Κατηγορίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«EUNAVFOR ASPIDES»

Ξεκινά η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ με «θέατρο επιχειρήσεων» ως το Ιράν και την Ινδία!

Με ελληνική φρεγάτα, Ελληνα διοικητή και το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της στη Λάρισα

Το «θέατρο επιχειρήσεων» της ευρωενωσιακής επιχείρησης απλώνεται έως το… Ιράν και την Ινδία!

Επιταχύνεται η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στο «στόμα του λύκου» στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς συστάθηκε και επισήμως από την ΕΕ η «EUNAVFOR ASPIDES», η μεγαλύτερη ευρωενωσιακή στρατιωτική επιχείρηση που σχεδιάστηκε ποτέ, με Ελληνα μάλιστα διοικητή και το στρατηγείο της στη Λάρισα. Αποστολή παιδιών του ελληνικού λαού σε μια ζώνη όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης και άλλες δυνάμεις, για τα συμφέροντα αποκλειστικά των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, καθώς μαίνονται οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου για τις πηγές και τους διαύλους Ενέργειας και διαμετακόμισης.

Θυμίζουμε ότι το στήσιμο μιας ευρωενωσιακής «Task Force» και η αποστολή της στην Ερυθρά συζητήθηκαν τις προηγούμενες βδομάδες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και ακολούθως σε Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ (παρουσία και στελεχών του ΝΑΤΟ). Οι συζητήσεις για το πόσα πλοία, με τι δυνατότητες, ποια ηγέτιδα δύναμη και ποιο αρχηγείο, συνεχίστηκαν σε επίπεδο Coreper (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων).

Κατέληξαν να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ η Απόφαση (Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας – ΚΕΠΠΑ) 2024/583 του Συμβουλίου της ΕΕ «για επιχείρηση στη θάλασσα προς διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας σε σχέση με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα (EUNAVFOR ASPIDES)».

Και φρεγάτα και διοίκηση η κυβέρνηση

Στο Αρθρο 1 δίνεται η «αποστολή» της επιχείρησης: «Η Ενωση συγκροτεί στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα προς διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας σε σχέση με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Η εν λόγω επιχείρηση συμβάλλει στην ασφάλεια στη θάλασσα κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας (…) σε συνεργασία με άλλους σημαντικούς παράγοντες».

«Το θέατρο επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα Στενά του Baab al-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Αντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και στον Περσικό Κόλπο». Με δυο λόγια, το «θέατρο επιχειρήσεων» φτάνει ως το Ιράν, «καρφώνοντας» και τις στοχεύσεις και τους κινδύνους που πολλαπλασιάζονται για τον λαό!

«Στρατηγικός στόχος» – πρόσχημα για την ανάπτυξη της EUNAVFOR ASPIDES μπαίνει «να διασφαλίσει τη ναυτική παρουσία της Ενωσης στο θέατρο επιχειρήσεων με στόχο να διασφαλίσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας για σκάφη, σε στενή συνεργασία με ομοϊδεάτες παρόχους ασφάλειας στη θάλασσα».

«Για τον σκοπό αυτό, η EUNAVFOR ASPIDES, στο πλαίσιο των μέσων και των δυνατοτήτων της: α) συνοδεύει σκάφη εντός του θεάτρου επιχειρήσεων, β) διασφαλίζει επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα εντός του θεάτρου επιχειρήσεων, γ) προστατεύει σκάφη από πολυτομεακές επιθέσεις στη θάλασσα».

Με βάση και τις προτάσεις που έκανε προηγούμενα η ελληνική κυβέρνηση, στην πρεμούρα της να αναλάβει ακόμα πιο ενεργούς ρόλους στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, επισημοποιήθηκε ότι Επιχειρησιακό Στρατηγείο της EUNAVFOR ASPIDES θα είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ενώ διοικητής της επιχείρησης διορίστηκε ο Β. Γρυπάρης, νυν αρχιπλοίαρχος προς προαγωγή σε υποναύαρχο.

Από τη Λάρισα θα συντονίζεται η δύναμη που θα αναπτυχθεί στο πεδίο. Λέγεται ότι οι χώρες που είναι ήδη αποφασισμένες να συμμετάσχουν με αποστολές πλοίων είναι οι Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Δανία και Ολλανδία, και η Κύπρος (με στελέχη). Σε αυτό το φόντο, η «Υδρα» είναι εν αναμονή για να αποπλεύσει, ενώ αργότερα – όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές – θα τη «σκαντζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά». Σε κάθε περίπτωση, ελληνικό πλοίο θα μείνει στην περιοχή «για όσο χρειαστεί», όπως λένε.

Μπλεγμένοι παντού, από την Ινδία…

Παραπέρα στην απόφαση, στο άρθρο 6 (για τη «Συνοχή της ανταπόκρισης της Ενωσης και συνεργασία με τρίτα μέρη») τονίζεται ότι «η EUNAVFOR ASPIDES συντονίζεται στενά με τη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ που θα συμβάλει στην ασφάλεια στη θάλασσα στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα (EUNAVFOR ATALANTA)», άλλη μια επιχείρηση όπου παλαιότερα οι ελληνικές κυβερνήσεις έστελναν φρεγάτες. Ξεκίνησε το 2008 και ήταν η πρώτη αυτόνομη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ. Σήμερα η ελληνική συμμετοχή αφορά επιτελή του Πολεμικού Ναυτικού αποσπασμένο στο, αντίστοιχο με τη Λάρισα, Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ στη Ρότα της Ισπανίας.

Στο άρθρο ξεκαθαρίζεται επίσης ότι «η EUNAVFOR ASPIDES συνεργάζεται με την επιχείρηση «Prosperity Guardian», με τις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις και με κράτη που επιθυμούν να συμβάλουν στην ασφάλεια στη θάλασσα στο θέατρο επιχειρήσεών της». Θυμίζουμε ότι ταυτόχρονα με τις ενέργειες για την «Aspides», «τρέχουν» συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς για τη συμμετοχή και στη δική τους επιχείρηση που απλώνεται στην ίδια ζώνη, την «Prosperity Guardian». Ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), ενώ λέγεται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως σύνδεσμος των Αμερικανών με την «Aspides». Σε ό,τι αφορά τις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις («Combined Maritime Forces»), είναι μια κολεγιά 41 κρατών, πρωτοστατούν και εδώ οι ΗΠΑ, μετέχει και η Ελλάδα, άλλο ένα ευρωατλαντικής κοπής σχήμα για την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Το γεγονός ότι η ανάπτυξη τόσων δυνάμεων, στη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει οργανώσει ποτέ η ΕΕ, γίνεται για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και γενικά των επιχειρηματικών της ομίλων, φαίνεται από το γεγονός ότι όπως τονίζεται ρητά στην απόφαση «η EUNAVFOR ASPIDES συνεργάζεται στενά με τον ναυτιλιακό κλάδο, ιδίως μέσω του Κέντρου Ναυτικής Ασφάλειας του Κέρατος της Αφρικής (MSCHOA)», όργανο της ΕΕ «σε στενή συνεργασία με την Βιομηχανία», όπως λένε, για την προστασία της κίνησης των πλοίων στα ανοιχτά της Σομαλίας.

Στην απόφαση ορίζεται, ακόμα, ότι η EUNAVFOR ASPIDES «συνεργάζεται» και με «τις σχετικές αποστολές και επιχειρήσεις Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, ιδίως με τη στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα συμβάλει στην εκπαίδευση των σομαλικών δυνάμεων ασφαλείας (EUTM Somalia)», στο επιτελείο της οποίας στις Βρυξέλλες υπηρετεί αξιωματικός του Στρατού Ξηράς.

Η αρχική εντολή της EUNAVFOR ASPIDES θα είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξής της, με δυνατότητα επανεξέτασης πριν από τη λήξη της ισχύος της. Το ποσό «δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες» είναι 8 εκατομμύρια ευρώ, χώρια όσα θα φορτωθούν τα μετέχοντα κράτη – μέλη που θα αναπτύξουν δυνάμεις στην περιοχή.

Η έναρξη της επιχείρησης θα επισημοποιηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα, 19/2.

Ηδη, προχτές, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τις ΗΠΑ και λίγες μόνο μέρες αφότου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, παρουσίασε ως «χρέος» της χώρας «όχι μόνο απέναντι στη θέση της αυτή, ως ηγέτιδας δύναμης στον χώρο του θαλασσίου ναυτικού εμπορίου, αλλά επίσης και απέναντι στα πληρώματα, τα οποία υπηρετούν συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, να παρέχει προστασία». Τα οποία πληρώματα βέβαια έχουν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση σε ταξίδια στις εμπόλεμες ζώνες, αρνούμενα να θυσιάσουν τη ζωή τους για τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

…έως την Ουκρανία

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση «τρέχει» και τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για την Ουκρανία.

Μόλις προχτές άλλη μια εφοδιοπομπή με πυρομαχικά του Ελληνικού Στρατού ξεκίνησε, αυτήν τη φορά από την 387 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών στη Δράμα με τελικό προορισμό το Κίεβο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο μεταξύ, καθώς εμπλοκή και μπίζνες πάνε μαζί, σήμερα συνεδριάζει στην Αθήνα η Μεικτή Διυπουργική Ομάδα Εργασίας Ελλάδας – Ουκρανίας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη, και τον υπουργό Επικρατείας της Ουκρανίας, Oleh Nemchinov.

Στην ατζέντα είναι «η διμερής οικονομική και εμπορική συνεργασία και επενδύσεις, η συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, των μεταφορών και δη των διαδρόμων σιτηρών, του περιβάλλοντος, της Υγείας». Θα λάβουν μέρος υψηλόβαθμα στελέχη από μια σειρά υπουργείων, καθώς επίσης και στελέχη από την Enterprise Greece, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος και το ΕΒΕΑ. Θα υπογραφούν σχετικό Πρωτόκολλο καθώς και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και του αντίστοιχου οργανισμού επενδύσεων και προώθησης εμπορίου της Ουκρανίας, Ukraineinvest.

Επίσης σήμερα γίνεται στην Αθήνα και το συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που διοργανώνουν από κοινού το ΥΠΕΞ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Εχουν προσκληθεί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από Ελλάδα, Ουκρανία και ΕΕ, εμπειρογνώμονες από «αναπτυξιακές τράπεζες» και στελέχη επιχειρήσεων, «προκειμένου να ενημερώσουν τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της χώρας μας σχετικά με τις προοπτικές και προκλήσεις της ανοικοδόμησης», σε τομείς όπως Κατασκευές, Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, τεχνολογίες Πληροφορικής και Υγεία. Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε επίδοξους επενδυτές, διαβεβαιώνοντας ότι το «Ukraine Facility» της ΕΕ «θα συμβάλει στην προώθηση των επενδύσεων και στην κάλυψη ασφαλιστικού κινδύνου», εξ ου και τους καλεί να διεκδικήσουν μερτικό στη «λεία».

Τέλος, πρόσφατα, υπογράφηκε από την Ενωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Αμυνας & Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑΑ) και την Εθνική Ενωση των Ουκρανικών Αμυντικών Βιομηχανιών (National Association of Ukrainian Defense Industries – NAUDI) Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU). Σκοπός η έναρξη συνεργασίας σε δραστηριότητες και βιομηχανικά προγράμματα στους τομείς της άμυνας, αεροδιαστημικής και ασφάλειας, ώστε αμυντικές βιομηχανίες των δύο Ενώσεων να σχεδιάσουν και αναπτύξουν από κοινού νέα οπλικά συστήματα για τις Ενοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Ουκρανίας, καθώς και για τη διεθνή αγορά.

    

Βουλωμένο γράμμα

«Στην άμυνα (…) η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοιχτές και χωρίς αποκλεισμούς». Αυτά έγραφε ο πρωθυπουργός στους «Times of India» στις 25/8/2023, ενόψει της συνάντησης που είχε εκείνη τη μέρα με τον Ινδό Πρόεδρο, ενώ η κυβέρνηση διέρρεε τότε ότι στο τραπέζι βρισκόταν και η «δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας – Ισραήλ» ως ομπρέλα για τον «Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας – Μ. Ανατολής – ΕΕ» (IMEC), ο οποίος φτιάχνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού». Από χτες, λοιπόν, με τη βούλα και της ΕΕ, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκεται …έως την Ινδία, αφού μέχρι εκεί φτάνει το «θέατρο επιχειρήσεων» της ευρωενωσιακής αποστολής στον οποία πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση. Μικρή λεπτομέρεια; Ολα αυτά λέγονταν ενάμιση μήνα πριν τις 7/10/2023 και πολλούς μήνες πριν τις επιθέσεις των Χούθι, που κατά τα ευρωατλαντικά μυθεύματα είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση στέλνει φρεγάτα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, «στο στόμα του λύκου», για να υπερασπιστεί τις …κοινές αξίες. Τελικά λοιπόν αυτή η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου δίνει πολλά ταλέντα: Ενίοτε διαβάζεις και βουλωμένο γράμμα…

Πηγή : Ριζοσπάστης 15 – 2 – 2024

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Να μη λύσει κάβους η φρεγάτα – Κανένας στρατιωτικός έξω από τα ελληνικά σύνορα

Συγκέντρωση την Κυριακή στις 12 μ. στα Παλούκια Σαλαμίνας

Eurokinissi

«Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΕΕ! Να μην λύσει κάβους η φρεγάτα “Υδρα”! Κανένας στρατιωτικός έξω από τα ελληνικά σύνορα!», τονίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά και καλεί την Κυριακή 18 Φλεβάρη στις 12 μ. στα Παλούκια Σαλαμίνας (πιάτσα ταξί).

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα και σημειώνει:

«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης όπως και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την αποστολή πλοίων και στρατού στην περιοχή έχει ως στόχο τη διαφύλαξη των εφοπλιστικών συμφερόντων και τον έλεγχο ενός κομβικού σημείου της περιοχής για τη μεταφορά εμπορευμάτων και Ενέργειας.

Σημειώνουμε ότι η προστασία της ναυσιπλοΐας που επικαλείται η κυβέρνηση αφορά το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, που το 87% του στόλου του είναι σε σημαίες ευκαιρίας, χωρίς Ελληνες ναυτεργάτες, χωρίς ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση! (…)

Αποτελεί πρόκληση για τον λαό η αξίωσή τους να εμπλακεί η χώρα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΕΕ στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα.

Με πρόσχημα τις συγκρούσεις των Χούθι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει ηγετικό ρόλο στην πολεμική εμπλοκή της περιοχής, με την παραχώρηση του στρατηγείου της Λάρισας για τη διοίκηση της επιχείρησης, αναλαμβάνοντας μάλιστα ως επικεφαλής Ελληνας υποναύαρχος. Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν γεμίσει τη χώρα μας με ΝΑΤΟικές βάσεις θανάτου, εμπλέκοντας τον λαό μας ακόμη περισσότερο στα παιχνίδια των ανταγωνισμών.

Δεν θα ανεχτούμε να παίζουν με τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας. Οι φαντάροι, οι Ελληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αποστολή φρεγάτας για την υπεράσπιση των εφοπλιστικών κερδών η απάντησή μας είναι ΟΧΙ!

Η αποστολή στο στόμα του λύκου γίνεται για την ενίσχυση της πρωτοκαθεδρίας της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Ο ελληνικός λαός ξέρει πως δεν έχει να περιμένει τίποτα από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Η ασφάλεια και η ναυσιπλοΐα που ευαγγελίζονται δήθεν από τη συμμετοχή μας σε αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς, έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές ότι αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για το στρατιωτικό προσωπικό και το ίδιο ισχύει τώρα για τη φρεγάτα “Υδρα”.

Ολα τα παραπάνω συνιστούν πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, που προστίθενται στην εμπλοκή μας στον πόλεμο της Ουκρανίας, στη στήριξη του κράτους – δολοφόνου Ισραήλ στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Αυτή η εμπλοκή βάζει τη χώρα μας πιο βαθιά στη δίνη του πολέμου, μετατρέπει τον ελληνικό λαό σε θύτη άλλων λαών και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων.

Καλούμε τα σωματεία – μέλη μας, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους συνταξιούχους του Πειραιά να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Απαιτούμε να μην λύσει κάβους καμία ελληνική φρεγάτα! Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ!».

Κάλεσμα και από την ΕΕΔΥΕ

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στη Σαλαμίνα καλεί και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Απαιτεί:

«Να παρθεί πίσω η επικίνδυνη απόφαση για την ανάληψη της διοίκησης της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές.

Να μην σταλεί φρεγάτα και προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα και σε κάθε άλλη αποστολή εκτός συνόρων!»

    

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Να σταματήσει τώρα κάθε πολεμική εμπλοκή της χώρας

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο «στόμα του λύκου» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Με επιστολές τους στρατευμένοι απ’ όλη τη χώρα στέκονται απέναντι στην επικίνδυνη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει «σιωπητήριο» σε στρατευμένους και στελέχη που αντιδρούν και ξεκαθαρίζουν ότι «καμιά δουλειά δεν έχουν Ελληνες φαντάροι, στελέχη και φρεγάτες των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων!». Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση κάποιων από αυτές τις επιστολές.

***

Σαν στρατιώτης που υπηρετώ τη θητεία μου, στον Εβρο, εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον ΔΕΑ (ΠΖ) Κ. Κεσόπουλο που καλείται σε απολογία από τη διοίκηση, επειδή εξέφρασε δημόσια τη θέση του, όπως είχε κάθε δικαίωμα, να μη σταλεί φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια.

Οι μόνοι που έχουν να απολογηθούν είναι η κυβέρνηση και αυτοί των οποίων τα συμφέροντα υπερασπίζεται όταν στέλνει στο στόμα του λύκου τη φρεγάτα «Υδρα». Αυτοί που κερδοσκοπούν σε περίοδο ακρίβειας στην Ενέργεια και σε είδη πρώτης ανάγκης σε βάρος του λαού και την ίδια ώρα τα παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί από τη φτωχή αγροτιά. Αυτοί που πετάνε έξω από την 1η κατοικία τους φτωχές οικογένειες. Αυτοί που κλείνουν τα κέντρα απεξάρτησης όπως το ΚΕΘΕΑ και υποβαθμίζουν τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, και τρίβουν τα χέρια τους για την ιδιωτικοποίησή τους. Αυτοί που έχουν την πραγματική ευθύνη για το μακελειό στην Παλαιστίνη, για τα τόσες χιλιάδες νεκρά παιδιά και αμάχους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει και να τρομοκρατήσει τη λαϊκή οργή θα πέσει στο κενό. Η παραπληροφόρηση των αστικών ΜΜΕ έχει κοντά ποδάρια. Ηδη οι αγρότες και φοιτητές δείχνουν τον δρόμο. Με αυτήν την επιστολή μου δηλώνω τη συμπαράστασή μου στους αγώνες που διεξάγονται με αποκορύφωμα την απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Δηλώνω και εγώ την εναντίωσή μου να σταλεί φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα. Τώρα να απεμπλακεί ο ελληνικός στρατός από οποιαδήποτε αποστολή εκτός συνόρων. Η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εντός της χώρας για τη διασφάλιση της άμυνάς της. Καμιά συμμετοχή – καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Οι στρατευμένοι έχουμε φωνή.

Στρατιώτης (ΤΧ) Μαμάης Σπύρος

***

Ως στρατιώτης, θέλω να εκφράσω κι εγώ με τη σειρά μου, όπως και πολλοί συνάδελφοί μου τις τελευταίες μέρες, τη διαφωνία μου με την πολιτική της κυβέρνησης, που για να θωρακίσει τα κέρδη αυτών που μόνιμα είναι κερδισμένοι, από τη μια τσακίζει τον μισθό και τα δικαιώματα των οικογενειών μας κι από την άλλη συμμετέχει όλο και πιο ενεργά στις πολεμικές εστίες που «καίνε» στη γειτονιά μας, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου κάθε μέρα κλιμακώνονται οι συγκρούσεις, χτυπάνε «καμπανάκι» για τους λαούς της ΝΑ Μεσογείου. Καθένας που θέλει να λέγεται άνθρωπος, αγανακτεί βλέποντας τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Αγανακτεί ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί ότι στη σφαγή αυτή έχει βάλει τη σφραγίδα της η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, πέρα από αυτά και χωρίς ίχνος ντροπής σχεδιάζουν να στείλουν και φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, θέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο τις ζωές των πληρωμάτων.

Με όλα αυτά κάθε άλλο παρά ήσυχοι μπορούμε να κοιμόμαστε, ειδικά εμείς που υπηρετούμε αυτήν την περίοδο τη θητεία μας, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή κινδυνεύουμε να γίνουμε «κρέας» στα κανόνια αυτών που όλα αυτά τα χρόνια αιματοκυλούν τους λαούς για τα κέρδη τους. Είναι ανάγκη στα στρατόπεδα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας να δυναμώσει η συζήτηση μεταξύ των φαντάρων και να καταδικαστεί αυτή η κατάσταση.

Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά.

Να σταματήσει τώρα κάθε πολεμική εμπλοκή της χώρας!

ΣΤΡ (ΥΠ) Κοτσώνης Νότης

    

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΤΡΑΣ – ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Καλούν σε ετοιμότητα τους εργαζόμενους

Την ακόμα βαθύτερη πολεμική εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ΕΕ, με την απόφαση της κυβέρνησης για την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, καταγγέλλει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, απαιτώντας καμιά εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, καμιά φρεγάτα ή στρατιωτικός εκτός συνόρων.

Επισημαίνοντας πως μοναδικός στόχος αυτών των σχεδιασμών είναι «η διαφύλαξη των συμφερόντων των εφοπλιστών αλλά και ο έλεγχος της περιοχής όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης για τη μεταφορά εμπορευμάτων και Ενέργειας», ο συνδικαλιστικός φορέας τονίζει πως «Οι φαντάροι, οι Ελληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί είναι του λαού παιδιά και δεν έχουν καμιά δουλειά έξω από τα σύνορα της χώρας. Ο λαός μας δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από τους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ. Λέμε ΟΧΙ στην αποστολή φρεγάτας για την υπεράσπιση των κερδών των εφοπλιστών μετατρέποντας ταυτόχρονα τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων».

Καλεί, ταυτόχρονα, τα σωματεία – μέλη του, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους συνταξιούχους και όλο τον λαό της πόλης να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. «Απαιτούμε να μη λύσει κάβους καμία ελληνική φρεγάτα! Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ!», καταλήγει.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις – καλώντας τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα εξέδωσαν και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

    

ΤΟΥΡΚΙΑ

Επαναφέρει θέμα αποστρατιωτικοποίησης με νέα NAVTEX

Ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο θέτει η Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ότι επιμένει στις προκλητικές της αξιώσεις παρά το «βελτιωμένο κλίμα» το οποίο ανακαλύπτουν τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο ΗΠΑ, ΕΕ αλλά και τα αστικά επιτελεία στις δύο πλευρές, αφού ξαναφουντώνει το παζάρι για ευρωατλαντικές διευθετήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Υδρογραφικός Σταθμός Σμύρνης εξέδωσε NAVTEX, με την οποία υποστηρίζει ότι «τα νησιά Θάσος, Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρoς, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο βρίσκονται σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με τις αποφάσεις του 1914 των έξι μεγάλων δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923, σύμφωνα με τη Συμφωνία της Λοζάνης για το καθεστώς των Στενών του 1923 και σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να διενεργούνται στρατιωτικές δράσεις εντός των χωρικών υδάτων αυτών των νησιών. Ομως, ενάντια στις διεθνείς συνθήκες, εκδίδονται από κάποιους σταθμούς NAVTEX για στρατιωτικές δράσεις σε περιοχές που περιλαμβάνουν και τα χωρικά ύδατα αυτών των νησιών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ασφαλή ναυσιπλοΐα». Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δέσμευσε περιοχή από τη Σάμο μέχρι και την Τήνο για να πραγματοποιήσει δικές της στρατιωτικές ασκήσεις.

Στο δε εσωτερικό της Τουρκίας αναμοχλεύεται η συζήτηση για τους όρους της στρατιωτικής αναβάθμισης της χώρας, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να ανησυχούν επειδή η Ελλάδα μετά και τα F-35 που θα χρυσοπληρώσει σε αμερικανικά μονοπώλια θα διαθέτει «την τελευταία και πιο προηγμένη τεχνολογία»…

Πηγή : Ριζοσπάστης 15 – 2 – 2024

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *