στο πλευρό των φοιτητών και των καθηγητών που προασπίζονται τα δημόσια πανεπιστήμια, στο πλευρό των υγειονομικών που παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία».

Η σημαντική δουλειά που κάνουν οι θεραπευτές, το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ και η αποτελεσματικότητα των «στεγνών» προγραμμάτων είναι η εμπειρία που μετέφερε ο Στάθης Δρογώσης από την εθελοντική προσφορά του στη «Στροφή», αφιερώνοντας το τραγούδι του «Ομορφη ζωή».

Τη σκυτάλη πήρε ο Απόστολος Ρίζος, απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, ενώ αφιέρωσε το τραγούδι του «Τα μεγάλα όχι».

Εκ μέρους της Γραμματείας του ΕΣΥΝ στη συγκέντρωση – συναυλία μίλησε η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, τονίζοντας ότι «είναι μια εξέλιξη η οποία αποτελεί επιταγή της στρατηγικής της ΕΕ, που βάζει τις κοινωνικές ανάγκες αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους – οφέλους, μετατρέποντας έτσι το αυτονόητο σε προνόμιο μόνο για όσους αντέχει η τσέπη τους. Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας».

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, με το καυστικό του χιούμορ, σχολίασε τόσο το νομοσχέδιο, όσο και τη συνολικά αντιλαϊκή κατεύθυνση στην οποία κινείται και η σημερινή κυβέρνηση, καλώντας θεραπευτές και θεραπευόμενους στις 25 Γενάρη σε συζήτηση που θα γίνει στις 7 μ.μ., στο θέατρο «Καρέζη».

«Οπως βλέπετε, δεν έχουν όριο, δεν σταματούν πουθενά, το ίδιο κι εμείς. Ερχονται στιγμές που πρέπει να αποφασίσεις αν είσαι με τον άνθρωπο ή τη βαρβαρότητα», ήταν ο χαιρετισμός των «Kollectiva», που συνοδεύτηκε με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Η Ψυχική Υγεία γίνεται «φιλέτο» για τους ιδιώτες

«80.000 περιστατικά και 20.000 νοσηλείες στο ΨΝΑ. Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει από το 1999 οι προκάτοχοί της, με την “ψυχιατρική μεταρρύθμιση” και τη δήθεν αποασυλοποίηση, που αποτέλεσε το έδαφος για να μειωθεί η χρηματοδότηση στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία και η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή προσπαθεί να δώσει παραπάνω “φιλέτα” στους ιδιώτες που ήδη έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των κρεβατιών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία», κατήγγειλε η Μαίρη Αγρογιάννη, γγ της ΕΙΝΑΠ.

«Αυτά τα προγράμματα δεν έσωσαν απλά ζωές, βοήθησαν ανθρώπους να φτάσουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Μάκης Σίμος, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ.

Ο Χάρης Σμυρνιώτης, από τον Σύλλογο Φίλων Πασχόντων από διατροφικές διαταραχές «Επιστρέφω», κατήγγειλε ότι «πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν υπάρχουν κλίνες στα νοσοκομεία για τις διατροφικές διαταραχές. Αυτό το νομοσχέδιο βάζει ταφόπετρα και σε Σισμανόγλειο, “Αττικόν”, Αιγινήτειο, όπου έχουν μονάδες με λιγοστά κρεβάτια που κινδυνεύουν να κλείσουν επειδή δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές».

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στην Πάτρα αλλά και τη στήριξη της δημοτικής αρχής, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει θεραπευτική κοινότητα απεξάρτησης, μόνο ένας συμβουλευτικός σταθμός και οι οικογένειες αναγκάζονται να φύγουν για τον Πειραιά ή την Καλαμάτα, μετέφερε η Ελισάβετ Καπογερίδου, από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο».

«Θα είμαστε πάντα στον αγώνα σας όπου κι όσο χρειαστεί», υπογράμμισε η Νατάσσα Μποφίλιου.

«Πάνω από 12 χρόνια είμαι στο ΚΕΘΕΑ κι έχω δει παιδιά να δυναμώνουν, να ανασταίνονται. Το “μαζί” φέρνει τη δύναμη», είπε η Γιώτα Νέγκα, εθελόντρια στο ΚΕΘΕΑ.

«Κανένα κοινωνικό ζήτημα δεν γεννιέται σε κοινωνικό κενό. Στην εποχή μας, που οι ανάγκες για αυτές τις υπηρεσίες συνεχώς αυξάνονται, δεν δεχόμαστε η κυβέρνηση να καταργεί ψυχιατρικά νοσοκομεία και δημόσιες δομές Απεξάρτησης και να τις μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους», επισήμανε η Ελένη Θεοδοσίου, εκ μέρους της ΟΓΕ.

Από το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ο Αλέξανδρος Σταθακιός σημείωσε μεταξύ άλλων: «Προσπαθούν να καταργήσουν την ιστορία όλων των δομών Πρόληψης και Απεξάρτησης. Να κρύψουν το κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων κάτω από το χαλί. Δεν θα τους αφήσουμε. Απέναντι σε μια φτηνή “φιλανθρωπία”, εμείς θα επιμείνουμε να αναδεικνύουμε τις αιτίες της εξάρτησης. Και γι’ αυτό θέλουν να μας κλείσουν το στόμα».

«Συναγερμό» σήμαναν στη σκηνή οι «Frank Panx και σαλταδόροι» τραγουδώντας σε πανκ ήχους για τα «χιλιάδες παιδιά στο ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ, αλλά και για όσα ακόμα έχουν την ανάγκη να ελευθερωθούν. Οι ουσίες μέσα μας είναι εξουσίες πάνω μας», είπαν, ενώ μαζί τους ανέβηκε και η μουσική ομάδα της Κοινωνικής Επανένταξης 18 ΑΝΩ αφιερώνοντας το «Ακορντεόν» του Μ. Λοΐζου.

Τον λόγο πήρε η Κατερίνα Μάτσα, πρώην διευθύντρια του 18 ΑΝΩ, αναδεικνύοντας ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξυπηρετούνται οι πολυεθνικές του Φαρμάκου, επιχειρείται να επιβληθεί σιωπή και καταστολή.

Με τραγούδια που έχουν συνδεθεί με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη έδωσε το «παρών» ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

Η μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας κλείνει με τους «Κοινούς Θνητούς». «Είμαστε δίπλα στα σωματεία, στους φορείς, στα παιδιά που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης, είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων, απέναντι σ’ ένα κράτος που δολοφονεί», ξεκαθάρισαν.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε το επόμενο διάστημα, ξανά στους δρόμους.

Στη συναυλία διαμαρτυρίας παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Νίκο Σοφιανό και Θοδωρή Χιώνη, μέλη του ΠΓ. Παραβρέθηκε επίσης ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.

Επίσης, αντιπροσωπείες από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), την ΕΕΔΥΕ, την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, από Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ΨΝΑ (Δαφνί), «Ελπίς», «Μεταξά», «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», «Αγιος Σάββας», Τζάνειο, ΚΑΤ. Παραβρέθηκαν ακόμα Παραρτήματα του ΕΣΥΝ, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, ΟΤΑ Αττικής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγάλεω. Ακόμα, αντιπροσωπείες από τα Εργατικά Κέντρα Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Ζακύνθου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Επίσης, η Ενωση Γονέων Χαϊδαρίου και το Σωματείο Συνταξιούχων Καλλιθέας και όμορων περιοχών.

Στα Γιάννενα

Αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε μετά από πλατιά σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων μαζί με τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, ενώ πρόσθετα εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν 44 συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της περιοχής με την οποία ζητούν ανάμεσα στα άλλα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, την Ενωση Γονέων Ιωαννίνων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και εργαζόμενοι από το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» και την Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ.

Ριζοσπάστης 16 – 1 – 2024

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Σαν μια γροθιά να παλέψουμε για την αναβάθμιση της Ψυχικής Υγείας με χρηματοδότηση και προσλήψεις

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με την διοικήτρια του ΨΝΑ Δέσποινα ΤσαγδήRIZOSPASTIS
Με την διοικήτρια του ΨΝΑ Δέσποινα Τσαγδή

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) επισκέφθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου και συναντήθηκε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων.

Στη συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου συμμετείχαν ακόμη ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Υγείας – Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής, η διοικήτρια, Δέσποινα Τσαγδή, ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για την κατάσταση της δομής, επισημαίνοντας ως μείζον πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΨΝΑ, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του σωματείου, Σταύρο Καλαρίτη, για τα προβλήματα του νοσοκομείου, με κυρίαρχο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού – ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού. Δηλωτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι – όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου – στο ΨΝΑ που μόνο τον περασμένο χρόνο δέχτηκε 80.000 ασθενείς, εργάζονται μόλις 48 γιατροί! Ακόμη τόνισε ότι ο οργανισμός του είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται σήμερα κατά 50% με 60% των αναγκών σε προσωπικό. Τέλος, επισημάνθηκαν ακόμα ως σημαντικά προβλήματα η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των προσλήψεων μέσω ΟΑΕΔ μεγάλων σε ηλικία, αλλά κυρίως άσχετων με το αντικείμενο, εργαζομένων σε θέσεις που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και η παράδοση τομέων σε ιδιώτες.

Ο Δ. Κουτσούμπας συζητά με τη διοίκηση του Σωματείου του Νοσοκομείου και τον πρόεδρο Στ. ΚαλαρίτηRIZOSPASTIS
Ο Δ. Κουτσούμπας συζητά με τη διοίκηση του Σωματείου του Νοσοκομείου και τον πρόεδρο Στ. Καλαρίτη

Οι εκπρόσωποι του σωματείου παρέδωσαν στον ΓΓ της ΚΕ υπόμνημα με τα προβλήματα του νοσοκομείου και τις διεκδικήσεις τους σχετικά και με το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο υπόμνημα το ΚΚΕ θα μελετήσει και θα αξιοποιήσει στις παρεμβάσεις του.

Τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ που θεωρεί κόστος την Ψυχική Υγεία

Ο Δ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την αναλυτική ενημέρωση και σημείωσε πως το γεγονός ότι μία από τις πρώτες επισκέψεις του για το νέο έτος είναι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, δείχνει ότι το ΚΚΕ θέτει σε προτεραιότητα τα ζητήματα της Ψυχικής Υγείας και αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπε: «Εμείς απ’ την αρχή θα σας πούμε ότι ζητάμε να μην κατατεθεί καν αυτό το νομοσχέδιο, έτσι όπως έρχεται από την κυβέρνηση, να αποσυρθεί αμέσως. Πρόκειται για αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των Οδηγιών της, η οποία ουσιαστικά θεωρεί κόστος για το κράτος όλα αυτά τα θέματα Ψυχικής Υγείας. Την ίδια στιγμή που έχουν αυξηθεί – όπως όλοι γνωρίζουμε και η ελληνική κοινωνία το ξέρει, μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας, μετά την πανδημία – τα φαινόμενα των ψυχιατρικών ζητημάτων, της Ψυχικής Υγείας, οι νοσηλείες, άρα και η βοήθεια που χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας».

Τόνισε: «Εμείς αντιπαλεύουμε – και το λέμε ξεκάθαρα – τη διάλυση των υπηρεσιών της δημόσιας Ψυχικής Υγείας ή μέτρα που οδηγούν στη διάλυση. Αντιπαλεύουμε το κλείσιμο ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων, μονάδων Ψυχικής Υγείας. Αντιπαλεύουμε την κατάργηση των θεραπευτικών προγραμμάτων. Αντιπαλεύουμε την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, γιατί θα επιδεινώσει τα προβλήματα και με τα ναρκωτικά, αλλά και με τον αλκοολισμό και με άλλου τέτοιου είδους εξαρτήσεις, που πλήττουν ιδιαίτερα τις νέες γενιές, τη νεολαία μας.

Απ’ αυτήν τη σκοπιά θεωρούμε ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά, συμμεριζόμαστε τις θέσεις του σωματείου, των εργαζομένων. Γιατί σήμερα αυτό που χρειάζεται είναι η αναβάθμιση της Ψυχικής Υγείας, είναι η χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι η πρόσληψη πολλών γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι. Αυτό είναι φανερό: 48 γιατροί να καλύπτουν 80.000 ασθενείς, τους οποίους περιέθαλψε με τον έναν ή άλλο τρόπο εδώ το νοσοκομείο, ένα σημαντικό νοσοκομείο για τη χώρα μας και απ’ τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρώπη…

Αρα, αυτά τα ζητήματα είναι που πρέπει να βάλουμε στο επίκεντρο της πάλης, γιατί όντως χρειάζεται να αναβαθμιστεί ποιοτικά η δημόσια ψυχιατρική, Ψυχική Υγεία, για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά αυτούς τους συνανθρώπους μας».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ακόμα πως τα θέματα της Υγείας και ειδικά της Ψυχικής Υγείας πρέπει να τα παλέψει ο λαός ενωμένος, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους στίχους του τραγουδιού των αδελφών Κατσιμίχα: «Το πιο σπουδαίο είναι η ψυχή σου δικέ μου» και συνέχισε: «Δεν υπάρχει, το ξέρουμε όλοι, σωματική υγεία, πραγματική υγεία για κάθε άνθρωπο αν δεν έχει την ψυχική του υγεία. Αρα, αυτά πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα, αυτά πρέπει κατά την άποψή μας να συζητιούνται στην ελληνική κοινωνία, να αναδεικνύονται και απ’ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μαζί με άλλα προβλήματα, κοινωνικά προβλήματα, των εργαζομένων, του λαού μας, κοινωνικά δικαιώματα που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός. Κι όχι να προσανατολιζόμαστε σε μονοθεματικές συζητήσεις για ορισμένα ζητήματα, την ώρα που είναι απαραίτητο βεβαίως όλα να συζητηθούν και να μπουν στο τραπέζι, και να γίνουν νομοθετήματα και να επιλυθούν προβλήματα, αλλά σε σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πρέπει να θάβονται ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και ένα απ’ αυτά είναι τα θέματα της Ψυχικής Υγείας και η ενίσχυσή της».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τέλος, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΨΝΑ πως το ΚΚΕ είναι στη διάθεσή τους, θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις – Ερωτήσεις, Επερωτήσεις – στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά κυρίως και στο μαζικό κίνημα και στους αγώνες.

Πηγή : Ριζοσπάστης 16 – 1 – 2024

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τώρα και … ψηφιακά η πολύμηνη αναμονή για χειρουργείο

Αντιεπιστημονική κατηγοριοποίηση ασθενών για «γρήγορη» παραπομπή σε ιδιώτες και λεηλασία της τσέπης τους

Ως «λύση» για τις πολύμηνες αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις παρουσιάζει η κυβέρνηση τη λεγόμενη Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, για την οποία εκδόθηκε χτες σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Πρόκειται για ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι έτσι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ αφήνει ανέγγιχτη την πηγή του, καταρχάς δηλαδή τις ελλείψεις προσωπικού. Στην πραγματικότητα, αποτελεί άλλον έναν «μοχλό» που θα ξεσκαρτάρει ασθενείς, οι οποίοι με την κατηγοριοποίηση που αποφάσισε το υπουργείο θα σπρώχνονται πλέον πιο αποφασιστικά προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η λίστα λοιπόν που «ψηφιοποιείται» επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα, αφού παραμένουν 4.000 ασθενείς που είναι στην αναμονή στην Αττική, ή 3.500 στο ΠαΓΝΗ, καθώς η κυβέρνηση δεν κάνει προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έτσι ώστε να ανοίξουν τα δεκάδες κλειστά χειρουργικά τραπέζια, όπως και τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, από τα οποία εξαρτάται απόλυτα η έγκαιρη πραγματοποίηση των χειρουργικών πράξεων.

Με την ΚΥΑ, μάλιστα, όχι μόνο διατηρεί τις λίστες χειρουργείου, αλλά αποσιωπά όλες τις προηγούμενες λίστες αναμονής όπου πρέπει να ενταχθεί ένας ασθενής στο δημόσιο σύστημα Υγείας προκειμένου να εξεταστεί από μία, δύο ή και περισσότερες ειδικότητες.

Η κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό, παρουσιάζοντας την ψηφιοποίηση ως «λύση» στις 6.500 κενές οργανικές θέσεις ιατρών, στις 20.000 κενές θέσεις νοσηλευτών, στην απουσία τουλάχιστον 2.500 κρεβατιών ΜΕΘ. Εξάλλου, όπως ανέφερε για πολλοστή φορά η κυβέρνηση – διά στόματος υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, στη Βουλή – «τι θέλετε, μια ΜΕΘ σε κάθε γειτονιά;».

Κατηγοριοποίηση – «βούτυρο στο ψωμί» των ιδιωτών

Εξίσου αντιεπιστημονική κι επικίνδυνη είναι η κατηγοριοποίηση των περιστατικών που χρήζουν χειρουργείου, με τον εκτιμώμενο χρόνο να ξεπερνά ακόμη και τους 6 μήνες, χωρίς να παίρνει υπόψη ούτε τις ανάγκες των ασθενών ούτε τις δυνατότητες για άμεση, πλήρη και δωρεάν ικανοποίησή τους εν έτει 2024.

Ενδεικτικά, η ΚΥΑ παραθέτει τον εξής πίνακα εκτίμησης περιστατικών:

  • Για περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής για το χειρουργείο είναι μέχρι 2 βδομάδες
  • Για περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, ο χρόνος αναμονής φτάνει τον ενάμιση μήνα! (3 – 6 βδομάδες)
  • Για περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη η αναμονή για το χειρουργείο φτάνει τους 3 μήνες (7 – 12 βδομάδες)
  • Για περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η αναμονή είναι …13 – 24 βδομάδες!
  • Για περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη η αναμονή είναι 25 βδομάδες και πάνω!

Μόνο τυχαία λοιπόν δεν είναι η αναμονή για έξι και πλέον μήνες, για ένα χειρουργείο που πλέον θεωρείται κι αυτό πολυτέλεια. Στόχος και σε αυτήν την περίπτωση είναι η λεηλασία της τσέπης των ασθενών που θα σπρώχνονται είτε στον ιδιωτικό τομέα απευθείας είτε στα – επί πληρωμή – απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία που λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Εναρξη DRGs από χτες στον «Ευαγγελισμό»

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα βήμα για την επέκταση της εμπορευματοποίησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, από χτες ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα DRGs στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπως κοινοποιήθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου, καλώντας τους συντονιστές διευθυντές και τους επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνους των επιστημονικών τμημάτων να ενημερώσουν το προσωπικό ευθύνης τους «για την πιστή εφαρμογή τους».

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, «το Ιατρικό Εξιτήριο δεν θα μπορεί να εκδοθεί χωρίς την ενημέρωση με τους νέους κωδικούς DRG», παραπέμποντας το προσωπικό σε σχετικά εγχειρίδια χρήσης για την έκδοση εξιτηρίου από τον ιατρικό φάκελο, το λογιστήριο ασθενών και το γραφείο κίνησης.

Κι ενώ ο «Ευαγγελισμός» μετρά εκατοντάδες οργανικά κενά σε όλες τις ειδικότητες και κλάδους, με τεράστια προβλήματα υποδομής και χρηματοδότησης, η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, «τρέχει» τα DRG’s (Diagnosis Related Groups ή συστήματα διαγνωστικών ομοιογενών ομάδων), τα συστήματα κατάταξης ασθενών σε κατηγορίες βάσει της διάγνωσης – αιτίας εισαγωγής, των ιατρικών πράξεων που έλαβαν χώρα κατά τη νοσηλεία, τυχόν υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων κ.ά.

Εξάλλου, όπως είχε αναφερθεί σε πρόσφατη ημερίδα, «χωρίς DRGs δεν γίνεται νέο ΕΣΥ», προκειμένου να επιτευχθεί η λειτουργία των νοσοκομείων με όρους «αυτοτελούς επιχείρησης», συρρικνώνοντας το κρατικό «κόστος» για εξετάσεις και νοσηλεία, ενσωματώνοντας στην τιμή της κάθε ιατρικής πράξης και τις αμοιβές των υγειονομικών, με περισσότερες προσλήψεις φτηνότερου και «ευέλικτου» προσωπικού.

Υπενθυμίζουμε τον στόχο της κυβέρνησης να εφαρμοστούν τα DRGs μέχρι τον Μάρτη του 2024 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου η χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας να προέρχεται κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ (δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων).

    

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Ενας ογκολόγος για πάνω από 2.000 ασθενείς και τουλάχιστον 400 συνεδρίες!

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, με τον υπουργό Υγείας να βλέπει «απρόσκοπτη λειτουργία»

Τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για ασθενείς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί εδώ και μήνες το Τμήμα Χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, την ώρα που το περασμένο έτος στο νοσοκομείο γίνονταν τον μήνα κατά μέσο όρο 402 συνεδρίες χημειοθεραπείας, με 2.063 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και 33 νέες περιπτώσεις, για όλα αυτά υπάρχει μία γιατρός ογκολόγος!

Η οποία, όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πρέπει να προετοιμάζει τα φάρμακα και να παρακολουθεί τις χημειοθεραπείες, να είναι στα εξωτερικά ιατρεία, να μελετά 33 νέους φακέλους κάθε μήνα κατά μέσο όρο. Και αυτή η κατάσταση επικρατεί εδώ και έξι μήνες.

Οσο για τη «λύση» που βρήκε η κυβέρνηση, ήταν να έρχεται μια φορά τη βδομάδα από τη Λάρισα ένας γιατρός, ο οποίος μάλιστα σταμάτησε για ένα διάστημα και ξανάρχισε την προηγούμενη βδομάδα. Ως αποτέλεσμα αυτή της κατάστασης, η γιατρός έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της.

Ο Β. Μεταξάς κάλεσε την κυβέρνηση να προσλάβει τουλάχιστον δύο μόνιμους ογκολόγους και όλο το απαραίτητο προσωπικό, νοσηλευτικό και διοικητικό. Πρόκειται για καρκινοπαθείς ασθενείς, τόνισε, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε την κατάσταση, προσπάθησε δε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι οι δύο θέσεις που προβλέπονται ήταν καλυμμένες μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2023, ωστόσο παραιτήθηκαν ο διευθυντής του Τμήματος και ένας επικουρικός. Οπως όμως του απάντησε ο Β. Μεταξάς στη συνέχεια, ο εν λόγω γιατρός έφυγε γιατί ήταν κι αυτός δύο χρόνια μόνος του και δεν άντεξε.

Ο υπουργός είπε ότι έχει γίνει αίτημα για παρουσία στρατιωτικού ιατρού, το οποίο εκκρεμεί, ενώ στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ιδιώτη με μπλοκάκι δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Τώρα δήλωσε ότι έχει προκηρυχθεί μία μόνιμη θέση μέσω ΑΣΕΠ.

Με θράσος όμως ισχυρίστηκε ότι το Τμήμα «λειτουργεί απρόσκοπτα, χωρίς καμία καθυστέρηση» πέραν της «αναστάτωσης των παραιτήσεων», την ώρα που μία γιατρός είναι αντιμέτωπη με τεράστιο όγκο φροντίδας των σοβαρά ασθενών.

«Αυτή είναι η πολιτική σας», σχολίασε ο Β. Μεταξάς, η πολιτική που θέλει ένα δημόσιο νοσοκομείο που θα σπρώχνει τους ασθενείς στους ιδιώτες. Και στηλίτευσε το επιτελικά ανίκανο αστικό κράτος, που για τα ζητήματα των επιχειρηματικών ομίλων έχει «λαδωμένη τη μηχανή» του αλλά όχι για την Υγεία και τις ανάγκες του λαού.

Αλλωστε, όπως είπε, το μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο του Βόλου διαφημίζει το δικό του Τμήμα Χημειοθεραπείας, με τους πολλούς γιατρούς και την ελάχιστη αναμονή, «αλλά για να πας πρέπει να βάλεις υποθήκη ένα σπίτι», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο τέλος της συζήτησης ο Αδ. Γεωργιάδης, αδυνατώντας να απαντήσει επί της ουσίας, το ‘ριξε στον αντικομμουνισμό: Συγκεκριμένα, επιστράτευσε κάτι ασυναρτησίες για «σιτοβολώνες στην ΕΣΣΔ» και για …γραφειοκρατία που σάπιζε το στάρι.

    

Στον δρόμο πετιούνται συμβασιούχοι της καθαριότητας του «Αγίου Σάββα»

Την άμεση ανάκληση της επικείμενης απόλυσής τους απαιτούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», οι οποίοι σήμερα Τρίτη στις 12 μ. προχωρούν σε Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Η σύμβαση των εργαζομένων έχει λήξει από τα μέσα του 2021 και, όπως σημειώνουν σε επιστολή τους, «έκτοτε ζούμε με το σκληρό και ψυχοφθόρο καθεστώς των 3μηνων παρατάσεων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόλυσης. Με τους ειδικούς νόμους λόγω COVID ανέστειλαν τις απολύσεις μας από 3μηνο σε 3μηνο, ώστε να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία του νοσοκομείου στα δύσκολα αυτά χρόνια. Και τώρα, αφού φροντίζουν να προχωρούν και να ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς για την είσοδο των εργολάβων, μας ανακοινώνουν την απόλυσή μας!».

Ανάμεσά τους υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται στο νοσοκομείο 15 και 20 χρόνια, πότε με εργολάβο και πότε με συμβάσεις ΑΣΕΠ. «Εχουμε εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, έχουμε νοσήσει από κορονοϊό, έχουν ανακληθεί οι άδειές μας λόγω κορονοϊού, έχουμε υπερβάλει εαυτούς για την ομαλή λειτουργία του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας. Και τώρα μας ανακοινώνουν την απόλυσή μας στις 8 του Φλεβάρη, πριν ακόμα εξαντληθεί η 3μηνη παράταση μέχρι 31 Μάρτη που ανακοινώθηκε για όλους τους συμβασιούχους. Και παρ’ όλες τις υποσχέσεις στις 3 του Γενάρη, από τη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και του υπουργείου Υγείας, ότι θα παραμείνουμε στις θέσεις μας και δεν θα φύγει κανείς έως τις 31 Μάρτη, οι απολύσεις μας δρομολογούνται για τις 8 Φλεβάρη (ούτε άδειες και ρεπό προλαβαίνουμε να πάρουμε)», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Πηγή : Ριζοσπάστης 16 – 1 – 2024

 

 

 

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *