Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 21/1 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΣΕΦ η συνεστίαση και η κοπή της πίτας που οργάνωσε το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, στην οποία χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στον κατάμεστο χώρο που φιλοξένησε τη συνεστίαση, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, απόστρατοι και εν ενεργεία άνδρες και γυναίκες των ΕΔ και των ΣΑ, νέοι στρατευμένοι μοιράστηκαν στιγμές χαλάρωσης με καλό φαγητό και ποτό, εξαιρετική μουσική από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», ενώ με τα δημοτικά τους τραγούδια ξεσήκωσαν οι Κώστας Πολυμενάκος (κλαρίνο), Παύλος Κασσής (κρουστά), Κώστας Σιδερής (λαούτο), Κώστας Καντζιλιέρης (τραγούδι).

Το καλωσόρισμα στην 6η κατά σειρά ετήσια συνεστίαση του Τμήματος έκανε ο Ν. Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος ευχαρίστησε τις ενώσεις και τους φορείς που παρέστησαν.

Στη συνεστίαση χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν: Ο Γιώργος Κυριακάκης, αντισυνταγματάρχης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ). Ο Κώστας Κυράνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών. Ο Νίκος Λαβράνος, πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής. Ο Βάιος Τσαπρούνης, υπολοχαγός, πρόεδρος της Ενωσης Στρατιωτικών ΠΕ Ξάνθης, εκπροσωπώντας παράλληλα και τις Ενώσεις Πιερίας και Φθιώτιδας. Ο Γιώργος Μελιόπουλος, πυροσβέστης. Ο Κώστας Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ). Η Ιωάννα Βάρσου, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑΣΕΣ). Ο Νίκος Ντίγκος, πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΝΑΣΠΑ). Ο δόκιμος έφεδρος αξιωματικός (ΠΖ) Κώστας Κεσόπουλος.

Ακόμη χαιρετισμούς – επιστολές έστειλαν: Οι Ενώσεις Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Μεσσηνίας, το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ), ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) καθώς και φαντάροι από την ΕΛΔΥΚ.

Οι Ενώσεις Στρατιωτικών Ξάνθης, Πιερίας και Φθιώτιδας παρέδωσαν στο ΚΚΕ τιμητική πλακέτα για τη συμβολή του στην ανάδειξη των προβλημάτων των στρατιωτικών, την οποία παρέλαβε ο Δ. Κουτσούμπας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Θοδωρή Κωτσαντή. Επίσης, αντιπροσωπείες των δημοτικών αρχών Πάτρας και Πετρούπολης και ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

    

Κανείς δεν πρέπει να δεχτεί οι Ενοπλες Δυνάμεις να χρησιμοποιούνται σε βάρος των λαών και του τόπου μας

Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

«

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οσοι συμμετείχαμε το 2018 στην πρώτη εκδήλωση, όπως η σημερινή, που διοργάνωσε το Κόμμα μας για στρατευμένους και στελέχη, εν ενεργεία και αποστρατεία, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, θα θυμούνται ότι τότε υπήρξε το αδιαχώρητο σε εκείνη την ταβέρνα στο Περιστέρι. Τότε κάποιος είχε ευχηθεί “με το καλό και στο ΣΕΦ” για να μας χωράει…! Να, λοιπόν, που βρισκόμαστε αυτή τη φορά στο ΣΕΦ, για να χωρέσουμε, να ανταλλάξουμε ευχές και να διασκεδάσουμε.

Μαζί με τις ευχές, όμως, δεν ξεχνάμε ότι η καινούρια χρονιά ξεκίνησε με τη φωτιά του πολέμου να καίει σε πολλά μέρη του κόσμου. Στην Ουκρανία ο πόλεμος μαίνεται δυο χρόνια τώρα. Συνεχίζεται η χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στο έδαφός μας και ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης, η αποστολή στρατιωτικού οπλισμού.

Παρά τη ΝΑΤΟική στήριξη, η ουκρανική αντεπίθεση δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα, στο μέτωπο διεξάγεται πόλεμος χαρακωμάτων και φθοράς και δοκιμάζονται σύγχρονα οπλικά συστήματα, με το τίμημα να συνεχίζουν να το πληρώνουν οι λαοί της Ουκρανίας, της Ρωσίας και – με διαφορετικό τρόπο – όλοι οι λαοί της Ευρώπης.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο πως τα ευρωατλαντικά επιτελεία, που έχουν ήδη ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια για τη στήριξη του καθεστώτος Ζελένσκι και των πολεμικών τους βιομηχανιών, προβληματίζονται, με διάφορες φωνές να μιλούν για την ανάγκη έναρξης συνομιλιών με τη Ρωσία για “παραχώρηση ουκρανικών εδαφών”. Είναι και αυτή άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας των επιχειρημάτων με τα οποία προσπαθούσε και η ελληνική κυβέρνηση να πείσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τον ελληνικό λαό συνολικά, για την αναγκαιότητα της εμπλοκής της χώρας σε αυτόν τον πόλεμο, στη βάση κάποιων δήθεν αξιών.

Τι να πει κανείς για τις αξίες τους; Απλά, στρέφει το βλέμμα στην απίστευτη γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στη Γάζα, με τους νεκρούς να προσεγγίζουν πλέον τις 30.000, οι μισοί περίπου εκ των οποίων είναι παιδιά… Μιλάμε για μια μεγάλη τραγωδία!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων, πλην ΚΚΕ, στήριξε από την πρώτη στιγμή και στηρίζει το κράτος του Ισραήλ στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, όσο και αν φαίνεται να προσαρμόζει την τακτική της, παίρνοντας υπόψη τόσο τις λαϊκές αντιδράσεις, όσο και τις κινήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Γι’ αυτό έχει σημασία αυτές οι αντιδράσεις να μη σιγήσουν, αλλά να συνεχιστούν και να ενταθούν, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Να βουλιάξει, λοιπόν, το κέντρο της Αθήνας το ερχόμενο Σάββατο, σ’ αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο στο Πάρκο Ελευθερίας.

Η κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να στείλει ελληνικές δυνάμεις στο «στόμα του λύκου»

Ομως, σήμερα, 100 μέρες μετά, ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Ηδη εμπλέκονται Ισραήλ, Ιράν, Υεμένη, Λίβανος, Συρία, Ιράκ και άλλα κράτη. Η κατάσταση περιπλέκεται με τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, ενώ σε εξέλιξη είναι η συγκρότηση πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα, περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, στο όνομα της αντιμετώπισης των επιθέσεων των Χούθι και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Να ακυρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ την απόφασή της να στείλει ελληνικές δυνάμεις στο «στόμα του λύκου».

Με ευθύνη της ΝΔ και με τα άλλα κόμματα να κρύβουν λόγια συμφωνώντας στην ουσία, στέλνουν φρεγάτα, ελικόπτερο, ομάδα ΟΥΚ και πληρώματα, ναύτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς διαφόρων ειδικοτήτων σε μια επικίνδυνη πολεμική επιχείρηση. Μια επιχείρηση η οποία, από πλευράς επικινδυνότητας, δεν έχει καμιά σχέση με όλες τις άλλες μέχρι σήμερα. Είναι γνωστό ότι δεν έχουμε ποτέ συμφωνήσει ως Κόμμα σε αποστολές εκτός συνόρων. Το έχουμε πει και θα το επαναλαμβάνουμε κι απ’ αυτό το βήμα: Να ακυρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ την απόφασή της να στείλει ελληνικές δυνάμεις στο “στόμα του λύκου”, απόφαση η οποία, δεν το κρύβει, αφορά την εξυπηρέτηση των ελληνικών εφοπλιστικών συμφερόντων, αλλά και των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Τις φρεγάτες που έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός, υποτίθεται για την άμυνα της χώρας και η κυβέρνηση τις στέλνει χιλιάδες μίλια μακριά – χρειάζεται πάνω-κάτω μια βδομάδα ταξίδι για να επιστρέψουν αν χρειαστεί – για δουλειές ολότελα ξένες προς τον ελληνικό λαό.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από αυτήν την κατάσταση οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού είναι τεράστια. Κι ενώ βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους στις αποστολές εκτός συνόρων, αδιαφορεί για τα μεγάλα προβλήματα αυτού του προσωπικού. Για τους μισθούς που δεν φτάνουν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν το τεράστιο κόστος ζωής των οικογενειών τους που όλο και αυξάνεται, “πλεύσιμα”, υπερωρίες, νυχτερινά και ο κατάλογος είναι μεγάλος. Για το γεγονός ότι τα καράβια λειτουργούν υποστελεχωμένα, με μεγάλους κινδύνους για το πλήρωμα, αφού ακόμα και επισκευές γίνονται οριακά ή και καθόλου. Για το γεγονός ότι τα πληρώματα ζουν ολόκληρους μήνες μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.

Κι ενώ τα δημοσιεύματα για όλα αυτά βοούν, ενώ ακόμα και οι παραιτήσεις στελεχών Πολεμικού Ναυτικού, όπως γράφεται, πληθαίνουν, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις νεότευκτες φρεγάτες, την ώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμα και με τη στελέχωση των ήδη υφιστάμενων.

Αλλες όμως είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Είναι η εξυπηρέτηση των αιματοβαμμένων σχεδίων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, στον ανταγωνισμό που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία.

Δεν επιτρέπεται να κινδυνέψει κανείς στρατιωτικός ή φαντάρος για χάρη του κεφαλαίου

Και να ήταν μόνο αυτά; Είναι πολλά ακόμα τα οποία δεν προλαβαίνουμε να τα αναφέρουμε…

Θυμίζουμε όμως ότι μια ενισχυμένη διμοιρία αντιαρματικών βρίσκεται στη Βουλγαρία με μέτωπο απέναντι στη Ρωσία. Μια εκατοντάδα στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, με την πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων “Patriot”, βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία προστατεύοντας, αν είναι δυνατό, “τα συμφέροντα της Ελλάδας”, στις εγκαταστάσεις της ARAMCO. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι για τέτοιους σκοπούς θα αξιοποιηθούν τελικά και οι πολυδιαφημισμένες “Belhara” και τα “Rafalle” και φυσικά τα F-35 που προσπαθεί να αποκτήσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

Αυτό γινόταν άλλωστε με όλες τις “αγορές του αιώνα”, στις οποίες προχωρούσαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Για τους ίδιους λόγους ψήφισαν και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τις “αμυντικές” δαπάνες του προϋπολογισμού κοροϊδεύοντας τον λαό, γιατί λέει “είναι για την άμυνα της χώρας”.

“Το πράγμα έχει παραγίνει πλέον!” Το λέμε καθαρά! Δεν επιτρέπεται να κινδυνέψει κανείς στρατιωτικός ή φαντάρος για χάρη των εφοπλιστών, του διεθνούς ή ελληνικού κεφαλαίου, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ, για χάρη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην αντιπαράθεσή τους με άλλους ιμπεριαλιστές οπουδήποτε στη Γη. Απαιτούμε να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές μονάδες και οι επιτελείς που βρίσκονται εκτός συνόρων!

Δεν είναι όμως μόνο η άμεση εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ούτε τον υπόλοιπο χρόνο πολεμικά πλοία και αεροσκάφη ή μονάδες του Στρατού Ξηράς μένουν “συμμαχικά” αδρανείς! Γράφουν εκατοντάδες μέρες τον χρόνο εν πλω και ώρες πτήσης ή σε πεδία ασκήσεων, σε συνεκπαιδεύσεις με ευρωΝΑΤΟικές στρατιωτικές μονάδες, διατηρώντας τις εκπαιδευμένες και “ζεστές” για τους τρέχοντες και τους επερχόμενους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Την ίδια ώρα, ολόκληρη η χώρα, από τον Εβρο ως την Κρήτη, είναι στην υπηρεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προσφέροντάς τους, με τις βάσεις και τις άλλες υποδομές, στήριξη στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους τους, μετατρέποντας τον τόπο μας σε στόχο αντιποίνων.

Προωθούνται επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά με ΝΑΤΟική “ομπρέλα”

Ομως, το πατριωτικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η άμυνα των συνόρων και η εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του λαού! Με τον παραπάνω προσανατολισμό, όμως, αντικειμενικά επιδεινώνεται η αμυντική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού.

Αλλωστε, κανένας εφησυχασμός δεν χωράει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση. Είναι γνωστό από το παρελθόν ότι τις “κουμπαριές” και τις “ζεϊμπεκιές” πολλές φορές διαδέχτηκε η ένταση.

Το ΚΚΕ, χωρίς να μασάει τα λόγια του, έχει προειδοποιήσει ότι προωθούνται επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά με ΝΑΤΟική “ομπρέλα”, στο πλαίσιο του λεγόμενου “οδικού χάρτη” που συμφώνησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη.

Με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα και την Κοινή Διακήρυξη, επιταχύνεται η πορεία προς τον συμβιβασμό, με στόχο την ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί το συνολικό πακέτο των τουρκικών διεκδικήσεων και, ανεξάρτητα από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, διεξάγεται ένα εφ’ όλης της ύλης παζάρι και αυξάνονται οι κίνδυνοι για υποχωρήσεις στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με αιχμή τα νησιά και τη Θράκη. Πρέπει να δυναμώσει η επαγρύπνηση όλων μας απέναντι σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και για τα Ελληνοτουρκικά, γιατί ανοίγεται ο ασκός του Αιόλου!

Οι δηλώσεις Συρίγου για τη Συνθήκη της Λοζάνης, ότι είναι “παρωχημένη”, δεν ήταν μια αστοχία, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί ουσιαστικά μιλάμε για μια Συνθήκη η οποία καθορίζει όχι μόνο τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και κυριαρχικά δικαιώματα και μειονότητες. Επίσης, η Συνθήκη καθορίζει και τα σύνορα της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, όπου μάλιστα σιγοκαίει ο πόλεμος. Και οι λαοί έχουν πικρή πείρα από το πώς τελικά αλλάζουν τέτοιες Συνθήκες…

Δεν βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι: Οι εκμεταλλευτές και τα θύματα της εκμετάλλευσης

Ενώ στελέχη ταξιδεύουν εκτός συνόρων ή συνεκπαιδεύονται, οι οικογένειες πίσω δεινοπαθούν, όπως δεινοπαθεί η κάθε λαϊκή οικογένεια από την ακρίβεια. Οταν όμως μιλάμε για την ακρίβεια μιλάμε για τους χαμηλούς μισθούς, για την πανάκριβη “πράσινη” Ενέργεια, τα διεθνή καρτέλ, τα τεράστια κέρδη των εφοπλιστών και της μεταφορικής αλυσίδας, τον πληθωρισμό της ΕΚΤ, την τεράστια φοροληστεία.

Καλές οι βόλτες στα σούπερ μάρκετ των υπουργών, αλλά κανείς δεν λέει πως το 1/4 της τιμής στο σούπερ μάρκετ και πάνω από το 65% της τιμής της βενζίνης είναι οι άδικοι, έμμεσοι φόροι που πληρώνουμε όλοι μας, φόρους που εκτόξευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ για να διασφαλίζει τα ματωμένα πλεονάσματα. Οπως επίσης ότι τα πρόστιμα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι σταγόνα στον ωκεανό του τζίρου τους.

Λύση για ορισμένες συνέπειες της ακρίβειας μπορεί να δοθεί μόνο με την πάλη των εργαζομένων, με το ριζοσπαστικό πλαίσιο του ΚΚΕ, απαιτώντας τώρα, μεταξύ άλλων, κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, σύγκρουση με την “πράσινη” πολιτική της ΕΕ που εκτοξεύει τις τιμές στην Ενέργεια, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.

Από την άλλη, όμως, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες μετρούν κέρδη, φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις. Την περσινή χρονιά, με τον τόσο υψηλό πληθωρισμό, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση των κερδών τους κατά 75%, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 25,1 δισ. ευρώ!

Φαίνεται, λοιπόν, για μια ακόμη φορά ότι σε αυτήν τη χώρα, στην κοινή μας πατρίδα, δεν βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι. Υπάρχουν οι λίγοι, οι εκμεταλλευτές και οι πολλοί, τα θύματα της εκμετάλλευσης, που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα.

Η Ενέργεια, το νερό, η Υγεία, η Παιδεία, οι Μεταφορές έχουν παραδοθεί ή παραδίδονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη, όπως πάει να γίνει τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που διαμορφώνουν μια κανονική αγορά πτυχίων. Οι φωτιές καταστρέφουν περιβάλλον και περιουσίες. Οι πλημμύρες πνίγουν ολόκληρες περιοχές της χώρας μας. Με μια λέξη, όλο αυτό που ζούμε είναι ο καπιταλισμός, ένα βάρβαρο και άδικο σύστημα!

Το ΚΚΕ συμπαραστάτης στους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους

Αλλά μήπως τα στελέχη όλων των κλάδων που είναι στην Ενέργεια αμείβονται όπως αρμόζει, ή μήπως εξασφαλίζονται τα δικαιώματά τους ως εργαζομένων;

Χρήματα για ΝΑΤΟικές δαπάνες υπάρχουν, δεν υπάρχουν όμως ούτε καν για την υγεία των στρατιωτικών και των οικογενειών τους. Οι νεολαίοι μας πάλι που υπηρετούν τη θητεία τους αντιμετωπίζουν σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτες συμπεριφορές και συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα. Οι οικογένειες των στρατευμένων φορτώνονται τεράστια έξοδα. Οι απόστρατοι δεν ξεγελιούνται από κατ’ όνομα αυξήσεις, ούτε ξεχνούν τα κλεμμένα ετών.

Στήριγμα και συμπαραστάτης σε όλα τα παραπάνω αποδείχθηκε για μια ακόμη χρονιά το ΚΚΕ. Εκατοντάδες είναι οι Ερωτήσεις που κατέθεσε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πιέζοντας την κυβέρνηση για να δοθούν λύσεις σε προβλήματα. Το ίδιο για τον κόσμο που απασχολείται στην Πυροσβεστική. `Η για να λυθούν προβλήματα του προσωπικού στο Λιμενικό και των οικογενειών τους. Το ίδιο και για τους νέους μας που κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία. Με την αλληλεγγύη ανάμεσά τους, αλλά και τη διεκδίκηση μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

Κάθε λαϊκός πατριώτης στις Ενοπλες Δυνάμεις να συμπορευτεί μαζί με τον λαό

Τα παιδιά του λαού έχουν κάθε δικαίωμα, με ψηλά το κεφάλι, να συνεχίσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και την απεμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, από συμφωνίες με τα κράτη – δολοφόνους ΗΠΑ, Ισραήλ κ.ά. Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί από πολεμικές αποστολές και επιχειρήσεις εκτός συνόρων.

Κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί σήμερα να δεχτεί οι Ενοπλες Δυνάμεις να χρησιμοποιούνται σε βάρος των λαών και του τόπου μας, μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Κανείς δεν ανέχεται πλέον τα Σώματα Ασφαλείας καθημερινά να χτυπούν τον λαό και τους αγώνες του. Ακόμη και το προσωπικό τους σήμερα πρέπει να σηκώσει κεφάλι και να αρνηθεί το χτύπημα του λαού.

Κάθε λαϊκός πατριώτης στις Ενοπλες Δυνάμεις να συμπορευτεί μαζί με τον λαό. Κάθε τίμιος άνθρωπος μέσα στα Σώματα Ασφαλείας να αρνηθεί να χτυπά τον λαό γιατί ούτε τον ίδιο ούτε την οικογένειά του ωφελεί αυτός ο ρόλος.

Μπορεί να ανατραπεί η παραπάνω κατάσταση; Ναι, μπορεί.

Με αγώνα και διεκδίκηση, οι εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί, μέσα από μαχητικά σωματεία, μαζί με τον υπόλοιπο λαό, τους μαζικούς συλλογικούς φορείς και συνδικάτα, έτσι ώστε να μεγαλώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων που την υπηρετούν, να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Και έχει μεγάλη σημασία η επιτυχία της γενικής απεργίας την οποία προετοιμάζουν τα εργατικά συνδικάτα για την 28η Φλεβάρη, για όλα αυτά τα πιεστικά προβλήματα, αλλά και με τον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει η συγκεκριμένη μέρα, στον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 αθώες ψυχές, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής να σας ευχηθώ καλή χρονιά, με υγεία και δύναμη για όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας σε όλα τα επίπεδα. Και στους αγώνες και στις επικείμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο που θα γίνουν την Κυριακή 9 Ιούνη 2024. Για ΚΚΕ πολύ πιο ψηλά, πολύ πιο δυνατό. Εύχομαι να περάσουμε όμορφα σήμερα».

Πηγή : Ριζοσπάστης 23 – 1 – 2024

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ

Κοινές οι αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης

Βρισκόμαστε μαζί σας, εκπροσωπώντας τους άντρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμενων που υπηρετούν το έθνος μας με αγάπη και αφοσίωση. Είναι τιμή μας να απευθυνόμαστε στην εκδήλωση που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, ένα κόμμα που ιστορικά έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα και την ευημερία της εργατικής τάξης.

Οι Ενοπλες Δδυνάμεις, όπως και κάθε άλλο τμήμα της κοινωνίας μας, είναι ένας μικρόκοσμος της ευρύτερης κοινότητας που υπηρετεί. Αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων, τους οποίους ενώνει ένας κοινός σκοπός, η προστασία και υπεράσπιση των αρχών που είναι πολύτιμες για το έθνος μας. Καθώς βρισκόμαστε εδώ σήμερα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις κοινές αξίες που μας ενώνουν.

Οι άντρες και οι γυναίκες στις Ενοπλες Δυνάμεις μας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους τοποθετήσεις, ενσαρκώνουν την αίσθηση του καθήκοντος και της θυσίας. Υπηρετούν όχι για προσωπικό όφελος, αλλά για τη συνολική ευημερία της κοινωνίας μας. Απευθυνόμενοι σε αυτή τη γιορτή, τονίζουμε ότι η στρατιωτική μας κοινότητα είναι πολύ ποικιλόμορφη και περιλαμβάνει άτομα με ένα φάσμα πολιτικών πεποιθήσεων.

Ενώ ο στρατός από τη φύση του λειτουργεί με μη κομματικό τρόπο, είναι ζωτικής σημασίας τα πολιτικά κόμματα όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα να ασχολούνται με τις ανάγκες και τις ανησυχίες των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους. Είναι κοινή ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα εκείνων που υπερασπίζονται την πατρίδα μας, προστατεύονται και ότι η ευημερία τους έχει προτεραιότητα.

Οι αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τις οποίες πρεσβεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα, συντάσσονται με τα ιδανικά που όλοι οι στρατιωτικοί αγαπούν. Καθώς συζητάμε πολιτικές και πρωτοβουλίες, ας συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας, την ισότιμη μεταχείριση και την ευημερία των οικογενειών μας. Προάγοντας ένα περιβάλλον συνεργασίας, μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία πολιτικών που υποστηρίζουν τις αξίες της δικαιοσύνης, της ακεραιότητας και της βελτίωσης της κοινωνίας. Εν κατακλείδι, ας θυμόμαστε ότι η δύναμη ενός έθνους δεν έγκειται μόνο στη στρατιωτική του ισχύ, αλλά και στη δέσμευσή του στις αρχές που διασφαλίζουν την ευημερία κάθε πολίτη. Για ακόμη μια φορά σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας και προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία για το συλλογικό καλό του έθνους μας.

    

ΝΙΚΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ

Το ΚΚΕ έχει στηρίξει τους εργασιακούς αγώνες και τις διεκδικήσεις μας

Να ευχηθώ μια δημιουργική χρονιά. Μια χρονιά γεμάτη υγεία, αισιοδοξία, συνοδευόμενη πάντα από θετική σκέψη, προσωπική και οικογενειακή ευημερία. Και επιτέλους να σταματήσει αυτό το αιματοκύλισμα που διεξάγεται σε περιοχές του πλανήτη μας και είναι αλήθεια όχι μακριά από τα σύνορά μας και αφαιρεί δυστυχώς χιλιάδες ζωές αθώων ανθρώπων. Να ευχηθώ λοιπόν επιτέλους ειρήνη. Ως εκπρόσωπος των πυροσβεστών εύχομαι προς όλους τους συναδέλφους μου όσο το δυνατόν λιγότερες επεμβάσεις, ελάχιστα συμβάντα, γιατί αυτό συνεπάγεται ταυτόχρονα λιγότερες ανθρώπινες απώλειες και περιουσίες. Οσο αφορά την επόμενη αντιπυρική περίοδο να ευχηθώ έναν δασικό μας πλούτο ακέραιο. Το ΚΚΕ έχει σταθεί και συνεχίζει να το πράττει αναφανδόν, έχει στηρίξει τους εργασιακούς αγώνες και διεκδικήσεις, τις συνδικαλιστικές μας δράσεις (…) Την ίδια ώρα δυστυχώς που η πολιτεία και οι εκάστοτε κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά, για να μην πω προσβλητικά για εμάς τους εργαζομένους στο Πυροσβεστικό Σώμα, την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Και μέσα σε όλα αυτά με την περιβόητη κλιματική αλλαγή (…) η οποία συνοδευόμενη από τις αρνητικές περιρρέουσες καταστάσεις και ατμόσφαιρα στα κοινωνικοοικονομικά και πολιτικά πεδία βρίσκει την Ελληνίδα πυροσβέστρια και τον Ελληνα πυροσβέστη εκεί στην πρώτη γραμμή, να επιχειρεί γι’ αυτό που έχει ορκιστεί, για το υπέρτατο αγαθό, την προστασία της ζωής των συμπολιτών του.

    

ΒΑΪΟΣ ΤΣΑΠΡΟΥΝΗΣ

Είμαστε ένα, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον λαό

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τη βαθιά εκτίμηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων Στρατιωτικών των ΠΕ Πιερίας, Ξάνθης και Φθιώτιδας. Από αυτό το βήμα θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΚΚΕ για τη στήριξη που είχε προς το συνδικαλιστικό κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων από τη γέννησή του, μαχόμενο μαζί μας για να διεκδικήσουμε, να δώσουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους. Ηταν και είναι δίπλα μας σε όλες τις καταγγελίες και τις στρεβλώσεις που βιώνουμε. Είναι δίπλα μας σε ό,τι λύση προτείνουμε και σε όλους τους αγώνες μας μέσα από τα εκατοντάδες κοινοβουλευτικά ερωτήματα, μέσα από κάποια από αυτά βρίσκονται λύσεις. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, είμαστε κομμάτι του λαού, ό,τι διεκδικείται και ό,τι κερδίζει ο λαός το κερδίζουμε και εμείς. Ο,τι διεκδικούμε και ό,τι κερδίζουν οι στρατιωτικοί το κερδίζει και ο λαός. Είμαστε ένα, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.

    

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μόνο με τον συλλογικό αγώνα θα δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην εκδήλωση αυτή που διοργανώνει το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση το ΚΚΕ.

Είναι νομίζω η 6η χρονιά που το ΚΚΕ διοργανώνει αυτήν την εκδήλωση και μπορώ να πω, βλέποντας το όμορφο κλίμα που υπάρχει σήμερα εδώ, ότι έχω μετανιώσει που δεν κατάφερα να είμαι παρών και τις προηγούμενες χρονιές.

Φίλες και φίλοι,

Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο Πυροσβεστικό Σώμα, εδώ και 25 χρόνια τώρα πια, διαπίστωσα ότι το ΚΚΕ είναι εκείνο το κόμμα που στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα, στους εργαζόμενους στα άλλα Σώματα Ασφαλείας, στους στρατιωτικούς και στους φαντάρους και γενικότερα σε όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας σε όποιο κλάδο και αν ανήκουν.

Ολα αυτά τα χρόνια συνεχώς το ΚΚΕ, με τις παρεμβάσεις του στη Βουλή, τις επισκέψεις στους χώρους εργασίας μας, αναδεικνύει τα προβλήματά μας και επιδιώκει, απαιτεί από την κυβέρνηση να δοθούν λύσεις από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.

Βεβαίως, το ενδιαφέρον του ΚΚΕ προς το προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ και τις οικογένειές τους δεν αποδεικνύεται μόνο με τις εκδηλώσεις μας και τις Ερωτήσεις των βουλευτών μας. Γιατί σε αυτές έρχονται να προστεθούν οι επισκέψεις του Κόμματος σε φυλάκια και μονάδες στα σύνορα, σε στρατιωτικά νοσοκομεία, σε πυροσβεστικούς σταθμούς και σε χώρους του Λιμενικού Σώματος.

Βέβαια, κοντά σε όλα αυτά απαιτείται και ο δικός μας συλλογικός αγώνας, η συλλογική διεκδίκηση από τους εργαζόμενους που θα συσπειρώνονται στα σωματεία τους.

Μόνο έτσι θα δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι, ως μέλη των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στις υλικοτεχνικές και κτιριακές υποδομές, η μη αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια. Και σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που και αυτούς όπως και τα προβλήματά μας μία είναι η μήτρα που τα γεννά, ο καπιταλισμός.

Καλή και αγωνιστική χρονιά, με υγεία και δύναμη!

    

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Με παρακαταθήκη τους αγώνες μας, υποδεχόμαστε το 2024 με αγωνιστική αισιοδοξία

Εύχομαι σε όλες και όλους σας καλή χρονιά, με υγεία και δύναμη για να έχουμε την αντοχή που θα μας χρειαστεί και τη νέα χρονιά, για να παλέψουμε ενάντια στο σύστημα και στους εκπροσώπους του, που μας βλέπουν, κυρίως εμάς τους συνταξιούχους, σαν «βαρίδια» στα καπιταλιστικά τους σχέδια. Αυτά που τάχα θα φέρουν την ανάπτυξη, αλλά στην πράξη στοχεύουν στην παραπέρα εξαθλίωση των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων.

Πριν από λίγες μέρες αφήσαμε πίσω μας το 2023, που μας κληροδότησε, μεταξύ άλλων δεινών, τον μέσο ονομαστικό μισθό, λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού, χαμηλότερο σε σχέση με εκείνον του 2009, κατά 35%.

Οσο για τις συντάξεις, ας μη μιλήσουμε καλύτερα αφού η μέση κύρια σύνταξη είναι η χαμηλότερη σε όλες τις χώρες της περιβόητης ΟΝΕ.

Η Ελλάδα των «επενδυτικών βαθμίδων και του οικονομικού θαύματος της κυβέρνησης» βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, 33% κάτω από τον μέσο όρο, κατατάσσοντας τη χώρα σ’ εκείνες με τις χειρότερες επιδόσεις σε όλους τους δείκτες κοινωνικής στέρησης, φτώχειας και κοινωνικής δυστυχίας.

Παρά τις ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες που επικρατούν όμως, εμείς, έχοντας ως παρακαταθήκη τους μέχρι σήμερα αγώνες μας, υποδεχόμαστε το 2024 με αγωνιστική αισιοδοξία και πίστη ότι ο λαός μας, με μπροστάρη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, θα βγει δυναμικά μπροστά και θα διεκδικήσει μαχητικά όλα όσα του πήραν, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια, της κρίσης και των μνημονίων που τελειωμό δεν έχουν!

Αν και ο συσχετισμός δυνάμεων παραμένει εξαιρετικά αρνητικός, μέρα με τη μέρα, διαφαίνεται τάση αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και διακρίνουμε διαδικασίες αναστροφής της κατάστασης.

Σήμερα που όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες προσπαθούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες με τα διάφορα επιδόματα που η κυβέρνηση ονοματίζει κοινωνική πολιτική, διαμορφώνονται ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για να φωτίσουμε τον πραγματικό αντίπαλο, τη στρατηγική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αναδείξουμε τη συνενοχή των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την πυροσβεστική μας οικογένεια, τόσο στις τάξεις των εργαζομένων όσο και σ’ εμάς τους συνταξιούχους, ολοένα αυξάνεται η αγωνιστική συσπείρωση και ανδρώνεται η διεκδικητική εγρήγορση και πάλη. Ο σπόρος που βάλαμε πριν από 35 χρόνια, εμείς οι παλιότεροι, ιδρύοντας την πρώτη συνδικαλιστική Ενωση στις τάξεις των ενστόλων, την Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, έχει από καιρό φυτρώσει και αποδίδει καρπούς. Με συνοδοιπόρο την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας παλεύουν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σε αντίθεση με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό που εκφράζουν κάποιες άλλες παρατάξεις, η μαχητική ΕΑΚΠ εκπροσωπεί τον πυροσβέστη κάθε βαθμού και θέσης και αγωνίζεται για την ανάδειξη και επίλυση των πολλών προβλημάτων που, χρόνο με τον χρόνο, αντί να λιγοστεύουν, διογκώνονται αφού οι εκάστοτε κυβερνώντες προσπαθούν να αλλοτριώσουν ακόμα και τον κοινωνικό ρόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Από κοντά και η Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος που δεν περιορίζουμε τη δράση μας μόνο σε θέματα των συνταξιούχων αλλά συνδράμουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, στον διεκδικητικό αγώνα των εργαζόμενων συναδέλφων μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ο αγώνας για καταξίωση και αξιοπρεπή διαβίωση του Ελληνα ένστολου, συνταξιούχου και εργαζόμενου, δεν υποστέλλεται, μέχρι την τελική δικαίωση!

Κλείνοντας και εκφράζοντας τη βούληση και του υπόλοιπου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΑΠΣ, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ΚΚΕ για τη διαχρονική στήριξη που μας παρέχει τόσο μέσα στη Βουλή όσο και στους δρόμους του αγώνα.

Είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που δεν μας θυμάται μόνο στις εκλογές!

Καλή αγωνιστική χρονιά, σε όλες και όλους!

    

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΣΟΥ

Σας χρειαζόμαστε για να αναδεικνύουμε τα προβλήματα των στρατιωτικών

Σας διαβεβαιώνουμε ότι με ζήλο εκπροσωπώντας πρωτίστως τα δικαιώματα των εν ενεργεία στρατιωτικών θα συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα των στρατιωτικών, που πολύ καλά εσείς γνωρίζετε. Οπως μέχρι σήμερα είσαστε δίπλα μας, ευελπιστούμε, είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσετε να είστε κοντά μας. Σας χρειαζόμαστε άλλωστε. Καλή χρόνια σε όλους και να συνεχίζετε με πείσμα στους αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον.

    

ΝΙΚΟΣ ΝΤΙΓΚΟΣ

Πλήρως αντίθετοι με την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, σας ευχαριστούμε θερμότατα για την πρόσκληση να παρευρεθούμε στην αποψινή εκδήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, την οποία με ευχαρίστηση αποδεχτήκαμε. Τιμή μας.

Ευχόμαστε ολόψυχα η νέα χρονιά να βρει τον λαό μας δυνατό και ενωμένο, απέναντι στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, απόρροια πολιτικών που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις σε βάρος του. Ο λαός μας είναι δυνατός.

Εμείς, οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι συνταξιούχοι που διαμένουμε στην Περιφέρεια Αττικής, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα σταθούμε δυναμικά και μαχητικά, δίπλα σε κάθε συνταξιούχο συνοδοιπόρο μας, σε κάθε εργαζόμενο συγγενή μας, σε κάθε άνεργο παιδί μας, σε κάθε φοιτητή εγγόνι μας, για να πλάσουμε όλοι μαζί μια κοινωνία αλληλεγγύης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως συνταξιούχοι νιώσαμε καλά στο πετσί μας τι σημαίνει ανάπτυξη. Ειδικά εμείς οι απόστρατοι δεχθήκαμε διαδοχικά πάνω από δέκα περικοπές στις συντάξεις μας. Οι αυξήσεις στις συντάξεις που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν ισοσκελίζουν την ακρίβεια των τροφίμων, την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος, τον πληθωρισμό που καλπάζει, τη ζωή μας που γίνεται όλο και ακριβότερη.

Ευχαριστούμε το ΚΚΕ για όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα για εμάς τους απόστρατους, αλλά και τα εν ενεργεία στελέχη, που μέχρι πρότινος ήμασταν και εμείς. Συνεχίστε την υποστήριξή σας. Τη χρειαζόμαστε.

Κλείνοντας, και συγχωρέστε με, καθόσον προέρχομαι και από το Πολεμικό Ναυτικό, δηλώνουμε και θέλουμε να καταγραφεί αυτό, ότι είμαστε πλήρως αντίθετοι με την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ελληνικό πολεμικό πλοίο, ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει καμία δουλειά έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Εκεί δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας, τα συμφέροντα του λαού μας. Η αποστολή θέτει σε κίνδυνο το πλήρωμα. Τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς συναδέλφους μας και συνάμα η χώρα καθίσταται στόχος αντιποίνων.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης αποστολής της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και την επιστροφή όλων των δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Σας ευχαριστώ.

    

ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΣ

Κανένας στρατιωτικός δεν πρέπει να βρίσκεται έξω από τα σύνορα

Χαιρετίζω την εκδήλωση που διεξάγεται σε σύνθετες και επικίνδυνες εξελίξεις διεθνώς. Οι πόλεμοι στη Μ. Ανατολή και την Ουκρανία, μαζί με την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ δικαιολογημένα προβληματίζουν κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσονται οι αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό και η προετοιμασία αποστολής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει να ερωτηθεί ο καθένας μας: Ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετούν αυτοί οι σχεδιασμοί; Προασπίζουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας; Τα κυριαρχικά της δικαιώματα; Οχι. Περιφρουρούν τα κέρδη των εφοπλιστών. Γι’ αυτόν τον λόγο στέλνει η κυβέρνηση τις Ενοπλες Δυνάμεις στο “στόμα του λύκου”. Παράλληλα η εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ αντικειμενικά έχει ως συνέπεια τη μετατροπή της χώρας σε στόχο αντιποίνων από τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Και βεβαίως δεν πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο η στήριξη της κυβέρνησης στο κράτος – δολοφόνο Ισραήλ που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό, ο οποίος πολεμά για την ύπαρξή του. Να γυρίσουν τώρα πίσω οι φρεγάτες στα ανοιχτά της Γάζας, να τερματιστεί οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στη δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού.

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία μετράει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και με τους δύο λαούς να ματώνουν για τα συμφέροντα ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μία και Ρωσίας από την άλλη. Και σε αυτό το μέτωπο η εμπλοκή της χώρας μας υφίσταται με την αποστολή από τη χώρα μας πολεμικού υλικού που στερείται η αμυντική δυνατότητα της χώρας. Ας αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς: Τι έχουν κερδίσει οι Ενοπλες Δυνάμεις από τη συμμετοχή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ; Αλήθεια, από το 3% του ΑΕΠ – που να σημειωθεί είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά των κρατών-μελών που δαπανάται για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες – πόσο περισσότερο θωρακισμένες θα ήταν οι Ενοπλες Δυνάμεις εάν όλοι αυτοί οι πόροι ήταν στη διάθεσή τους; Μήπως κερδίσαμε κάτι από τις κοινές ΝΑΤΟικές ασκήσεις που προετοιμάζουν για επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς; Ενώ η παραχώρηση γης και νερού στις ΗΠΑ για να μακελεύουν άλλους λαούς είναι και αυτό στα «καλά» της ΝΑΤΟικής συμμαχίας. Η ίδια η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, είναι που οξύνει την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Η συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων και ορυκτού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί βήμα πίσω από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και επιβάλλεται από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ που ονομάζουν το Αιγαίο ενιαίο ΝΑΤΟικό χώρο και δεν εμπλέκονται, λέει, σε ζητήματα διμερών σχέσεων. Αντί η κυβέρνηση να μπλέκει τη χώρα σε πολεμικούς σχεδιασμούς, να βρει λύση στα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας που συνεχώς οξύνονται λόγω της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Να παρθούν τώρα μέτρα στήριξης των οικογενειών μας. Οι Ενοπλες Δυνάμεις επωμίζονται με ένα και μοναδικό καθήκον: Αυτό της υπεράσπισης των συνόρων, θαλάσσιων και χερσαίων, της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του ελληνικού λαού. Καμιά σχέση δεν έχουν με την εμπλοκή στα σχέδια των φονιάδων των λαών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Κανένας στρατιωτικός δεν πρέπει να βρίσκεται έξω από τα σύνορα. Κανένας στρατιώτης να μην πεθάνει σε ξένα εδάφη, κανένας ναύτης να μην πεθάνει σε ξένα νερά.

    

ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΕΛΔΥΚ

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας γνωρίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι δίπλα μας

Στην επιστολή τους που διαβάστηκε στην εκδήλωση, φαντάροι από την Ελληνική Δύναμη της Κύπρου ανέφεραν:

«Φαντάροι που υπηρετούμε τη θητεία μας σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να χαιρετίσουμε όλους τους παρευρισκόμενους στη συνεστίαση του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις είναι πραγματικά οδηγός για τους στρατευμένους νέους και όχι μόνο. Στις θέσεις του ΚΚΕ βρήκαμε απαντήσεις για ζητήματα που μας απασχολούν στη θητεία μας. Από τα “πιο μικρά” ζητήματα, ζητήματα δηλαδή διαβίωσης, ελλείψεις στα στρατόπεδα, μέχρι τα πιο μεγάλα. Τη μετατροπή της χώρας μας σε απέραντη ΝΑΤΟική βάση, την εμπλοκή των ελληνικών ΕΔ σε αποστολές εκτός συνόρων και τις επιπτώσεις αυτών. Τη στιγμή ειδικά που η Μέση Ανατολή φλέγεται, που η σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας συνεχίζεται. Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας είτε με την αποστολή οπλισμού, χρησιμοποίηση των βάσεων, οι συνεκπαιδεύσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟικών χωρών, η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Με αυτές τις θέσεις σαν οδηγό, κάνουμε προσπάθεια να συζητήσουμε με τους φαντάρους μέσα στα στρατόπεδα. Με αυτές σαν οδηγό βγήκαμε στις αναφορές στα στρατόπεδά μας, για να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για την εμπλοκή των ελληνικών ΕΔ, για να συζητήσουμε τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί. Με αυτές τις θέσεις εκφράσαμε το προηγούμενο διάστημα τη στήριξή μας στον Παλαιστινιακό λαό, στον αγώνα τώρα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.α.

Το ΚΚΕ ανέδειξε, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, τους κινδύνους από την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Την ώρα μάλιστα που στην περιοχή μας παζαρεύονται κυριαρχικά δικαιώματα, στο όνομα τάχα μου της συνοχής της ΝΑΤΟικής συμμαχίας. Νωπές είναι οι μνήμες εδώ στην Κύπρο του λαού από τον ρόλο που έπαιξαν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στην εισβολή και κατοχή του νησιού.

Στον “Ριζοσπάστη” βρήκαμε απαντήσεις για όλα τα παραπάνω ζητήματα. Δημοσιεύθηκαν οι επιστολές μας, βρήκαμε απαντήσεις σε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με ενδιαφέρον ό,τι συμβαίνει μέσα και έξω από τα στρατόπεδα, τον αγώνα του λαού μας για σύγχρονα δικαιώματα στη ζωή, στη δουλειά, στη μόρφωση.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με ψηλά το κεφάλι τα δικαιώματά μας, γνωρίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι δίπλα μας.

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και δύναμη».

    

Επιστολές

Ευχές για καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και προκοπή έστειλε μέσω της επιστολής του ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών, στην οποία μεταξύ άλλων σημείωνε:

«Δυστυχώς η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων και η ενεργειακή κρίση έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης των μελών μας, ενώ μια σειρά προβλημάτων που αφορούν οικονομικά θέματα, θέματα βαθμολογικής εξέλιξης, αναβάθμισης των σπουδών και υγειονομικής περίθαλψης παραμένουν άλυτα και επιζητούν λύση.

Προσβλέπουμε στη συνεργασία σας για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση δίκαιων και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τα μέλη μας απόφοιτους ΣΜΥ».

Το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ) στη δική του επιστολή ευχήθηκε «σε όλους τους παρευρισκόμενους καλή χρονιά με υγειά, και το 2024» και «ο τομέας Αμυνας του ΚΚΕ να συνεχίσει με την ίδια θέρμη και δυναμική να αναδεικνύει τα προβλήματα των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο εύστοχα και ουσιαστικά όπως μέχρι τώρα, πιέζοντας για την οριστική τους επίλυση».

Επιστολή στάλθηκε και εκ μέρους της Ενώσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Κεφαλληνίας – Ζακύνθου, όπου εκτός από τις ευχές επισημάνθηκε «ότι αποτελεί ευθύνη όλων μας η περαιτέρω προαγωγή της συνδικαλιστικής ενότητας ως εγγύηση επιτυχίας για τους αγώνες που καλούμαστε να δίνουμε καθημερινά, ο καθένας από το πόστο του. Σε μια εποχή που ο συνδικαλισμός βάλλεται από παντού, πρέπει όχι μόνο να διατηρήσουμε τα κεκτημένα, αλλά και να διεκδικήσουμε αυτά που μας έχουν στερήσει τα τελευταία χρόνια».

Τέλος, τη συνεστίαση χαιρέτισαν με επιστολή τους ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας, ευχόμενοι ανάμεσα σε άλλα «καλή δύναμη στους αγώνες σας».

Πηγή : Ριζοσπάστης 23 – 1 – 2024

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *